Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-17, 19:38   #3091
Pipi180
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

a mi kochana babunia dołożyła na jedną część
gdyby nie ona też może bym nie miała aparatu 1700 drogą nie chodzi
kurde dlaczego kawałek drucika jest tak drogi
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 20:05   #3092
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Wenja,co się stało? Coś z zębami czy kwestia finansowa? Nie ma rzeczy niemożliwych, coś się wymyśli

Ja już po wizycie..
Po kolei:
Na początku orto przykleił mi nowy zamek na siódemce ( odpadł mi dwa tygodnie temu) i niestety mamy przez to miesiąc w plecy :/
Odkeił też guziczek, który rotował przekręconego zęba. Założył nowy łuk na górze, na dole założył stare dwa (mam dwa druty w jednym ). Mam turkusowe gumeczki, orto stwierdził że będą mi pasować do turkusowej bluzki jaką dziś miałam na sobie
Zapłaciłam 150zł.

Oglądaliśmy moje zdjęcia 'przed aparatem' i powiem Wam, że w profilu jest KOLOSALNA różnica! Bardzo się poprawił wygląd. Niestety nie miałam pendrive'a przy sobie to może bym zgrała, nie pomyślałam też żeby posłał na maila, to bym Wam tu wkleiła, ale to na następnej wizycie poproszę - 19 marca.

Wytłumaczył też plan leczenia, który mnie nieco przeraził. Za miesięc założy na dół nowy tytanowy łuk, który będę nosić dwa miesiące, a potem 6-7 miesięcy noszenia wyciągów : eek: Śmiał się z mojej reakcji Ale naprawdę wizja 7 miesięcy z wyciągami mnie przeraża... Bleh.

No i tyle.

Która z Was miała tak długo wyciągi? Niech się szybciutko zgłosi!
Ciocia Katerinka do usług
Jakieś pytania dotyczące długo terminowego noszenia wyciągów ? Słucham

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 20:07   #3093
sincarne
Raczkowanie

wenja, wenja, straszysz...
kwestia finansowa to pół biedy. jasne, demotywujące, ale do przeskoczenia, nie teraz to później. gorzej by było, gdyby jakieś medyczne powody były, że nie mogłabyś zalożyć (a w sumie nawet nie wiem, są jakieś przeciwskazania? a co jak ktoś już ma np 2 sztuczne zęby, implanty w sensie? może?).
wiem, że ci smutno, nie teraz to później, ale to nie znaczy że nigdy

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 20:17   #3094
Wenja
Zadomowienie

w moim wypadku wlasnie jak nie teraz to nigdy... jak bede miala dziecko to nie bedzie mnie stac juz wogole... a na wiosne chce zaciazyc za rok
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 20:19   #3095
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wenja Pokaż wiadomość
betti_888 lipa jest i tyle...

no prace mam ale po oplaceniu wszystkiego lacznie ze szkola nie stac mnie nawet na nowa koszulke ale w koncu nie szata zdobi czlowieka nie?...

ten orto zgadza sie na raty ale myslicie ze zgodzi sie po 100 zl zebym mu co miesiac placila? gora 200... ? no nic wylecze zeby wyrwe ta osemke jeszcze jedna i pojade do niego w maju zobacze co powie... jak sie nie zgodzi to plyne... a tak sie cieszylam a tu taki dol ... miala byc podwyzka a tu sie szef zmienil. Taki zadufany typ ze szok ... tym co ich nie "wywalil" powiedzial ze maja szczescie ze wogole tu pracuja... podejrzewam ze to jakis zbok bo zostaly prawie same kobiety

slonka mam na wszystkich siekaczach dolnych popekane szkliwo... jest szansa ze mimo tego mozna przylepic do tych zebow tez aparat??
po 1: pogadaj z orto... myśle że się zgodzi
po 2: też mam popękane szkliwo i nosze aparat... to nic nie szkodzi
po 3: może znajdziesz jakąś lepszą pracę

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 20:23   #3096
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
betti_888 lipa jest i tyle...

no prace mam ale po oplaceniu wszystkiego lacznie ze szkola nie stac mnie nawet na nowa koszulke ale w koncu nie szata zdobi czlowieka nie?...

ten orto zgadza sie na raty ale myslicie ze zgodzi sie po 100 zl zebym mu co miesiac placila? gora 200... ? no nic wylecze zeby wyrwe ta osemke jeszcze jedna i pojade do niego w maju zobacze co powie... jak sie nie zgodzi to plyne... a tak sie cieszylam a tu taki dol ... miala byc podwyzka a tu sie szef zmienil. Taki zadufany typ ze szok ... tym co ich nie "wywalil" powiedzial ze maja szczescie ze wogole tu pracuja... podejrzewam ze to jakis zbok bo zostaly prawie same kobiety

slonka mam na wszystkich siekaczach dolnych popekane szkliwo... jest szansa ze mimo tego mozna przylepic do tych zebow tez aparat??
będzie dobrze i nie poddawaj się tak łatwo..

Cytat:
Napisane przez Marijuana Pokaż wiadomość
Tak , ale co to za życie... poważnie , to myślałam,że jestem bardziej wytrzymałą na ból , ten jest wyjątkowo nieznośny
poboli i przestanie
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 20:27   #3097
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
w moim wypadku wlasnie jak nie teraz to nigdy... jak bede miala dziecko to nie bedzie mnie stac juz wogole... a na wiosne chce zaciazyc za rok
To odchowasz dzidzię i sobie założysz o! A może znajdziesz dobrą pracę za pół roku np? Różnie się dzieje w życiu! Trzeba być optymistą i patrzeć pozytywnie w przyszłość
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 20:34   #3098
dwi071
Doncia

Witam,

No ja rok czasu zbierałam się z założeniem aparatu - pod wzgledem finansowym, i w końcu go mam.

Jutro miną 2 tygodnie, a dziś jest pierwszy dzień bez wosku

Pojutrze czeka mnie wizyta u chirurga-stomatologa na umówienie terminu usuwania 1z4 ósemek. Dowiedziałam się tylko że jest to poważny zabieg, usunięcia kości i 8 dni zwolnienia się należy bo po 8 dniach ściągają szwy. Dobrze że daja zwolnienie bo z urlopem kiepsko.
Stary 2010-02-17, 20:41   #3099
betti_888
Wtajemniczenie

wenja a Twój boyfriend nie może Ci pomóc?

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 20:58   #3100
anusiaa81
Raczkowanie

GG do anusiaa81

wenja nie poddawaj się ! ja dwa dni temu założyłam aparat i wysyłając mms siostrze podpisalam " pół życia na to czekałam ". Mam 29 lat i dawno temu straciłam nadzieję że kiedykolwiek normalnie się uśmiechnę, bo kasa nie mała a tu mieszkanie, synek, który wtym roku do szkoly idzie, samochód trzeba spłacić i wogule wielki brak wiary że w moim przypadku da się coś jeszcze zrobić, góre mam mocno stłoczoną, do tego mocno wystające jedynki, czuje się jak królik . Ale jakoś teraz udało się, pożyczyliśmy troszke kasy, staram się być oszczędna i żyje nadzieją że kiedyś wreszcie uśmiechnę się . Trzymam za Ciebie kciuki bo Tobie tez się uda. Pozdrawiam
anusiaa81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 21:08   #3101
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
teraz to już biadolisz i marudzisz bez sensu a ja tego nie lubię
chcesz zaciążyć na wiosne za rok - czyli za ok. 13 miesięcy. ciąża trwa 9 miesięcy, a co za tym idzie 13+9 = 22 miesiące. to prawie dwa lata, dziewczyno kupa czasu, dużo może się zmienić. może Ty albo twoj luby wygracie w totka, a moze będziecie miec lepszą pracę, itd. itp. także proszę mi tu nie biadolić, tylko dzialać, żeby polepszyc sytuację!
Stary 2010-02-17, 21:15   #3102
dziewczyneczka_
Przyczajenie

Hej za mniej więcej 3 tygodnie będę zakładać aparat metalowy i mam pytanie czy orientujecie się o co chodzi z aparatem naklejanym bo lekarz do mnie powiedział że raczej będzie naklejał a ja dopiero po wyjściu zastanawiałam się czym to się różni, zamiast od razu zapytać.
dziewczyneczka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 21:24   #3103
milutek
Wtajemniczenie

zakładanie aparatu = naklejanie zameczków + zakładanie drucika i ew. ligatur

Edytowane przez milutek
Czas edycji: 2010-02-17 o 21:25
milutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 22:50   #3104
201604190949
Konto usunięte

Jak to 'raczej będzie naklejał'? A da się coś innego zrobić? Wwiercić?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-17, 23:29   #3105
beatataeb
Raczkowanie

GG do beatataeb

Cytat:
Napisane przez krzysiekdjvc Pokaż wiadomość
Miała może która z was drucik podniebienny taki jak na tym obrazku do którego niżej podaję link? Kilka miesięcy temu po zdjęciu hassa ortodonta właśnie taki mi założył i strasznie wbija mi się w język (dosłownie). Powstała głęboka rana jakby ktoś mi skalpelem wyciął dokładny wzorek. Orto mi mówi żebym pocierpiał, bo niestety nic nie może zrobić. Moja pytania brzmią:
1. Czy język później normalnie się zagoi?
2. Czy może jednak da się coś zrobić żeby przestał się wbijać?
3. Zadam jak tylko przyjdzie mi coś jeszcze do głowy

http://www.djlabor.pl/images/galeria/3259.jpg
ja mam taki sam ale dopiero od 2 tygodni...w język na gorze mi się wogóle nie wbija,miałam tylko troszkę podrażnione boki języka,tam gdzie się łączy ten drut z pierścieniami ,ale przestało boleż po tygodniu...wkurza mnie to że ten drut mi trochę lata w przód i w tył i sie boję że jak cos jej to mi sparnie i się pokiereszuję jak będę połykać...

Jeszcze tylko dwa dni do założenia aparatuw piątek o 17:45 rozsiądę się na fotelu...muszę sobie zrobić zdjęcia moich krzywulców ze szczerbami po czwórkach,żeby mieć potem do czego porównywać I się zastanawiam jaki kolor ligaturek wybrać...jasny fiolet czy fuksja?A kiedy się zakłada te metalowe?jak są dziury po wyrwanych zębach?od razu na pierwszego druta tak robią?
Stary 2010-02-17, 23:50   #3106
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
Ciocia Katerinka do usług
Jakieś pytania dotyczące długo terminowego noszenia wyciągów ? Słucham
Ciotka, powiedz Ty mi ile nosiłaś, na jakich zębach i czy musiałaś nosić w dzień czy tylko w nocy

ps. ależ mnie napier.. zęby!!!
Stary 2010-02-18, 01:12   #3107
krzysiekdjvc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beatataeb Pokaż wiadomość
ja mam taki sam ale dopiero od 2 tygodni...

Jeszcze tylko dwa dni do założenia aparatuw piątek o 17:45 rozsiądę się na fotelu...
Nie bardzo rozumiem.. Jakim cudem miałaś coś takiego skoro dopiero założą Ci aparat?

P.S. Nie śmiać się jeżeli moje czytanie ze zrozumieniem szwankuje :P Jest już po 1 w nocy. Czas na trzeźwe myślenie minął

Cytat:
wkurza mnie to że ten drut mi trochę lata w przód i w tył i sie boję że jak cos jej to mi sparnie i się pokiereszuję jak będę połykać...
U mnie ten drucik jest bardzo sztywny. Wg mnie powinnaś się zgłosić się z tym do ortodonty, bo na prawdę może stać Ci się przez to krzywda..

Edytowane przez krzysiekdjvc
Czas edycji: 2010-02-18 o 01:14
krzysiekdjvc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 07:42   #3108
beatataeb
Raczkowanie

GG do beatataeb

no mam najpierw ten podniebienny,żeby poszerzyć górną szczenę...dopiero po jego zdjęciu będę miała normalny łuk na górze...
Stary 2010-02-18, 09:18   #3109
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

DZIŚ O 12:00 ZAKLADANIE

Normalnie ide zjeść konkretne śniadanko, wyszorować ząbki i fotki zrobic "przed"
Stary 2010-02-18, 11:29   #3110
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Ciotka, powiedz Ty mi ile nosiłaś, na jakich zębach i czy musiałaś nosić w dzień czy tylko w nocy

widzę, że Ekateriny jeszcze nie ma więc z tego co ja [amiętam to Ona miała MIX wyciągowy!! hihi w dosłownym tego znaczeniu
normalnie gdzieś fota jest..
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 11:48   #3111
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
widzę, że Ekateriny jeszcze nie ma więc z tego co ja [amiętam to Ona miała MIX wyciągowy!! hihi w dosłownym tego znaczeniu
Pamiętam pamiętam, że mówiła, że miała kosmiczne wyciągi Ja się boję, że będę musiała nosić cały czas.. rany na studiach szok, a w pracy w wakacje.. nie dość że w pomarańczowej kamizelce i gumiakach to jeszcze z wyciągami w gębie...

Oznajmiłam wczoraj mamie o tych wyciągach, to mi powiedziała że w Wiedniu widziała taką dziewczynę w metrze i się zastanawiała co to za gumki ma w buzi dziwne I się hahała że też będę takie mieć
Stary 2010-02-18, 11:54   #3112
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:

no to tak miałam górne 3 dolne 6, potem miałam trójkąciki a potem miałam całą buzie Miałam też na jednym haczyku po dwie gumki, bo jedna mała tzn. np. 3górna 3 dolna i 3górna i 6 dolna, no coś takie kombinacje były Mam jeszcze fotki z teraz z tego aparatu co miałam wyciągi na szynie Mogę poszukać jak chcesz. Przy pierwszym aparacie nosiłam ponad rok Te najwieksze bo to było wtedy 3-6, a potem 3 - 6 i 4 taki trójkąt, bo to pierwsze to były tylko na 2 zęby. a Teraz nosiłam same trójkąty na wszystkie zęby i te najmniejsze gumeczki i najgrubsze co buzie otwierałam tylko na 5mm

Przy pierwszym aparacie nosiłam dzien i noc, w dzien 3 godziny i całą noc. Najlepiej zakładać o 18-wieczór i trzymac do rana. A teraz te nosiłam tylko na noc

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
widzę, że jednak ktoś mnie tu czyta

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 13:07   #3113
krzysiekdjvc
Raczkowanie

Cytat:
no mam najpierw ten podniebienny,żeby poszerzyć górną szczenę...dopiero po jego zdjęciu będę miała normalny łuk na górze...
A więc nosiłaś hassa ;P To nie jest to o co pytałem
krzysiekdjvc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 14:16   #3114
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
no to tak miałam górne 3 dolne 6, potem miałam trójkąciki a potem miałam całą buzie Miałam też na jednym haczyku po dwie gumki, bo jedna mała tzn. np. 3górna 3 dolna i 3górna i 6 dolna, no coś takie kombinacje były Mam jeszcze fotki z teraz z tego aparatu co miałam wyciągi na szynie Mogę poszukać jak chcesz. Przy pierwszym aparacie nosiłam ponad rok Te najwieksze bo to było wtedy 3-6, a potem 3 - 6 i 4 taki trójkąt, bo to pierwsze to były tylko na 2 zęby. a Teraz nosiłam same trójkąty na wszystkie zęby i te najmniejsze gumeczki i najgrubsze co buzie otwierałam tylko na 5mm

Przy pierwszym aparacie nosiłam dzien i noc, w dzien 3 godziny i całą noc. Najlepiej zakładać o 18-wieczór i trzymac do rana. A teraz te nosiłam tylko na noc

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

widzę, że jednak ktoś mnie tu czyta
Poszukaj proszę
Stary 2010-02-18, 14:42   #3115
Pipi180
Raczkowanie

kurcze minęły dwa tygodnie od noszenia aparatu... a gumki juz z błękitnych robią mi się zielone;/ wczoraj jadłam chipsy wiec może przez to? bo jeszcze przedwczoraj były normalne, wam też się przebarwiają lub zmieniają na inny kolor ;|?

w ogole to mam wrażenie, ze moje zęby od momentu założenia aparatu zrobiły się bardziej żółte niż były przedtem a myję zęby po każdym posiłku i poświęcam na to dużo czasu
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 14:59   #3116
Wenja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
po 1: pogadaj z orto... myśle że się zgodzi
po 2: też mam popękane szkliwo i nosze aparat... to nic nie szkodzi
po 3: może znajdziesz jakąś lepszą pracę

nie znajde lepszej pracy przez najblizsze 2 lata a nie moge pozwolic sobie na utrate tej obecnej...nie zarabiam najgorzej, ale po oplaceniu szkoly ( 600 zl sama 1 rata a w semestrze jest 4 ) dojazdow do niej(200 zl), ksiazki ksero itd oraz oplacenie rachunkow nie zostaje za wiele... miesiecznie tydiac zloty prawie sama szkola mnie wychodzi i to ksiazki kupuje kserowane bo na normalne by nie bylo mnie stac

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
wenja a Twój boyfriend nie może Ci pomóc?
on spłaca mieszkanie nasze ktore kupilismy i placi rachunki ze mna do tego robi zakupy czesto tylko ze oboje jemy jak pol wojska do tego oboje leczymy zeby a biale plomby kosztuja 50 za jedna a ja sama mialam kilka zebow do leczenia on zreszta tez

Cytat:
Napisane przez anusiaa81 Pokaż wiadomość
wenja nie poddawaj się ! ja dwa dni temu założyłam aparat i wysyłając mms siostrze podpisalam " pół życia na to czekałam ". Mam 29 lat i dawno temu straciłam nadzieję że kiedykolwiek normalnie się uśmiechnę, bo kasa nie mała a tu mieszkanie, synek, który wtym roku do szkoly idzie, samochód trzeba spłacić i wogule wielki brak wiary że w moim przypadku da się coś jeszcze zrobić, góre mam mocno stłoczoną, do tego mocno wystające jedynki, czuje się jak królik . Ale jakoś teraz udało się, pożyczyliśmy troszke kasy, staram się być oszczędna i żyje nadzieją że kiedyś wreszcie uśmiechnę się . Trzymam za Ciebie kciuki bo Tobie tez się uda. Pozdrawiam
nie poddaje sie :P sprzedalam swoja bizuterie prawie cala chociaz niewiele jej bylo i mam 400 zl narazie, ale wyciski zdjecie i cos tam cos tam i do tego te kilka wizyt na poczatu tak kolo siebie i juz kasy nie ma a gdzie tu mowa o aparacie jak sie orto nie zgodzi na takie male raty do leze

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
teraz to już biadolisz i marudzisz bez sensu a ja tego nie lubię
chcesz zaciążyć na wiosne za rok - czyli za ok. 13 miesięcy. ciąża trwa 9 miesięcy, a co za tym idzie 13+9 = 22 miesiące. to prawie dwa lata, dziewczyno kupa czasu, dużo może się zmienić. może Ty albo twoj luby wygracie w totka, a moze będziecie miec lepszą pracę, itd. itp. także proszę mi tu nie biadolić, tylko dzialać, żeby polepszyc sytuację!

nie biadole tylko, ze mam swoje powody zeby twierdzic ze to ostatni dzwonek u mnie na aparat... pozniej szykuja sie duzo wieksze wydatki bo (nie musze) ale czuje sie w obowiazku kogos wesprzec finansowo i jest to duzo wazniejsze niz moje proste zeby... jak do tego dojdzie dziecko to juz wogole...

myslicie ze te prace rozne przez internet typu skrecianie dlugopisow jest oplacalne?
Wenja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 15:53   #3117
sQuaara
Zakorzenienie

hej hej;d po paru miesiacach wracam do watku tzn popatrzylam co u kogo slychac(choc niewiele osob pamietam)
u mnie nowosc: spilowali mi ławy i dostałam wyciagi: po 4gumi z kazdej strony ;d
mam od wtorku do jedzenia sciagam na uczelni jakos nikt specjalnie nie zwrocił uwagi;-) troche seplenie(tak do 2godzin od zalozenia nowych wyciagów) a pozniej troszke sie rozciagaja i daje rade ;-) najgorzej jak np jadlam frytki(nie sciagnelam wyciagów bo udało mi sie wpychać frytke miedzy zebami do buzi a ona jakos sprytnie tyłem i utkneła mi miedzy policzkiem a zebami...czyli no jezykiem ni jak nie moglam jej dosiegnac ale wiadomo ;-) u mnie nigdy ine bylo z tym normalnie ;]

generalnie mam juz łuk ładny aczkolwiek chciałabym troche szzerzej ale orto mowi ze tu juz nam sie zgryz otwiera(mam szpare miedzy dolnymi siekaczami a gornymi) i cos tam ale popracujemy troche nad tym ;-)

nie boli nic jak zawsze ;-)

chciałąm zrobic zdjecia i Wam pokazac...aczkolwiek baterie do aparatu sie dopiero ładuja;] wiec pokaze jutro or sth.
Stary 2010-02-18, 15:59   #3118
milutek
Wtajemniczenie

Wenja - jak szukałam pracy, to też zastanawiałam się nad jakimś skręcaniem długopisów, itp. ale z tego co słyszłam nie mają takie firmy dobrych opinii. natknęłam się też na coś typu "praca jako tajemniczy klient" - jako forma dorobienia do pensji. poczytaj o tym w necie, może akurat coś dla Ciebie. no i jeszcze tak zastanawiam się nad tym, skąd tu wyrwać kasę - skoro nie rodzice, może jacyś dziadkowie, teściowie, ciotki, wujki, itp? może masz niedługo urodziny i wprost możesz zażyczyć sobię kasę...?

a jeśli chodzi o dzidzie - wcale nie są to tak duże wydatki - tak naprawdę rosną wraz z wiekiem dziecka. na początek wózek i łóżeczko możecie kupić używane (łóżeczko zasponsorowali nam rodzice, ale wózek kupiłam od koleżanki w b. dobrym stanie za 100 zł), ubranka dla dzidzi takich małych są super w lumpeksach, w ogóle nie zniszczone, no i mam wypróbowane pampersy - z lidla, dużo tańsze a jakość super. no i mleko na początku dajesz z cyca, także na początku koszty są znikome.

przepraszam za offtop, obiecuję że następny post będzie na temat, bo bylam dziś u orto i zdam relację.

Edytowane przez milutek
Czas edycji: 2010-02-18 o 16:04
milutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 16:22   #3119
ioannah
Raczkowanie

dołączam do grupy 'zadrutowanych' jestem posiadaczka aparatu stalego z zamkami szafirowymi od grudnia 2008 i mam nadzieje, ze przestane nia byc przed wakacjami/w wakacje niestety jestem pacjentka wybitnie 'kontuzyjna' i wyjatkowo czesto odpadaja mi zamki tudziez inne dziwne awarie maja miejsce, wiec leczenie sie przedluza... na domiar zlego moja ortodontka jest w Gdansku, a ja obecnie w Wawie, wiec jesli cos mi sie urywa, to zamiast leciec nastepnego dnia do ortodonty musze czekac na odwiedziny Trojmiasta
ioannah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 16:26   #3120
milutek
Wtajemniczenie

a u kogo się leczysz, bo ja też w gda...

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości