"Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień 2010r. - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-06, 14:10   #631
libra777
Zakorzenienie

Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Libra777 to może u mojego też zacznę wody używać do mycia pupy, bo w sumie już od początku cały czas odparzony, mniej lub wiecej ale cały czas. Wszystkie kremy i maści już przetestowane i na chwilke nawet niekiedy pomaga. Tylko jak przemywasz to czym, pieluchą tetrową, gazikami, watą, bo tutaj to nie wiem co by się sprawdziło. I czy do tego przemywania to sama woda czy też dodać mydełko?

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

U mnie wczorajsze karmienia wyglądały tak:
5.30
7
spacer(na morfologię, i po PESEL)
10.30
12
14.30
spacer(po starszaka do przedszkola)
16.30
18.30
kąpiel
20
00.15
3
6
8
no i do 10. 30 ja spałam, a on dalej śpi

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

A i mój synuś od może 4 dni sie do nas uśmiecha, a dzisiaj jak jedliśmy śniadanko to tak cudnie na głos kwiczał ze śmiechu, że od razu z tż mieliśmy lepsze humory
Myłam wodą z mydełkiem i po osuszeniu zasypywałam zwykłą ziemniaczanką i często wietrzyłam zostawiałam bez pieluchy ile się dało , mały sobie lezał i wierzgał nóżkami dopóki mu się nie znudziło i po paru dniach zeszło, a tak to wczesniej wypróbowałam chyba wszystkie możliwe maści i nic nie pomagało dopiero to, i od tamtej pory jest spokój chusteczek uzywam sporadycznie na wyjeździe ,a nawet jak nie zrobi kupy to przemywam co jakis czas wodą z mydłem np. po nocy i później z raz w ciągu dnia
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 14:12   #632
ania p
Zakorzenienie

Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
ja swoja wsadzam normalnie, tylko ze ma cos takiego jak do fotelika jest taka wkladka ze prawie lezy a nie siedzi i usypia sobie bez problemu a za wkladke chyba 20 albo 30 zl zaplacilam...

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

hustawke tez mozna zlozyc i nie zajmuje miejsca
nO TO chyba że masz własnie taka wkładkę . bo sam leżaczek nie jest zbyt płaski .
Hustawka jest fajna choć sama jest do 9 kg a potem tez nam lezaczek zostaje . Ja nie kupiłam bo Szymek nie lubił się bujać w takiej ( kolezanka miała i wył ) więc jakoś teraz olałam temat huśtawki. Dwa że hustawka i szalejący dookoła Szymek jakoś nie szło mi w parze . tak samo z matą musze uważać bo Szymek gania i nie nawet spacjalnie ALE może np. wejść na Ole itp. Wkońcu on jest jeszcze mały i nie można wymagac od niego 100% uwagi i zastanowienia nad tym co robi.
Jak widze te ceny to w szoku jestem jak Szymek był mały to był taki okres ( chyba euro wtedy poszło bardzo w góre ) że nagle strasznie podrożały te rzeczy wszystkie fishera itp . I potem i lezaczek i karuzele sprzedałam dużo drożej niż kupiłam . Karuzela chyba mnie z 80 zeta kosztowała a poszła za 110 a lezaczek jakoś 140 a sprzedałam za 160. to się nazywa zysk a teraz to już wogóle wsio powyżej 200 zeta masakra
własnie czytam super nianie , wy tu o kupach a ja zastanawiam się jak wychować małego hałasliwego człowieka co by wyrósł na ludzi he he .. kupy to nic w porównaniu do dwulatka który się buntuje i chce wszystko zrobić po swojemu ehh .
własnie do mnie przylazł dostał gryza białej czekolady którą jem i się skrzywił ze ble he he .. to dziwak a na czosnek by się rzucił
Stary 2010-05-06, 14:20   #633
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

my wlasnie taka mamy sciagasz lezaczek i hustawka zostaje-ten stelaz ale wcale nie zajmuje duzo miejsca, my ja mamy normalnie w naszym malym pokoju caly czas, a mamy tez w nim i wozek i nosidlo a miejsca w pokoju nie wiele
na zdjeciu sie wydaje chyba wieksza bo ja tez myslalam ze bedzie problem to mama mowila ze najwyzej wozek bedzie u nich stal ale nie ma takiej potrzeby.

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

szyla mi moja krawcowa z takim zaglowkiem, bo tak to dzidzi normalnie w tym siedzi a nie lezy , a nasze pociechy troche na to za male.

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

hehehehehe ja go rozumiem- tez nie lubie bialej czekolady.
Moja na szczescie uwielbia ta hustawke, tak samo jak nosilo-moglaby w nim 24h spedzac czas.

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

do 18 t lezak jest , hustawka jest do 9

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

laski ponawiam pytanie -ten sab simplex do kazdego posilku? przed?po?

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

ja małą smaruje penatenem po kazdej zmianie pieluszki, a teraz musze uzywac clotrimazolum-poloznapolecila ze wzgledu na te krostki ktore jej powychodzily.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 14:24   #634
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
my wlasnie taka mamy sciagasz lezaczek i hustawka zostaje-ten stelaz ale wcale nie zajmuje duzo miejsca, my ja mamy normalnie w naszym malym pokoju caly czas, a mamy tez w nim i wozek i nosidlo a miejsca w pokoju nie wiele
na zdjeciu sie wydaje chyba wieksza bo ja tez myslalam ze bedzie problem to mama mowila ze najwyzej wozek bedzie u nich stal ale nie ma takiej potrzeby.

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

szyla mi moja krawcowa z takim zaglowkiem, bo tak to dzidzi normalnie w tym siedzi a nie lezy , a nasze pociechy troche na to za male.

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Moja na szczescie uwielbia ta hustawke, tak samo jak nosilo-moglaby w nim 24h spedzac czas.

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

ja małą smaruje penatenem po kazdej zmianie pieluszki, a teraz musze uzywac clotrimazolum-poloznapolecila ze wzgledu na te krostki ktore jej powychodzily.
Mój nie lubi wogóle czekolady ani nic bardzo słodkiego
sab się daje po jedzeniu ale nie pamietam ile kropel
Stary 2010-05-06, 14:28   #635
P0P70
Zakorzenienie

Wróciliśmy od lekarzy i tak:

Odruch MORO: może się utrzymywać do 4 m. Potem przechodzi w wzdrygnięcia. Może występować dość często. Jeżeli utrzymuje się powyżej 4 miesiąca to należy udać się do neurologa.

Drżenie nóżek i brody: Może występować do 2 miesiąca życia. Jeżeli dalej się utrzymuje to do neurologa.

Obydwie w/w odruchy jeżeli występują powyżej tych terminów to może świadczyć o problemach neurologicznych (chodzi o niedojrzałość układu nerwowego). Ale każde dziecko jest inne i dodatkowo przy sprawdzaniu tego sprawdza się także inne odruchy. Czyli najlepiej jak neurolog zobaczy dziecko.
Pamiętajcie jednak że to dopiero jak miną te .w/w miesiące bo wcześniej odruchy te są normalne.

My dzisiaj byliśmy u: Logopedy, neurologa, pediatry i rehabilitantki.
A moja Oliwka pod jednymi względami jest jak 4 miesięczne dziecko a pod innymi jak 2 miesięczne. Niemniej wymaga rehabilitacji. Zaproponowano nam rehabilitację metodą Vojty. Strasznie przy niej mała się drze. No ale jak mus to mus. Mam z nią ćwiczyć 4 razy dziennie. (przynajmniej będę miała jak wypełnić czas dziecki). A do matek dzieci które już mają 2 miesiące (czyli te z początku marca) taka informacje: dziecko gdy lerzy na brzuszku to powinno łądnie podpierać się na rączkach tak od łokcia do dłoni i na otwartych dłoniach. Moja ma zaciśniete piąstki i nnie podiera sie na okciach. Ale głowe podnosi i trzyma. Co prawda lewą stronę ma słabszą o pada na drugą.
Logopeda też zadała nam serię ćwiczeń. Tak że nic innego nie będę robiła tylko karmiła i ćwiczyła z małą. I po co mi maty i lerzaczek
A i jeszcze jedno: mam rozpocząć karmienie łyżeczką i stałe pokarmy. Na razie codziennie około 12-tej (tzn. raz dziennie) podać łyżeczkę lub dwie np.marchewki (chodzi o te pokarmy w słoiczkach od 4 m.ż najlepiej jedno składnikowe) i zobaczymy jak jej pójdzie.

A teraz idę do kosmetyczki. Muszę coś zrobić dla siebie

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 14:30   #636
Darusiaaaa
Zakorzenienie

wiem ze15 kropelek a wiesz moze czy po kazdym posilku czy jak?
A.Camus
Stary 2010-05-06, 14:36   #637
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Witam mamusie
Wpadłam tylko na chwilke,moja malutka śpi to mam pare minutek.
Poród mój to coś co wspominam jak horror:trwał 12 godzin-przez ostatnie 4 godziny miałam skurcze sięgające na KTG 127 co minute-że to można w ogóle przeżyc,do tego ciągły brak rozwarcia miałam tylko 4 cm-już po podaniu czegoś na rozwarcie i wody płodowe dalej nie przebite-gdyby nie mąż,który był przy mnie to nie wiem co bym zrobiła.Na szczęscie(szczęście w nieszczęsciu)malutkiej zaczęło spadac tętno i zrobili mi cesarke...boże co za ulga...i tu dziewczyny dla tych,które urodziły sn wielkie pokłony.
Ja jeśli się zdecyduje na drugiego bąbla to tylko cc.
Po 8 godzinach leżenia byłam już na całkowitym chodzie i dzisiaj ściągneli mi szwy.
Moja córcia cóż-największe szczęscie jakie mogło mi się przytrafic.
Na razie jest mało wymagająca:je,śpi i się śmieje jednym z najpiękniejszych bezzębnych uśmiechów.

Mam nadzięje,że będę wpadała tu częściej do was,kurcze gdzieś zgubiłam kabel od aparatu i nie mam jak fotki wam wysłac;/
Anakazar wspolczuje,ze az tak sie umęczylas ale juz po wszystkim na szczescie i jestescie razem

Cytat:
Napisane przez Kritana Pokaż wiadomość
A ja dziś wymiękłam i jadę z Małą do poradni gastroenterologicznej... Cała noc stękania, wybudzania się co kilkanaście minut, a rano to juz wśieklizna totalna - młócenie łapami, nogami, wierzgoty straszliwe, ryki co chwila. Dostała Viburcol i jakoś tam śpi od godziny, choć też stęka. Jestem bezsilna, naprawdę nie wiem, co ona ma z tym brzuchem - wypija średnio 40, 50 ml w miarę spokojnie, a potem zaczyna się albo świrowanie (łącznie z chęcią połknięcia całego smoka od butli), albo robi dętkę i nie chce jeśc, oczywiście odłożona do łóżeczka od razu się wybudza
Rany, jestem bliska złożenia rekalmacji do bociana
Pozdrawiam poranno-nieprzytomnie
moj tez tak steka w nocy,szczegolnie po 2 karmieniu ale czytajac to raczej nie od tego jedzenia bo widze,ze dziewczyny nawet te ktore bardzo uwazaja to tez ich malenstwa takie jeki i steki z siebie wydobywaja.

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
tak, tak, tak

Claire, od 6 do 10 bez spania-matko i córko!!!! Pobiłyście nas na głowę! Nie zazrdoszczę rekordu

ja też o mało nie podałam wczoraj viburcolu wieczorem, ale wlasnie mialam obiekcje, ze podam jej to po raz pierwszy na noc i nie bede mogla zaobserwowac reakcji i w razie czego zareagowac jakby cos sie dzialo, no i nie podalismy. zdecydowanie wolalabym zrobic pierwsze podejscie w dzien, kiedy moge ja miec na oku, bo czuwania calonocnego nie dam rady wytrzymac

dzis deszczowo i ciemno i zimno=spaceru raczej nie bedzie a ja mam nadzieje, ze ta pogoda sprawi, ze Gabrysia bedzie dobrze spala w ciagu dnia. teoretycznie powinna byla jesc teraz o 7.30, jest chwila po 8 a ona nadal spi- thank God.
Mrowak moj wcale w dzien nie spi tylko sobie drzemki 10 minutowe robi i co mam powiedziec?
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 14:39   #638
libra777
Zakorzenienie

Mrowak podaję mu herbatke jak jest np godz.po karmieniu i on kwęka to mu się daje napic a on jak się przyssa to i pociągnie, albo jak się przebudzi daję mu się napić i śpi daalej , dzieci na cycku często chcą cycka sie tylko napić,a jeśli chodzi o masowanie brzuszka to on jak płacze to nie daje sobie masować bo jeszcze gorzej się drze
co do tych porad co tam zamiesciłaś na dole to wszystko ładnie pieknie tylko, że mój nie spi w łóżeczxku bo miał to gdzieś i jak się obudzi i kwiknie i go nie zalulam natychmiast z powrotem albo nie wezmę to za chwilę się drze w niebogłosy aż się siny robi więc się czasami zastanawiam co za experci takie porady dają albo jak sie obudzi dac mu polezec no akurat ,zeby to on chciał

ja mam leżaczek ,dwa łóżeczka i wszystko be ja to maty nawet nie kupuje bo będzie się tylko walać, mojemu to najlepiej pasuje jak go opieram o stół i tam leżą gazety on juz próbuje sobie łapać i gniecie, to najlepsza zabawka
Gmyrelka ja tak przez pierwszy miesiąc tez z cyckami na wierzchu siedziałam ciągle aż zaczęłam herbatkę podawać jeśli dziecko na wadze przybiera normalnie to znaczy,że się najada a pokarmu nie musi zjeść dużo może być treściwy i moze mało jeść
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 15:10   #639
Ferrou
Zakorzenienie

Cytat:

no to w sumie szkoda że nie wzięliśmy tej huśtawki... coś się innego wymysli aby było "husiu husiu" np coś takiego http://www.allegro.pl/item1012669885...dzieckiem.html

Mój Mały najpierw przez godzinę się darł więc latałam między pokojami usnął na 10min a teraz słyszę że gada sam do siebie i oczywiście smoczek wypluł i rączki wkłada do buzi

Biała czekolada uwielbiam

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Heh... a może Kubusiowi kupimy Domek Kubusia?
http://www.allegro.pl/item1012209272..._hustawka.html

Ta cena jest rozwalająca
Ferrou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 15:17   #640
Darusiaaaa
Zakorzenienie

pokaźna cena domku;/
A.Camus
Stary 2010-05-06, 15:27   #641
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek

witam "legalnie" na odchowalni , my od wtorku w domu, dziekuje wszystkim za gratulacje jestem juz w temacie wiec mam nadzieje ze szybko was nadrobie bo widze ze szalałyście z postami

mój poród 2w1 MASAKRA tzn tylko ta czesc (prawie 12 godz) do kiedy nie zdecydowali o cc, potem juz luzik nie było tak strasznie po tej cc
potem postaram sie napisac wiecej
w załączeniu mój skarb

ankazar
widze ze my razem zadna nie chciała zostac sama i byc majowa
GRATULUJE

przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764

gusinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 15:35   #642
Darusiaaaa
Zakorzenienie

apropo lezaczkow wlasnie dostalismy taki gdzie na plasko moze lezec;p kumpela mi przyniosla;p
A.Camus
Stary 2010-05-06, 15:52   #643
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

Odruch MORO: może się utrzymywać do 4 m. Potem przechodzi w wzdrygnięcia. Może występować dość często. Jeżeli utrzymuje się powyżej 4 miesiąca to należy udać się do neurologa.

Drżenie nóżek i brody: Może występować do 2 miesiąca życia. Jeżeli dalej się utrzymuje to do neurologa.

Obydwie w/w odruchy jeżeli występują powyżej tych terminów to może świadczyć o problemach neurologicznych (chodzi o niedojrzałość układu nerwowego). Ale każde dziecko jest inne i dodatkowo przy sprawdzaniu tego sprawdza się także inne odruchy. Czyli najlepiej jak neurolog zobaczy dziecko.
Pamiętajcie jednak że to dopiero jak miną te .w/w miesiące bo wcześniej odruchy te są normalne.

A moja Oliwka pod jednymi względami jest jak 4 miesięczne dziecko a pod innymi jak 2 miesięczne. Niemniej wymaga rehabilitacji. Zaproponowano nam rehabilitację metodą Vojty. Strasznie przy niej mała się drze. No ale jak mus to mus. Mam z nią ćwiczyć 4 razy dziennie. (przynajmniej będę miała jak wypełnić czas dziecki). A do matek dzieci które już mają 2 miesiące (czyli te z początku marca) taka informacje: dziecko gdy lerzy na brzuszku to powinno łądnie podpierać się na rączkach tak od łokcia do dłoni i na otwartych dłoniach. Moja ma zaciśniete piąstki i nnie podiera sie na okciach. Ale głowe podnosi i trzyma. Co prawda lewą stronę ma słabszą o pada na drugą.
Logopeda też zadała nam serię ćwiczeń. Tak że nic innego nie będę robiła tylko karmiła i ćwiczyła z małą. I po co mi maty i lerzaczek
A i jeszcze jedno: mam rozpocząć karmienie łyżeczką i stałe pokarmy. Na razie codziennie około 12-tej (tzn. raz dziennie) podać łyżeczkę lub dwie np.marchewki (chodzi o te pokarmy w słoiczkach od 4 m.ż najlepiej jedno składnikowe) i zobaczymy jak jej pójdzie.

Tzn. mam rozumieć, ze do ukończenia 2 miesiąca tak??

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 16:18   #644
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:

dziękuje Pop,moj ma juz 10 tz 11 leci;nie wiem czy isc teraz czy poczekac do wizyty 25.05
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 16:50   #645
Darusiaaaa
Zakorzenienie

mala spi jak sie obudzi to wam pokaze ten lezak-fajny jest, kladzie sie wlasnie na plasko i nie tylko, niebieski ze slonikiem :P

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

a jeszcze tak nieśmiało powiem, że 1 czerwca jadę do domu dziecka zawieść duuuuzo maskotek i ciuszki i inne takie rzeczy rożne dla właśnie takich maluszkow bo jest to dom malutkiego dziecka-takich szkraboow jak nasze w zwiazku z czym gdybyscie mialy ochote lub coos niepotrzebnego i chcialybyscie oddac ja moge pokryc koszty przesylek w razie czego na prv napiszcie.
A.Camus
Stary 2010-05-06, 16:54   #646
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;19075929]zwykła soda oczyszczona

ja nie wiem dlaczego w instrukcji jest podany ług
kamień się najlepiej usuwa kwasem, do czajnika ocet wystarcza
i moim zdaniem jest skuteczniejszy niż jonit (odkamieniacz)[/QUOTE]

czyli jak to zrobić?? jaką proporcję octu do wody wlać do tego nawilżacza?? na długo to zostawić??

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
spróbuj może tyvh granulek z apteki na laktacje . a jak się nie uda to poprostu małego dokarmiaj . mleko modyfikowane to nie koniec świata a chyba lepiej mieć najedzone dziecko niż głodne i nieszczęsliwą mame . może twój synek tak jak mój Szymek nie umiał sobie wyssac z tego cyca tylko się irytował chciał sie najeść dużo i na szybko i iść spać . Bo Ola jest zupełnie inna ona jest taki ciumkacz bardziej i sie najada .. a u niego tylko była złość i ryk .
I nie obwiniaj siebie bo nie masz o co !!.

Kurde co tak u was taka jazda z katarami sprawdzcie czy nie maja dzieci za ciepło i czy nie jest za ciepło w domu . Szymek jak pierwszy raz miał katar to nie z zimna czy wirusa tylko własnie z przegrzania
U mnie w domu 20 stopni i mała w takiej temp też jest kapana juz przywykła i się nie trzesie wogóle woda do kąpieli w tej chwili to 36 stopni . za tydzien bedzie 35tylko niech się cholera cieplej zrobi na dworku
Kurcze mój jest właśnie ciumkacz i dopóki wisi na cycku to jest szczęśliwy ... Póki co daje radę z każdego karmienia coś odciągnąć więc daję radę swoim Go dokarmiać. W razie czego zrobie tak jak mówisz i choć raz dziennie podam modyfikowane

U mnie katar córa ze szkoły przyniosła i niestety wycałowała brata Ale już jest ciut lepiej. W domu mam ciepło (niestety), myślę że z 22 stopnie ale ogrzewanie jest wyłączone i nie mam na to wpływu Dlatego pilnie potrzebuję nawilżacza coby powietrze Mu nawilżać skoro temp obniżyć się nie da. Do kąpieli też nie grzeję. Kurcze ja tam temp wody nie kontroluje... sprawdzam łokciem i nigdy Mały "nie narzekał " Ale Ty fajnie robisz bo szykujesz Małą na basen ... od kiedy można zacząć chodzić??

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Gmyrelka ja tak przez pierwszy miesiąc tez z cyckami na wierzchu siedziałam ciągle aż zaczęłam herbatkę podawać jeśli dziecko na wadze przybiera normalnie to znaczy,że się najada a pokarmu nie musi zjeść dużo może być treściwy i moze mało jeść
Tylko mnie zdziwiło to że Marcel niby "zjadł" dwa cycki a kwękał dalej i dałam Mu 80ml mojego odciągniętego i wtrąbił wszystko

mrowak też myślę żeby coś kupić ... Ja nawet karuzeli nie mam. I syn poleży trochę w łóżeczku i za chwilę kwęka bo niby co tam ma robić Nawet nie ma na czym oka zawiesić

I tak właśnie rozważam na tym etapie kupić: karuzelę, leżaczek czy matę ??

Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 17:00   #647
MadCat
Raczkowanie

Ponawiam pytanie o mleko. Szczególnie się uśmiecham do AniP
Mam takie pomysły:
NAN1 H.A + zagęszczacz.
NAN1 A.R
NAN1 Active + zagęszczacz.

I jeszcze jedno: czy w razie zmiany mleka powinnam przestawiać po woli ( mimo, że chcę zmienić tylko w obrębie NAN1) czy można zmienić od razu?

MadCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 17:02   #648
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

ja leżaczek mam taki najprostszy, super sie sprawdza, bo rozkłada sie do zupełnie płaskiego, i prucz bujania na płozach mały uwielbia podyndać czy jak to zwać. http://aukcja.onet.pl/item1023202613...ak_zabawk.html
mam też fishera ale to jeszcze mały za młody bo to już nie do końca na płasko http://aukcja.onet.pl/item1029708573...930_kubus.html

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 17:52   #649
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MadCat Pokaż wiadomość
Mam takie pomysły:
NAN1 H.A + zagęszczacz.
NAN1 A.R

I jeszcze jedno: czy w razie zmiany mleka powinnam przestawiać po woli ( mimo, że chcę zmienić tylko w obrębie NAN1) czy można zmienić od razu?
ja zmienialam mleko 2 razy , pediatra powiedziala nam ze nie trzeba stopniowo, ze jesli dziecko bedzie chcialo pic to od razu a jesli by nie chcialo tolerowac od razu tego nowego to pol na pol zrobic kilka razy

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

dokladnie taki dostalismy dzis i mala wybujana sobie w nim kima

http://www.allegro.pl/item1012655731...by_nowosc.html
A.Camus
Stary 2010-05-06, 18:26   #650
Kritana
Raczkowanie

Darusia, Sab simplex po 15kropli do każdej butli, chyba ze odstęp między karmieniami wynosi mniej niż 2 godz. - wtedy do co drugiej butli. To są zalecenia ulotkowe, pediatra nam sugerował inaczej - 5 x dziennie po 15 kropli. Podawany w ten czy inny sposób - niestety nie pomógł.

My zmieniliśmy mleko już 4 raz Spasowałam z Nutramigenem, to chyba przez niego moje dziecko teraz w ogóle nie chce jeść, nie ważne, jakie by mleko nie było. Teraz próbujemy Bebilon Pepti, ciężko idzie.

MadCat, ponoć jak się zmienia mleko w obrębie producenta (czyli np. bebilon comfort na bebilon ha), to jeszcze pół biedy i nie jest to tak inwazyjne dla małego brzuszka, gorzej ze zmianą np. NAN na Bebiko etc.

Mamy butelkowe, podajecie mleko na wodzie mineralnej?Przegotowujeci e ją? Ja póki co robię na przegotowanym Żywcu, ale chyba wybiorę inną wodę, najlepiej taką, której gotować nie trzeba - mała za każdym razem dostaje z mlekiem sporo kamienia (moze to pogarsza dodatkowo problemy z brzuchem...?), bo non stop mam kamulca w czajniku i dzbanku, pomimo regularnej walki z nim .
Stary 2010-05-06, 18:53   #651
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Tzn. mam rozumieć, ze do ukończenia 2 miesiąca tak??
tak, chodzi o ukończone 2 miesiące

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
dziękuje Pop,moj ma juz 10 tz 11 leci;nie wiem czy isc teraz czy poczekac do wizyty 25.05
Jeżeli masz już umówiony termin to tydzień w jedną tydzień w drugą nie zrobi różnicy. Ponadto Twój syn jeszcze nie ukończył 2 m.ż.

Cytat:
Mam takie pomysły:
NAN1 H.A + zagęszczacz.
NAN1 A.R

Ja gdy przechodziłam z PreNan na NAN 1 to najpierw mieszałam pół na pół co drugie jedzenie a potem coraz częściej aż przeszłam całkiem na NAN 1 i okazało się że mała ma skazę i od razu przeszłam (już nie mieszając) na Bebilon Pepti. Więc nie wiem jak jest najlepiej mieszać czy nie mieszać

Cytat:
My zmieniliśmy mleko już 4 raz Spasowałam z Nutramigenem, to chyba przez niego moje dziecko teraz w ogóle nie chce jeść, nie ważne, jakie by mleko nie było. Teraz próbujemy Bebilon Pepti, ciężko idzie.

Mamy butelkowe, podajecie mleko na wodzie mineralnej?Przegotowujeci e ją? Ja póki co robię na przegotowanym Żywcu, ale chyba wybiorę inną wodę, najlepiej taką, której gotować nie trzeba - mała za każdym razem dostaje z mlekiem sporo kamienia (moze to pogarsza dodatkowo problemy z brzuchem...?), bo non stop mam kamulca w czajniku i dzbanku, pomimo regularnej walki z nim .
No Bebilon Pepti też nie za dobry ale jak dziecko się przyzwyczai to jest OK.
JA gotuję Zywiec w osobnym garczku i co drugie gotowanie muję garczek więc kamienia jest małao. A są takie wody co nie trzeba ich gotować??

Stary 2010-05-06, 20:08   #652
Asiuulka89
Zakorzenienie

Ja nigdy nie gotowalam wody a uzywamy zywca to jest przeciez zrodlana woda pitna. nic malej nie bylo i nie jest nadal. tak samo moj bratanekpil i zdrow jak ryba
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 20:35   #653
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Darusia, Sab simplex po 15kropli do każdej butli, chyba ze odstęp między karmieniami wynosi mniej niż 2 godz. - wtedy do co drugiej butli. To są zalecenia ulotkowe, pediatra nam sugerował inaczej - 5 x dziennie po 15 kropli. Podawany w ten czy inny sposób - niestety nie pomógł.

MadCat, ponoć jak się zmienia mleko w obrębie producenta (czyli np. bebilon comfort na bebilon ha), to jeszcze pół biedy i nie jest to tak inwazyjne dla małego brzuszka, gorzej ze zmianą np. NAN na Bebiko etc.

wlewam mineralke do garnuszka i w garnuszku gootuje nie w czajniku pozniej podgrzewam w mniejszym wlewam do termosu i juz

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

po prostu mam na dzien w garnuszku wode i jak cos to przeleam trszke do pollitrowego minutka i gotowe
A.Camus
Stary 2010-05-06, 20:40   #654
ania p
Zakorzenienie

Cytat:

Co do rehabilitacji to są dwie metody ta Twoja i No bobath ( nie wiem czy dobrze napisałam ) z tego co się słyszy ( mam na Szymkowym chore rehabilitowane dziecko ) to ta no bobath bardziej jest przyjemna dla dziecka ale Vojty mimo iż bolesna daje szybsze efekty. a może weź sobie do domku kogoś do rehabilitacji kto z nią poćwiczy

Cytat:
wiem ze15 kropelek a wiesz moze czy po kazdym posilku czy jak?
oj nie mam pojęcia . poszukaj w necie moze gdzieś jest przetłumaczona ta instrukcja .

Cytat:
Napisane przez Ferrou Pokaż wiadomość
no to w sumie szkoda że nie wzięliśmy tej huśtawki... coś się innego wymysli aby było "husiu husiu" np coś takiego http://www.allegro.pl/item1012669885...dzieckiem.html

Mój Mały najpierw przez godzinę się darł więc latałam między pokojami usnął na 10min a teraz słyszę że gada sam do siebie i oczywiście smoczek wypluł i rączki wkłada do buzi

Biała czekolada uwielbiam

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Heh... a może Kubusiowi kupimy Domek Kubusia?
http://www.allegro.pl/item1012209272..._hustawka.html

Ta cena jest rozwalająca
ja jestem na etapie kupna z tej firmy domku do ogrodu
http://www.allegro.pl/item1012503625...cm_gratis.html
na tamto cacko mnie niestety nie stac zadowoli sie synek huśtawkami zrobionymi przez tate

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Kurcze mój jest właśnie ciumkacz i dopóki wisi na cycku to jest szczęśliwy ... Póki co daje radę z każdego karmienia coś odciągnąć więc daję radę swoim Go dokarmiać. W razie czego zrobie tak jak mówisz i choć raz dziennie podam modyfikowane

U mnie katar córa ze szkoły przyniosła i niestety wycałowała brata Ale już jest ciut lepiej. W domu mam ciepło (niestety), myślę że z 22 stopnie ale ogrzewanie jest wyłączone i nie mam na to wpływu Dlatego pilnie potrzebuję nawilżacza coby powietrze Mu nawilżać skoro temp obniżyć się nie da. Do kąpieli też nie grzeję. Kurcze ja tam temp wody nie kontroluje... sprawdzam łokciem i nigdy Mały "nie narzekał " Ale Ty fajnie robisz bo szykujesz Małą na basen ... od kiedy można zacząć chodzić??

I tak właśnie rozważam na tym etapie kupić: karuzelę, leżaczek czy matę ??
jak dziecko skończy trzy miesiace niektóre zajęcia wymagaja świstka od lekarza że może chodzić . Nie wiem co bym wybrała z tych rzeczy , u Szymka najlepiej się sprawdziły karuzela ( sam usypiał ) i mata bardzo długo nam słuzyła . lezaczek jakoś najmniej i w sumie nie był mi potrzebny .

Cytat:
Mam takie pomysły:
NAN1 H.A + zagęszczacz.
NAN1 A.R

chyba bym spróbowała najpierw tego AR . Bo mniej roboty jedno mleko masz i tyle nie trzeba dodawać tego zagęszczacza jakby nie poskutkowało to dopiero kupić zagęszczacz. przestaw powoli bo jak zmienisz od razu może od razu ładnie ulac po tym nowym a po co . Brzuch się musi dostosowac do nowego więc co szkodzi wymieszać . ja mieszałam nawet jak przechodziłam z 1 na 2 jednej firmy i tak radza na opakowaniach mleka

Cytat:
tak, chodzi o ukończone 2 miesiące

Jeżeli masz już umówiony termin to tydzień w jedną tydzień w drugą nie zrobi różnicy. Ponadto Twój syn jeszcze nie ukończył 2 m.ż.

Ja gdy przechodziłam z PreNan na NAN 1 to najpierw mieszałam pół na pół co drugie jedzenie a potem coraz częściej aż przeszłam całkiem na NAN 1 i okazało się że mała ma skazę i od razu przeszłam (już nie mieszając) na Bebilon Pepti. Więc nie wiem jak jest najlepiej mieszać czy nie mieszać

No Bebilon Pepti też nie za dobry ale jak dziecko się przyzwyczai to jest OK.
JA gotuję Zywiec w osobnym garczku i co drugie gotowanie muję garczek więc kamienia jest małao. A są takie wody co nie trzeba ich gotować??
ja mam bardzo fajny filtr w domu osmotyczny . kamienia nie mam i nigdy nie miałam ( mamy filtr prawie 10 lat . czajników się u nas nie czyści bo nie ma potrzeby . woda z niego super i ma mineralizator .
http://www.woda.com.pl/index.php?p2,...tnia-gwarancja
wyglada to mniej wiecej tak . Tylko my mamy z firmy i oni tez nam serwis robią . ma dożywotnią gwarancje

A ja dziś własnie skończyłam walkę z synkiem uczymy się na nowo samodzielnego zasypiania . Bo o ile jak była mały zasypiał sam to jak ma wielkie wyrko to przeciez mozna z niego wyleźć . zawsze siedziałam u niego przy lóżeczku i czekałam aż zaśnie no ale ile można . Dziś wylazł w wyra jakieś 20 razy ale twardo go odkładałam buzi i wychodziłam .. wkońcu skapitulował . pewnie z kazdym dniej będzie coraz lepiej
Stary 2010-05-06, 20:42   #655
Darusiaaaa
Zakorzenienie

mloda wykapana najedzona wlasnie siedze z lapkiem na wyrku i bujam ja w nowym lezaczku noga:P oczka juz zamkniete ale szpiegi puszcza wiec niedlugo bedzie lulac, teraz bez zadnych stekow, rykow, krzykow zrobila kupke i zadowolona lezy i udaje ze usypia;p
A.Camus
Stary 2010-05-06, 21:00   #656
drcron
Zakorzenienie

dzien dobry wieczor
my dzisiaj rabanu na caly szpital narobilismy bo mojemu dziecku pobierali krew na morfologie CPR i bilirubine i najpierw ja ukluli w zylke w zgieciu raczki ciagneli ta krew i krecili igla az malo co nie przywalilam tej pielegniarce no doslownie az mnie nosilo a igla byla tak gruba jaka zawsze doroslym pobieraja wiecej tam nie pojdziemy a potem jeszcze ja w paluszek kluli bo z tej raczki to niewiele polecialo a moje dziecie tak sie darlo w nieboglosy ze az na oddziale bylo ja slychac 3 pietra wyzej < potem kolezanka dzwonila bo widziala jak wychodzimy i pytala czy to Jula tak krzyczala > doslownie jakby ja obdzierali ze skory a ja myslalam ze peknie mi serduszko teraz dalej chyba to przezywa bo spi w wozku < dzisiaj tutaj dala sie uspac codziennie co innego wyprubowywuje hehe ciekawe co jutro > i co chwile tak jakby plakala taki dzwiek wydaje biedactwo moje
odebralismy tez wynik i jestem zalamana
mamy wynik dodatni z krwi utajonej w kale w dodatku dzisiaj pojawila sie wieczorem pienista kupa byla zolta musztardowa i cala spieniona nie jadlam grzybow w ogole nic takiego nie jadlam sztucznego mleka tez nie podawalam wiec z kad ta kupa ?? a i temperature mamy 37,5 wiec podniesiona na szczescie jutro wizyta kontrolna u naszej Pani doktor <oczywiscie jak sie dodzwonie bo to ostatnio graniczy z cudem > bo jeszcze odebralismy wynik z posiewu moczu i cholera jasna zas mamy bakterie colli z kad to cholerstwo sie bierze ?? w dodatku sa oporne na ten antybiotyk co mieslimy ostatnio i jest ich wiecej bo jak bylismy w szpitalu bylo 10 do 3 a teraz mamy 10 do 4 doslownie zalamie sie chyba mam nadzieje ze chociaz jutrzejsze pozostale wyniki beda dobre i nie trzeba bedzie jej wiecej kluc ani nic badac

no to zasmiecilam forum swoimi malo optymistycznymi wiadomosciami a teraz ide spac bo noc zas w plecy mamy ponoc wyh=gladam jak ząbi

a i byla u nas dzisiaj polozna hehe stwierdzila ze wygladam szczuplutko zero brzuszka a ja codziennie robie brzuszki juz od poniedzialku codziennie po 30

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 21:47   #657
mrowak
Zakorzenienie

od 18.30 do teraz gabryska lezy w lozeczku i co jej smoczek wypadnie z buzi to wpada w ryk straszny. Zaraz bede ja karmic wiec sie uspokoi, ale przeraza mnie to, ze jak tylko smoczek ucieka, to ona strasznie wrzeszczy...korci mnie zeby ja tego oduczyc, ale w tej chwili ani ja ani TZ nie jestesmy psychicznie gotowi na uspakajanie jej bez smoka po 130 razy na wieczor, a pewnie tak by bylo. Nie wiem juz co robic.
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-06, 21:52   #658
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
od 18.30 do teraz gabryska lezy w lozeczku i co jej smoczek wypadnie z buzi to wpada w ryk straszny. Zaraz bede ja karmic wiec sie uspokoi, ale przeraza mnie to, ze jak tylko smoczek ucieka, to ona strasznie wrzeszczy...korci mnie zeby ja tego oduczyc, ale w tej chwili ani ja ani TZ nie jestesmy psychicznie gotowi na uspakajanie jej bez smoka po 130 razy na wieczor, a pewnie tak by bylo. Nie wiem juz co robic.
szymek kiedyś miał ten etap . Mija on mniej wiecej jak dziecko zaczyna się interesować bardziej matą , zabawka karuzelką . bawi się i zapomina o smoku . nawet miałam z męzem plan żeby mu taka gumke dorobić wokół buxki co by ten smok nie wypadał

drcron - przed pobraniem z raczki trzeba bardzo dużo dac dziecku pić wtedy ta krewka ładnie i szybko cieknie . I rzeczywiscie taką grubszą to robią . zdrówka dla małej i oby było wsio dobrze .
Stary 2010-05-06, 22:28   #659
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
szymek kiedyś miał ten etap . Mija on mniej wiecej jak dziecko zaczyna się interesować bardziej matą , zabawka karuzelką . bawi się i zapomina o smoku . nawet miałam z męzem plan żeby mu taka gumke dorobić wokół buxki co by ten smok nie wypadał .
JA też tak chciałam zrobić ale TZ mi nie pozwolił bo stwierdził a co będzie jak mała sie zaksztusi i nie będzie mogła wypluć tego smoka. Wię to mnie przekonało że jednak nie można tak.

A jeżlei chodzi o rehabiltację to ja dzisiaj ćwiczyłam pod okiem rehabilitantki i następną wizytę mam 20-tego alemogę tez jechać wcześniej. Poćwiczyłam z mała dzisaj tylko parę minut i kciuki mnie bolą. A musze te ćwiczenia wykonywać 4 razy dziennie i te od logopedy przed każdym jedzeniem czyli bym musiała kogoś mieć na stałe w domu. Ale jężeli nie będę dawał rady to na pewno kogoś ściągnę. Myślę że dam radę. Te ćwiczenia faktycznie nie sa przyjemne dla dziecka i małą strasznie krzyczy. Tylko jeżeli ja wiem dlaczego mała krzyczy i wiem że to jej nie boli ale ma dyskomfort to jest ok. Przecież wystarczy przytrzymać dziecku rękę trochę dłużej to zacznie krzyczeć. Tak jest i wtym przypadku tylko ja muszę wyrobić w niej pewne prawidłowe odruchy których nie ma bo jej układ nerwowy nie dojrzał w odpowiednich warunkach. Ponadto ani ja ani tZ nie jesteśmy rodzicami którzy reagują na każde kwilenie dziecka. Ale i tak ja jestem odporniejsza na jej płacz.
A i tak najgorsze ze wszytkiego jest badanie wzroku u noworotka. To dopiero masakra. A moja ma je robione często. Przy tym pobieranie krwii to mały pikuś.

Drcron- współczuję tych wyników. Moja jest kuta średno co 2 tygodnie i się już odporniłam na jej krzyki co prawda większość ma z kaluszka ale kilka razy miała też z głowy bo tam ma taką wielką żyłę.

A moja mała ma krzywą kreseczkę w pupce co ewidentnie świadczy o asymetrii i musimy jej tą krzywą wyprostować.

Stary 2010-05-06, 22:42   #660
aixa
Rozeznanie

Cytat:
Kochana o jakiej mówisz decyzji? Bo pierwsze słyszę. Dostałam tylko świstek wielkości pudełka zapałek, że papiery przyjęte tego i tego dnia, podpis, pieczątka i nikt mi nic o decyzji nie mówił. Oświeć mnie
tak jak inne dziewczyny pisały co urząd to inne zasady. ja dostałam decyzję na drugi dzień, oczywiście pozytywną

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Witam mamusie
Wpadłam tylko na chwilke,moja malutka śpi to mam pare minutek.
Poród mój to coś co wspominam jak horror:trwał 12 godzin-przez ostatnie 4 godziny miałam skurcze sięgające na KTG 127 co minute-że to można w ogóle przeżyc,do tego ciągły brak rozwarcia miałam tylko 4 cm-już po podaniu czegoś na rozwarcie i wody płodowe dalej nie przebite-gdyby nie mąż,który był przy mnie to nie wiem co bym zrobiła.Na szczęscie(szczęście w nieszczęsciu)malutkiej zaczęło spadac tętno i zrobili mi cesarke...boże co za ulga...i tu dziewczyny dla tych,które urodziły sn wielkie pokłony.
Ja jeśli się zdecyduje na drugiego bąbla to tylko cc.
Po 8 godzinach leżenia byłam już na całkowitym chodzie i dzisiaj ściągneli mi szwy.
Moja córcia cóż-największe szczęscie jakie mogło mi się przytrafic.
Na razie jest mało wymagająca:je,śpi i się śmieje jednym z najpiękniejszych bezzębnych uśmiechów.

Mam nadzięje,że będę wpadała tu częściej do was,kurcze gdzieś zgubiłam kabel od aparatu i nie mam jak fotki wam wysłac;/
Witaj zaglądaj do nas częściej chociaż sama wiem, że czasami to graniczy z cudem.

Cytat:
Napisane przez Ferrou Pokaż wiadomość

Kurcze, z tymi bioderkami to widzę że nie przelewki... tylko ze Kuba we wtorek skończył 7 tygodni... czyli za późno już jest? jutro zadzwonię do pediatry i zobaczymy co ona powie...

W ogóle dzisiaj ponad godzinę odciągałam mleko, no masakra jakaś. Jakiś zastój mi się zrobił i nic nie chciało lecieć, ale jak ruszyło to ruszyło - chwila moment i 100m ściągnęło... Zaczynam się zastanawiać czy Mały się najada Dodatkowo to wszystko ręcznie musiałam robić... mam jakiś laktator - pożyczak i w ogóle nic nie ciągnie. Znacie jakiś dobry ręczny laktator?.
ja osobiście polecam ręczny laktator aventa. Jest bardzo dobry i uratował mi życie tzn. cycki w szpitalu jak miałam straszny nawał pokarmu.

Cytat:
Napisane przez Claire9 Pokaż wiadomość
Aixa - W temacie męskiego odnotowania płaczu niemowlęcego nocą głęboką czytałam ostatnio w jakimś dzieciowym magazynie, że to normalne. Przeprowadzono badania, podczas których kobietom i mężczyznom w najgłębszej ich fazie snu puszczano różne dźwięki. Kobiety budzą się natychmast przy płaczu niemowlęcia a meżczyźni przy... dźwięku alarmu samochodowego
.
no tak faceci

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Część Mamuśki,
za nami ciężka katarowa noc. Codziennie małego nad ranem męczą bąki i się trochę wybudza, trochę go noszę i w końcu zasypia, ale jak do tego doszedł w cholerę zatkany nos to zrobiła się masakra!!! Płakał strasznie jak odciągałam gluty fridą. Zapodałam mu potem Otrivin i zasnął. Lekarka nam przepisała do tego jeszcze Flegaminę, Sinecod (na noc przeciwkaszlowy), wit. C w kropelkach i wapno w syropie. Mam nadzieję, że dzisiaj już będzie lepiej. Wczoraj wieczorem był jakiś nieprzytomny - może po tym Sinecodzie.

A miałam Was zapytać. Jak dzidziol przeziębiony, to kąpiecie? Ja wymyśliłam, że mojego rozbiorę, położę na ręczniku, przyniosę ciepłą wodę i wacikami szybciutko umyję, odsłaniając tylko ten kawałek dziecka, który ulega myciu.
.
dużo tych leków nam pediatra przepisała tylko wit.C w kropelkach i krople do noska (lek homeopatyczny)
my kąpiemy naszą malutką nawet jak jest teraz przeziębiona

Cytat:

e
co to jest ten odruch moro???? cały czas tu o tym piszecie??? no i dzięki za info z pierwszej ręki, jutro sprawdzę, czy moja Lenka ma otwarte czy zaciśnięte w piąstki rączki bo nie zwróciłam uwagi wcześniej
za kosmetyczkę. Coś dla siebie też trzeba czasem zrobić.

Cytat:
Napisane przez gusinek Pokaż wiadomość
witam "legalnie" na odchowalni , my od wtorku w domu, dziekuje wszystkim za gratulacje jestem juz w temacie wiec mam nadzieje ze szybko was nadrobie bo widze ze szalałyście z postami

mój poród 2w1 MASAKRA tzn tylko ta czesc (prawie 12 godz) do kiedy nie zdecydowali o cc, potem juz luzik nie było tak strasznie po tej cc
potem postaram sie napisac wiecej
w załączeniu mój skarb
Witaj Śliczny maluszek

Cytat:
ja na początku gotowałam wodę mineralną ale u mnie z kranu leci lepsza woda niż wszystkie mineralki (poważnie) więc zagotowuję kranówkę w czajniku i wlewam do termosu i mam na pół dnia. Oczywiście codziennie robię świeżą wodę

Moja córcia od wczoraj jakaś grzeczniejsza się zrobiła. Leży sama w łóżeczku, coś tam do siebie gada. Taka kochana jest. Wcześniej to nawet nie chciała patrzeć w kierunku łóżeczka nie wspominając już o leżeniu w samotności. Rośnie moje dziecko i mądrzeje
Ja od dziś stosuję kurację zaleconą przez dermatologa na moje pryszczolce na twarzy. Po ciąży strasznie mi wychodzą. Przed też miałam ale nie aż tak. Na same maści dałam 140zł ciekawam efektu
idę karmić mojego dziecia bo już marudzi od dłuższej chwili

Maja 27.04.2017 CC
aixa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości