![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co z tą Polską, czyli wokół POLITYKI.
Cytat:
![]() A tu nie odezwał się wcale: http://www.youtube.com/watch?v=8cmY_wIqUnI Rena - doskonale wiesz (mam nadzieję) że nie chodzi o nazwę, bo ja to nazywam Zakład Utylizacji Szmalu (nic nowego zapewne) Jak usprawnić działanie? ![]() Jeszcze słówko o sondażach - PO - 37%. Czy ktoś mi to wytłumaczy? ![]()
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-04-22 o 02:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co z tego że prezydent był wybrany częścią głosów społeczeństwa. To jest prezydent wszystkich i wszyscy w ten sam sposób powinni okazać mu szacunek. Na tym polega demokracja. To że ktoś nie głosował albo oddał głos na kogoś innego, nie zwalnia z faktu posiadania prezydenta, jakikolwiek by nie był ![]() co do partii- Polsce w tej chwili brakuje świeżych osobowości. To hermetyczne środowisko(w większości postsolidarnościowe i postsocjalistyczne) musi naturalnie odejść, żeby możliwa była ich wymiana. i dopóki nowych ludzi nie będzie, zakładanie coraz to innych ugrupowań kompletnie mija się z celem. Bo ci sami ludzie przeważnie robią to samo i dążą do tego samego, tylko że pod inną nazwą. Dwubiegunowa ewolucja-napisałam o tym jako o przykładzie, który potwierdza że często im mniej partii tym lepiej, wielopartyjność chwieje systemem.Ale nie ma co popadać w skrajności ![]() i ten nieszczęsny ZUS - gwarancji nie daje nikt. Jasne że nikt ludzi pilnował nie będzie i nie będzie czuwał nad tym na co jego pieniądze zostają wydane. Ale jakieś pieniądze są, ludzie je dostają, chociaz mają za co pić ![]() Zus kuleje bo przez wiele lat był źródełkiem pożyczek dla łatania państwowych dziurek budżetowych. Jak nie było pieniędzy to się biło to ZUS-u. Więc skąd ma teraz mieć pieniądze? One istnieją tylko na papierku. Podstawową rzeczą jaką należałoby zrobić to zabezpieczyć ZUS przed takimi sytuacjami, odciąć go. Zwracać zaciągnięte pożyczki. Bo to jest jego głównym problemem. Ale pieniędzy nie ma. I koło się zamyka. a państwo opiekuńcze mamy zdaje się w Niemczech. i źle im się nie żyje ![]() ![]()
Edytowane przez enter code Czas edycji: 2010-04-22 o 06:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Panswto opiekuncze jest w Szwecji, no i zyje sie bardzo dobrze nawet mimo wyskich podatkow
![]() Przypomniala mi sie pewna "akcja" w Polsce, majaca na celu zrozumienie bezdomnych. Na miescie byly plakaty podajace jako przyczyne bezdomnosci brak pracy, rozwod itd... Moim zdaniem powodem bezdomnosci w Polsce jest bieda i kiepski socjal, wlasnie dla porownaia w opiekunczej Szwecji osoba bez pracy dostaje miesiecznie 80% tego, co zarabiala przez ostatni rok i to wystarczy na dostatni poziom zycia na bezrobotnym. Edytowane przez Blushy Czas edycji: 2010-04-22 o 07:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
Fakt jest taki, że w ZRSS też go nie było. Nigdzie nie było. Nawet w Korei Północnej nie ma, ani na Kubie.
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-04-22 o 07:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dla mnie był w ZSRR, zwłaszcza w okresie Stalinowskim. skądś ta nazwa i to zjawisko musiało wyjść. Ten odzew świata przeciw rozprzestrzenianiu się komunizmu i zimna wojna to też na niby? bo idąc tym tokiem myślenia to zimnej wojny też nie było, a to co zaszło to jedynie pstrykanie się po noskach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
BAN stały
|
Cytat:
Mówię, ze założenia tej ideologii były martwą literą, nigdzie nie udało się tego systemu wprowadzić w życie w pelni zgodnie z założeniami. Ani w ZSRR ani w Polsce Ludowej, ani nigdzie indziej. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-04-22 o 08:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swego czasu w Polsce była propozycja, żeby zasiłek dla bezrobotnych wynosił równowartość średniej krajowej - wyobrażacie sobie - nic nie robić i mieć - toż to cudowny pomysl! A ile wątków na wizazu bylo "Jak zrobić, żeby zarobić a się nie narobić?" - rząd odpowiada. Niestety, zrobili sondaże i okazało się, że 80%, które zarabiały średnią krajową (i mniej) zdecydowałoby się na porzucenie pracy na rzecz tego własnie zasiłku. I pomysł upadł.. Jeszcze - gdyby ktoś mógłby odpowiedzieć - jak to jest? Z pensji jest odbierane ponad 700 zł na świadczenia emerytalne, a przyszło rozliczenie za rok 2009 i podliczyli, że dana osoba uzbierała sobie na emeryturę.. nieco ponad tysiąc złotych? Może w ZUSie nie są potrzebne marmury, tylko porządne kalkulatory?
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezeli nie uda sie znalezc pracy przez 3 lata, wtedy taki czlowiek przechodzi na bistandshjaelp, czyli zasilek socjalny. Zasilek socjalny jest o wiele nizszy niz ten ze zwiazkow. Wtedy do akcji wkracza kommune, wymysla takiemu czlowiekowi rozne zajecia, jezeli sie nie dostosuje, traci pomoc finansowa. Jedna kommune wprowadzila na przyklad obowiazek uprawiania sportu przez tych na bistandshjaelp - po to, zeby czlowiek nie siedzial w domu i nie gnusial. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Problem związków zawodowych w Polsce - a co o tym myślicie? Teraz mi się nasunęło Dla mnie to powinni to ograniczyć albo zdelegalizować - ale pewnie nikt sie nie odważy bo to byłby 'zamach na demokracje' z '89 roku ![]() Doprowadzają firmy do bankructwa - niby nie pozwalają zwalniać, walczą, drapią się żeby NIKOGO nie ruszyć. Ograniczają redukcje etatów, przez co firma chwieje sie i upada. i w końcu wszyscy zostają bez pracy. Zjadają sami siebie i tego nie rozumieją ![]() ![]() W ogóle to jakiś paradoks żeby firma utrzymywała związkowców - czyli ludzi, którzy występują przeciwko niej. Powinni być finansowani ze składek, albo czegokolwiek innego. Kiedy u nas jeden z zakładów był sprzedawany, kupił go nie ten który chciał dac najwięcej zakładowi, ale ten który zaoferował najwięcej związkowcom. po fakcie ich pensje poszły do góry. sporo. Odstraszają inwestorów - Ci patrzą nie tylko na koszty pracy, ale też na to czy nikt mu się w interes wtrącał nie będzie. A w Polsce same związkowe burdy. W Niemczech też są związki - tyle ze oni wychodzą na ulice dopiero wtedy kiedy jest naprawde źle, a nie przy pierwszej lepszej okazji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten system socjalny sluzy takze do kontroli ludzi. Ja osobiscie nie lubie byc prowadzona przez panstwo za raczke ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Takze to lezenie brzuchem do gory i produkcja bezrobotnych to bzdura ![]() Edytowane przez Blushy Czas edycji: 2010-04-22 o 11:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
..i właśnie sensem mojej poprzedniej wypowiedzi nie było stwarzanie nowych partii politycznych ale umożliwienie już istniejącym zaistnienia w mediach poprzez rozdzielenie w innym sposób budżetu na reklamę partii. ![]() ![]() Jeszcze coś - Nie podoba mi się 100 tysięcy podpisów. Takie PO na przykład musi tych podpisów zebrać tak naprawdę ok. 40 tysięcy, bo pozostałe 60 tysięcy podpisów należeć będzie do rodzin i posłów tej partii. 100 tysięcy dla partii, która nie jest popularna to bardzo dużo, a już nie piszę nawet, że mają czas do poniedziałku ![]() ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Chodzi mi o teraz, w wyborach które odbędą się 20 czerwca. Bo ja nie winię ludzi, którzy PO zaufali w poprzednich wyborach ![]() Oczywiście, że tak.(jak sama nazwa wskazuje ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zjadlo mi cos w poscie - najglosniejszym gadaniu, a nie wprowadzeniu danych pomyslow. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie interesuje przeszlosc, bo jesli ktos byl 27lat w partii firmujacej niedemokratyczna dyktarure, a gdy sie zmieniaja okolicznosci, to nagle jest "socjaldemorkata", to jest zwyklym oportunista; no i oczywiscie ponosi odpowiedzialnosc za poprzednie czyny. Jesli Ciebie to nie obchodzi - Twoja sprawa, dla mnie poglad rownie niezrozumialy, co krotkowzroczny, tylko nie wmawiaj innym frustracji, bo pamietaja troche wiecej niz Ty i podchodza do sprawy troche inaczej - jak np. rozliczanie jako wyborca polityka z tego, co pracowicie robil przez kilka dekad, a akurat w przypadku Szmajdzinskiego to bylo utrwalanie ustroju ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tym niemniej - komunizm wojenny, kolektywizacja, 5latki, ciagly terror - jak dla mnie wystarczajaco blisko ![]() Cytat:
Taaa, tyle, ze tego panstwa nie idzie utrzymac, na razie zdaje sie podwyzszaja wiek emerytalny i tna socjal ![]() Cytat:
![]() ![]() Wystarczy spojrzec na panstwa, ktore sie szybko rozwiaja - niskie, proste podatki, maly socjal. Na rozdety socjal stac tylko takie panstwa bogate i to tylko na ograniczony czas - bo ten system jest nie do podtrzymania na dluzsza skale. A co to za wierutne bzdury ten Twoj partner gada? Bo zdajesz sobie sprawe, ze to bzdura i sie mija z faktami?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Po drugie - jestem zdania, że religia kształtuje naszą mentalność - jakby nie patrzeć. W Szwecji przoduje luteranizm. Jednym z głównych dogmatów luteranizmu to przykładne życie rodzinne i sumienne wykonywanie wszelkich obowiązków, a to się - moim zdaniem - w jakiś sposób przekłada na życie społeczne. Aha, no i nie ma celibatu wśród księży i odrzucili Papieża jako najwyższą głowę kościoła. Ktoś się może z tym nie zgadzać ale moim zdaniem ma to swoje przeniesienie na pracę czyli de facto gospodarkę kraju. Dlatego u nich państwo opiekuńcze tak dobrze się sprawuje (między innymi). ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Program jak każdy inny, a może nawet bardziej "frywolny". Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() To moje zdanie i uszanuj je tak samo, jak ja nie będę czepiać się Twojego rozliczania lewicowców z ich przeszłości. Proste? Proste ![]() Cytat:
Wyraku, jeszcze raz powtórzę - "bzdury" to określenie pejoratywne i jeśli dla Ciebie inny pogląd=bzdura to nie ma co zaczynać dyskusji z Tobą, która ma wydźwięk taki, jaki ma i robi się niesmacznie i nisko. Prosiłabym, żebyś swój sprzeciw wyrażał w inny sposób i przeszedł do konkretów czyt. napisał od razu jak Twoim zdaniem jest. Bardzo proszę!
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-04-22 o 13:50 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus latanie budzetu Panstwa z ZUS-u jak ktos slusznie zauwazyl wyzej rowniez nie sluzy tej instytucji. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Secundo - pytanie jest - czy sie sprawuje dobrze i czy ten stan jest do podtrzymania na dlugi czas. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Najpierw warto sprawdzic fakty, zeby wlasnie nie pisac bzdur typu "w USA nie ma zwiazkow zawodowych" ![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
![]()
Edytowane przez mel89 Czas edycji: 2010-04-22 o 14:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Porownaj sobie obciazenia fiskalne w Stanach i Europie: - najwyzsze stawki podatku dochodowego (w Stanach 35%) - podatki posrednie - ile w Stanach jest akcyza na benzyne (18centow/galon stawka federalna + stanowe, maks 60centow na galon) czy alkohol - podatek VAT - ktorego w Stanach w ogole nie ma ![]() Porownanie lacznych obciazen podatkowych jako odsetek dochodow - w Stanach o kilkanascie procent mniejsze; obciazenia podatkowe jako odstek PKB - w Stanach zdecydowanie mniejsze; wydatki rzadowe jako odsetek PKB - w Stanach zdecydowanie mniejsze. Latwosc zalozenia i prowadzenia dzialanosci gospodarczej - zdecydowanie wieksza niz w Europie. Europa w porowaniu do Stanow jawi sie jako kraina socjalizmu. Skad w ogole Ci przyszly do glowy takie teksty? Aha, liberalizm fiskalny, to jak najmniejsze obciazenia podatkowe i jak najprostszy system podatkowy, a nie czepienie sie jak rzep psiego ogona liniowego podatku dochodowego i uznawania tego za papierek lakmusowy liberalizmu, w swietle faktow jest bez sensu. Oczywiscie, ja caly czas mowie o liberalizmie, a nie angielskim "liberal" w Stanach majacym zupelnie inne znaczenie... ale to wcale nie tlumaczy sie na polski jako liberalny... Pewnie, ze mozesz, tylko sie to bedzie mijalo z prawda ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do reszty - fakty są faktami, nie będę się o to spierać, sales tax w stanach to różny, najwyższy chyba w stanie Ilinois bo ok.10%. Ja pisałam o założeniach liberałów amerykańskich a nie o tym jaka jest sytuacja w Stanach Zjednoczonych!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
tak na marginesie, zauwazylam, że jak tylko Wyrak sie gdzies odezwie to rozkręca sie kłótnia... Nie można inaczej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nigdzie nie napisalem, ze jest taki sam. Jest wszedzi jednocyfrowy, w kilku stanach nie ma go w ogole. Najwyzszy jest w Kalifornii - 8.25%, w Illinois jest 6.25%. Tutaj pelne zestawienie: http://www.taxfoundation.org/publications/show/245.html Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-04-22 o 15:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1. To że ma taką opinię? Jak opinia może być wierutną bzdurą ![]() 2. To że napisałam jak w USA? (jeśli o to mijanie z faktami Ci chodzi to moze, szczerze to nie pamiętam do jakiego kraju porównał) Edytowane przez sabbra Czas edycji: 2010-04-22 o 16:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jego opinia nt. zwiazkow zawodowych, to jego opinia, subiektywna jak wiadomo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
A tak. Zapytałam go o to i po prostu w jednej rozmowie opowiadał mi o zz i o sądach pracy w USA i jakos tak mi sie zlało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Blushy na pierwszej stronie pisze, ze sie nie zna, nie interesuje sie polityka, w temacie nie ma nic do powiedzenia jak widac, faktycznie jej percepcja jest szalenie istotna
![]() Tak, strasznie lubie byc w centrum uwagi i ogladac takie czerstwe komentarze ad personam. Uwielbiam wprost ![]() Do tego to niektorzy chyba nie rozumieja co to jest dyskusja.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:21.