Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-25, 09:42   #4231
zjedzmniebejbe
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

Cytat:
Napisane przez LilyHoney Pokaż wiadomość
Prosiłabym o ocene R/U
I. Dwie kromki razowego z serkiem wiejskim, jabłko, trochę fasoli na spodeczku - mama dzień wcześniej zrobiła to chciałam spróbować :P Małoo warzyw, no i mam nadzieję, że tego serka było sporo
II. Duży jogurt naturalny to nie posiłek, a gdzie reszta? warzywa? owoc? Jogurt to węgle (w przeważającej ilości) więc dodałabym białko jeszcze.
III. Makrela wędzona 125g, pół paczki warzyw mrożonych, cztery łyżki fasoli hm, dziwny ten posiłek, ale teoretycznie nie jest zły.. makrela i warzywa? hihih..
IV. Dwie kromki razowca, 80g sera białego półtłustego z pół łyżeczki cukru, dwa jabłka (wiem, że sporo ale byłam na godzinke na łyżwach i jeszcze musiałam przed nimi i po nic iść kawał drogi także troche ruchu miałam i teraz byłam głodna ake właśnie kończe drugie jabłko a tak późnej godziny nie ma :P) Jest okej, tymbardziej, że byłaś na łyżwaaaach () no i waaarzywa gdzie?

Prosiłabym jeszcze o odpowiedź na takie pytanie, czy na utrzymaniu już właściwie (nie chce dalej chudnąć) moge jeść jabłka wieczorkiem? Nie przed samym snem ale tak własnie koło 18,19 i nie w dzikich ilościach.

Możesz, jak spojrzysz na jadłospisy innych dziewczyn na U to przekonasz się, że one jedzą 'gorsze' rzeczy na kolację niż jabłka..
Ogólnie trochę mało jak na R/U.. Nie widzę prawie nnkt, niewiele warzyw (prócz obiadu).. Dorzuć coś, głównie orzechy, warzywa..
_________________________ ____________________
Cytat:
Napisane przez adder_16 Pokaż wiadomość
Witam Was Witaj
Od jakiegoś czasu czytam to forum, dzisiaj postanowiłam wkleić swój jutrzejszy jadłospis. Proszę o ocenę Prrrrrosze bardzo
R
Śniadanie (7:30) - owsianka (5 łyżek płatków owsianych, łyżka otrąb, trochę wiórek kokosowych i orzechów, 200 ml mleka 2%), pomarańcza, herbata. Ładnie, ładnie.. Jednak połączyłaś tł+ww (niektórym utrudnia chudnięcie) ale widze słowo 'trochę' więc nie masz się czego obawiać.

II Śniadanie (11:00) - bułka żytania (trochę masła, 2 plastry rolady z kurczaka, rzodkiewki), kawa z mlekiem. Mam nadzieję, że te plastry rolady nie były cienkie jak papier, że rzodkiewki nie były dwie czy trzy (moim zdaniem nawet 150 by nie zaszkodziło ), tak to ok.

Obiad (14:00) - łosoś pieczony, dzwonka - 1, surówka z kapusty pekińskiej i pomidora. Brzmi pyyyyysznie Pieczony? rozumiem, że bez panierki i tłuszczu niepotrzebnego?

Trening (17:00 - bieg, trochę szybkiego marszu, ćwiczenia - łącznie ok 45 min)

Po treningu - banan, jakieś 30 minut później - kasza kuskus, 1/2 piersi z kurczaka, ogórek. Ładnie!

Teoretycznie powinna być jeszcze kolacja, ale nie wiem czy po posiłku po treningu, będę miała ochotę na jedzenie czegokolwiek. Może być lekka białkowa kolacja (no, ewentualnie warzywa do tego)
Reasumując, ładnie. Tylko (wiem, powtarzam się ) mało warzyw.. no i mogłaś jeszcze gdzieś orzechy upchnąć. Osobiście unikałabym masła na R, no ale to zależy od Ciebie
_________________________ __________________
Cytat:
Napisane przez SweetAboutMe Pokaż wiadomość
U/R

Śniadanie: 3 placki owsiane (5 łyżek płatków owsianych, pół łyżki miodu, 2 łyżki pokrojonych bakalii-orzechy laskowe, migdały, ananasy kandyzowane, rodzynki, 2 łyżki słonecznika, 1 jajko) z dużym, potartym jabłkiem ładnie
1,5 godziny spaceru
Obiad: 15og warzyw na patelnie (te z ziemniakami) smażone na teflonie bez tłuszczu, pół woreczka brązowego ryżu a białko? jakieś mięsko, rybka? ..
Podwieczorek: wafel ryżowy z masłem i zielonym ogórkiem, 2 małe pomarańcze Ubogo jakoś jak na U/R? ... ja zresztą nie jestem zwolennikiem wafli ryżowych, lepiej zjeść pieczywo, jakiś chlebek.. Zresztą, tego ogórka to były 2 czy 3 plasterki a reszta? NO I BIAŁKO, którgo nie ma..
Kolacja: puszka (170g) śledzi w sosie pomidorowym z wkrojonym ząbkiem czosnku, 2 wafle ryżowe Co do wafli to już się wypowiedziałam.. Te śledzie mają sporo cukru (zobacz skład ;o) i niewielką ilość białka.. No i warzyw nie ma
Proszę o ocenę.
Szczerze? słabo.. praktycznie w ogóle 'konkretnego' białka (kurczak, ryba czy choćby serek wiejski czy homo), znikoma ilość warzyw, mało nnkt. Całość ma niewiele pewnie ponad 1000-1100kcal, niewiele jak na U/R..

wszystko jw.

plecaczkiem: 7250 km
zjedzmniebejbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 10:04   #4232
Kalakiria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kalakiria Pokaż wiadomość
U z ćwiczeniami, co daje U/R (w sensie nadal odrobinę chudnę)

1. 4 łychy mieszanki płatków zbożowych na jogurcie naturalnym z wkrojonym bananem i sokiem z cytryny+dodatki: otręby i zarodki pszenne, orzechy włoskie; pestki dyni, słonecznik, żurawina
2. 3 „grzanki” pełnoz. (kromki obtoczone w jajku i smażone na teflonie) z masłem i plasterkiem sopockiej na każdej; jabłko
3. Spaghetti (makaron durum z sosem pomidorowym (pół puszki pomidorów z sokiem +kukurydza, starte jajko na twardo, mnóstwo przypraw); trochę warzyw z mrożonki (kalafior, brokuł, brukselka, marchewka)
4. 2 kromki chleba z „pastą jajeczną” (starte jajko na twardo zmieszane z łyżką jogurtu i wieśniaka, kukurydza [trzeba puszkę skończyć ]); jabłko
5. Serek wiejski z łyżką dżemu wiśniowego, otrębami, orzechami i pestkami dyni; gotowane warzywa z mrożonki j.w.

Proszę o ocenę Tak dziś wypadło, że bez mięsa lub ryby, ale za to są jaja
up
Kalakiria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 10:12   #4233
Fuksjaaa
Raczkowanie

REDUKCJA.

Śn: Płatki owsiane, rodzynki, łyżka fitelli cynamonowej, otręby osiane, siemie lniane, garść corn flakes, na ciepło zalane po połowie wrzątkiem i mlekiem 2,0%; inka zalana 200ml wrzątku i 75 ml mleka, herbata, woda.

II ŚN: dwie kromki żytniego chleba z serkiem naturalnym i dużą ilością papryki, marchew, jabłko;

Obiad: Śledź po kaszubsku z cebulą (biłako+tłuszcz), surówka: marchew, papryka, ogórek kiszony z octem i cebulą, MARCHEW.

PodW: zotarella, pomidor, papryka.

K: Bedze ciężko bo po pracy mam zabieg u dermatologa na buźke, wyjdę ok. 19 30, w domu będę najwcześniej o 20, a to nie jest już czas na jedzenie :/
Fuksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 10:36   #4234
pati2404
Zakorzenienie

podczytuje was od jakiegoś czasu :P kurde, chciałabym troche przytyć (a raczej musze [anoreksja] ) i może skorzystam z jadłospisów na P
Stary 2010-02-25, 10:38   #4235
Cherokee Rose
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cherokee rose Pokaż wiadomość
u:

1. pomarańcza;

jogurt nat 180g + 1łyżka ziołomiodu głogowego+ 2łyżki owsianych+ 1łyżka otrąb granulowanych+ 1łyżka musli+ garść suszonej żurawiny+ garść rodzynek+ 2suszone morele+ 2 suszone daktyle+ 2suszone śliwki+ garść płatków migdałowych+ 4 orzechy laskowe+ 2 orzechy włoskie+| cynamon

2. pół mozzarelli; jabłko

3. ok. 20 dużych kopytek polanych oliwą z oliwek+ 3 kawałki soi + porcja tartych buraczków+ ogórek+ pasta z jajka na twardo i oliwy z oliwek

przekąska: kilka orzechów włoskich, trochę rodzynek

4. cały wiejski lekki z tartą gruszką, dużą ilością rodzynek i cynamonem

przekąska: miseczka otrąb granulowanych z rodzynkami
(nie boję się węgli na noc - jak na razie mi nie szkodzą)

bardzo proszę o ocenę
up

Cherokee Rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 10:42   #4236
LilyHoney
Zadomowienie

Zjedzmniebejbe, thx
Jogurt który kupuje ma 400g w tym 4g białka i 6g węgli na 100g czyli białka trochę jednak ma
Nie jestem na takim zupełnym U, co prawde chcę utrzymac wage ale ponieważ jestem po diecie to nie od razu moge jeść tyle co pozostałe dziewczyny na U.
LilyHoney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 14:17   #4237
Tula0
Raczkowanie

To może i ja zarzucę swoim U
i kłaniam się o ocenę

Iśn.
owsianka (tzn.były i owsiane i żytnie) z jabłkiem, siemieniem lniany, słonecznikiem i rodzynkami na szklance mleka (3,2)
pół Grześka
IIśn.
Grahamka (100g.) z masłem i twarogiem rozgniecionym z przyprawami i rzodkiewką
później: jabłko
IIIśn.
wieśniak z słonecznikiem, wkrojoną pomarańczą i łyżką masła orzechowego
Obiad
1) Zupa warzywna na mięsie (pływały tam: kalafior, marchewka, fasolka szparagowa itp.)
2)pierogi z mięsem (5?)
Kolacja
2 kromki chleba z:
1) łososiem i ogórkiem (+chrzan)
2) plastrem sera żółtego i wędliny, ogórek (+chrzan)

Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-25, 14:17   #4238
zjedzmniebejbe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalakiria Pokaż wiadomość
U z ćwiczeniami, co daje U/R (w sensie nadal odrobinę chudnę)
1. 4 łychy mieszanki płatków zbożowych na jogurcie naturalnym z wkrojonym bananem i sokiem z cytryny+dodatki: otręby i zarodki pszenne, orzechy włoskie; pestki dyni, słonecznik, żurawina Tutaj jest ok (: mogło wpaść warzywo.
2. 3 „grzanki” pełnoz. (kromki obtoczone w jajku i smażone na teflonie) z masłem i plasterkiem sopockiej na każdej; jabłko łaaa, miałam dziś podobnie! ok. Tylko warzyw nie ma..
3. Spaghetti (makaron durum z sosem pomidorowym (pół puszki pomidorów z sokiem +kukurydza, starte jajko na twardo, mnóstwo przypraw); trochę warzyw z mrożonki (kalafior, brokuł, brukselka, marchewka) A czemu tylko trochę warzyw? No faktycznie, nie ma pełnowartościowego białka (mięso, ryby -przydałby się! )
4. 2 kromki chleba z „pastą jajeczną” (starte jajko na twardo zmieszane z łyżką jogurtu i wieśniaka, kukurydza [trzeba puszkę skończyć ]); jabłko Jeśli jesteś bardziej na U niż na R to jabłko jest ok, jeśli odwrotnie to następnym razem owoce tylko w pierwszej części dnia
5. Serek wiejski z łyżką dżemu wiśniowego, otrębami, orzechami i pestkami dyni; gotowane warzywa z mrożonki j.w. Ok

Proszę o ocenę Tak dziś wypadło, że bez mięsa lub ryby, ale za to są jaja
Jest ok, tylko jajka to nie całkiem to samo co mięso czy ryby. Następnym razem postaraj się te jajka zamienić jakąś kurką, indykiem czy cuś. No i niewiele warzyw Super, że są nnkt.
_________________________ ___
Cytat:
Napisane przez Fuksjaaa Pokaż wiadomość
REDUKCJA.
Śn: Płatki owsiane, rodzynki, łyżka fitelli cynamonowej, otręby osiane, siemie lniane, garść corn flakes, na ciepło zalane po połowie wrzątkiem i mlekiem 2,0%; inka zalana 200ml wrzątku i 75 ml mleka, herbata, woda. Jest okej, grunt to porządne śniadanko
II ŚN: dwie kromki żytniego chleba z serkiem naturalnym i dużą ilością papryki, marchew, jabłko; super (o ile tego serka było sporo)
Obiad: Śledź po kaszubsku z cebulą (biłako+tłuszcz), surówka: marchew, papryka, ogórek kiszony z octem i cebulą, MARCHEW. Nie wiem jaki to śledź ale jeśli ma sporo białka (pewnie na etykiecie jest w końcuu to śledź ) to jest dobrze.. no i mam nadzieję, że nie był on w 100% zalany olejem.
PodW: zotarella, pomidor, papryka.ile tej zotarelli? W 100gramach ma 250kcal (w tym 20% tłuszczu), to zwykły ser mozzarella, prawda? Jeśli tak to wywaliłabym go z diety. Dobrze, że są warzywa google nie ma żadnej informacji o ilości białka.. :p

K: Bedze ciężko bo po pracy mam zabieg u dermatologa na buźke, wyjdę ok. 19 30, w domu będę najwcześniej o 20, a to nie jest już czas na jedzenie :/
No co Ty! Jeśli będziesz o 20 czy nawet 21 w domu, możesz spokojnie zjeść białkową kolacje godzinkę przed snem! spokojnie wsuwaj serek wiejski, biały serek, kurczaka albo tuńczyk
Wg mnie nie jest źle(prócz tej mozzarelli) . Dorzuciłabym jeszcze trochę białka bo niewiele go w Twoim jadłospisie. No i nie ma nnkt.. wcinaj śmiało orzechy!
_________________________ _____________________
Cytat:
Zjedzmniebejbe, thx
Jogurt który kupuje ma 400g w tym 4g białka i 6g węgli na 100g czyli białka trochę jednak ma
Nie jestem na takim zupełnym U, co prawde chcę utrzymac wage ale ponieważ jestem po diecie to nie od razu moge jeść tyle co pozostałe dziewczyny na U.
Rozumiem Jednak jogurt to nie jest posiłek.. mogłaś do niego coś wkroić czy dodać, no i jogo to nie jest najlepsze źródło białka (wiadomo, po części tak, ale lepiej zamienić go na białko pochodzenia zwierzęcego )

Stary 2010-02-25, 14:18   #4239
mircia14
Zakorzenienie

Moje R

I śn.(9.00) - owsianka (3 łychy owsianki, mleko 1,5%, starte jabłko, szczypta cynamonu)
II śn.(12.30) - 3 tosty z chleba pełnoziarnistego (2 z twarogiem, chudą wędliną i pomidorem i jeden z twarogiem i dżemem truskawkowym) + pomarańcza
obiad (15.15) - 2 małe kiełbaski drobiowe + sałatka (kap. pekinśka, trochę jajka, pokrojone udko z kurczaka, papryka czerwona, zielona cebulka, pomidor)
podwieczorek (17.30) - trochę orzechów z twarogiem
kolacja (20.00) - twaróg z 3/4pomidora z zieloną cebulką

Proszę o ocenę i jakby ktoś mógł policzyć ile tu jest kalorii

Edytowane przez mircia14
Czas edycji: 2010-02-25 o 14:19
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 14:25   #4240
Fuksjaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zjedzmniebejbe Pokaż wiadomość

Wg mnie nie jest źle(prócz tej mozzarelli) . Dorzuciłabym jeszcze trochę białka bo niewiele go w Twoim jadłospisie. No i nie ma nnkt.. wcinaj śmiało orzechy!

)

Dziękuję

Co do zotarelli..mówią na nią bomba białkowa, fakt zawiere też tłuszcz, ale ma śladowe ilości węgli a białka jest 20g/100.

Śledzika odsączałam

Biorę ze sobą marchewkę coby jak wyjdę z zabiegu ją wszamac
Fuksjaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 14:32   #4241
LilyHoney
Zadomowienie

Dzisiejsze R/U (ale już coraz bliżej U, mam nadzieje, że waga faktycznie się utrzyma )

I. Dwie kromki razowca z serkiem wiejskim/półtłustym twarogiem, dwa jabłka
II. 500ml maślanki naturalnej, jabłko
III. Warzywa na parze mały jogurt naturalny
W międzyczasie 30min skakanki

I na tym koniec dobrego, bo z okazji imienim wybieram się na pyszną pizze z chłopakiem, niby na cieniuteńkim cieście jest i nie za duża ale jednak.. Ale potem idziemy do klubu to tez troche na pewno wytańcze, % sobie dziś daruje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-25, 14:37   #4242
anniaa

Cytat:
Dzisiejsze R/U (ale już coraz bliżej U, mam nadzieje, że waga faktycznie się utrzyma )

I. Dwie kromki razowca z serkiem wiejskim/półtłustym twarogiem, dwa jabłka
II. 500ml maślanki naturalnej, jabłko
III. Warzywa na parze mały jogurt naturalny
W międzyczasie 30min skakanki

I na tym koniec dobrego, bo z okazji imienim wybieram się na pyszną pizze z chłopakiem, niby na cieniuteńkim cieście jest i nie za duża ale jednak.. Ale potem idziemy do klubu to tez troche na pewno wytańcze, % sobie dziś daruje.
jadłospis tragiczny. specjalnie jadłaś tak mało , bo później pizza - chore

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 14:42   #4243
twinsy21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
a dziękuję, pozytywnie dużo się ostatnio dzieje, przygody miałam, że głowa mała szkoła (ludzie, atmosfera) ekstra, a tak się bałam powrotu. Prawko od poniedziałku, miałam prawie 2miesięczną przerwe w jazdach ale już jest mobilizacja a w życiu różnoe, kwadratowo i podłużnie jeśli chodzi o wage to pomimo zwiększania ilości nie rośnie. Ale fakt faktem, ze strach jakiś tam jest (jak siedze w domu i mysle o głupotach) ale podejście zmieniało mi się o 180stopni (podziękowania dla Izy miedzy innymi)

Żeby nie było ota Twinsy - Wasze jadło zawsze wymiata! a te obiadyyyyyyyyyyy czekam dziaisj na kolejne, pochwalcie się i to szybko ściskam mocno mocno
SUPER ze sie uklada;* Waga tez z czasem, pomalutku zacznie rosnac;*
A siedzenie w domu na pewno nie pomaga-my zawsze schizujemy jak jestesmy w rodzinnym miescie

NASZE P;

przed sniadaniem;
jablko z bananem podprazone na patelnii z cynamonem + garść daktyli i garść suszonych śliwek.

śniadanie;
bulka z sosem czosnkowym, salata, camembertem i oliwkami.
owsianka z pols zklanki wosianych, szklanki ZB, pol szklanki muesli, pol nesquik, orzechow, migdalow, wiorek, rodzynek, homo naturalnego zmieszanego z homo straciatella.
szklanka soku z aronii.

II śniadanie;
kromka chleba razowego z plaster bezpodp. zoltego sera, maslem, pomidorem, papryką
kasza manna z mlekiem, bananem, cynamonem i sokiem z aroni
pasek gorzkiej czeko z pomaranczą.

obiad;
talerz bigosu wege z suszonymi sliwami + kasza kus kus + 3 pulpety warzywno-sojowe + jajko x 2 + sos z pomidorow z puszki, czosnku i pietruchy.

po;
herbatniki z maslem orzechowym i miodem - sporo.

przed wyjsciem ;

koktajl bananowy [mleko, banan, cynamon, miód].
+ garść orzechów włoskich.

wf. [podwieczorek sie nie zmiesci;( ]

po; jablko podprazone na patelnii [20 min. przed kolacją].

kolacja[21.00];

twarog [pol kostki] z sosem pomidorowym, 1/2 puszki fasoli , wkrojonym ogorasem + 2 kromki chleba- 1 z maslem, salata, pomidorem i jajcem, 2 z maslem i dzemem truskawkowym.

po; sok marchewkowy jednodniowy + garść rodzynek.

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 14:45   #4244
ekstradyska
Raczkowanie

Cytat:
Jest ok, tylko jajka to nie całkiem to samo co mięso czy ryby. Następnym razem postaraj się te jajka zamienić jakąś kurką, indykiem czy cuś. No i niewiele warzyw Super, że są nnkt.

Rozumiem Jednak jogurt to nie jest posiłek.. mogłaś do niego coś wkroić czy dodać, no i jogo to nie jest najlepsze źródło białka (wiadomo, po części tak, ale lepiej zamienić go na białko pochodzenia zwierzęcego )

hmm ale jogurt przeciez jest białkiem pochodzenia zwierzecego...tyle że nie jest "zwierzęciem.."
jogo naturalny ma bardzo duzo wapnia..
jęsli ona zjadła 400 gram to jej jogurt miał 16 gram białka to tak jak przecietny wiesniak 150 gram..
taki jogo wzmacnia kości i jest dobry na jelitka
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 14:55   #4245
zjedzmniebejbe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ekstradyska Pokaż wiadomość
hmm ale jogurt przeciez jest białkiem pochodzenia zwierzecego...tyle że nie jest "zwierzęciem.."
jogo naturalny ma bardzo duzo wapnia..
jęsli ona zjadła 400 gram to jej jogurt miał 16 gram białka to tak jak przecietny wiesniak 150 gram..
taki jogo wzmacnia kości i jest dobry na jelitka
No tak, z tym białkiem trochę mi się pomieszało, miałam na myśli białko pochodzenia czysto zwierzęcego - mięso :p mój błąd.
To, że jogurt ma wapń i różne dobroczynne bakterie to wiadome, ale dla mnie dobieranie produktów dietkowych opiera się głównie na składzie produktu oraz ilości btw.. nawet jeśli ma mnóstwo wapnia. Każdy ocenia na swój sposób, a ja osobiście uważam, że jogurt (nawet jeśli było go 400g) nie jest najlepszym posiłkiem (jogurt sam w sobie, bez warzyw czy białka czy czego tam jeszcze). Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest już ten wieśniaczek (który zaproponowałaś w zamian za jogo) + dodatki.
ed: bo po co zapychać się samym jogurtem dostarczając organizmowi tylko wapnia, trochę białka i węgli, jeśli można zjeść coś podobnie białkowego(choćby wieśniak czy homo), dodać chlebka i warzywa i już posiłek wyglądai smakuje lepiej, i dostarcza więcej skł. odżywczych.

Edytowane przez zjedzmniebejbe
Czas edycji: 2010-02-25 o 15:01
Stary 2010-02-25, 15:21   #4246
natul
Raczkowanie

Boże ja już nie wiem jak mam jeść.
jadłospisy wklejam żeby mnie poprawić, chce wiedzieć co jem nie tak, czego nie jem.
jestem po obiedzie, napiszcie mi czy dobry podwieczorek i kolacja, proszę

R
śniadanie: ciemny chleb 2x, cienko majonezem pociągnięte, sałata, pół plastra żółtego sera, szynka, dużo zielonego ogórka, rzodkiewaka
w szkole: jabłko duże
obiad: 400g warzyw na patelnię, ok.150-200 g filet z kurczaka.
podwieczorek: jabłko
kolacja: jogurt naturalny, płatki pszenne z truskawkami(muszę skończyć paczkę) , do tego łyzka słonecznika.

i jak ?

105 --> 102,4 --> 75 kg

Edytowane przez natul
Czas edycji: 2010-02-25 o 15:24
natul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 15:23   #4247
ekstradyska
Raczkowanie

Cytat:
No tak, z tym białkiem trochę mi się pomieszało, miałam na myśli białko pochodzenia czysto zwierzęcego - mięso :p mój błąd.
To, że jogurt ma wapń i różne dobroczynne bakterie to wiadome, ale dla mnie dobieranie produktów dietkowych opiera się głównie na składzie produktu oraz ilości btw.. nawet jeśli ma mnóstwo wapnia. Każdy ocenia na swój sposób, a ja osobiście uważam, że jogurt (nawet jeśli było go 400g) nie jest najlepszym posiłkiem (jogurt sam w sobie, bez warzyw czy białka czy czego tam jeszcze). Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest już ten wieśniaczek (który zaproponowałaś w zamian za jogo) + dodatki.
ed: bo po co zapychać się samym jogurtem dostarczając organizmowi tylko wapnia, trochę białka i węgli, jeśli można zjeść coś podobnie białkowego(choćby wieśniak czy homo), dodać chlebka i warzywa i już posiłek wyglądai smakuje lepiej, i dostarcza więcej skł. odżywczych.
ja absolutnie nie chce sie o nic spierac , tylko jakos tak wyraziłam swoja opinie
faktycznie - kazdy komponuje jadłospis, tak jak uważa..no ale jogo naturalny napewno zły nie jest heeh
[pozdrawiam
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 15:39   #4248
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Kochana, Esor.
Twój jadłospis został przeniesiony tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399103

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 15:41   #4249
201703061224
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez natul Pokaż wiadomość
Boże ja już nie wiem jak mam jeść.
jadłospisy wklejam żeby mnie poprawić, chce wiedzieć co jem nie tak, czego nie jem.
jestem po obiedzie, napiszcie mi czy dobry podwieczorek i kolacja, proszę

R
śniadanie: ciemny chleb 2x, cienko majonezem pociągnięte, sałata, pół plastra żółtego sera, szynka, dużo zielonego ogórka, rzodkiewaka
w szkole: jabłko duże
obiad: 400g warzyw na patelnię, ok.150-200 g filet z kurczaka.
podwieczorek: jabłko
kolacja: jogurt naturalny, płatki pszenne z truskawkami(muszę skończyć paczkę) , do tego łyzka słonecznika.

i jak ?
z tego co wiem to:
Ś: wyrzuc majonez, zolty ser. dodaj jablko
w szkole: za malo. na innej przerwie zjedz jeszcze jogurt naturalny jub najepiej grahamke z chuda sznka drobiowa lub z indyka
obiad: chyba oka
pod: nie jemy cukrow prostych po poludniu. tutaj musisz cos zmienic
K: wyrzuc platki, dodaj warzywa.
201703061224 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-25, 16:05   #4250
LilyHoney
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anniaa Pokaż wiadomość
jadłospis tragiczny. specjalnie jadłaś tak mało , bo później pizza - chore
Dlaczego tragiczny? Jakościowo chyba wszystko ok, wszystko zdrowe, było sporo białka, węgle, warzywa.
Skoro czeka mnie pizza to co w tym złego, że lekki obiad zjadłam (albo niech będzie, że obiad z kolacją zamieniłam).
A śniadanie i drugie śniadanie to może takie małe hmm
Stary 2010-02-25, 16:18   #4251
Irish lady 28
Zadomowienie

UUuuu
  1. 2 kanapki razowca z salami,pomidorem,cebulą,s ałatą
  2. malinowa jogobella + 2 kostki czekolady
  3. wielka ciabatta (naprawde duża) z pieczarkami i cebulą
  4. 2 małe pałki kurczaka,zapiekane w rękawie z kebabem(Knorr),czosnkiem i ziołami, ok.200g surówki wiosennej
  5. planuję jajko na miękko i miseczkę zupy jarzynowej

ktoś oceni?pochwali?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 16:33   #4252
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
Moje R

I śn.(9.00) - owsianka (3 łychy owsianki, mleko 1,5%, starte jabłko, szczypta cynamonu)
II śn.(12.30) - 3 tosty z chleba pełnoziarnistego (2 z twarogiem, chudą wędliną i pomidorem i jeden z twarogiem i dżemem truskawkowym) + pomarańcza
obiad (15.15) - 2 małe kiełbaski drobiowe + sałatka (kap. pekinśka, trochę jajka, pokrojone udko z kurczaka, papryka czerwona, zielona cebulka, pomidor)
podwieczorek (17.30) - trochę orzechów z twarogiem
kolacja (20.00) - twaróg z 3/4pomidora z zieloną cebulką

Proszę o ocenę i jakby ktoś mógł policzyć ile tu jest kalorii
podbijam
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 16:35   #4253
natul
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez matysia153 Pokaż wiadomość
z tego co wiem to:
Ś: wyrzuc majonez, zolty ser. dodaj jablko
w szkole: za malo. na innej przerwie zjedz jeszcze jogurt naturalny jub najepiej grahamke z chuda sznka drobiowa lub z indyka
obiad: chyba oka
pod: nie jemy cukrow prostych po poludniu. tutaj musisz cos zmienic
K: wyrzuc platki, dodaj warzywa.

dzieki bardzo
obiecuję poprawę
na śniadanie dodałam żółty ser własnie pierwszy raz od dłuższego czasu, stwierdziłam, że pół plasterka mi nie zaszkodzi, a już mam jakies inne witaminy dodatkowo .
a czy mogę być bez podwieczorku ? bo obiad jem zazwyczaj o 16, kolacja 18,30-19 więc nie mam potrzeby jedzenia podwieczorku
chociaz mam ochote kupić sobie mieszanke orzeszków i zajadać się nimi w międzyczasie (garść, nie więcej)

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 16:41   #4254
Vegetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vegetka Pokaż wiadomość
Moje RR

ŚnI - owsianka z suszonymi morelami, żurawiną i orzechami, kromka z polędwicą wieprzową, ogórkiem, papryką. pomarańcza. herbata zielona
ŚnII- grachamka jw. serek homo naturalny, jabłko
O - filet z kurczaka, 3 surówki ( kiszona, z białej kapusty, i marchewki) ziemniaki - obiad kupiony na uczelni do wyboru były frytki, więc wybralam ziemniaki...
P- kefir,zielony ogórek - duuuuuży, papryka, orzechy ( ciasto czekoladowe domowe - mały kawałek - po prostu miałam ochotę
K- serek wiejski

czy ja nie spożywam za dużo białka ??

poproszę o ocenę !

up
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 16:53   #4255
ar22
Raczkowanie

jadłospisik na PPP:

(
ide jutro do pracy ale mimo wszystko bede sie starac

I: ( 6:00) : jogo naturalny duzy+ 4 garscie ZB+ 4 łychy musli( tam sa owsiane, pestki słonecznika, yni, rodzyny- sama dzis stworzyłam) + 3 łychy otręb + wkrojony banan + jabłko+ herbata z cytryną

II: ( 11:00): herbata zielona, jabłucho, bułka grahamka z szynką z indyka, masłem, pomidorem ( nie mam możliwości innego sniadania:/

III 16:00) - o tej wracam do domku: ryba na parze + surówka z kapusty kiszonej i marchewki+ 1/2 woreczka ryżu brązowego

po: kostka czekolady z orzechami Milka ( mój mały sukcesik)

IV: ( 18:00) : pomarancz, jogurt activia musli malinowa z wrzuconą mieszanką orzechów( nerkowce, laskowe, migdały, słonecznik), kawa z mlekiem skonden ----> nie licze orzechów

V( 19:30): wiesniak 200 g z łyżeczka dzemu truskawakowego, kroma chleba razoewgo z masłem i posmarowana tymże dżemikiem kakao Puchatek na mleku 2 %

po: ????

ocenka jakas Babeczki???? prosim sliczniuchno

Edytowane przez ar22
Czas edycji: 2010-02-25 o 16:55
ar22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 16:59   #4256
m-m-m
Raczkowanie

R

I(8.30): owsianka z 3łyżek z łyżką otrębów plus gruszka herbata
II(11.00): jogurt naturalny z kiwi i łyżką otrębów
III(14.00): mała sałatka z salad story: sałata, pieczone ziemniaczki, pomidory, ogórek, kiełki, fasola czerwona, grillowana pierś kurczaka, sos (jogurt nat, przyprawy), herbata
IV(17.30): papryka
planuję
V(19.00): 150g serka homo naturalnego, herbata

nie leczę się, bo nie ma takiej potrzeby
m-m-m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 17:16   #4257
paszka016
Raczkowanie

U

Sn: grahamka 100g z masełkiem : jedna z 2 plasterkami szyneczki wiejskiej pomidorkiem szczypiorkiem i ogorkiem kiszonym , druga z almette smietankowym i szczypiorkiem , 2 jajka na miekko , pomaranczka

2sn: pączek z serem , serduszko do picia , jabłuszko duzeeeee i pyszne

O: 200g makaronu zalane gratką truskawkową 125g

P: 2 jabłuszka duze ;d pomaranczka , zalane jogurtem naturalnym 150g dorzucone garsc nerkowcow i lyzeczka cukru waniliowego

K: serek wiejski 200g , dwie kromki razowca z masełkiem i pomidorkiem ( mala zachcianka) , pomaranczka (uwielbiam)

Bdz na filmie : kakao puuchatek na szkalnce mleka 1.5 % , lubis czekoladowy

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-25, 17:16   #4258
freakkiki
Raczkowanie

R
śwsianka
IIś:duże jabłko
o:zupa, pierś z warzywami na parze + sos chilli + oliwa z oliwek
p: kawa z mleczkiem, duża mandarynka
k: ser biały kromka chleba z masłem, szynką i warzywkami
+ 4 gumy miętowe
Stary 2010-02-25, 17:17   #4259
lisnov
Zakorzenienie

I - dwie kromki chleba mieszanego z trzema plasterkami polędwicy sopockiej i z czterema plasterkami pomidora, herbata zielona gdzie jest jakiś owoc ?
II - bułka razowa wieloziarnista gdzie warzywa, owoce, białko ?
III - 50 g kaszy gryczanej, łyżka ćwikły z chrzanem, kawałeczek kurczaka gotowanego dlaczego tak mało ?
IV - 150 g serka waniliowego, czubata łyżka mieszanki orzechów (włoskie, arachidowe) serek homogenizowany out, uważaj na połączenie tłuszcze + węgle, poza tym to co napisałaś to nie jest posiłek
V - twarożek (100g chudego twarogu, trzy łyżki mleka), marchewka chyba najlepszy posiłek z dzisiejszego jadłospisu
Przekroczyłam 1500 ?
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-25, 17:26   #4260
Vegetka
Zakorzenienie

no i mój dzisiejszy RRRRRRRRR

ŚnI - owsianka z twarogiem, suszonymi morelami, śliwkami, rodzynkami, orzechami, grachamka z polędwicą sopocką, pomidorem, pomarańcza, herbata zielona. ( mama jak zobaczyła to śniadanie zapytała czy kogoś zaprosiłam :P )
ŚnII - jogurt naturalny, daktyle, orzechy. ( chyba trochę skromnie, ale to było poźne śniadanie )
O - zupa jarzynowa
P- jajko, serek homo naturalny, orzechy
K- serek wiejski, rzodkiewki

ciągle się zastanawiam czy nie za dużo tego wszystkiego...
mama z siostra mnie wyśmiały, że jestem na redukcji a jem więcej niż wcześniej...
i jak wcześniej pytałam, czy nie spożywam zbyt dużo nabiału ?

bardzo proszę o ocenę.
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości