Aparaty ortodontyczne cz. VIII :) - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-12, 23:11   #3871
AgusiaS
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VIII :)

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość

ja zamki mam do 5 a na 6 mam pierścienie...
a to fajnie, juz się bałam ze jest cos nie tak
no ale nie ma sie co dziwić że coś wynalazłam... codziennie co kilka minut gapie się w lusterko i podziwiam aparat
co do ślinienia się.... domyślam się jak wtedy wyglądam
AgusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-12, 23:22   #3872
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AgusiaS Pokaż wiadomość
a to fajnie, juz się bałam ze jest cos nie tak
no ale nie ma sie co dziwić że coś wynalazłam... codziennie co kilka minut gapie się w lusterko i podziwiam aparat
co do ślinienia się.... domyślam się jak wtedy wyglądam
też to przechodziłam teraz czasami też mi się to zdarza

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 09:18   #3873
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Dzien doberek!

ajjj rozpisze sie troszku

Zapomnialam odezwac sie w środę, bowiem udało mi się po weekendzie dostac do ortodontki, nie swojej - co to mi się odczepił ostatni zamek z lewej strony

wszystko bez problemu, cena taka sama, a wiec stwierdzilam, ze nie ma sensu wydawac na bilet pociagowy, bylo bardzo sympatycznie! zalozono mi zamek, a do tego ortodontka troszke -mega delikatnie -spilowala dolny ząbek (a i tak nic nie widać ) poniewaz stwierdzila, ze zawsze bedzie tendencja to odczepiania sie zamku!

i tu sie w sumie wkurzylam na moją ortodontkę , iż nie wpadła na ten pomysł!!?
nawet mając ta nakladke na noc, relaksacyjna, nie ochronie sie, poniewaz jem w ciagu dnia itp. a wiec sie "obijają" o dolne i powoduje ewentulna tendencje do ponownego odczepnia! ja nie wiem, ona myslala, ze bede przychodzic co jakis czas i zakladac nowy zamek??????
jak bede za3 miechy na wizycie i ona zauwazy (bo nie wiem, czy zauwazyz, czy nie) to jej powiem! a co, niech wie!

aaa do tego ta ortodontka z sopotu przyciela mi druciki, tak, ze teraz NIC mi nie haczy i nie rani, i jest cudownie, teraz poczulam MEGA komfort noszenia aparatu

ale z drugiej strony zastanawialam sie, ze moze tak powinno byc??? teoretycznie teraz drucik nie wychodzi mi, tzn. na pare milimerow z prawego zamka, z a owego lewego jest na styk, zabki dalej bolą, czyli sie prostują, no nie wiem co o tym sądzicie, all ok?
Stary 2010-03-13, 12:34   #3874
Starlett
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rune Pokaż wiadomość
A co by w takim razie powiedziała na to, że ktoś ma 5 wybite z łuku i nie ma na nie miejsc (a trzeba przecież zrobić), 8 już się gnieździły lekko pod 7 i trzeba je wyrwać, bo inaczej wszystko przesunęłoby się na nie? Nie jestem w takim razie do końca przekonana co do słów twojej dentystki, nie każdy ząb powinno się chcieć ratować.
Chyba nie do końca mnie zrozumiałaś. To jasne, że każda osoba może mieć w jamie ustnej inny problem i inną sytuację....ktoś może mieć zbyt stłoczone zęby i zbyt mało miejsca, tak jak opisałaś...ale nie wiadomo w jakiej sytuacji jest kundzia...Ja miałam stłoczenie, trzy ósemki i pierścienie założone na wyleczonych kanałowo szóstkach, o które i orto i dentystka bardzo walczyły, ponieważ "mogą mi się kiedyś jeszcze przydać" Dlatego kundzia powinna najpierw poznać zdanie ortodonty - czy ten ząb może jej sie "przydać" czy nawet jest wskazane jego usuniecie. Bo nie ma sensu pakować pieniędzy w leczenie kanałowe, jeśli tydzień później trzeba ząb usunąć do aparatu.

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 15:34   #3875
Yukiri
Raczkowanie

GG do Yukiri

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
ojej, to niedobrze, że masz takie długie przerwy między wizytami. to że ligatury się nie przebarwiły to jeszcze o niczym nie świadczy. one się po pewnym czasie rozciągają i już nie działają tak mocno jak po zmianie na nowe.
Niestety wiem, i zdaję sobie sprawę, że przez takie odległości między wizytami będę o wiele dłużej nosić aparat Co prawda nie wiem co jeszcze mam mieć robione z górą, skoro jest prosta... Czekam na dół...

Album włosowy
Yukiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 15:49   #3876
plaisanterie
Raczkowanie

Dzień doberek. Już kiedyś tu pisałam,ale przed wizytami u ortodontek. I nadal nie wiem,co mam zrobić. Nie mam lewej górnej dwójki i na jej miejscu mam 3. A potem jest dziura wielkośći zęba i pozostałe ząbki. Zastanawiam się,czy zakładać aparat i sobie przyciągać te wszystkie pozostałe zęby,żeby zakryć szparę. Alternatywą jest wstawienie sztucznego ząbka,ale dopiero za 2 lata najwcześniej,bo mogę to zrobić,jak będę mieć 18 lat. Tylko jakiego zęba miałabym sobie wstawić i gdzie? Czy może przesunąć tę trójkę na jej właściwe miejsce i wstawić brakującą dwójkę? Nie wiem. Obie ortodontki stwierdziły,że sama muszę zadecydować. Ale ja nie wiem.;/ Bardzo się wstydzę swojego uśmiechu i przez to rzadko się uśmiecham,a jak się śmieję,to zakrywam dłonią usta. Co myślicie? Nie chcę przez całe 2 lata się nadal wstydzić. Kurczę,Co myślicie? Zależy mi na Waszej opinii.
http://i39.tinypic.com/fa3fcn.jpg
plaisanterie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 15:54   #3877
rudo-zielona
Zadomowienie

plaisanterie
nie znam się ale na chłopski rozum jeżeli dałoby radę piłowałabym trójkę na dwójkę i ciągnęła resztę do przodu.
Jak najmniej ciał obcych w buzi.
Jeżeli jednak wstawiać zęba, to implanta w miejsce dwójki. Tylko, że druga dwójka jest też bardzo mała (a przynajmniej tak wygląda), więc implant tez musiałby być podobnej wielkości.

Zębów nie masz tragicznych, więc się nie wstydź.

A te Twoje orto powiedziały, która wg nich opcja jest wskazana i dlaczego? Jeśli nie, to ja skonsultowałabym się z następnym orto.
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 15:57   #3878
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez plaisanterie Pokaż wiadomość
Dzień doberek. Już kiedyś tu pisałam,ale przed wizytami u ortodontek. I nadal nie wiem,co mam zrobić. Nie mam lewej górnej dwójki i na jej miejscu mam 3. A potem jest dziura wielkośći zęba i pozostałe ząbki. Zastanawiam się,czy zakładać aparat i sobie przyciągać te wszystkie pozostałe zęby,żeby zakryć szparę. Alternatywą jest wstawienie sztucznego ząbka,ale dopiero za 2 lata najwcześniej,bo mogę to zrobić,jak będę mieć 18 lat. Tylko jakiego zęba miałabym sobie wstawić i gdzie? Czy może przesunąć tę trójkę na jej właściwe miejsce i wstawić brakującą dwójkę? Nie wiem. Obie ortodontki stwierdziły,że sama muszę zadecydować. Ale ja nie wiem.;/ Bardzo się wstydzę swojego uśmiechu i przez to rzadko się uśmiecham,a jak się śmieję,to zakrywam dłonią usta. Co myślicie? Nie chcę przez całe 2 lata się nadal wstydzić. Kurczę,Co myślicie? Zależy mi na Waszej opinii.
http://i39.tinypic.com/fa3fcn.jpg

a czemu musisz czekać 2 lata? są jakieś ograniczenia wiekowe?

Stary 2010-03-13, 16:02   #3879
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Niewiele jest tutaj dinozaurów z naszych czasów
Zabrzmiałaś strasznie!

Kilianko jak tam Twoja 'mega diastemka'? Hihih

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 16:03   #3880
plaisanterie
Raczkowanie

Mówiły o plusach i minusach każdej decyzji,ale nie powiedziały konkretnie,którabyłaby najlepsza. Obie powiedziały,że można spiłować trójkę na dwójkę,a jak coś,to jeszcze poprawić jej kształt potem kompozytem(?). Tak, ta dwójka jest taka malutka,że praktycznie jej nie widać,ale mówiły,że to nie problem,bo można ją powiększyć. Też właśnie myślę,że im mniej ciał obcych w buźce,tym lepiej,no ale nie wiem. Dopóki czegoś z tym nie zrobię,to będę się wstydzić. Bo jak się śmieję,to wygląda to mniej więcej tak: Dziura po jednej stronie,a po drugiej tej niby dwójki i tak prawie nie widać,więc tak,jakbym miała dwie szpary. A Wy jak myślicie?
Stary 2010-03-13, 16:04   #3881
rozgwiazda
Rozeznanie

hej ,
słuchajcie wczoraj odebrałam retencję na dół.. i tak się podjarałam, że nawet nie pomyślałam zapytać o pudełeczko na nią.. bo mam ją na takim odcisku zęnbowym:brzydal : Wy dostałyście to pudełeczko od orto?? (Ci co zdjęli aparat ).. i chyba zaraz kupię je na allegro.. chyba, że on ma być na tych "gipsowych zębach"
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 16:05   #3882
plaisanterie
Raczkowanie

Cytat:
a czemu musisz czekać 2 lata? są jakieś ograniczenia wiekowe?
Sztucznego zęba mogę sobie wstawić dopiero po 18 r,ż,bo mniej więcej do tego czasu rośnie kość,więc musiałabym czekać 2 lata,żeby mieć taką możliwość.
Stary 2010-03-13, 16:10   #3883
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
hej kobitki No niestety, z tymi dziąsłami było niewesoło. Na razie problem zatrzymał się w miejscu, po prostu po aparacie stan pogorszyl się, ale obecnie nie dzieje się nic. Podobno taki kryzys moze przyjść, jeśli dziąsla słabe i nie są w stanie wytrzymać takich sił. Najwazniejsze, że zgryz ulozyl sie już prawie bardzo dobrze i to tylko z aparatem na dole. Bo ja na górze nie mam - zbyt duże ryzyko utraty zębów, więc nie zdecydowaliśmy się na zakładanie. Moja orto (cudotwórczyni) praktycznie ustawiła mi zgryz tylko dołem Zęby są idealnie proste, nie zgrzytam, nie zaciskam, także chyba czeka mnie już tylko wszystko co dobre
hehe.. no kogo ja tu widzę!!!!!!!
kurcze jak ja się zastanawiałam co z tym Twoim aparatem i dziąsłami..
no i całe szczęście, że czeka Cię już tylko co dobre
Stary 2010-03-13, 16:14   #3884
moonlight88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
hej ,
słuchajcie wczoraj odebrałam retencję na dół.. i tak się podjarałam, że nawet nie pomyślałam zapytać o pudełeczko na nią.. bo mam ją na takim odcisku zęnbowym:brzydal : Wy dostałyście to pudełeczko od orto?? (Ci co zdjęli aparat ).. i chyba zaraz kupię je na allegro.. chyba, że on ma być na tych "gipsowych zębach"
Ja dostałam za 1 razem i jak zgubiłam i odbierałam 2 szynę to dostałam 2 pudełeczko Przydaje się jak sie wybywa z domu na noc także się zaopatrz
moonlight88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 16:20   #3885
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moonlight88 Pokaż wiadomość
Ja dostałam za 1 razem i jak zgubiłam i odbierałam 2 szynę to dostałam 2 pudełeczko Przydaje się jak sie wybywa z domu na noc także się zaopatrz
ja to jak zwykle no cóż za miesiąc dopiero wizyta to chyba muszę kupić sama..
Stary 2010-03-13, 16:22   #3886
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
Zabrzmiałaś strasznie!

hej kochana hehehe, nie ma po niej śladu w ogole nie widać, że mialam jedynkę usuwaną a jak u Ciebie aparatowe postępy?
rozgwiado witam, witam co tam u Twoich ząbków?

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2010-03-13 o 17:00
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 16:32   #3887
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Zabrzmiałaś strasznie!
Bo ja w ogóle jestem straszna

Wyszczerbiłam dolną jedynkę w nocy!! Nie dość, że krzywe to jeszcze wyszczerbione
Stary 2010-03-13, 17:18   #3888
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez plaisanterie Pokaż wiadomość
Sztucznego zęba mogę sobie wstawić dopiero po 18 r,ż,bo mniej więcej do tego czasu rośnie kość,więc musiałabym czekać 2 lata,żeby mieć taką możliwość.
aha... to nie za fajnie

Cytat:
hej kochana hehehe, nie ma po niej śladu w ogole nie widać, że mialam jedynkę usuwaną a jak u Ciebie aparatowe postępy?
rozgwiado witam, witam co tam u Twoich ząbków?
jak to miałaś usuwaną 1?

Stary 2010-03-13, 17:26   #3889
sarita1307
Raczkowanie

Drogie aparatki Pragne zakomunikować WAM, że dzisiaj ściągnelam moje kochane druciki ząbki sa proste( nie jak przy linijce, bo to troche sztucznie wyglada..) - jestem zadowolona. Jednak smutno mi troche bez niego, przyzwyczailam sie do niego przez te dwa lata...:< zęby sa strasznie śliskie, ciagle jak cos jem to chcę językiem wydłubywac ale juz nie ma co i wyglądaja troche jak 'końskie' taakie mega duuuze, ale to chyba kwestia przyzyczajenia.. Jeszcze to nie koniec leczenia - za 2 tygi odbieram retinery i musze do jakiejs lekarki się zgłosić z powodu opadających dziąseł- nie mam pojecia co to takiego, czy któraś z Was też się z tym borykała? i dzisiaj mój portfel zubożał o kolejne 500 zł ( ściągnięcie+ zdjecie pantomograficzne+ retinery) Ach ... chyba zostane orto w przyszlosci :<

sarita1307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 17:41   #3890
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Zabrzmiałaś strasznie!

Cytat:
Bo ja w ogóle jestem straszna

Wyszczerbiłam dolną jedynkę w nocy!! Nie dość, że krzywe to jeszcze wyszczerbione
ale jak to wyszczerbiłaś? nadal zgrzytasz?
Stary 2010-03-13, 18:06   #3891
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sarita1307 Pokaż wiadomość
Drogie aparatki Pragne zakomunikować WAM, że dzisiaj ściągnelam moje kochane druciki ząbki sa proste( nie jak przy linijce, bo to troche sztucznie wyglada..) - jestem zadowolona. Jednak smutno mi troche bez niego, przyzwyczailam sie do niego przez te dwa lata...:< zęby sa strasznie śliskie, ciagle jak cos jem to chcę językiem wydłubywac ale juz nie ma co i wyglądaja troche jak 'końskie' taakie mega duuuze, ale to chyba kwestia przyzyczajenia.. Jeszcze to nie koniec leczenia - za 2 tygi odbieram retinery i musze do jakiejs lekarki się zgłosić z powodu opadających dziąseł- nie mam pojecia co to takiego, czy któraś z Was też się z tym borykała? i dzisiaj mój portfel zubożał o kolejne 500 zł ( ściągnięcie+ zdjecie pantomograficzne+ retinery) Ach ... chyba zostane orto w przyszlosci :<

to czekamy na zdjęcia

Stary 2010-03-13, 18:11   #3892
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
ale jak to wyszczerbiłaś? nadal zgrzytasz?
nie znam szczegółów rano się zorientowałam.
Mój współspacz twierdził, że mi przeszło. Teraz twierdzi, że zdarza mi się sporadycznie..
Górna jedynka też trochę ucierpiała od strony wewnętrznej..
Zgrzytam od dziecka, ale takie coś przydarzyło mi się pierwszy raz
Stary 2010-03-13, 18:17   #3893
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój współspacz twierdził, że mi przeszło. Teraz twierdzi, że zdarza mi się sporadycznie..

to może zainwestuj w takie osłonki na zęby jakie maja bokserzy

Stary 2010-03-13, 18:25   #3894
moonlight88
Raczkowanie

Cytat:
to może zainwestuj w takie osłonki na zęby jakie maja bokserzy
Po zdjęciu aparatu jak jej spiłują i dostanie szyne retencyjną to juz nie będzie wyszczerbowywać :P:P i nie potrzeba osłonek dla bokserów
moonlight88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 18:27   #3895
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
aha... to nie za fajnie

jak to miałaś usuwaną 1?
miałam trzy jedynki, jedną trzeba było usunąć, bo się potworzyły przeciążenia zgryzowe i przez to odsłaniały mi się szyjki zębowe.. długa historia
Cytat:
Napisane przez sarita1307 Pokaż wiadomość
oooo gratuluję i może pochwal isę fotkami
Cytat:
uuooo nieciekawie... może masz słabe szkliwo... używasz czegoś? Ja noszę jeszcze do spania szynę tą taką jakby "żelową" do aparatów
Stary 2010-03-13, 18:35   #3896
rudo-zielona
Zadomowienie

Nie noszę żadnych szyn i innych wynalazków.
Aparat założyłam po to żeby nie zgrzytać. Wyszczerbiłam krzywego i wystającego zęba. Nie chce szyny do końca życia nosić...
Widocznie ta jedynka się ustawia i się ruszyła.. Nie mam słabego szkliwa, tylko mam słabe zęby. Tzn zęby były kiedyś dobre, ale miałam uraz i teraz wszystko mogę na niego zwalić.

Fakt, będe je piłować, bo kilkanascie lat w złym położeniu zrobiło swoje. Wizyta u orto dopiero pod koniec marca. Zreszta będę musiała się do dentystki umówić, bo piłowała mi już górne jedynki i jej ufam.. Ehh
Stary 2010-03-13, 18:47   #3897
dwi071
Doncia

Przeżyłam 24h po usunięciu chirurgicznie ósemki. Zabieg spoko, ciężko było bo moja LD opierała sie o 7 i ciężko było ją wyciągnąć. Teraz boli jak diabli, ketonal wcinam co pare godzin ale średnio pomaga, do tego puchnę coraz bardziej.
Czy wy też tak miałyście że dopiero po jakimś czasie zaczęło robić się coraz gorzej?? Mam już mdłości od tych leków, boje się że jakby mi się przydarzyły jakieś wymioty to dojdzie do zakażenia czy coś. Wyć mi się już chce ze słabości bardziej niż z samego bólu.
Stary 2010-03-13, 22:29   #3898
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Nie noszę żadnych szyn i innych wynalazków.
Aparat założyłam po to żeby nie zgrzytać. Wyszczerbiłam krzywego i wystającego zęba. Nie chce szyny do końca życia nosić...
Widocznie ta jedynka się ustawia i się ruszyła.. Nie mam słabego szkliwa, tylko mam słabe zęby. Tzn zęby były kiedyś dobre, ale miałam uraz i teraz wszystko mogę na niego zwalić.

Fakt, będe je piłować, bo kilkanascie lat w złym położeniu zrobiło swoje. Wizyta u orto dopiero pod koniec marca. Zreszta będę musiała się do dentystki umówić, bo piłowała mi już górne jedynki i jej ufam.. Ehh
mi też się jeden pokruszył troszkę. Ale orto podpiłowała. Winą było to, że własnie byl w zlym polozeniu, a ja jeszcze zgrzytałam
Stary 2010-03-13, 22:36   #3899
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
hej ,
dostałam pudełeczko I mam dwa jedno na dolną szynę i drugie na górną szynę możesz sobie szynę czy aparacik schowac do mydelniczki. Ja tak trzymałam aparacik jak byłam mała - oczywiście w nowej mydelniczce bez mydła

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 22:54   #3900
rune
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dwi071 Pokaż wiadomość
Przeżyłam 24h po usunięciu chirurgicznie ósemki. Zabieg spoko, ciężko było bo moja LD opierała sie o 7 i ciężko było ją wyciągnąć. Teraz boli jak diabli, ketonal wcinam co pare godzin ale średnio pomaga, do tego puchnę coraz bardziej.
Czy wy też tak miałyście że dopiero po jakimś czasie zaczęło robić się coraz gorzej?? Mam już mdłości od tych leków, boje się że jakby mi się przydarzyły jakieś wymioty to dojdzie do zakażenia czy coś. Wyć mi się już chce ze słabości bardziej niż z samego bólu.
A jak ci wychodzi samo połykanie? Dla mnie to był koszmar, a ból przy połykaniu i lekkie opuchnięcie mam nadal choć teraz to wszystko jest bajką (ząb był usuwany w poniedziałek). Poza tym nadal boli mnie ucho i ogólnie nie mogę za bardzo otworzyć buzi.
Niestety trzeba to jakoś przetrwać, ale to prawda, we wtorek było najgorzej - ból nie do wytrzymania. Natomiast po 4 dniach już dało się przeżyć i w zasadzie mogłam na chwilę wyjść na dwór.
Może ci ten ketonal uśmierzy trochę ból, ja miałam tylko apap i pyralginum.
Życzyć ci można tylko cierpliwości, bo czas w tym wypadku jest jedynym pomocnikiem. Próbuj jeść i pić żebyś nie zemdlała. Nie wiem co ci chirurg powiedział, ale rób sobie zimne okłady, a najlepiej to kup sobie taki żelowy kompres hotcold i to zamrożone przez jakąś ściereczkę przykładaj.
Poza tym dużo jeszcze 8 do usunięcia przed tobą?

Jeśli się dobrze orientuje to takie pudełeczko do ruchomego aparatu można sobie kupić w sklepie medycznym więc jbc. nie ma z tym problemu.

Edytowane przez rune
Czas edycji: 2010-03-13 o 22:57
rune jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości