Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to będzie? - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-03, 09:39   #3901
martus9191
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b

Dzień dobery;*

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość
ej, co z Quo vadis
Yyy jak to co? Tego chyba nie ma w kanonie ?
Powiedzcie że nie ma
Cytat:
Napisane przez Weronika112 Pokaż wiadomość
I w ogóle - STRESIE - gdzie jesteś ?
Własnie mój stres poszedł chyba z Twoim na piwo

Ja jestem lepsza mi się to zaczyna podobac, to zamieszanie i wszędobylska panika, ale narazie jestem równie spokojna co przed prawkiem a to dobrze wróży W ogóle mam takie przeczucie, że wszystko będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość

Jadę do babci, papa.
Miłego dzionka, nie uczcie się już.
Ja wczoraj przebimbałam cały dzień, więc dzisiaj już chce miec czyste sumienie i przeczytam wszystkie te lektury walone, a że jestem dopiero na Dziadach to mi trochę zostało ( Boziu dzięki że szybko czytam ).

Moja babcia znowu wczoraj mnie 'dowartościowała':
Dałam jej wczoraj swoje zdjęcie to które robiłam ostatnio, bo mnie prosiła. Tak sobie je ogląda i ogląda, patrzy na mnie i mówi:
B: Marta, ślicznie tu wyszłaś, w ogóle niepodobna tu do siebie jesteś
Ja:

Jópi idę czytac streszczenia, ale podejrzewam że będę się tu często dzisiaj pojawiac, bo ja nie potrafię się długo na jednym skupic

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 09:39   #3902
Weronika112
Zadomowienie

Dot.: Maturzystki 2010 cz. VI - ciemno wszędzie, głucho wszędzie,co to będzie,co to b

Niania odradza alkohol przed maturą i naukę.
Smutna informacja dla kolegów z mat-fiza.

Ale poza tym nic ciekawego nie mówi.

'Pani Doroto, moja córka mówi, że jeśli nie dostanie satysfakcjonującego wyniku z matury to się zabije. Próbowałam z nią rozmawiać ale ona zamyka się w swoim pokoju i w ogóle nie odpowiada. Czy ona rzeczywiście może coś sobie zrobić, a jeśli tak to jak temu zapobiec? "

I'd like to talk
But you know i hate
All ordinary words
Weronika112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 09:44   #3903
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:

'Pani Doroto, moja córka mówi, że jeśli nie dostanie satysfakcjonującego wyniku z matury to się zabije. Próbowałam z nią rozmawiać ale ona zamyka się w swoim pokoju i w ogóle nie odpowiada. Czy ona rzeczywiście może coś sobie zrobić, a jeśli tak to jak temu zapobiec? "

Nie przekaże moim kolegom bo się załamią

Ja mam radę, niech nie idzie wcale, co prawda wyniku nie dostanie żadnego ale przynajmniej na pewno nie będzie niesatysfakcjonujący.

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2010-05-03, 09:59   #3904
940aaead32a02128bb608a6b94f04b4806a21ce5_60383a2a3bc41
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Claaire Pokaż wiadomość
TU dla zainteresowanych tabela ze środkami - znaczenie i funkcja w utworach
o! przyda się . dzięki ;*

Cytat:
Napisane przez UnbelievableGirl Pokaż wiadomość
ejj

mam chyba idiotyczne pytanie?

ale czy są jakieś ograniczenia co do ilości długopisów?

panicznie boje się, że wszystkie się wypiszą i przygotowałam jakieś 8 i nie wiem czy można tyle...

przepraszam że się śmieję ale też przyszło mi to do głowy. dlatego kupiłam aż 3 długopisy .

Cytat:
Napisane przez effciaa16 Pokaż wiadomość
ej to faktycznie leżysz i kwiczysz ale miałaś wenę. Ale spokojnie moja koleżanka przylazła do polonistki z 20 stronami. ale Pani ją wygnała, nawet tego nie czytała.
to nieźle.

