Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-) - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-15, 19:16   #3871
margo80
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
A kalafior z powodu? Zmiany smaku mleka?
Bo że czosnek i cebulę to wiem.
tak. właśnie też mnie to zdziwiło, bo przecież jest łagodny. ale mleko ponoć ma po nim zmieniony smak. potem to jeszcze w jakiejś mamusiowej gazetce wyczytałam [bo jestem teraz na etapie przeglądania wielkiej siaty takich gazetek, ale przynaję, przerzucam strony, ponieważ w większości te same tematy i to samo piszą. czasem zawieszam na czymś oko, np. na reklamach różnych produktów]

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 19:29   #3872
kropka75
Zakorzenienie

No właśnie, też mi ten smak kalafiorowy na taki problematyczny nie wyglądał. Łagodny, wodnisty... Całe życie się człowiek uczy.

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Dziewczyny, czy Wy liczycie ruchy płodu???

Mam taką durną Kartę Ruchów Płodu. Zaczyna się w 29 tyg. I nabazgrali tam, że ruchów ma być min. 10, ale w godz. od 9 do 21. Teraz doczytałam tekst: "zgłoś się do lekarza, jeżeli: w ciągu dwóch kolejnych dni odnotujesz mniej niż 10 ruchów".

Ja mam zawsze mniej niż 10, bo mały bryka o 6 rano, gdy dzwoni budzik i gdy się kładę, po 22 najczęściej. W czasie wymaganym w karcie to odnotowuję po 6-8 faz brykania.
To jak to jest kurcze??

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 19:41   #3873
Darianna25
Zakorzenienie

Dobry wieczór,

Cytat:

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Czy któraś z Was cierpi na myśl, że po porodzie w sezonie owocowym nie będzie mogła jeść większości dobroci naszego lata (np. truskawki, czereśnie), czy tylko mnie się chce płakać na samą myśl?
Myśle,że jedna truskawka nie zaszkodzi. Teraz mam faze na truskawki i jem je codziennie. Zresztą nie wiem czy po porodzie bede miała na nie ochotę. Moze sie cos zmieni.

Cytat:
Napisane przez Marta1122 Pokaż wiadomość
A jaką kupilaś ? ja z tego joko design i tez nie jest milutka wcale po praniu i prasowaniu..dlatego będzie na zmiane.no mam nauczke,żeby nie kupować jednak wszysktiego przez net..

witam babeczki na chwilke wpadłam jeszcze ten tydzień w pracy i ide już odpoczywać
miłego dnia życze i dobrego samopoczucia
Nie wiem jakiej firmy ale te popularne np. w bociany, chmurki czy w misie. Ja też załuje,ze kupiłam od razu 2 komplety.W sklepie macałam posciel Bon dodo http://www.funnybaby.com.pl/posciel.html i ona bez prania jest mięciutka i taka fajna.

Cytat:
Napisane przez iza240 Pokaż wiadomość
jaki śliczny brzusio.
A mi jeszcze nie wypchnęło pępuszka...

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

A mnie powoli już tak.Jedna strona się do tego przygotowuje.
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 19:54   #3874
annLee
Zakorzenienie

co do kalafiora to chyba bardziej o wzdymanie chodzi
ale może zmienia,nie piłam

Kropko-a nie chodzi o liczenie ruchów płodu w godzinie aktywności? czyli np.regularnie bryka o 9 to czy w tym czasie jest tyle ruchów? ja nie liczę,moja zresztą ma adhd podobnie do siostry i właściwie jak tylko usiądę to daje znaki.
ale tak sobie myślę,że każde dziecko też ma swój temperament-są takie które non stop i mocno brykają a są takie,które niewiele

ja jutro do gina lecę,potrzymcie kciukasy ok 14.30

aaaa.... tak mi się przypomniało-tym z Was,które mają już na kartkach wyniki badań grupy krwi radzę robić kopie i mieć na oku oryginał,ja musiałam robić powtórnie-mimo,iż 2lata temu robiłam,bo nie miałam na papierku z pieczątkami
podejrzewam,że nie dali mi z powrotem tych wszystkich szpitalnych papierków,bo żadnego nie znalazłam a raczej bym nie wyrzucała

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Darianna-ciągle zapominam Ci napisać,że ja czuję me łono codziennie
zwłaszcza wieczorem,przy zmęczeniu,rano jak wstaję,a w ciągu dnia jak się dotknę to też czuję w ogóle mi się wydaje,że mam taką mega wielką bułę muszę się podpytać,bo nie pamiętam czy tak miałam poprzednio.A moze dlatego,że mam teraz większy brzuch to jakoś napiera a ostatnio na końcówce taki miałam to mogłam nie zauważyć
miednicy za wielkiej nie mam to moze dlatego

No2

"tylko nudne kobiety mają
nieskazitelnie czyste domy
"
annLee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 20:07   #3875
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annLee Pokaż wiadomość
Kropko-a nie chodzi o liczenie ruchów płodu w godzinie aktywności? czyli np.regularnie bryka o 9 to czy w tym czasie jest tyle ruchów?
Nie wiem. Może ja nie rozumiem tego tekstu po prostu.

"Liczenie rozpoczyna się od godziny 9:00 rano. Notuje się, o której godzinie nastąpił 10. ruch płodu (z dokładnością do 30 min). Wynik nanosi się na wykres, na którego osi poziomej są kolejne dni ciąży, a na pionowej czas podzielony na okresy półgodzinne. Przykładowo, gdy 10. ruch wypada o godzinie 14:10, zaznacza się na wykresie obszar pomiędzy godziną 14:00 a 14:30. Jeżeli do godziny 21:00 nie wystąpił 10. ruch płodu, to w specjalnym dodatkowym dolnym obszarze wykresu stawia się znak przy takiej liczbie ruchów płodu, jaką naliczono do godziny 21:00."

Może mnie oświecisz? Tak to jest?

Cytat:
na życzenie bardzo proszę

Cytat:
aaaa.... tak mi się przypomniało-tym z Was,które mają już na kartkach wyniki badań grupy krwi radzę robić kopie i mieć na oku oryginał,ja musiałam robić powtórnie-mimo,iż 2lata temu robiłam,bo nie miałam na papierku z pieczątkami
podejrzewam,że nie dali mi z powrotem tych wszystkich szpitalnych papierków,bo żadnego nie znalazłam a raczej bym nie wyrzucała
Oryginał czego? Karty?

Stary 2010-03-15, 20:10   #3876
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:

Czy któraś z Was cierpi na myśl, że po porodzie w sezonie owocowym nie będzie mogła jeść większości dobroci naszego lata (np. truskawki, czereśnie), czy tylko mnie się chce płakać na samą myśl?
Kurcze, nie pomyslałam o tym Truskawy uwielbiam. Zobaczę, jak mała będzie sie źle czuła, to nie będę jadła

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość

wczoraj zalapałam małego doła. w rozmowie u rodziców wyszło, że małż zakłada, że pojadę z nim do Wrocka na obronę magisterki 15 czerwca (termin mam 18)

na koniec wrzucam Wam dawno obiecaną fotkę. nie patrzcie na moją nieumalowaną gębę
to my w 25t3d.
Dziewczyny dobrze pisały o tych wodach płodowych w samochodzie

Ślicznie wyglądasz

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17892424]

Zamówiłam Maksiowi prezent na Wielkanoc- koparkę/traktorek, ale będzie miał radochę- on jest fanem koparek od czasu jak jesienią kopali na wsi kanalizację i codziennie obowiązkowo chodziliśmy koparki oglądać.
Ta, którą kupiłam jest dość spora- 2m długości, i wygląda na porządną, solidną, obym się nie zawiodła. [/QUOTE]

Super kopara

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17894211]ja w sezonie zimowym pazurów u nóg nie lakieruję, ale teraz sobie zamówiłam nowy lakier z avonu- (oczywiście różowy, co by do całości mojego szpitalnego stroju pasował )... jutro powinien być... więc będę testować jak to jest z tym malowaniem. [/QUOTE]

Mojej koleżance kazali zmyć cały lakier z paznokci, bo jak coś się dzieje, to widać właśnie po paznokciach, zaraz robią się sine.

Cytat:
Napisane przez Puma13 Pokaż wiadomość

Brzuszek w 32 tygodniu i Amelka
Śliczny brzuszek i urocza Amelka

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość

Araczki foto dla ciebie - przepisow necie tysiace polecam , ja znalazlam w necie , wyszlo

Nigdy nie robiłam, ale uwielbiam jeść

Cytat:
Kropka, kalafiora też podobno nie można, chociaż ja zjadłami bo o tym nie wiedziałam i nic małej nie było.
Mój Łuki po kalafiorze gotowanym miał wzdęcia. Ogólnie wzdymajace warzywa, ale gotowane tak działają ( tak mówiła mnie położna ). Jak jadłam kalafior surowy, było dobrze, a smak mleka - nie wiem, nie piłam W czasie karmienia nie mogłam jeść gotowanej kapusty, fasolki, smażonej cebuli.

Cytat:

Ja mam zawsze mniej niż 10, bo mały bryka o 6 rano, gdy dzwoni budzik i gdy się kładę, po 22 najczęściej. W czasie wymaganym w karcie to odnotowuję po 6-8 faz brykania.
To jak to jest kurcze??
Ja liczyłam jeden dzień. Moja mała przez 12 godzin ruszała się wtedy więcej niż 10 razy. Ja to rozumiem tak: np. zaczyna się ruszać o 7 rano - pierwszy ruch ( może trwać np. 20 minut, co chwilka. Potem przerwa na spanko i znowu brykanie o 8.30 - drugi ruch.
Dzisiaj natomiast jest dzień leniuszka

annLee, kciuki zaciśnięte

Witajcie.

Byłam dzisiaj rano w przychodni zmierzyć sobie ciśnienie i miałam 138/88. Wysokie, ale zbyt krótko odpoczęłam. Do tego spuchnięte nogi Lekarz powiedział, żebym zmierzyła sobie w ciągu dnia. Miłam wtedy 122/72. Ulżyło mnie. Naczytałam się o zatruciu ciążowym i miałam schizę Ogólnie mam więcej odpoczywać.

Fajne ćwiczenia zapodałyście, ale ja nie mogę ich wykonywać ze względu na krótką szyjkę ( mam tak na granicy normy )

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.

Edytowane przez bydgoszczanka
Czas edycji: 2010-03-15 o 20:14
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 20:22   #3877
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Ja liczyłam jeden dzień. Moja mała przez 12 godzin ruszała się wtedy więcej niż 10 razy. Ja to rozumiem tak: np. zaczyna się ruszać o 7 rano - pierwszy ruch ( może trwać np. 20 minut, co chwilka. Potem przerwa na spanko i znowu brykanie o 8.30 - drugi ruch.
No ja właśnie tak to zrozumiałam, ale nie wiem czy dobrze... I coraz bardziej wątpię, że dobrze, bo liczę już któryś tydzień i nie mam po 10 ruchów.

Mój jak się zaczyna ruszać o 6 rano, to gania kilka albo i kilkanaście minut. Potem po śniadaniu zaczyna koło 9tej. Potem jak coś znowu zjem, np. owoc. Przed wyjściem z pracy 4ty raz. Itd. itd. Nie dochodzi do 10 razy o 21ej.

A jakby liczyć każdy ruch w czasie brykania, to byłoby 10 już o 6 rano. Więc też nie jestem pewna czy o to chodzi. :0

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Cytat:
Byłam dzisiaj rano w przychodni zmierzyć sobie ciśnienie i miałam 138/88. Wysokie, ale zbyt krótko odpoczęłam. Do tego spuchnięte nogi Lekarz powiedział, żebym zmierzyła sobie w ciągu dnia. Miłam wtedy 122/72. Ulżyło mnie. Naczytałam się o zatruciu ciążowym i miałam schizę Ogólnie mam więcej odpoczywać.

Fajne ćwiczenia zapodałyście, ale ja nie mogę ich wykonywać ze względu na krótką szyjkę ( mam tak na granicy normy )
Może masz syndrom białego fartucha?

A co lekarz na puchnące nogi?

Żadnych, zupełnie nie można?

Stary 2010-03-15, 20:26   #3878
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, też mi ten smak kalafiorowy na taki problematyczny nie wyglądał. Łagodny, wodnisty... Całe życie się człowiek uczy.

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Mam taką durną Kartę Ruchów Płodu. Zaczyna się w 29 tyg. I nabazgrali tam, że ruchów ma być min. 10, ale w godz. od 9 do 21. Teraz doczytałam tekst: "zgłoś się do lekarza, jeżeli: w ciągu dwóch kolejnych dni odnotujesz mniej niż 10 ruchów".

To jak to jest kurcze??
ja jeszcze nie muszę mierzyć, ale też tego nie rozumiem. może jak już będę musiała, to mi to gin łopatologicznie wytłumaczy.

znalazłam u marcowo-kwietniowych. myślę, że się nie pogniewają, że to wklejam u nas:

NAPOJE
Pij bez obaw:

– wodę mineralną niegazowaną,
– słabą herbatę lub bawarkę,
– herbaty owocowe i ziołowe,
– kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
– soki owocowo-warzywne,
– kompoty,
– jogurty naturalne, kefiry, maślanki

Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

OWOCE
Jedz bez obaw:
– banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
– soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców

Uważaj na:
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
– owoce suszone (konserwowane chemicznie)
– soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców

WARZYWA
Jedz bez obaw:
– ogórki,
– buraki,
– marchewkę,
– ziemniaki,
– kapustę pekińską
– kukurydzę,
– pietruszkę,
– koperek,
– soję,
– szpinak,
– młodą fasolkę szparagową,
– dynię,
– kabaczek,
– cukinię,
– wszystkie rodzaje sałat

Uważaj na:
– cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby

PIECZYWO
– jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
Uważaj na: pieczywo z konserwantami

KASZA, RYŻ, MAKARON
– wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu

JAJKA
– ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu

Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko

RYBY
– jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu

Unikaj:
– surowych ryb, np. sushi
– konserw rybnych i ryb marynowanych
MIĘSO
Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone

Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

SERY
– jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

TŁUSZCZE
Używaj bez obaw:
- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego

SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach

Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

ALKOHOL
– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
– możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

PRZYPRAWY i DODATKI
Przyprawiaj bez obaw:
świeżymi ziołami,
– koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
– majerankiem,
– kminkiem,
– innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

Uważaj na:
barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)

Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować.

Ewcia
Przemek
Stary 2010-03-15, 20:27   #3879
Marta1122
Rozeznanie

witam kobietki, jestem właśnie po szkole rodzenia.dziś było duużo przyjemniej,bo ćwiczyliśmy. jutro pewnie będą zakwasy.i w koncu wiem co znaczy oddychać przeponą
dostałam też reklamówke ulotek i materiałów do poczytania,jakieś próbeczki kosmetyków.To było niestety ostatnie spotkanie z super położną.Kolejne będą już z inną,mam nadzieje że równie sympatyczną
miłego wieczorku, idę odpoczywać z Hanią bo dałyśmy dziś czadu

niunia jest z nami!:confuse d:

8.08.2009 10 rocznica znajomości i nasz ślub
Marta1122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 20:42   #3880
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:

Może masz syndrom białego fartucha?

A co lekarz na puchnące nogi?

Żadnych, zupełnie nie można?
Syndromu nie mam Mierzyła ciśnienie położna

To normalne w ciąży, u mnie trochę za wcześnie. Jak nie są spuchnięte zaraz po nocy, to dobrze. Mam skierowanie na mocz, jutro zaniosę.

Ćwiczeń żadnych, jedynie zwisy z drążka

Cytat:

znalazłam u marcowo-kwietniowych. myślę, że się nie pogniewają, że to wklejam u nas:

OWOCE
Jedz bez obaw:
banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
Jak robiłam sobie testy alergiczne ( pokarmowe), to wyszło mnie tylko uczulenie na banany Jem te owoce i nic mnie nie jest po nich - dziwne

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 20:46   #3881
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

OWOCE
Jedz bez obaw:
– banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
Zdurniałam do reszty.

Maliny, jeżyny i porzeczki to owe najbardziej zakazane owoce małopestkowe.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
Syndromu nie mam Mierzyła ciśnienie położna

To normalne w ciąży, u mnie trochę za wcześnie. Jak nie są spuchnięte zaraz po nocy, to dobrze. Mam skierowanie na mocz, jutro zaniosę.

Ćwiczeń żadnych, jedynie zwisy z drążka
Położna bez fartucha?

Normalne, ale chyba do jakiegoś poziomu? Mnie gin za każdym razem pyta. Teraz mu w końcu powiem, że owszem. Ciekawe co on na to.
Mnie przeszkadzała opuchlizna właśnie dziś w nocy... spać przez to nie mogłam. :/

Super.

Stary 2010-03-15, 20:51   #3882
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Zdurniałam do reszty.

Maliny, jeżyny i porzeczki to owe najbardziej zakazane owoce małopestkowe.
kurde, nie wiem na ile to jest wiarygodne... może niepotrzebnie wklejałam...

Ewcia
Przemek
Stary 2010-03-15, 20:59   #3883
annLee
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem. Może ja nie rozumiem tego tekstu po prostu.

"Liczenie rozpoczyna się od godziny 9:00 rano. Notuje się, o której godzinie nastąpił 10. ruch płodu (z dokładnością do 30 min). Wynik nanosi się na wykres, na którego osi poziomej są kolejne dni ciąży, a na pionowej czas podzielony na okresy półgodzinne. Przykładowo, gdy 10. ruch wypada o godzinie 14:10, zaznacza się na wykresie obszar pomiędzy godziną 14:00 a 14:30. Jeżeli do godziny 21:00 nie wystąpił 10. ruch płodu, to w specjalnym dodatkowym dolnym obszarze wykresu stawia się znak przy takiej liczbie ruchów płodu, jaką naliczono do godziny 21:00."

Może mnie oświecisz? Tak to jest?
nie wiem
ale to wychodzi na to,że powinnaś dostawać od Danielka porządnego kopa co godzinę
moja nigdy tak nie bryka
średnio czuję jej kopniaki jakieś 3-4 razy dziennie przez ok.godzinę i wtedy jestem cała poobijana,w ciągu dnia czasami rozprostowuje kości,wypycha doopkę i inne częsci ciała,zwłaszcza jak jadę autem
ale ogólnie jak jestem cały dzień w ruchu to chyba śpi
nie wiem jakby to było gdybym cały dzień leżała

a jak to u Was dziewczyny jest z tymi ruchami i aktywnością dzieciaczków???

Cytat:
na życzenie bardzo proszę
dziękuję
Cytat:
Oryginał czego? Karty?
wynik badania określającego grupę krwi -kartka z gr.krwi i pieczątką labolatorium

No2

"
Stary 2010-03-15, 21:06   #3884
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
kurde, nie wiem na ile to jest wiarygodne... może niepotrzebnie wklejałam...
Może każda sobie wybierze źródło, które jej gra i będzie git.

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
nie wiem
ale to wychodzi na to,że powinnaś dostawać od Danielka porządnego kopa co godzinę
moja nigdy tak nie bryka
Ano właśnie.

Cytat:
średnio czuję jej kopniaki jakieś 3-4 razy dziennie przez ok.godzinę i wtedy jestem cała poobijana,w ciągu dnia czasami rozprostowuje kości,wypycha doopkę i inne częsci ciała,zwłaszcza jak jadę autem
ale ogólnie jak jestem cały dzień w ruchu to chyba śpi
nie wiem jakby to było gdybym cały dzień leżała
U mnie jeszcze inaczej. Faz ruszania się ma gdzieś z 8, z czego kilka takich dłuższych. Ale godzinę to nie, tak długo mnie jeszcze nie męczył.

Cytat:
wynik badania określającego grupę krwi -kartka z gr.krwi i pieczątką labolatorium
To ja w ogóle nie mam takiego badania. Mam grupę na wypisie ze szpitala jeno i ten wypis dałam ginowi, z niego wpisał na kartę ciąży.

Stary 2010-03-15, 21:10   #3885
annLee
Zakorzenienie

Kropko-to może taki wypis wystarczy? mnie położna tłumaczyła,że musi być oddzielna kartka z pieczątką.W sensie,że nie wystarczy wpis do karty ciąży,tam sobie sama wpisałam,bo pamiętam jaką mam i mam wpisane w książeczkę Zu,ale powiedziała,że to nie wystarczy

No2

"
Stary 2010-03-15, 21:17   #3886
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropko-to może taki wypis wystarczy? mnie położna tłumaczyła,że musi być oddzielna kartka z pieczątką.W sensie,że nie wystarczy wpis do karty ciąży,tam sobie sama wpisałam,bo pamiętam jaką mam i mam wpisane w książeczkę Zu,ale powiedziała,że to nie wystarczy
No to skoro karta im za mało, to faktycznie muszę brać ten wypis. Choć do karty to mi gin wpisał, ale chyba to mało kogo obchodzi.

A jak im dalej grać nie będzie to niech robią mi grupę na miejscu.

Stary 2010-03-15, 21:20   #3887
annLee
Zakorzenienie

no ja też się przy tej położnej obruszyłam,że jak nie wierza to niech sami badają

ale najlepiej się dowiedzieć u źródła,bo może tylko u nas tak świrują

No2

"
Stary 2010-03-15, 21:47   #3888
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
N

To jak to jest kurcze??
Ja nie liczę. gin na razie mi nic nie mówił o liczeniu
Zresztą, kurde jak bym musiała liczyć tak co bym musiała cały dzien liczyć bo mała bryka cały dzień. Dopiero jak ja sie połoze spać to i ona idzie spac.

Cytat:
K

Mojej koleżance kazali zmyć cały lakier z paznokci, bo jak coś się dzieje, to widać właśnie po paznokciach, zaraz robią się sine.
A no Też własnie położna mówiła zeby mieć 'czyste' paznokcie u rąk

Cytat:
U mnie tez musi byc oddzielna kartka, z określeniem grupy krwi

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 22:14   #3889
tygrysek99
Raczkowanie

Cytat:

[/COLOR]Dziewczyny, czy Wy liczycie ruchy płodu???

To jak to jest kurcze??

ja nie liczę ale ostatnio na wizycie pytałam gina i zrozumiałam że chodzi nie o fazy ruchów tylko ogólnie o każdy ruch - zresztą gdzieś też czytałam że liczy się wszystkie ruchy - kopniaczki, wypchnięcia oprócz czkawki
a poza tym gin mówił że każde dziecko jest inne i ciężko też określić na dłuższą metę cykliczność jego ruchów bo ono ciągle rośnie i zmniejsza mu się miejsce do brykania i nie kazał liczyć....tylko mam zwracać uwagę oczywiście czy aby nie za długo było spokojnie w brzuszku

a co się tyczy karmienia i jedzenia bądź nie różnych rzeczy - hm to chyba dużo zależy od dziecka bo moje dwie koleżanki to skrajne przykłady tego - jedna praktycznie przez cały okres karmienia jadła wszystko gotowane, zero czekolady, uważała z owocami i potrawami mlecznymi a mały i tak ciągle miał wzdęcia albo kolkę a druga 2 tygodnie od porodu jadła to na co miała ochotę i małej nic nie było

Edytowane przez tygrysek99
Czas edycji: 2010-03-15 o 22:17
tygrysek99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 22:15   #3890
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
wiecie co tak patrze na te wózki i sie zaczynam zastanawiać bo połowa z nich nie ma przekladanej raczki tylko przekłada sie gondolke lub spacerówke a co bedzie jesli pojdziemy droga i naszemu spiacemu dzidkowi słoneczko w oczy zaswieci albo wiatr zacznie dmuchać ?? przeciez same nie bedziemy przekładały gondolki ani spacerówki
no, tak to w większości przypadków jest. w razie czego pozostaje jedynie wózek odwrócić i ciągnąć.
A jaki jest Twój obecny number 1?

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
Ja nie wiem jak wy mozecie cole pic nigdy za nia nie przepadalam , w ciazy niewskazana , a teraz jak czasem sprobuje od razu mam zgage . Ciasta na mnie dzialaja dobroczynnie
ja też nie lubię coli- amerykańskie świństwo.

Cytat:
Iza, ja w zasadzie pępek mam płski, do zdjęcia jakoś mi tylko wylazł
fotogeniczny.

Cytat:
O, to do bani. Muszę wziąć od matki jakąś starą, bo podobno większość do wyrzucenia się potem nadaje.
moja koszula nocna "przeżyła" poród, wciąż ją używam.

Cytat:
zaciśnięte.

Cytat:
ja nie liczę... ale też już głupnę.
licząc w sposób jaki opisałaś, to bywają dni, kiedy mój dzidek nie ma 10 ruchów.

Cytat:
Napisane przez Marta1122 Pokaż wiadomość
witam kobietki, jestem właśnie po szkole rodzenia.dziś było duużo przyjemniej,bo ćwiczyliśmy. jutro pewnie będą zakwasy.i w koncu wiem co znaczy oddychać przeponą
a ja wciąż nie wiem...

Cytat:

To ja w ogóle nie mam takiego badania. Mam grupę na wypisie ze szpitala jeno i ten wypis dałam ginowi, z niego wpisał na kartę ciąży.
ja miałam grupę krwi wpisaną w książeczce zdrowia, i ginka przy pierwszej ciąży kazał mi zrobić badanie na ustalenie grupy krwi.
Potem ginka wpisała tą grupę krwi na kartę ciąży. Ale do szpitala trzeba zabrać oryginalny kwitek z laboratorium- taki wymóg.

PS. Jutro mam wolne, więc zajrzę dopiero wieczorem. pa.

Edytowane przez 38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Czas edycji: 2010-03-15 o 22:16
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 22:21   #3891
cate_
Zadomowienie

Dobry wieczór dawno mnie nie było ale obiecuję, że nadrobię wszystko już niedługo

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-15, 23:19   #3892
lindsley
Zakorzenienie

Witam znów po dłuższej przerwie...
Cytat:
Napisane przez angkorcz Pokaż wiadomość
wiecie jakie zaskoczenie moj maly tzn duzy nikos wazy juz 2.5 kilo a wczoraj zaczelam 32 tydzien jest duzy czy ja mam takie wrazenie ale i ja wielka jestem 15 kilo na plusie i cala w rostepachpozdraw iam serdecznie
Mój synuś w zeszły czwartek - 31tc ważył 2250g a ja przytyłam 10kg i rozstępów nie zanotowałam na szczęście Mam nadzieję, że Mały nie będzie rósł tak szybko albo się rozpakujemy przed terminem bo jakoś przeraża mnie rodzenie ponad 4kg dziecka... A i już jest w pozycji nietoperka
Cytat:
Napisane przez anna_paw Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy czujecie ból w kroczu? Mnie od jakiegoś tygodnia pobolewają pachwiny
Ja czuję po bardziej wyczerpującym (spacer, zakupy, SR) dniu...

A z drugiej strony mój synuś pokazuje mi od kilku dni co potrafi zrobić z nóżkami i pupcią w moim brzuchu.... Żebra mam całe poobijane
Cytat:

Cytat:
co do warzyw i owoców - na zajęciach babka powiedziała, żeby też nie przeginać z tą dietą w drugą stronę. tzn. że można truskawkę i obserwować, czy dzidek dostaje uczulenia, jeśli nie, to można jeść.
przestrzegała przed kalafiorem i czosnkiem - zmieniają smak mleka i dzidek może nie chcieć jeść.
Właśnie na ostatniej SR mieliśmy zajęcia o karmieniu piersią z jakąś specjalistką w tych sprawach. I właśnie tak jak margo pisze, mówiła, żeby nie przesadzać z dietą, że skądś musimy mieć siły i pokarm dla dziecka... Jeśli chodzi o truskawki to mówiła, żeby zjeść kilka i poobserwować malucha. Jeśli nic się nie dzieje zjeść znów... Jeśli zauważymy jakąś wysypkę odstawić truskawki do ustąpienia objawów i spróbować ponownie, bo może akurat w tym samym czasie zjedliśmy coś innego co mogło uczulić albo ubranek nie wypłukaliśmy dokładnie... Tak samo z innym jedzeniem można robić. Mówiła, żeby nie rezygnować ze smażonych produktów, z masła, można kawę w rozsądnych ilościach...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-16, 07:43   #3893
anna_paw
Raczkowanie

GG do anna_paw

Kicia lepiej dzisiaj? Straszny konował z tego lekarza do którego trafiłaś. A pytałaś czy możesz donieść książeczkę? Ja kiedyś trafiłam na pogotowie bez książeczki, to tylko spisali moje dane i kazali dowieść w ciągu dwóch tygodni. Gdybym nie dowiozła dopiero wtedy wystawiliby rachunek.

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
o ile mi wiadomo to leczenie w czasie ciązy porodu i połogu jest za darmo niezależnie czy sie jest ubezpieczonym czy tez nie
Nie jestem do końca o tym przekonana, no bo dlaczego w takim razie każą nam taszczyć zaświadczenie o ubezpieczeniu na porodówkę? Ale głowy nie dam...

Co do zgagi - Edzia to może przestań pic tą Colę, ja zauważyłam, że po niej mam zgagę murowaną

Cytat:
Brzuszek w 32 tygodniu i Amelka
Śliczna ta Twoja Amelka brzunio też niczego sobie

Cytat:

To jak to jest kurcze??
Z kalafiorem problemu nie będę miała, bo go nie lubię. Dla mnie zawsze był mdły, więc jestem w stanie zrozumieć, że po nim mleko może nie być smaczne...
Ej, a tak z innej bajki - ciekawe czy jakby się najeść czekolady to czy zaczęłybyśmy produkować mleko czekoladowe

Ruchów nie liczę, nie chcę popadać w paranoję. Mały ma kilka faz w ciągu dnia i czuję że jest z nim ok. Pewnie gdyby się nie ruszał przez dłuższy okres, to bym się zaniepokoiła.
Stary 2010-03-16, 07:51   #3894
margo80
Zakorzenienie

jak w Waszych szpitalach wygląda sprawa porodu w wodzie? wczoraj się dowiedziałam, że u nas ta przyjemność kosztuje 250zł. rozważacie taką opcję w ogóle?
[ciekawe ile liczą sobie za zzo..]

Ewcia
Przemek
Stary 2010-03-16, 07:59   #3895
kumkura
Rozeznanie

hej, hej
dzisiaj tez mam wizyte u lekarza- 11.20...
Jakos nie przekonuje mnie nfz..odkad zrobilam usg 3d( ktore zreszta nie wyszlo do konca) w prywatnym gabinecie- jakos tak bez radości chodzę na spotkanie z moim nfz-owskim ginkiem niebo a ziemia...
ale juz zmieniac nie bede- i tak sporo wydatkow przed nami!
dalej mysle o SR- to kolejne 500pln...Powiedzcie(te ktore chodza) czy warto?? Czy wiedza ze SR jest naprawde warta tych 500??? Bardzo chcialabym pojsc, ale dalej sie zastanawiam..
zycze milego dnia wszystkim dwupakowcom
ps. zdecydowanie juz nienawidzę sniegu.................
Stary 2010-03-16, 08:03   #3896
cate_
Zadomowienie

Podobno w wojewódzkim liczą sobie 100 zł ale i tak nie zamierzam tam rodzić

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-16, 08:16   #3897
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kumkura Pokaż wiadomość
hej, hej
dzisiaj tez mam wizyte u lekarza- 11.20...
Jakos nie przekonuje mnie nfz..odkad zrobilam usg 3d( ktore zreszta nie wyszlo do konca) w prywatnym gabinecie- jakos tak bez radości chodzę na spotkanie z moim nfz-owskim ginkiem niebo a ziemia...
ale juz zmieniac nie bede- i tak sporo wydatkow przed nami!
dalej mysle o SR- to kolejne 500pln...Powiedzcie(te ktore chodza) czy warto?? Czy wiedza ze SR jest naprawde warta tych 500??? Bardzo chcialabym pojsc, ale dalej sie zastanawiam..
zycze milego dnia wszystkim dwupakowcom
ps. zdecydowanie juz nienawidzę sniegu.................
a co oferują za te 500 zł? bo u nas jest za darmo, ale nie czuję się specjalnie przygotowana do porodu i tego, co później...

Ewcia
Przemek
Stary 2010-03-16, 08:16   #3898
anna_paw
Raczkowanie

GG do anna_paw

Cytat:

NAPOJE
Pij bez obaw:

– wodę mineralną niegazowaną,
– słabą herbatę lub bawarkę,
– herbaty owocowe i ziołowe,
– kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
– soki owocowo-warzywne,
– kompoty,
– jogurty naturalne, kefiry, maślanki

Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)
Widziałam to u III-IV. Jeden tekst i dwie sprzeczne informacje. Spokojnie dziewczyny, myślę, że najlepiej jak stopniowo każda dojdzie do tego co służy nam i dziecku najlepiej a czego unikać.

Margo nie wiem jak u nas, bo jakoś nie widzę się w czasie akcji tarabaniącej się do wanny

Kumkura u nas koszt SR to 300 zł. Ja się zdecydowałam przede wszystkim ze względu na tż. Koledzy mu opowiedzieli o szkołach do jakich chodzili i sam przyznał, że chciałby wiedzieć co i jak i że będzie się lepiej czuł i na porodówce i potem, kiedy trzeba będzie zrobić coś przy dziecku. Cieszę się że mu tak na tym zależy
Stary 2010-03-16, 08:35   #3899
annLee
Zakorzenienie

no właśnie to pewnie zależy kto i jak prowadzi taką szkołę
moje koleżanki za dobrze nie trafiły i nie były zadowolone uważają,że wywaliły w błoto 300zł,ale są pewnie i takie,że i 500zł można wydać i ma się wrażenie,że warto było
ja się nie zdecydowałam z w/w powodów

Kumkura-

Margo-ja nie wiem ile u nas kosztuje,ale poród w wodzie wygląda tak,że możesz sobie siedzieć w wodzie do pewnego momentu a później i tak każą Ci wyjść z wanny

No2

"
Stary 2010-03-16, 08:38   #3900
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Margo-ja nie wiem ile u nas kosztuje,ale poród w wodzie wygląda tak,że możesz sobie siedzieć w wodzie do pewnego momentu a później i tak każą Ci wyjść z wanny
to żaden poród w wannie

Ewcia
Przemek
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości