|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
|
|
|
|
|
#632 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
Hustawka jest fajna choć sama jest do 9 kg a potem tez nam lezaczek zostaje . Ja nie kupiłam bo Szymek nie lubił się bujać w takiej ( kolezanka miała i wył ) więc jakoś teraz olałam temat huśtawki. Dwa że hustawka i szalejący dookoła Szymek jakoś nie szło mi w parze . tak samo z matą musze uważać bo Szymek gania i nie nawet spacjalnie ALE może np. wejść na Ole itp. Wkońcu on jest jeszcze mały i nie można wymagac od niego 100% uwagi i zastanowienia nad tym co robi. Jak widze te ceny to w szoku jestem jak Szymek był mały to był taki okres ( chyba euro wtedy poszło bardzo w góre ) że nagle strasznie podrożały te rzeczy wszystkie fishera itp . I potem i lezaczek i karuzele sprzedałam dużo drożej niż kupiłam . Karuzela chyba mnie z 80 zeta kosztowała a poszła za 110 a lezaczek jakoś 140 a sprzedałam za 160. to się nazywa zysk a teraz to już wogóle wsio powyżej 200 zeta masakrawłasnie czytam super nianie , wy tu o kupach a ja zastanawiam się jak wychować małego hałasliwego człowieka co by wyrósł na ludzi he he .. kupy to nic w porównaniu do dwulatka który się buntuje i chce wszystko zrobić po swojemu ehh . własnie do mnie przylazł dostał gryza białej czekolady którą jem i się skrzywił ze ble he he .. to dziwak a na czosnek by się rzucił ![]()
|
|
#633 |
|
Zakorzenienie
|
my wlasnie taka mamy
sciagasz lezaczek i hustawka zostaje-ten stelaz ale wcale nie zajmuje duzo miejsca, my ja mamy normalnie w naszym malym pokoju caly czas, a mamy tez w nim i wozek i nosidlo a miejsca w pokoju nie wiele na zdjeciu sie wydaje chyba wieksza bo ja tez myslalam ze bedzie problem to mama mowila ze najwyzej wozek bedzie u nich stal ale nie ma takiej potrzeby. ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- szyla mi moja krawcowa z takim zaglowkiem, bo tak to dzidzi normalnie w tym siedzi a nie lezy , a nasze pociechy troche na to za male. ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- hehehehehe ja go rozumiem- tez nie lubie bialej czekolady. Moja na szczescie uwielbia ta hustawke, tak samo jak nosilo-moglaby w nim 24h spedzac czas. ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- do 18 t lezak jest , hustawka jest do 9 ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- laski ponawiam pytanie -ten sab simplex do kazdego posilku? przed?po? ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- ja małą smaruje penatenem po kazdej zmianie pieluszki, a teraz musze uzywac clotrimazolum-poloznapolecila ze wzgledu na te krostki ktore jej powychodzily.
|
|
#634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sab się daje po jedzeniu ale nie pamietam ile kropel
|
|
#635 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy od lekarzy i tak:
Odruch MORO: może się utrzymywać do 4 m. Potem przechodzi w wzdrygnięcia. Może występować dość często. Jeżeli utrzymuje się powyżej 4 miesiąca to należy udać się do neurologa. Drżenie nóżek i brody: Może występować do 2 miesiąca życia. Jeżeli dalej się utrzymuje to do neurologa. Obydwie w/w odruchy jeżeli występują powyżej tych terminów to może świadczyć o problemach neurologicznych (chodzi o niedojrzałość układu nerwowego). Ale każde dziecko jest inne i dodatkowo przy sprawdzaniu tego sprawdza się także inne odruchy. Czyli najlepiej jak neurolog zobaczy dziecko. Pamiętajcie jednak że to dopiero jak miną te .w/w miesiące bo wcześniej odruchy te są normalne. My dzisiaj byliśmy u: Logopedy, neurologa, pediatry i rehabilitantki. A moja Oliwka pod jednymi względami jest jak 4 miesięczne dziecko a pod innymi jak 2 miesięczne. Niemniej wymaga rehabilitacji. Zaproponowano nam rehabilitację metodą Vojty. Strasznie przy niej mała się drze. No ale jak mus to mus. Mam z nią ćwiczyć 4 razy dziennie. (przynajmniej będę miała jak wypełnić czas dziecki). A do matek dzieci które już mają 2 miesiące (czyli te z początku marca) taka informacje: dziecko gdy lerzy na brzuszku to powinno łądnie podpierać się na rączkach tak od łokcia do dłoni i na otwartych dłoniach. Moja ma zaciśniete piąstki i nnie podiera sie na okciach. Ale głowe podnosi i trzyma. Co prawda lewą stronę ma słabszą o pada na drugą. Logopeda też zadała nam serię ćwiczeń. Tak że nic innego nie będę robiła tylko karmiła i ćwiczyła z małą. I po co mi maty i lerzaczek A i jeszcze jedno: mam rozpocząć karmienie łyżeczką i stałe pokarmy. Na razie codziennie około 12-tej (tzn. raz dziennie) podać łyżeczkę lub dwie np.marchewki (chodzi o te pokarmy w słoiczkach od 4 m.ż najlepiej jedno składnikowe) i zobaczymy jak jej pójdzie. A teraz idę do kosmetyczki. Muszę coś zrobić dla siebie
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
wiem ze15 kropelek a wiesz moze czy po kazdym posilku czy jak?
|
|
#637 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#638 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak podaję mu herbatke jak jest np godz.po karmieniu i on kwęka to mu się daje napic a on jak się przyssa to i pociągnie, albo jak się przebudzi daję mu się napić i śpi daalej , dzieci na cycku często chcą cycka sie tylko napić,a jeśli chodzi o masowanie brzuszka to on jak płacze to nie daje sobie masować bo jeszcze gorzej się drze
co do tych porad co tam zamiesciłaś na dole to wszystko ładnie pieknie tylko, że mój nie spi w łóżeczxku bo miał to gdzieś i jak się obudzi i kwiknie i go nie zalulam natychmiast z powrotem albo nie wezmę to za chwilę się drze w niebogłosy aż się siny robi więc się czasami zastanawiam co za experci takie porady dają albo jak sie obudzi dac mu polezec no akurat ,zeby to on chciałja mam leżaczek ,dwa łóżeczka i wszystko be ja to maty nawet nie kupuje bo będzie się tylko walać, mojemu to najlepiej pasuje jak go opieram o stół i tam leżą gazety on juz próbuje sobie łapać i gniecie, to najlepsza zabawka ![]() Gmyrelka ja tak przez pierwszy miesiąc tez z cyckami na wierzchu siedziałam ciągle aż zaczęłam herbatkę podawać jeśli dziecko na wadze przybiera normalnie to znaczy,że się najada a pokarmu nie musi zjeść dużo może być treściwy i moze mało jeść |
|
|
|
#639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np coś takiego http://www.allegro.pl/item1012669885...dzieckiem.htmlMój Mały najpierw przez godzinę się darł więc latałam między pokojami usnął na 10min a teraz słyszę że gada sam do siebie i oczywiście smoczek wypluł i rączki wkłada do buzi ![]() Biała czekolada ![]() ![]() uwielbiam ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Heh... a może Kubusiowi kupimy Domek Kubusia? http://www.allegro.pl/item1012209272..._hustawka.html Ta cena jest rozwalająca
|
|
|
|
|
#640 |
|
Zakorzenienie
|
pokaźna cena domku;/
|
|
#641 |
|
Rozeznanie
|
witam "legalnie" na odchowalni
, my od wtorku w domu, dziekuje wszystkim za gratulacje jestem juz w temacie wiec mam nadzieje ze szybko was nadrobie bo widze ze szalałyście z postami![]() mój poród 2w1 MASAKRA tzn tylko ta czesc (prawie 12 godz) do kiedy nie zdecydowali o cc, potem juz luzik nie było tak strasznie po tej cc ![]() potem postaram sie napisac wiecej w załączeniu mój skarb ankazar widze ze my razem zadna nie chciała zostac sama i byc majowaGRATULUJE ![]()
|
#642 |
|
Zakorzenienie
|
apropo lezaczkow wlasnie dostalismy taki gdzie na plasko moze lezec;p kumpela mi przyniosla;p
|
|
#643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#644 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#645 |
|
Zakorzenienie
|
mala spi jak sie obudzi to wam pokaze ten lezak-fajny jest, kladzie sie wlasnie na plasko i nie tylko, niebieski ze slonikiem :P
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- a jeszcze tak nieśmiało powiem, że 1 czerwca jadę do domu dziecka zawieść duuuuzo maskotek i ciuszki i inne takie rzeczy rożne dla właśnie takich maluszkow bo jest to dom malutkiego dziecka-takich szkraboow jak nasze w zwiazku z czym gdybyscie mialy ochote lub coos niepotrzebnego i chcialybyscie oddac ja moge pokryc koszty przesylek w razie czego na prv napiszcie.
|
|
#646 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;19075929]zwykła soda oczyszczona
ja nie wiem dlaczego w instrukcji jest podany ług kamień się najlepiej usuwa kwasem, do czajnika ocet wystarcza i moim zdaniem jest skuteczniejszy niż jonit (odkamieniacz)[/QUOTE] czyli jak to zrobić?? jaką proporcję octu do wody wlać do tego nawilżacza?? na długo to zostawić?? Cytat:
![]() U mnie katar córa ze szkoły przyniosła i niestety wycałowała brata Ale już jest ciut lepiej. W domu mam ciepło (niestety), myślę że z 22 stopnie ale ogrzewanie jest wyłączone i nie mam na to wpływu Dlatego pilnie potrzebuję nawilżacza coby powietrze Mu nawilżać skoro temp obniżyć się nie da. Do kąpieli też nie grzeję. Kurcze ja tam temp wody nie kontroluje... sprawdzam łokciem i nigdy Mały "nie narzekał " Ale Ty fajnie robisz bo szykujesz Małą na basen ... od kiedy można zacząć chodzić??Cytat:
![]() mrowak też myślę żeby coś kupić ... Ja nawet karuzeli nie mam. I syn poleży trochę w łóżeczku i za chwilę kwęka bo niby co tam ma robić Nawet nie ma na czym oka zawiesić I tak właśnie rozważam na tym etapie kupić: karuzelę, leżaczek czy matę ??
|
|
#647 |
|
Raczkowanie
|
Ponawiam pytanie o mleko. Szczególnie się uśmiecham do AniP
![]() Mam takie pomysły: NAN1 H.A + zagęszczacz. NAN1 A.R NAN1 Active + zagęszczacz. I jeszcze jedno: czy w razie zmiany mleka powinnam przestawiać po woli ( mimo, że chcę zmienić tylko w obrębie NAN1) czy można zmienić od razu?
|
|
#648 |
|
Zakorzenienie
|
ja leżaczek mam taki najprostszy, super sie sprawdza, bo rozkłada sie do zupełnie płaskiego, i prucz bujania na płozach mały uwielbia podyndać czy jak to zwać. http://aukcja.onet.pl/item1023202613...ak_zabawk.html
mam też fishera ale to jeszcze mały za młody bo to już nie do końca na płasko http://aukcja.onet.pl/item1029708573...930_kubus.html
|
|
#649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- dokladnie taki dostalismy dzis i mala wybujana sobie w nim kima http://www.allegro.pl/item1012655731...by_nowosc.html
|
|
|
#650 |
|
Raczkowanie
|
Darusia, Sab simplex po 15kropli do każdej butli, chyba ze odstęp między karmieniami wynosi mniej niż 2 godz. - wtedy do co drugiej butli. To są zalecenia ulotkowe, pediatra nam sugerował inaczej - 5 x dziennie po 15 kropli. Podawany w ten czy inny sposób - niestety nie pomógł.
My zmieniliśmy mleko już 4 raz MadCat, ponoć jak się zmienia mleko w obrębie producenta (czyli np. bebilon comfort na bebilon ha), to jeszcze pół biedy i nie jest to tak inwazyjne dla małego brzuszka, gorzej ze zmianą np. NAN na Bebiko etc. Mamy butelkowe, podajecie mleko na wodzie mineralnej?Przegotowujeci e ją? Ja póki co robię na przegotowanym Żywcu, ale chyba wybiorę inną wodę, najlepiej taką, której gotować nie trzeba - mała za każdym razem dostaje z mlekiem sporo kamienia (moze to pogarsza dodatkowo problemy z brzuchem...?), bo non stop mam kamulca w czajniku i dzbanku, pomimo regularnej walki z nim .
|
|
#651 | |||
|
Zakorzenienie
|
tak, chodzi o ukończone 2 miesiące
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
JA gotuję Zywiec w osobnym garczku i co drugie gotowanie muję garczek więc kamienia jest małao. A są takie wody co nie trzeba ich gotować??
|
|
#652 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie gotowalam wody a uzywamy zywca
|
|
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- po prostu mam na dzien w garnuszku wode i jak cos to przeleam trszke do pollitrowego minutka i gotowe
|
|
|
#654 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj nie mam pojęcia . poszukaj w necie moze gdzieś jest przetłumaczona ta instrukcja . Cytat:
http://www.allegro.pl/item1012503625...cm_gratis.html na tamto cacko mnie niestety nie stac zadowoli sie synek huśtawkami zrobionymi przez tate ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://www.woda.com.pl/index.php?p2,...tnia-gwarancja wyglada to mniej wiecej tak . Tylko my mamy z firmy i oni tez nam serwis robią . ma dożywotnią gwarancje A ja dziś własnie skończyłam walkę z synkiem uczymy się na nowo samodzielnego zasypiania . Bo o ile jak była mały zasypiał sam to jak ma wielkie wyrko to przeciez mozna z niego wyleźć . zawsze siedziałam u niego przy lóżeczku i czekałam aż zaśnie no ale ile można . Dziś wylazł w wyra jakieś 20 razy ale twardo go odkładałam buzi i wychodziłam .. wkońcu skapitulował . pewnie z kazdym dniej będzie coraz lepiej
|
|
#655 |
|
Zakorzenienie
|
mloda wykapana najedzona wlasnie siedze z lapkiem na wyrku i bujam ja w nowym lezaczku noga:P oczka juz zamkniete ale szpiegi puszcza wiec niedlugo bedzie lulac, teraz bez zadnych stekow, rykow, krzykow zrobila kupke i zadowolona lezy i udaje ze usypia;p
|
|
#656 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry wieczor
![]() my dzisiaj rabanu na caly szpital narobilismy bo mojemu dziecku pobierali krew na morfologie CPR i bilirubine i najpierw ja ukluli w zylke w zgieciu raczki ciagneli ta krew i krecili igla az malo co nie przywalilam tej pielegniarce no doslownie az mnie nosilo a igla byla tak gruba jaka zawsze doroslym pobieraja wiecej tam nie pojdziemy a potem jeszcze ja w paluszek kluli bo z tej raczki to niewiele polecialo a moje dziecie tak sie darlo w nieboglosy ze az na oddziale bylo ja slychac 3 pietra wyzej < potem kolezanka dzwonila bo widziala jak wychodzimy i pytala czy to Jula tak krzyczala > doslownie jakby ja obdzierali ze skory a ja myslalam ze peknie mi serduszko teraz dalej chyba to przezywa bo spi w wozku < dzisiaj tutaj dala sie uspac codziennie co innego wyprubowywuje hehe ciekawe co jutro > i co chwile tak jakby plakala taki dzwiek wydaje biedactwo moje odebralismy tez wynik i jestem zalamana ![]() mamy wynik dodatni z krwi utajonej w kale w dodatku dzisiaj pojawila sie wieczorem pienista kupa byla zolta musztardowa i cala spieniona nie jadlam grzybow w ogole nic takiego nie jadlam sztucznego mleka tez nie podawalam wiec z kad ta kupa ?? a i temperature mamy 37,5 wiec podniesiona na szczescie jutro wizyta kontrolna u naszej Pani doktor <oczywiscie jak sie dodzwonie bo to ostatnio graniczy z cudem > bo jeszcze odebralismy wynik z posiewu moczu i cholera jasna zas mamy bakterie colli z kad to cholerstwo sie bierze ?? w dodatku sa oporne na ten antybiotyk co mieslimy ostatnio i jest ich wiecej bo jak bylismy w szpitalu bylo 10 do 3 a teraz mamy 10 do 4 doslownie zalamie sie chyba mam nadzieje ze chociaz jutrzejsze pozostale wyniki beda dobre i nie trzeba bedzie jej wiecej kluc ani nic badac no to zasmiecilam forum swoimi malo optymistycznymi wiadomosciami a teraz ide spac bo noc zas w plecy mamy ponoc wyh=gladam jak ząbi ![]() a i byla u nas dzisiaj polozna hehe stwierdzila ze wygladam szczuplutko zero brzuszka a ja codziennie robie brzuszki juz od poniedzialku codziennie po 30
|
#657 |
|
Zakorzenienie
|
od 18.30 do teraz gabryska lezy w lozeczku i co jej smoczek wypadnie z buzi to wpada w ryk straszny. Zaraz bede ja karmic wiec sie uspokoi, ale przeraza mnie to, ze jak tylko smoczek ucieka, to ona strasznie wrzeszczy...korci mnie zeby ja tego oduczyc, ale w tej chwili ani ja ani TZ nie jestesmy psychicznie gotowi na uspakajanie jej bez smoka po 130 razy na wieczor, a pewnie tak by bylo. Nie wiem juz co robic.
|
#658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
drcron - przed pobraniem z raczki trzeba bardzo dużo dac dziecku pić wtedy ta krewka ładnie i szybko cieknie . I rzeczywiscie taką grubszą to robią . zdrówka dla małej i oby było wsio dobrze .
|
|
#659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeżlei chodzi o rehabiltację to ja dzisiaj ćwiczyłam pod okiem rehabilitantki i następną wizytę mam 20-tego alemogę tez jechać wcześniej. Poćwiczyłam z mała dzisaj tylko parę minut i kciuki mnie bolą. A musze te ćwiczenia wykonywać 4 razy dziennie i te od logopedy przed każdym jedzeniem czyli bym musiała kogoś mieć na stałe w domu. Ale jężeli nie będę dawał rady to na pewno kogoś ściągnę. Myślę że dam radę. Te ćwiczenia faktycznie nie sa przyjemne dla dziecka i małą strasznie krzyczy. Tylko jeżeli ja wiem dlaczego mała krzyczy i wiem że to jej nie boli ale ma dyskomfort to jest ok. Przecież wystarczy przytrzymać dziecku rękę trochę dłużej to zacznie krzyczeć. Tak jest i wtym przypadku tylko ja muszę wyrobić w niej pewne prawidłowe odruchy których nie ma bo jej układ nerwowy nie dojrzał w odpowiednich warunkach. Ponadto ani ja ani tZ nie jesteśmy rodzicami którzy reagują na każde kwilenie dziecka. Ale i tak ja jestem odporniejsza na jej płacz. A i tak najgorsze ze wszytkiego jest badanie wzroku u noworotka. To dopiero masakra. A moja ma je robione często. Przy tym pobieranie krwii to mały pikuś. Drcron- współczuję tych wyników. Moja jest kuta średno co 2 tygodnie i się już odporniłam na jej krzyki co prawda większość ma z kaluszka ale kilka razy miała też z głowy bo tam ma taką wielką żyłę. A moja mała ma krzywą kreseczkę w pupce co ewidentnie świadczy o asymetrii i musimy jej tą krzywą wyprostować.
|
|
#660 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
faceciCytat:
nam pediatra przepisała tylko wit.C w kropelkach i krople do noska (lek homeopatyczny)my kąpiemy naszą malutką nawet jak jest teraz przeziębiona Cytat:
bo nie zwróciłam uwagi wcześniej za kosmetyczkę. Coś dla siebie też trzeba czasem zrobić.Cytat:
Cytat:
![]() Moja córcia od wczoraj jakaś grzeczniejsza się zrobiła. Leży sama w łóżeczku, coś tam do siebie gada. Taka kochana jest. Wcześniej to nawet nie chciała patrzeć w kierunku łóżeczka nie wspominając już o leżeniu w samotności . Rośnie moje dziecko i mądrzeje![]() Ja od dziś stosuję kurację zaleconą przez dermatologa na moje pryszczolce na twarzy. Po ciąży strasznie mi wychodzą. Przed też miałam ale nie aż tak idę karmić mojego dziecia bo już marudzi od dłuższej chwili
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:23.

,zeby to on chciał

Ale już jest ciut lepiej. W domu mam ciepło (niestety), myślę że z 22 stopnie ale ogrzewanie jest wyłączone i nie mam na to wpływu 
faceci