|
|
#1141 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
[QUOTE=Hebe5;18932187]bardzo wąską szczęke masz. masz może zdjęcie późniejsze tego łuku?bo rozumiem że to co dałaś jest robione na początku.dziwne że na dole miałaś wyrywane a na gorze nie..
masz jakieś problemy z wymową przez to zagłebienie w podniebieniu? QUOTE] eee...chyba Cię nie zrozumiałam...dałam cztery zdjęcia, pierwsze i trzecie są z dnia założenia aparatu, a drugie i czwarte z przedwczoraj...a na górze też będę miała wyrywane dwa zęby...lepiej jest rozszerzyć szczękę przed wyrywaniem, bo jednak siła się rozkłada na więcej zębów...a z łukiem to jedyne co się zmieniło w wymowie, to to, że trudniej jest mi mowić "ki" "gi"...tak mówię bardziej "ky" i "gy" ale to jak ktoś to zauważa jak jakoś bardzo zwraca uwagę na dykcję, czyli prawie nikt...nie mówiłam na studiach że mam łuk przez kilka tygodni i nikt nie zauważył tego...jak powiedziałam to się zdziwili...a jeśli chodzi o wymowę jak jeszcze nei miałam łuku, to tylko źle wymawiałam "s",tak mi sięwydaje, że jest ono zbyt syczące,bo opieram język na dwójkach a do jedynek już nie dociera i jest szpara na powietrze... Pipi180 jak się uśmiechałam to miałam po bokach ciemność, teraz zamiast ciemności widać srebrne pierścienie, czasem jak za bardzo polewam to kąciki ust zahaczają o nie
Wiem, że jak każda kobieta, mam więcej siły niż na to wygląda. Edytowane przez beatataeb Czas edycji: 2010-04-30 o 13:46 |
|
|
|
#1142 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1143 |
|
Raczkowanie
|
No super
Ładnie się prostują. Też mam zgryz krzyżowy tyle ze na 2-ce więc tymbardziej zainteresowały mnie Twoje ząbki i sposób ich prostowania a kiedy będziesz miała zamek na kle? Bo rozumiem, że teraz robicie na niego miejsce Aaaaa! Fioletowe gumaski są cudne. Takie chce jako pierwsze
|
|
#1144 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1145 |
|
Raczkowanie
|
taki siny ząb to chyba nie tylko od kanałówki. mogłaś kiedyś pizgnąć tak mocno, że obumarł..
|
#1146 |
|
Raczkowanie
|
Ja jak się uśmiecham całą gębą to widać mi calusieńki aparat- oczywiście na górze- łącznie z całymi rurkami na 6. Zawsze mi się wydawało, że to normalne, ale jak was czytam to piszcie, że wam 5 zaledwie widać to teraz nasuwa mi się pytanie- czy ja mam coś nie tak???
Nudzi mi się, więc siedzę przed lusterkiem i oglądam zęby i porównuje z waszymi "przeżyciami"
|
#1147 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1148 |
|
Raczkowanie
|
moja teoria może nie brzmi jak u lekarza, ale podparłam się google i faktycznie uraz może doprowadzić do sinienia zęba
ja to jednak mądra jestem![]()
|
#1149 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jesteśmy normalne, tylko trochę żabiaste
|
|
|
|
|
#1150 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() na początku orto chciała mi wyrównać zęby, ale dwójka jeszcze mnie martwi.po 4 miesiącach założyła sprężynkę. narazie zrobiło się 1,5mm miejsca, ale to jeszcze za mało na zamek. nie zmieści się, tym bardziej że ząb jest trochę zrotowany. fiolet na moich zębach tragicznie wyglądał. Edytowane przez Hebe5 Czas edycji: 2010-04-30 o 18:17 |
|
|
|
|
#1151 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do ksztaltu, to wolalabym takie jak np Ty masz, czyli 2 rowne z 1 ![]() a niestety niedobrze widzisz, bo 5 zabkow bylo leczone, w tym 2 kanalowo, przez co przesunal sie termin zakladania aparatu (koniec z dentysta wypadal w poblizu terminu separacji)... pani doktor nie chciala wsadzic separatorow, kazala odczekac miesiac i dopiero sie umowic. gdyby zeby nie okazaly sie paskudnie zezarte od srodka prochnica, to bylabym zadrutowana od stycznia . beatataeb, to nic, ze teraz jest wasko, za jakis czas bedziesz miala super usmiech, widac potencjal w Twoich zebach Hebe5, jakie ladne zebiszcza! a szerokiego usmiechu to mozna tylko pozazdroscic m.in dlatego zdecydowalam sie na aparat, zeby bylo widac troche wiecej zebow niz od kla do kla, co szczegolnie niefajnie prezentowalo sie na zdjeciach, gdzie wiekszosc usmiechu to czarne trojkaty (nie mowie o foteczkach z fleszem i w zblizeniu )
Edytowane przez dzidka Czas edycji: 2010-04-30 o 19:16 |
|
|
|
|
#1153 |
|
Zakorzenienie
|
witam
wpadłam tylko pochawlić się, że aparat z góry zdjęłam po 22 miesiącach a dół po 12 miesiącach-efekt suuuper ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mam poklejone druciki od wewnątrz zębów(od4-4) zarówno na górze jak i na dole-przy czym na górę mam jeszcze płytkę retencyjną zdjęć nie mam jeszcze żadnych,ale z efektów jestem super zadowolona każdemu życze by tak szybko osiągnął takie efekty ![]() tak więc moja "przygoda z aparatem zaczęła się chyba od III części wątku...więc troszkę to trwało ale warto-to na pewnopozdrawiam
|
#1154 |
|
Wtajemniczenie
|
ja ostatnio pokazywałam mamie zdjęcia jej (i mojej) inwestycji... najpierw pokazałam obecne zdjęcie a potem z przed założenia aparatu. reakcja - szok
i "jakie ty miałaś krzywe zęby"... a kiedyś gadała że są proste, ale to chyba tylko dlatego żebym się nimi nie przejmowała... jeszcze niecałe 2 lata... wytrzymam
|
#1155 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() u mnie wszystko bardzo wolno idzie bardzooo ale myślę ze w koncu ruszy ;D |
|
|
|
|
#1156 | ||
|
Raczkowanie
|
u mnie też. przy wielkim zacieszu jeszcze kawałek lewej piątki widać.
Cytat:
![]() Cytat:
sama nie mogę uwierzyć że to są moje zęby, ten szeroki uśmiech. pół roku i taka zmiana Oo już jestem strasznie zadowolona z efektów. a odnośnie tego zdjęcia o którym mówisz, przed założeniem góry, długo się męczyłam żeby je zrobić.wtedy nie umiałam się śmiać i to zdjęcie było nie lada wyczynem.
|
||
|
|
|
#1157 |
|
Zadomowienie
|
Witam Aparatki
![]() Wkrótce dołączę do Waszego grona, w tym tygodniu zakończyłam leczenie góry i pozbyłam się 2 górnych ząbków. Już zastanawiam się nad kolorkiem ligatur... chyba wybiorę jasny róż na pierwszy raz
|
|
#1158 |
|
Raczkowanie
|
Ja też już niedługo będę zadrutowana pod warunkiem że się nie rozmyślę....wszyscy moi znajomi mi odradzają bo twierdzą, że mam ładny uśmiech i ząbki...
jak jednak wszystko dobrze pójdzie to wyleczę ząbki w tym tyg, wyrwę jedną czwóreczkę na dole i założę separatory na górę....jedno mnie tylko zastanawia: czemu moja orto kazała mi najpierw usunąć tą czwórkę na dole, potem założy aparat na góre a na końcu za 4 miesiące dopiero na dół....i co ja będę przez 4 miesiące chodzić z taka dziurą na dole?? niestety nie zdążyłam jej o to zapytać bo wizyta była szybka i pełno czekających ludzików w poczekalni.... |
|
|
|
#1159 |
|
Zakorzenienie
|
alutka przeciez jak wyrwie Ci tylko 1 zeba to moze sie zrobic asymetria. Z tego co wiem to wyrywaja zazwyczaj pary. A dziewczyny, ktore wyrwaly 1 zeba pozniej skarza sie na asymetrie. Moze zle zrozumialas?? Ja bym sie dopytala albo poszla na konsultacje do innego orto.
A u mnie juz za 4 dni aparat |
|
|
|
#1160 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez karadisa Czas edycji: 2010-05-01 o 22:41 |
|
|
|
|
#1161 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ale lepiej się dopytać bo ja do swojego orto mam 100% zaufanie
|
|
#1163 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
w dzieciństwie nosiłam dwa aparaty i wtedy już miałam powyrywane stałe zęby tzn trzy piątki, potem przestałam nosić aparat bo uznałam że już mi się nie chce i mam proste zęby echhhh....no i przez lata jak wyrosły mi jeszcze ósemki (z czego dwie już wyrwane) to zrobiła mi się właśnie asymetria no i teraz jak poszłam do orto to mi powiedziała że konieczne jest wyrwanie 4 lub 5 po tej jednej ostatniej stronie gdzie nie było wyrywane nic...więc chodzi teraz o to żeby tą asymetrię wyrównać orto zdecydowała że będzie to 4 bo wtedy szybciej zęby się poprzesuwają w tą stronę niż jakby to miała być 5. Tak więc z asymetrią jest sprawa jasna![]() mnie tylko zastanawia dlaczego kazała mi już teraz tego zęba wyrwać na dole skoro planuje założenie aparatu na dół dopiero po 4 miesiącach noszenia góry??? jak ja będę chodzić z taką dziurą na dole przez 4 miesiące? nie mogłąbym tego zęba wyrwać potem przed samym zakładaniem dołu? i w ogóle dlaczego nie da się założyć dwóch łuków na raz??? |
||||
|
|
|
#1164 | |
|
Zakorzenienie
|
Alutka widzisz, zapomnialas napisac najwazniejszej rzeczy
A z tym zebem to spytaj sie czy mozna wyrwac zeba pozniej, bo nie chcesz chodzic z dziura. Chyba, ze zeby same nawet bez aparatu zaczynaja zakrywac dziure. ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
Tzn na koncu o jeden zab wiecej? Bo nie wiem jak to sobie wyobrazac A najlepiej wstaw zdjecie
|
|
|
|
|
#1165 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, drogie Aparatki
![]() Mam pytanie odnośnie tych łańcuszków na aparat. Do czego one służą, i czy każdemu takie zakładają? |
|
|
|
#1166 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
niekoniecznie każdemu
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Zadomowienie
|
rano na kaca wszamałam zupke chińską i tadam żółte gumki
![]() |
|
|
|
#1168 |
|
Raczkowanie
|
zupka chińska na kaca? barszczyk lepszy
mój rekord to żucie liścia kapusty (ozdoby z tacy z kanapkami) jako śniadanie po pewnym sylwestrze![]() nie martw się, żółty to ładny kolor, taki radosny i wiosenny
|
#1169 |
|
Raczkowanie
|
ja za 2 tyg bede miec aparat zakladany na górna szczenke ;/ masakra...;/ czy jest az tak zle z tym aparatem?;/ i czy bola zęby po zalozeniu?
|
|
|
|
#1170 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a wizytę u dentysty mam wcześniej niż wizytę u orto
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.

Ładnie się prostują. Też mam zgryz krzyżowy tyle ze na 2-ce więc tymbardziej zainteresowały mnie Twoje ząbki i sposób ich prostowania
Aaaaa! Fioletowe gumaski są cudne. Takie chce jako pierwsze

ja to jednak mądra jestem

no i teraz jak poszłam do orto to mi powiedziała że konieczne jest wyrwanie 4 lub 5 po tej jednej ostatniej stronie gdzie nie było wyrywane nic...więc chodzi teraz o to żeby tą asymetrię wyrównać
Tzn na koncu o jeden zab wiecej? Bo nie wiem jak to sobie wyobrazac
a wizytę u dentysty mam wcześniej niż wizytę u orto