|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie MAJOWO- CZERWCOWE 2010. cz. IV :-)
Cytat:
![]() Trzymaj, trzymaj... przyda się nam. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() choć faktycznie w zeszłym tygodniu trochę mniej... kurde, będę sobie musiała obierać jabłka jak dziecku albo staruszce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1803 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I też wolę zadem do męża ![]() Cytat:
![]() Otóż to, zresztą - wiele z zamierzchłych czasów socjalizmu realnego do dzisiaj siedzi w szpitalach, kompletnie bez sensu. Wiadomo, że jak bardzo wieje, to ze spacerem poczekać. A w ogóle kobieta powiedziała, że jak mamy np. ogródek, to już z 3 tygodniowym dzieckiem spokojnie na cały dzień iść można, oczywiście nie do słońca, ale jak jest 25-30 stopni, to szkoda w domu siedzieć. Cytat:
![]() W szpitalu ci zrobią, jak coś. Cążki mają, żadna sztuka wyrwać ![]() ![]() Cytat:
Też cierpię przy kretyńskiej muzyce :/ Ok, dalsze info ze szkoły rodzenia ![]() SZCZEPIENIA Witaminę K podają uderzeniowo zaraz po porodzie, 0,5mq. Wtedy też dają 1 dawkę szczepionki przeciwko wzw B, a do 24 godzin przeciw gruźlicy. Najbardziej rozwaliło mnie to, że potem nie można zaszczepić na gruźlicę, bo sanepid twierdzi, że tej choroby w Polsce już nie ma. Ale gruźlica jest, niestety, tyle, że jest jej mniej. PRZYCHODNIA DZIECIĘCA Do szpitala trzeba znać tylko adres przychodni, gdzie będziemy z maluchem chodzić, ale zgłasza się do niej dopiero PO wyjściu ze szpitala. Wówczas musimy mieć książeczkę zdrowia dziecka (będzie w niej certyfikat z przesiewowego badania słuchu i wynik usg bioder - uwaga, NIE MA SZEROKIEGO PIELUCHOWANIA!), a książeczkę szczepień szpital sam wysyła poleconym do przychodni. Z przychodni w ciągu 48 godzin po zgłoszeniu dziecka położna musi do nas przyjść. Wg nowych, marcowych przepisów położna środowiskowa MUSI przyjść do nas minimum 6 razy w ciągu połogu, czyli 6 tygodni. W dzień wypisu pobierają krew od malucha, robią badania na fenyloketonurię, ich wyników nie dostaniemy - jedynie wóczas, gdy w ciągu 2 tygodni okaże się, że dziecko choruje, dostaniemy wezwanie do przychodni lub szpitala. W ten dzień też robią badanie na poziom bilirubiny, jeśli jest podwyższony - nie wychodzimy ze szpitala. MLEKO Na Łubinowej mają przeróżne, co mi się podoba. Zapamiętałam Bebiko, Enfanil i jakieś mieszanki dla noworodków. Ale więcej kobieta podawała, bez zachwalania jakiegoś szczególnie ![]() KĄPIEL Woda ma mieć ok. 38stopni, pomieszczenie 22 stopnie zimą, przy czym absolutnie nie dogrzewa się pomieszczenia - ma być taka temp. jak w całym mieszkaniu. Na dno wanienki najlepiej położyć po prostu tetrę. Myć w dowolnej firmie, obojętnie czy żelem, czy mydłem w kostce/płynie, można jak najbardziej natłuszczacze wlać (emolium, oilatum czy inne tego typu czy nawet oliwkę, którą w ciąży się smarujemy), ale po kąpieli nie smarować przesadnie kremem całego ciała ani nie oliwkować, bo się pory zatykają. Myjemy dzieciorka całego, łącznie z pępkiem, omijamy tylko buźkę, którą myjemy w pierwszym miesiącu przegotowaną, zwykłą wodą. Po kąpieli nie trzemy dziecka, tylko osuszamy, w tym pępek. Jeśli w jakimnś miejscu maluchowi łuszczy się skóra (piętki, szyja, pupa najczęściej), to tylko te miejsca natłuszczamy zwykłym kremem dla maluszków (kobieta mówiła o linomagu, bobasie, hipp, nivea, F18). Krem dajemy najpierw na naszą dłoń, ogrzewamy, a potem dopiero na malucha. Jeśli karmimy cycem, to 1 raz na dobę bierzemy na palec gazik, moczymy go w mineralnej wodzie i w środku jamę ustną przecieramy. Jeśli karmimy butlą - to robimy to co 2 karmienia. PIELUCHY Zmieniamy co 3 godziny średnio, przy tym osuszamy pępuch też, pieluchę podwinąć z przodu, coby pępka nie obcierała. INNE Ciemieniucha nie powinna się pojawić, jeśli nie smarujemy dzieciątka natłuszczaczami niepotrzebnie. Ale jeśli się pojawi, to teraz nie wyczesujemy, tylko zgłaszamy się do pediatry po lek na receptę, który natychmiast skutkuje. Pazurki tniemy dopiero po ok. 3 tygodniu. KARMIENIE Karmić 15-20 minut, absolutnie NIE TRZYMAĆ DZIECKA NA CYCU DŁUŻEJ! Ponieważ tylko w pierwszych minutach karmienia jest pokarm zwykły, a potem z tłuszczem. I to tym tłuszczem dziecko rośnie, a jak ciągle jest na cycu, to co chwię przestaje ciągnąć, w efekcie ssie tylko zwykły pokarm nietłuszczowy i nie przybiera na wadze, a dodatkowo wówczas poziom insuliny jest stały i maluch nie odczuwa ani głodu, ani pragnienia. Ssie, bo ssie i tyle. Jeśli maluch ma ogromną potrzebę ssania, podajemy smoczek uspokajacz i tyle. Od zakończenia karmienia dzieciak max. po 3 godzinach (tylko w 1 miesiącu życia) powinien jeść po raz kolejny, i jeśli śpi = trzeba wybudzić. Po pierwszym miesiącu spokojnie czas ten wydłużamy. Ważne - nocą od razu leci pokarm tłusty, więc karmienie powinno trwać 5-10 minut. ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- A artykuł o karmieniu piersią dla mnie obrzydliwy. A tekst, że dziecko na piersi rzadziej choruje - żenła. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lepiej spakuj torbę, bo będziesz jak ja - w biegu wrzucałam wszystko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1806 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lepiej zmyj. Moją kumpelę ochrzanili,że nie zmyła. Cytat:
![]() Cytat:
daff dobrze pisze o pełni księżyca. U mnie nie było pełni, a było mnóstwo porodów tego dnia - 14 cc i około 10 sn. Lekarze biegali, mięli co robić ![]() ![]() U nas kolejna noc za nami, bez większych niespodzianek ![]() Ze względu na to, że Luiza urodziła się taka malutka i nie ma jeszcze odpowiednio grubej tkanki tłuszczowej muszę poczekać ze spacerami jeszcze tydzień. No chyba, że będzie cieplutko, to może wyjedziemy na krótki spacerek. Miłego weekendu ![]()
![]() |
#1807 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18798409]
Czytałam, że takie bóle nóg to bliziuteńko porodu ![]() I też wolę zadem do męża ![]() Na łóżku. Wykorzystamy po prostu jeden z podkładów porodowych ![]() [/quote] Pytanie ile to jest blisko... ![]() Na podkładzie... hmm... musimy podumać więc. ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18798409] Ja sobie kupiłam w centrum Katowic, takie ołowiane ![]() W szpitalu ci zrobią, jak coś. Cążki mają, żadna sztuka wyrwać ![]() ![]() [/quote] To więcej dałaś, bo cięższe. ![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18798409] PRZYCHODNIA DZIECIĘCA Do szpitala trzeba znać tylko adres przychodni, gdzie będziemy z maluchem chodzić, ale zgłasza się do niej dopiero PO wyjściu ze szpitala. [/quote] A ja dalej nie wiem, gdzie u mnie pediatra jest. ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18798409] Wg nowych, marcowych przepisów położna środowiskowa MUSI przyjść do nas minimum 6 razy w ciągu połogu, czyli 6 tygodni. [/QUOTE] ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Ja się nie dam ochrzaniać za lakier na 3,5 tyg. przed terminem. ![]() A jak Ty się masz?? ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18798409] KARMIENIE Karmić 15-20 minut, absolutnie NIE TRZYMAĆ DZIECKA NA CYCU DŁUŻEJ! Ponieważ tylko w pierwszych minutach karmienia jest pokarm zwykły, a potem z tłuszczem. I to tym tłuszczem dziecko rośnie, a jak ciągle jest na cycu, to co chwię przestaje ciągnąć, w efekcie ssie tylko zwykły pokarm nietłuszczowy i nie przybiera na wadze, a dodatkowo wówczas poziom insuliny jest stały i maluch nie odczuwa ani głodu, ani pragnienia. Ssie, bo ssie i tyle. Jeśli maluch ma ogromną potrzebę ssania, podajemy smoczek uspokajacz i tyle. Od zakończenia karmienia dzieciak max. po 3 godzinach (tylko w 1 miesiącu życia) powinien jeść po raz kolejny, i jeśli śpi = trzeba wybudzić. Po pierwszym miesiącu spokojnie czas ten wydłużamy. Ważne - nocą od razu leci pokarm tłusty, więc karmienie powinno trwać 5-10 minut. [/QUOTE] I jak to się wszystko ma do tej potrzeby bliskości malucha, do niewybudzania, do karmienia na żądanie kiedy chce i jak długo chce? ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1808 |
Konto usunięte
|
Ale maluch przecież nawet jak wisi 5 godzin na cycu, to nie żre 5 godzin. Widziałaś kiedyś człowieka, który by tyle jadł?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1809 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję, czuję się bardzo dobrze, jestem w pełni sprawna
![]() ![]() Brzuch mi się zmniejsza z dnia na dzień, pokarmu przybywa ![]() Lecę do malutkiej, bo się wybudza ( karmię ją co 2,5- 3 godziny, bo tak się budzi ).
#1810 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Moja ginka zawsze bada mnie mega delikatnie, a w szpitalu się nie cackają - wkładają łapska głęboko i gmerają niemiłosiernie. Mam nadzieję, ze wytrwamy do maja ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1811 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18798409]No to napiszę ci to samo, co Dafreen - proponuję włażenie po poręczy
![]() No to ja sobie może zrobię surdopedagogikę, coby potem z takimi pracować niedosłuchami... Też cierpię przy kretyńskiej muzyce :/ Ok, dalsze info ze szkoły rodzenia ![]() ... PRZYCHODNIA DZIECIĘCA Do szpitala trzeba znać tylko adres przychodni, gdzie będziemy z maluchem chodzić, ale zgłasza się do niej dopiero PO wyjściu ze szpitala. Wówczas musimy mieć książeczkę zdrowia dziecka (będzie w niej certyfikat z przesiewowego badania słuchu i wynik usg bioder - uwaga, NIE MA SZEROKIEGO PIELUCHOWANIA!), a książeczkę szczepień szpital sam wysyła poleconym do przychodni. Z przychodni w ciągu 48 godzin po zgłoszeniu dziecka położna musi do nas przyjść. Wg nowych, marcowych przepisów położna środowiskowa MUSI przyjść do nas minimum 6 razy w ciągu połogu, czyli 6 tygodni. W dzień wypisu pobierają krew od malucha, robią badania na fenyloketonurię, ich wyników nie dostaniemy - jedynie wóczas, gdy w ciągu 2 tygodni okaże się, że dziecko choruje, dostaniemy wezwanie do przychodni lub szpitala. W ten dzień też robią badanie na poziom bilirubiny, jeśli jest podwyższony - nie wychodzimy ze szpitala. [/QUOTE] Po poręczy sobie daruję. Nawchodziłam się będąc w czasach szkolnych wystarczy ![]() Co do niedosłuchów - mój małż zna na szczęści język migowy może też z czasem się przyda ![]() A co do przychodni to ja mam wybraną swoją położną i z nią mam podpisaną deklarację wymaganą przez NFZ, więc nawet jak wybiorę przychodnię to nie będę podpisywała deklaracji na położną. A 6 razy do dzidka przyjść to czasem niewiele... ![]() ![]() Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2010-04-24 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#1812 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, to jeszcze raz ja
![]() ![]()
![]() |
#1813 |
Zadomowienie
|
Wpadłam na chwile zobaczyc co sie dzieje...
Zaraz przyjezdza tesciowa na obiad.... ![]() Kropka, nie spiesz sie tak kochana i czekajcie z Danielkiem w kolejce ![]() Szaja, fajne to co zamieścilas m.in. o pielegnacji i kapieli, druklam sobie ![]() ![]() ![]() Miramejku ![]() ![]() ![]() Kochane zmykam do marchewki i brokulow. Milej soboty Wam zycze. Moj brzuch wisi prwie do kolan tak sie obnizyl ![]()
IF MOMMA AIN'T HAPPY AIN'T NOBODY HAPPY körö körö kirkkoon Edytowane przez araczki Czas edycji: 2010-04-24 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#1814 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A który model kupiliście? I jaki kolor? Oj, bądź gotowa ![]() Buziaki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1815 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1816 |
Zadomowienie
|
Miramej, kupilismy edge duo combi sport kolor brazowy (brown check) ze wstwkami w kratke
![]() Tesciowa oczywiscie spozni sie godzine. ![]()
#1817 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Sposób genialny, następne podejście zrobili do niej już z pełnym znieczuleniem. Na polską służbę zdrowia każdy haczyk jest wart wypróbowania ![]() Martwi cię to? Dobrze, to zawsze godzina mniej z teściową ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1818 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18801582]
Martwi cię to? Dobrze, to zawsze godzina mniej z teściową ![]() Wole w druga strone. Niech przyjedzie, zje i idzie ![]()
#1819 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18798409] A w ogóle kobieta powiedziała, że jak mamy np. ogródek, to już z 3 tygodniowym dzieckiem spokojnie na cały dzień iść można, oczywiście nie do słońca, ale jak jest 25-30 stopni, to szkoda w domu siedzieć. [/QUOTE] ja z Maksiem spędzałam na podwórku całe dnie- hurtem po 10 godzin. ![]() ![]() Położna 6 razy w ciągu połogu? ![]() ![]() Ps. nie lubię naszej położnej... ![]() ![]() TŻ pojechał z Maksiem gdzieś na rowerze, więc mam chwilkę oddechu. Jak wróci to napijemy się kawki i zjemy pychotka lody- z bakaliami-.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1820 |
Konto usunięte
|
Leoś, ogólne zarządzenie. Ale od razu nas położna uprzedziła, że to są przepisy weszłe w życie od 30 marca i na pewno większość luda nie wie o tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1821 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pakuj, pakuj.. ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;18801996]a ja doszłam do wniosku, że wciąż dość sprawna jestem, z pozycji leżącej na plecach wstaję z łóżka bez podpierania się rękami. ![]() ja z Maksiem spędzałam na podwórku całe dnie- hurtem po 10 godzin. ![]() ![]() Położna 6 razy w ciągu połogu? ![]() ![]() Ps. nie lubię naszej położnej... ![]() ![]() TŻ pojechał z Maksiem gdzieś na rowerze, więc mam chwilkę oddechu. Jak wróci to napijemy się kawki i zjemy pychotka lody- z bakaliami-.. ![]() Ja tez wstaje z łózka bez podpierania się rekami ![]() jak leże tak wstaje... ![]() U mnie położna przychodzi 4-5 razy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1823 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
troche wanialo....moczem podczas przyrzadzania, ale to nie ja gotowalam Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez jamaicaP Czas edycji: 2010-04-24 o 16:31 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1824 |
Konto usunięte
|
Łehłeh kolejny Rudas, mój ma 5 lat i do dzisiaj kocha tę pozycję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1825 |
Rozeznanie
|
moj od maleńkiego uwielbia sie wtulic we wlosy, i w szyje i mrrrruczec
|
![]() ![]() |
![]() |
#1826 |
Raczkowanie
|
Hej Mamcie! My w domku nareszcie.
![]() ![]() Kręcę się po domu i jakoś nie mogę się zorganizować. Niby wszystko było przygotowane, ale tak nie do końca, bo przecież miałam jeszcze trochę czasu ![]() Jak się ogarnę to wkleję fotki mojego cuda ![]() No i muszę Was jakoś nadrobić, nie wiem kiedy i jak, ale zrobię to ![]() Gratki dla innych rozpakowanych ![]() P.S. Poród wspominam bardzo fajnie. To jest naprawdę wielkie, ogromne i cudowne przeżycie (mimo wszystko ![]() Narazie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1827 |
Konto usunięte
|
Hej Basiak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I czekamy na zdjątka Szymka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1829 |
Raczkowanie
|
Trzymajcie kciuki. Lezymy od 5dni w szpitalu z rozwarciem 2cm i bez szyjki. Udalo sie powstrzymac porod wiec trzymamy sie na lekach ile sie da. Sterydy juz 3dawki podane dostalismy. Do zgadania po wszystkim. Jeszcze 1-2 tygodnie i bedzie rewela.
#1830 |
Konto usunięte
|
Trzymamy mocno, dacie radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.