Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-) - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-01, 19:46   #3091
kardashi
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Super berbeć i jak mamusia ładnie waży. Zazdraszczam.

za szyjkę, żeby było tak dalej...
Dziękuje bardzo

Cytat:

My wczoraj byliśmy w sklepie i lukaliśmy na zabawki.
Mąż mówi: kurde, samochód, traktor, motor, ale teraz są zabawki... a my to będziemy musieli kupować. Lepiej byśmy wyszli chyba na Barbie.
Pytam go czy jest pewny... duma chwilę i mówi: no tak, najpierw Barbie, potem samochód dla Barbie, potem dom dla Barbie, stajnię, Kena, sukienki... to jednak nie...

A później wracaliśmy do domu i dwie panny lat 13-16 szły ulicą. Wypacykowane na maksa. Jedna z nich stanęła przy pasach i własnym łbem zaczęła włączać guzik wołający o zielone światło... Gały mi wyszły. Waliła tym tępym puklem kilka razy, w końcu gdy już włączyła, zadowolona poszła dalej... oczywiście nie przez pasy, tylko prosto chodnikiem. Ot tak sobie włączyła.
Mąż się przeżegnał.
oo Boże! Sama niedawno miałam te 16 lat.. ale nigdy mi nie przyszło do głowy żeby włączać głową światło

A co do zabawek.. Zawsze się obawiałam kupowania zabawek dla dziewczynek. Mam siostrzyczkę cioteczną 3 latka.. Jakieś pet shopy, kucyki pony, domki dla nich. później bobasy i wszystko dla nich, barbie i cale wyposażenie, mebelki, ubranka i wszystko to po 2 tyg jest beee..

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 19:55   #3092
velluto
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
i jeszcze jedno czy was tez boli pod tym prawym zebrem ??? mnie pobolewalo , przestawalo ale od kilku dni coraz bardziej utrudnia mi zycie , bol staje sie nie do zniesienia i tylko lezenie daje mu rade ale przeciez nie moge caly czas lezec, a praca ?? dowiedzialam sie ze to ucisk na narzady ok ale to mnie dobija
mnie boli pod lewą łopatką i tez bardzo utrudnia mi to zycie, momentami nie daje rady siedziec tylko musze sie polozyc
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17550192]
Ja też nie Czy któraś też nie miała glukozy zleconej jeszcze? Czy to jest obowiązkowe u nas?[/QUOTE]
moj gin zlecił mi to badani na ostetniej wizycie i kazał koniecznie zrobic w 28 tc
Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość
A ja po wizycie jestem
Ciąża prawidłowa, serduszko ladnie pyka, głowka w dół, waży 1177g, a mamusia ma dalej 5 kg na plusie
A z szyjką jest lepiej.. Jest tylko lekko rozwarta zewnętrznie, ale powiedział, ze powinna wytrzymać. Nospa tylko 'okazjonalnie' jak bedzie twardniał berbeć i oo..
super wiadomości, brawo
Cytat:
Napisane przez sweet cherry Pokaż wiadomość
Chwalę się...W środę byłam na plenataranych i wszystko wyszło w porządku No i dowiedziałam się,że moje przeczucie z początku ciąży było idealne...Będziemy mieli synka Niestety mąż bardzo bardzo liczył na córkę więc był trochę zawiedziony...No ale ciągle mu powtarzam,że skoro będzie chłopak to będzie do niego lgnął itp...Ale tż już zapowiada,że następna będzie dziewczynka...: D Jeszcze się trochę porozczulam i napiszę,że synuś ma śliczny nosek,dużą stópkę i jest zdaniem lekarki grzeczniutki
gratuluje synka
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 19:59   #3093
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

A TŻ'owi daj obejrzeć "Galerianki" - zmieni zdanie.
Teeeee nie strasz

A serio- dziecko sie wychowuje całe życie. Jeśli nie, ma się potem taki twór jak galerianka.

Cytat:
Kurde, jak mnie bolą plecy... teraz to już dzień w dzień. Na odcinku piersiowym, w jego dolnej części...

A później wracaliśmy do domu i dwie panny lat 13-16 szły ulicą. Wypacykowane na maksa. Jedna z nich stanęła przy pasach i własnym łbem zaczęła włączać guzik wołający o zielone światło... Gały mi wyszły. Waliła tym tępym puklem kilka razy, w końcu gdy już włączyła, zadowolona poszła dalej... oczywiście nie przez pasy, tylko prosto chodnikiem. Ot tak sobie włączyła.
Mąż się przeżegnał.

Kot mi się przykleił, mam tylko jedną rękę czynną...
Dobranoc Wam, kolorowych snów.

Spadam leżeć, bo mi plecy strzelą zaraz chyba...
Biedna... mnie też boli
Pozdrowienia dla kota

Cytat:

A co do zabawek.. Zawsze się obawiałam kupowania zabawek dla dziewczynek. Mam siostrzyczkę cioteczną 3 latka.. Jakieś pet shopy, kucyki pony, domki dla nich. później bobasy i wszystko dla nich, barbie i cale wyposażenie, mebelki, ubranka i wszystko to po 2 tyg jest beee..
Gratuluję wizyty

Co do zabawek - ja będę wyrodną mamunią nie zamierzam Agatce wszystkiego jak leci kupować. Za to zamierzam z nią sama robić domki dla lalek

Zeżarłam kolację. Zeżarłam dosłownie, 3 kajzerki... napchana jestem

Jutro o 17 lekarz, kciuki trzymać się uprasza
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 20:09   #3094
velluto
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17556374]
Co do zabawek - ja będę wyrodną mamunią nie zamierzam Agatce wszystkiego jak leci kupować.

Jutro o 17 lekarz, kciuki trzymać się uprasza [/QUOTE]
tez zamierzam byc taka wyrodna matka

prosze bardzo

i przylaczam si do klubu cierpiacych z powodu bolu kregoslupa moj chce peknac na kilka kawalkow
velluto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 20:30   #3095
Puma13
Zadomowienie

Nie wiem, czy nie zrobienie glukozy jest brakiem dbałości o dziecko. Ja tak nie uważam, ufam mojemu lekarzowi i jeśli on mi mówi, że czegoś nie muszę, to uważam, że dla nas jest to dobre. Ale każda ma prawo zrobić jak chce.

Nadia 06.05.2010

Edytowane przez Puma13
Czas edycji: 2010-03-01 o 22:08
Puma13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 20:41   #3096
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Tośmy się naumiały w tej szkole, nie?

Kurde, jak mnie bolą plecy... teraz to już dzień w dzień. Na odcinku piersiowym, w jego dolnej części...

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

My wczoraj byliśmy w sklepie i lukaliśmy na zabawki.
Mąż mówi: kurde, samochód, traktor, motor, ale teraz są zabawki... a my to będziemy musieli kupować. Lepiej byśmy wyszli chyba na Barbie.
Pytam go czy jest pewny... duma chwilę i mówi: no tak, najpierw Barbie, potem samochód dla Barbie, potem dom dla Barbie, stajnię, Kena, sukienki... to jednak nie...

Mąż się przeżegnał.

Kot mi się przykleił, mam tylko jedną rękę czynną...
Dobranoc Wam, kolorowych snów.

Spadam leżeć, bo mi plecy strzelą zaraz chyba...
kurde, normalnie czuję, że już wszystko wiem i jestem gotowa do porodu
imprezkę se w tej sali zrobili, kurka wodna...

a z tymi "galeriankami" to mnie nastraszyłaś. ale mam nadzieję, że nasza córa nie będzie się szlajać po galeriach, bo tatuś ją będzie ciągał po basenach, skałkach itp.
też mam ochotę być wyrodną matką i nie kupować tego całego shitu, ale za babcie nie mogę ręczyć

a te dwie panny - no comment. gdzie są rodzice i czy są ślepi??
gimnazjum to okropny wiek - większość pacjentów mojego małża do tego czasu była dobrymi uczniami i grzecznymi dzieciakami. a potem trafiła do nowego środowiska i się popsuła...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17556374]Jutro o 17 lekarz, kciuki trzymać się uprasza [/QUOTE]
kciuki będą na bank

Ewcia
Przemek

Edytowane przez margo80
Czas edycji: 2010-03-01 o 20:44
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 21:27   #3097
kicia069
Zadomowienie

Cytat:
Mi gin powiedział ze zleca sie miedzy 26 a 28 tyg

A ja po wizycie jestem
Ciąża prawidłowa, serduszko ladnie pyka, głowka w dół, waży 1177g, a mamusia ma dalej 5 kg na plusie
A z szyjką jest lepiej.. Jest tylko lekko rozwarta zewnętrznie, ale powiedział, ze powinna wytrzymać. Nospa tylko 'okazjonalnie' jak bedzie twardniał berbeć i oo..
to super ze wszytko dobrze a ja to już mam 8 kg na plus, czuje sie jak ogromny balon
Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
trzymam kciuki na dziewczynke

a co do glukozy ja miałam te mniejsza 50 i kuli mnie 2 razy na poczatku i gdy mineła godz od wypicia glukozy ta 1 krew poszła również na przebadanie a ta 2 po godz na okreslenie tej glukozy

mi to mieszała pielegniarka miałam kubek taki jednorazowy i małam wode mineralna niegazowana ,
pielegniarka pobrała krew wymieszała glukoze (pytała mnie o cytryne ale nie miałam ) wypiłam i musiałam godz siedziec na korytarzu. mogłam tylko pare łyków zrobic tej wody która miałam ale to tylko w ostatecznosci no i potem po godz znów pobierali mi krew i do domu
uffff

--
o cytrynie to jeszcze nie słyszałam ale fakt faktem słodkie to bedzie strasznie, ja tez mam własnie glukoze 50, to chyba jednak bede 2 x kuta
Cytat:
Dobry wieczór

Ale mam zaległości...Pewnie nie nadrobię,ale musicie mi to wybaczyć...

Chwalę się...W środę byłam na plenataranych i wszystko wyszło w porządku No i dowiedziałam się,że moje przeczucie z początku ciąży było idealne...Będziemy mieli synka Niestety mąż bardzo bardzo liczył na córkę więc był trochę zawiedziony...No ale ciągle mu powtarzam,że skoro będzie chłopak to będzie do niego lgnął itp...Ale tż już zapowiada,że następna będzie dziewczynka...: D Jeszcze się trochę porozczulam i napiszę,że synuś ma śliczny nosek,dużą stópkę i jest zdaniem lekarki grzeczniutki

Aaa ja jestem w 24 tyg i też dostałam skierowanie na to badanie z glukozą
gratuluje synka mam nadzieje ze mnie przeczucie też nie zawiedzie i u mnie bedzie dziewczynka
a mąż na pewno zmieni zdanie jak już zobaczy małego, zapomni wtedy ze chciał córcie

A tak btw to ja dziś mam "studniówkę"(100 dni do porodu)
kicia069 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 21:30   #3098
Darianna25
Zakorzenienie

Dobry wieczór.

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
ja też jeszcze nie, bo też dopiero 24tc, ale na najbliższej wizycie (17.03.) zapytam i pewnie każe mi zrobić.

naszło mnie na dłubanie jakichś kartek, tata ma niedługo urodziny i święta idą, to mam motywację. oby tylko wena dopisała od jutra postaram się działać.
Pochwal sie jak coś stworzysz.

Ja dziś skasowałam wszystkie aukcje,które obserwowałam na ebayu.
Na razie koniec z zakupami.
W kwietniu zaczynają się w Anglii takie targi .W weekend zbierają sie ludzie na jakimś polu i sprzedają swoje rzeczy.Kolezanka mówiła,ze na tych targach 70% rzeczy jest dla dzieci.Mam nadzieje,ze tam upoluje reszte mojej wyprawki i jakieś zabawki.
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 22:19   #3099
liliputek
Raczkowanie

Cytat:

A ja po wizycie jestem
Ja czytalam ze zleca sie ja miedzy 4 a 28tc
Dobrze, ze u Ciebie szyjka wszytsko oki. Ja mam w piatek wizyte. I tez mam nadzieje, ze bedzie w porzadku.
liliputek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 00:09   #3100
sparkly
Raczkowanie

Witam poweekendowo.
Gratuluję udanych wizyt, zaciskam kciuki za następne.

Cytat:
Napisane przez kees26 Pokaż wiadomość
Właściwie to podpisuję się pod tym, co napisała Kropka - od znajomych mieszkających w UK i Irlandii wiem, że ciąża uważana jest za ciążę dopiero po 3 miesiącu. Jeśli wcześniej coś się dzieje złego to rozkładają ręce i mówią, że będzie co ma być Jak dla mnie to totalna masakra, bo w takiej sytuacji wiele wiele kobiet może pomarzyć o donoszeniu ciąży. Mało tego - znajomi mówili, ze w Irlandii jest mnóstwo ludzi z zespołem downa i innymi genetycznymi chorobami - czyżby dostępność badań prenatalnych była na tak fatalnym poziomie? Ja nie narzekam na nasz system opieki dla kobiet w ciąży.
Nie do końca to chyba wynika z dostępności badań prenatalnych. Tu po prostu niepełnosprawność czy fizyczna czy umysłowa nie jest wstydem. Ludzie niepełnosprawni pracują, chodzą do "normalnych" szkół, dostają mnóstwo pomocy socjalnej. W Polsce, przynajmniej ja tak uważam, niepełnosprawność członka rodziny to ciągle wstydliwy temat, który lepiej zamknąć w czterech ścianach

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17554429]Wiecie co - ja jakoś kompletnie przestałam się bać porodu Pewnie panika mnie najdzie jeszcze później

A dowiedziałam się właśnie, że moja dobra koleżanka z pracy zaciążyła [/QUOTE]

To podobnie jak ja. Jakoś chwilowo przeszłam nad tym do porządku dziennego, bo co innego nam pozostaje

Cytat:
Kropka, nie strasz, u mnie dwie w brzuchu siedzą

Laktator - mam ręczny. Nie kupowałam, dostałam od teściówki.

Co do bóli - u mnie plecy na razie ok, gorzej z pachwinami. Czasami chodzić nie mogę

Zaliczyłam dziś kolejne usg. Dziewczyny rosną - jedna waży 1.092 (tej nie dało się zmierzyć główki, bo tak nisko ją gdzieś tam wcisnęła), druga 1.330.
W środę zaczynamy 31 tydzień

Odebraliśmy klucze do nowego mieszkania. Aż pachnie nowością - całe po remoncie W sobotę przewozimy większość rzeczy.

---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór.

Pochwal sie jak coś stworzysz.

Ja dziś skasowałam wszystkie aukcje,które obserwowałam na ebayu.
Na razie koniec z zakupami.
W kwietniu zaczynają się w Anglii takie targi .W weekend zbierają sie ludzie na jakimś polu i sprzedają swoje rzeczy.Kolezanka mówiła,ze na tych targach 70% rzeczy jest dla dzieci.Mam nadzieje,ze tam upoluje reszte mojej wyprawki i jakieś zabawki.
Oby te które odwiedzisz były lepsze niż w naszym mieście - dosłownie osrane gacie ludzie tam próbują sprzedać Byliśmy raz i bałabym się cokolwiek do domu przynieść, bo nie wiadomo co za robactwo w tym siedzi
sparkly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 06:50   #3101
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Puma13 Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy nie zrobienie glukozy jest brakiem dbałości o dziecko. Ja tak nie uważam, ufam mojemu lekarzowi i jeśli on mi mówi, że czegoś nie muszę, to uważam, że dla nas jest to dobre. Ale każda ma prawo zrobić jak chce.
A ja tak napisałam?

Napisałam, że krzywe i próby obciążeniowe robi się ze względu na dziecko i dla jego dobra. Nie dla nas - nam cukrzyca ciążowa mija po ciąży. Czasem przeradza się po latach w cukrzycę typu II.
Natomiast jeśli chodzi o dziecko to zagraża jego życiu.

A lekarz to lekarz, to nie jego dziecko. Swojej żonie na pewno zrobił.
Inna rzecz, że w większości cukrzycy ciężarnych nie ma cukru w moczu i żadne poglądy żadnego lekarza tego nie zmienią. Nie komentowałam Twojego zaufania do lekarza, tylko ten fakt właśnie.
Ja w swojej pracy przez parę lat zrobiłam dziesiątki testów obciążeniowych, a ilość przypadków cukromoczu mogłabym zliczyć na palcach jednej ręki.

Oczywiście - każda robi jak chce.
Choć kiedyś mi się wydawało, że każda robi wszystko dla dziecka. Ale nie, masz rację - robi jak chce. I nigdzie nie napisałam, że musisz inaczej.

EOT

---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17556374]Teeeee nie strasz

A serio- dziecko sie wychowuje całe życie. Jeśli nie, ma się potem taki twór jak galerianka. [/QUOTE]
Mnie ciekawi jak to działa... Nasze pokolenia głównie wychowywało podwórko, rodzice mieli po x dzieci, które latały z kluczami na szyi. I takich tworów nie było.

A tak w ogóle to dzień dobry i miłego dnia.

Ja się dziś za bardzo do niczego nie nadaję, wszystko mnie wkurza... chyba powinnam w łóżku zostać. :/
Przyszłam do pracy i nagle moja szefowa doznała olśnienia... i zaczęła przepytywać ludzi w firmie o znajomych, którzy może szukają pracy w biurze. A jak wszyscy przynosiliśmy oferty to nie, wtedy chcieli stażystkę. Bo darmo. Teraz, jak zgłosiłam nieobecności w marcu z powodu szkoły rodzenia, to oni doznali olśnienia... chyba im wczoraj pierwszy dzień miesiąca bez administracji dał w dupę, bo dziś od rana biegają jak posrani...

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-03-02 o 06:57
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-02, 07:31   #3102
pearl4
Raczkowanie

W końcu odebrałam wyniki glukozy i wszystko ok po obciążeniu 75 g po 2 godz był wynik 120.
Lekarz mi powiedział zeby to badanie zrobic tak do 28 tygodnia. Moje koleżanki jak nie wytrzymały z utrzymaniem glukozy w sobie to lekarze odpuszczali juz to badanie.

Pisałam Wam ze od miesiąca mam ból krocza, spojenia łonowego, jak chodzę to koślawie, skulona, nie moge normalnie podnieść nogi wyżej. Psuje mi to ogólne samopoczucie bycia w ciąży Czytałam ze jest to pewnego rodzaju wskazanie do cc
Za tydzień znowu wizyta to zobaczymy co mi powie gin.
A poniżej chwale sie brzuszkiem. Ostatnio mieliśmy 3 kg na plusie w 26 tc, troche mało ale naprawde jem dużo.
pearl4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 07:34   #3103
eniggma
BAN stały

hej dziewczyny
brzuszki macie słodkie jak zwykle
czasem to Wam zazdroszcze ze macie jeszce malnstwa w brzuszkach ja narazie synka mam przy sobie i ledwo wyrabiam a co dopiero z dwoma dzidziusiami bedzie
no coz jakos sobie tzreba rardzić
pozdrawiam
eniggma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 07:52   #3104
marhalczar
Zadomowienie

Cytat:
Dobry wieczór

Gratuluje synka!
Stary 2010-03-02, 07:55   #3105
araczki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kicia069 Pokaż wiadomość
jutro mam USG, trzymajcie kciukasy zeby sie okazało ze to będzie dziewczynka
za dziewczynke

Cytat:
No i super Ale bez szalenstw

Cytat:

Brawa za wyniki
Corka bedzie nastepna, niech sie maz nie lamie

Cytat:

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17556374]Jutro o 17 lekarz, kciuki trzymać się uprasza [/QUOTE]

no dobra, i ja zacisne

Cytat:
Napisane przez sparkly Pokaż wiadomość

Zaliczyłam dziś kolejne usg. Dziewczyny rosną - jedna waży 1.092 (tej nie dało się zmierzyć główki, bo tak nisko ją gdzieś tam wcisnęła), druga 1.330.

Odebraliśmy klucze do nowego mieszkania. Aż pachnie nowością - całe po remoncie W sobotę przewozimy większość rzeczy.
Pieknie rosna Twoje laseczki
Gratki z 31 tc i z nowego mieszkanaka, super .)

Cytat:
Ja się dziś za bardzo do niczego nie nadaję, wszystko mnie wkurza... chyba powinnam w łóżku zostać. :/
Ja tez dzisiaj do niczego. Mnie pobolewa od czasu do czasu prawe udo, promieniujacy bol dosyc intensywny ale krotki. Ciekawe co to za jeden.

To niech sie sprezaja tam w Twojej pracy bo podczas porodu beda zawracac Ci glowe administracja i innymi duperelami

Cytat:
Napisane przez pearl4 Pokaż wiadomość
WPisałam Wam ze od miesiąca mam ból krocza, spojenia łonowego, jak chodzę to koślawie, skulona, nie moge normalnie podnieść nogi wyżej. Psuje mi to ogólne samopoczucie bycia w ciąży Czytałam ze jest to pewnego rodzaju wskazanie do cc
A poniżej chwale sie brzuszkiem. Ostatnio mieliśmy 3 kg na plusie w 26 tc, troche mało ale naprawde jem dużo.
Ja tez miewam takie bole...
Dlaczego sa one wskazaniem do cc?

Brzus sliczny

Cytat:
Napisane przez eniggma Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
brzuszki macie słodkie jak zwykle
czasem to Wam zazdroszcze ze macie jeszce malnstwa w brzuszkach ja narazie synka mam przy sobie i ledwo wyrabiam a co dopiero z dwoma dzidziusiami bedzie
no coz jakos sobie tzreba rardzić
pozdrawiam
Buziaczki dla Twoich dzieciaczkow.
Bedzie napewno dobrze i dasz sobie super rade

Silpe, wybacz

Milego dnia

körö körö kirkkoon
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 08:06   #3106
marhalczar
Zadomowienie

Cytat:
Kardashi, dobrze że na wizycie wszystko dobrze.
Sweet cherry, gratuluję synka

A glukoza chyba nie jest obowiązkowa, ja w pierwszej ciąży nie musiałam robić, jak na razie teraz też nie muszę, a jestem w 30 tygodniu. Mój gin twierdzi, że jeśli w badaniu ogólnym moczu nie pojawi się cukier, to nie ma potrzeby robienia badania z piciem glukozy.
Badanie na glukoze jest jednym z podstawowych badan w ciazy, pozwala na wykrycie cukrzycy ciążowej występującej u kobiet ciężarnych i ustępującej zwykle po urodzeniu dziecka. Kobiety, które przeszły cukrzycę ciążową są w większym stopniu zagrożone zachorowaniem na cukrzycę w późniejszym wieku.

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Cytat:
Przy cukrzycy ciążowej może ale nie musi wystąpić cukier w moczu.
Próg nerkowy jest wyższy niż owe 140mg, które upoważnia mamusię do diety.

Nie robimy też tego z obowiązku, a z dbałości o dziecko.

"Znaczna hiperglikemia u matki może doprowadzić do kwasicy u płodu, obumarcia wewnątrzmacicznego bądź wad wrodzonych m.in. cewy nerwowej i serca (kardiomiopatia)."
.

Zgadzam sie z toba. Nalezy zrobic to badanie ze wzgledu na dziecko i dodam , ze równiez na zdrowie nasze

Ja po krzywej cukrowej 50, mialam poziom 165...powtórzono mi badanie na krzywa cukrowa dluga i na nowo potwierdzono poziom 165... musialam stosowac troszke diety na obizenie poziomu (warzywka gotowane, owoce, duzo plynów i zastapic cukier fruktoza), po nastepnej próbie okazalo sie , ze juz spadla do 130...dalej stosuje diete.

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:

Zrobisz jak uwazasz, ja mam opinie , ze badania profilaktyczne nikomu nie zaszkodza, wrecz przeciwnie-pomoga.

"Głównym zadaniem krzywej glukozy, zwane również testem O'Sullivan jest wykluczenie cukrzycy u ciężarnych, powikłanie, które pojawia się po raz pierwszy w czasie ciąży. Występuje, gdy poziom cukru we krwi matki nie jest kontrolowany, ponieważ albo nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub ponieważ sprawia, że nie działa poprawnie.

Jeśli cukrzyca ciężarnych nie jest leczona prawidłowo, powoduje pewne zagrożenia, jak macrosomia (dużych dzieci), co utrudnia poród, nadmiar wód płodowych, przedwczesne starzenie się łożyska, hipoglikemii i żółtaczka dziecka po urodzeniu, między innymi.

Badanie jest wykonywane rutynowo u wszystkich kobiet ciężarnych. , wyniki tego badania pomagaja w potwierdzeniu, obecności cukrzycy. Wykonuje sie je równiez gdy wystepuje ryzyko wykryte podczas wywiadu rodzinnego w kierunku cukrzycy, u kobiet w wieku powyżej 35 lat, z nadwagą i u kobiet z rozpoznaną cukrzycą ciężarnych w poprzedniej ciąży.

Badanie na test O'Sullivana wykonuje sie między 24 a 28 tygodniem ciąży, jako , ze w tym okresie pojawia sie cukrzyca u ciężarnych . Jednak w niektórych przypadkach moze zostać przyspieszona, równiez w 3-kwartale.
W zależności od wartości/wyników, krzywej glukozy wykonuje sie drugie badanie,lub nie. W przypadku wzrostu poziomu należy potwierdzić go testem z obciążeniem glukozy ( długim łuku/ krzywej). Od 3 do 14% u kobiet w ciąży dochodzi do rozwoju cukrzycy ciążowej."

Edytowane przez marhalczar
Czas edycji: 2010-03-02 o 09:03
marhalczar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 08:14   #3107
cate_
Zadomowienie

Witam.
Dziękuję za kciuki

Cytat:
zaciśnięte.
Cytat:
A ja po wizycie jestem
Super, że wszystko dobrze
Cytat:
Gratulacje dla zdrowego synka

zaciśnięte.
Cytat:

Gratuluję 100-dniówki
Cytat:
dla dziecieaczków.
Cytat:
Zgrabniutki

U mnie po wizycie wszystko dobrze, mały waży około 1500 kg i jest mniejszym średniaczkiem za to ja jestem większym słonikiem . Mieliśmy kolejne dokładniejsze USG, dzieciaczek ma pępowinę zarzuconą za szyjkę ale podobno często się to zdarza .

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 08:24   #3108
pearl4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez araczki Pokaż wiadomość
Ja tez miewam takie bole...
Dlaczego sa one wskazaniem do cc?
M.in. na tym forum to opisują http://forum.styl.fm/rozchodzenie-sp...ego.t14040.htm
pearl4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 08:28   #3109
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
A ja po wizycie jestem
no to super.

Cytat:
i tu też super. I gratuluję synka.

Cytat:
Napisane przez ona1981 Pokaż wiadomość
Sweet Cherry gratuluje synka ! Piszesz, że synek bardziej za ojcem, ojj różnie to bywa. Często jest synuś mamusi a córusia tatusia
też mi się tak wydaje.

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Mam już połowę kocyka Obfocę jak zrobię już wszystko, bo teraz to efektu nie będzie.
ale Was szaja pozarażała.
chwal sie jak tylko skończysz.

kciuki trzymane będą.

Cytat:
no to szykuje się bal.

Cytat:

gratki na 31 tc. Ładnie Ci dziewczynki rosną.
A fotki nowego mieszkania będą?

Cytat:
ale zgrabniutki.

Cytat:
Krzysiu z Tobą, a Ksenia?
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-02, 08:29   #3110
eniggma
BAN stały

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17565240]

Krzysiu z Tobą, a Ksenia? [/QUOTE]

Ksenia w inkubatorku jeszcze musi lezec
eniggma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 08:34   #3111
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9
Konto usunięte

znowu szalejecie z postami... trzy stronki w jeden dzień, tylko czekać następnej części wątku
a w ogóle to dzień dobry, idę Was poczytać

Cytat:
...
Dziewczyny kupujecie laktatory?? Jesli tak to jakie?? Ja na początku chciałam Medeli elektryczny, ale boję się, że znowu za długo nie pokarmię a na dwa miesiące się nie opłaca takiego drogiego kupować. Zastanawiam się nad ręcznym Tommee Tippee...
ja kupiłam właśnie ręczny tt. jeszcze nie używałam oczywiście, ale wygląda na... "przyjazny". a nie jak niektóre - obleśniackie dojarki
41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 08:48   #3112
tygrysek99
Raczkowanie

witam po kilku dniach
choć siedzę w domu to przez kilka dni nie miałam czasu tyknąć kompa...jak zauważyła Margo zbliżają się święta i pochłonęło mnie robienie kartek i stroików

wiec tak ogólnie
za wszystkie dzieciaczki
za wizyty

ja też jeszcze nie miałam glukozy - w czwartek mam wizytę i zaczynam 26 tc wiec pewnie się dowiem kiedy mam robić

dzisiaj wstałam z takim twardym brzuszkiem wiec wzięłam nospe i grzecznie leżę i jest lepiej - tylko bałagan jakoś nie chce sam zniknąć

miłego dnia

a porodu też się boję....a chyba najbardziej tego ze mnie złapie jak nie będę miała gotowej wyprawki - tzn dla małej już mam ale dla siebie praktycznie nic.....cały czas mi się wydaje że mam jeszcze tyyyyle czasu a on jakoś tak szybko ucieka
Stary 2010-03-02, 08:51   #3113
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
...

zaszłam do "Raju dziecka" na Niepodległości. dziewczyna bardzo wyczerpująco przekonywała mnie, że nie da się już kupić x-landerów z poprzednich kolekcji, tylko z tej nowej i wychwalała pod niebiosa adbory arte 3x3. ogólnie ten sklep mnie nie zachęca do zakupów...
ja tak któregoś dnia zaplątałam się do jakoegoś małego sklepiku. no i oglądamy z małżem wózeczki, całkiem fajne jakieś (ale nie pamiętam jakie). pytam się babki o któryś wózek - ile on waży (przecież sama sobie teraz nie podniosę, żeby ocenić czy ciężki), a ta na mnie prawie że z PRETENSJĄ że "kto teraz wózek nosi?! wózek to ma dobrze jeździć, a nie być noszony!" i jeszcze paroma mądrościami wózkowymi mnie uraczyła np na temat rozmiaru kółek, rodzaju, itp. witki mi opadły i wyszliśmy ze sklepu... pewnie... bo wózek lewitować za mną będzie po klatce schodowej, a małe kółka same będą skakać nad dziurami w chodniku. albo miała zły dzień kobita, albo coś z głową nie teges.
Cytat:
Napisane przez kasiaaX Pokaż wiadomość
...
A ja musze sie wybrac na róbe glukozowa , myslicie,że rzeczywiscie lepiej iśc z osoba towarzyszącą? Na wypadek mdłości czy coś...i jak sie do tego ma katar? Bo raczej nie powinnam już zwlekać.
zależy. ja zabrałam małża i przydał mi się, bo ciągle przynosił mi wodę do picia - strasznie mnie suszyło po tej glukozie i okropnie gorąco mi dokuczało. i jeszcze informował mnie o kolorach mojej twarzy - zielony, biały, zielony...
Stary 2010-03-02, 08:57   #3114
kasiaaX
Rozeznanie

Dzien dobry

Cytat:

A ja po wizycie jestem
Gratki za pozytywne wieści

Cytat:
Dobry wieczór

Gratulacje za synusia

Cytat:

Sweet Cherry gratuluje synka ! Piszesz, że synek bardziej za ojcem, ojj różnie to bywa. Często jest synuś mamusi a córusia tatusia
Popieram w całej rozciągłości

Cytat:
Dziękuje bardzo

Nie strasz...

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17556374]Teeeee nie strasz

A serio- dziecko sie wychowuje całe życie. Jeśli nie, ma się potem taki twór jak galerianka.

zawsze jak mówie mojej mamie, że ja to tak nie będe jak będe miec dziecko postepowac jak ona z miomi braćmi w niektórych sytuacjach, to mówi - zobaczysz, potem ciężko w życie zasady wprowadzić jak sie ma swoje dziecko.

Kciuki za wizytę

Cytat:
W końcu odebrałam wyniki glukozy i wszystko ok po obciążeniu 75 g po 2 godz był wynik 120.
Lekarz mi powiedział zeby to badanie zrobic tak do 28 tygodnia. Moje koleżanki jak nie wytrzymały z utrzymaniem glukozy w sobie to lekarze odpuszczali juz to badanie.

Pisałam Wam ze od miesiąca mam ból krocza, spojenia łonowego, jak chodzę to koślawie, skulona, nie moge normalnie podnieść nogi wyżej. Psuje mi to ogólne samopoczucie bycia w ciąży Czytałam ze jest to pewnego rodzaju wskazanie do cc
A lekarza nie pytałas o ten ból?

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość

U mnie po wizycie wszystko dobrze, mały waży około 1500 kg i jest mniejszym średniaczkiem za to ja jestem większym słonikiem . Mieliśmy kolejne dokładniejsze USG, dzieciaczek ma pępowinę zarzuconą za szyjkę ale podobno często się to zdarza .
Świetnie, gratki za pozytywne wieści

Cytat:
Oby szybciutko do Was dołączyła

Dziewczyny ja to nie wiem jak to jest z ta próbą glukozową...mam skierowanie juz od miesiąca ale czekałam własnie do tego czasu gdy trzeba zrobic to badanie... a jestem w 25,aaaaaaaaaa i własnie mnie olśniło ...ile jest wązne skierowanie lekarskie? bo jak miesiąc włsnie to wczoraj minał termin...powiedzcie,że dłużej

Edytowane przez kasiaaX
Czas edycji: 2010-03-02 o 09:43
kasiaaX jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 09:06   #3115
marhalczar
Zadomowienie

Cytat:
Dzien dobry

Dziewczyny ja to nie wiem jak to jest z ta próbą glukozową...mam skierowanie juz od miesiąca ale czekałam własnie do tego czasu gdy trzeba zrobic to badanie... a jestem w 25,aaaaaaaaaa i własnie mnie olśniło ...ile jest wązne skierowanie lekarskie? bo jak miesiąc włsnie to wczoraj minał termin...powiedzcie,że dłużej

...jak juz wyzej napisalam , badanie wykonuje sie miedzy 24 i 28 tyg. ciazy..., co do waznosci skierowania to nie wiem jak to funkcjonuje w Polsce, idz i spróbuj zrobic badanie, a jak cos sie przyczepia to popros o nowe skierowanie.
Stary 2010-03-02, 09:17   #3116
kasiaaX
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marhalczar Pokaż wiadomość
...jak juz wyzej napisalam , badanie wykonuje sie miedzy 24 i 28 tyg. ciazy..., co do waznosci skierowania to nie wiem jak to funkcjonuje w Polsce, idz i spróbuj zrobic badanie, a jak cos sie przyczepia to popros o nowe skierowanie.
No właśnie i ja czekłam do tego "między", do tego byłam przeziebiona, teraz znów katar, a tu minął termin, a niestety mój gin jest o 14 km od mojej miejscowossci i musze robic całą wyprawe po nowe skierowanie...bez sensu
Stary 2010-03-02, 09:18   #3117
Konto usunięte

Cytat:
...

Cytat:
...
Chwalę się...W środę byłam na plenataranych i wszystko wyszło w porządku No i dowiedziałam się,że moje przeczucie z początku ciąży było idealne...Będziemy mieli synka Niestety mąż bardzo bardzo liczył na córkę więc był trochę zawiedziony...No ale ciągle mu powtarzam,że skoro będzie chłopak to będzie do niego lgnął itp...Ale tż już zapowiada,że następna będzie dziewczynka...: D Jeszcze się trochę porozczulam i napiszę,że synuś ma śliczny nosek,dużą stópkę i jest zdaniem lekarki grzeczniutki...
gratki
a gdzie się podziała mężowska duma? syna spłodził! nazwisko rodowe nie zginie no tak, mój się właśnie cieszy że córka, bo będzie mógł rozpieszczać. a syna to by musiał wychowywać... ale Twój jeszcze się będzie cieszył jak goopi, jak kupi małemu kolejkę albo sterowane autko i synek tatusia od zabawki nie odgoni
Cytat:
...
A ja po wizycie jestem

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;17554429]...
A dowiedziałam się właśnie, że moja dobra koleżanka z pracy zaciążyła [/QUOTE]
to jakieś zaraźliwe... droga kropelkowa?
Cytat:
...

nawet nie strasz... co ja mam córkę w domu zamknąć?

ja też nie kumam. no kurczę, jak ja byłam w gimnazjum to już różnie bywało z "obyczajowością", ale teraz to strach się bać...
Cytat:
...
mnie trochę przerażają te niby - barbie z dużymi głowami... nie wiem jak tym się dzieci mogą bawić...

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
No właśnie i ja czekłam do tego "między", do tego byłam przeziebiona, teraz znów katar, a tu minął termin, a niestety mój gin jest o 14 km od mojej miejscowossci i musze robic całą wyprawe po nowe skierowanie...bez sensu
Kasiu, "od biedy" możesz przecież zrobić prywatnie... bez wyprawy do gina. to chyba kilkanaście zł kosztuje...
Stary 2010-03-02, 09:26   #3118
yolanda9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
a to na dodanie sił w walce z tym choler...... przeziębieniem !!!!
dzięki
Cytat:
Kuruj się kochana

Cytat:
Ja wypiłam w domu z cytrynką i tak wycyrklowałam, żeby po godzinie być w labo. Kuli mnie raz. Zrobiłam tak, bo lekarz mnie tak powiedział.
Ja tak samo, glukozę wypiłam w domciu i poszłam do laboratorium i po godzinie od wypicia pobrano mi raz krew

Cytat:
Mąż się przeżegnał.

Cytat:
Bardzo ładnie i niewiele na plusie, no pięknie

yolanda9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-02, 09:27   #3119
ona1981
Zakorzenienie

[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1756568 5]ja tak któregoś dnia zaplątałam się do jakoegoś małego sklepiku. no i oglądamy z małżem wózeczki, całkiem fajne jakieś (ale nie pamiętam jakie). pytam się babki o któryś wózek - ile on waży (przecież sama sobie teraz nie podniosę, żeby ocenić czy ciężki), a ta na mnie prawie że z PRETENSJĄ że "kto teraz wózek nosi?! wózek to ma dobrze jeździć, a nie być noszony!" i jeszcze paroma mądrościami wózkowymi mnie uraczyła np na temat rozmiaru kółek, rodzaju, itp. witki mi opadły i wyszliśmy ze sklepu... pewnie... bo wózek lewitować za mną będzie po klatce schodowej, a małe kółka same będą skakać nad dziurami w chodniku. albo miała zły dzień kobita, albo coś z głową nie teges.

zależy. ja zabrałam małża i przydał mi się, bo ciągle przynosił mi wodę do picia - strasznie mnie suszyło po tej glukozie i okropnie gorąco mi dokuczało. i jeszcze informował mnie o kolorach mojej twarzy - zielony, biały, zielony... [/QUOTE]

Mi kiedyś pan w dużej hurtowni wmawiał, że pompowane koła w wózkach są głupią modą i jak to one czesto nie pękają. Używam swój wózek dwa lata i jeszcze do tej pory nie łatałam koła. Potem mi wmawiał, że mam nie wchodzić na fora bo tam mama która zachwala dany model może się okazać starszym panem z brzuszkiem, który sprzedaje owe wózki. Jak ja nie cierpię takich sprzedawców. Oni się chyba muszą mocno denerwować, że w dobie internetu matki mają niejednokrotnie większą wiedzę od nich i już tak łatwo kitu sobie wcisnąć nie dadzą
Stary 2010-03-02, 09:41   #3120
iza240
Zadomowienie

GG do iza240

Cytat:
Dobry wieczór

gratuluję synka
Mężem się nie przejmuj!Mój też stroił fochy,że będzie córcia a on chciał syna!?jakby to było najważniejsze

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
bidulka.Kobiety zawsze mają gorzej w życiu

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
ja ci wierzęjutro zaczynam 24 tydz i mam tylko 2 kg na plusie.Zapewniam,że sie nie głodzę.Śliczny,m alutki brzusio

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

W końcu się doczekałam
Michalinka jest już na świecie
iza240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości