Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-30, 13:41   #1141
beatataeb
Raczkowanie

GG do beatataeb
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

[QUOTE=Hebe5;18932187]bardzo wąską szczęke masz. masz może zdjęcie późniejsze tego łuku?bo rozumiem że to co dałaś jest robione na początku.dziwne że na dole miałaś wyrywane a na gorze nie..
masz jakieś problemy z wymową przez to zagłebienie w podniebieniu?

QUOTE]
eee...chyba Cię nie zrozumiałam...dałam cztery zdjęcia, pierwsze i trzecie są z dnia założenia aparatu, a drugie i czwarte z przedwczoraj...a na górze też będę miała wyrywane dwa zęby...lepiej jest rozszerzyć szczękę przed wyrywaniem, bo jednak siła się rozkłada na więcej zębów...a z łukiem to jedyne co się zmieniło w wymowie, to to, że trudniej jest mi mowić "ki" "gi"...tak mówię bardziej "ky" i "gy" ale to jak ktoś to zauważa jak jakoś bardzo zwraca uwagę na dykcję, czyli prawie nikt...nie mówiłam na studiach że mam łuk przez kilka tygodni i nikt nie zauważył tego...jak powiedziałam to się zdziwili...a jeśli chodzi o wymowę jak jeszcze nei miałam łuku, to tylko źle wymawiałam "s",tak mi sięwydaje, że jest ono zbyt syczące,bo opieram język na dwójkach a do jedynek już nie dociera i jest szpara na powietrze...

Pipi180 jak się uśmiechałam to miałam po bokach ciemność, teraz zamiast ciemności widać srebrne pierścienie, czasem jak za bardzo polewam to kąciki ust zahaczają o nie

Edytowane przez beatataeb
Czas edycji: 2010-04-30 o 13:46
beatataeb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 14:00   #1142
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beatataeb Pokaż wiadomość
eee...chyba Cię nie zrozumiałam...dałam cztery zdjęcia, pierwsze i trzecie są z dnia założenia aparatu, a drugie i czwarte z przedwczoraj...a na górze też będę miała wyrywane dwa zęby...lepiej jest rozszerzyć szczękę przed wyrywaniem, bo jednak siła się rozkłada na więcej zębów...a z łukiem to jedyne co się zmieniło w wymowie, to to, że trudniej jest mi mowić "ki" "gi"...tak mówię bardziej "ky" i "gy" ale to jak ktoś to zauważa jak jakoś bardzo zwraca uwagę na dykcję, czyli prawie nikt...nie mówiłam na studiach że mam łuk przez kilka tygodni i nikt nie zauważył tego...jak powiedziałam to się zdziwili...a jeśli chodzi o wymowę jak jeszcze nei miałam łuku, to tylko źle wymawiałam "s",tak mi sięwydaje, że jest ono zbyt syczące,bo opieram język na dwójkach a do jedynek już nie dociera i jest szpara na powietrze...
aaaa rozumiem. teraz już widzę różnice, myślałam że są z tego samego dnia;p to wygięcie na środku trochę wyprostowało się.
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 14:22   #1143
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
a o zdjęciahc już zapomniałam
No super Ładnie się prostują. Też mam zgryz krzyżowy tyle ze na 2-ce więc tymbardziej zainteresowały mnie Twoje ząbki i sposób ich prostowania a kiedy będziesz miała zamek na kle? Bo rozumiem, że teraz robicie na niego miejsce Aaaaa! Fioletowe gumaski są cudne. Takie chce jako pierwsze
Stary 2010-04-30, 14:41   #1144
Paulaa1994
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beatataeb Pokaż wiadomość
którąś z szóstek miałam leczoną kanałowo...chyba lewą, ale to było z 5 lat temu więc niezbyt pamiętam
Więc Ty masz powód, by mieć go niebieskiego/siwego. A ja zębów kanałowo leczonych nie miałam. No nic.. zadzwonie i zapytam czy to normalne.
Paulaa1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 15:22   #1145
sincarne
Raczkowanie

taki siny ząb to chyba nie tylko od kanałówki. mogłaś kiedyś pizgnąć tak mocno, że obumarł..

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 16:01   #1146
zuczek2023
Raczkowanie

Ja jak się uśmiecham całą gębą to widać mi calusieńki aparat- oczywiście na górze- łącznie z całymi rurkami na 6. Zawsze mi się wydawało, że to normalne, ale jak was czytam to piszcie, że wam 5 zaledwie widać to teraz nasuwa mi się pytanie- czy ja mam coś nie tak??? :hahaha

Nudzi mi się, więc siedzę przed lusterkiem i oglądam zęby i porównuje z waszymi "przeżyciami"
Stary 2010-04-30, 16:11   #1147
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
taki siny ząb to chyba nie tylko od kanałówki. mogłaś kiedyś pizgnąć tak mocno, że obumarł..
No coś w tym może być
Stary 2010-04-30, 16:29   #1148
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
No coś w tym może być
moja teoria może nie brzmi jak u lekarza, ale podparłam się google i faktycznie uraz może doprowadzić do sinienia zęba ja to jednak mądra jestem

Stary 2010-04-30, 17:36   #1149
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zuczek2023 Pokaż wiadomość
Ja jak się uśmiecham całą gębą to widać mi calusieńki aparat- oczywiście na górze- łącznie z całymi rurkami na 6. Zawsze mi się wydawało, że to normalne, ale jak was czytam to piszcie, że wam 5 zaledwie widać to teraz nasuwa mi się pytanie- czy ja mam coś nie tak??? :hahaha

Nudzi mi się, więc siedzę przed lusterkiem i oglądam zęby i porównuje z waszymi "przeżyciami"
Mi też widać rurki na szóstkach, więc relax Jesteśmy normalne, tylko trochę żabiaste
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 18:15   #1150
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
No super Ładnie się prostują. Też mam zgryz krzyżowy tyle ze na 2-ce więc tymbardziej zainteresowały mnie Twoje ząbki i sposób ich prostowania a kiedy będziesz miała zamek na kle? Bo rozumiem, że teraz robicie na niego miejsce Aaaaa! Fioletowe gumaski są cudne. Takie chce jako pierwsze
dziękuję, dziękuję
na początku orto chciała mi wyrównać zęby, ale dwójka jeszcze mnie martwi.po 4 miesiącach założyła sprężynkę. narazie zrobiło się 1,5mm miejsca, ale to jeszcze za mało na zamek. nie zmieści się, tym bardziej że ząb jest trochę zrotowany.
fiolet na moich zębach tragicznie wyglądał.

Edytowane przez Hebe5
Czas edycji: 2010-04-30 o 18:17
Stary 2010-04-30, 19:02   #1151
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Mi też widać rurki na szóstkach, więc relax Jesteśmy normalne, tylko trochę żabiaste
u mnie widać do 4 nie mam takiego szerokiego uśmiechu jak Wy

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 19:11   #1152
dzidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
Mysle, ze pani doktor sama zobaczy, ze zeby ustawione sa nie tak, jak nalezy. A kolezanka martenwolfen chwalila sie ostatnio, ze przeklejono jej zamek (a moze betti tez?)

a) bynajmniej
b) przynajmniej

Mi tez. Po trzech-czterech dniach przestanie Ci to dokuczac.

A zabki masz baaardzo ladne. Takie ksztaltne, okraglutkie. Leczenie pownno pojsc raz-dwa. Czy dobrze widze ze zdjec, ze zaden z zebow u gory nie byl leczony?
dzieki, zobaczymy jak to sie wszystko ulozy.. nie bede marudzic, bo chyba za wczesnie na to co do ksztaltu, to wolalabym takie jak np Ty masz, czyli 2 rowne z 1
a niestety niedobrze widzisz, bo 5 zabkow bylo leczone, w tym 2 kanalowo, przez co przesunal sie termin zakladania aparatu (koniec z dentysta wypadal w poblizu terminu separacji)... pani doktor nie chciala wsadzic separatorow, kazala odczekac miesiac i dopiero sie umowic. gdyby zeby nie okazaly sie paskudnie zezarte od srodka prochnica, to bylabym zadrutowana od stycznia .

beatataeb,
to nic, ze teraz jest wasko, za jakis czas bedziesz miala super usmiech, widac potencjal w Twoich zebach

Hebe5,
jakie ladne zebiszcza!

a szerokiego usmiechu to mozna tylko pozazdroscic m.in dlatego zdecydowalam sie na aparat, zeby bylo widac troche wiecej zebow niz od kla do kla, co szczegolnie niefajnie prezentowalo sie na zdjeciach, gdzie wiekszosc usmiechu to czarne trojkaty (nie mowie o foteczkach z fleszem i w zblizeniu )

Edytowane przez dzidka
Czas edycji: 2010-04-30 o 19:16
dzidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 19:18   #1153
dygotka8
Zakorzenienie

witam
wpadłam tylko pochawlić się, że aparat z góry zdjęłam po 22 miesiącach a dół po 12 miesiącach-efekt suuuper
mam poklejone druciki od wewnątrz zębów(od4-4) zarówno na górze jak i na dole-przy czym na górę mam jeszcze płytkę retencyjną
zdjęć nie mam jeszcze żadnych,ale z efektów jestem super zadowolona każdemu życze by tak szybko osiągnął takie efekty
tak więc moja "przygoda z aparatem zaczęła się chyba od III części wątku...więc troszkę to trwało ale warto-to na pewno
pozdrawiam

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 19:31   #1154
betti_888
Wtajemniczenie

ja ostatnio pokazywałam mamie zdjęcia jej (i mojej) inwestycji... najpierw pokazałam obecne zdjęcie a potem z przed założenia aparatu. reakcja - szok i "jakie ty miałaś krzywe zęby"... a kiedyś gadała że są proste, ale to chyba tylko dlatego żebym się nimi nie przejmowała...
jeszcze niecałe 2 lata... wytrzymam

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-01, 10:08   #1155
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Czy po 5 tygodniach noszenia aparatu można się spodziewać jakiś widocznych zmian?
Czy to indywidualne zależności?
Bo u mnie nic a nic się zęby nie przesunęły.
może są jakieś minimalne zmiany ale ich jeszcze nie dostrzegłaś
u mnie wszystko bardzo wolno idzie bardzooo ale myślę ze w koncu ruszy
;D
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-01, 11:19   #1156
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
u mnie widać do 4 nie mam takiego szerokiego uśmiechu jak Wy
u mnie też. przy wielkim zacieszu jeszcze kawałek lewej piątki widać.
Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
kiedyś gadała że są proste, ale to chyba tylko dlatego żebym się nimi nie przejmowała...
przed założeniem moja też tak mówiła. gdybym pokazała jej jak było kiedyś również przeżyłaby szok
Cytat:
Napisane przez dzidka Pokaż wiadomość
Hebe5,
jakie ladne zebiszcza!

a szerokiego usmiechu to mozna tylko pozazdroscic m.in dlatego zdecydowalam sie na aparat, zeby bylo widac troche wiecej zebow niz od kla do kla, co szczegolnie niefajnie prezentowalo sie na zdjeciach, gdzie wiekszosc usmiechu to czarne trojkaty (nie mowie o foteczkach z fleszem i w zblizeniu )
hehe dzięki sama nie mogę uwierzyć że to są moje zęby, ten szeroki uśmiech. pół roku i taka zmiana Oo już jestem strasznie zadowolona z efektów. a odnośnie tego zdjęcia o którym mówisz, przed założeniem góry, długo się męczyłam żeby je zrobić.wtedy nie umiałam się śmiać i to zdjęcie było nie lada wyczynem.
Stary 2010-05-01, 17:10   #1157
Cheza01
Zadomowienie

Witam Aparatki
Wkrótce dołączę do Waszego grona, w tym tygodniu zakończyłam leczenie góry i pozbyłam się 2 górnych ząbków. Już zastanawiam się nad kolorkiem ligatur... chyba wybiorę jasny róż na pierwszy raz

Moja wymianka:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280666

I'm swimming in the smoke
Of bridges I have burned
Cheza01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-01, 18:35   #1158
alutka001
Raczkowanie

Ja też już niedługo będę zadrutowana pod warunkiem że się nie rozmyślę....wszyscy moi znajomi mi odradzają bo twierdzą, że mam ładny uśmiech i ząbki...
jak jednak wszystko dobrze pójdzie to wyleczę ząbki w tym tyg, wyrwę jedną czwóreczkę na dole i założę separatory na górę....jedno mnie tylko zastanawia: czemu moja orto kazała mi najpierw usunąć tą czwórkę na dole, potem założy aparat na góre a na końcu za 4 miesiące dopiero na dół....i co ja będę przez 4 miesiące chodzić z taka dziurą na dole?? niestety nie zdążyłam jej o to zapytać bo wizyta była szybka i pełno czekających ludzików w poczekalni....
alutka001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-01, 22:01   #1159
n0emi
Zakorzenienie

alutka przeciez jak wyrwie Ci tylko 1 zeba to moze sie zrobic asymetria. Z tego co wiem to wyrywaja zazwyczaj pary. A dziewczyny, ktore wyrwaly 1 zeba pozniej skarza sie na asymetrie. Moze zle zrozumialas?? Ja bym sie dopytala albo poszla na konsultacje do innego orto.

A u mnie juz za 4 dni aparat
n0emi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-01, 22:39   #1160
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez n0emi Pokaż wiadomość
alutka przeciez jak wyrwie Ci tylko 1 zeba to moze sie zrobic asymetria. Z tego co wiem to wyrywaja zazwyczaj pary. A dziewczyny, ktore wyrwaly 1 zeba pozniej skarza sie na asymetrie. Moze zle zrozumialas?? Ja bym sie dopytala albo poszla na konsultacje do innego orto.

No mi właśnie przez takie cos powstała asymetria! Z tym że wtedy nikt mnie nie ostrzegł! alutka 001 Lepiej dopytaj.

Edytowane przez karadisa
Czas edycji: 2010-05-01 o 22:41
karadisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-02, 10:07   #1161
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alutka001 Pokaż wiadomość
jak jednak wszystko dobrze pójdzie to wyleczę ząbki w tym tyg, wyrwę jedną czwóreczkę na dole i założę separatory na górę....jedno mnie tylko zastanawia: czemu moja orto kazała mi najpierw usunąć tą czwórkę na dole, potem założy aparat na góre a na końcu za 4 miesiące dopiero na dół....i co ja będę przez 4 miesiące chodzić z taka dziurą na dole?? niestety nie zdążyłam jej o to zapytać bo wizyta była szybka i pełno czekających ludzików w poczekalni....
asymetria będzie na pewno. zapytaj się tej orto, choć radziłabym iść na konsultację do innej.
Stary 2010-05-02, 10:34   #1162
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:

ja miałam wyrwany TYLKO jeden ząb-prawą piątkę-i asymetrii po zdjęciu aparatu nie mam-orto się postarał
ale lepiej się dopytać bo ja do swojego orto mam 100% zaufanie

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-02, 12:17   #1163
alutka001
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
No mi właśnie przez takie cos powstała asymetria! Z tym że wtedy nikt mnie nie ostrzegł! alutka 001 Lepiej dopytaj.
Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
asymetria będzie na pewno. zapytaj się tej orto, choć radziłabym iść na konsultację do innej.
Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
ja miałam wyrwany TYLKO jeden ząb-prawą piątkę-i asymetrii po zdjęciu aparatu nie mam-orto się postarał
sorki dziewczyny nie dopisałam dlaczego tylko jeden ząb mam do wyrwania w dzieciństwie nosiłam dwa aparaty i wtedy już miałam powyrywane stałe zęby tzn trzy piątki, potem przestałam nosić aparat bo uznałam że już mi się nie chce i mam proste zęby echhhh....no i przez lata jak wyrosły mi jeszcze ósemki (z czego dwie już wyrwane) to zrobiła mi się właśnie asymetria no i teraz jak poszłam do orto to mi powiedziała że konieczne jest wyrwanie 4 lub 5 po tej jednej ostatniej stronie gdzie nie było wyrywane nic...więc chodzi teraz o to żeby tą asymetrię wyrównać orto zdecydowała że będzie to 4 bo wtedy szybciej zęby się poprzesuwają w tą stronę niż jakby to miała być 5. Tak więc z asymetrią jest sprawa jasna

mnie tylko zastanawia dlaczego kazała mi już teraz tego zęba wyrwać na dole skoro planuje założenie aparatu na dół dopiero po 4 miesiącach noszenia góry??? jak ja będę chodzić z taką dziurą na dole przez 4 miesiące? nie mogłąbym tego zęba wyrwać potem przed samym zakładaniem dołu? i w ogóle dlaczego nie da się założyć dwóch łuków na raz???
Stary 2010-05-02, 12:32   #1164
n0emi
Zakorzenienie

Alutka widzisz, zapomnialas napisac najwazniejszej rzeczy W takim razie wszystko jest ok.
A z tym zebem to spytaj sie czy mozna wyrwac zeba pozniej, bo nie chcesz chodzic z dziura. Chyba, ze zeby same nawet bez aparatu zaczynaja zakrywac dziure.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
A tak z ciekawosci to masz z 1 strony dluzszy luk Tzn na koncu o jeden zab wiecej? Bo nie wiem jak to sobie wyobrazac A najlepiej wstaw zdjecie
n0emi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-02, 13:43   #1165
Lagoon
Raczkowanie

Witajcie, drogie Aparatki
Mam pytanie odnośnie tych łańcuszków na aparat. Do czego one służą, i czy każdemu takie zakładają?
Lagoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-02, 15:35   #1166
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lagoon Pokaż wiadomość
Witajcie, drogie Aparatki
Mam pytanie odnośnie tych łańcuszków na aparat. Do czego one służą, i czy każdemu takie zakładają?
łańcuszek jest do zamykania szpar. tak zauważyłam że dużo osób pod koniec leczenia nosi łańcuszek na wszystkie zęby.prawdopodobnie po to aby jakieś minimalne szparki zamknąć i wyrównać wszystko razem.
niekoniecznie każdemu
Stary 2010-05-02, 16:51   #1167
wiolafrytka
Zadomowienie

rano na kaca wszamałam zupke chińską i tadam żółte gumki
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-02, 22:47   #1168
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wiolafrytka Pokaż wiadomość
rano na kaca wszamałam zupke chińską i tadam żółte gumki
zupka chińska na kaca? barszczyk lepszy mój rekord to żucie liścia kapusty (ozdoby z tacy z kanapkami) jako śniadanie po pewnym sylwestrze

nie martw się, żółty to ładny kolor, taki radosny i wiosenny

Stary 2010-05-02, 23:03   #1169
BLONDI18xD
Raczkowanie

ja za 2 tyg bede miec aparat zakladany na górna szczenke ;/ masakra...;/ czy jest az tak zle z tym aparatem?;/ i czy bola zęby po zalozeniu?
BLONDI18xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-02, 23:50   #1170
alutka001
Raczkowanie

Cytat:
Alutka widzisz, zapomnialas napisac najwazniejszej rzeczy W takim razie wszystko jest ok.
A z tym zebem to spytaj sie czy mozna wyrwac zeba pozniej, bo nie chcesz chodzic z dziura. Chyba, ze zeby same nawet bez aparatu zaczynaja zakrywac dziure.
no właśnie orto na ostatniej wizycie rozpisała mi plan leczenia i w punkcie 1 bylo wyrwanie tej jednej czwórki....a dopiero potem zakładanie aparatu na górę....w gabinecie było zamieszanie bo nie mogli znaleźć mojego zdjęcia panoramicznego które zostawiłam na wcześniejszej wizycie a miałam taż jeszcze inne pytania i wyszłam z gabinetu bez odpowiedzi na to...a wizytę u dentysty mam wcześniej niż wizytę u orto
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości