|
|
#3121 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Cytat:
i pochwal się zmianami;p
|
|
|
|
|
#3122 |
|
Wtajemniczenie
|
Alice in Wonderland-> P(początek) -> góra 18.02.2010 -> minimum rok-> bezligaturowy kosmetyczny (na zasadzie Damona znowu zapomnialam sie zapytać)*-> Słupsk
*wiem, wiem jak mozna nie wiedziec, ale na prawde wypadlo mi z glowy, nie jest to Damon, bo mówila mi przy pierwszej wizycie kiedys dawno, iż pracuje na innym systemie, a moze to In-Ovation? - jutro do nich normalnie zadzwonie ------------------------------------------- Mam, mam, mam jestpowiem tak -śmiesznie przyzwyczajam się, na razie czuje, że jest jakis taki "ucisk" ale ogołnie jest spokojnie, bez żadnego bólu-nie zapeszajac- bo ponoc ma go nie byc, ale znajac mnie- nie wierze dostałam prezenty, szczoteczki, pasty, lusterko, wosk pokazano mi jak myć, troszke się boję, aby nie naruszyć aparatu, ale pewnie jest to kwestia przyzwyczajenia, przeciez te zamki maja sie trzymac, a nie przy pierwszym lepszym razie odpasc! no nie??? - wazne for me! bez stresu szczotkowac????? pierwsze mycie bylo delikatne ale czlowiek potrafi smieszne pytania zadawac nie smiac sie ![]() aktualnie manualnie bede sie bawic w czyszczenie, ale czym predzej chce zakupic koncowki do elektrycznej szczoteczki- stosuje ktoraś z was?? bo normalnymi nie moge, musza byc te do ortodoncji jadłam już pierwszy posilek - obiadek - nie wiedziałam jak gryźć aaaa dziiiiwnie!!!pocieszcie mnie iz to kwestia przyzwyczajenia! tak samo nasuwa sie mysl jak z calowaniem, ale to tez pewnie kwestia techniki eeehs tyle "nowego" przede mna ![]() hehs teraz troszke odechciewa mi sie podjadac jak pomysle iz non stop po kazdym posilku myc zabki, w torebce na najblizszy dłuuugi czas szczoteczka zagosci ![]() jedno tylko, 7 mam jakies takie dziwne i zamki ciezko bylo zalozyc, mam uwazac przy jedzeniu, one stykaja sie z dolem, tak ze w sumie nie moge tak jak wczesniej zakmknac szczeki, tzn nie ze mam jakas szpare, ale dotykaja mi dolnych 7, albo juz jakies mam dziwne uczucie iz to nienormalne to mnie troszke stresuje i obserwuje... jednak starac sie jesc przewaznie srodkiem i jak juz to bardziej lewa strona niz prawa yhs, zobaczymy jak to bedzie dalej wygladacalez sie rozpisalam ale to z radosci
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-02-19 o 22:19 |
|
|
|
#3123 |
|
Wtajemniczenie
|
Alice - fajne masz ząbki - takie małe. będziesz miała proste w kilka miesięcy, czuję to po kościach
a co do szczoteczki elektr to Ci nie pomogę, bo nie używam.i obiecana relacja z wizyty: - góra: okazało się, że wychodzi mi korzeń z trójeczki, więc orto zrobila zdjęcie rentgenowskie, na którym miala obraz całej sytuacji i okazało się, że nie jest źle, ale wymieniła mi drut na słabszy - założyła drut damon 18/25, żeby postawić tego ząbka do pionu i żeby korzeń sie schowal. z jednej strony nie mam już łańcuszka, bo szparka po usuniętej 5 zamknięta i to w 4 miesiące jak mi się doprostują ząbki to będziemy szaleć z zamkami i je przeklejac, zeby powyciągac, poustawiać ząbki.- dół - orto powiedziała że jest "rewelacyjny" przesuwamy ząbki w prawą stronę, mam lańcuszek. będę miala nie symetryczną linię środkową czy jakoś tak, ale nie przeszkadza mi to. generalnie tylko opuściłam gabinet i już bolało! sQuara, rudo-zielona, jak ja wam zazdroszczę,że was nie boli a i tak się prostuje
|
|
|
|
#3124 |
|
Zakorzenienie
|
ja wiem ze moze to dziwne ale ja narzekałam ze mnie nie boli
tzn tu wszyscy ze boli ze sie przesuwa..a moje niby sie przesuwaja ale to widze jak patrze na efekty teraz od maja. bo tak to mialam wrazenie ze nic sie nie dzieje... eh i raz poprosiłam o cos co bedzie bolalo i z drutów 18 dostałam 22...bolało. wiem co to znaczy podziekowałam nastepnym razem xD
|
#3125 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3126 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo nie potrafie usmiechac sie aktualnie typowo ząbkami...jedynki to raz, korzenie maja dziwne, dzis mi orto pokazywala, ciekawa jestem jak bedzie je leczyc bo sa 2 opcje, dwa ze 2jka schowana, kieł wyrosl mi w dziecinstwie krzywulcowo po mleczaku- to przez niego przestalam sie od dluzszego czasu usmiechac!- no i dalsze jak widac ze zdjecia od dolu nie jest to rowny łuk są rowniez bardzo stloczonemilutek pożyjemy zobaczymy, nie mówmy HOP, mnie zastanawiaja po dzisiejszej wizcie i po zalozeniu te jedynki-ich dziwne korzenie, jak beda prostowane, ale nie bede stresowac sie na zapas aaaaa mam takie pytanie, bo teraz te mycie mi ciagle w glowie po jogurtach do picia naturalych/smakowych, albo typowo plynnych sprawach, herbatach - tez odrazu musze myc? po stalych produktach okay wiem, wiem resztki itd, a po plynach?
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-02-18 o 20:21 |
|
|
|
|
#3127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
inne dinozaury i kalosze tez myją tylko 2 razy dziennie ale na początku mylam częsciej, z 5 razy, ale na szczęscie mi minęlo
|
|
|
|
|
#3128 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja aktualnie czuje ucisk, bolu nie mam, ale co ja moge pisac jak jestem dopiero pare godz po zalozeniu, niby ma nie bolec, ale tak jak pisalam znajac mnie - bede tym wyjatkiem 1 na 100 co to poboli eh ![]() tzn nie boje sie tego, wiadomo ze dziala- jak cos ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
heheheno wlasnie czas, czas, czas... -brak, ale aktualnie na bank bede myc non stop hehhee wiesz jak to jest być świezą aparatką nagle setki dziwnych pytan i mysli faq cztalam jak cos
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-02-18 o 17:50 |
||
|
|
|
#3129 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tak samo jak milutek myję rano i wieczorem... i czasami w dzień jak zdejm coś bardzo barwiącego albo jak gdzieś wychodzę
|
#3130 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na pomoc rodziny niestety liczyc nie moge no wiem ze na poczatku wydatki nie sa duze ale bede miala tez inne wydatki wieksze... i jak juz mowilam wazniejsze dla zycia niz moj aparat betti_888 no jestm duzo dzis zjazdlam juz 8 tys kalorii zazwyczaj mieszcze sie w 5 tys ale dzis mi TZ na sniadanko paczusie kupil i zjadlam 3 paczki suszonych bananow a nie 1 jak zawsze![]() no urodziny niestety daleko jeszcze ile was kosztowaly wyciski? zdjecia? i te pierwsze wizyty przed zalozeniem razem?? to musze zaplacic na bierząco wiec to musze odlożyć na bank ... pozniej licze na ta dobra wole orto ze raty bede placic albo np w 2 ratach kazdy łuk po wakacjach i np na swieta jakos albo po urodzinach... i pozniej cos wymysle...a ja myje zeby srednio 6 -7 razy dziennie i jeszcze aparatu nie mam
|
|
|
|
|
#3131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja za pierwszą wizytę konsultację, na której zrobiłam zdjęcie panoramiczne zapłaciłam 120 zł, na kolejnej miałam wyciski i zakładanie aparatu i nic nie płaciłam - tylko za sam aparat. potem kontrole co 5-6 tyg niezależnie od ilości łuków i od tego co mi robi, czy zdjęcia rentgenowskie, czy nowe zamki, czy nowe druty - 70 zł. także znajdź orto który ma tak dobre ceny, a nie będzie cie kosił np. 70 zł od 1 łuku a od dwóch 150. bo to zdzierstwo jest! |
|
|
|
|
#3132 |
|
Zakorzenienie
|
a ja tak: za pierwszą wizyte zapłaciłam 50zł potem pojechałam do Wrocławia na zdjęcie panoramiczne i tam zaplacilam 40zł, za drugą wizyte zapłaciłam 100zł ponieważ miałam robione DWA wyciski na gore i na dol, a nie tylko na gore. No i koniec
|
#3133 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
8 tys? wow... to 4 razy więcej niż przeciętna miara ja za 1 wizyte zapłaciłam 50 zł wyciski: 70 zdjęcia: 145 plan leczenia: 100 zł wizyta z 1 aparatem: 100 zł z dwoma: 150 zł ... tyle że ja mam wizyty przeciętnie co 7 tygodni
|
|
#3134 |
|
Raczkowanie
|
U mnie cenowo wygląda to tak:
- pierwsza wizyta + odciski 50 zł - 2 zdjęcia 120 zł - plan leczenia 50zł - usunięcie 2 górnych czwórek 300 zł - separacje 00 - założenie aparatu górny łuk, aparat bezligatur. 1000 zł następna wizyta 12 .04 wtedy wpłacam pozostałe 900 za aparat |
|
|
|
#3135 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny i chłopakiiiii
![]() NIC DZIWNEGO ŻE MNIE TAK ZĘBY NAPIER... ![]() jeszcze dziś rano miałam szparkę u góry z lewej str, że mogłam język włożyć, to samo na dole z prawej strony, orto zapodała mi dziś nowe łańcuszki i teraz chcę sobie jęzorem podłubać i nici ;P jeju jak mi się sszybko te zęby przesuwają! |
|
|
|
#3136 |
|
Raczkowanie
|
milutek super
, normalnie zazdroszcze ,ja sie nie mogę doczekać kiedy u mnie coś się zacznie zmieniać w tych krzywulcach
|
|
|
|
#3137 |
|
Zakorzenienie
|
Specjalnie dla CatchyKathy kombinacje moich wyciągów
zdołałam narysować tylko 3, a to dlatego, że tutaj na fotce zamki na dolnym łuku są na szynie przyklejone i nie są ona tak przyklejone jak powinny czyli za środku zeba tylko tak jak nam było potrzeba na danym etapie leczenia I dlatego trochę krzywo, ale mniej więcej tak miałam. Fiolet - trójkąty na całej paszczy, czerwone podczas tego aparatu, żółte na początku pierwszego i drugiego leczenia więcej kombinacji nie dało się tutaj namalować
|
#3138 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i aparat na dole 8 dni a żadnych efektów nie widać... o u góry było po 3 dniach... niby jak gryzę to czuję jeszcze takie "ciągnięcie" w 1 i 2 ale nic się nie chce ruszyć przynajmniej przestało mi kaleczyć język...dobra pomarudziłam trochę... mogę iść spać
|
|
#3139 |
|
Doncia
|
Wiecie może czy są w ogóle dostępne ortodontyczne koncówki do szczoteczek elektrycznych oral-b??
|
#3140 |
|
Raczkowanie
|
Mialyscie tak ze nie bolalo Was to rozszerzanie luku?? Bo ja juz nosze to tydzien i nic kurcze nie czuje, tylko troche mnie bola 6 na ktorych mam pierscienie, to tak ma byc???
Jak juz pisalam wczesniej, mam przesuwanego jednego zabka i tez nic nie czuje, kompletnie nic, jakby nic sie nie dzialo, mam nadzieje ze nie nosze tego na darmo hehe, bo wizyte u orto mam dopiero w kwietniu jakos. |
|
|
|
#3141 |
|
Zakorzenienie
|
milutek dodaj jak mozesz jakies zdjecia
bo my zakladalysmy jakos w tym samym czasie i jestem ciekawa jak tam u Ciebie ;-))
|
#3142 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oto link: http://www.i-apteka.pl/product-pol-2...OD17-1szt.html"Oral-B Ortho końcówki wymienne do szczoteczek elektrycznych do aparatów ortodontycznych zaprojektowana specjalnie dla osób używających aparatów ortodontycznych. Pasuje do wszystkich szczoteczek elektrycznych Oral-B." Co prawda pod względem stylistyczny te zdania są źle napisane, ale wiadomo o co chodzi A tak na marginesie.. Nie interesowałem się tym wcześniej i machałem swoją szczoteczką manualną zamiast pomyśleć o końcówce do elektrycznej :P thx
Edytowane przez krzysiekdjvc Czas edycji: 2010-02-19 o 01:41 |
|
|
|
|
#3143 |
|
Zadomowienie
|
czyli w 400 zl sie zakmnie mam nadzieje bo 1 zdjecie juz mam...
|
|
|
|
#3144 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3145 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale miałaś hardkor! I tak codziennie to zakładać.. Przy mojej niesystematyczności to do 2012 nie skończymy tego leczenia Na następnej wizycie zapytam się o to jakie to będę mieć, ile, ile nosić itd.
|
|
|
|
|
#3146 | ||
|
Wtajemniczenie
|
milutek - super
![]() Cytat:
Ja używam elektrycznej szczoteczki i już chciałam dokupic owe orto końcówki, ale jakos takoś mi się zapomniało, wczoraj jak asystentka mi pokazywala, jak czyscic zabki szczoteczka manulna, na moje ptanie, czy bez problemu moge stosowac dalej elektryczna, odp. tak ale tylko i wylacznie ze specjalna końcówka a do tego czasu tymi co dostałam Cytat:
doobre ![]() na allegro już poluję bo pewnego razu widzialam ze byly 2 w komlecie! teraz znowu pojednczoalbo w aptece internetowej doz --> http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p649-Oral-B...ontyczne_1_szt zamawiasz i odbiora sie w aptece - sprawdzic tylko czy jest w miescie uuuuj wczoraj pod wieczór już się na razie skończyło jedzenie typowych spraw, ząbki bolą, szczegolnie jedynki, dobrze, ze chociaz udalo mi sie zjesc jeszcze wczoraj normalny obiadek
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-02-19 o 10:56 |
||
|
|
|
#3147 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja płaciłam za konsultację 50zł za zdjęcia cefalometryczne i pantomograficzne 70zł separacja przed założeniem pierścieni (raz na górze do podniebiennego i raz na dole do normalnego) za darmo wyciski 50zł zakładanie luku podniebiennego i normalnego aparatu za darmo łuk podniebienny 200zł metal na dole(założony za kilka godzin) 1390zł,ale nie ma rat,trzeba płacic wszystko przy zakladaniu PS.gdzie do jasnej ciasnej jest ladowarka do akumulatorów?Muszę sobie zrobić sesyjkę w buzi...
Wiem, że jak każda kobieta, mam więcej siły niż na to wygląda. Edytowane przez beatataeb Czas edycji: 2010-02-19 o 10:52 |
|
|
|
|
#3148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak nocowałam u tż, to też ubierałam Najlepsze toże jak sie budziłam o 6 rano to szybko wywalałam gumki z buzi a potem walały się po podłodze A jak ją zmywałam to same gumki Dobrze wspominam te czasy I to że jak rano ściągłam gumki to zęby górne były tak idealnie z przodu jak chciałyśmy z orto, a wieczorem już w tyle, ale później zaczeły już coraz to mniej wracać aż w końcu je odstawiłam i powiedziałam, że mają same już wiedziec gdzie ich miejsce i stoją do dziś
|
|
#3149 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3150 |
|
Zakorzenienie
|
widze że narobiłam ci ochoty na wyciągi
![]()
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.

jestem posiadaczka aparatu stalego z zamkami szafirowymi od grudnia 2008 i mam nadzieje, ze przestane nia byc przed wakacjami/w wakacje
niestety jestem pacjentka wybitnie 'kontuzyjna'
i pochwal się zmianami;p

dzis zjazdlam juz 8 tys kalorii 

przynajmniej przestało mi kaleczyć język...
Na następnej wizycie zapytam się o to jakie to będę mieć, ile, ile nosić itd.