|
|
#3571 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
Dzisiaj drugi dzień bez aparatu, trochę za nim tęsknię
Po jakimś czasie tak się do niego przyzwyczaiłam, nawet twierdziłam, że słodko w nim wyglądam A dzisiaj takie "łyse" ząbki...Ale jestem super super zadowolona! Wklejam fotki, przed i po. |
|
|
|
#3572 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3573 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też pomyślałam o tym że gdybym miała takie zęby jak Perfekcja czy Sternchen_7, to bym aparatu nie zakładała.
ale nie ma co gdybać, może też bym miała kompleksy, chociaż w to wątpię.moje zęby nie są nawet po 10 miesiącach noszenia aparatu tak "proste" jak zęby ww dziewczyn sprzed leczenia hehe... |
|
|
|
#3574 |
|
Zadomowienie
|
eh.. ciekawe co orto powie na moje...narazie usilnie je lecze... w piatek do dentysty znow...tyle ich do leczenia ze nie wiem kiedy ja to zrobie i za co... kazda plomba jasna tyle kasy pochlania
wyrwalam bym jeszcze dolne 8 przed wyjazdem do orto bo napewno bedzie trzeba ale na NFZ musze miec skierowanie bo oni nie usowaja jak ktos od tak o z siebie chce to zrobic
|
|
|
|
#3575 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3576 |
|
Raczkowanie
|
ojej , jestem godzinę po wyrywaniu jednej górnej piątki . znieczulenie już chyba puściło . nie boli .
wyrywanie zęba też nie , najbardziej mnie bolało znieczulenie . nienawidzę strzykawek . ;( ale to i tak tylko przed 2 sekundy . jeszcze godzina i będę mogła coś nareszcie schrupać .
|
#3577 |
|
Wtajemniczenie
|
ja po wyrwaniu górnych 5 nic nie chrupałam, wolałam poczekać do nastepnego dnia żeby zrobił się skrzep, bo bałam się że jak by wleciało tam jedzenie to bym musiała tam grzebać i rozgrzebała bym sobie ten skrzep.
|
|
|
|
#3578 |
|
Rozeznanie
|
rudo-zielona, milutek, Laity - dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi
Kupiłam te gumki pod wpływem impulsu, ale chyba jednak przemęczę się i poczekam na wizytę, bo mam ją już w piątek. Chyba bardziej od złamanego zamka boję się reakcji mojej orto na wiadomośc, że bez jej zgody coś majstrowałam przy aparacie... Ona jest symapatyczna, ale bardzo stanowcza i już widzę oczyma wyobraźni, jak na moje pytanie odpowiada, że nie ma takiej możliwości, bo .................. (i tu wymienia mnóstwo argumentów językiem tak medycznym i niezrozumiałym, że nie jestem w stanie z nią polemizować). Ale skoro już kupiłam te gumki, to chyba się odważę, tylko może jeszcze nie teraz. Sternchen_7, gratuluję zdjęcia złomka |
|
|
|
#3579 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
nie pisałam tu jeszcze, ale (jak zresztą wiele osób) śledzę wątek od jakiegoś czasu ![]() byłam dziś na konsultacji i będę mieć aparat na obie szczęki ogólnie pani jakaś taka dziwna... gdybym nie zapytała o bezligaturowy, kosmetyczny i pół-kosmetyczny, to by mi nic sama nie powiedziała najgorsze w moich zębach jest to, że nie mam zawiązka górnej dwójki ogólnie zdziwiły mnie różnice w cenach... między metalowym ze zwykłymi zamkami a kosmetycznym ceramicznym 600 zł różnicy, a między ceramicznym i szafirowym tylko 100 zł ale może jakaś źle poinformowana byłam czy coś i nie powinno mnie to dziwić 11. marca będę miała separacje, a aparat na górę 17.03 tak samo zresztą jak verkaaxd |
|
|
|
#3580 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
witaj
|
|
#3581 |
|
Przyczajenie
|
Halo! ja będę mieć wkrótce aparat na zęby, tylko się boję. Czy to boli? jak się zęby prostują?
|
|
|
|
#3582 |
|
Wtajemniczenie
|
natewa, ja bez zgody mojej orto też chyba nie odważyłabym się grzebać przy aparacie. Na szczęście do piątku niedaleko
![]() I jestem po wizycie. Na dole wymiana druta na grubszy + podwójne owinięcie gumeczką zamka na prawej dwójce, a na górę dostałam wyciągi. A myślałam, że mnie one ominą ![]() W każdym razie mam je zakładać po obu stronach na noc i po lewej stronie na 1-2h w ciągu dnia. Nie zapytałam orto tylko o jedną kwestię - czy te wyciągi są jednorazowe, czy mogę zakładać te same gumki po kilka razy?
|
|
#3583 |
|
Zadomowienie
|
ja tez tyle betti place ale.. ja mam z 10 zebow do naprawy
|
|
|
|
#3584 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie mam jeszcze wyciągów ale one są jednorazowe... wymieniasz je codziennie albo kilka razy w ciągu dnia jeśli po jedzeniu nie chcesz zakładać tych starych no ja też miałam z tyle zębów... za całość zapłaciłam ok. 1100 zł
|
|
#3585 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rok temu przez pół roku leczyłam 9 zębów .. ale i tak musze jeszcze na górze jednego wyleczyć
No a później na dole .. I jak wyżej napisałaś o tej szarej plombie .. i wiesz co, jak weźmiesz sobie szara plombe na górne zęby (chociaż na te z tyłu) to i tak nie bedzie tego widać jak będziesz sie uśmiechać Tak w sumie to nie wiem po co ja to mówie jak teoretycznie jest to oczywiste ale chciałam coś powiedzieć ![]() A to sie cos zapytam przy okazji .. bo tak : jak ja miałam usuwaną szóstke na górze to chyba nie bede miała z jednej strony separatorów ? No bo jak juz i tak jest miejsce na pierścień ?
|
#3586 |
|
Zadomowienie
|
no ja mam na gorze jeszcze 8 do leczenia a na dole 2 ... albo 4 zalezy czy czworki tez mam chore ale ja tego nie widze bo one sa w paszczy w srodku i nie mam jak zajrzec :p a juz wyleczylam 4
|
|
|
|
#3587 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. A co do wyciągów to można ta paszczę otwierać? Bo ja je do snu zakładam i mam prawie zupełnie zęby złączone xD. W nocy trochę się z bólu właśnie budziłam a teraz już śladu po wyciągu nie czuję . No, ale za 4 godzinki... ![]() W ogóle to co ile sobie te wyciągi zmieniacie? ;> Perfekcja masz trochę podobne ząbki to moich poprzednich. Mi właśnie ten kieł odstawał. Powoli dwójka się cofała a jedynki powoli nachodziły na siebie. I wtedy powiedziałam sobie: Teraz aparat albo nigdy xD. No i jest . Hyhy.---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Cytat:
|
|
#3588 |
|
Zadomowienie
|
Nie marudzić, że leczenie tyle kosztuje tyle kasy. Pomyślcie, że to inwestycja na lata
![]() Tak na marginesie przed aparatem wymieniłam wszystkie plomby a dodatkowo za ratowanie dwójki musiałam wydać tysiaka. Mój fotograf się poprawił, jeszcze dzisiaj wrzucę fotki Ach Ci faceci, nie pokrzyczysz, nie będą pracować
|
|
|
|
#3589 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja wszystkie zęby wyleczyłam w 8 dni... a było ich ok 10-12
|
|
#3590 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no co zrobić, dobrze że to się w oczy nie rzuca, bo bym w szaliku na twarzy cały rok chodziła![]() i wcale nie są przybrudzone!! nie wjeżdżaj mi na ambicję ty podstępna wymieniaczko ligatur, nie dam się![]() Cytat:
też tak myślę. powiększam te fotki i nie widzę różnicy przed i po ciekawe, laski przyznać się, perfekcjonistki z was co? bo ja to tak jak milutek, z taką hehe wadą to bym nawet o aparacie nie myślała, ale najwyraźniej jesteśmy niechluje ot taka tania psychologia, efekt ćpania febrisanu i 10 godzin w pracy ![]() Cytat:
zresztą co to jest w porównaniu ze skrępowanymi stopami chinek albo milionem obręczy na szyjach babek w jakimś plemieniu w afryce, taki aparat to pikuś Cytat:
![]() mi orto przykazała nosić na noc plus ile się da za dnia. jak to ja, buntowałam się, że do pracy w tym nie pójdę-orto nie miała uwag, luz, mogę po pracy założyć. ale nie widać tego aż tak bardzo, może kiedyś i w tym pójdę ![]() a co do wielorazowości, moje ponoć 2 doby działają, potem mam zmieniać. Cytat:
![]() a pierwszej nocy skapitulowałam o 3 nad ranem i wyciąg zdjęłam, bo bolało. ale chyba bardziej przez to, że miałam tego samego dnia zakładany pierścień na dole i wyciąg od razu na nim, chyba to trochę za dużo tak na raz...
|
|
#3591 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a mnie znowu zaczęły ząbki krzywe boleć na dole... ale jak na razie nie widzę żadnej różnicy
|
|
#3592 |
|
Doncia
|
Ja ostatnio naprawiałam górną 6 i zapłaiłam za białą plombe 140 zł, to te wasze 50 czy 60 to jest nic, gdzie sie leczycie ... ja we wroc nie znalazłam nic poniżej 100-120 pln bez znieczulenia.
Odnośnie amalgamatu czy jak ten szary materiał do plomb się zowie ... to te plomby czasami trzymają się lepiej i dłużej od białych - te są może estetyczne ale i łatwiej je uszkodzić.
|
#3593 |
|
Zadomowienie
|
Załączam aktualne fotki.
Niestety mój Mężczyzna zaszalał. Na jednym zdjęciu miałam za dużo śliny więc chciał wstawić mi łódkę, świrus i tyle. Dostałam więc fotkę rentgenowską. Wybaczcie, lepsze to niż pływający w ustach statek ![]() Dla porównania zaraz po założeniu http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=2472 Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2010-03-03 o 19:27 |
|
|
|
#3594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcem palnąć głupoty ale u nas te szare są darmowe ..
|
|
#3595 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3596 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak powiększyłam fotkę, to rzeczywiście gumki wyglądają na błękitne a nie na przybrudzone przeźroczyste - zwracam Ci honor, ja - podstępna wymieniaczka ligatur ![]() ja jakoś jeszcze nie jestem maso i nie cierpię jak mnie boli, a boli zawsze po wizytach i to mocno .... ciekawe czy ja będę miała wyciągi ??? no kurde, wszyscy mają - Ty masz, Laity, a ja?? poczciwy stary milutek??? Cytat:
dół "nieco zwichrowany" Cytat:
a prywatnie białe kosztują ok.100 zł. |
|||
|
|
|
#3597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3598 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Liczyłam, mineło 4,5 m-ca od założenia dołu. Niestety efety nie są takie jak zakładała orto. Mam przekrzywioną 3. Na którą miał być założony po 3 m-cach zamek. Wcześniej jedynki i dwójki miały stać w szeregu. Niestety są tak uparte, że dostałam na nie metalowe ligaturki. Mam nadzieję, że do czerwca zęby będą stać w szeregu.Ale masz racje teraz są po wicherku, wcześniej był huragan ![]() Ja prywatnie za plombę płacę 80 zł, chyba że jest na stycznej wtedy 160 zł bo za każdego zęba 80 zł. |
|
|
|
|
#3599 | |
|
Wtajemniczenie
|
hmm nie rozumiem. to jak idziesz prywatnie i życzysz sobie szarą plombę to nic nie płacisz?? jak to możliwe? a za pracę? przecież prywaciarze nie robią tego charytatywnie
mój dentysta nawet nie ma opcji szarej plomby, prywatnie tylko białe. no i 100 zł kosztuje materiał + robota.Cytat:
|
|
|
|
|
#3600 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a byłaś grzeczną dziewczynką? pewnie nie to i prezentów nie ma ![]() mogę ci swoje opchnąć przyczep se do czego chcesz![]() Cytat:
rudo-zielona - a co z twoim przesunięciem w prawo? bo w tym poście z marca o tym pisałaś, poprawiło się? nie było to tak widoczne, żebym po fotach zdiagnozowała, a mnie to intryguje, bo mi orto przesuwa po jednym zębie w lewo cały czas, jestem na trójce jak to u ciebie było? samo się robi?
Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość... Edytowane przez sincarne Czas edycji: 2010-03-03 o 21:01 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.

Po jakimś czasie tak się do niego przyzwyczaiłam, nawet twierdziłam, że słodko w nim wyglądam 

poczekam
ale nie ma co gdybać, może też bym miała kompleksy, chociaż w to wątpię.
wyrwalam bym jeszcze dolne 8 przed wyjazdem do orto bo napewno bedzie trzeba ale na NFZ musze miec skierowanie bo oni nie usowaja jak ktos od tak o z siebie chce to zrobic

ogólnie pani jakaś taka dziwna... gdybym nie zapytała o bezligaturowy, kosmetyczny i pół-kosmetyczny, to by mi nic sama nie powiedziała

.
dół "nieco zwichrowany"