|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wiosenne maluchy opuszczają brzuchy - MARZEC-KWIECIEŃ 2010r.
Dla tych które się chcą z jedzeniem mocniej pilnować:
Ściągawka karmiącej mamy Wydrukuj i powieś na lodówce Pij bez obaw: – wodę mineralną niegazowaną, – słabą herbatę lub bawarkę, – herbaty owocowe i ziołowe, – kawę bezkofeinową albo słabą, normalną, – soki owocowo-warzywne, – kompoty, – jogurty naturalne, kefiry, maślanki Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki) MLEKO i PRZETWORY MLECZNE Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne) OWOCE Jedz bez obaw: – banany, – brzoskwinie, – jabłka, – maliny , – jeżyny, – porzeczki, – agrest, – soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców Uważaj na: – truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają) – gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki) – owoce suszone (konserwowane chemicznie) – soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców WARZYWA Jedz bez obaw: – ogórki, – buraki, – marchewkę, – ziemniaki, – kapustę pekińską – kukurydzę, – pietruszkę, – koperek, – soję, – szpinak, – młodą fasolkę szparagową, – dynię, – kabaczek, – cukinię, – wszystkie rodzaje sałat Uważaj na: – cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia – kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka – pomidory i seler - zawierają silne alergeny – paprykę, chrzan, pory, grzyby PIECZYWO – jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste Uważaj na: pieczywo z konserwantami KASZA, RYŻ, MAKARON – wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu JAJKA – ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko RYBY – jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu Unikaj: – surowych ryb, np. sushi – konserw rybnych i ryb marynowanych MIĘSO Jedz bez obaw (dwa razy dziennie): – mięso białe (drób, mięso z królika) – chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu) – mięso grillowane lub duszone Unikaj: – tłustych wędlin, mięsa smażonego, – cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową) SERY – jedz ostrożnie, są ciężkostrawne Uważaj na: – sery pleśniowe – pikantne sery i twarożki – w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego TŁUSZCZE Używaj bez obaw: - masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów), – oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego) Unikaj: – smalcu i oleju arachidowego SŁODYCZE – możesz jeść w ograniczonych ilościach Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak ORZECHY – uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe ALKOHOL – wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione – możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu PRZYPRAWY i DODATKI Przyprawiaj bez obaw: – świeżymi ziołami, – koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, – majerankiem, – kminkiem, – innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi Uważaj na: – barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności – paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki), – majonez, – ketchup – sól i cukier (w dużych ilościach) Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować. |
|
|
|
#3332 |
|
Zakorzenienie
|
a tutaj wczoraj w akcie desperacji znalazlam cos takiego
http://umamy.homestead.com/porod.html Izumi fajnie ze u Ciebie sie troszke rusza < przyznam ze jestem troszeczke zazdrosna :P > ale tak troszeczke hihi bo u mnie nic a nic tylko te okropne skurcze ktore sa i sie nasilaja i sa coraz mocniejsze ale nic nie robia ![]() a ja tak sobie pomyslalam ze moze glowa mojego dziecka JEST ZA WIELKA i dlatego nie mam rozwarcia bo ona nie cisnie na dol ?? jutro poprosze o usg moze rozwieje moje watpliwosci a jeszcze wymyslilam cos takiego ze moje dziecie pewnie czeka na mojego ginka bo on 10 wraca z urlopu i bedzie mial dyzur i ona sie wstydzi innych lekarzy i nie chce wyjsc tylko czeka na swojego Pana doktora ot taka glupote sobie wymyslilam ![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Dziewczyny a powiedzcie mi czy to normalne jak cos zjem to skurcze sie nasilaja juz sie boje cokolwiek przelykac albo jaks ie napije to odrazu mam skurcz < tak po 2 minutkach > zapomnialam dzisiaj powiedziec o tym lekarzowi a jestem juz mega glodna
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
ja chyba jeszcze nie wiem nawet co to sa te skurcze...bo poki co to co czuje nie boli mnie za bardzo i dol brzucha jeszcze chyba mnie nigdy nie zabolal....
|
|
|
|
#3334 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam mamusie kochane
Darusia naprawdę-corcia wierna kopia mamusi jakby skórę zdjeli a mowia ze noworodki nie sa do nikogo podobne ![]() Baobabek jak zakraplasz ta sól-bo tą sól morska to mam taką w aerozolu i psikam a później frida a sól fizjologiczna to mam w takich małych buteleczkach platikowych-wlewasz ja poprostu? U nas wysypka juz zniknęła-dziewczyny polecam ten krochmal z mąki ziemniaczanej jakby komus cos wyskoczylo,ale z cycem jeszcze problemy nadal daje butelke raz dziennie bo nie wyrabiam,maly nadal zje idzie spac-góra 20 minut i znowu wola,czy u Was juz sie troche ustabilizzowalo to karmienie? W nocy normalnie co 2-3h ale w dzien to non stop by chcial-czy sie nie najada? wczoraj mialam w ciagu dnia 4 przerwy ok 15-20 minutek,a jak on tak ciagle ciucia to przeciez sie tam nie zdola nagromadzic tego pokarmu.Dzisiaj zeby odsapnac dalam butelke 120ml o 12 i 3h juz spi-jaki to szmat czasu ile rzeczy zrobilam to szok bosko,marze zeby cycusiem sie tak najadl i spal chociaz 2 godzinki.Napiszcie jak mozecie jak u Was z tym karmieniem obecnie,czy cos sie zmienilo. Na szczepienia ide jutro i tez nie wiem co zrobic,czy stanadard NFZ czy te 5w1 nie mam pojecia. Trzymam kciuki za mamusie przed rozpakowaniem-powodzenia dziewczynki!!!! |
|
|
|
#3335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3336 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylkooliwka u mnie bywa różnie z tym jedzeniem, teraz np. mała śpi od jakiejś 1,5 godziny, ale zjadła z dwóch cyców, w sumie jakieś 20minut. wieczorami tak pięknie nie jest... wczoraj to non stop chciała cyca, już miałam wrażenie, że sie nie najada, ale sprawdzałam mleko było, więc trzymałam ją jak chciała... wściekała się trochę, bo większy wysiłek musiała włożyć, żeby pojeść, to nie to co pełne cycki pojadła w sumie z 3 godziny, potem to już nawet nie patrzyłam czy je czy tylko ciućka... jakoś chciała być blisko, brzuszek ją coś bolał chyba... ale ładnie poszłyśmy spać i w nocy budziła się co 3 godzinki... niby się to karmienie stabilizuje, ale czasem miewamy gorsze momenty... głowa do góry nie jesteś sama
Amelka Edytowane przez minka26 Czas edycji: 2010-04-07 o 15:34 |
|
|
|
|
#3337 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wiecie co mam ostatnio schizy jak biore prysznic, ze w tym czasie mi wody odejda i na pewno tego nie zauwaze czy jest mozliwe abym to przeoczyla??poza tym te wczorajsze moje badanie tez nie bylo najprzyjemniejsze i do dzisiaj mnie kluje tak tam w srodku, tam gdzie mi namieszala... zwlaszcza jak chodze.
|
|
#3338 |
|
Wtajemniczenie
|
Oliwka u mnie nic się nie unormowało z karmieniem
I już zaczynam mieć depresję, bo przedwczoraj pisałam że mam mleka a mleka a od wczoraj mam wrażenie że Marcelkowi jest za mało I dzisiaj jak Go zważyłam to już w ogóle załamka bo przybrał tyle co nic W dzień je i długo śpi, za to w nocy budzi się dosłownie co chwilę Nie wiem czy to wina tego że przysypia przy cycu i zaraz jest znowu głodny czy tego że mam za mało mleka Jutro przyjeżdża ciocia pediatra z wagą dla noworodków i będzie Go oglądać ... Pocieszyła mnie tylko telefonicznie że On był duży a takie dzieci sporo tracą wody w pierwszych tygodniach życia ... No nic, zobaczymy ... Ja chcę karmić TYLKO piersią ![]() Powiedzcie mi Mamuśki czy Waszym dzieciom jest wygodnie w foteliku samochodowym?? Bo mnie czeka za 1,5 tygodnia podróż do wawy a jak Małego wkładam to mam wrażenie że takie poskręcany i powyginany jest (mam Maxi cosi cabrio fix) Odnoszę wrażenie że jest mu za ciasno w tej wkładce dla noworodka ... Do kiedy dziecko ma w tej wkładce jeździć?? Kurcze pasy ma nie wyżej niż ramionka tylko niżej ... ja już nie wiem co myśleć H E L P
|
#3339 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#3340 |
|
Raczkowanie
|
Od początku myślałam, że mam problemy z pokarmem ale odkąd kupilismy wagę to świadomość tego ile zjadła jest bezcenna. Mała je co 2,5/ 3 godzinki. Ważymy ją przed karmieniem, ładnie ssie po 10 min z kazdej piersi, jak się rozleniwia to ją odsysam. Unikamy ciumkania. Jak znowu chce ale ciumka to uznaję, że się najadła i pora na ważenie. Zjada pomiędzy 70 a 120 ml i to wystarcza. Generalnie, z małymi nocnymi wyjątkami, kiedy zasypia, ZAWSZE wygląda jakby chciała jeszcze, ale się nie nabieram, bo po chwili się uspokaja. Gdyby nie ta waga to pewnie siedziałabym z nią godzinami a mnie siedzieć nie wolno. Nocą przesypia 4/5 godzin i daje nam pospać. Jak się strasznie denerwuje to dostaje smoka. Trudno inaczej zaspokoić jej nadludzki odruch ssania.
Ważne pytanie: Dajecie smoka? Jak często? Edytowane przez Claire9 Czas edycji: 2010-04-07 o 16:13 |
|
|
|
#3341 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie wiem czy moja jest najedzona z cyca czy nie :/
|
|
#3342 |
|
Rozeznanie
|
dokładnie nie sama
![]() teraz siedzimy i czekamy, kiedy wyjda nasze maluchy czy bedzie ok itp a potem jak widac kolejny rozdział pytan i watpliwości nas czeka
|
#3343 | ||
|
Wtajemniczenie
|
dziękuje Wam za odpowiedzi,czyli jeszcze poczekamy zobaczymy.....
Cytat:
zrobilam test z mlekiem w kieliszku odciagnelam troche i podobno jak po kilku godzinach zrobi sie taki kozuszek tzn ze mleczko jest tresciwe. Cytat:
bo wiem tym razem ze powinien byc najedzony a on marudzi jakby do cyca.A powiedz mi jak Ty to mierzysz,dajac cyca ze zjadla np 120ml-tylko zwazeniem?jak dokladna trzeba miec wagę?bo ja mam tylko taka elektroniczna łazienkową,waze sie najpierw z nim a póxniej sama i odejmuję ![]() Baobabek pisalas ze juz wszystko wiesz o szczepieniach,moglabys przyblizyc jak znajdziesz chwile??bo ja mam jutro isc i nie wiem co zrobic wlasnie zaraz bede czytac na ten temat jeszcze.czy wziac 5w1 czy 6w1 czy te zwykle standardowe-nie mam pojecia.Czy to nie jest tak ze te 5w1 to jest taka bomba w jedno miejsce?bo te zwykle wiem ze sie rozkladaja na 3 miejsca-3kłucia. Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-04-07 o 17:07 |
||
|
|
|
#3344 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Mamusie te w dwupakach i te rozpakowane.
W wolnej chwili nadrobię lekturę z czasu, kiedy mnie nie było. Na wszelki wypadek gratuluję wszystkim świeżo upieczonym mamom i życzę zdrówka dla nowych dzidziolków. Właśnie wróciłam z córcią ze szpitala. Miałyście rację, te moje skurcze, które zaczęły się 1 kwietnia, kiedy to musiałam jeszcze TŻ zawieźć do nowej pracy były właśnie tymi, o których pisałyście- porodowymi... 2 kwietnia o 4.55 urodziłam SN moją coreczkę - Olę Miałam wrócić w niedzielę, ale Mała miała wysoki poziom bilirubiny (żółtaczka), i musiała się "świecić" pod lampami kilka dni. Jak znajdę zdjęcia małej w aparacie to wrzucę, żeby pokazać Wam moje cudo. Cieszę się, że jestem spowrotem
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
#3345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja pierwszy raz od 10 tyg wyszłam do miasta z mamą i o rany co za raj-byłam w tylu sklepach,kupiłam pare rzeczy malutkiej i sobie buciki ![]() ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- wiem,wiem,że jeszcze jesteś Ty ale kurka jakby nie patrzec też przez cc jesteś przede mną
|
|
#3346 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na dodatek skurczy u mnie zero. A jak odejdą a ja się nie kapnę? a mam prikaz że mam jechać do szpitala bez ociągania się
|
|
#3347 |
|
Zakorzenienie
|
gusinek tak jesteś jeszcze Ty,tylko nie spiesz się kobieto
![]() A dzisiaj w końcu zdecydowałam się na wózek,bo "mój"różowy jakoś mi się odwidział-tylko kurcze mam dwa wzory i nie wiem teraz który?
|
#3348 |
|
Zakorzenienie
|
dusiaka pisz
gratulujeeeee!!!!!!!!!
|
|
#3349 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oh my god! Kochanie ... matczyne mleko nie może NIE być treściwe. Nie może być za tłuste, za chude, za rzadkie, za gęste, za ciepłe, za zimne. Jest w sam raz i zdecydowanie jest wystarczająco treściwe.---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
Dobrze że jesteście z powrotem I że malutka już ok Z chęcią posłuchamy opowieści porodowej no i.... czekamy na zdjęcia ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
. Ale to pierwszy raz mi rozwarcie sprawdzał, może to po tym takie uczucie zostaje?A co do odejścia wód w trakcie prysznica...hmmm.... w sumie nie wiem, ale wydaje mi się że nie przeoczysz tego. jeśli zacznął się sączyć, to i po prysznicu dalej będą. A jeśli chlupną, to powinno być słychać. Jak włosy wykręcam w trakcie prysznica, to słychać jak dodatkowa ilość wody się o brodzik rozbija.... |
|||
|
|
|
#3350 |
|
Zakorzenienie
|
Oliwka, te 5w1 i 6w1 są lepsze bo nie zawieraja tyle świństwa co te refundowane przez NFZ. Neonatolog ze szpitala gdzie rodziłam i byłam wczoraj na kontroli mi poleciła właśnie te, tylko wiadomo minusem jest kasa. I jak sie raz zaszczepi tymi skojarzonymi to później trzeba pilnowac zeby zawsze takimi szczepić bo jak sie póxniej wezmie normalna szczepionke to wtedy jakies komplikacje moga byc - ze niby sie te szczepionki skojarzone ze zwykłymi "kłócą" - tak to przedstawiła lekarka.
|
#3351 |
|
Zakorzenienie
|
mnie wody odchodzily dobrą godzine i sie nie sączyly tylko lały, mase tego mialam.
|
|
#3352 |
|
Zakorzenienie
|
dusiaka gratuluję<kwiatki>
|
#3353 |
|
Zakorzenienie
|
ja jak poloznej pytalam o odejscie wod pod prysznicem to powiedziala ze to sie czuje ze odchodza wody ponoc chce sie tak jakby siku ale nie mozna przestac sikac
ale mamuski juz po napiszcie jak to z tymi wodami jest ??Dusiak dawaj opowiesc porodowa no i koniecznie zdjecia dzidziolka
|
#3354 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3355 |
|
Zakorzenienie
|
a wiecie ze w niktorych przypadkach te szczepionki skojazone sa bezplatne < refundowane przez NFZ > tylko nie pamietam w jakich przypadkach chyba neurologicznych ale nie jestem pewna trzeba by bylo sie lekarza zapytac
|
#3356 |
|
Raczkowanie
|
Kochane mamcie te rozpakowane i te nadal w dwupaku,
z radością informuję, że 31.03.10 o godz.15:40 na świat przyszedł nasz synek FILIPEK, waga 3260g, wzrost 54 cm. Poród dość szybki i mega bolesny, wszystko postaram się opisać później, przepraszam Was wszystkie, że się prawie wcale się nie udzielałam, nadrobie teraz za wszystkie czasy ))) jak synuś pozwoli )) Mam niestety ogromny problem z karmieniem piersią (pogryzione do krwi sutki i piersi twarde jak kamienie ![]() ![]() ) i walczę z tym ale Filipek w sobotę musiał juz dostać mleczko modyfikowane bo ja wyłam z bólu .... Psychicznie też wysiadłam, bo co ze mnie za mama, która nie potrafi nakarmić swojego maluszka.... Mleczko mam, ale w piersiach zrobiły się takie zastoje, że nawet przy delikatnym masażu łzy ciekną stumieniami... Robię gorące okłady itp i próbuję wyleczyć zakrwawione sutki, dziś odwiedziła nas położna, próbowała małego przystawić do piersi ale on raczej był średnio zainteresowany, ale się nie poddam, przynajmniej mam taką nadzieję... Na dodatek mam jeszcze dość płaskie, zeby nie powiedzieć, wklęsłe brodawki i pewnie dlatego mały jak schwyci to od razu ja masakruje... Próbowałam już z tymi kapturkami ale mój sutek od razu się chowa i nic z tego... Przepraszam dziewczyny, że piszę po takim czasie i od razu się żalę ale muszę się z kimś tym podzielić... mam nadzieję, że zrozumiecie... Postaram się dołączyć zdjęcie mojego szczęścia |
|
|
|
#3357 |
|
Raczkowanie
|
Andinek GRATULACJE
|
#3358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3359 |
|
Zakorzenienie
|
Andinek ja nie mam wogóle brodawe i nakładam tą osłonke na cycka po środku i mała zaczyna ssac tak mocno że sutek sie robi taki duzy w tej osłnce jak długośc tej osłonki.. A jak konczę karmic to robi sie po chwili znowu płaski.
więc spróbój raz jeszcze z tymi kapturkami a stwardniałe cycki pomógł mi laktator ANDINEK gratulacje!!!! :j upi:
|
|
#3360 |
|
Zadomowienie
|
andinek - gratulacje!
co do tesciowej, moja widac, ze przezywa i juz wogole wszyscy sie nie moga doczekac wnuka. lubi powiedziec swoje zdanie ale raczej go nie narzuca. ostatnio np jak pokazywalam jej probki kolorow farb do naszego mieszkania nie wyglada na zachwycona, taktownie wposmniala tylko, ze mozemy wyprobowac najpierw wymalowac jakis kawalek scian...w duchu sie smialam mysle, ze z dzidzia tez nie bedzie mi marudzic, ze to, ze tamto. juz bardziej sie obawiam tescia - ten jak opowiadal, o swojej znajomej, ze na sile dawala dziecku cycka, a ten sie nie najadal, bo miala "za male" to az mnie wnerwil tym no ale jak to bedzie okaze sie... ale dzisiaj tesciowa mi zrobila niespodzianke - przychodze do domu a tam kartonik z kubeczkami do mojej ceramicznej kolekcji ![]() ![]() ![]() wiecie co, mi po tym badaniu nadal leci krewka,myslalam, ze przestalo a jednak nie.. to znaczy teraz to sie zrobil taki jakby sluz podbarwiony krwia, i nie wiem czy to czop czy to moze tylko przez to, ze ona tak tam namacila... no trudno , w piatek i tak mam wizyte.. wy brzuchatki tez tak czesto juz chodzicie? bo ona mi kaze przychodzic juz nawet 2 razy w tyg. andinek jeszcze raz - przeslicznego masz synka! jeszcze raz gratuluje w jednym poscie
Każdemu własna kupa ładnie pachnie, ale nie daj się zwieść ![]() Marcelek moj caly swiat Laura 39/40 tp 9.03.2015 Edytowane przez olasia Czas edycji: 2010-04-07 o 18:58 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.

NATI 8.03.2010
< przyznam ze jestem troszeczke zazdrosna :P > ale tak troszeczke hihi bo u mnie nic a nic tylko te okropne skurcze
ktore sa i sie nasilaja i sa coraz mocniejsze ale nic nie robia 
wczoraj mialam w ciagu dnia 4 przerwy ok 15-20 minutek,a jak on tak ciagle ciucia to przeciez sie tam nie zdola nagromadzic tego pokarmu.
nie jesteś sama
. To już wiem czemu to badanie było średnio przyjemne 
czy jest mozliwe abym to przeoczyla??

H E L P

oh my god! Kochanie ... matczyne mleko nie może NIE być treściwe. Nie może być za tłuste, za chude, za rzadkie, za gęste, za ciepłe, za zimne. Jest w sam raz i zdecydowanie jest wystarczająco treściwe.
no ale jak to bedzie okaze sie...