Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010 - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-21, 12:54   #2521
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Baobabek, to brzmi trochę tak jakbyś w więzieniu siedziała przez nich Przypomina mi się od razu jak się czułam mieszkając w Stanach u obcych ludzi gdzie facet był do rany przyłóż, ale gdy tylko do domu wracała jego żona wszystko się zmieniało i czułam się tam jak piąte koło u wozu. Paskudne uczucie. Potem, gdy odwiedziłam ich po prawie 2 latach było zupełnie inaczej, ale przez prawie półtora roku starałam się mieć z nią jak najmniej do czynienia. nie wyobrażam sobie jak to musi być w Twoim przypadku
oj tak tak Mrowak, dokładnie tak jest jak piszesz-jak w więzieniu...do kuchni nie bardzo jest jak wejść bo jak wejdziesz to patrzą na ręce co sobie robisz do jedzenia i najlepiej to jakbyś sobie wzieła to i to...kawę jak sobie robię to też że może lepiej ich mleko sobie wziąć bo moje za tłuste nie no masa jest takich idiotycznych przykładów...Ja nie nawidzę jak mnie ktoś poucza z przekonaniem, że to on ma rację...bo oni lepiej wiedzą co ja powinnam sobie zjeść...dlatego zawsze czekam jak teść wyjdzie do roboty po 7 rano, bo z teściówą to się rano na szczęście nie widuję bo ona po 6 wychodzi Jak ja wam wszystkim zazdroszczę mieszkania bez teściów...

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
A Ty masz zaproszenie do klubu czy Ci wysłac ? Tam są namiary do dziewczyn i tam mozna podać swoje . Daj cynka .

Podkłady w aptece dla ciebie a przewijaki w rosmanie lub markecie .

Strony obejmijmnie szczepieniem to strony firm farmaceutycznych
Wogóle dla mnie nie powinni reklamować szczepionek , bo co ma zrobić taka mama co na te szczepionki nie ma a by chciała szczepić Z pediatrą powinno się ustalać oczywiście nie z takim co mu płacą prowizje od tych szczepionek i on powinien ocenić ryzyko ew zarażenie czymś itp.
A ta reklama rotawirusa to juz wogóle obrzydliwa .
Mojej sąsiadki synek lezał jak miał pół roku na rota w szpitalu i masa dzieci na to trafia szkoda tylko że tego nie refundują bo rota kosztuje 700 zeta dwie dawki .

Pit się czesciowo wyjasnił coś było zrąbane z forlularzu w którym to robiłam ale jakby mąz się rozliczał sam to by tyle zabulił . Do tego dobrze ze ja pracuje na 1/4 etatu i g.. zarabiam bo i tak bym wszystko musiała oddać .. i weź tu tyraj normalnie się nie da.
A więc skoro nie jest tak źle za tydzień jedziemy do neckermana i rezerwujemy wakacje we włoszech:jupi : mamy juz wybrane dwa miejsca

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Biedoczku
dobrze że się wyjaśniło a co do wczasów to racja z Niemiec jest taniej ja jechałam d Grecji 3 lata temu z Niemiec właśnie i ceny sporo niższe i oferty też lepsze niż u nas (ja zawsze z Itaki jeżdżę albo z Rainbow Tours)Tylko do Niemiec też trzeba jakoś dojechać...ja jechałam do kuzynki i u niej tydzień w Niemczech siedziałam i mi się w sumie opłaciło tak echać najpierw do niej i od niej do Grecji...ale w sumie Ty z warszawy masz kawałek...

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 13:03   #2522
libra777
Zakorzenienie

Witam!
Madziwnia ślicznie wyglądasz i brzuszek ładny.

Podkłady poporodowe kupowałam w aptece, ale są też na allegro.
U mnie w szpitalu dawali, były mi potrzebne tylko 2 dni, póżniej już normalne podpaski, lepsze bella, bo always jakoś źle się czułam.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 13:09   #2523
ania p
Zakorzenienie

Baobabek - wiesz dojechać zawsze jakoś można pociąg , doleciec samolotem itp , ale ponieważ jedziemy z dwójką dzieci z tym jedne bedzie maleńkie to i wyjazdy tez się zmieniają he he. W auto napakuje sobie co chce ( małego zabawki , żarcie itp ) dwa chcemy autem bo jakby się cokolwiek działo to zawsze dojedziemy , szpital ttffuu ttffuu czy w jakiekolwiek inne miejsce . No i dlatego to bibione bo jest w miare blisko i 12 godzin - pojedziemy nocą damy sobie rade. jakbyśmy jechali sami to wtedy wiadomo można kombinować raz jak jechalismy pojechaliśmy sobie przez monachium ot tak żeby sobie pozwiedzać bo ja chciałam muzem bmw zobaczyć . wiem juz po tamtym roku co to jest wyjazd z dzieckiem bagażu jak na wojne do tego braliśmy z domu słoiki dla niego , deserki , mleko mod , soki tego już było sporo .. do tego ciuszki i cała reszta no masakta . przy dwojgu to dopiero będzie wyprawa
Stary 2010-02-21, 13:19   #2524
ita83
Wtajemniczenie

Megi megi - tutaj ciotki wizazowe nie moga sie doczekac na Twojego Igorka - ale dzielnie sie dostosujemy do maluszka....dobrze mu w brzuszku u mamy - wie gdzie najlepiej

A teraz wiadomosc z ostatniej chwili - jesli wczesniej odchodzil mi czop partiami to dzis z samego rana odeszlo mi jakies CZOPISKO - kurna wkladka na to to to zdecydowanie za malo - dobrze ze nie zabarwiony ani nic z tych rzeczy.....zaczelam zartowac do meza oooo to maly bedzie z nami na ok 4tyg.
Stary 2010-02-21, 13:30   #2525
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ja juz po egzaminie zaliczony na 5 teraz wracam do nadrabiania.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

co do szczepien, kolezanka zaszczepila swoje malenstwo i zaczal sie problem;/
maly trafil na stol peracyjny z wgłobieniem jelit i kawałkiem matrtwicy jelita grubego po czym lekarz stwierdzil ze to po szczepionce i teraz powiedziala ze jak bedzeie miala 2 to nie zaszczepi ale nie wiem czy to o rota czy pneumo chodzilo
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 14:57   #2526
NaTaLaLa
BAN stały

Ja co do wycieczek polecam Rainbow Tours naprawde bylam zadowolona!!! Wszystko bylo dopiete na ostatni guzik, nie drogo plus super przewodnicy (polecam p. Madzie) (ja jezdzilam przewaznie na wycieczki ze zwiedzaniem)..ani razu sie nie zawiodlam a bylo tych wycieczek sporo...wiec moze sprubujcie z Rainbow

A tak z ciekawosci... czy ten nieszczesny czop zawsze jest z krwia? i czy wtedy zmienia sie kolor moczu.....bo ja juz nie wiem czy mialam tak ogromny uplaw po nocy czy co :/ (bez krwi, uplawow praktycznie nigdy nie mialam) ja juz sie tak nie moge doczekac ze chyba schizuje :/
NaTaLaLa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 15:02   #2527
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Jedziemy do bibione to ok. wenecji czyli najbliższe nam włochy jedzie się 12 godzin bo już bylismy tam ok 1220 km jest . Ale jedzie się przez czechy i austrie i na koniec kawałek przez włochy . nie będę kombinowała z niemieckich biur bo we wrzęsniu i tak jest tam śmiesznie tanio a do tego bierzemy apartament bez żarełka tylko własne i dojazd tez włany . Tam jest kuchnia . Kosz to ok 2tys za dwa tygodnie pobytu a jeszcze teraz są zniżki jak się zarezerwuje . Jak będę szukała czegoś drogiego to mąż jak jeździ do niemiec może tam wykupić
Ania, nieźle to brzmi. Nam się marzy wypad do Włoch, jeszcze nie byliśmy nigdy, a ja praktycznie część pracy mgr pisałam o włochach i Włoszech. 2 tyś na dwa tygodnie to za apartament za wszystkie ludki? A ładnie tam? Masz jakieś fotki? Tylko ciekawe czy ja sams dałabym radę pokonać taką trasę bo TZ bezprawkowy

Darusia, gratulacje za egzamin!

Z tymi szczepieniami to faktycznie nie wiadomo trochę co robić. Ja niby twierdzę, że będziemy szczepić na wszystko, a z kolei mój znajomy z dziewczyną zdecydowali się nie szczepić wcale.
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 15:28   #2528
Darusiaaaa
Zakorzenienie

no kolezanka tez bardzo zaluje bo dwumiesieczny maluch trafil prosto na stol i masakre przezywalysmy obie....a lekarz powiedzial ze organizm niektorych dzieci wlasnie tak reaguje;/ diabli wiedza...
my tez sie zastanawiamy na co szczepic a na co nie
A.Camus
Stary 2010-02-21, 15:35   #2529
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

rossman:
babydream 1 newborn , 2-5 kg, 28 szt. - 13,99 zł
pampers 1 newborn, 2-5 kg, 43 szt. - 25,29 zł
babydream podkłady 60x60, 10 szt. - 12,99 zł
babydream chust. z pudełkiem - 6,99 zł
(prawie wszystkie rodz. chust. są w promocji)

dostałam jeszcze próbkę żelu pod prysznic dave

a polecić jeszcze mogę skarpetki z grzechotkami, ok. 10 zł

tesco:
płatki bawełniane dla dzieci, 60 szt. - 3,99 zł
pieluchy droższe niż w rossmanie
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 15:41   #2530
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
tutaj masz wykaz wszystkich badan jakie powinno sie zrobic w ciazy
http://parenting.pl/portal/teksty/ka...um-badan-ciazy

dziewczyny jak nisko moze opasc brzuszek ??
kurcze ja juz nie moge siedziec normalnie bo mnie boli mam go tak nisko ze niedlugo siegnie do kolan hehe
Czasami jak masz za nisko brzuszek to trzeba specjalny pas podtrzymujący sobie sprawić, tylko to spory wydatek na chwilę

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 15:41   #2531
NaTaLaLa
BAN stały

Skarpetki z grzechotkami?? a coz to jest takiego.....
Stary 2010-02-21, 16:06   #2532
drcron
Zakorzenienie

Natala mi czop odchodzi i jest taki mleczno zolty bardziej kremowy ale taki ciemy krem nie zawsze z krwia odchodzi tak mi gin powiedzial

co do szczepien to wazny jest wywiad lekarz kontra rodzice jest wiele wskazan i przeciwskazan do szczepien tych 5 w 1 i 6 w 1 jednym z takich przeciwskazan jest skaza bialkowa niby nic takiego a moze powodowac skutki uboczne po szczepieniach dlatego zanim sie zdecyduje czy szczepic dziecko tymi platnymi czy tymi zwyyklymi nalezy poczytac w nece o mozliwych skutkach ubocznych i chorobach poszczepiennych a takze skonsultowac to z dobrym lekarzem bo to wazne
czasem jednemu dziecku nie bedzie nic a drugie zachoruje na cos powaznego
ja poszperalam w necie i znalazlam kilka stron gdzie rodzice pisza na temat szczepien jednak nie wiem czy to prawda w szpitalu jak bede i beda tam neonatolodzy i pediatrzy to poprostu zapytam czy to prawda i jakie to ryzyko

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
oj tak tak Mrowak, dokładnie tak jest jak piszesz-jak w więzieniu...do kuchni nie bardzo jest jak wejść bo jak wejdziesz to patrzą na ręce co sobie robisz do jedzenia i najlepiej to jakbyś sobie wzieła to i to...kawę jak sobie robię to też że może lepiej ich mleko sobie wziąć bo moje za tłuste nie no masa jest takich idiotycznych przykładów...Ja nie nawidzę jak mnie ktoś poucza z przekonaniem, że to on ma rację...bo oni lepiej wiedzą co ja powinnam sobie zjeść...dlatego zawsze czekam jak teść wyjdzie do roboty po 7 rano, bo z teściówą to się rano na szczęście nie widuję bo ona po 6 wychodzi Jak ja wam wszystkim zazdroszczę mieszkania bez teściów...

dobrze że się wyjaśniło a co do wczasów to racja z Niemiec jest taniej ja jechałam d Grecji 3 lata temu z Niemiec właśnie i ceny sporo niższe i oferty też lepsze niż u nas (ja zawsze z Itaki jeżdżę albo z Rainbow Tours)Tylko do Niemiec też trzeba jakoś dojechać...ja jechałam do kuzynki i u niej tydzień w Niemczech siedziałam i mi się w sumie opłaciło tak echać najpierw do niej i od niej do Grecji...ale w sumie Ty z warszawy masz kawałek...
Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Czasami jak masz za nisko brzuszek to trzeba specjalny pas podtrzymujący sobie sprawić, tylko to spory wydatek na chwilę
ale mi to nie przeszkadza jak chodze tylko jak siedze nie moge prosto tylko w takiej pol lezacej pozycji bo mnie cisnie i wtedy niunia strasznie kopie chyba jej tez wtedy nie wygodnie

Natalka skarpetki z grzechotkami to zwykle sparpetki a z przodu maja jakies misie albo gwiazdki albo cokolwiek innego doszyte i jak dziecie macha nozkami to to grzechocze
http://www.allegro.pl/item929185763_...8.html#gallery

ja mam takie dostalam od siostry

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 16:30   #2533
NaTaLaLa
BAN stały

A ile ten czop odchodzi wczesniej przed porodem? bo ja sie nie potrafie okreslic...czy to bylo to czy nie :/

A skarpetki super, nie widzialam czegos takiego tu...moze nie zwrocilam uwagi, nawet nie wiedzialam ze cos takie istnieje wogole ;P ale ciekawy pomysl, podoba mi sie
Stary 2010-02-21, 17:00   #2534
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NaTaLaLa Pokaż wiadomość
A ile ten czop odchodzi wczesniej przed porodem? bo ja sie nie potrafie okreslic...czy to bylo to czy nie :/

A skarpetki super, nie widzialam czegos takiego tu...moze nie zwrocilam uwagi, nawet nie wiedzialam ze cos takie istnieje wogole ;P ale ciekawy pomysl, podoba mi sie
to co znalazlam na necie dotyczace czpa sluzowego
Sygnałem zapowiadającym rychłe pojawienie się małego człowieka jest otwarcie kanału rodnego. Na kilka dni albo godzin przed porodem możesz zauważyć na bieliźnie zabarwioną krwią, nieco galaretowatą, wydzielinę - to czop śluzowy. Do tej pory pełnił on rodzaj korka, który zamykał wyjście z macicy i odgradzał dziecko od świata zewnętrznego. W ten sposób chronił malucha przed zarazkami. Nie oznacza to, że na kilka dni przed wyznaczonym terminem porodu musisz ciągle biegać do łazienki i sprawdzać, czy przypadkiem się nie pojawił. Wiele kobiet go nie zauważa. Jeśli zaobserwowałaś u siebie krwawe ślady na bieliźnie, zgłoś się do lekarza. Niech on oceni, czy akcja porodowa już się rozpoczęła. Warto to zrobić nawet, gdybyś po fałszywym alarmie miała wracać z torbą do domu.
Możesz zauważyć na bieliźnie dużą ilość gęstego śluzu (czasem lekko różowego albo brunatnego) - to czop śluzowy, który znajdował się w szyjce macicy i wysuwa się na zewnątrz, kiedy zaczyna się ona rozluźniać
Gdy szyjka uzyska gotowość do otwarcia podczas porodu, czop śluzowy zostanie wydalony. Może to nastąpić w różnych momentach (na kilka godzin przed rozpoczęciem porodu, na kilka dni, a nawet na tydzień przed porodem). Czop śluzowy jest śliski, elastyczny, bardziej gęsty niż surowe białko jaja kurzego, może być bezbarwny lub żółtawy. Zdarza się, że odpada równocześnie z odpłynięciem wód płodowych. Wody mogą wyciekać w sposób gwałtowny lub powolny. Ważne jest, aby umieć odróżnić czop śluzowy od wód płodowych (jeżeli wody zaczynają odchodzić, należy zgłosić się do szpitala, nawet jeśli nie ma innych objawów zbliżającego się porodu). Wody płodowe są konsystencji zwykłej wody, najczęściej bezbarwne i czyste. Jeżeli kolor wód płodowych jest zielonkawy, zawiadom o tym położną.
Przed wystąpieniem akcji porodowej może pojawić się u Ciebie biegunka. Będzie to naturalne dążenie organizmu do wypróżnienia przed porodem. Twój organizm może także w ten sposób uwalniać się od napięcia. Możesz wtedy odczuwać dreszcze i "roztrzęsienie".

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ----------

a zastanawialyscie sei jaka wode pic podczas karmienia ??
powinno sie pic wode srednio zmineralizowana bo jak sie pije zwykla wode to wyplukuje sie mineraly z organizmu no ale tych wod jest tyle ze nie mam pojecia jaka podczas karmienia narazie pije wode mama i ja

Stary 2010-02-21, 17:24   #2535
la_wenda
Raczkowanie

Witam!
U nas niedziela zaczęła się ładnie, słoneczko świeciło ale potem jakiś pomór na mnie i na tż padł i zasnęliśmy pokotem. Jak się przebudziliśmy to deszcz ze śniegiem padał.
Czytam o Waszych rozważaniach dot. szczepień. My szczepiliśmy naszą Michalinę podstawowym programem szczepień obowiązkowych, dopiero jak skończyła roczek dostała dodatkową szczepionkę ADHIB, której nie trzeba powtarzać.
Myślę, że tym razem będzie podobnie. Wydaje mi się, i wiem, że wielu lekarzy jest tego zdania, że nie należy przeciążać młodego sysytemu immunologicznego nadmiarem szczepień. Mam też przykłady wśród znajomych z dziećmi, że szczepionki mogą nieźle narozrabiać.

Madziwnia ładny mas brzuszek, a wogóle to podziwiam ciebie całą na tym zdjęciu- taka zadbana, szczęśliwa młoda mama, pomalowane paznokcie, makijaż. Mi się na ogół nie chce nawet włosów po umyciu ułożyć. Jedyne czego nie robię to w dresie nie chodzę ale to dlateo, że się w stary nie mieszczę a nowego nie chce kupować. Chodzę najczęściej w sukienkach albo w tunice i lużnych leginsach.
Stary 2010-02-21, 18:34   #2536
NaTaLaLa
BAN stały

Drcron Kochana jestes
Lece na zakupki, nadrobie Was pozniej...
Stary 2010-02-21, 19:29   #2537
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Ale tu dzisiaj przestój Aż uwierzyć nie mogę!!

Mnie dręczą 3 pytania:
1 - na początku dziecię kładę na gryce czy kokosie?? Bo przeczytałam już dwie sprzeczne opinie (że najpierw na gryce bo masuje ciałko, druga że na gryce jak dziecie wstawać zaczyna coby nóżki miało masowane...)
2 - któraś z Was poleca kosmetyki baby dream rosmanowe i w sumie ja też sporo czytałam że mają fajny niechemiczny skład, tylko takiemu maluchowi to co jest potrzebne?? Płyn do kąpieli, żel do mycia, szampon i mleczko po kąpieli ?? Aniup a ten bubchen czy jakoś tak to co kupić?? Bo też to w sklepie widziałam
3 - od kiedy z dzieckiem można latać samolotem?? Chodzi mi o dość krótką podróż (1,5h)

Pomóżcie tumankowi

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 19:31   #2538
mloda1989
Zakorzenienie

dziewczyny moze wy wiecie czy przy zmianie dowodu ze wzgledu na zmiane zameldowania w innym miescie trzeba dostarczyc takze akt urodzenia i akt malzenstwa z adnotacja o rozwodzie.....czy przy takiej wymianie tego nie wymagaja??

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

ooo i a propo materaca.... lepiej kupic kokos-gryka czy lateksowy??
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 19:47   #2539
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
dziewczyny moze wy wiecie czy przy zmianie dowodu ze wzgledu na zmiane zameldowania w innym miescie trzeba dostarczyc takze akt urodzenia i akt malzenstwa z adnotacja o rozwodzie.....czy przy takiej wymianie tego nie wymagaja
A już załatwiłaś zameldowanie?
Ja się ostatnio wymeldowywałam w Koszalinie i tam pani mi powiedziała, że jak będę wyrabiała dowód w Wa-wie, to mogę mieć ze sobą akt ślubu, co przyspieszy nowy dowód, a jak nie, to oni ściągną sobie go z Koszalina. Więc chyba tak jest.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 19:55   #2540
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Megi a Ty nadal tu Wypuść Igorka bo wizażowe ciotki na Niego czekają Uwierzyć nie mogę że Ty jutro 40tc zaczynasz

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 20:05   #2541
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
A już załatwiłaś zameldowanie?
Ja się ostatnio wymeldowywałam w Koszalinie i tam pani mi powiedziała, że jak będę wyrabiała dowód w Wa-wie, to mogę mieć ze sobą akt ślubu, co przyspieszy nowy dowód, a jak nie, to oni ściągną sobie go z Koszalina. Więc chyba tak jest.

Dopiero bedzimey meldowac tezeta...i chcemy to w jednym dniu zalatwic, tylko ze on jest teraz rozwodnikiem....to dla nich ma isc akt malzenstwa z taka adnotacja czy akt urodzenia tak jak niby kawaler??

chodzi o meldunek w malej miejscowosci i cos mi sie wydaje ze u nich to takie latwe by nie bylo zeby sobie sami ten akt sciagneli...ehhh
Stary 2010-02-21, 20:29   #2542
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Dopiero bedzimey meldowac tezeta...i chcemy to w jednym dniu zalatwic, tylko ze on jest teraz rozwodnikiem....to dla nich ma isc akt malzenstwa z taka adnotacja czy akt urodzenia tak jak niby kawaler??

chodzi o meldunek w malej miejscowosci i cos mi sie wydaje ze u nich to takie latwe by nie bylo zeby sobie sami ten akt sciagneli...ehhh
To chyba najlepiej będzie, jak weźmiecie ze sobą oba papierki - tak dla pewności. A ja jakoś nie mogę się wybrać na to meldowanie i wymianę dowodu - jestem więc nieco bezdomna (bo wiecie, że trzeba przy zameldowaniu mieć ze sobą świstek o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca?)

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Megi a Ty nadal tu Wypuść Igorka bo wizażowe ciotki na Niego czekają Uwierzyć nie mogę że Ty jutro 40tc zaczynasz
Ale on kurcze nie chce wcale wyjść Jakoś mu się nie spieszy. Torba spakowana, mama niespanikowana, a on nic. Ale usadowił się tak nisko, że siedzieć nie mogę, chyba że z nogami wyprostowanymi i wiszącymi, bo mnie uciska jakby na wylocie

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

A na samym początku ciąży śniło mi się, że przysłałam z przyszłości z porodówki kartkę do siebie i do tż, żebym się nie obawiała, że wszystko będzie dobrze i tam była data 2 lub 4 marca. Więc spokojnie sobie czekamy - prawie spokojnie
Stary 2010-02-21, 20:33   #2543
mloda1989
Zakorzenienie

Cytat:
To chyba najlepiej będzie, jak weźmiecie ze sobą oba papierki - tak dla pewności. A ja jakoś nie mogę się wybrać na to meldowanie i wymianę dowodu - jestem więc nieco bezdomna (bo wiecie, że trzeba przy zameldowaniu mieć ze sobą świstek o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca?)
nam sie troszke spieszy bo chcemy sie o dotacje starac...no tezet od tygodnia bezdomny....heh wymeldowal sie od siebie a u mnie nie chcieli go zameldowac bo ksiazeczki wojskowej nie mial, bo zgubil....i teraz czekal tydzien na nowa....do meldunku juz wszystko jest....tylko zeby pozniej niepotrzebnie nie jezdzic po papierki do dowodu....heh chociaz taki plus ze nie trzeba teraz placic za wymiane dowodu...
Stary 2010-02-21, 20:51   #2544
mrowak
Zakorzenienie

Zmogła mnie dziś drzemka godzinna od 18 do 19 i teraz nie wiem co ze sobą zrobić- znowu mam iść spać?

Przypomniało mi się, że wciąż nie mamy termometru dla młodej. Nie mogę się zdecydować, a jak ja nie podejmę decyzji to w życiu go nie kupimy.

Edytowane przez mrowak
Czas edycji: 2010-02-21 o 20:52
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 21:09   #2545
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny moze wy wiecie czy przy zmianie dowodu ze wzgledu na zmiane zameldowania w innym miescie trzeba dostarczyc takze akt urodzenia i akt malzenstwa z adnotacja o rozwodzie.....czy przy takiej wymianie tego nie wymagaja??

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

ooo i a propo materaca.... lepiej kupic kokos-gryka czy lateksowy??
sciagaja bez problemu wystarczy im powiedziec ze nmie masz i ze daleko by jechac i sami sobie sciagna a na dowod i tak sie czeka 30 dni oni najpierw dzwonia do stanu cywilnego i kaza sobie wyslac ten akt slubu z adnotcja o rozwodzie tak bylo u nas a ja na wiosce mieszkam wiec sami sobie sciagali akt slubu bo mi zostal tylko jeden i powiedzialam ze im nie dam a do dowodu wydaja za darmo takie akta nie trzeba placic oplat skarbowych

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:

Ale on kurcze nie chce wcale wyjść Jakoś mu się nie spieszy. Torba spakowana, mama niespanikowana, a on nic. Ale usadowił się tak nisko, że siedzieć nie mogę, chyba że z nogami wyprostowanymi i wiszącymi, bo mnie uciska jakby na wylocie

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

A na samym początku ciąży śniło mi się, że przysłałam z przyszłości z porodówki kartkę do siebie i do tż, żebym się nie obawiała, że wszystko będzie dobrze i tam była data 2 lub 4 marca. Więc spokojnie sobie czekamy - prawie spokojnie
a ja jak sie meldowalam to poszlam i powiedzialam ze zabardzo zimno i czy musze sie jechac wymeldowac i ta Pani zadzwonila do meldunkowego i poprosila o wymeldowanie mnie i przeslanie tego swistka poczta wiec tez tak mozna wystarczy powiedziec a urzedy miedzy soba to szybciej zalatwiaja jakos i nie trzeba jezdzic

a my wrocilismy ze zdjec i maz podniosl mi tak cisnienie ze odechcialo mi sie wszystkiego i z tego wszystkiego mam tylko 3 zdjecia a szykowalam sie ponad godzine powiedzialam ze mam to w tylku i ze i tak sobie zrobie sesje i tak
Mloda nie masz ochoty dorobic ?? albo kto inny z okolicy kto zajmuje sie profesjonalnie fotografia ??

Stary 2010-02-21, 21:18   #2546
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
Natala mi czop odchodzi i jest taki mleczno zolty bardziej kremowy ale taki ciemy krem nie zawsze z krwia odchodzi tak mi gin powiedzial
to moze ja tez tak mam,dziewczyny juz tu pisza ze nawet w 32,34 tc odchodzi a mi nic,a wlasnie ostatnio mi sie sporo wydziela takiego śluzu kremowego.

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Ale tu dzisiaj przestój Aż uwierzyć nie mogę!!

Mnie dręczą 3 pytania:
1 - na początku dziecię kładę na gryce czy kokosie?? Bo przeczytałam już dwie sprzeczne opinie (że najpierw na gryce bo masuje ciałko, druga że na gryce jak dziecie wstawać zaczyna coby nóżki miało masowane...)
2 - któraś z Was poleca kosmetyki baby dream rosmanowe i w sumie ja też sporo czytałam że mają fajny niechemiczny skład, tylko takiemu maluchowi to co jest potrzebne?? Płyn do kąpieli, żel do mycia, szampon i mleczko po kąpieli ?? Aniup a ten bubchen czy jakoś tak to co kupić?? Bo też to w sklepie widziałam
3 - od kiedy z dzieckiem można latać samolotem?? Chodzi mi o dość krótką podróż (1,5h)

Pomóżcie tumankowi
1 najpierw na kokosie później gryka.
2 ja kupilam tylko zel do mycia ciala i włosków i mleczko nawilżającepo kąpieli)
3 czytalam,ze nawet po 2 tygodniach ale nie wiem jak jest w praktyce,mysle,ze po miesiacu a po 2 to juz napewno chyb a nie pomoglam z tym pytaniem

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość

Przypomniało mi się, że wciąż nie mamy termometru dla młodej. Nie mogę się zdecydować, a jak ja nie podejmę decyzji to w życiu go nie kupimy.
ja narazie mam ten zwykly rtęciowy,nie kupowalam zadnego elektrycznego.

widzialyscie to???http://dziecko.onet.pl/41506,5,8,por...a,artykul.html

Edytowane przez tylkooliwka
Czas edycji: 2010-02-21 o 21:29
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 21:24   #2547
mloda1989
Zakorzenienie

drcron jesli chcesz to wpadaj do nas planujemy robic sesje ciezarowkom... heheh tezet ma fotografowac mnie i jeszcze jedna znajoma....wiec i tak wszystkie lampy bedziemy mieli rozlozone i przygotowane pod zdjecia....takze jak masz ochote to daj znac a pomyslimy cos konkretniej o terminie
Stary 2010-02-21, 21:36   #2548
megi-megi
Zakorzenienie

Kurcze - dzisiaj jestem tak kosmicznie senna - zaliczyłam już 3 drzemki w ciągu dnia i to takie po ponad 2 godzinki. Teraz mam lekkie skurcze - czasem taka mocna senność zwiastuje poród i tak siedzę i nie wiem. Ale to dobrze, bo wcześniej jak miałam skurcze to byłam mocno przekonana, że to jeszcze nie ta chwila, a teraz mam jakieś wątpliwości. I jeszcze sutki mnie bolą cały dzień. Jejku - ta interpretacja czy to już jest męcząca.

I dygresja koszykarska: AZS KOSZALIN ma Puchar Polski Z Igorem dzisiaj kibicowaliśmy przed tv - będzie fanem
Stary 2010-02-21, 21:51   #2549
Darusiaaaa
Zakorzenienie

drcron czy ten czop odchodzi ci powoli w formie tak jakby uplawow? tylko wlasnie takich mlecznych? ja cos takiego mam od 3-4 dni ale to tak wolniuteńko i bez zadnej krwi ani nic takiego... nie wiem czy to to

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
nam sie troszke spieszy bo chcemy sie o dotacje starac...no tezet od tygodnia bezdomny....heh wymeldowal sie od siebie a u mnie nie chcieli go zameldowac bo ksiazeczki wojskowej nie mial, bo zgubil....i teraz czekal tydzien na nowa....do meldunku juz wszystko jest....tylko zeby pozniej niepotrzebnie nie jezdzic po papierki do dowodu....heh chociaz taki plus ze nie trzeba teraz placic za wymiane dowodu...
nie trzeba? ja odbieralam w styczniu swoj i placilam...

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
nie trzeba? ja odbieralam w styczniu swoj i placilam...
A.Camus
Stary 2010-02-21, 21:57   #2550
drcron
Zakorzenienie

Cytat:
drcron jesli chcesz to wpadaj do nas planujemy robic sesje ciezarowkom... heheh tezet ma fotografowac mnie i jeszcze jedna znajoma....wiec i tak wszystkie lampy bedziemy mieli rozlozone i przygotowane pod zdjecia....takze jak masz ochote to daj znac a pomyslimy cos konkretniej o terminie
z checia skorzystam bo te zdjecia z dzisiaj to szkoda slow albo ja tak strasznie wygladam albo samoa nie wiem co ale jak robie zdjecia swoim aparatem to wychodza normalne wiec o co kaman ??

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości