|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
R/U:
1. gruszka; jogurt nat 180g+ 2łyżki owsianych+ 1łyżka otrąb granulowanych+ 1łyżka musli+ 1łyżka ziołomiodu głogowego+ 2suszone daktyle+ 2suszone śliwki+ 2suszone morele+ garść rodzynek+ garść suszonej żurawiny+ garść płatków migdałowych+ 2 orzechy włoskie+ 4 orzechy laskowe+ cynamon 2. pomarańcza, porcja brzoskwiń i gruszek z puszki 3. 2 jajka z teflonu+ 3/4brokuła na parze+ pół talerza surówki (marchew, seler, por, czosnek w proszku, cząber, śladowa ilość jogo nat); całość polana 2łyżkami oliwy z oliwek 4. cały wiejski lekki + pół gruszki i 3 połówki brzoskwiń (z puszki) |
|
|
|
#3932 |
|
Rozeznanie
|
U
ocenicie? |
|
|
|
#3933 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3934 |
|
Raczkowanie
|
Napisane przez cherrystrawberry
uh.. No to moje debiutanckie u ( caly czas jednak boje sie jesc,bo waga mi szybo wraca do prawidłowej [bez dodatkowych starań o p] i widoczne zmiany mnie hamują-> ale dzisiaj wyjęłam baterie z wagi i numerki nie będą mnie juz wpędzać w obłęd,o nie! )aha, i zaznaczam jako U mimo,ze dobijam w gore doprawidlowej wagi,ale mam nadzieje ,ze gdy podbije pod prawidlową wage to na takim jadło sie zatrzyma ![]() śn: Owsianka ( 3 łyżki owsianych, 3 łyzki otrębów z żurawiną, garść* płatków 'zdrowy błonnik', 2 niewielkie jabłuszka-utarte, filizanka truskawek, filizanka maslanki, plaster twarogu, garsc pistacji) * mam baaardzo duze dłonie:d śn2: 3 kromy razowca: Z serkiem president paprykowym, polędwicą sopocką, ogórkiem i oliwkami z czosnkiem marynowanym, + jabłko obiad: 1/3 (a moze więcej?)woreczka kaszy gryczanej, biały sos z seruszkami i kawałkami mięska z kurczaka,groszek z marchewką i troche salatki ( patrz kolacja) kolacja: Sałatka: 2 pomidory, pol awokado, czarne oliwki, pół wieśniaka, mini marchewki, 2 łychy homo,2 łychy mieszanki meksykanskiej + miseczka buraczków na ciepło z ketchupem Mam nadzieje,ze tragedii nie ma. Staram sie jesc regularnie ,ale to moje najwieksze wyzwanie,bo nie lubie suchych grahamek i razowca itp , a dlugo mam zajęcia;/ aha, dużo miętki, malinowo-żurawinowej herbaty cały dzien+ woda ![]() pokusi sie ktoś o ocene? ładnie prosszę, zależy mi ![]() zależy zależy zależy! prosze o jakieś rady, bo nie chce zaśmiecać wątku ciągłym podbijaniem z gory dzięki![]() |
|
|
|
#3935 |
|
Raczkowanie
|
Moje U(z prośbą oceny
) Iśn. Owsianka (7łyżek górskich, pestki słonecznika, jabłko, łyżeczka kawy zalane kubkiem mleka) IIśn. Grahamka (100g.) posmarowana masłem z wędliną, pekinką, rzodkiewką; jeden pasek kinder bueno IIIśn. Wieśniak z otrębami i rodzynkami; jabłko Obiad Makaron pełnoziarnisty, dorsz zapieczony z odrobiną sera żółtego, surówka z kapusty kiszonej później: herbata z łyżeczką miodu i cytryną Kolacja 2 kromki chleba z masłem i: 1) wędlina, camembert, pomidor 2) plaster łososia, pomidor
|
|
|
|
#3936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie ładnie, są nnkt, owoce i białko (niedużo, ale jest). Mało warzyw ![]() Margolcia0703181 : U (z prośbą o konstruktywną krytykę , bo na P to się chyba nie nadaje)I: 3 łyżki owsianych z 2 łyżeczkami dżemu, 100g wiejskiego, duża garść bakalii, kawa z mlekiem 2% Tylko 3 łyżki owsianych? brak warzyw! :p II: 2 kromki razowca z camembertem, banan mało jak na U.. warzywo? białko? 2 kromki to niewiele. III: 200g sałatki "amerykańskiej"(warzy wa, trochę szynki, sos majonezowy), jajko na miękko No, ok.. troszkę mało ale jakościowo jest ok. w międzyczasie herbata z cytryną i łyżeczką miodu IV: szkl maślanki, kawałek strucli makowej, jabłko A warzywooo? :P niewiele białka. potem może kakao : - ) Jak na U to baardzo skromnie moim zdaniem, mało warzyw, niewiele owoców, brak nnkt. j.w
|
|
#3937 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U/p (nie oceniłyście wczorajszego
) pt,,ANGINA"śn;8.30 6 łyżek bran flakes, niecała szkl mleka 0,5% więc dolałam 1,5 % więc wyszła pełna szkl, 1,5 łyżki otrębów, łyżeczka słonecznika, 6 migdałów, łyżka rodzynek, prawie cała łyżeczka miodu, kiwi na czczo 2 śn;11.20 duze jabłko, drożdżówka z serem z awiteksu ob; 14.00 3 chochelki żurku-zalewajki z ziemniakami, marchewką i całą kiełbasą białą(zapomniałam że dziś post =0) pod;17.45 jogurt jogovita ze zbożami,łyżeczka otrębów, jabłko duże przek;19.30 5 kostek ptasiego mleczka waniliowego z milki-moja słabość słodycze kol;20.30 2 kromki z masłem, herbata, warzywa i jakieś dodatki typu szynka, ser/coś innego może jakaś rybka? Ocenicie??? Plis!!! P.S strasznie boli mnie głowa, kości i gardło ODP Czy to dużo jeśloi zjadłam tyle we wczorajszym jadłospisie przed spaniem??? |
|
|
|
#3938 |
|
Zadomowienie
|
R
1. Szklanka mleka 2%, 5 łyżek otrębów, trochę słonecznika, zarodków pszennych, siemienia lnianego, 2 suszone daktyle, morele, 2 łyżki żurawiny 2.Grahamka z turkiem z ziołami, maślane ciasteczko, kakao orbitrek 50 min 3. Spaghetti z potrawką z kawałkami kurczaka, marchewką, kukurydzą, trochę startego sera 4. Dwie kromki ziarnistego chleba, jedna pszennego, dwie "berlinki", ok. łyżeczka ketchupu 5. Chyba nie będę jeść - pójdę prędzej spać ![]() Proszę o ocenę
|
#3939 |
|
Zadomowienie
|
U
|
|
|
|
#3940 |
|
Raczkowanie
|
U :
Sniadanie: 2 kromki razowego z maslem, 2 jajkami i szczypiorkiem, kawa latte II sniadanie : kefir "owoce lesne" (500 g), 2 banany Obiad- 1/3 torebki kaszy gryczanej z gulaszem sojowym i duzo burakow Kolacja- sporo salatki z salaty, fety, pomidorow, ogorkow, kukurydzy, fasoli (zielonej i fioletowej) z sosem jogurtowo-ziolowym (kupnym) |
|
|
|
#3941 |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki za ocenkę i wyjaśniam już kilka rzeczy: 1) niedawno robiłam badania i wyszło że mam niedobór glukozy we krwi...dlatego muszę jeść słodkie ze względów zdrowotnych. próbowałam jeść tylko do śniadania ale okazało się że to za mało i dlatego jem częściej, do kolacji też. i tak staram się wybierać rzeczy które jednocześnie są zdrowe i słodkie - owoce (suszone, z puszki, świeże) czy miód a nie zapychać batonikami 2) nie dodałam homo do 2.posiłku i niby białka "mało" ale... Przez długi czas jadłam bardzo dużo białka(i nie byłam tego świadoma), jak podliczyłam to wyszło nawet 140 g dziennie, co mogło uszkodzić mi nerki i obciążyć wątrobę. a w tej chwili ważę 47,7-48,2kg <na chwilę obecną bo mam ciągłe duże wahania wagi, czasem jest jeszcze więcej lub mniej> więc przy zapotrzebowaniu na białko 1g na 1kg masy ciała nie wychodzi tego dużo. Dzisiaj było: jogurt 8,3 g białka, 2 jajka 14, wieśniak 16,5, 3/4 brokuła 10 + w orzechach/płatkach/suszonych owocach trochę było także podsumowując dzisiaj zjadłam ponad 48,8 g białka czyli prawie w sam raz jeśli chodzi o moje zapotrzebowanie co do warzyw - masz rację, w miarę możliwości postaram się jeść więcej |
|
|
|
#3942 |
|
Rozeznanie
|
P
1. placek owsiany z 2 jajek, 4 lyzek crunchy, lyzki otrebow pszennych, lyzki kaszy mannej, z rodzynkami, orzechami, homo waniliowym, cukrem, Puchatkiem// kawazmekiem i cukrem (duzo bylo tych bakalii) 2. bula z makiem, serkiem do smarowana, serem zoltym, ogorkiem, ketchupem, musztarda, princessa musneta czeko 3. 6 ruskich pierogow z sosem z pieczarek i serka topionego pieczarkowego z ketchupem itp, duzo liebnizow z czekolada, cappuccino szarlotkowe z cukrem 4. chipsy Fromage, jablo, cappuccino z cukrem, rodzynki (zachcianki), 2 wafle ryzowe 5. grahamka z tunczykiem z wody, musztarda, ogorkiem, ketchupem jakos tak mi sie syto wydaje... tzn nazarta jestem... prosze o ocene Edytowane przez Sherrie Czas edycji: 2010-02-19 o 21:39 |
|
|
|
#3943 |
|
Raczkowanie
|
Moje Pyszne U :
Sn: 2 szklanki płatków cookie crisp zalanych szklanką mleka 1.5 % , dwie komki razowca z maselkiem a) plasterkiem sopockiej , plasterkiem sera oltego , szczypiorkiem , pomidorkiem b) Z almette smietankowym , szczypiorkiem jabłuszko 2sn: jogurt pitny brzoskwiniowy jogobella 250g , pączek z budyniem , pomaranczka O: 2 gołabki (kapusta, ryz , mielone wielkosci reki ) P: grahamka z nutella , kakao (3 lyzeczki puchatka , szklanka mleka 1,5%) K: serek wiejski 200g , kromka razowca z masełkiem i szyneczka , 2 jabluszka , pomaranczka i podbijam pytanko o kalorycznosc golabkow )i jak ?
|
|
#3944 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
wrzucam moje dzisiejsze R1. 5 łyżek owsianki, 4 łyżki otrąb pszennych, szklanka mleka 2%, ze dwie łyżki muli 2. szkolne: 2x kanapki( chleb razowy pełnoziarnisty) : jedna z twarogiem chudym, sałatą, papryką, ogórkiem; druga z paprykarzem z łososiem i też warzywka ; jabłko i tu mam pytanie: czy to jest za dużo? 4 kromki chleba w sumie, zazwyczaj jestem mega głodna w szkole. 3. filet z mintaja na paru kroplach oliwy z oliwek 'smażony', kalafior, brokuł skroplony również oliwą, niecała połowa woreczka kaszy jęczmiennej 4. naturalny z garścią orzechów 5. wieśniak, pomidor, cebula, ogórek Proszę bardzo o ocenę
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=580803 Edytowane przez Sialalalala Czas edycji: 2010-02-19 o 21:28 |
|
|
|
#3945 |
|
Raczkowanie
|
Paszka016: nie jestem znawczynią, ale wg mnie bardzo ładne U(jak sama nadałaś tytuł
aż mnie smaczki dopadły różne ) brakuje tu tylko warzyw..---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Edytowane przez CherryStrawberry Czas edycji: 2010-02-19 o 21:30 |
|
|
|
#3946 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3947 |
|
Rozeznanie
|
U
ocenicie? |
|
|
|
#3948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo mi się podoba![]()
|
|
|
|
|
#3949 |
|
Zadomowienie
|
U
śn. owsianka na słono z 6 lych i 2 szkl. mleka 3,2% - nie mialam czasu na więcej ![]() IIśn. kanapka z dwóch duzych kromek wieloziarnistego z ziołowym serkiem topionym, ketchupem, ogórkiem i tymiankiem; jablko; gofr(koleżanka zrobiła dla mnie i przyniosła do szkoly )ob. pstrąg pieczony w folii z przyprawami i cebulka; 2 kromki chleba jabłko, p: jagodzianka z kruchego ciasta oblana lukrem; jogurt rabarbarowo-agrestowy k: talerz ryby po grecku; bułka poznańska rafaello, trochę orzechów wloskich nie najlepiej sie czuję, ciągle czuję sie przejedzona, nie wiem co sie dzieje, a powinnam jeść więcej żeby przytyć, no i mam zaparcia. polecacie coś? |
|
|
|
#3950 |
|
Raczkowanie
|
PRZYPOMINAM SIĘ! I PROSZE BARDZO ŁADNIE O OCENKEE
jestem dzisiaj koszmarem tego wątku,ale nigdy nie chce mi sie przypominac co jadlam i zapisywać, dlatego tak dzisiaj truję, a chcę wiedziec co ew. zmienic
|
|
|
|
#3951 |
|
Zakorzenienie
|
Jutrzejsze R, proszę o ocenkę:
ś: omlet z 2 jaj, z płatkami owsianymi, i konfiturą truskawkową, banan, zielona herbata 2ś: mała bułeczka zapieczona, posmarowana serkiem homo naturalnym, do tego papryka, siemie lniane i orzechy, zielona herbata o: ryż brązowy, mięsko mielone smażone na teflonie z czosnkiem, cebulką i bazylią, brokuły z odrobiną masła i soli przetreningowy: 2-3jajka na twardo potreningowy/kolacja (ok. 2,5h przed snem) : ryż + tuńczyk Oceni ktoś? Z góry dziękuję.
|
#3952 | |
|
Zadomowienie
|
Mogłabym prosić o ocene wczorajszego
![]() Cytat:
I. Pół wędzonej makreli, dwie małe kanapki z ciemnego chleba, jedna z tuńczykiem, druga z odrobiną masła i serem mozarella. II. Jogurt naturalny 450g III. Bułka z ziarnami z mintajem z parowaru. IV. Mały serek wiejski. W ciągu dnia niestety takie dwie kawy instant bo byłam poza domem, miałam sporo zajęć na uczelni a padałam. Edytowane przez LilyHoney Czas edycji: 2010-02-19 o 23:11 |
|
|
|
|
#3953 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oraz podbijam moje i uśmiecham się o ocenę: Cytat:
|
||
|
|
|
#3954 |
|
Raczkowanie
|
Dieta do oceny
Oczywiscie chodzi mi o diete redukcyjna
![]() Zakladam 5 posilkow dziennie, dodam ze po sniadaniu z reguly uderzam na silownie na 2 godziny fikolkow (roznych, turbo kick, tbc, tonning, joga, .. ) Sniadanie (7-8am): otreby z zurawina lub jajecznica (ewentualnie gotowane 2 jajka) kawa Po treningu (11am): odzywka bialkowa, banan Dalej (1-2pm): porcja salatki (np. pomidor, ogorek, papryka, salatka, sos) z kromka ciemnego chleba i wedlina Obiad (5-6pm): roznie bywa, ryba lub pieczen z ryzem, whole grain makaron z sosem, generalnie zawsze zjadam jakas rybe lub mieso Kolacja (8-9pm): serek bialy lub tunczyka z warzywami Biarac pod uwage, ze dosc duzo sie ruszam, wydaje mi sie ze za malo jem. Ale tez z drugiej strony niewiem co i gdzie dorzucic. Aaa, duzo pije co pewnie nie jest bez znaczenia. Dajcie znac co myslicie!
|
#3955 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dieta do oceny
Dlaczego nowy wątek..?