Cytat:
Napisane przez Bajumi Pokaż wiadomość
Witam.
Miałam nadzieję tutaj nie zawitać nigdy, bo chciałam nie bać się matury - taka miałam być silna psychicznie i optymistyczna, ale nie wyszło...
Właśnie rozwiązuję swoje 64 zadanie z matematyki...
DZIEWCZYNY BOJĘ SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!
chociaż każdy mówi mi że nie ma co, bo każda szkolna matura zdana (matma najmniej 64%, angielski najmniej 70%, polski najmniej 68%), świadectwo z paskiem przy 32 przedmiotach średnia 5.0, laureatka olimpiady na szczeblu centralnym...
Boję się matmy... taki paradoks, bo na koniec mam z niej 5 i jestem najlepsza z klasy...
A jak sobie nie poradzę? Ej, macie jakieś sposoby żeby się odstresować?
Zdaję tylko podstawową matmę, polski i anglik (później 2 ustne i tu obawiam się anglika...), a w czerwcu egzamin zawodowy... (tylko praktyka) - to wystarczy, by na studia się dostać, bo za olimpiadę mam max punktów, ale jak nie zdam matury?? oj tragedia będzie...

A zamierzam iść na ZUT w Szczecinie dawna (PS)- mechanika i budowa maszyn, później zaocznie może Poznań Pancerna, bo chcę pracować w wojsku (Żandarmeria albo 12dz)... Kurczę, takie ładne mam plany na przyszłość, a jak nie zdam matury, to się załamię... <ryk>
skoro masz 5 z matematyki to raczej powinnaś zdać maturę co ? .
rozumiem oceny nie są czasem wyznacznikiem naszej wiedzy no ale ja mając 4 jestem spokojna . idź na spacer cokolwiek zrób żeby nie myśleć o tym .

Cytat:
a poza tym, zapomniałam się wam pochwalić - tak się tym polskim zirytowałam ale teraz sobie przypomnialam - udało mi się kupić strój na maturitę
sukno za 8 dyszek i koszulę

spodnie by mi się przydały jeszcze, ale to mogę we wtorek czy środę

Cytat:
Napisane przez kanigirl Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie przejmujcie się takimi rzeczami, że nie zrozumeicie odsluchu, albo ze cos go zakloci. Ja w zeszlym roku mialam taka sytuacje: pisemny angielski, a szkola jest na przeciwko zoo i tak jak rowno o 9 zaczela sie matura, tak o 9.15 zaczelo sie karmienie zwierzat w zoo co wiaze sie ze strasznym halasem, kwikami, chrząkaniami, chrumkaniami i innymi takimi :P w tym momencie wszyscy w klasie zaczeli sie smiac, lacznie z komisja, no i prowadzaca powiedziala ze robi pauze i ze poczekamy az to sie skonczy i wtedy pusci od nowa bo to bez sensu. Po 5 minutach puscila od nowa
o jaaa. chyba troszkę ta sytuacja rozładowała atmosferę co ?

Cytat:
ej, co z Quo vadis
nie ma tego w spisie lektur

Dzień dobryyyyyyyyyyyyyy ;***

kurde. nie stresowałam się w ogóle. ale teraz jak czytam nasz spam to czuję lekki stresik . będzie dobrzeee. czuję że nie zrobiłam wszystkiego, nie przyłożyłam się do końca. ale to nic. damy radę . jedynie boję się ustnych,ale na razie staram się nie myśleć o tym.

dzisiaj przeczytam sobie o tych środkach stylistycznych i pójdę na spacer

miłego dnia;**
940aaead32a02128bb608a6b94f04b4806a21ce5_60383a2a3bc41 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 10:01   #3905
malenstwo5
Wtajemniczenie

Hej ;**

Jutro matura
Kończę streszczenia, przypomnę sobie środki stylistyczne i przejrzę czasy z angielskiego

No i w sumie musiałabym skończyć prezentację z polaka

Miłego dnia ;**

malenstwo5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 10:03   #3906
Weronika112
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martus9191 Pokaż wiadomość
Nie przekaże moim kolegom bo się załamią

Ja mam radę, niech nie idzie wcale, co prawda wyniku nie dostanie żadnego ale przynajmniej na pewno nie będzie niesatysfakcjonujący.

Ciekawe czy to taki przerost ambicji, czy po prostu dziewczyna AŻ tak się stresuje tą maturą.
A tam opisują jak to matki się stresują, ojcowie latają za nimi i każą się uczyć. Ja to w sumie chyba mam normalnych rodziców.

Chyba poczytam przykładowe wypracowania z kluczem na PR.

I'd like to talk
But you know i hate
All ordinary words
Weronika112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 10:08   #3907
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:

Ciekawe czy to taki przerost ambicji, czy po prostu dziewczyna AŻ tak się stresuje tą maturą.
A tam opisują jak to matki się stresują, ojcowie latają za nimi i każą się uczyć. Ja to w sumie chyba mam normalnych rodziców.

Moja tylko ciągle do mnie z tekstem: X się w przeciwieństwie do Ciebie siedzi i całymi dniami uczy, nie zdasz tej matury!

Jop, nie ma to jak wsparcie w mamusi

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2010-05-03, 10:19   #3908
malenstwo5
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja też mam normalnych rodziców, bo nie każą mi się uczyć, bo przecież uczę się dla siebie

No ja też muszę dzisiaj poczytać wypracowania z kluczem na PR

Stary 2010-05-03, 10:52   #3909
Myosottis
Zadomowienie

Przyszłam wam życzyć powodzenia
I jako zeszłoroczna maturzystka radzę się tak nie stresować, bo w porównaniu z sesją matura to pikuś
Myosottis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 10:55   #3910
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Myosottis Pokaż wiadomość
I jako zeszłoroczna maturzystka radzę się tak nie stresować, bo w porównaniu z sesją matura to pikuś
Dzięęki
Zdaje sobie z tego sprawę, tylko wiesz.. najpierw na te studia trzeba się dostać

Ej, a mi rodzice już zabronili się uczyć. Wczoraj tato do mnie, że mam iść spać. A ja mu, że przecież się nie uczę a on : a no to ok.
Stary 2010-05-03, 10:56   #3911
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Myosottis Pokaż wiadomość
Dzięki, a ja mam pytanie z innej beczki;D Widzę , że studiujesz farmację, mozna wiedziec jak Ci się ten kierunek podoba? Bo się nad nim mocno zastanawiam

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2010-05-03, 11:06   #3912
Blair
Zadomowienie

GG do Blair

Dziękuję ślicznie parodi za wyslanie mi tych zwrotów z angielskiego
Stary 2010-05-03, 11:37   #3913
blue_apple
Zakorzenienie

Dobry

dziękuje slicznie za życzenia powodzenia a co, ja zawsze na przekór i dziękuję

Cytat:
Ja jestem lepsza mi się to zaczyna podobac, to zamieszanie i wszędobylska panika, ale narazie jestem równie spokojna co przed prawkiem a to dobrze wróży W ogóle mam takie przeczucie, że wszystko będzie dobrze

Jópi idę czytac streszczenia, ale podejrzewam że będę się tu często dzisiaj pojawiac, bo ja nie potrafię się długo na jednym skupic
ja jakoś wczoraj nie mogłam usnąć, a dziś tak dziwnie się rano poczułam ale już mi przeszło, jakieś to było nieokreślone.

ja mam to samo zaczełam czytac streszczenie Ferdydurke - sorry, ale ja wymiękam. nic nie ogarniam z samego streszczenia. tż mi opowie

Cytat:

[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;18979752]

nie ma tego w spisie lektur

Dzień dobryyyyyyyyyyyyyy ;***

kurde. nie stresowałam się w ogóle. ale teraz jak czytam nasz spam to czuję lekki stresik . będzie dobrzeee. czuję że nie zrobiłam wszystkiego, nie przyłożyłam się do końca. ale to nic. damy radę . jedynie boję się ustnych,ale na razie staram się nie myśleć o tym.

dzisiaj przeczytam sobie o tych środkach stylistycznych i pójdę na spacer

miłego dnia;**[/QUOTE]

na cke jest.

właśnie, myślmy o tym co jutro
ja juz niestety wybiegam myslami do biologii i chemii, ale musze przestac no i ciagle do prezentacji

Cytat:

ja też mam normalnych ANI RAZU nic nie powiedzieli na temat nauki.

Cytat:
Dzięki, a ja mam pytanie z innej beczki;D Widzę , że studiujesz farmację, mozna wiedziec jak Ci się ten kierunek podoba? Bo się nad nim mocno zastanawiam
właśnie właśnie! ja już jakiś czas temu miałam spytać, bo na maturzystkach 2009 odnalazłam, że studiujesz farmację, też jestem ciekawa

miłego! ;*
blue_apple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 11:45   #3914
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
za to kaszlenie na słuchaniu to zawsze miałam ochotę pozabijać każdego
kiedyś kolega [ na teście gimnazjalnym] siedział przede mną i co chwilę tupał tak nogą i czymś tak stukał. myślałam, że go
siostra mi mówiła,że w trakcie matury jakaś dziewczyna co chwilę smarkała, no ale widać było, że to niezależnie od niej, a kobieta z komisji, podeszła do niej i kazała jej przestać, bo przeszkadza innym. Ja to rozumiem, ma racę, że pewnie innych wkurzała tym, ale tego nie da się zapanować, co miała zatkać sobie nos.

Cytat:
Napisane przez BeaS Pokaż wiadomość
[SIZE="6"]
20 stron?
Ja ledwo 3,5 napisałam.
Kurna, nienawidzę polskiego. Byle było już jutro godzina 12 i jestem hepi.
wiecie to ta Justynka, pisałam Wam o niej. Ona myślała, że Pani ją pochwali za taką wenę, będzie z niej dumna. Chyba się przeliczyła, bo Pani się wkurzyła, bo 500 razy na lekcji powtarzała ile ma być tych stron. Nie wiem co ona sobie myślała?!
ja też szczerze nienawidzę polskiego.
Cytat:

chyba wygórowane ambicje żenada.
Cytat:
Napisane przez malenstwo5 Pokaż wiadomość
Ja też mam normalnych rodziców, bo nie każą mi się uczyć, bo przecież uczę się dla siebie

No ja też muszę dzisiaj poczytać wypracowania z kluczem na PR
Boże ja też. Nigdy nie miałam żadnej presji z ich strony! Moje oceny-moja sprawa, uczę się dla siebie nie dla nich. Jak zostałam jakąś gorszą ocenę nie szłam do domu z strachem, że będą krzyczeli czy coś.
Cytat:
Ej, a mi rodzice już zabronili się uczyć. Wczoraj tato do mnie, że mam iść spać. A ja mu, że przecież się nie uczę a on : a no to ok.
moja mama to samo. Co chwile wywala mnie na dwór, żebym przewietrzyła się. ja z niej czasem nie ''mogię'' [jak to Martyna pisze, w ogóle WHERE ARE YOU????!]

widzę, że powróciły córki marnotrawne do łona matki.

ach jutro matura

Edytowane przez effciaa16
Czas edycji: 2010-05-03 o 11:47
effciaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:10   #3915
940aaead32a02128bb608a6b94f04b4806a21ce5_60383a2a3bc41
Konto usunięte

ja na szczęście nie czuję żadnej presji ze strony rodziców. chociaż nie chciałabym ich zawieźć , bo wiem że we mnie wierzą. tata to nawet się mnie dzisiaj wypytywał czy się czuję dobrze żeby napisać jutro maturę. bo ogolnie to chol.erny katar mam.

Marta a czytałam gdzieś że Quo vadis nie jest obowiązkowy. chole.rcia.
940aaead32a02128bb608a6b94f04b4806a21ce5_60383a2a3bc41 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:19   #3916
blue_apple
Zakorzenienie

[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;18982695]ja na szczęście nie czuję żadnej presji ze strony rodziców. chociaż nie chciałabym ich zawieźć , bo wiem że we mnie wierzą. tata to nawet się mnie dzisiaj wypytywał czy się czuję dobrze żeby napisać jutro maturę. bo ogolnie to chol.erny katar mam.

Marta a czytałam gdzieś że Quo vadis nie jest obowiązkowy. chole.rcia.[/QUOTE]

ja to samo (i co do rodziców i kataru )

w ogóle ta lista lektur jest dziwaczna, nie wiem po co sa jakieś książki we fragmentach od razu wiadomo, że na maturite nie będzie jak odwołać się do całości utworu
poza tym nie wiem czemu nie ma tam Giaura np. Konrada Wallenroda
no nic, trzeba się dziś chilloutować, a nie zamartwiać.
Stary 2010-05-03, 12:24   #3917
Claaire
Wtajemniczenie

[1=940aaead32a02128bb608a6 b94f04b4806a21ce5_60383a2 a3bc41;18982695]

Marta a czytałam gdzieś że Quo vadis nie jest obowiązkowy. chole.rcia.[/QUOTE]

Nie jest, a szkoda bo to normalna książka, no i mam ją w prezentacji

Cytat:

w ogóle ta lista lektur jest dziwaczna, nie wiem po co sa jakieś książki we fragmentach od razu wiadomo, że na maturite nie będzie jak odwołać się do całości utworu
poza tym nie wiem czemu nie ma tam Giaura np. Konrada Wallenroda
no nic, trzeba się dziś chilloutować, a nie zamartwiać.
No np. Nad Niemnem przeczytałam tylko opracowanie tych 2 rozmów, które są obowiązkowe.
A Giaura i Wallenroda szkoda że nie ma, bo akurat czytałam. Mogliby ich wsadzić i wywalić Potop i Pana Tadeusza
Stary 2010-05-03, 12:30   #3918
effciaa16
Zakorzenienie

ej jakie to byłe dokładnie fragmenty z Nad Niemnem,bo usunęłam spis lektur. ? ja chyba tego nie czytałam, albo w ogóle tego nie pamiętam. Bo ogólnie wszystkie lektury czytałam.

Stary 2010-05-03, 12:31   #3919
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
ej jakie to byłe dokładnie fragmenty z Nad Niemnem,bo usunęłam spis lektur. ? ja chyba tego nie czytałam, albo w ogóle tego nie pamiętam. Bo ogólnie wszystkie lektury czytałam.
Ja czytałam, ale nic z tego nie pamiętam prawie.

Jest rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem i rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem.

Ogólnie chodzi o to, że Andrzejowa chciała wychować syna na patriotę (jego ojciec zginął w powstaniu), ale rozpieściła go i dla niego ojczyzna, ziemia to były 'mrzonki' a Benedykt był patriotą tylko interesował się własną ziemią i bronił jej przed ruskimi, a jego syn chciał jeszcze bratać się z chłopami i pomagał im

Edytowane przez Claaire
Czas edycji: 2010-05-03 o 12:33
Claaire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:31   #3920
2Lilus0
BAN stały

to co z tym Qvo Vadisem..??

jejku czytam Tadka i jeszcze z 3 i koniec lektor potem srodki powtiorze a ktos podal stronke ze srpdkami wszytskimi i jest ich od groma a polowy w zyciu nie slyszalam
2Lilus0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:36   #3921
mtynai
Zakorzenienie

nie zacytowało mi plesuni.
dynamicznie się ta wasza znajomość rozwija wie on chociaż, że jesteś 4 lata starsza?

Cytat:
Ojeju, dziekuję za komplemeenty

Ok, więc kolejna lekcja słówek z Alą

effortlessly - bez trudu
considerable - znaczny
amids- pośród
notorious - znany
resolute - stanowczy
superbly - znakomicie
compelling - nieodparte (np. wrażenie )

i bonusik :
niggle - irytować dobre do np. opowiadania hehe.

A ja myślę podobnie jak Twój Tż, bo mi się to wszystko zaczyna powoli mylić bohaterowie, wątki.

prosimy o więcej

Cytat:

Martyna, co się dzieje ?
ja już sama nie wiem co się dzieje
zadzwonię do Cię na dniach ;*

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Ech, ale zrywać przez sms, to już szczyt wszystkiego.
i to po 4 latach

cham, prostak, frajer, du.pek.

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:37   #3922
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
TU dla zainteresowanych tabela ze środkami - znaczenie i funkcja w utworach
ja robiłam w pierwszej klasie LO taką mapkę mentalną na polak.
środki stylistyczne z retoryki i tropy razem z opisem i przykładami
ale z tych tabelek co podałaś może też coś popatrzę

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość

A wiecie, że ja żadnego z tych słówek wcześniej nie znałam?
Justyna, appendix zapamiętałaś?

zaraz będzie lekcja słówek z Martyną Ala wyprę Cię z interesu
oto moje przydatne, bądź mniej przydatne słówka i zwroty, mądrze brzmiące

As far as I know.. - o ile mi wiadomo...
pity on sb/sth- szkoda kogoś/czegoś
catchphrase - zwrot charakterystyczny dla danej osoby, kojarzący się z nią (do recenzji filmu/książki fajne, do opisu osoby też )
in the abstract - teoretycznie
to make (an) allowance fot sth - brać coś pod uwagę/uwzględniać coś
to tell two things apart - odróżnić od siebie dwie rzeczy (sex and love - you must tell these things apart )
despise - gardzić (/ look down on)
aforeside - wcześniej wspomniany
fib - bujda, kłamstwo o czymś mało ważnym / fibber - kłamczuch, bajkopisarz
hilarious - zabawny
homesick - tęskniący za domem
resourceful - zaradny,pomysłowy
suave- uprzejmy
supervise - nadejść niespodziewanie
swank - pozer, szpanowanie, szpanować

takie może mało wyszukane, ale przydatne nawet na R

bonus ode mnie : AKIMBO - podeparłszy się pod boki

Cytat:
a nie wiem, film oglądałam jak coś.
ja mam na płycie teatr telewizji. "Trans-Atlantyk" Gombrowicza i "Proces" Kafki, zaraz będę chyba oglądać.

Cytat:
Dziewuchy, jaram się czatem z Dorotą Zawadzką () o maturze, ale nie umiem na niego wejść.
buuuuu, buuuuu, buuuuu.

I w ogóle - STRESIE - gdzie jesteś ?

u mnie stres umiarkowany.

Cytat:
Napisane przez neonek000 Pokaż wiadomość
Kurce dziewczynki..mam zaległego anglika pisemnego...
Jak go zdać...sądzicie, że jak wszedzie zaznacze odpiwiedz A to mi uznają ??
Nie mam pomyslu na zdanie...a z widza krucho..macie jakis sposób byle tylko zdać?
Prosze o pomoc!!
W tym roku bedzie poprawka w sierpniu jak kto ma nie zaliczony jeden przedmiot??
co to w ogóle za pomysł?
żeby same A zaznaczać?

Cytat:

Moja babcia znowu wczoraj mnie 'dowartościowała':
Dałam jej wczoraj swoje zdjęcie to które robiłam ostatnio, bo mnie prosiła. Tak sobie je ogląda i ogląda, patrzy na mnie i mówi:
B: Marta, ślicznie tu wyszłaś, w ogóle niepodobna tu do siebie jesteś
Ja:
moja jak zobaczyła zdjęcia ze studniówki to powiedziała, że wyglądam na nich jak Cichopek to dopiero komplement.

Cytat:

dzień dobry, przepraszam, że nie mnie było przez te dwa dni (nie tęskniłyście nawet ), ale luzowałam się

lowe was ;*

Warren Buffet
Stary 2010-05-03, 12:37   #3923
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Hm.. wiesz co, ja po prostu interpretowałam wiersze od Horacego do współczesności. Znaczy - czytałam interpretacje i sama coś tam próbowałam coś tam o twórcach, cechach ich poezji, epoce itp. aa i zapamiętywałam mądre zwroty typu psychizacja przyrody
ale z prozy nic nie robiłam, noo nie licząc lektur.
Jak z podstawy można przewidzieć co mogą walnąć na wypracowanie, tak na rozszerzeniu nie ma co myśleć. Czasem są lektury rozszerzone, a czasem jakieś fragmenty

Przetrzepałam większość lektur (te, które miałam opracowanie ) przypomniałam sobie ugrupowania literackie, jeszcze tylko przypomnę sobie te środki stylistyczne i jestem zwarta i gotowa.

W ogóle mam nadzieję, że nie zapomnę zabrać dowodu Nie biorę torebki, bo nie będę miała gdzie ją później polożyć, więc wszystko będę musiała upchać do kieszeni
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 12:38   #3924
mtynai
Zakorzenienie

zanim odpisałam to już zdążyłyście całą stronę zapisać co za dziewuchy..
muszę nadrobić teraz znowu

Warren Buffet
Stary 2010-05-03, 12:38   #3925
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
Ja czytałam, ale nic z tego nie pamiętam prawie.

Jest rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem i rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem.

Ogólnie chodzi o to, że Andrzejowa chciała wychować syna na patriotę (jego ojciec zginął w powstaniu), ale rozpieściła go i dla niego ojczyzna, ziemia to były 'mrzonki' a Benedykt był patriotą tylko interesował się własną ziemią i bronił jej przed ruskimi, a jego syn chciał jeszcze bratać się z chłopami i pomagał im
dzięki;*

Cytat:
Napisane przez 2Lilus0 Pokaż wiadomość
to co z tym Qvo Vadisem..??

jejku czytam Tadka i jeszcze z 3 i koniec lektor potem srodki powtiorze a ktos podal stronke ze srpdkami wszytskimi i jest ich od groma a polowy w zyciu nie slyszalam
nie będzie! znalazłam spis lektur klikklik nie ma Quo Vadis.

Stary 2010-05-03, 12:43   #3926
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:

moja mama to samo. Co chwile wywala mnie na dwór, żebym przewietrzyła się. ja z niej czasem nie ''mogię'' [jak to Martyna pisze, w ogóle WHERE ARE YOU????!]

jezdem ! ;*

ktoś tęsknił ;*

Warren Buffet
Stary 2010-05-03, 12:50   #3927
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość

zaraz będzie lekcja słówek z Martyną Ala wyprę Cię z interesu
oto moje przydatne, bądź mniej przydatne słówka i zwroty, mądrze brzmiące

As far as I know.. - o ile mi wiadomo...
pity on sb/sth- szkoda kogoś/czegoś
catchphrase - zwrot charakterystyczny dla danej osoby, kojarzący się z nią (do recenzji filmu/książki fajne, do opisu osoby też )
in the abstract - teoretycznie
to make (an) allowance fot sth - brać coś pod uwagę/uwzględniać coś
to tell two things apart - odróżnić od siebie dwie rzeczy (sex and love - you must tell these things apart )
despise - gardzić (/ look down on)
aforeside - wcześniej wspomniany
fib - bujda, kłamstwo o czymś mało ważnym / fibber - kłamczuch, bajkopisarz
hilarious - zabawny
homesick - tęskniący za domem
resourceful - zaradny,pomysłowy
suave- uprzejmy
supervise - nadejść niespodziewanie
swank - pozer, szpanowanie, szpanować

takie może mało wyszukane, ale przydatne nawet na R

bonus ode mnie : AKIMBO - podeparłszy się pod boki
Superowo Martyna, przyda się
resourceful miałam w swoim super-zeszycie-ze-słówkami

Cytat:
Jak z podstawy można przewidzieć co mogą walnąć na wypracowanie, tak na rozszerzeniu nie ma co myśleć. Czasem są lektury rozszerzone, a czasem jakieś fragmenty

Przetrzepałam większość lektur (te, które miałam opracowanie ) przypomniałam sobie ugrupowania literackie, jeszcze tylko przypomnę sobie te środki stylistyczne i jestem zwarta i gotowa.
Noo.. ja się bardzo boje polskiego rozszerzonego nie ma sensu się na nic nastawiać, bo mogą dać wszystko.

Ja jeszcze muszę zrobić Pana Tadeusza, Szewców, fragmenty Boskiej Komedii... i nie wiem co jeszcze.

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość

prosimy o więcej
Proszę
dziś seria słówek z rodziny 'heart' oraz inne

heartland- centrum
heartwarming - krzepiący
heartless- nieczuły
heartened- podniesiony na duchu
heirloom - pamiątka rodzinna
to be fussy about sth. - być wybrednym
fixedly - uporczywie
factual - oparte na faktach
shallow - powierzchowny (tak samo jak superficial)
immacutely - perfekcyjnie
to entrust sb with sth - powierzać coś
ecstatic - rozentuzjazmowany
good-humoured - dobroduszny
distinguished - znakomity

Edytowane przez Claaire
Czas edycji: 2010-05-03 o 12:53
Claaire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 13:05   #3928
201604200942
Konto usunięte

Cytat:

Noo.. ja się bardzo boje polskiego rozszerzonego nie ma sensu się na nic nastawiać, bo mogą dać wszystko.

Ja jeszcze muszę zrobić Pana Tadeusza, Szewców, fragmenty Boskiej Komedii... i nie wiem co jeszcze.
Ja też się boję, chociaż nawet jak nie zdam go to nic takiego się nie stanie prócz tego, że będę musiała zmienić swoje plany

chciałam przeczytać opracowanie Glorii Victis, ale klp mi nie chodzi
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-03, 13:08   #3929
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
nie będzie! znalazłam spis lektur klikklik nie ma Quo Vadis.
to co oni za jakieś pierdoły na tym cke podają

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:

chciałam przeczytać opracowanie Glorii Victis, ale klp mi nie chodzi
ciekawe czemu

sprawdź na ostatnim dzwonku
Stary 2010-05-03, 13:09   #3930
malenstwo5
Wtajemniczenie

Wczoraj się z nim spotkałam na chwilę i mnie przepraszał itd. Mówił, że ma problemy i w ogóle. Ale ja już nie mam siły, bo wrócę do niego i po miesiącu będzie to samo.

Poczytałam kilka wypracowań na PR. Mam nadzieję, że na podstawie będzie coś z literatury współczesnej, ewentualnie Zbrodnia i Kara. Na rozszerzeniu jakiś fajny wiersz mógłby być

Ile można mieć długopisów ? U mnie mówią, że dwa , ale jak to ich własny wymysł to biorę więcej..

Ja ściągnełam streszczenia w mp3

Edytowane przez malenstwo5
Czas edycji: 2010-05-03 o 13:12
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości