|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Moja biżuteria bursztyn naturalny
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Profesjonalista
![]() Bardzo piękne prace, mimo że nie przepadam za bursztynami to Twoje chwytają za serce No i jak zauważyła Ggagatka - kunszt lutowniczy którego pozostaje jedynie (pozytywnie) zazdrościć. Dobrze, że pojawiłeś się na wizażu, biżu w wydaniu hand-made to raczej domena Pań, Panowie są zawsze mile widziani, szczególnie jeśli dysponują wiedzą którą chcą się dzielić z chmarą żądnych informacji wizażanek Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej prac.By the way, z moich obserwacji wynika że biżuteria dużo piękniej prezentuje się na kobietach niż "na płask". Tym bardziej plus dla autora
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czekam na więcej
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Na wstępie dziękuję za pozytywne opinie
Lut nakładam pensetą z małych kostek które docinam z blaszki w zależności jakie duże potrzebuje . Jesli lutuję duże elementy gdzie potrzeba więcej lutu lub chcę celowo uzyskać nierówności nakładam lut trzymając długi drut zrobiony z lutu dotykając go do lutowanego miejsca w momencie kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Tak robię również drut kwadratowy oraz w kształcie formatki jak obrączka półokrągła , robię również rurki srebrne półkulki krążki , blachę , lut srebrny .... Jak coś potrzebne zapraszam na pv |
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo piekne prace ! Rowniez kocham bursztyn ! Czekajac na material i nauke lutowania, zrobilam tez kolie ze surowego bursztynu ale owinietego linka jubilerska, do letniej sukienki. Pomyslow pelno a techniki mi brak. Daje fotke, napiszcie co myslicie ? Naturalnie, nic wspolnego z pieknosciami Bizuteriaart !
Edytowane przez Aieczko Czas edycji: 2010-03-17 o 22:11 |
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Oto zdjecia...
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Czy mozesz powiedziec jakiej blachy uzywasz do "otoczenia" bursztuna (wyglada jak maly wygiety krazek i dotyka bursztynu). Czy to 999 ? Jak to pracujesz ? To pieknie wyglada, wedlug mnie lepiej niz obwiniety drut. Srebrny krazek koncentruje uwage na bursztynie, natomiast drut ja rozprasza (zupelnie prywatne odczucie)!
Co to jest pv ? Edytowane przez Aieczko Czas edycji: 2010-03-17 o 22:21 |
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz piszesz na czyimś i pokazujesz swoje prace
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) Pozdrawiam .P.s. pv to widomość prywatna |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
OK, zaloze taki watek. Przpraszam.
Dzieki za wyjasnienia, napewno w moim stadium tego nie zrobie ! Ale to sa bardzo ciekawe rzeczy! Powiedz mi ten precik w cwergu pozniej wklejasz w dziurke w bursztynie ? Edytowane przez Aieczko Czas edycji: 2010-03-18 o 10:09 |
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Wspanialy klej, czy mozesz mi powiedziec gdzie moge go kupic ? Aha, mowiles ze do zrobienia kopolki uzywasz bachy 930 ale jak a jest jej grubosc ?
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) Do tego akurat kompletu użyta została blacha 0.5 mm ) Dość gruba , pewnie większość stwierdzi że za gruba , ale ja jak to prosty chłop lubię jak homologacja na wytrzymałość jest z dużym zapasem ) p.s. w razie napadu można miotać taką kolią jak jakuza łancuchem z kulą )![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
cool
![]() A jakiej grubosci blache radzisz zeby to zrobic w kobiecym wydaniu ? Edytowane przez Aieczko Czas edycji: 2010-03-18 o 21:06 |
|
|
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
Hmm , myślę że takiej samej
) lub minimalnie cięńszej np 0,4 mm. Możesz wziąsc fine będzie się łatniej uginać . Ja ją trochę nadtapiam żeby uzyskać fakturę i jak będzie za cienka to łatwiej ją przepalić . Masz ankę? żeby chociaż wstepnie uformować krążek ?
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Naturalnie, ze NIE ! Naprawde dopiero zaczynam... Powiedz jak pracujesz z ta anka ? Widzialam w sklepach ,ze istnieja komplety ale i tez pojedyncze anki. Co radzisz kupic ?
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Hej , do twoicch zastosowań chyba że planujesz dużo tego robić nie opłaca się kupować anki bo koszt to 1000 zł i więcej niestety . Jeśli chcesz robić podobne czapeczki , to i tak idealna półkulka nie jest ci potrzebna bo i tak ją musisz do kamienia dopasować . Proponuję zrobic inaczej odlać krążek z ołowiu około 10 cm Srednicy i wysokości 5-6 cm . albo jakąś sztabę ołowianą czy coś takiego . Ze skupu złomu wziąść kilka dużych kulek z łozysk różnej wielkości np 25 mm 22 mm 19 mm itd . tymi kulkami zrobić masywne wgniecenia w ołowiu . kulki np u mechaika samochodowego bądz ślusarza przyspawać do grubych met prętów i amatoska pseudo anka gotowa
|
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
Tak wygląda anka
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki, moze i tak sprobuje zrobic, co chcialabym sie dowiedziec to jak pracujesz z ta anka. Czy kladziesz prosty kawalek blachy i dusisz ta kulka, czy tez podgrzewasz blache ? " Jestem naprawde ZIELONA"
))
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
kładę krążek w zagłębieniu przykładam buncyn i sru młotkiem
) Stopniowo w coraz mniejsze wgłębienie i mniejszy buncym . tak mniej więcej żeby plus minus pasowaó resztę to już goginanie w palcach , czasami też wycinam klin i lutuję jak mi średnica nie pasuje . Trzeba kombinować aż będzie ok---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Zapomniałbym blachę wcześniej wyżarzam żeby miękka była |
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Koniakowo - żółtobrązowo ,mega wielki zestawik ( są jeszcze kolczyki ale bigle mi się nie podobają i muszę je jutro przerobić ( drut 0.6 jakoś mi do takiej kolii nie pasuje , wygląda śmiesznie
) . Kolia ma jedynie 112 gram ....
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
W tym naszyjniku zgromadzone zostały kamienie z 5-ciu stron świata Polski , Rosji , Ukrainy , Madagaskaru , Kolumbii . Połączone z kulami srebrnymi imitującymi naszą matkę ziemię ( nie wiem czy rozsądnie wyszły oceńciue sami ) . W końcu udało mi się zgromadzić i połączyć 5 potęg bursztynowych razem
) |
|
|
|
|
#53 |
|
Zadomowienie
|
Ech....jakie śliczne są te dwa bursztyny po lewej stronie: pierwszy od góry żółciutki, i następny zielony.... A jak to sprzedasz za 300zł, to sie osobiście do Ciebie wybiorę i Ci nogi z ......... powyrywam
![]() ![]() ![]() PS: ....ale kup sobie globus
|
|
|
|
|
#54 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Piękny ten ostatni naszyjnik
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Obydwa naszyjniki są piękne
, no i bursztyny cudo, szczególnie podoba mi się odcień tego zielonkawego bursztynu Ale zgodzę się z Clementinne - globus koniecznie .
|
|
#57 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i nawet Ci wybaczę, że nie odpowiedziałeś na mój PW Edytowane przez Wirella Czas edycji: 2010-03-21 o 10:34 |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanko.
Widziałam kiedys sliczne polaczenie bursztynu z ciemnym drewnem. I teraz - to jest jakoś klejone, czy łaczone w inny sposób? Bo strasznie mi sie takie cos podobalo. A lubie wiedzic jak jest zrobione
|
|
|
|
|
#59 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
) Ciężko by je było wyrwać ) Zresztą , nie będzie ku temu sposobności ,bo po 300 to ja ich nie będę sprzedawał . Pamiętasz ile pisałem za gram? Ten większy z koniakowymi ma 112 gram a ten drugi 92 gramy .... Policz sobie Więc w sumie ... dużej różnicy nie będzie hehe , kurde jadę po coś na wzmocnienie stawów ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
) Takie wywijańce z egzotycznego drzewa i dokładnie spasowana końcówka w kształcie np sopelka z bursztynu . Ja bym to zrobił tak : Mniej więcej wyrównał miejsce łączenia bursztynu (jeśli chodzi o średnicę ) miejsca styku wyrównał do idealnie płaskich . wywiercił w bursztynie i drewnie 3 pasujace do siebie otwory (By w każdej pozycji je unieruchomić ) Bezbarwny klej epoksydowy ( dwuskładnik) wymieszał z pyłem ze szlifowanego wcześniej bursztynu ( aby mu kolor nadać odpowiedni) Skleił wkładając w otwory druciki o chropowatej powierzchni i na 1 dzień zostawił w imadle . Razem oszlifował i wypolerował tarczkami korundowymi (poleruje się bez pasty) pomalował drewno i gotowe .
|
|||
|
|
|
|
#60 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie będę oryginalna- piękne
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.

) w mojej głowie 

Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej prac.

) . Kolia ma jedynie 112 gram ....