|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. III :-)
tak. właśnie też mnie to zdziwiło, bo przecież jest łagodny. ale mleko ponoć ma po nim zmieniony smak. potem to jeszcze w jakiejś mamusiowej gazetce wyczytałam [bo jestem teraz na etapie przeglądania wielkiej siaty takich gazetek, ale przynaję, przerzucam strony, ponieważ w większości te same tematy i to samo piszą. czasem zawieszam na czymś oko, np. na reklamach różnych produktów]
|
|
|
|
#3872 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie, też mi ten smak kalafiorowy na taki problematyczny nie wyglądał. Łagodny, wodnisty... Całe życie się człowiek uczy.
![]() ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Dziewczyny, czy Wy liczycie ruchy płodu??? Mam taką durną Kartę Ruchów Płodu. Zaczyna się w 29 tyg. I nabazgrali tam, że ruchów ma być min. 10, ale w godz. od 9 do 21. Teraz doczytałam tekst: "zgłoś się do lekarza, jeżeli: w ciągu dwóch kolejnych dni odnotujesz mniej niż 10 ruchów". ![]() Ja mam zawsze mniej niż 10, bo mały bryka o 6 rano, gdy dzwoni budzik i gdy się kładę, po 22 najczęściej. W czasie wymaganym w karcie to odnotowuję po 6-8 faz brykania. ![]() To jak to jest kurcze?? |
|
|
|
#3873 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór,
Cytat:
Cytat:
A mnie powoli już tak.Jedna strona się do tego przygotowuje. |
||
|
|
|
#3874 |
|
Zakorzenienie
|
co do kalafiora to chyba bardziej o wzdymanie chodzi
![]() ale może zmienia,nie piłam ![]() Kropko-a nie chodzi o liczenie ruchów płodu w godzinie aktywności? czyli np.regularnie bryka o 9 to czy w tym czasie jest tyle ruchów? ja nie liczę,moja zresztą ma adhd podobnie do siostry i właściwie jak tylko usiądę to daje znaki. ale tak sobie myślę,że każde dziecko też ma swój temperament-są takie które non stop i mocno brykają a są takie,które niewiele ![]() ja jutro do gina lecę,potrzymcie kciukasy ok 14.30 ![]() aaaa.... tak mi się przypomniało-tym z Was,które mają już na kartkach wyniki badań grupy krwi radzę robić kopie i mieć na oku oryginał,ja musiałam robić powtórnie-mimo,iż 2lata temu robiłam,bo nie miałam na papierku z pieczątkami ![]() podejrzewam,że nie dali mi z powrotem tych wszystkich szpitalnych papierków,bo żadnego nie znalazłam a raczej bym nie wyrzucała ![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Darianna-ciągle zapominam Ci napisać,że ja czuję me łono codziennie ![]() zwłaszcza wieczorem,przy zmęczeniu,rano jak wstaję,a w ciągu dnia jak się dotknę to też czuję w ogóle mi się wydaje,że mam taką mega wielką bułę muszę się podpytać,bo nie pamiętam czy tak miałam poprzednio.A moze dlatego,że mam teraz większy brzuch to jakoś napiera a ostatnio na końcówce taki miałam to mogłam nie zauważyć![]() miednicy za wielkiej nie mam to moze dlatego |
|
|
|
#3875 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może ja nie rozumiem tego tekstu po prostu. ![]() "Liczenie rozpoczyna się od godziny 9:00 rano. Notuje się, o której godzinie nastąpił 10. ruch płodu (z dokładnością do 30 min). Wynik nanosi się na wykres, na którego osi poziomej są kolejne dni ciąży, a na pionowej czas podzielony na okresy półgodzinne. Przykładowo, gdy 10. ruch wypada o godzinie 14:10, zaznacza się na wykresie obszar pomiędzy godziną 14:00 a 14:30. Jeżeli do godziny 21:00 nie wystąpił 10. ruch płodu, to w specjalnym dodatkowym dolnym obszarze wykresu stawia się znak przy takiej liczbie ruchów płodu, jaką naliczono do godziny 21:00." Może mnie oświecisz? Tak to jest? na życzenie bardzo proszę ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3876 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Truskawy uwielbiam. Zobaczę, jak mała będzie sie źle czuła, to nie będę jadła ![]() Cytat:
![]() Ślicznie wyglądasz [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17892424] Zamówiłam Maksiowi prezent na Wielkanoc- koparkę/traktorek, ale będzie miał radochę- on jest fanem koparek od czasu jak jesienią kopali na wsi kanalizację i codziennie obowiązkowo chodziliśmy koparki oglądać. Ta, którą kupiłam jest dość spora- 2m długości, i wygląda na porządną, solidną, obym się nie zawiodła. [/QUOTE]Super kopara ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;17894211]ja w sezonie zimowym pazurów u nóg nie lakieruję, ale teraz sobie zamówiłam nowy lakier z avonu- (oczywiście różowy, co by do całości mojego szpitalnego stroju pasował )... jutro powinien być... więc będę testować jak to jest z tym malowaniem. [/QUOTE]Mojej koleżance kazali zmyć cały lakier z paznokci, bo jak coś się dzieje, to widać właśnie po paznokciach, zaraz robią się sine. Śliczny brzuszek i urocza Amelka Cytat:
![]() Nigdy nie robiłam, ale uwielbiam jeść ![]() Cytat:
W czasie karmienia nie mogłam jeść gotowanej kapusty, fasolki, smażonej cebuli.Cytat:
Dzisiaj natomiast jest dzień leniuszka ![]() annLee, kciuki zaciśnięte ![]() Witajcie. Byłam dzisiaj rano w przychodni zmierzyć sobie ciśnienie i miałam 138/88. Wysokie, ale zbyt krótko odpoczęłam. Do tego spuchnięte nogi Lekarz powiedział, żebym zmierzyła sobie w ciągu dnia. Miłam wtedy 122/72. Ulżyło mnie. Naczytałam się o zatruciu ciążowym i miałam schizę Fajne ćwiczenia zapodałyście, ale ja nie mogę ich wykonywać ze względu na krótką szyjkę ( mam tak na granicy normy )
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-03-15 o 20:14 |
|||||
|
|
|
#3877 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój jak się zaczyna ruszać o 6 rano, to gania kilka albo i kilkanaście minut. Potem po śniadaniu zaczyna koło 9tej. Potem jak coś znowu zjem, np. owoc. Przed wyjściem z pracy 4ty raz. Itd. itd. Nie dochodzi do 10 razy o 21ej. A jakby liczyć każdy ruch w czasie brykania, to byłoby 10 już o 6 rano. Więc też nie jestem pewna czy o to chodzi. :0---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
A co lekarz na puchnące nogi? Żadnych, zupełnie nie można? |
||
|
|
|
#3878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znalazłam u marcowo-kwietniowych. myślę, że się nie pogniewają, że to wklejam u nas: NAPOJE Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, – buraki, – marchewkę, – ziemniaki, – kapustę pekińską – kukurydzę, – pietruszkę, – koperek, – soję, – szpinak, – młodą fasolkę szparagową, – dynię, – kabaczek, – cukinię, – wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach) Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować. |
|
|
|
|
#3879 |
|
Rozeznanie
|
witam kobietki, jestem właśnie po szkole rodzenia.dziś było duużo przyjemniej,bo ćwiczyliśmy. jutro pewnie będą zakwasy
dostałam też reklamówke ulotek i materiałów do poczytania,jakieś próbeczki kosmetyków.To było niestety ostatnie spotkanie z super położną.Kolejne będą już z inną,mam nadzieje że równie sympatyczną miłego wieczorku, idę odpoczywać z Hanią bo dałyśmy dziś czadu
|
#3880 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mierzyła ciśnienie położna ![]() To normalne w ciąży, u mnie trochę za wcześnie. Jak nie są spuchnięte zaraz po nocy, to dobrze. Mam skierowanie na mocz, jutro zaniosę. Ćwiczeń żadnych, jedynie zwisy z drążka ![]() Cytat:
Jem te owoce i nic mnie nie jest po nich - dziwne
|
|
#3881 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maliny, jeżyny i porzeczki to owe najbardziej zakazane owoce małopestkowe. ![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
![]() Normalne, ale chyba do jakiegoś poziomu? Mnie gin za każdym razem pyta. Teraz mu w końcu powiem, że owszem. Ciekawe co on na to. Mnie przeszkadzała opuchlizna właśnie dziś w nocy... spać przez to nie mogłam. :/ Super.
|
||
|
|
|
#3882 |
|
Zakorzenienie
|
kurde, nie wiem na ile to jest wiarygodne... może niepotrzebnie wklejałam...
|
|
|
|
#3883 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to wychodzi na to,że powinnaś dostawać od Danielka porządnego kopa co godzinę ![]() moja nigdy tak nie bryka średnio czuję jej kopniaki jakieś 3-4 razy dziennie przez ok.godzinę i wtedy jestem cała poobijana,w ciągu dnia czasami rozprostowuje kości,wypycha doopkę i inne częsci ciała,zwłaszcza jak jadę autem ![]() ale ogólnie jak jestem cały dzień w ruchu to chyba śpi ![]() nie wiem jakby to było gdybym cały dzień leżała ![]() a jak to u Was dziewczyny jest z tymi ruchami i aktywnością dzieciaczków??? Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3884 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() To ja w ogóle nie mam takiego badania. Mam grupę na wypisie ze szpitala jeno i ten wypis dałam ginowi, z niego wpisał na kartę ciąży. |
|||
|
|
|
#3885 |
|
Zakorzenienie
|
Kropko-to może taki wypis wystarczy? mnie położna tłumaczyła,że musi być oddzielna kartka z pieczątką.W sensie,że nie wystarczy wpis do karty ciąży,tam sobie sama wpisałam,bo pamiętam jaką mam i mam wpisane w książeczkę Zu,ale powiedziała,że to nie wystarczy
|
|
|
|
#3886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak im dalej grać nie będzie to niech robią mi grupę na miejscu.
|
|
|
|
|
#3887 |
|
Zakorzenienie
|
no ja też się przy tej położnej obruszyłam,że jak nie wierza to niech sami badają
![]() ale najlepiej się dowiedzieć u źródła,bo może tylko u nas tak świrują
|
|
|
|
#3888 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą, kurde jak bym musiała liczyć tak co bym musiała cały dzien liczyć bo mała bryka cały dzień. Dopiero jak ja sie połoze spać to i ona idzie spac. ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3889 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nie liczę ale ostatnio na wizycie pytałam gina i zrozumiałam że chodzi nie o fazy ruchów tylko ogólnie o każdy ruch - zresztą gdzieś też czytałam że liczy się wszystkie ruchy - kopniaczki, wypchnięcia oprócz czkawki ![]() a poza tym gin mówił że każde dziecko jest inne i ciężko też określić na dłuższą metę cykliczność jego ruchów bo ono ciągle rośnie i zmniejsza mu się miejsce do brykania i nie kazał liczyć....tylko mam zwracać uwagę oczywiście czy aby nie za długo było spokojnie w brzuszku ![]() a co się tyczy karmienia i jedzenia bądź nie różnych rzeczy - hm to chyba dużo zależy od dziecka bo moje dwie koleżanki to skrajne przykłady tego - jedna praktycznie przez cały okres karmienia jadła wszystko gotowane, zero czekolady, uważała z owocami i potrawami mlecznymi a mały i tak ciągle miał wzdęcia albo kolkę a druga 2 tygodnie od porodu jadła to na co miała ochotę i małej nic nie było
Agusiek Edytowane przez tygrysek99 Czas edycji: 2010-03-15 o 22:17 |
|
|
|
|
#3890 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
w razie czego pozostaje jedynie wózek odwrócić i ciągnąć. ![]() A jaki jest Twój obecny number 1? ![]() Cytat:
![]() fotogeniczny. Cytat:
zaciśnięte. Cytat:
![]() licząc w sposób jaki opisałaś, to bywają dni, kiedy mój dzidek nie ma 10 ruchów. ![]() Cytat:
Cytat:
Potem ginka wpisała tą grupę krwi na kartę ciąży. PS. Jutro mam wolne, więc zajrzę dopiero wieczorem. pa. Edytowane przez 38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 Czas edycji: 2010-03-15 o 22:16 |
||||||
|
|
|
#3891 |
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór
dawno mnie nie było ale obiecuję, że nadrobię wszystko już niedługo
|
#3892 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witam znów po dłuższej przerwie...
Cytat:
a ja przytyłam 10kg i rozstępów nie zanotowałam na szczęście Cytat:
A z drugiej strony mój synuś pokazuje mi od kilku dni co potrafi zrobić z nóżkami i pupcią w moim brzuchu.... Żebra mam całe poobijane![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#3893 | ||
|
Raczkowanie
|
Kicia lepiej dzisiaj? Straszny konował z tego lekarza do którego trafiłaś. A pytałaś czy możesz donieść książeczkę? Ja kiedyś trafiłam na pogotowie bez książeczki, to tylko spisali moje dane i kazali dowieść w ciągu dwóch tygodni. Gdybym nie dowiozła dopiero wtedy wystawiliby rachunek.
Cytat:
Co do zgagi - Edzia to może przestań pic tą Colę, ja zauważyłam, że po niej mam zgagę murowaną Śliczna ta Twoja Amelka brzunio też niczego sobie ![]() Cytat:
Ej, a tak z innej bajki - ciekawe czy jakby się najeść czekolady to czy zaczęłybyśmy produkować mleko czekoladowe ![]() Ruchów nie liczę, nie chcę popadać w paranoję. Mały ma kilka faz w ciągu dnia i czuję że jest z nim ok. Pewnie gdyby się nie ruszał przez dłuższy okres, to bym się zaniepokoiła.
|
|
#3894 |
|
Zakorzenienie
|
jak w Waszych szpitalach wygląda sprawa porodu w wodzie? wczoraj się dowiedziałam, że u nas ta przyjemność kosztuje 250zł. rozważacie taką opcję w ogóle?
[ciekawe ile liczą sobie za zzo..] |
|
|
|
#3895 |
|
Rozeznanie
|
hej, hej
dzisiaj tez mam wizyte u lekarza- 11.20... Jakos nie przekonuje mnie nfz..odkad zrobilam usg 3d( ktore zreszta nie wyszlo do konca ) w prywatnym gabinecie- jakos tak bez radości chodzę na spotkanie z moim nfz-owskim ginkiem niebo a ziemia...ale juz zmieniac nie bede- i tak sporo wydatkow przed nami! dalej mysle o SR- to kolejne 500pln...Powiedzcie(te ktore chodza) czy warto?? Czy wiedza ze SR jest naprawde warta tych 500??? Bardzo chcialabym pojsc, ale dalej sie zastanawiam.. zycze milego dnia wszystkim dwupakowcom ![]() ps. zdecydowanie juz nienawidzę sniegu.................
|
|
#3896 |
|
Zadomowienie
|
Podobno w wojewódzkim liczą sobie 100 zł ale i tak nie zamierzam tam rodzić
|
#3897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3898 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Margo nie wiem jak u nas, bo jakoś nie widzę się w czasie akcji tarabaniącej się do wanny ![]() Kumkura u nas koszt SR to 300 zł. Ja się zdecydowałam przede wszystkim ze względu na tż. Koledzy mu opowiedzieli o szkołach do jakich chodzili i sam przyznał, że chciałby wiedzieć co i jak i że będzie się lepiej czuł i na porodówce i potem, kiedy trzeba będzie zrobić coś przy dziecku. Cieszę się że mu tak na tym zależy
|
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie to pewnie zależy kto i jak prowadzi taką szkołę
![]() moje koleżanki za dobrze nie trafiły i nie były zadowolone ja się nie zdecydowałam z w/w powodów Kumkura- ![]() Margo-ja nie wiem ile u nas kosztuje,ale poród w wodzie wygląda tak,że możesz sobie siedzieć w wodzie do pewnego momentu a później i tak każą Ci wyjść z wanny
|
|
|
|
#3900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.

na życzenie bardzo proszę 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
. Ciasta na mnie dzialaja dobroczynnie
a ja przytyłam 10kg i rozstępów nie zanotowałam na szczęście