,,Nasze codzienne jadłospisy" stoją otworem .
|
#3956 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta do oceny
O sorry, to wklejam to tam a ten watek laskawie prosze olac
)Dziex.
|
#3957 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiscie chodzi mi o diete redukcyjna
Zakladam 5 posilkow dziennie, dodam ze po sniadaniu z reguly uderzam na silownie na 2 godziny fikolkow (roznych, turbo kick, tbc, tonning, joga, .. ) Sniadanie (7-8am): otreby z zurawina lub jajecznica (ewentualnie gotowane 2 jajka) kawa Po treningu (11am): odzywka bialkowa, banan Dalej (1-2pm): porcja salatki (np. pomidor, ogorek, papryka, salatka, sos) z kromka ciemnego chleba i wedlina Obiad (5-6pm): roznie bywa, ryba lub pieczen z ryzem, whole grain makaron z sosem, generalnie zawsze zjadam jakas rybe lub mieso Kolacja (8-9pm): serek bialy lub tunczyka z warzywami Biarac pod uwage, ze dosc duzo sie ruszam, wydaje mi sie ze za malo jem. Ale tez z drugiej strony niewiem co i gdzie dorzucic. Aaa, duzo pije co pewnie nie jest bez znaczenia. Dajcie znac co myslicie!
|
#3958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczegolnie rano...i to przed takim wysilkiem:/ polecam https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...%B3otreningowe
|
|
|
#3959 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oby tak dalej a o kaloryczności gołąbków zapomnij bo się wkurzę![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
super![]() Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|||||
|
|
|
#3960 |
|
Raczkowanie
|
moje ,,złamaniowe" UUU na którym tyje...wiec chybaPPP???
I: (8:00): jogo naturalny duzy z 3 garsciami zdrowego błonnika+ 3 łychy musli( płatki owsiane, jeczmienne, pestki dyni, jakies tam orzechy), 3 łychy otręb żytnich+ wkrojone średnie kiwi+ herbata z cytryna+ wielgachne jaaabłko ( sprzątanie całego domku,,,,30 min steppera) II: ( 11:00): kromka chleba razowego z białym serkiem z piątnicy z 2 plastrami pomidora+ 2 plastrami ogórka zielonego posypane ziołami+ kawa ala latte+ jabłko spore III( 14:00): duuuza miska zupy pieczarkowej gotowanej na wołowinie z makaronem razowym IV( 17:00): jabłko+ kawa ala latte z mlekiem skondensowanym+ serek activia truskawkowa V( 19:30): wiesniak z wrzuconymi pestkami słonecznika+ kilkanascie nerkowców+ 2 kromki chleba razowego posmarowanego masłem z pomidorem+ herbata zielona ![]() ![]() pieekniutko prosze o ocenke![]() p.s. tyje na tym w dosc szybkim tempie... w poniedziałek było 42kg,,,a teraz jest 42, 400kg...możliwe to jest???;/ chiałabym jesc tak smaczniuchno jak np. Powered...ale skoro ja na taki jadło tyje ...to co bedzie jak zaczne jesc podobnie jak inne wizazanki na PPP;/ |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:35.

, bo na P to się chyba nie nadaje)
)
prosze o jakieś rady, bo nie chce zaśmiecać wątku ciągłym podbijaniem
Ja unikałabym jednak owoców z puszki i wybierała świeże.. mogłaś dodać homo
) pt,,ANGINA"

+ herbata zielona

Akcja: racjonalne odżywianie