Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r. - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-19, 23:08   #1681
tajgabajga
Rozeznanie

GG do tajgabajga
Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.

czesc dziewczyny!podczytuje Was dosc czesto bo tak mi sie fajnie robi przypominam sobie chwile gdy ja czekalam na swojego skarba i tez mialam tyle watpliwosci pytan.Wyczekiwalam pierwszego skurczu i zastanawialam sie jak to jest miec juz malenstwo przy sobie. Teraz jak patrze na Niego jak spi to zastanawiam sie jak to bylo przed. Dla Mamusiek ktore jeszcze sa w dwupaku najpiekniejsza chwila przed Wami....
Moj porod... dosc ciezki bo trwalo wszystko 29 godzin, rodzilam w UK bylo ciezko nie zdecydowali sie na cesarke dopiero po oxy rozwarcie zaczelo sie powiekszac i przyszedl na swiat Szymek. I powiem Wam ze ja tez zastanawialam sie jak to jest czy dam rade itd. Podczas porodu mowilam do meza ze nigdy wiecej dzieci, po miesiacu juz chcialam drugie dziecko
Zycze Wam przede wszystkim zdrowych maluchow, lekkich porodow. Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie jestescie zle ze Was podczytuje
Stary 2010-03-20, 00:17   #1682
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Boshe jaka cisza:P rodzicie??:P uciekam spac- dobrej nocki
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 00:36   #1683
mrowak
Zakorzenienie

kolejne pytanie: jak to jest z urlopem ojca na opieke nad kobieta po porodzie? jak sie zalatwia?????
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 01:07   #1684
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja oczywiscie nie moge usnąć, moj tz byl sie dzisiaj pytac i nie wiem czy tak wszedzie jest ale u nas w szpitalu po porodzie daja dla ojca taka karteczke i on w ciagu 24 godzin (chyba 24) musi ja dostarczyc do zakladu pracy i zaklad pracy MA OBOWIAZEK dac tydzien platnego urlopu na rzecz opieki poporodowej dla zony.
A.Camus
Stary 2010-03-20, 01:11   #1685
mrowak
Zakorzenienie

nie mamy zadnej karteczki i czemu wydaje mi sie ze to 2 tygodnie
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 07:14   #1686
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Dzień dobry
Synek dzisiaj postanowił o 5.30 bajki pooglądać, ale najpierw do mamusi i tatusia do sypialni sie poprzytulać , teraz łazi i ryczy bez powodu bo niewyspany.
A ja jako kochana mamusia po śniadaniu dałam mu watę cukrową na poprawę humoru, poczekam do 8 i wyślę do dziadków w odwiedziny

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 07:38   #1687
drcron
Zakorzenienie

Dzień dobry
nasza noc zaś bezsenna ale bynajmniej poprasowalam wczorajsze pranie dzidziulkowe i postanowiłam ze jak mąż dzisiaj nie pezymocuje mi rolety i lampki w pokoju dzieciowym to sama to zrobię tylko kto mi drabine przytaszczy z garażu ?

Mrowak z tego co wiem to Twoj mąż musi iść do księgowej albo kadr i wypełnić wniosek o opiekę nad żona i dzieckiem

Dziewczyny z wwawy dlaczego wy macie płacić za opiekę w szpitalu skoro według ustawy jest napisane ze jest ona bezpłatna? Jak by przy wyjściu ze szpital wreczyli mi rachunek to bym prosto z nim pojechała do NFZ żeby oni zapłacili no chyba ze wybieracie się do prywatnej kliniki to co innego u nas nawet w szpitalu się nie płaci za polozna a dostaje się taka swoją indywidualna od początku do końca no chyba ze to długo trwa to wtedy druga ze zmiany

A ja dzisiaj jeszcze nie wstalam zlozka a już nie mam siły a do terminu zostało mi 14 dni radość strach mieszają się ze sobą i jestem jak wulkan który często wybucha bez powodu

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 08:29   #1688
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
a mnie caly czas nachodza skurcze, ale nadal jakies takie dziwne, nie sa bolesne ale sa czeste i nie wiem nie czuje bolu na dole tylko straszne napiecia brzucha a bol to taki odrobinke i nie przy kazdym skurczu;/
To ja właśnie tak miałam jak trafiłam do szpitala. Nie bolały bardzo tylko tak się mocno brzuch napinał. I występowały średnio co 10-15 minut. Teraz jak odłożylam tabletki znów mnie nachodzą ale trochę rzadziej. No i to już taki czas, że w sumie już się tym tak nie stresuje, w sumie nawet mogę zacząć rodzić... choć wiadomo, ze lepiej jeszcze poczekać chociaz z tydzień

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
Dzień dobry
nasza noc zaś bezsenna ale bynajmniej poprasowalam wczorajsze pranie dzidziulkowe i postanowiłam ze jak mąż dzisiaj nie pezymocuje mi rolety i lampki w pokoju dzieciowym to sama to zrobię tylko kto mi drabine przytaszczy z garażu ?
O Boszzz... no Ty jesteś niereformowalna Ty masz zamiar wlazić na drabinę?? Ani mi się waż Męża zagnaj do roboty i niech sie nie miga... Swoja drogą dziwie się, ze On takich rzeczy nie robi i pozwala na to, ze Ty to robisz. Moj jakby wrócił z pracy i zobaczyl, ze zrobiłam coś takiego to by mnie chyba zacząl w pokoju na klucz zamykać...
Ja od czasu jak wrocilam ze szpitala to nawet szklanki po sobie nie mogę zmyć. A jak wróci z pracy i zobaczy, że np. wisi pranie to mam wielki ochrzan przez pół dnia...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 08:36   #1689
magda3456
Raczkowanie

GG do magda3456

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
a widziałąs czopa jak wypadł???
i 3 cm? a masz skurcze.. jak to jest...
Ja żadnego czopa nie widziałam jedynie wiecej wydzieliny miałam. Lekarz mówił ze to było juz 3 tyg temu. Ja sama w szoku bo połozne mówiły w szkole rodzenia ze to wypada 3 dni przed porodem zabarwione krwia a lekarz sie tylko zasmiał i powiedział ze to jest ksiazkowa teoria tylko. Skurcze mam nieraz ale takie nieregularne. Takie twardnienie brzucha jedynie. Dziś mam termin takze jestem ciekawa czy cos sie stanie.
magda3456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 09:52   #1690
anakazar
Zakorzenienie

minka Amelcia jest śliczna

kurcze gdzie te obiecane 17 stopni i słońce???u mnie szaro,buro i deszczowo;/

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 10:03   #1691
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
nie mamy zadnej karteczki i czemu wydaje mi sie ze to 2 tygodnie
u nas na bank szpital na tydzien wydaje kartke;/

---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

u nas tez niebo jakies takie szare i bure;/ ale slonce swieci
A.Camus
Stary 2010-03-20, 10:10   #1692
ASIULEK_23
Zakorzenienie

U mnie też szaro-buro i ponuro... ale ciepło. Może i lepiej że nie ma słońca bo by mi żal było leżeć, a tak jakoś przecierpię

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-03-20, 10:19   #1693
Darusiaaaa
Zakorzenienie

no dla ciebie latwiej

dostalismy karuzelke od przyszlej cioci chrzestnej( ktora jeszcze nie wie o tym ze ja poproszehttp://allegro.pl/item959505393_fisher_pric e_karuzela_pilot_projekto r_gwarancja.html
A.Camus
Stary 2010-03-20, 10:31   #1694
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
no dla ciebie latwiej

dostalismy karuzelke od przyszlej cioci chrzestnej( ktora jeszcze nie wie o tym ze ja poproszehttp://allegro.pl/item959505393_fisher_pric e_karuzela_pilot_projekto r_gwarancja.html
Mam tą samą karuzelę

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-03-20, 10:37   #1695
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ja chcialam zwykla, aby kolorowa byla a ona kupila ta
A.Camus
Stary 2010-03-20, 10:53   #1696
aixa
Rozeznanie

Mam wiadomości o Evitce21 z innego wątku. Pozwoliłam sobie ją wkleić jeśli miałaby się do nas nie odezwać. Mam nadzieję, że się nie pogniewa??/
cześc brzuchatki,

ja tylko na chwilkę wpadamdać znac co i jak z nami.

Urodziłam 6 marca o 21.25 poprzez CC (po 12 h porodu naturalnego)
Lenka wazyła 3500g, 54 cm, 9 pkt.Apgar. Niestey była chora -zapalenie uszek i zółtaczka, nie miałam jej przy sobie, bo leżała na intensywnej terapii na innym pietrze i musiałam do niej latać o każdej porze dnia i nocy, na każdy sygnał połoznych. Wymęczyłam się strasznie w tym szpitalu, spędziłysmy tam 10 dni, ale juz Lenka jest zdrowa.
Teraz zaczynami się w domku organizować i przyzwyczajamy sie do siebie wzajemnie. Tatuś ma urop i jest z nami w domku.
Brzuch sie goi, choć pierwsze dni to było coś strasznego...miałam troche 2 porody w jednym i dla mnie osobiście oba rodzaje bólów były nie do zniesienia.... (ale zniosłam...)
Nic was nie nadrabiam, bo nie mam czasu....
Ale pozdrawiam serdecznie

aha, i moja córeczka jednak poczekała te 2 dni po terminie i zrobiła prezent urodzinowy swojemu tacie
Ikonki załączonych zdjęć
Nie widzisz zdjęć? Kliknij tutaj!

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
no dla ciebie latwiej

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Mam tą samą karuzelę
i ja ją mam jest śliczna ale moja Lenka jeszcze się nie interesuje misiami, na razie tylko słucha melodii.

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Cytat:
Napisane przez tajgabajga Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny!podczytuje Was dosc czesto bo tak mi sie fajnie robi przypominam sobie chwile gdy ja czekalam na swojego skarba i tez mialam tyle watpliwosci pytan.Wyczekiwalam pierwszego skurczu i zastanawialam sie jak to jest miec juz malenstwo przy sobie. Teraz jak patrze na Niego jak spi to zastanawiam sie jak to bylo przed. Dla Mamusiek ktore jeszcze sa w dwupaku najpiekniejsza chwila przed Wami....
Moj porod... dosc ciezki bo trwalo wszystko 29 godzin, rodzilam w UK bylo ciezko nie zdecydowali sie na cesarke dopiero po oxy rozwarcie zaczelo sie powiekszac i przyszedl na swiat Szymek. I powiem Wam ze ja tez zastanawialam sie jak to jest czy dam rade itd. Podczas porodu mowilam do meza ze nigdy wiecej dzieci, po miesiacu juz chcialam drugie dziecko
Zycze Wam przede wszystkim zdrowych maluchow, lekkich porodow. Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie jestescie zle ze Was podczytuje
Witaja ile ma twój Szymek?? Może czytając nasz wątek zdecydujesz się na kolejne dziecko???

Maja 27.04.2017 CC

Edytowane przez aixa
Czas edycji: 2010-03-20 o 10:46
aixa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 11:14   #1697
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Dzień dobry

Mrowak z tego co wiem to Twoj mąż musi iść do księgowej albo kadr i wypełnić wniosek o opiekę nad żona i dzieckiem

Dziewczyny z wwawy dlaczego wy macie płacić za opiekę w szpitalu skoro według ustawy jest napisane ze jest ona bezpłatna? Jak by przy wyjściu ze szpital wreczyli mi rachunek to bym prosto z nim pojechała do NFZ żeby oni zapłacili no chyba ze wybieracie się do prywatnej kliniki to co innego u nas nawet w szpitalu się nie płaci za polozna a dostaje się taka swoją indywidualna od początku do końca no chyba ze to długo trwa to wtedy druga ze zmiany

A ja dzisiaj jeszcze nie wstalam zlozka a już nie mam siły a do terminu zostało mi 14 dni radość strach mieszają się ze sobą i jestem jak wulkan który często wybucha bez powodu
Jakbyś mieszkała niedaleko to bym Cię chyba udusiła Normalnie sama sobie zajęcia wyszukujesz!! jeszcze Ci się drabiny zachciało na koniec ciąży????????!!!!!!!!Norm alnie umiesz człowieka wkurzyć
A u nas WIELKI SUKCES!!! Kubuś wczraj 2 razy jadł prosto z cycków i chyba się najadł, bo nawet ulał i w nocy też 2 razy z cycków i zasnął - więc uważam, że najedzony był a rano dostał odcągnięte z butli, a po lekkim ulaniu dojadł z cycka Jeju może mi się rozhula ta mleczrnia A tak wogóle to już 3 noc w domu i ani łezki w nocy nie uronił budzi się na jedzonko kwękaniem, a potem grzecznie zasypia Problem jest tylko z kąpaniem bo wtedy drze się w niebogłosy - nadrabia za cały dzień i noc
Gmyrelka jak tam u Ciebie??? U mnie jutro mija tydzień więc na Ciebie najwyższa pora

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 11:15   #1698
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
kolejne pytanie: jak to jest z urlopem ojca na opieke nad kobieta po porodzie? jak sie zalatwia?????
O ile dobrze wiem to jest to max. 14 dni zwolnienia lekarskiego z kodem opieka nad członkiem rodziny. Niekoniecznie powodem może być poród. Zwolnienie takie może wystawić szpital albo lekarz rodzinny albo ginekolog. Dodatkowo TZ należy się tydzień tacierzyńskiego.

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
U mnie też tak szaro ale i tak wybieramy się po 12-tej na spacer

Darusia -
ja także nie zachwycam się każdym dzieckiem. Kiedyś poszłam z koleżanką do innej mojej znajomej do szpitala zaraz po urodzeniu dziecka. I pochyliłyśmy się nad tym maleństwem jak mama wyszła i obydwie stwierdziłyśmy: Jaki on brzydki.
Potem podrósł u zrobił się ładniejszy ale i tak za serce mnie nie chwyta.

Izumi – u mnie miłość matczyna nie pojawiła się od razu. Na początku był strach i takie trochę wewnętrzne odrzucenie. Bałam się pokochać bo co będzie jak coś się z nią stanie. Ale ja nie widziałam tej przysłowiowej stópki zaraz po urodzeniu. No i ten strach czy będzie z nią OK czy da radę. I strach przed zaangażowaniem uczuciowym. A potem gdy ją zobaczyłam to poczułam przede wszystkim ogromny żal i tak strasznie było mi jej szkoda i wyrzuty do samej siebie i obwijanie siebie. Następnie pomału, pomału zaczęłam się uczyć tego uczucia miłości do własnej córki. I teraz mogę już powiedzieć że jestem w niej zakochana. A pierwszy raz gdy zrozumiałam że ją kocham to chyba jeszcze w szpitalu (tak pod koniec) gdy siedziałam na korytarzu jakieś 50 metrów od Sali gdzie leżała i nagle usłyszałam jej płacz. Płakało wiele dzieci ale ja wiedziałam że to ona płacze, zerwałam się i poleciałam do niej. I faktycznie to ona płakała. A więc nie zawsze jest to od razu gejzer miłości, czasami trzeba czasu.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2010-03-20 o 11:35
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 11:22   #1699
anakazar
Zakorzenienie

Mama przywiozła mi gołąbki i krokiety-to obiad mam z głowy

Eh nudno mi dzisiaj jak nigdy;/tutaj też pusto...

Dziewczyny piszcie

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 11:50   #1700
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Mamy ROZPAKOWANA MAMUSIĘ
Musiałam sie upomniec o informacje bo juz dawno po terminie była:

PW od evitki:

"tak juz się rozpakowałałyśmy. Lenka była i chora i nam się pobyt w szpitalu przedłużył.

Urodziłam 6 marca. o 21.25 poprzez CC (po 12 h porodu naturalnego i rozpoczętych skurczach partych...)
3500g, 54cm, 9 pkt.Apgar

pozdrawiam"

GRATULACJE evitko!!!
Lenka witaj na świecie!!!!!!

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!! my już w domku mam się dobrze zaczyna się co prawda nawał mleczny, ale juz karmię Małą z okładami i miejmy nadzieje, że bedzie dobrze tylko ten przeokropny ból sutków na szczęście spojrzenie Małej potrafi wszystko wynagrodzić
mój poród trwał długo, ale wyszłam z niego cało bez nacięcia, bez pęknięcia i bez hemoroidów póki co relacje zdam jak będę miała chwilkę wolnego, bo póki co lecę się kąpać, a potem kolej na Amelkę

a i z dobrych wieści to tyle, że mama moja się doczekała i nawet zostaje z nami do 30 marca

a teraz przedstawiam moją Królewnę
OMG jaka śliczna!!! GRATULUJE RAZ JESZCZE!!!

MICHASIA WYŁAŹ JUŻ!!!!
Cytat:
ja oczywiscie nie moge usnąć, moj tz byl sie dzisiaj pytac i nie wiem czy tak wszedzie jest ale u nas w szpitalu po porodzie daja dla ojca taka karteczke i on w ciagu 24 godzin (chyba 24) musi ja dostarczyc do zakladu pracy i zaklad pracy MA OBOWIAZEK dac tydzien platnego urlopu na rzecz opieki poporodowej dla zony.
Tez u na sjest tak że odrazu w szpitalu musza dac takie zwolnienie chyba. ale dowiedz sie
Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość

npo włąsnie sie tez zastanwiam.. buuu do tego mży z nieba buuuuuuuuu

My dziś mega sprzatanko robimy z męzem.. juz takie swiateczne powiedzmy...

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 11:53   #1701
Darusiaaaa
Zakorzenienie

dajcie spokoj juz drcronikowi - dorosla jest, wie co robi, raz dwa trzy tlumaczenia nie pomogly to teraz tez nic nie dadza, ja juz na to nie reaguje:P
A.Camus
Stary 2010-03-20, 11:54   #1702
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem to można dostac nawet 14 dni zwolnienia .

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Synek dzisiaj postanowił o 5.30 bajki pooglądać, ale najpierw do mamusi i tatusia do sypialni sie poprzytulać , teraz łazi i ryczy bez powodu bo niewyspany.
A ja jako kochana mamusia po śniadaniu dałam mu watę cukrową na poprawę humoru, poczekam do 8 i wyślę do dziadków w odwiedziny
Mój tez dziś wstał ale dla odmiany o 6 : 30 szału czasem mozna dostać . Do tego cwaniak bierze moje okulary dostaje nimi po głowie a potem mnie szarpie żeby mu zrobić mleko.

Cytat:

Bo w naszych zatłoczonych szpitalach jest tak że : sale do porodu rodzinnego kosztują średnio 500 zeta jak nie to rodzisz na ogólnej takiej przedzielonej parawanami albo męża wpuszczą albo i nie . ZZo kosztuje średnio 500-700zł . A opieka połozne żeby była tylko dla ciebie przy porodzie to jakieś 1000zł . Ceny stolicowe jednym słowem .

Cytat:
Napisane przez magda3456 Pokaż wiadomość
Ja żadnego czopa nie widziałam jedynie wiecej wydzieliny miałam. Lekarz mówił ze to było juz 3 tyg temu. Ja sama w szoku bo połozne mówiły w szkole rodzenia ze to wypada 3 dni przed porodem zabarwione krwia a lekarz sie tylko zasmiał i powiedział ze to jest ksiazkowa teoria tylko. Skurcze mam nieraz ale takie nieregularne. Takie twardnienie brzucha jedynie. Dziś mam termin takze jestem ciekawa czy cos sie stanie.
no można spokojnie i trzy tyg bez czopa rodzić ja słyszałam że jak jest normalny to jeszcze sporo do porodu a jak jest podbarwiony krwią to wtedy w przeciągu kilku dni mozna urodzić . ale ile w tym prawdy nie wiem .

Cytat:
ja chcialam zwykla, aby kolorowa byla a ona kupila ta
I dobrze bo ta fajna . a zwykłe trzeba ganiać i nakręcac .
Stary 2010-03-20, 11:58   #1703
Darusiaaaa
Zakorzenienie

chce niech wlazi na drabine, ale pozniej nie bedziemy reagowaly na jej narzekania;D

ja bylam w szkole dalam projekt i mam z glowy, na 13 jade po mame do pracy i przed 17 wizyta..........

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

u nad porod rodzinny 200 zl, dzisiaj sie musze zapytac jak to wyglada, bo jak mam rodziny to ten pokoj bysmy chcieli zey tz mogl byc caly czas z nami, a jak bysmy nie zaplacili za ten pokoj a za sam porod to juz go pozniej nie wpuszcza czy jak;/
A.Camus
Stary 2010-03-20, 11:58   #1704
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

ZOBACZCIE na nasza super galerię dzieciaczków własnie dodałam 3 nowe focie!!!

a tu powiekszone zdjęcie Lenki córci evitki21.

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 12:06   #1705
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Z tego co mi wiadomo to mężowi przysługuje w pracy 2 dni urlopu okolicznościowego na urodzenie dziecka. Lekarz ginekolog może wystawić 14 dni L4 dla ojca (opieka) i jest to tylko 14 ni w roku. Dostarczenie jakiejś karteczki w ciągu 24 godz. chyba nie bardzo może mieć zastosowanie (co jeśli dziecko urodzi się z piątku na sobotę a kadry w firmie działają od poniedziałku do piątku). A chyba chodzi Ci o urlop "tacierzyński", który obowiązuje od niedawna. Można go jednak wykorzystać do uończenia przez dziecko 12 miesięcy i tu sklada się u pracodawcy wniosek. Nigdy nie słyszałam o tygodniowym płatnym urlopie na rzecz opieki poporodowej (tylko L4) no chyba, ze w firmie podpisany jest jakiś układ zbiorowy lub coś podobnego.
Stary 2010-03-20, 12:10   #1706
Darusiaaaa
Zakorzenienie

ty chodzi o dni robocze i wiem ze u nas jest tak na pewno , bo tz sie wlasnie wczoraj orientowal i skladal wniosek o urlop, musi jeszcze doniesc zaswiadczenie ze szpitala
A.Camus
Stary 2010-03-20, 12:11   #1707
aixa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

Izumi – u mnie miłość matczyna nie pojawiła się od razu. Na początku był strach i takie trochę wewnętrzne odrzucenie. Bałam się pokochać bo co będzie jak coś się z nią stanie. Ale ja nie widziałam tej przysłowiowej stópki zaraz po urodzeniu. No i ten strach czy będzie z nią OK czy da radę. I strach przed zaangażowaniem uczuciowym. A potem gdy ją zobaczyłam to poczułam przede wszystkim ogromny żal i tak strasznie było mi jej szkoda i wyrzuty do samej siebie i obwijanie siebie. Następnie pomału, pomału zaczęłam się uczyć tego uczucia miłości do własnej córki. I teraz mogę już powiedzieć że jestem w niej zakochana. A pierwszy raz gdy zrozumiałam że ją kocham to chyba jeszcze w szpitalu (tak pod koniec) gdy siedziałam na korytarzu jakieś 50 metrów od Sali gdzie leżała i nagle usłyszałam jej płacz. Płakało wiele dzieci ale ja wiedziałam że to ona płacze, zerwałam się i poleciałam do niej. I faktycznie to ona płakała. A więc nie zawsze jest to od razu gejzer miłości, czasami trzeba czasu.
Pop aż mi się łezka w oku zakręciła. Wyobrażam sobie twój ogromny strach przed utraceniem małej. Macierzyństwo jest piękne choć bywa trudne. Mając Lenę przy sobie mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że wiem co musiałaś czuć widząc ją w szpitalu taką malutką i bezbronną. Ale wszystko dobrze się skończyło i to jest najważniejsze.
A za wszystkie pozostałe mamusie trzymam mocno kciuki, z pewnością sobie poradzicie z dzieciaczkami. Widzę sama po sobie, jest w nas kobietach pewien instynkt który pozwala na właściwą opiekę nad maluszkiem. Sama przed pojawieniem się Lenki na świecie miałam mnóstwo obaw związanych z opieką nad nią. Czy ją pokocham, czy sobie poradzę? Ale bez obaw.

Maja 27.04.2017 CC
aixa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 12:12   #1708
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
A co do czkawki, to z tego co pamiętam to pediatra mnie przy Eryku(pierworodnym)uspoka jał że w ten sposób dziecko płuca ćwiczy, no i jak dziecko płacze to też mu chwilę na to pozwolić, bo to też dla niego ćwiczenie. Zato położna z poporodowej mi mówiła że wystarczy dopoić,i tak też robiłam, bo często się po jedzeniu u dzieci czkawka pojawia.
Tak u mojego tez często po jedzeniu jest czkawka wtedy daję mu sie trochę napić i przechodzi
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 12:15   #1709
Darusiaaaa
Zakorzenienie

i dostanie normalnie tydzien urlopu a okolicznosciowy wykorzysta sobie kiedy indziej, nie wiem czy firma ma cos podpisane czy nie ma i jak tam jest ale u niego tak jest, a jak odbieralam wyniki badan to sie pytalismy jak to wyglada i tak nam babeczka powiedziala, ze oni wystawiaja zaswiadczenie takie zglupilam juz teraz:P
jak sie mlody wykluje to sie okaze jak to bedzie, na szczescie tz sie zawsze dogada u niego w pracy tez juz sie pytaja codziennie czy juz ma synka czy jeszcze nie

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Pop kochana u Ciebie byla bardzo trudna sytuacja, na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze i sama widzisz ze zycie bys za Oliwie oddala
A.Camus
Stary 2010-03-20, 12:20   #1710
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:

u nad porod rodzinny 200 zl, dzisiaj sie musze zapytac jak to wyglada, bo jak mam rodziny to ten pokoj bysmy chcieli zey tz mogl byc caly czas z nami, a jak bysmy nie zaplacili za ten pokoj a za sam porod to juz go pozniej nie wpuszcza czy jak;/
U nas rodzinny porod za darmo na szczęście. I są nowe super, wypasione pojedyncze sale porodowe. Chociaż coś na plus

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości