|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Cytat:
|
|
#4562 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO
Cytat:
|
|
#4563 |
|
Zadomowienie
|
No ja tez mam ochotę na winko np. Ale dla mnie napicie się alkoholu jest takie samo jakbym dal dziecku się napić. A tal w ogóle to dlaczego ktoś jeszce nei stworzył np. napoju o smaku piwka całkowicie bez alkoholu (bo np. Karmi czy lech free mają w sobie alkohol )
|
|
|
|
#4564 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziekuje Wam dziewczyny
|
|
|
|
#4565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale niestety
|
|
#4566 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
a mnie coś brzuszek boli i znow mdlosci eh zazdroszcze tym co juz czuja mi leci 15tc i jestem ciekawa kiedy cos poczuje,a ja odkad zaczelam jesc przytylo mi sie już 2 kg oj żeby te kilogramy za szybko w przód nie leciały,wczoraj ogladałam brzuszek i stwierdzam,ze zaczyna widac taki inny jest,a i tez mialam tzw boczki cielsko raczej ale nie mam już ich jakoś brzuch zabrał je ![]() Ilona wcześniej chodziłam co chwile siusiu teraz mnie ale tez dosc czesto jeszcze w nocy to tak z 3 razy musze jeszcze wstac nieraz juz tak mi sie nie chce spiaca jestem,ale co trzeba to trzeba a ja dobrze sie czuje tylko nosek mam jeszcze zapchany i to mnie męczy,a tu wiosna trzeba troszke posiedziec na dworze sliczna pogoda ![]() Shin widzisz udało się gratuluje jak egzaminator jest oki to przymknie oko,teraz to cie czeka prawdziwa nauka jazdy,bo co to jest 30h czy iles tam i jezdzenie z boku z kims kto zachamuje,teraz ty musisz nad wszystkim panowac myśleć za siebie ,ale i myśleć za innych co mogą zrobić,nie ukrywajmy,ale niektórzy jeżdza jak niedzielni kierowcy dużo takich teraz to nauka ci sie prawdziwa zaczyna
|
#4567 | ||
|
Zakorzenienie
|
SHINee - gratulacje!!!!!!!!!!!
Cytat:
Cytat:
![]() A co do pierwszych ruchów - też jestem ciekawa, kiedy Moja mama mówi, ze powinnam je poczuć już za niecały miesiąc... Bo "motylki" to ja już czuję, gdy np. za długo leżę na jednym boku, to mnie tak dziwnie smyra w brzuchu... Ale wiem, że to jeszcze nie to Zresztą za wcześnie jest
|
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
aaaa Ilona tez jestem przeciwna alkoholowi i nikotynie nawet pare kropel alkoholu szkodzi,a tu ktozaleca lampke wina chory ktos
ja to lubiałam piwko sobie wypic,a teraz nie moge,ale dla dzidzi wszystko piwko nie ucieknie poczeka na kiedys tam tż mowi wypij sobie troszke,ale ja nie,bo wiem,ze nawet kropla zaszkodzi,tak samo z papierosami swieta to nie jestem,bo przec ciaza paliłam,ale odkad dowiedzialam sie,ze bedzie upragniona dzidzi rzuciłam,ale i tez mnie odepchneło i dobrze i czuje sie wolna od tego nałogu jak ja widze tez jak dziewczyna w ciazy pali czy pije to bym trzasnela,ale co zrobic wśród znajomych co paliły czy troszke pily ja tam ochrzaniałam równo,ze tak nie wolno i ja zakazywałam im wrecz to sie przy mnie tak głupio czuły,że przy mnie wiecej nie zapalily czy pily,ale jak mnie nie bylo to pewno tak,ale ja sie czulam dobrze,ze zwruciłam uwage,a jak komus cos nie pasuje to mnie to nie obchodzi i wlasnie te piwa niby bezalkoholowe najpi sie a one tez maja alkohol i pija
|
#4569 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzę że Ty tak jak ja Ja piwoszka byłam przed ciążą Lubiłam piwko od czasu do czasu a tera jak TŻ pije to chowa żeby mi przykrości nie robić i wlewa sobie do kubka po herbacie że niby się nie zorientuję ale mój nosek piwko czuje |
|
|
|
|
#4570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nie odwołali, ale teraz jest nowa położna i coś jej się pokićkało i prosiła, żebym przyszła 20 min wcześniej
|
|
|
|
|
#4571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja paliłam żyłam normalnie ja sie nawet nie spodziewałam ciąży tyle czekania i czekałam jak zawsze na @ a tu ciąża
|
|
#4572 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w poprzedniej ciąży tez ani kropli nie wypiłam... Ten lekaż podkreślił że nie ma bezpiecznej wypitej ilości, ale ten kieliszek wina napewno nie zaszkodzi. Wręcz ma jakis dobry wpływ na rozluznienie macicy.... Nie moge sobie przypomniec co to był z program ... chyba coś o dzieciach na tvn style....
|
|
|
#4573 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() napisz pozniej GARTULUJEEEEEE Cytat:
tzn schudlam a teraz stoje caly czas... wiec mimo ze 19 pracwie 20 tydzien to waga nie drgnie![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4574 |
|
Zakorzenienie
|
Shina gratulacje
Co do alkoholu to możecie mnie bić ale na swoje urodzinki małego redsa wypiłam, nie sądzę żeby taka ilość maluszkowi zaszkodziła, ale wiadomo lepiej unikać Czuję się normalnie jak stara babcia, byłam załatwić sprawy w dziekanacie, pogoda przepiękna więc zamiast kisić się w tramwaju to wysiadłam parę przystanków wcześniej żeby się przejść i normalnie zsapałam się jak dzik, oddechu nie mogłam złapać, no szok! teraz leżę i odpoczywam po tym małym spacerku ![]() Ja jutro kończę 17 tydzień i u mnie 1kg na plusie, ciekawe jak będzie dalej ![]() Martucha gratuluję pierwszego kopniaczka ja cały czas usilnie wsłuchuję się w swój brzuch raz poczułam juz jakieś przesunięcie w brzuszku tak nad ranem jak leżałam na plecach, ale to już się nie powtórzyło, chyba że nie umiem tego wyłapać w każdym razie już nie moge się doczekać aż dzidzi da mi jakiś znak
|
|
|
|
#4575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Tak mi sie przypomniało, że w czwartek jest świeto Zwiastowania Najświętszej Maryi Pannie - tego dnia będa msze w intencji ochrony życia poczętego, generalnie ksiądz zapraszał pary spodziewajace sie potomstwa, także jak macie czas i chęć to modlitwa tego dnia szczególnie wskazana
|
|
#4576 |
|
Zadomowienie
|
Parę dni temu pisałam,że powiedziałam szefowej o ciąży i odziwo miło zareagowała.Dziś okazuje się,że to wszystko to jeden wielki Fałsz!!!!!!!!!!!!
Dziś wydarła sie na mnie,że wiedziałam o ciąży od 4 miesięcy...(fajnie,że nie wiedziałam i nie mogłam wiedzieć) i że powiedziałam jej w ostatniej chwili(powiedziałam na 2 tyg.przed końcem miesiąca) i wogóle tysiąc okropnych rzeczy mi powiedziałam,a raczej wykrzyczała,że mam ochotę normalnie uciekać.Płakać mi się chce,co za potwór,rece mi się trzesą a serducho wali,boję się,że dzidzi coś się stanie...
|
#4577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
babka nic ci teraz nie może zrobić, przemyśli sprawe i się uspokoi |
|
|
|
|
#4578 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Postaraj się uspokoić i ... może pomyśl o L4?
|
|
|
#4579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przytulam cie.. nie denerwuj sie dzidzius najwazniejszy... ja dostalam wkoncu wczoraj kase z zusu.. za 15dni 816 zl... wiec za miesiac bedzie ponad 1600 zl.. a co najsmiesnziejsze normalnie dostawalam 1600-1700 a musialam sie natyrac na premie z i dyra urzerac i wysluchiwac co ona nie mysli... umocnilo mnie to ze napewno co konca ciazy niewroce... jak mam wysluchiwac isie stresowac a siedziec w domu i miec tyle samo to sory...
|
|
|
#4580 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Głowa do góry Na pohybel wszystkim wstrętnym babsztylom, które psują Ci humor |
|
|
|
|
#4581 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy...czuję się teraz jakbym była pijana,w głowie mi się kręci,nie wiem jak wytrzymam do 16;00,nie mówiąc już o tym jak wytrzymam do końca tygodnia,bo tyle bedę pracować...Nie wiem jak można komuś powiedzieć takie przykre rzeczy,w dodatku kobiecie w ciąży...Nie jestem niby przesądna,ale w tym momencie zyczę jej,żeby ją za to myszy zjadły...Niech idzie do diabła głupia alkoholiczka!!!Jak widać spotkania AA nic jej nie pomagają,bo chyba już wszystkie szare komórki zabiła alkoholem....
|
#4582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem ja, ze jest pracodawcą i jakby traci pracownika na dłuższy czas, ale takie jest życie. I na pewno nie ma prawa sie na ciebie wydzierać, ze o ciąży wiedziałaś juz wcześniej. Że niby jakby wiedziała od razu po zrobieniu twojego testu ciążowego to co? To by sie inaczej zachowała? Nie, no tylko wziąć i lać ![]() Dzidzi nic nie bedzie, ale jak już ochłoniesz to staraj sie juz do tego tak emocjonalnie nie wracać
|
|
#4583 |
|
Zakorzenienie
|
elenka1 - to witam w kielcowym gronie
![]() mój dzisiejszy dzień to trzeba zanotować - zero wymiotów póki co i nawet nieźle się czuję oczywiście są gazy i ciągłe bekanie ( to jest straszne...tak mi się odbija...jak staremu chłopu po kilku piwach ), lekkie nudności, ale ogólnie jest nieźle![]() zrobiłam dziś pranie i wywiesiłam na dworze i trochę zaczęłam sprzątać przed Świętami i zrobiłam wielkanocna kompozycje na stół kasienka1701 - strasznie mi przykro z powodu reakcji szefowej! Co za wredna baba! nie rozumiem jak takie potwory moga chodzić po świecie! Niczym się nie przejmuj, najważniejsza teraz jesteś Ty i dziecko. I masz rację - może ją myszy zjedzą ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#4584 | |
|
Rozeznanie
|
xxSHINeexx
![]() Cytat:
Nie przejmuj się kochana, idź na zwolnienie jeśli tylko możesz i mniej ją szeroko w ....d ![]() a ja połaziłam sobie dziś po mieście, wyszłam z domku o 11 i dopiero co wróciłam, przydał mi się taki spacerek bo ja już jestem na plusie jakies 3,5kg... masakra
|
|
|
#4585 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Podejście do tematów ciąży i tego co wolno a czego nie zmienia się systematycznie co kilka lat i tak już pewnie zostanie. Pięć lat temu moja paląca koleżka zaszła w ciążę i lekarz zabronił jej rzucać palnie. twierdził, że nagłe pozbawienie organizmu tytoniu jest gorsze dla dziecka niż kontynuacja palenia. Miała tylko znacznie ograniczyć. Cytat:
co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-03-23 o 14:37 |
|||
|
|
|
#4586 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4587 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie kilku z Was się narażę ale ponieważ każdy ma prawo do własnego zdania, to wypowiem się na temat alkoholu w ciąży. Ja będąc w poprzedniej ciąży piłam alkohol i nie wydaje mi się, żeby miało to wpływ na moje dziecko. Wytłumaczę teraz co mam na myśli, pisząc że piłam alkohol zanim mnie odsądzicie od czci i wiary
W okresie kiedy byłam w ciąży nagromadziło nam się sporo imprez (głównie wesel) w związku z powyższym na początku piłam łyczka szampana przy pierwszym toaście, a potem miałam przed sobą pół kieliszka wina i czasami to wypijałam w trakcie wesela czasami nie. W gorące dni pijemy z mężem Gingera z Fantą z cytryny (świetnie gasi pragnienie), normalnie w proporcji pół na pół, w trakcie ciąży kiedy już się zdecydowałam na napicie się tego, to wlewałam 1/4 Gingera i resztę Fanty. Nie wydaje mi się, żeby ilości jakie wypijałam ani częstotliwość z jaką to robiłam były zbrodnicze... Co do kieliszka wina codziennie, to moja przyjaciółka która mieszka w Hiszpanii w trakcie ciąży piła właśnie codziennie kieliszek czerwonego wina do obiadu i jej 10 letnie teraz dziecko jest zdrowe jak ryba, nie ma najmniejszych trudności w szkole, wręcz przeciwnie, jest jednym z najlepszych uczniów, więc mnie akurat pogląd wspominanej przez Was pani lekarki ani nie dziwi ani nie oburza.---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Mojej koleżance to samo lekarz powiedział w zeszłym roku. Ona w końcu miała rzucić palenie ale zabronił jej to robić z dnia na dzień tylko kazał ograniczać stopniowo i przestać palić w połowie drugiego trymestru. Może coś w tym jest... |
|
|
|
#4588 |
|
Zakorzenienie
|
Kasienko, co za babsztyl paskudny! Postaraj się nie przejmować, dzidzia najważniejsza
Zmykaj na L4 jak nie potrafią się zachować!Martucha, dobre podejście do L4 - ma takie samo ![]() Ninaad, to dobrze, ze w końcu nie odwołali wizyty ![]() Azb, może też się przejdę w czwartek do kościoła i pomodlę się za naszego maluszka - u nas ksiądz w niedzielę nic nie mówił. To tak, najpierw wieści - młody rośnie bardzo ładnie i symetrycznie Czyli że dalej wszystko jak powinno być - w 17tc Serducho pięknie bije, my zachwyceni, więc jest good ![]() Teraz się wypowiem troszkę, a co Paliłam 11 lat przed ciążą i rzuciłam palenie po wiadomości o ciąży. Trwało to jakiś tydzień, nie ukrywam, ale od tego czasu nie palę w ogóle i całkiem dobrze się z tym czuję. Czytałam gdzieś, że lekarze, którzy nie każą kobiecie rzucać palenia w ciąży, są starej daty, a takie stwierdzenia, że to może zaszkodzić dziecku, są tylko wymówką. Bo nawet rzucenie palenia w ostatnim miesiącu ciąży może być z korzyścią dla dziecka - wszędzie to przeczytacie!Co do alkoholu, uważam, że można się powstrzymać i tyle. Ale nikogo nie mam zamiaru oceniać, bo ja z kolei pewnie latem wypije piwo tzn. bezalkoholowe, bo... uwaga, uwaga.... tyle samo alkoholu co w piwie bezalkoholowym jest w kefirze!(przez fermentowanie) Niezłe, co? A kefir ciężarna może jeść ![]() Ale każda z nas jest inna i może mieć swoje zdanie. W końca każda z nas będzie matką i na swój sposób dba o maleństwo |
|
|
|
#4589 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Przepis znalazłam na necie,,, gofry wyszły pyszne ![]()
![]() Miksujemy razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę, proszek i zmieszane wcześniej żółtka jajek z olejem. Dodajemy olejek i szczyptę soli (ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstszą od ciasta do naleśników). Osobno miksujemy białka jajek ze szczyptą soli (białko musi mieć wysoką sztywność), które dodajemy do ciasta już nie miksując (miksowanie burzy strukturę ubitego białka). Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy (ciasto samo ładnie się rozprowadzi). Staramy się nie zaglądać do gofrów przed upieczeniem (u mnie czas pieczenia to 2,5 min.)
|
|
|
#4590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mysle jednak że te dzieciaki miłay ten syndrom alkoholowy... bo to troszke później wychodzi. Ale to co pisze to juz patologia... Ja tam wole nie pić, bo jakby co było nie tak to nie będe przynajmniej sie obwiniała że może to przez alkohol.... Palić, w życiu nie paliłam... więc tu problemu nie ma jestem jednak palaczem biernym bo ojciec pali nałogowo i chcąc niechcąc czasem ten dym wdycham.....
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:59.

no ale niestety
ale nie mam już ich jakoś brzuch zabrał je 

ja cały czas usilnie wsłuchuję się w swój brzuch
w każdym razie już nie moge się doczekać aż dzidzi da mi jakiś znak
Postaraj się uspokoić i ... może pomyśl o L4?
), lekkie nudności, ale ogólnie jest nieźle
twierdził, że nagłe pozbawienie organizmu tytoniu jest gorsze dla dziecka niż kontynuacja palenia. Miała tylko znacznie ograniczyć.
co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem.