Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE2010 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-23, 20:43   #4621
dra
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

a dziewczyny jutro lece do apteki w koncu nie wiecie co moge poprosic jakies kropelki do nosa,bo sie w koncu udusze nie daje rady juz w aptece powinny cos pomoc,ale moze wy wiecie??
a tamten temat zamykamy,bo każda ma swoje zdanie i wie co robic
Stary 2010-03-23, 20:47   #4622
kaska1980
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy-MAMUSIE WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKO

Hej dziewczyny
Ycnan śliczny ten twój brzuszek. Mi kończy sie dopiero 7 tydzień i niestety jeszcze nie pochwalę Wam sie brzuszkiem bo na razie to tylko wieczorami troszke jest wiekszy, ale myślę ze to na razie tłuszczyk wychodzi
Dziewczyny mam mały dylemat. Sprawa jest dość długa ale tak po krótce to powiem Wam że otrzymałam od swojego szefa (który jeszcze nic nie wiem o mojej ciąży) nowy zakres obowiązków. Jestem główną księgową a dopisano mi obowiązki z tytułu prowadzenia i nadzoru nad sprawami kadrowymi i personalnymi. Oczywiście więcej obowiązków za te same pieniążki. Nadmienie że te obowiązki należały kiedys do mojej koleżanki, ktora obecnie jest na macierzyńskim. Początkow ja zgodziłam się za nią to robić. Od ok 6 miesięcy przyuczam do tego wszsytkiego żonę mojego szefa i ona ma się tym zajmować. Więc ja nie widzę sensu abym miala te obowiązki zapisane w swojej karcie obowiazków i była za to odpowiedzialna. zastanawiam się czy mimo ochrony (cąża) nie podpisanie takiej nowej karty obowiązków może skutkować wypowiedzeniem mi umowy??
Jak myślicie??
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 20:50   #4623
ycnan
Zadomowienie

Dziękuję bardzo za pochwały. Mi tez się brzusio podoba
Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
a dziewczyny jutro lece do apteki w koncu nie wiecie co moge poprosic jakies kropelki do nosa,bo sie w koncu udusze nie daje rady juz w aptece powinny cos pomoc,ale moze wy wiecie??
Nie wiem, czy są jakieś preparaty bo z tego co czytałam, to zatkany nos jest "standardem" na tym etapie ciąży. No, chyba, że się przeziębiłaś, to co innego. Ale i tak kurcze brakuje bezpiecznych leków na takie dolegliwości u ciężarnych. Aż wstyd, że nikt się za to nie zabrał
W każdym razie, panie w aptece powinny wiedzieć co można Ci dać.

kaska1980, nie doradzę niestety, bo się nie znam. Ale chroniona będziesz chyba dopiero od 3msc ciąży.
I nie wiem, czy nie zrozumiałam źle, ale żona szefa ma się tym zajmować, a Ty będziesz odpowiedzialna? Czy jak?

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-03-23 o 20:53
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 20:53   #4624
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
wiem, że na pewno NIE można preparatów z pseudoefedryną, typu sudafed, cirrus... wg mojego laryngologa najlepiej nic nie brać w ciąży, ew. w razie potrzeby płukać nos/zatoki solą fizjologiczną- ale to pomaga raczej przy gęstym katarze tylko. Ten wodnisty chyba trzeba przeczekać..
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 21:19   #4625
dra
Zakorzenienie

jutro podejde i sie dowiem w sumie byłam przeziebiona 2 dni koszmarnie sie czułam,ale juz jest super,tylko mam typowo zapchany nos,ze nie moge oddychac i do tego nie moge sie wysmarkac w nocy ciezko mi spac z otwarta buzia,mam nadzieje,ze cos dadza,ja mam u siebie krople do nosa otrivin,ale nie wolo ich też jutro musze isc i niech cois dadza i niech to przechodzi

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

dobra ja na dzis uciekam dobrej nocki życze
Stary 2010-03-23, 21:22   #4626
szokoladka74
Raczkowanie

SHINee- Super najważniejsze,że się udało, nie ważne za którym podejściem
Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Płakać mi się chce,co za potwór,rece mi się trzesą a serducho wali,boję się,że dzidzi coś się stanie...
Daj mi namiar do tej Pańci, to rzucę się jej na aortę

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
dzisiaj poczułam takie jakby przesunięcie, punkięcie i aż gorąco mi się zrobiło. nie da się tego pomylić z niczym innym już się nie mogę doczekać pierwszego kopniaka
To na pewno Dzidzia !!! Gratulacje z okazji pracy mgr.

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Wklejam zdjęcie porannego brzusia

Mamcia dostrzegła, że z prawej mam bardziej wypchany brzuch i powiedziała, że może tam siedzi maluch, a to znaczy, że dziewczynka.
Brzusio super
Ja mam ciągle brzuch wypchany z prawej. Ciekawe na ile słowa Twojej mamy się potwierdzą

Pomidorko cieszę się,że badanie wyszło dobrze. Nie ma nic lepszego, niż posłuchać bicia serca dziecka

A w moim brzuszku czuję fikołki Takie leciutkie, najfajniej z rana jak w domu jest cicho, leże na plecach ( dziecku chyba tak nie wygodnie) i wtedy na znak protestu kręci się !
Ależ cudnie! Czyli na 16tyg. i 2 dni.

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png

Edytowane przez szokoladka74
Czas edycji: 2010-03-23 o 21:23
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 21:34   #4627
kaska1980
Rozeznanie

Ycnan dokładnie tak jak zrozumiałaś. Ona to będzie robić a jak popełni gdzieś gafę to mnie będą ścigać że niby jej pracy nie dopilnowałam. Ja mam swoje obowiązki w księgowości i niestety ale nie zawsze mam czas aby sprawdzić czy ona to wszsytko będzie dobrze robiła. Poza tym jeśli ktoś coś robi to wiadome jest dla mnie że musi ponosić za to odpowiedzialność.
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 21:47   #4628
gabisun
Zakorzenienie

Lenko, Szokoladko dziękuję

Szokoladko fajnie,że twoja dzidzia tak bryka

Dra nie martw się,że zaszkodziłaś dzidzi, przecież tam było wyraźnie napisane 6-7 tydzień, wtedy to już prawie każda wiedziała o ciąży. A na początku to jeszcze dzidek musi się zagnieździć a to trochę trwa, nie wspominając ,że nie ma jeszcze wykształconego łożyska, czyli do niego alkohol nie przeniknął.
Myślę,że nie jednej z nas zdażyło się coś wypić jeszcze przed zrobieniem testu i nie ma co panikować, bo inaczej wykończymy się przez te pozostałe mniesiące. mamy się cieszyć swoim stanem a nie wymyślać nowe zmartwienia

W sprawach obowiązków w pracy nie pomogę nie znam się na tym w ogóle.

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2010-03-23 o 21:49
gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-23, 22:07   #4629
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

ycnan, ładny brzuszek

Cytat:
Napisane przez kasiasiar Pokaż wiadomość
Lenka u nas było podobnie przez kilka miesięcy pilnowałam się ze wszystkim, dieta, alkoholem, folikiem, mierzeniem temp itp- i nie wychodziło. Póxniej wyjechalismy na wycieszkę, zapomnialam termometru i folika , popijalam czasem winko( malo bo ja ogólnie nie lubie alkoholu) i udalo sie
to wyluzowanie to chyba jest najważniejsze ja chyba następnego dzieciaczka nie będę tak planować po prostu zero antykoncepcji

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
wiem, że na pewno NIE można preparatów z pseudoefedryną, typu sudafed, cirrus... wg mojego laryngologa najlepiej nic nie brać w ciąży, ew. w razie potrzeby płukać nos/zatoki solą fizjologiczną- ale to pomaga raczej przy gęstym katarze tylko. Ten wodnisty chyba trzeba przeczekać..
No cirrus na pewno nie, mam ulotkę, bo kiedyś to często brałam i bardzo pomagało. Teraz jak byłam przeziębiona to przeczekałam ten katar jakoś:/

Ja odebrałam swoje wyniki - analizę moczu, mam wszystkie wyniki super, tylko jakaś dziwna pozycja: szczawiany wapnia, norma jest 0-3, a ja mam 40 muszę poszukać w necie o co chodzi, a jutro spytam lekarza.
Stary 2010-03-24, 07:29   #4630
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

WITAM Z RAŃCA

Gabisun - super, że prace mgr masz już z głowy, że zostało tylko jej oprawienie no i obronienie, ale to już Pikuś- dasz rade

CO do dzidzi, to ja tez wczoraj poczułam jakieś bulgotanie, jestem tydzień niżej od ciebie mam 16t dziś
Już niedługo poczujemy prawdziwego kopa heh - będziemy się śmiały, że "dziecko nas bije" hehehe

Lenko POWODZENIA u lekarza
Widzę, ze i Ty czujesz bulgotanie, fajne to uczucie

Ycnan brzusio masz super dużi i to w 15t ale to przez to, że szczuplutka jesteś to ładnie widać, ja jestem "dupiasta" mam bioderka i mi poszło więcej w dupkę niż w brzusio

Kaśka 1980 - Niestety nic Ci nie poradzę, bo się nie znam......

Miłego, słonecznego dzioneczka Kochane
Stary 2010-03-24, 08:05   #4631
Maggie1983
Zakorzenienie

Witam Was slonecznie juz drugi dzien z rzedu

To co Pomidorko, moze dzisiaj ten spacer bo wczoraj przegapilam Twoja propozycje
Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Zdalam egzamin na prawko!!!

Za trzecim podejsciem. Chociaz egzaminator byl naprawde w porzadku i przymknal oko na kilka rzeczy.
GRATULACJE
Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Ja ide na wesele w 8 mc, do brata męża więc muszę!! Jakoś moze dam rade hehe
ja mam wesele siostry meza w 7 miesiacu ciazy i miesiac po porodzie maz bedzie swiadkiem u przyjaciela
Cytat:
Parę dni temu pisałam,że powiedziałam szefowej o ciąży i odziwo miło zareagowała.Dziś okazuje się,że to wszystko to jeden wielki Fałsz!!!!!!!!!!!!
Dziś wydarła sie na mnie,że wiedziałam o ciąży od 4 miesięcy...(fajnie,że nie wiedziałam i nie mogłam wiedzieć) i że powiedziałam jej w ostatniej chwili(powiedziałam na 2 tyg.przed końcem miesiąca) i wogóle tysiąc okropnych rzeczy mi powiedziałam,a raczej wykrzyczała,że mam ochotę normalnie uciekać.Płakać mi się chce,co za potwór,rece mi się trzesą a serducho wali,boję się,że dzidzi coś się stanie...
co za babsztyl mykaj na l4 i nasylaj na nia myszy
Cytat:
Ja kontynuować wątku palenia/picia nie będę. Każdy ma swój rozum i sumienie. A na patologię nic nie poradzimy.

Zmieniając temat:
Wklejam zdjęcie porannego brzusia Rośnie skurczybyk niesamowicie teraz Zdjęcie robione telefonem, bo mi się nie chce ładowac akumulatorków do aparatu Ale się w końcu zebrać muszę i niech mi mężuś robi zdjęcia. A tso!
Już się nie mogę doczekać wyczuwalnych ruchów dzieciaczka. Właśnie zaczęłam 15 tydzień i czeeekam na jakieś znaki z brzucha

Mamcia dostrzegła, że z prawej mam bardziej wypchany brzuch i powiedziała, że może tam siedzi maluch, a to znaczy, że dziewczynka. ...Ale możliwe też, że mi się tak brzuch wypycha na chłopca Także się nie dowiedziałam jaka płeć -Dla wyjaśnienia. Mojej mamuśce wystarczy rzut oka na brzuch i już wie czy będzie syn, czy córka. Co najlepsze, jeszcze nigdy się nie pomyliła Dlatego ja tylko czekam, aż brzuch nabierze konkretnych kształtów i niech mi mówi płeciowidz jeden
Mama twierdzi też, że jak pierwszy kopniak czuje się z prawej, to będzie córa. Ale to już jakiś przesąd a nie wiedza ^^
slicznie rosnie!!!

-------------
a do mnie wczoraj dzownila przyjaciolka, ktora rodzi w kwietniu i caly czas nie wiedziala, co tam jej sie chowa w brzuszku no i lekarz podejrzewal ze dziewczynka, bo nawet jak bylo ulozone tylem to i tak byloby widac jajeczka jak cos. No i ona juz sobie kupila rozowe ubranka, bo prod za m-c a tu wczoraj sie okazuje, ze chlopak
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 08:16   #4632
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
ja mam wesele siostry meza w 7 miesiacu ciazy i miesiac po porodzie maz bedzie swiadkiem u przyjaciela
Ja mam 3 wesele, jedno 29maja, drugie 19czerwca a ostatnie u przyjaciólki 23 sierpnia .. miałam być świadkową, ale odmówiłam, bo termin mam na 9.09 i różnie mogę się czuć. żal mi, że nie wybawię się tak jakbym ciała, ale dzidzia najważniejsza i to się liczy najbardziej

HIhi, moja znajoma, jak była w ciąży z bliźniakami dokońca nie wiedziała co nosi pod sercem. Tzn jedna dzidzia ujawniła się i było wiadomo, że córa, druga dzidza do samego porodu nie chciała się ujawnić - i okazało się, że chłopiec Przez cały czas jak chodziła na usg pokazywał tylko pupę;-) i przez to nic nie było widać hehe
OBY NASZE bąbelki pakazały się w całej okazałości heheh
Stary 2010-03-24, 08:26   #4633
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Witam dziewczyny,
czytałam Was systematycznie, pisałam może mniej, szczególnie wtedy, gdy było mi ciężko.
Nieraz otrzymałam od Was pociechę i słowa otuchy.
Chciałam za to wszystko z całego serca podziękować.
Miałam obawy, aby nie zapeszyć, i nie wpisałam się na listę.
Wczoraj okazało się, że obawy uzasadnione.
Nasz kruszynka odeszła od nas. Jutro rano muszę stawić się w szpialu.
Jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję za okazane serduszka i życzę naprawdę wszystkiego naj.
Niech Wasze fasolki rosną i rozwijają sie zdrowo, a porody będą lekkie.
Jak tylko się da, będziemy znowu próbować. Bardzo tego chcemy...
anulinka2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 08:29   #4634
Weronisia
Zakorzenienie

Anulinko już Ci pisałam na kistop-grudniowych. Trzymaj się kochana i nie poddawaj się.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 08:36   #4635
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Jutro nie mam jeszcze usg
Fajnie, że już masz pracę gotową

Co do nałogów- ja nigdy nie paliłam, ale za to bardzo lubię czerwone winko i nie raz miałam na nie ochotę.. No ale nie piję, mój mąż też nie, żeby mnie nie kusić
Ja czasem mam ochotę na piwko,takie dobre gazowane,ale oczywiście nie piję i nie zamierzam.a Tż solidaryzuje się ze mną i też nie pije.W sumie to żadne to dla niego wyrzeczenie,bo i wczesniej pił baaaardzo żadko,więc nie mamy problemu Poza tym jak sam twierdzi razem jesteśmy w ciąży(co bardzo mi sie podoba),więc nawet odzywia się tak jak ja

Cytat:
też o tym słyszałam
my na początku naszych staranek zrezygnowaliśmy z alkoholu, ja nic nie piłam bo ciągle myślałam, że może właśnie jestem w ciąży.. i wszystko było podporządkowane jednemu tematowi. W końcu odpuściliśmy i w ostatnim cyklu przestałam obsesyjnie myśleć o foliku i o tym który jest dzień cyklu, spędzaliśmy romantyczne wieczory przy winku..wyluzowaliśmy się oboje i właśnie wtedy się udało
Tak samo miałam.Po pewnym czasie i kilku nieudanych podejściach olałam temat,przestałam myśleć o ciąży i bach udało się Coś w tym jednak jest

Cytat:
Śliczniutki brzusio

A z moim brzuchem nie wiem co się dzieje.Gdzieś zniknał.Dzisiaj jestem prawie płaska.Mówię prawie,bo jest tylko oponka,która zawsze tam była.Nie wiem co się stało,ale zaczynam się martwić...
Po tej wczorajszej akcji w szefową widzę same złe rzeczy i czarne myśli mnie ogarniają.Może coś jest nie tak z dzieckiem,może przestało się rozwijać i dlatego brzuch zanikł,a ja tylko tłuszczem obrastam Moze to z nerwów zołądek mi się zacisnął i dlatego brzuch jest mniejszy...Oj nie wiem już sama,jak mnie to wszystko przerasta :-(

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 08:41   #4636
cellaris
Rozeznanie

Cytat:
Ja mam dokładnie to samo...w poniedziałek jak mnie wzięło...ból gardła, katar, no masakra. Dzisiaj z gardłem ok,ale katarzysko dalej męczy i mam uczucie jakbym pełną głowę miała kurcze ja zawsze mam taki początek wiosny. Kobitka w aptece poleciła mi inchalacje z soli bocheńskiej, w aptece za 1kg dałam niecałe 10zł. Noc przespałam spokojnie, gardło przeszło, ale to jeszcze nie to. A i kupiłam ten syrop Prenalen dla kobiet w ciąży, dziewczyny polecały. Ma w składzie czosnek,malinę,czarną porzeczkę i witaminy C, A, B do tego propolki do ssania (propolis + wit.C) i jakoś staram się zebrać "do kupy"

A co do poprzedniego tematu...miałam dokładnie to samo. Kieliszek winka do obiadu codziennie (no więc już 2 tygodnie dzidzia z nami była), a po teście mega wyrzuty sumienia. Ale ginka mnie uspokajała,ze taka dawka alkoholu w tak wczesnej ciąży nie zaszkodzi, gdyby coś było nie tak to dzidzi by nie było,a ja bym myślała,że okres mi się trochę spóźnił.

Tak więc bez stresu i leć do apteki.
Stary 2010-03-24, 08:46   #4637
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Zajmę i ja swoje zdanie w kwestii picia i palenia w ciazy.
Naleze do grupy zdecydowanych przeciniwkow. Obie te uzywki działaja destrukcyjnie na nasz dorosly, calkowicie rozwiniety organizm, a co dopiero na takie male ciałko, gdzie wiele organow, enzymow ksztaltujce sie dopiero w ostatnim miesiacu ciazy, a niekotre nawet dopiero po porodzie. Chcemy sie truć, to nie robmy tego ze szkoda dla innych, zlaszcza tych kotrzy nie maja zadnej mozliwosci obrony.
I tak samo jak gabisun, szlag mnie trafia, kiedy musze stac na dworcu, przystanku autobusowym/tramwajowym albo w innym miejscu publicznym i leci na mnie dym papierosowy (!!!) ... normalnie mam ochote zaczac nosic przy sobie podreczną gasnicę i zaczac uzywac gdy tylko trafi sie ku temu okazja!

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-03-24 o 08:49
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 09:00   #4638
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Jak myślicie??
nie moga cie zwolnic od 3 miesiaca ciazy wiec jesli zmiana umowy jst po tym terminie to mozesz niepodpisywac... zreszta ja bym pogadala z szefem czy czasem skoro ona to robi to ona niepowinna byc odpowiedzialana bo ty masz po niej to sprawdzac? bo inaczej nie wyobrazam sobie tego tak na pałe...
jesli zmiana umowy jest przed 3 miesiacem niestety moga cie zwolnic...
ale mysle ze jak sie nie zgodzisz to az tacy nie beda... tylko moze wspolnie cos innego wymyslicie masz jakies inne rozwiazanie>?

Cytat:
Napisane przez szokoladka74 Pokaż wiadomość
A w moim brzuszku czuję fikołki Takie leciutkie, najfajniej z rana jak w domu jest cicho, leże na plecach ( dziecku chyba tak nie wygodnie) i wtedy na znak protestu kręci się !
Ależ cudnie! Czyli na 16tyg. i 2 dni.
oooo czyli jak ja tez w 16 tyg poczulam fikoly super no nie
GRATULUJE

Cytat:
Ja odebrałam swoje wyniki - analizę moczu, mam wszystkie wyniki super, tylko jakaś dziwna pozycja: szczawiany wapnia, norma jest 0-3, a ja mam 40 muszę poszukać w necie o co chodzi, a jutro spytam lekarza.
juz mowie szczawiany wapnia jak wystepuja dlugo moga prowadzic do piasku, u kobiet w ciazy czesto sie pojawiaja jak sie je za duzo cytrusow i slodyczy.. mi teraz wyszly no i lekarz kazal mi duzooo pic i pijelitrami wode... zeby to wyplukac.. w piatek robie badania i wiem czy mi pomoglo... mam nadzieje ze u ciebie tez picie wystraczy..

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
a do mnie wczoraj dzownila przyjaciolka, ktora rodzi w kwietniu i caly czas nie wiedziala, co tam jej sie chowa w brzuszku no i lekarz podejrzewal ze dziewczynka, bo nawet jak bylo ulozone tylem to i tak byloby widac jajeczka jak cos. No i ona juz sobie kupila rozowe ubranka, bo prod za m-c a tu wczoraj sie okazuje, ze chlopak
hahahah
Stary 2010-03-24, 09:19   #4639
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
ja używam kropel Sterimar - roztwór soli morskiej. Nie likwidują kataru, ale powodują, ze staje się on mniej uciążliwy.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 09:20   #4640
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez anulinka2009 Pokaż wiadomość

Anulinka
bądź dzielna. Nie podawaj się

U mnie poranek słoneczny Dziś stwierdziłam że muszę koniecznie kupić nowe biustonosze bo moje piersi już się nie mieszczą.

DRA mój TŻ pokupował książki o ciąży w kilku z nich przeczytałam że "zablokowany nos" pojawia się w ciąży i niestety niewiele mona zrobić samemu bo środki obkurczające dostępne w aptekach mogą zawierać środki szkodliwe dla dziecka Oni proponują wieszanie nawilżaczy na kaloryferze (o ile grzeje) czy nawilżaczy elektrycznych, unikać odwodnienia bo to zagęszcza wydzielinę Jeśli masz problem z oddychaniem w nocy wypróbuj paski na nos rozszerzające przewody nosowe

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-03-24 o 09:21
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 09:22   #4641
Ray
Zakorzenienie

Hej

dra do nosa ja obecnie psiukam nasivin dla dzieci. Uznalam ze skoro jest dla dzieci bezpieczny to mi raczej nie zaszkodzi.

Ja jestem bardzo chora i moja corka tez. od wczwartku cyzloi tydzien goraczkujemy do 39 stopni... mala dzis lepiej bo antybiotyk zaczal dzialac. A ja probowalam sama sie domowymi mketodami leczyc ale nie dalam juz rady. Wczoraj odwiedzialm interniste i musze brac antybiotyk bo mam zapalenie gardla plus zaczynalo sie zapalenie krtani. Wnocy myslalam ze zejde wrecz... ale zaczal dzialac anybiotyk i ciut lepiej tyle ze czuje sie jak pijana

anulinka no bardzo mi przykro

mam do was pytanie czy jak chodzicie do gina ktory ma usg w swoim gabinecie dostajecie to usg do reki??
ja mialam na pt usg oddzielnie i wizyte u gina. Ale poniewaz jestem bardzo chora i obecnie nie przebywam w domu nie moge pojechac na nie i zostawic tez chora corke. Jestem u mamy swojej i tu poszlabym prywatnie do lekarza ktory ma usg ale nie wiem czy da mi te usg? chodzi mi o to ze cmusze je pokazac swojemu lekarzowi. Probowalam przelozyc termin za tydzien ale brak miejsc az po swietach a to bedzie juz za pozno raczej .
Stary 2010-03-24, 09:34   #4642
gabisun
Zakorzenienie

Ray ja zawsze dostaję zdjęcie usg jak mam robione

Mszu pomysł z gaśnicą super szkoda,że takich małych nie robią

Anulinka bardzo mi przykro

Mpiczku dziękuję

Lenka nie martw się, jak już Martucha napisała to nic groźnego, dzisiaj masz wizytę to lekarz wszystko ci wyjaśni

Ja już po śniadanku, pogoda super muszę po zakupy wyjść i będę robić leczo moja mama robi latem takie do słoików i potem wystarczy tylko dorzucić kiełbachę i jest pycha
Kasienka nie martw się na początku brzuszek często się pojawia a potem chowa, rano zawsze jest mniejszy. Potem jak nam wyskoczy to już w żaden sposób nie będzie dało się go ukryć. nie martw się niepotrzebnie i nie stresuj więcej durnym babsztylem

Edytowane przez gabisun
Czas edycji: 2010-03-24 o 09:36
gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 09:54   #4643
Ray
Zakorzenienie

gabusin ahaa czyli powinnam dostac musze zadzwonic to sie umowie..

brzuszkami sie nie przejmujcie , mi w pierwszej ciazy dopiero bylo widac w 5 mc ... i mialam maly brzuch. teraz druga ciaza to szybciej sie pojawil ale i tak jest za duzy wedlug mnie na 12 tydz

wszystko zalezy od budowy kobiety i miednicy, jedna maja szerokie miednice i biodra i macica rosne jak by na boki i do srodka i pozniej widac brzuch. To tak mozna proownac jak niektore maja do przodu pileczke a inne bardziej tak dookola siebie to wtedy pozniej widac brzuch
Stary 2010-03-24, 10:02   #4644
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Ja mam 3 wesele, jedno 29maja, drugie 19czerwca a ostatnie u przyjaciólki 23 sierpnia .. miałam być świadkową, ale odmówiłam, bo termin mam na 9.09 i różnie mogę się czuć. żal mi, że nie wybawię się tak jakbym ciała, ale dzidzia najważniejsza i to się liczy najbardziej

HIhi, moja znajoma, jak była w ciąży z bliźniakami dokońca nie wiedziała co nosi pod sercem. Tzn jedna dzidzia ujawniła się i było wiadomo, że córa, druga dzidza do samego porodu nie chciała się ujawnić - i okazało się, że chłopiec Przez cały czas jak chodziła na usg pokazywał tylko pupę;-) i przez to nic nie było widać hehe
OBY NASZE bąbelki pakazały się w całej okazałości heheh
oby nasze dzieciaczki nie byly takie wstydliwe
Cytat:
Witam dziewczyny,
czytałam Was systematycznie, pisałam może mniej, szczególnie wtedy, gdy było mi ciężko.
Nieraz otrzymałam od Was pociechę i słowa otuchy.
Chciałam za to wszystko z całego serca podziękować.
Jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję za okazane serduszka i życzę naprawdę wszystkiego naj.
Niech Wasze fasolki rosną i rozwijają sie zdrowo, a porody będą lekkie.
Jak tylko się da, będziemy znowu próbować. Bardzo tego chcemy...
bardzo mi przykro i mam nadzieje, ze Wasz aniolek zmienil date przyjscia i wroci szybciej niz myslicie

Cytat:
Ja czasem mam ochotę na piwko,takie dobre gazowane,ale oczywiście nie piję i nie zamierzam.a Tż solidaryzuje się ze mną i też nie pije.W sumie to żadne to dla niego wyrzeczenie,bo i wczesniej pił baaaardzo żadko,więc nie mamy problemu Poza tym jak sam twierdzi razem jesteśmy w ciąży(co bardzo mi sie podoba),więc nawet odzywia się tak jak ja

Tak samo miałam.Po pewnym czasie i kilku nieudanych podejściach olałam temat,przestałam myśleć o ciąży i bach udało się Coś w tym jednak jest

Śliczniutki brzusio

A z moim brzuchem nie wiem co się dzieje.Gdzieś zniknał.Dzisiaj jestem prawie płaska.Mówię prawie,bo jest tylko oponka,która zawsze tam była.Nie wiem co się stało,ale zaczynam się martwić...
Po tej wczorajszej akcji w szefową widzę same złe rzeczy i czarne myśli mnie ogarniają.Może coś jest nie tak z dzieckiem,może przestało się rozwijać i dlatego brzuch zanikł,a ja tylko tłuszczem obrastam Moze to z nerwów zołądek mi się zacisnął i dlatego brzuch jest mniejszy...Oj nie wiem już sama,jak mnie to wszystko przerasta :-(
glupia baba sie nie przejmuj a brzuszek- ja wczoraj tak jak Ty schizowalam, ze sie schowal to pewnie cos zlego, ale dzis juz jest z powrotem
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 10:07   #4645
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
jutro podejde i sie dowiem w sumie byłam przeziebiona 2 dni koszmarnie sie czułam,ale juz jest super,tylko mam typowo zapchany nos,ze nie moge oddychac i do tego nie moge sie wysmarkac w nocy ciezko mi spac z otwarta buzia,mam nadzieje,ze cos dadza,ja mam u siebie krople do nosa otrivin,ale nie wolo ich też jutro musze isc i niech cois dadza i niech to przechodzi

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

dobra ja na dzis uciekam dobrej nocki życze

proponuję sól fizjologiczną w kropelkach, zaleciła mi moja lekarzowa i katar, przez który nie mogłam oddychać w nocy, zszedł w 2 dni
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 10:18   #4646
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Zapomniałam się jeszcze pochwalic,że moja praca mgr jest już sprawdzona, do poprawy tylko drobne literówki i mogę oprawiać
Gratulacje z okazji pracy mgr i "przesunięcia" maleństwa

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie u gin. Wszystko ok.
Super, że wizyta poszła dobrze. Miałaś USG i zdjęcie ???

Powiedziała CI może jakie te produkty z żelazem trzeba jeść- bo ja mam też poniżej normy.

Cytat:
no fajnie teraz to sie zmartwiłam na maxa po tym artykule ja nie wiedzac duzo wypilam i co narazilam dziecko
Na pewno nic się nie stało, gdyby w tak wczesnej ciąży zagroziło coś maleństwu to już raczej nie byłoby z Tobą. Takie wczesne uszkodzenia zarodka są zazwyczaj przez organizm usuwane, i kobieta nawet nie wie że była w ciąży tylko myśli, że miała spóźnioną miesiączkę.

Cytat:
Pokaźny brzusio

Cytat:
Spróbuj wodę morską w aerozolu, mi pomaga w oczyszczaniu nosa.

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
zastanawiam się czy mimo ochrony (cąża) nie podpisanie takiej nowej karty obowiązków może skutkować wypowiedzeniem mi umowy??Jak myślicie??
Kobieta w ciąży chroniona jest przez zwolnieniem z pracy, niestety przepisy nie mówią o tym, że nie można zmienić kobiecie w ciąży warunków pracy takich jak np. zakres obowiązków. Kobieta nie jest też niestety chroniona przed zwolnieniem dyscyplinarnym- nie sądzę jednak żeby Twoja odmowa przyjęcia nowych obowiązków mogłaby się kwalifikować do ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych - a tylko to kwalifikowałoby się do tzw. dyscyplinarki. Skoro jesteś zatrudniona na stanowisku Głównej Księgowej- to dopisanie prac związanych z prowadzeniem spraw kadrowych jest znaczną zmianą warunków pracy. A może spróbuj powiedzieć, że jesteś w ciąży i że nie dasz rady tej dodatkowej pracy wykonywać w trakcie swoich 8 godzin pracy, a po godzinach siedzieć nie możesz ( zakaz wynikający z Kodeksu Pracy).

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§ 31. (129) Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.
§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Cytat:
Nasz kruszynka odeszła od nas.
Naprawdę bardzo mi przykro, trzymaj się dzielnie. Wierzę, że się Wam uda jak tylko dostaniecie zielone światło od lekarza. Ja zaszłam w ciążę w 2-gim cyklu po poronieniu.

Cytat:
J
Coś Ci się chyba wydaje, to niemożliwe, żeby brzuszek zniknął w jedną noc. Chyba większość z nas ma rano mniejsze brzuszki niż wieczorem.
Na pewno jest wszystko dobrze

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 10:24   #4647
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Coś Ci się chyba wydaje, to niemożliwe, żeby brzuszek zniknął w jedną noc. Chyba większość z nas ma rano mniejsze brzuszki niż wieczorem.
Na pewno jest wszystko dobrze
Oj wiem,że schizuję,taka już moja natura.Mąż mi ciągle zwraca na to uwagę,ale trudno mi jakoś to zmienić...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 10:27   #4648
NIKaP-n
BAN stały

anulinka bardzo mi przykro

Shinee gratuluję!!!

Co do alkoholu w ciąży. Moja mama miała ogromne problemy z czerwonymi krwinkami jak była za mną w ciąży. Lekarz zalecił Jej między innymi raz na jakiś czas lampkę czerwonego wytrawnego wina. Miała bardzo kiepską przyswajalność leków. No i żyję, mam się dobrze, i do dziś mamci wygaduję, że dzięki Niej jestem winomaniaczką
Generalnie nie pijam alkoholu, ale czerwone wytrawne uwielbiam, czasem mnie naszło jak w sklepie stałam i zobaczyłam butelkę- dosłownie ślinotok
Od czasu jak zaszłam w ciążę, pewnie w dużej mierze przez długie złe samopoczucie- mam totalny wstręt do alkoholu w każdej postaci, nawet na sylwestra nie wypiłam łyka szampana- co mój lekarz skwitował- że to aż przesada

A jeśli chodzi o fajki, to nawet jak minie mnie na ulicy ktoś kto niedawno palił papierosa, to słabo mi się robi...

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

A na 13 idę do fryzjera, w końcu

Choć powiem szczerze, że nadal nie jestem przekonana co do braku szkodliwości zabiegów chemicznych na dzidzie
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 10:32   #4649
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Choć powiem szczerze, że nadal nie jestem przekonana co do braku szkodliwości zabiegów chemicznych na dzidzie
Ja zmieniłam farbę do włosów na szampon koloryzujący (do 24 myć) bez amoniaku a i tak się zastanawiam czy to bezpieczne.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-24, 10:38   #4650
enis84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Ja zmieniłam farbę do włosów na szampon koloryzujący (do 24 myć) bez amoniaku a i tak się zastanawiam czy to bezpieczne.
ja właśnie nie wiem, też bym chcaiła pofarbować włosy na święta bo mam już takie brzydkie i nie wiem czy po 1 trymestrze już można, jak to jest??

znalazłam coś takiego :
Czy we wczesnej ciąży można farbować włosy?

Nie sądzę, by preparaty do farbowania włosów stosowane w ciąży miały jakikolwiek wpływ na rozwój dziecka. Na wszelki wypadek można jednak wstrzymać się z farbowaniem do końca pierwszego trymestru, czyli do ukończenia 12. tygodnia ciąży. Zarodek kończy wtedy czas organogenezy, czyli tworzenia swoich najważniejszych narządów. Ryzyko powstania wad wrodzonych na skutek działania jakichś szkodliwych chemikaliów jest wówczas znacznie mniejsze.

a znowu w innym artykule wyczytałam że należy się powstrzymać od farbowania i dopiero można po zaprzestaniu karmienia bo amoniak źle wpływa na dziecko

ale znalazłam farby które są bez amoniaku i bez utleniaczy wiec może takie mogą być

Edytowane przez enis84
Czas edycji: 2010-03-24 o 10:50
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości