Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-23, 12:15   #4561
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Ja jestem całkowitym przeciwnikiem alkoholu i nikotyny w ciąży. Nie spotkałam się z opinia u lekarza że mała lampka nie zaszkodzi. wręcz przeciwnie naczytałam się o chorobie dziecka wynikającej w picia alkoholu przez matkę która ujawniani się ni od razu tylko w czasie gdy dziecko zaczyna się uczyć. I wypaczcie jeśli kogoś urażę ale jak widzę dziewczynę z brzuszkiem która pali albo pije to mam ochotę jej ręce odciąć żeby nie mogła tego robić.
całkowicie się zgadzam, ja nieraz już miałam ochote na szampana, ale nie i koniec . Nawet moja teściówka, która pracuje w służbie zdrowia namawiała mnie na alkohol.... dla mnie to chore, w ciąży uważam, że zero alkoholu choćby nie wiem co

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:21   #4562
kasienka1701
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Cytat:
Ja jestem całkowitym przeciwnikiem alkoholu i nikotyny w ciąży. Nie spotkałam się z opinia u lekarza że mała lampka nie zaszkodzi. wręcz przeciwnie naczytałam się o chorobie dziecka wynikającej w picia alkoholu przez matkę która ujawniani się ni od razu tylko w czasie gdy dziecko zaczyna się uczyć. I wypaczcie jeśli kogoś urażę ale jak widzę dziewczynę z brzuszkiem która pali albo pije to mam ochotę jej ręce odciąć żeby nie mogła tego robić.
Aa też jestem przeciwniczką,szczególnie nikotyny.Co do choroby spowodowanej alkoholem,to dotyczy to sytuacji,kiedy kobieta w ciąży regularnie piję i chodzi tu o alkohol etylowy.Tak czy siak,ja nie widze potrzeby picia w ciąży i w okresie karmienia

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:22   #4563
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
całkowicie się zgadzam, ja nieraz już miałam ochote na szampana, ale nie i koniec . Nawet moja teściówka, która pracuje w służbie zdrowia namawiała mnie na alkohol.... dla mnie to chore, w ciąży uważam, że zero alkoholu choćby nie wiem co
No ja tez mam ochotę na winko np. Ale dla mnie napicie się alkoholu jest takie samo jakbym dal dziecku się napić. A tal w ogóle to dlaczego ktoś jeszce nei stworzył np. napoju o smaku piwka całkowicie bez alkoholu (bo np. Karmi czy lech free mają w sobie alkohol )
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:22   #4564
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Dziekuje Wam dziewczyny
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:25   #4565
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
No ja tez mam ochotę na winko np. Ale dla mnie napicie się alkoholu jest takie samo jakbym dal dziecku się napić. A tal w ogóle to dlaczego ktoś jeszce nei stworzył np. napoju o smaku piwka całkowicie bez alkoholu (bo np. Karmi czy lech free mają w sobie alkohol )
hehe no w sumie, niezł biznes możnaby na tym kręcić, wiadomo, że ciężarne różne zachcianki mają no ale niestety

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:33   #4566
dra
Zakorzenienie

witajcie
a mnie coś brzuszek boli i znow mdlosci eh
zazdroszcze tym co juz czuja mi leci 15tc i jestem ciekawa kiedy cos poczuje,a ja odkad zaczelam jesc przytylo mi sie już 2 kg oj żeby te kilogramy za szybko w przód nie leciały,wczoraj ogladałam brzuszek i stwierdzam,ze zaczyna widac taki inny jest,a i tez mialam tzw boczki cielsko raczej ale nie mam już ich jakoś brzuch zabrał je
Ilona wcześniej chodziłam co chwile siusiu teraz mnie ale tez dosc czesto jeszcze w nocy to tak z 3 razy musze jeszcze wstac nieraz juz tak mi sie nie chce spiaca jestem,ale co trzeba to trzeba

a ja dobrze sie czuje tylko nosek mam jeszcze zapchany i to mnie męczy,a tu wiosna trzeba troszke posiedziec na dworze sliczna pogoda

Shin widzisz udało się gratuluje jak egzaminator jest oki to przymknie oko,teraz to cie czeka prawdziwa nauka jazdy,bo co to jest 30h czy iles tam i jezdzenie z boku z kims kto zachamuje,teraz ty musisz nad wszystkim panowac myśleć za siebie ,ale i myśleć za innych co mogą zrobić,nie ukrywajmy,ale niektórzy jeżdza jak niedzielni kierowcy dużo takich teraz to nauka ci sie prawdziwa zaczyna
Stary 2010-03-23, 12:34   #4567
angelikaw
Zakorzenienie

SHINee - gratulacje!!!!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak tam Wasza waga? Ja jestem w 13 tygodniu i mam 1 kg na plusie.
ja kończę właśnie 14 tc i jestem 2 kg na minusie. Do tej pory bez jakichkolwiek wymiotów, ale mdłości mnie nie ominęły niestety.

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
nawet o lampce wina wspomniano... że jedną dziennie można ale z tego nie skorżystam bo wina nie znoszę
chyba jedną lampkę na miesiąc, a nie dziennie! Nawet nie będąc w ciąży nie pozwoliłabym sobie na codzienne popijanie wina... w weekendy - owszem, ale nie na codzień

A co do pierwszych ruchów - też jestem ciekawa, kiedy Moja mama mówi, ze powinnam je poczuć już za niecały miesiąc... Bo "motylki" to ja już czuję, gdy np. za długo leżę na jednym boku, to mnie tak dziwnie smyra w brzuchu... Ale wiem, że to jeszcze nie to Zresztą za wcześnie jest
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:39   #4568
dra
Zakorzenienie

aaaa Ilona tez jestem przeciwna alkoholowi i nikotynie nawet pare kropel alkoholu szkodzi,a tu ktozaleca lampke wina chory ktos
ja to lubiałam piwko sobie wypic,a teraz nie moge,ale dla dzidzi wszystko piwko nie ucieknie poczeka na kiedys tam tż mowi wypij sobie troszke,ale ja nie,bo wiem,ze nawet kropla zaszkodzi,tak samo z papierosami swieta to nie jestem,bo przec ciaza paliłam,ale odkad dowiedzialam sie,ze bedzie upragniona dzidzi rzuciłam,ale i tez mnie odepchneło i dobrze i czuje sie wolna od tego nałogu
jak ja widze tez jak dziewczyna w ciazy pali czy pije to bym trzasnela,ale co zrobic wśród znajomych co paliły czy troszke pily ja tam ochrzaniałam równo,ze tak nie wolno i ja zakazywałam im wrecz to sie przy mnie tak głupio czuły,że przy mnie wiecej nie zapalily czy pily,ale jak mnie nie bylo to pewno tak,ale ja sie czulam dobrze,ze zwruciłam uwage,a jak komus cos nie pasuje to mnie to nie obchodzi
i wlasnie te piwa niby bezalkoholowe najpi sie a one tez maja alkohol i pija
Stary 2010-03-23, 12:44   #4569
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
aaaa Ilona tez jestem przeciwna alkoholowi i nikotynie nawet pare kropel alkoholu szkodzi,a tu ktozaleca lampke wina chory ktos
ja to lubiałam piwko sobie wypic,a teraz nie moge,ale dla dzidzi wszystko piwko nie ucieknie poczeka na kiedys tam tż mowi wypij sobie troszke,ale ja nie,bo wiem,ze nawet kropla zaszkodzi,tak samo z papierosami swieta to nie jestem,bo przec ciaza paliłam,ale odkad dowiedzialam sie,ze bedzie upragniona dzidzi rzuciłam,ale i tez mnie odepchneło i dobrze i czuje sie wolna od tego nałogu
jak ja widze tez jak dziewczyna w ciazy pali czy pije to bym trzasnela,ale co zrobic wśród znajomych co paliły czy troszke pily ja tam ochrzaniałam równo,ze tak nie wolno i ja zakazywałam im wrecz to sie przy mnie tak głupio czuły,że przy mnie wiecej nie zapalily czy pily,ale jak mnie nie bylo to pewno tak,ale ja sie czulam dobrze,ze zwruciłam uwage,a jak komus cos nie pasuje to mnie to nie obchodzi
i wlasnie te piwa niby bezalkoholowe najpi sie a one tez maja alkohol i pija

Widzę że Ty tak jak ja Ja piwoszka byłam przed ciążą Lubiłam piwko od czasu do czasu a tera jak TŻ pije to chowa żeby mi przykrości nie robić i wlewa sobie do kubka po herbacie że niby się nie zorientuję ale mój nosek piwko czuje A palić tez paliłam przed ale pamiętam w styczniu jak mi mój TŻ dał zastrzyk z ovitrelle na pękniecie pęcherzyka to jakoś dwa dni później odechciało mi się palić i więcej nie zapaliłam a po tygodniu wiedział że jestem w ciąży
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:54   #4570
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Zdalam egzamin na prawko!!!

Za trzecim podejsciem. Chociaz egzaminator byl naprawde w porzadku i przymknal oko na kilka rzeczy.
no to gratulacje

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
No to żeby nie odwołali tym razem
nie odwołali, ale teraz jest nowa położna i coś jej się pokićkało i prosiła, żebym przyszła 20 min wcześniej
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 12:57   #4571
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę że Ty tak jak ja Ja piwoszka byłam przed ciążą Lubiłam piwko od czasu do czasu a tera jak TŻ pije to chowa żeby mi przykrości nie robić i wlewa sobie do kubka po herbacie że niby się nie zorientuję ale mój nosek piwko czuje A palić tez paliłam przed ale pamiętam w styczniu jak mi mój TŻ dał zastrzyk z ovitrelle na pękniecie pęcherzyka to jakoś dwa dni później odechciało mi się palić i więcej nie zapaliłam a po tygodniu wiedział że jestem w ciąży
mój tż czasami przy mnie wypije,ale tez stara sie nie pic,bo widzi jak mi brak
a ja paliłam żyłam normalnie ja sie nawet nie spodziewałam ciąży tyle czekania i czekałam jak zawsze na @ a tu ciąża
Stary 2010-03-23, 12:57   #4572
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Ja tez nie piję ani kropli w ciąży dlatego zastanowiło mnie co tez ten pan ginekolog (bo to lekaż się wypowiadał) wagaduje....
w poprzedniej ciąży tez ani kropli nie wypiłam...
Ten lekaż podkreślił że nie ma bezpiecznej wypitej ilości, ale ten kieliszek wina napewno nie zaszkodzi. Wręcz ma jakis dobry wpływ na rozluznienie macicy....
Nie moge sobie przypomniec co to był z program ... chyba coś o dzieciach na tvn style....
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 13:06   #4573
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dodzwoniłam się do mojego lekarza i niespodziewanie mam dzisiaj usg o 12.30 Trzymajcie kciuki, zeby wszystko było ok. Tylko nie wiem, jak on to załatwi ze zwolnieniem, bo mam do 25marca, a on na przód nie może wystawiać
i jak i jakkkkk napisz pozniej

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Zdalam egzamin na prawko!!!
GARTULUJEEEEEE

Cytat:
Napisane przez enis84 Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o wage to u mnie to trochę dziwnie wygląda bo ja zamiast przytyć to schudłam 1,5 kilo ;/ miałam taki okres że wymiotowałam ciągle ale to było dość dawno jakieś 4 tygodnie temu a teraz zdarzyło mi się kilka razy ale rzadko, nie wiem czemu schudłam przecież ciągle jem
u mnie tez na minusietzn schudlam a teraz stoje caly czas... wiec mimo ze 19 pracwie 20 tydzien to waga nie drgnie

Cytat:
POPIERAM

Cytat:
Nie moge sobie przypomniec co to był z program ... chyba coś o dzieciach na tvn style....
tez to widzialam na tvn style - sekrety dobrej niani...
Stary 2010-03-23, 13:09   #4574
gabisun
Zakorzenienie

Shina gratulacje
Co do alkoholu to możecie mnie bić ale na swoje urodzinki małego redsa wypiłam, nie sądzę żeby taka ilość maluszkowi zaszkodziła, ale wiadomo lepiej unikać ja przed ciążą też byłam miłośnikiem piwka

Czuję się normalnie jak stara babcia, byłam załatwić sprawy w dziekanacie, pogoda przepiękna więc zamiast kisić się w tramwaju to wysiadłam parę przystanków wcześniej żeby się przejść i normalnie zsapałam się jak dzik, oddechu nie mogłam złapać, no szok! teraz leżę i odpoczywam po tym małym spacerku
Ja jutro kończę 17 tydzień i u mnie 1kg na plusie, ciekawe jak będzie dalej

Martucha gratuluję pierwszego kopniaczka ja cały czas usilnie wsłuchuję się w swój brzuch raz poczułam juz jakieś przesunięcie w brzuszku tak nad ranem jak leżałam na plecach, ale to już się nie powtórzyło, chyba że nie umiem tego wyłapać w każdym razie już nie moge się doczekać aż dzidzi da mi jakiś znak

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 13:18   #4575
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
nie odwołali, ale teraz jest nowa położna i coś jej się pokićkało i prosiła, żebym przyszła 20 min wcześniej
mnie ostatnio przepisały na 15min później nie mówiąc mi o tym, ale 15 min to nie taka tragedia a i tak w sumie nie udało sie ginowi zachować godzin zapisów.

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Tak mi sie przypomniało, że w czwartek jest świeto Zwiastowania Najświętszej Maryi Pannie - tego dnia będa msze w intencji ochrony życia poczętego, generalnie ksiądz zapraszał pary spodziewajace sie potomstwa, także jak macie czas i chęć to modlitwa tego dnia szczególnie wskazana Ja sie przejdę na msze niestety bez męża, bo będzie w pracy

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 13:31   #4576
kasienka1701
Zadomowienie

Parę dni temu pisałam,że powiedziałam szefowej o ciąży i odziwo miło zareagowała.Dziś okazuje się,że to wszystko to jeden wielki Fałsz!!!!!!!!!!!!
Dziś wydarła sie na mnie,że wiedziałam o ciąży od 4 miesięcy...(fajnie,że nie wiedziałam i nie mogłam wiedzieć) i że powiedziałam jej w ostatniej chwili(powiedziałam na 2 tyg.przed końcem miesiąca) i wogóle tysiąc okropnych rzeczy mi powiedziałam,a raczej wykrzyczała,że mam ochotę normalnie uciekać.Płakać mi się chce,co za potwór,rece mi się trzesą a serducho wali,boję się,że dzidzi coś się stanie...

Stary 2010-03-23, 13:35   #4577
enis84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Parę dni temu pisałam,że powiedziałam szefowej o ciąży i odziwo miło zareagowała.Dziś okazuje się,że to wszystko to jeden wielki Fałsz!!!!!!!!!!!!
Dziś wydarła sie na mnie,że wiedziałam o ciąży od 4 miesięcy...(fajnie,że nie wiedziałam i nie mogłam wiedzieć) i że powiedziałam jej w ostatniej chwili(powiedziałam na 2 tyg.przed końcem miesiąca) i wogóle tysiąc okropnych rzeczy mi powiedziałam,a raczej wykrzyczała,że mam ochotę normalnie uciekać.Płakać mi się chce,co za potwór,rece mi się trzesą a serducho wali,boję się,że dzidzi coś się stanie...
nie przejmuj się głupią babą, uspokój się bo dzidzia jest smutna jak ty się smucisz
babka nic ci teraz nie może zrobić, przemyśli sprawe i się uspokoi
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 13:36   #4578
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Przykro mi Kasiu Ale nie przejmuj się głupią babą! Nie jej sprawa, czy wiedziałaś o ciąży, czy nie. Co za wredny babsztyl Postaraj się uspokoić i ... może pomyśl o L4?
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 13:40   #4579
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
ale pipa.... niestety coraz wiecej trakich dyr jest na swiecie.... jakbym moja slyszala....
przytulam cie.. nie denerwuj sie dzidzius najwazniejszy...

ja dostalam wkoncu wczoraj kase z zusu.. za 15dni 816 zl... wiec za miesiac bedzie ponad 1600 zl.. a co najsmiesnziejsze normalnie dostawalam 1600-1700 a musialam sie natyrac na premie z i dyra urzerac i wysluchiwac co ona nie mysli... umocnilo mnie to ze napewno co konca ciazy niewroce... jak mam wysluchiwac isie stresowac a siedziec w domu i miec tyle samo to sory...
Stary 2010-03-23, 13:48   #4580
BeataMi
Raczkowanie

Cytat:
Zawsze mnie fascynowało, że w takich sytuacjach najczęściej zdarza się, że to kobiety reagują w niemiły sposób, choć wydawałoby się, że to właśnie one powinny być bardziej wyrozumiałe Smutne. Kasienka, nic się nie martw, pomyśl, że teraz nie ma znaczenia co myśli jakaś niezrównoważona psychicznie baba tylko najważniejsze jest Twoje dzieciątko, a więc i Twoje dobre samopoczucie Głowa do góry Na pohybel wszystkim wstrętnym babsztylom, które psują Ci humor
BeataMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 13:55   #4581
kasienka1701
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny za słowa otuchy...czuję się teraz jakbym była pijana,w głowie mi się kręci,nie wiem jak wytrzymam do 16;00,nie mówiąc już o tym jak wytrzymam do końca tygodnia,bo tyle bedę pracować...Nie wiem jak można komuś powiedzieć takie przykre rzeczy,w dodatku kobiecie w ciąży...Nie jestem niby przesądna,ale w tym momencie zyczę jej,żeby ją za to myszy zjadły...Niech idzie do diabła głupia alkoholiczka!!!Jak widać spotkania AA nic jej nie pomagają,bo chyba już wszystkie szare komórki zabiła alkoholem....

Stary 2010-03-23, 14:02   #4582
abz
Zakorzenienie

Cytat:
No ca za babsztyl!!! Ja rozumiem ja, ze jest pracodawcą i jakby traci pracownika na dłuższy czas, ale takie jest życie. I na pewno nie ma prawa sie na ciebie wydzierać, ze o ciąży wiedziałaś juz wcześniej. Że niby jakby wiedziała od razu po zrobieniu twojego testu ciążowego to co? To by sie inaczej zachowała? Nie, no tylko wziąć i lać
Dzidzi nic nie bedzie, ale jak już ochłoniesz to staraj sie juz do tego tak emocjonalnie nie wracać

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 14:17   #4583
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

elenka1 - to witam w kielcowym gronie

mój dzisiejszy dzień to trzeba zanotować - zero wymiotów póki co i nawet nieźle się czuję oczywiście są gazy i ciągłe bekanie ( to jest straszne...tak mi się odbija...jak staremu chłopu po kilku piwach), lekkie nudności, ale ogólnie jest nieźle

zrobiłam dziś pranie i wywiesiłam na dworze i trochę zaczęłam sprzątać przed Świętami i zrobiłam wielkanocna kompozycje na stół

kasienka1701 - strasznie mi przykro z powodu reakcji szefowej! Co za wredna baba! nie rozumiem jak takie potwory moga chodzić po świecie! Niczym się nie przejmuj, najważniejsza teraz jesteś Ty i dziecko.

I masz rację - może ją myszy zjedzą
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 14:18   #4584
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

xxSHINeexx GRATULACJE ;-) Teraz będziesz mistrzem kierownicy
Cytat:
Kurcze, co za babsztyl. Faktycznie kobiety są wredniejsze w takiej sytuacji od facetów. Dziwi mnie to bardzo, ale czemu my "kobiety" jesteśmy takie wredne i zawistne???
Nie przejmuj się kochana, idź na zwolnienie jeśli tylko możesz i mniej ją szeroko w ....d

a ja połaziłam sobie dziś po mieście, wyszłam z domku o 11 i dopiero co wróciłam, przydał mi się taki spacerek bo ja już jestem na plusie jakies 3,5kg... masakra
Stary 2010-03-23, 14:32   #4585
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez starapanna Pokaż wiadomość
Ewcia ja umieram ze strachu. Od samego poczatku wszystko bylo bardzo dziwne (...) Poki co syski bola i czuje sie ciazowo.Brzusio widac od 10tc, nie ukryje go w zaden sposob. Ponoc wygladam jak w 5 miesiacu .
Rzeczywiście sobie teraz przypomniałam, że wklejałaś jakiś czas temu zdjęcie brzuszka i już wtedy był widoczny. Trzymaj się dzielnie, na pewno wszystko będzie dobrze. Strach na pewno jest ogromny, ale teraz zaczyna się już zaraz II trymestr więc zagrożenie jest znacznie mniejsze.

Cytat:
w poprzedniej ciąży tez ani kropli nie wypiłam...
Ten lekaż podkreślił że nie ma bezpiecznej wypitej ilości, ale ten kieliszek wina napewno nie zaszkodzi. Wręcz ma jakis dobry wpływ na rozluznienie macicy....
Tak też uczone było pokolenie naszych rodziców, moja mama pamięta, że wręcz kazali pić lampkę czerwonego wina codziennie. To miało chyba coś wolnego z krwią- dobry wpływ na wyniki. Dlatego też niektóre moje ciotki dziwnie na mnie patrzą, kiedy odmawiam nawet łyka winka- myślą że wydziwiam.
Podejście do tematów ciąży i tego co wolno a czego nie zmienia się systematycznie co kilka lat i tak już pewnie zostanie.
Pięć lat temu moja paląca koleżka zaszła w ciążę i lekarz zabronił jej rzucać palnie. twierdził, że nagłe pozbawienie organizmu tytoniu jest gorsze dla dziecka niż kontynuacja palenia. Miała tylko znacznie ograniczyć.

Cytat:
A właściwie co ja obchodzi kiedy się dowiedziała? Przecież pracujesz nadal? Czy planujesz właśnie zwolnienie? Zdążysz normalnie przekazać komuś swoje obowiązki? Olej głupią babę. Teraz dziecko jest najważniejsze. Może miała zły dzień i nie miała się na kim wyładować.... co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.

Edytowane przez Szczęśliwa
Czas edycji: 2010-03-23 o 14:37
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 14:41   #4586
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:

A właściwie co ja obchodzi kiedy się dowiedziała? Przecież pracujesz nadal? Czy planujesz właśnie zwolnienie? Zdążysz normalnie przekazać komuś swoje obowiązki? Olej głupią babę. Teraz dziecko jest najważniejsze. Może miała zły dzień i nie miała się na kim wyładować.... co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
Zły dzień to ona ma codziennie...Owszem rezygnuję z pracy,bo nie będę pracować z chamką w takich warunkach,zwłaszcza teraz kiedy jestem w ciąży,ale powiedziałam jej o tym odpowiednio wczesnie.Wydaje mi się,że 2 tygodnie przed to nie jest za późno,biorąc pod uwagę,że jestem na umowie zlecenie...Kurde a jakbym miała nagły wypadek i leżała w szpitalu na intensywnej terapii...Chyba by zadzwoniła,ze muszę przyjść do pracy i nic ją to nie obchodzi...

Stary 2010-03-23, 14:55   #4587
BeataMi
Raczkowanie

Pewnie kilku z Was się narażę ale ponieważ każdy ma prawo do własnego zdania, to wypowiem się na temat alkoholu w ciąży. Ja będąc w poprzedniej ciąży piłam alkohol i nie wydaje mi się, żeby miało to wpływ na moje dziecko. Wytłumaczę teraz co mam na myśli, pisząc że piłam alkohol zanim mnie odsądzicie od czci i wiary W okresie kiedy byłam w ciąży nagromadziło nam się sporo imprez (głównie wesel) w związku z powyższym na początku piłam łyczka szampana przy pierwszym toaście, a potem miałam przed sobą pół kieliszka wina i czasami to wypijałam w trakcie wesela czasami nie. W gorące dni pijemy z mężem Gingera z Fantą z cytryny (świetnie gasi pragnienie), normalnie w proporcji pół na pół, w trakcie ciąży kiedy już się zdecydowałam na napicie się tego, to wlewałam 1/4 Gingera i resztę Fanty. Nie wydaje mi się, żeby ilości jakie wypijałam ani częstotliwość z jaką to robiłam były zbrodnicze... Co do kieliszka wina codziennie, to moja przyjaciółka która mieszka w Hiszpanii w trakcie ciąży piła właśnie codziennie kieliszek czerwonego wina do obiadu i jej 10 letnie teraz dziecko jest zdrowe jak ryba, nie ma najmniejszych trudności w szkole, wręcz przeciwnie, jest jednym z najlepszych uczniów, więc mnie akurat pogląd wspominanej przez Was pani lekarki ani nie dziwi ani nie oburza.

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
Pięć lat temu moja paląca koleżka zaszła w ciążę i lekarz zabronił jej rzucać palnie. twierdził, że nagłe pozbawienie organizmu tytoniu jest gorsze dla dziecka niż kontynuacja palenia. Miała tylko znacznie ograniczyć.
Mojej koleżance to samo lekarz powiedział w zeszłym roku. Ona w końcu miała rzucić palenie ale zabronił jej to robić z dnia na dzień tylko kazał ograniczać stopniowo i przestać palić w połowie drugiego trymestru. Może coś w tym jest...
BeataMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 15:07   #4588
Pomidora
Zakorzenienie

Kasienko, co za babsztyl paskudny! Postaraj się nie przejmować, dzidzia najważniejsza Rzeczywiście kobiety gorzej chyba reagują na wiadomość o ciąży pracownicy niż mężczyźni Zmykaj na L4 jak nie potrafią się zachować!

Martucha, dobre podejście do L4 - ma takie samo

Ninaad, to dobrze, ze w końcu nie odwołali wizyty

Azb, może też się przejdę w czwartek do kościoła i pomodlę się za naszego maluszka - u nas ksiądz w niedzielę nic nie mówił.

To tak, najpierw wieści - młody rośnie bardzo ładnie i symetrycznie Czyli że dalej wszystko jak powinno być - w 17tc Brykał dziś jak mały koziołek, aż się lekarz śmiał Serducho pięknie bije, my zachwyceni, więc jest good

Teraz się wypowiem troszkę, a co Paliłam 11 lat przed ciążą i rzuciłam palenie po wiadomości o ciąży. Trwało to jakiś tydzień, nie ukrywam, ale od tego czasu nie palę w ogóle i całkiem dobrze się z tym czuję. Czytałam gdzieś, że lekarze, którzy nie każą kobiecie rzucać palenia w ciąży, są starej daty, a takie stwierdzenia, że to może zaszkodzić dziecku, są tylko wymówką. Bo nawet rzucenie palenia w ostatnim miesiącu ciąży może być z korzyścią dla dziecka - wszędzie to przeczytacie!
Co do alkoholu, uważam, że można się powstrzymać i tyle. Ale nikogo nie mam zamiaru oceniać, bo ja z kolei pewnie latem wypije piwo tzn. bezalkoholowe, bo... uwaga, uwaga.... tyle samo alkoholu co w piwie bezalkoholowym jest w kefirze!(przez fermentowanie) Niezłe, co? A kefir ciężarna może jeść
Ale każda z nas jest inna i może mieć swoje zdanie. W końca każda z nas będzie matką i na swój sposób dba o maleństwo

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 15:10   #4589
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Znalazłam Staaary przepis dołączony do staaarej gofrownicy "od ruskich" Ale goferki pycha:
Gofry holenderskie
Przepis na około 16 gofrów
Składniki:
300g mąki wrocławskiej
0,5l mleka
50g cukru pudru
szczypta soli
100g masła
2 jaja
15g proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze zmiksować, otrzymując konsystencję ciasta naleśnikowego. Piec ok 3min (w tej staaarej gofrownicy, w innej trzeba chyba "na oko")
Goferki są naprawdę pyszne i chrupiące. Mamcia od lat takie robi. Aż sama nabrałam ochoty
Kochana gofry zrobiłam ale z innego przepisu- i tak bardzo ci dziękuje
Przepis znalazłam na necie,,, gofry wyszły pyszne

Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników).

Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka).

Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy (ciasto samo ładnie się rozprowadzi).

Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem (u mnie czas pieczenia to 2,5 min.)
Stary 2010-03-23, 15:14   #4590
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BeataMi Pokaż wiadomość
Pewnie kilku z Was się narażę ale ponieważ każdy ma prawo do własnego zdania, to wypowiem się na temat alkoholu w ciąży. Ja będąc w poprzedniej ciąży piłam alkohol i nie wydaje mi się, żeby miało to wpływ na moje dziecko. Wytłumaczę teraz co mam na myśli, pisząc że piłam alkohol zanim mnie odsądzicie od czci i wiary W okresie kiedy byłam w ciąży nagromadziło nam się sporo imprez (głównie wesel) w związku z powyższym na początku piłam łyczka szampana przy pierwszym toaście, a potem miałam przed sobą pół kieliszka wina i czasami to wypijałam w trakcie wesela czasami nie. W gorące dni pijemy z mężem Gingera z Fantą z cytryny (świetnie gasi pragnienie), normalnie w proporcji pół na pół, w trakcie ciąży kiedy już się zdecydowałam na napicie się tego, to wlewałam 1/4 Gingera i resztę Fanty. Nie wydaje mi się, żeby ilości jakie wypijałam ani częstotliwość z jaką to robiłam były zbrodnicze... Co do kieliszka wina codziennie, to moja przyjaciółka która mieszka w Hiszpanii w trakcie ciąży piła właśnie codziennie kieliszek czerwonego wina do obiadu i jej 10 letnie teraz dziecko jest zdrowe jak ryba, nie ma najmniejszych trudności w szkole, wręcz przeciwnie, jest jednym z najlepszych uczniów, więc mnie akurat pogląd wspominanej przez Was pani lekarki ani nie dziwi ani nie oburza.

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Mojej koleżance to samo lekarz powiedział w zeszłym roku. Ona w końcu miała rzucić palenie ale zabronił jej to robić z dnia na dzień tylko kazał ograniczać stopniowo i przestać palić w połowie drugiego trymestru. Może coś w tym jest...
Jestem pewna że mała ilość alkoholu nie zaszkdzi dziecku. Mam sąsiadkę (29lat) która urodziła sześcioro dzieci i piła na umur przez cała ciąże. To nałogowa alkoholiczka, ale dzieci urodziła z pozoru zdrowe i naprawde śliczne. Pisze 'z pozoru" po nie wiem co sie z nimi teraz dzieje, wszystkie dzieci jej odebrano. Teraz jest z siódmym w ciąży i w więzieniu siedzi więc narazie nie pije.
Mysle jednak że te dzieciaki miłay ten syndrom alkoholowy... bo to troszke później wychodzi. Ale to co pisze to juz patologia...

Ja tam wole nie pić, bo jakby co było nie tak to nie będe przynajmniej sie obwiniała że może to przez alkohol....
Palić, w życiu nie paliłam... więc tu problemu nie ma jestem jednak palaczem biernym bo ojciec pali nałogowo i chcąc niechcąc czasem ten dym wdycham.....
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości