|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)
Cytat:
.Mam tylko nadzieję,że to iż przy tych drobniejszych ząbkach,tak bardzo to odzczuwa,nie oznacza, że przy trzonowych będzie jeszcze gorzej![]() Cytat:
![]() Kiedy ja szczepiłam Damiana,ale to już koopę lat,musiałam sobie wykupić szczepionkę bo wtedy jeszcze nie refundowali i właśnie na receptę dostałam MMR. Nie wiem jaką szczepionką na dzień dzisiejszy szczepią u nas,w gruncie rzeczy gdybym się dowiedziała że MMR,poprosiłabym o recepte na Priorix-skoro ta jest bezpieczniejsza,choć tego nikt w 100 procentach nam nie zagwarantuje. Cytat:
dla AntosiaAle chyba się nie smucicie z tego powodu? ![]() A jest jeszcze jakieś dzieciątko bezząbkowe na wątku,czy tylko Zuzia? Cytat:
![]() A co Wy tak wcześnie uciekłyście? Dobry wieczorek Moje dziecko popołudniu było marudne i płaczliwe nie faszerowałam go wcześniej środkiem przeciwbólowym,ale przed wieczorem podałam mu 2ml Ibufenu-chyba nieźle mu te ząbki dają popalić .Bartosz nauczył się wyciagać rączkę i dawać cześć i śmieje się mój szkrab,kiedy się mu tą rączką trochę potrząśnieZajrzę jeszcze do klubu,bo tam mam zaległości ![]() Spokojnej nocki ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Cytat:
![]() Megi się dzisiaj nie odezwała .Mam nadzieję,że Amelka ma się lepiej.Magi też coś zamilkła ![]() Unholy koniec żałoby
|
|||||
|
|
|
#3962 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: Zima powoli mija, a każde z naszych dzieci pięknie się rozwija (07-08.2009r.)
aaa to widzisz niedoinformowana jestes bo powinnas wiedziec, ze jak pomarancz to mikrus
slapi chcialam morski ![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- zamowilam Erykowi hulajnoge i deskorolke a jutro zamawiam fotelik i jezdzik chicco dla Marcela (sa tez rozowe dla dziewczynek )
|
|
#3963 | |
|
Zakorzenienie
|
Bede szczepic, ale moze ok 2 roku zycia lub nawet nieco pozniej, zanim pojdzie do przedszkola itpCZego z calego serca zycze ![]() Jakos to przezylam ![]() ![]() Cytat:
![]() Marzy mi sie jakis wypasiona spacerowka terenowka trzykolowa, najlepiej taka jak do joggingu . Ostatnio widzialam kilka takich zasuwajacych po plazach i klifach i
|
|
#3964 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dobranoc |
|
|
|
|
#3965 |
|
Zakorzenienie
|
z kim jeszcze sie scigacie?
Nie wyspalam się ![]() Do łóżka szłam grubo po 23, jeszcze obiad na dzis robiłam,potem w tv chwilę- tvn24 pooglądałam i jak zasnelam to mialam wrazenie ze mala juz sie obudzila ![]() To bylo jakos ok 3:30, obudziła się z płaczem, az łzy jak grochy kulały sie po policzkach.Dalam jej od razu nurofen, bo podwieczor podobnie sie zachowywala i tak myslalam ze pewnie koncert w nocy bedzie Potem byla herbatka,mleczko w odstępie okolo godzinnym, a ona sobie miedzy nami siedziala i calowala tate W swoim lozeczku zamknela oko na jakies 40min, bo od 5:40 jestesmy na nogach, czuje sie jak zombie ![]() planuje sie jeszcze zdrzemnac aaaa i jeszcze jedno.Od jakis dwoch dni mala gada sobie jak z ufoludkiem ---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 06:09 ---------- no i juz sie nie zdrzemne, bo obiad koncze gotowac o wy spiochy, gdzie jestescie ? czekam tu za wami
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2010-04-20 o 06:10 |
|
|
|
#3966 |
|
BAN stały
|
ja jestem ale średnio wyspana tak jak Ty Kasiu
![]() Witam się z kawką. nocka srednia Amelka padła o 20 ale się kręciła w nocy mam wrażenie że mi cała noc na cycu wisiała... moze te górne jedynki jej się dają we znaki... wczoraj zamówiłam jej fotelik - caretero sport. wpłacam dzis kase i ma szybko byc. po swietach jak wracaliśmy do domu (ok 300 km) to Amelka miała tak doś wrazeń że większośc drogi przepłakała, a teraz w maju znowu musimy jechac do domu - męża brata zona rodziłą Miłosza i w połowie maja chrzciny... ale chociaz tyle dobrze ze w nowym foteliku i mam nadzieję że jej to umili droge choc trochę... Amelka nauczyła się zaglądac mi za bluzkę i szukac cyca a ostatnio w tym szale szukania ugryzła mnie przez bluzkę w sutka przyjemne nie bylo to , widziała jeszcze kaczki i wie że to ko ko. kota rzadko widzimy bo piesków więcej...stoi coraz wiecej bez podparcia na nóżkach, po ziemi zaswa aż miło...no i śmieciuch mały żadem paproch ani włos się przed nią nie uchowa. jeszcze nie przeczytałam co u was ale tak z grubsza widze że ząbki się posypały (szczególnie mi się rzuciły te u Antosia Marioli ) przepraszam ze reszta mi umknęła. nadrobię i choc z grubsza do was popisze zeby znowu sie wstrzelic w dyskusję. bede miała okazje już jutro bo mąż idzie na tydzień urlopu - te tacierzynskie. jutro jest w domu a od czwartku do niedzieli maja zlot motocyklowy i go nie bedzie z nami. ale poniedzialek i wtorek jeszcze w domu.takze dzis sprobje doczytac co od swiat u was i reszte jutro. a dzis miłego dnia |
|
|
|
#3967 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() *** Kuba coraz gorzej śpi , w nocy jeszcze nie jest tak tragicznie, ale nad ranem to już masakra. Nauczył się podciągać w łóżeczku na kolanka (a dzisiaj próbował na stopy ) i teraz zamiast dosypiać jak zwykle, to ciągle się podciąga, oczy na zapałki, ryczy, ale jak Go położe, to od nowa
|
|
|
#3968 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny ostatnio rozmawialyscie nt uderzania piętkami, tak więc poprosilam kolezanke zeby zapytala ich pania rehabilitantke, jej synio tez tak robi i powiedziala ze to cwiczenia miesni brzucha,tak wiec bez obaw
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#3969 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokaż ktory? ten co czeko ma? są rózowe??Cytat:
ide po kawe. Oliwka coraz wczesniej wstaje, dzisiaj znowu po 6 wstała, a jeszcze do niedawna zdarzało jej się do 8 spać teraz po zastrzyku zdrzemnela sie, katarek ma straszny nie nadążam fridą wyciagać, no i kaszel doszedł, ale mam nadzieje ze to choroba wychodzi z niej, i jak skonczymy antybiotyk to juz bedzie zdrowiutka. dzisiaj dzwonie do neurolog zapytac kiedy mam sie zgłosic do szpitala czy jutro czy w czwartek skierko to szaleje twoja niunia, współczuję ugryzienia, musialo bolec, pewnie głodna była
Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2010-04-20 o 08:22 |
||
|
|
|
#3970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, mój Małż miał taką teorię, a ja Mu nie wierzyłam
|
|
|
#3971 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale mamy solenizantów dzisiaj
:A tak wogóle to:dzień dobry |
|
|
|
#3972 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
rzeczywiscie reszcie solenizantów wszystkiego naj Kubusiu Maciusiu Natalko Tomciu |
|
|
|
|
#3973 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() nie zajrzalam juz wczoraj bo net mi nawalil Duzo zdrowka dla naszych solenizantow niestety nie, ale postaram sie zrobic bo mala czesto tak daje glowke miedzy nogi jak siedzi i udaje ze jest zmeczonaCytat:
Cytat:
Zuzka mala łobuziara hehe Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3974 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nooo, chopaki ćwiczą żeby mieć kaloryferek a dziewczyny wyrabiają talię Cytat:
trzeba plusów szukać ![]() aa, no i gratulacje dla Antonio śliczny łobuziak z niego Miramej, współczuję nocki Nasze dzieciaczki to zaczynają się kolejno ranne ptaszki robić, zauważyłyście? ![]() Dzień dobry ![]() już mi trochę lepiej dzisiaj, dziękuję kochane za słowa wsparcia, zawsze można na was liczyć Jestem z kawka, muszę jakoś obudzić się do życia i wziaść w garśc a nie jęczeć, jęcząca matka to najgorsze co może się dziecku przytrafić ![]() Miałam napisać o stojaczku little tikes (przepraszam ale nie pamiętam, któraś z was prosiła żeby dać znać czy się sprawdza) Udało mi sie kupić uzywany za 1/2 ceny i jestem z tego powodu bardzo zadowolona, mała pobawi się, posiedzi chwilę przy nim ale jakiegoś specjalnego szału to nie ma, gazeta za 3 zł robi większą furorę Gdybym kupiła nówkę pewnie bym żałowała że tyle kasy poszło...WSZYSTKIEGO DOBREGO DLA NASZYCH MAŁYCH BĄBELKÓW
Edytowane przez aannuullaa Czas edycji: 2010-04-20 o 08:52 |
||
|
|
|
#3975 | |||
|
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Biedna Laurcia Kasia a ja mam takie pytanie do Ciebie:leci Ci jeszcze mleczko z piersi?Pytam z ciekawości,bo ostatnimi czasy nic na ten temat nie pisałaś ![]() Cytat:
Bartosz ugryźć,mnie "jeszcze" nie ugryzł,ale parę razy już przyszczypił jak nie miał jeszcze ząbków ![]() Cytat:
Biedny Kubuś Bartosz też gorzej śpi,tej nocy nawet nie popłakiwał,może dlatego,że podałam mu Ibufen ![]() No to rada na przyszłość:trzeba więcej wierzyć mężowi
Edytowane przez sylka79 Czas edycji: 2010-04-20 o 08:57 |
|||
|
|
|
#3976 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Fajnie,że już lepiej Dzisiaj mam to zebranie rodziców w szkole i trochę zła jestem,bo pewnie z 4 godziny przyjdzie mi tam siedzieć Najpierw jest ogólne,później w klasie z wychowawcą-ma też przyść pedagog szkolny i robić pogadankę rodzicom,a później jeszcze konsultacje z nauczycielami którzy uczą nasze dzieci,co się wiąże z czekaniem w kolejce![]() Podchodzę do tego optymistycznie,iść po prostu trzeba
Edytowane przez sylka79 Czas edycji: 2010-04-20 o 09:08 |
|
|
|
|
#3977 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- wszystkiego najlepszego Bąbelki Cytat:
![]() No widzisz, ale Wercia chociaż się najpierw wyśpi ![]() Cytat:
po smoczek. Je pierwszy raz ok. 5., potem budzi się przed 7. (a nawet wcześniej, coraz wcześniej ), potem bawił się do ok. 8. w łóżeczku i bez problemu przysypiał do 9. A teraz nie może zasnąć ok. 8., mimo, że jest śpiący Pewnie będzie coraz gorzej ![]() Cieszę się, że masz już lepsze samopoczucie Dzięki za opinię o tym stojaczku, powinnam kupić Kubie jakieś nowe zabawki, ale nie wiem, na co się zdecydować, żeby się przydało, bo tanie to one nie są
|
|
|
#3978 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to może z Laurką Katarzynki mi się pokiebździło wybaczcie, jeszcze śpię ![]() kupiłam małej jeszcze (tez używanego) takiego żółwia z FP z kulkami sensorycznymi, żółw przeszedł bez echa, ale te kulki to rewelacja, mała non stop za nimi biega (chyba Svi pisała ze Marci ma coś podobnego), one nie są takie drogie a naprawdę zainteresowały małą o, coś takiego
|
|
#3979 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Będę trzymała kciuki za Zuzię Mój kuzyn tak próbował chłopaka zmajstrować, że a trzy córki i zrezygnował![]() Cytat:
![]() Cytat:
Obiecałam sobie że codziennie rano w pracy wejdę do Was by poczytać...jak to wyjdzie zobaczymy ![]() Cytat:
Żartuję Cytat:
Fotki są na nk...ale dodam do Wizażowego albumu również, tylko muszę zgrać na pracowego kompa...postaram się jutro Ależ oczywiście!!! Moja Zuzka nadal czekamy na pierwszego zębola!!Oj Mamuśka nie narzekaj...ja od 5.15 na nogach...jak co dzień Cześć Czekoladko Ma to po Mamie...wszędzie jej pełno i tylko patrzy co zbroić ![]() ......................... ......................... ......................... ......................... ................... Dzień dobry Mamusie... Przede wszystkim: WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA SOLENIZANTÓW...ZDRÓWKA, RADOŚCI I WIELUUUUU ZABAWECZEK ![]() Ja już w pracy....ale mi się nie chce i pierwsze co to na Wizaż na razie idzie mi dobrze wpadanie...zobaczymy jak długo się uda... Jutro mam szkolenie, więc będzie cięzko...Muszę Wam powiedzieć że moja Zuzka ma pierwszego siniaka... Jedną z jej ulubionych zabaw jest "tryku-tryku", Babcia ją nauczyła, że trykają się głowami...pomijając fakt że w niedzielę tak mi przysoliła w nos z zaskoczenia, że mi łzy same poleciały to wczoraj chciała zrobić tryku ze ścianą...i ma biniola![]() Drugą jej ulubioną zabawą jest "mam ją"...gonię ją, krzyczę mam ją, gryzę w brzucho albo nóżki, a ona zwiewa szybko jak się uda A taka z niej Spryciula, że jak chce się bawić to stoi, spojrzy na mnie i ucieka śmiejąc się i piszcząc wiadomo od razu o co chodzi![]() Oj ma to moje Dziecię jeszcze kilka ulubionych zabaw ![]() Nic...uciekam do pracy, ale będę Was podglądać ile się da ![]() Buziaki i miłego dzionka ![]() P.S. Musiałam usunąć większość buziolek, bo mi posta nie chciało wysłać... ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- Co do zabawek, bo widzę ze one są na tapecie ![]() Na gwiazdkę kupiłam Małej "muzyczny ocean" http://allegro.pl/item995181223_nowy...010_bonus.html ...no i co? stoi i nie cieszy się większym zainteresowaniem...koleża nka mnie pociesza że może przyjdzie jeszcze na niego czas
|
|
#3980 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to co ją zainteresowało najbardziej? nie to, ze gra, nie to, że świeci, nie to że przyciskać można ale fakt, ze zabawka jest w miarę lekka i może ją sama przesuwać po całym pokoju
|
|
#3981 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też bym chciała jeszcze córcię,ale czas pokaże ![]() Trzymamy za słowo Czyli w kolejce po ząbki mamy dwie Zuzki,ktoś jeszcze? ![]() Biedna Zuzia ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Ciekawe co u Tuli i Aneczki? Dobra,ja się zmywam,bo w końcu nic dzisiaj nie zrobię ![]() Miłego dnia kochane |
|
|
|
|
#3982 |
|
Ola-Unhola
|
Hej
Ja dzisiaj przychodzę z bólem głowy jeszcze z wczoraj, wiec jestem trochę nie do życia. Tyle co pamietam.. Mariolu, gratulujemy ząbka . Taka perełka lepsza niż złoty medal ![]() Aannuullaa, może jeszcze się zainteresuje stojakiem ![]() ja też się cieszę, że nie kupiłam nowej (nowy dostała moja bratanica na gwiazdkę). W ogóle będę kupowała używane zabawki - takie większe (typu jeździk, pchacz itp). Nie zniszczy się za bardzo, a potem jak coś można sprzedać bez większej straty pieniędzy. A co do kulek - my mamy żyrafę, ale z kostkami o TAKĄ, jeszcze go mało interesuje, ale wiem, że przyjdzie czas na zabawę we wrzucanie Kulki też zamierzam kupić, bo wszystko co się kula i turla jest the best Karolinko, gdyby nie te małe kółeczka, cybex byłby mój ![]() Ale tak jak pisałam mi potrzeba na plaże i ten jest sprawdzony, więc chyba już po wyborze , ale, ale nigdy nic nie wiadomo ![]() Mayaha, ja kupię pewnie najwcześniej za miesiąc/półtora - zależy od zwrotu z US. Na pewno szybciej obejrzysz w realu - proszę o info ![]() A jak nie to będzie bjorn ![]() Miramej, ładnie tak w męża nie wierzyć ![]() Sylko, my z Miramej postanowiłyśmy, że zaczynamy chodzić wcześniej spać, stąd te nasze wczesne pożegnania z wizażem ![]() Biedny Bartoszek, męczy się z ząbkami. ![]() Aby zebranie szybko poszło ![]() Svinecko, podziel się fotkami z zakupów Więcej nie pamiętam ![]() U nas noc płacząca, biedak tak się męczy z tym katarem i odciągać nie chce w nocy w ogóle. W dzień jakoś sobie radzę. Mayaha, pytałaś jak - no na siłę . Chociaż po jednym razie z każdej dziurki. Nie chcę dopuścić do zalegnięcia kataru w uszach lub spływania do oskrzeli Głowa boli idę na kawkę, może trochę ustąpi.... Sto lat dla naszych dzisiejszych Solenizantów. Moc buziaków
|
#3983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może też przyjdzie na nią czas tak jak u Was na taki stojak - myślę, ze u nas byłoby z nim podobnie u nas furorę robią hałaśliwe zabawki (gazety, metalowe miska...)
|
|
|
#3984 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Siemka
Ładny dzionek sie zapowiada, bedzie dlugi spacer ![]() Cytat:
Właśnie zauwazyłam Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wczoraj tylko Cie wywołałam ale sie nie przywitałam ![]() Super, ze znow jestes z nami Bardzo tęskniłam Kuba juz miał cała kolekcie siniaków teraz tez ma jednego ![]() A jesli chodzi o zabawki to mały zaczyna sie interesowac takimi grająco-swiecącymi. Wczesniej go za bardzo nie interesowały a teraz nasiska przyciski, patrzy jak swiecą i ma radochę. Musze mu kupic jeszcze kilka takich z przyciskami. Cytat:
|
|
|
#3985 | |
|
Ola-Unhola
|
Cytat:
U nas mata już dawno pojechała o dziadków, niech też się nacieszą ![]() Oczywiście pojechała do mojej spiżarki, która ma już drugi poziom, tyle rzeczy tam zwożę Muszę kupić kartony przeprowadzkowe i zrobić tam porządek, przejrzeć jakie ubranka po Bartusiu zostają jakie nie, bo można się tam pogubić, co w efekcie powoduje u mnie niechęć do zaglądania tam i poszukiwania czegokolwiek. W ten sposób nie pamiętam ile tam fajnych rzeczy mam i nie potrzebnie kupuję. Allegro zaczęłam odwiedzać, jak B. miał 1,5 roku, także od tego wieku jest tam sporo perełek ubraniowych
|
|
#3986 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli już zauważy ocean...to tylko po to by pchac go po pokoju...ewentualnie służy jej jako podpórka![]() Cytat:
![]() Co do siniaka...to tak jak mówisz....tak musi być i każdego dziecko swoje siniaki i guzy musi przeżyć, więc jakoś strasznie mnie to nie przeraziło zdaję sobie sprawę że to dopiero początek i bedzie zdecydowanie gorzej
|
|
#3987 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego dobrego dla naszych dzisiejszych solenizantów
Maciusiu Natalko Amelko Tomusiu Rośnijcie zdrowo maluszki
|
|
#3988 |
|
Zakorzenienie
|
Unholy mnie tez głowa dzisiaj boli. a Oliwia jeszcze dzisiaj strasznie jęcząca, tez katarek ma straszny, wyciągam ile się da.
no i ide do szpitala jutro mam nadzieje ze w sobote mnie wypiszą, a jak nie to do poniedziałku... nie chce na weekend tam zostawać... czyżby Svi dzisiaj jeszcze nie było? |
|
|
|
#3989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cześć Cass Ty mnie zawsze Kochana wypatrzysz i wywołasz do odpowiedzi ![]() Moja też od początku uwielbia wszystkie grająco-świecące zabawki, ale te które jej się do rączki mieszczą...czyli np. książeczka http://allegro.pl/item997192881_fish...nowosc_09.html albo kluczyki http://allegro.pl/item1003864722_ucz...ni_kurier.html Te dwie zabawki moge na pewno polecić
|
|
#3990 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Nie znalazlam rozowego wiec jak mozesz podeslij linka![]() Cytat:
![]() BTW wczoraj byla premiera pomodorowki wedlug twojegprzepisu i musze przyznac ze poszla migiem .Nie pamietalam tylko jakiej smietany uzywasz ale chyba 18% co?![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

.Mam tylko nadzieję,że to iż przy tych drobniejszych ząbkach,tak bardzo to odzczuwa,nie oznacza, że przy trzonowych będzie jeszcze gorzej
. Czytałam ostatnio, że ten lekarz (?), który nagłośnił jej związek z autyzmem, nie miał nic na poparcie swojej tezy, ale ziarno niepewności zostało zasiane 

. Dzis rano zauwazylam. Obylo sie bez maziania zelami i srodkow przecwobolowych, wiec spox 

a jutro zamawiam fotelik i jezdzik chicco dla Marcela (sa tez rozowe dla dziewczynek

lub nawet nieco pozniej, zanim pojdzie do przedszkola itp
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
przyjemne nie bylo to 
) i teraz zamiast dosypiać jak zwykle, to ciągle się podciąga, oczy na zapałki, ryczy, ale jak Go położe, to od nowa 

wybaczcie, jeszcze śpię 
.Nie pamietalam tylko jakiej smietany uzywasz ale chyba 18% co?