|
|
#3871 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)
|
|
|
|
#3872 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3873 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien doberek!
ajjj rozpisze sie troszku Zapomnialam odezwac sie w środę, bowiem udało mi się po weekendzie dostac do ortodontki, nie swojej - co to mi się odczepił ostatni zamek z lewej strony wszystko bez problemu, cena taka sama, a wiec stwierdzilam, ze nie ma sensu wydawac na bilet pociagowy, bylo bardzo sympatycznie! zalozono mi zamek, a do tego ortodontka troszke -mega delikatnie -spilowala dolny ząbek (a i tak nic nie widać ) poniewaz stwierdzila, ze zawsze bedzie tendencja to odczepiania sie zamku! i tu sie w sumie wkurzylam na moją ortodontkę ![]() , iż nie wpadła na ten pomysł!!? nawet mając ta nakladke na noc, relaksacyjna, nie ochronie sie, poniewaz jem w ciagu dnia itp. a wiec sie "obijają" o dolne i powoduje ewentulna tendencje do ponownego odczepnia! ![]() ja nie wiem, ona myslala, ze bede przychodzic co jakis czas i zakladac nowy zamek?????? jak bede za3 miechy na wizycie i ona zauwazy (bo nie wiem, czy zauwazyz, czy nie) to jej powiem! a co, niech wie! aaa do tego ta ortodontka z sopotu przyciela mi druciki, tak, ze teraz NIC mi nie haczy i nie rani, i jest cudownie, teraz poczulam MEGA komfort noszenia aparatu ![]() ale z drugiej strony zastanawialam sie, ze moze tak powinno byc??? teoretycznie teraz drucik nie wychodzi mi, tzn. na pare milimerow z prawego zamka, z a owego lewego jest na styk, zabki dalej bolą, czyli sie prostują, no nie wiem co o tym sądzicie, all ok?
|
|
#3874 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego kundzia powinna najpierw poznać zdanie ortodonty - czy ten ząb może jej sie "przydać" czy nawet jest wskazane jego usuniecie. Bo nie ma sensu pakować pieniędzy w leczenie kanałowe, jeśli tydzień później trzeba ząb usunąć do aparatu.
|
|
#3875 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co prawda nie wiem co jeszcze mam mieć robione z górą, skoro jest prosta... Czekam na dół...
|
|
#3876 |
|
Raczkowanie
|
Dzień doberek.
Już kiedyś tu pisałam,ale przed wizytami u ortodontek. I nadal nie wiem,co mam zrobić. Nie mam lewej górnej dwójki i na jej miejscu mam 3. A potem jest dziura wielkośći zęba i pozostałe ząbki. Zastanawiam się,czy zakładać aparat i sobie przyciągać te wszystkie pozostałe zęby,żeby zakryć szparę. Alternatywą jest wstawienie sztucznego ząbka,ale dopiero za 2 lata najwcześniej,bo mogę to zrobić,jak będę mieć 18 lat. Tylko jakiego zęba miałabym sobie wstawić i gdzie? Czy może przesunąć tę trójkę na jej właściwe miejsce i wstawić brakującą dwójkę? Nie wiem. Obie ortodontki stwierdziły,że sama muszę zadecydować. Ale ja nie wiem.;/ Bardzo się wstydzę swojego uśmiechu i przez to rzadko się uśmiecham,a jak się śmieję,to zakrywam dłonią usta. Co myślicie? Nie chcę przez całe 2 lata się nadal wstydzić. Kurczę,Co myślicie? Zależy mi na Waszej opinii.![]() http://i39.tinypic.com/fa3fcn.jpg |
|
|
|
#3877 |
|
Zadomowienie
|
plaisanterie
nie znam się ale na chłopski rozum jeżeli dałoby radę piłowałabym trójkę na dwójkę i ciągnęła resztę do przodu.Jak najmniej ciał obcych w buzi. Jeżeli jednak wstawiać zęba, to implanta w miejsce dwójki. Tylko, że druga dwójka jest też bardzo mała (a przynajmniej tak wygląda), więc implant tez musiałby być podobnej wielkości. Zębów nie masz tragicznych, więc się nie wstydź. A te Twoje orto powiedziały, która wg nich opcja jest wskazana i dlaczego? Jeśli nie, to ja skonsultowałabym się z następnym orto. |
|
|
|
#3878 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a czemu musisz czekać 2 lata? są jakieś ograniczenia wiekowe?
|
|
#3879 |
|
Rozeznanie
|
Zabrzmiałaś strasznie!
Kilianko jak tam Twoja 'mega diastemka'? Hihih
|
#3880 |
|
Raczkowanie
|
Mówiły o plusach i minusach każdej decyzji,ale nie powiedziały konkretnie,którabyłaby najlepsza.
Obie powiedziały,że można spiłować trójkę na dwójkę,a jak coś,to jeszcze poprawić jej kształt potem kompozytem(?). Tak, ta dwójka jest taka malutka,że praktycznie jej nie widać,ale mówiły,że to nie problem,bo można ją powiększyć. Też właśnie myślę,że im mniej ciał obcych w buźce,tym lepiej,no ale nie wiem. Dopóki czegoś z tym nie zrobię,to będę się wstydzić. Bo jak się śmieję,to wygląda to mniej więcej tak: Dziura po jednej stronie,a po drugiej tej niby dwójki i tak prawie nie widać,więc tak,jakbym miała dwie szpary. A Wy jak myślicie?
|
|
|
|
#3881 |
|
Rozeznanie
|
hej
,słuchajcie wczoraj odebrałam retencję na dół.. i tak się podjarałam, że nawet nie pomyślałam zapytać o pudełeczko na nią.. bo mam ją na takim odcisku zęnbowym :brzydal : Wy dostałyście to pudełeczko od orto?? (Ci co zdjęli aparat ).. i chyba zaraz kupię je na allegro.. chyba, że on ma być na tych "gipsowych zębach"
|
|
|
|
#3882 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3883 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() kurcze jak ja się zastanawiałam co z tym Twoim aparatem i dziąsłami.. no i całe szczęście, że czeka Cię już tylko co dobre
|
|
|
|
|
#3884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przydaje się jak sie wybywa z domu na noc także się zaopatrz
|
|
|
|
|
#3885 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no cóż za miesiąc dopiero wizyta to chyba muszę kupić sama..
|
|
|
|
|
#3886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w ogole nie widać, że mialam jedynkę usuwaną a jak u Ciebie aparatowe postępy?rozgwiado witam, witam co tam u Twoich ząbków?
Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2010-03-13 o 17:00 |
|
|
|
|
#3887 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3888 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3889 |
|
Raczkowanie
|
Drogie aparatki
Pragne zakomunikować WAM, że dzisiaj ściągnelam moje kochane druciki ząbki sa proste( nie jak przy linijce, bo to troche sztucznie wyglada..) - jestem zadowolona. Jednak smutno mi troche bez niego, przyzwyczailam sie do niego przez te dwa lata...:< zęby sa strasznie śliskie, ciagle jak cos jem to chcę językiem wydłubywac ale juz nie ma co i wyglądaja troche jak 'końskie' taakie mega duuuze, ale to chyba kwestia przyzyczajenia.. Jeszcze to nie koniec leczenia - za 2 tygi odbieram retinery i musze do jakiejs lekarki się zgłosić z powodu opadających dziąseł- nie mam pojecia co to takiego, czy któraś z Was też się z tym borykała? i dzisiaj mój portfel zubożał o kolejne 500 zł ( ściągnięcie+ zdjecie pantomograficzne+ retinery) Ach ... chyba zostane orto w przyszlosci :<
|
#3890 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3891 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to czekamy na zdjęcia ![]()
|
|
#3892 |
|
Zadomowienie
|
nie znam szczegółów
rano się zorientowałam.Mój współspacz twierdził, że mi przeszło. Teraz twierdzi, że zdarza mi się sporadycznie.. Górna jedynka też trochę ucierpiała od strony wewnętrznej.. Zgrzytam od dziecka, ale takie coś przydarzyło mi się pierwszy raz |
|
|
|
#3893 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to może zainwestuj w takie osłonki na zęby jakie maja bokserzy
|
|
#3894 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3895 | ||
|
Zakorzenienie
|
miałam trzy jedynki, jedną trzeba było usunąć, bo się potworzyły przeciążenia zgryzowe i przez to odsłaniały mi się szyjki zębowe.. długa historia
![]() Cytat:
![]() Cytat:
nieciekawie... może masz słabe szkliwo... używasz czegoś? Ja noszę jeszcze do spania szynę tą taką jakby "żelową" do aparatów
|
||
|
|
|
#3896 |
|
Zadomowienie
|
Nie noszę żadnych szyn i innych wynalazków.
Aparat założyłam po to żeby nie zgrzytać. Wyszczerbiłam krzywego i wystającego zęba. Nie chce szyny do końca życia nosić... Widocznie ta jedynka się ustawia i się ruszyła.. Nie mam słabego szkliwa, tylko mam słabe zęby. Tzn zęby były kiedyś dobre, ale miałam uraz i teraz wszystko mogę na niego zwalić. Fakt, będe je piłować, bo kilkanascie lat w złym położeniu zrobiło swoje. Wizyta u orto dopiero pod koniec marca. Zreszta będę musiała się do dentystki umówić, bo piłowała mi już górne jedynki i jej ufam.. Ehh |
|
|
|
#3897 |
|
Doncia
|
Przeżyłam 24h po usunięciu chirurgicznie ósemki. Zabieg spoko, ciężko było bo moja LD opierała sie o 7 i ciężko było ją wyciągnąć. Teraz boli jak diabli, ketonal wcinam co pare godzin ale średnio pomaga, do tego puchnę coraz bardziej.
Czy wy też tak miałyście że dopiero po jakimś czasie zaczęło robić się coraz gorzej?? Mam już mdłości od tych leków, boje się że jakby mi się przydarzyły jakieś wymioty to dojdzie do zakażenia czy coś. Wyć mi się już chce ze słabości bardziej niż z samego bólu.
|
#3898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mam dwa jedno na dolną szynę i drugie na górną szynę możesz sobie szynę czy aparacik schowac do mydelniczki. Ja tak trzymałam aparacik jak byłam mała - oczywiście w nowej mydelniczce bez mydła
|
|
#3900 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety trzeba to jakoś przetrwać, ale to prawda, we wtorek było najgorzej - ból nie do wytrzymania. Natomiast po 4 dniach już dało się przeżyć i w zasadzie mogłam na chwilę wyjść na dwór. Może ci ten ketonal uśmierzy trochę ból, ja miałam tylko apap i pyralginum. Życzyć ci można tylko cierpliwości, bo czas w tym wypadku jest jedynym pomocnikiem. Próbuj jeść i pić żebyś nie zemdlała. Nie wiem co ci chirurg powiedział, ale rób sobie zimne okłady, a najlepiej to kup sobie taki żelowy kompres hotcold i to zamrożone przez jakąś ściereczkę przykładaj. Poza tym dużo jeszcze 8 do usunięcia przed tobą? Jeśli się dobrze orientuje to takie pudełeczko do ruchomego aparatu można sobie kupić w sklepie medycznym więc jbc. nie ma z tym problemu. Edytowane przez rune Czas edycji: 2010-03-13 o 22:57 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.

, iż nie wpadła na ten pomysł!!? 

Co prawda nie wiem co jeszcze mam mieć robione z górą, skoro jest prosta... Czekam na dół...

Hihih
Obie powiedziały,że można spiłować trójkę na dwójkę,a jak coś,to jeszcze poprawić jej kształt potem kompozytem(?). Tak, ta dwójka jest taka malutka,że praktycznie jej nie widać,ale mówiły,że to nie problem,bo można ją powiększyć.

co tam u Twoich ząbków?