ile kosztuje aborcja? - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-06, 17:48   #571
magica
Wtajemniczenie

GG do magica
Dot.: ile kosztuje aborcja?

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
Popatrz co Ty piszesz, najpierw że osoba o której ja pisałam to wyjątek, nie, nie jest wyjątkiem. Podejrzewam, że te które ubolewają i mają zmiany psychiczne znalazłaś na stronach religijnych.
I nie powiedziałabym, że ona jest pozbawiona wyższych uczuć.

A co do tego, że 100% odczuwa smutek i stratę. Łatwiej nam jest uwieżyć gdy zobaczymy procenty. Jest to takie "wiarygodne" i na bank zbadane (podane, żeby kobiety odstraszyć).
A nawet jeśli(choć to nieprawda)-to czy fakt ten umniejsza ich wiarygodność?

Jeśli wynika z badań to chyba zbadane było, nie widzę tu wielkiej filozofii.

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
W szkole nie uczyli?
W pierwszym tygodniu mamy zygotę (pierwsze etapy dzielenia się to blastocysta, wtedy gdy zachodzi gastrulacja)
potem mamy zarodek, do 12 tygodnia - wtedy z listków zarodkowych powstają pierwsze narządy i mamy płód.
Ok.23 dnia życa płodowego zaczyna bić serce. Jeśli nawet płód nie jest według Was człowiekiem, to na pewno jest żywym organizmem-z bijącym sercem.

A tu ciekawa wypowiedź:

Ostatnio pisałam o wątpliwościach co do tego, czy płód jest istotą ludzką, czy też nie. Dziś ten temat bardziej ,,roztrząsnę".
Zacznijmy od podstaw, czyli od pytania: jeśli płód nie jest człowiekiem, to czym jest? Bo płód sam w sobie nie jest niczym odrębnym, określanym jakimkolwiek terminem... Przecież nie było jeszcze przypadku, by płód płodem pozostał. Każdy płód przekształcił się w człowieka. Podobnie każda zygota czy też każdy embrion. I tu zadaje kolejne pytanie: czy coś, co nie może być sobą na stałe jest w pełni sobą?
I teraz zwracam się do wszystkich twierdzących, że aborcja to nie zabicie dziecka, tylko czegoś innego. Skoro czegoś innego, pytam, czym to ,,coś inne" jest?
Jak powiedział jeden z najlepszych polskich filozofów, prof. Leszek Kołakowski, życie ludzkie jest procesem ciągłym, który swój początek bierze w momencie, gdy następuje połączenie plemnika i komórki jajowej, czego nie możemy podważyć chyba że wrócimy do teorii bociana lub kapusty. Każdy więc, kto zna podstawy biologii wie, że z tych dwóch komórek za jakiś czas powstanie dziecko: mające mózg, ręce, nogi, narządy wewnętrzne, szkielet itd. I nawet jeżeli będziemy upierać się przy twierdzeniu, że to co ,,usuwa się" w pierwszych tygodniach ciąży to nie człowiek tylko ,,zlepek komórek", pytam jakie mamy prawo decydować o tym, który zlepek komórek może ,,ewoluować" w człowieka, a który nie?
A z resztą... Nawet wśród popierających aborcję toczą się spory, które stadium rozwoju płodu można uznać za człowieka, a którego jeszcze nie. Dla mnie rzeczą jasną i oczywistą jest, że coś co będzie człowiekiem za miesiąc, człowiekiem już jest, bo my nie pokemony, nie zmieniamy się z kota w lamparta...
Czy wrzucając do ognia nasienie kwiatu popełniamy mniejsze zło niż zasadzając je bez pewności, że uda mu się wzrosnąć?
I na koniec doczepię się hasła dość często widzianego na manifestacjach kobiet żądających prawa do aborcji.
,,POZWÓLCIE KOBIETOM DECYDOWAĆ O SWOIM CIELE"
Jestem jak najbardziej za: Chcesz zrobić sobie tatuaż? Zrób sobie! Chcesz przebić ucho, nos, język lub pępek? Śmiało! Chcesz sobie odciąć ucho? Odcinaj! Chcesz mieć sparzone plecy? Twój wybór - bo Twoje ciało kobieto. Ale dziecko, które nosisz w brzuchu nie jest Twoim ciałem, a swoim! I tu jeszcze odpowiedź do pań z plakatami ,,ŁAPY PRECZ OD MOJEGO BRZUCHA" - mnie tam Pani brzuch nie interesuje, bardziej życie tego, kto jest w środku...

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 17:57   #572
kennedy
Zakorzenienie

Magica doucz sie z madrych ksiazek proponuje. Serce wyksztalcone jest w 19 tyg

kolo 23 dnia jak piszesz... nawet tego plodu nie widac...
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 21:02   #573
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
A nawet jeśli(choć to nieprawda)-to czy fakt ten umniejsza ich wiarygodność?
Nie, nie umniejsza ich wiarygodności ale nie pozwala Ci dostrzeć, że istnieją kobiety, które nie mają wyrzutów, lęków depresji itp.

Cytat:
Jeśli wynika z badań to chyba zbadane było, nie widzę tu wielkiej filozofii.
A ja widzę. Podam Ci przykład spotkany na innym serwisie:

41% Rosjan i 33% Niemców przyznaje się do tego, że nienawidzi Polaków.

Co poczułaś? Prawdopodobnie niechęć do tych nacji. To jest oczywiście nieprawda ale wg badań ludzie często przyjmują informację za prawdziwą jeśli są podane dane statystyczne. Media to robią dla zwykłej manipulacji.

I to samo myślę o danych, które podałaś wcześniej, że 100%. A gdzie osoba, o której ja napisałam? Nie wierzę, że jest jedyna na świecie. Mogli przynajmniej podać 99,99% byłoby bardziej wiarygodnie i trudniejsze do podważenia.

Cytat:
Ok.23 dnia życa płodowego zaczyna bić serce. Jeśli nawet płód nie jest według Was człowiekiem, to na pewno jest żywym organizmem-z bijącym sercem.
A to ciekawe.... I kennedy i muszynianka już na to odpowiedziały, nie będę tego powielać.

Cytat:
A tu ciekawa wypowiedź:

[I]Ostatnio pisałam o wątpliwościach co do tego, czy płód jest istotą ludzką, czy też nie. Dziś ten temat bardziej ,,roztrząsnę".
Zacznijmy od podstaw, czyli od pytania: jeśli płód nie jest człowiekiem, to czym jest?
płodem, wcześniej zygodą, a jeszcze wcześniej plemnikiem i jajeczkiem

Cytat:
Bo płód sam w sobie nie jest niczym odrębnym, określanym jakimkolwiek terminem... Przecież nie było jeszcze przypadku, by płód płodem pozostał.
a w momencie poronienia to co się roni jak nie płód? Więc są przypadki, że pozostał.

Cytat:
Każdy płód przekształcił się w człowieka. Podobnie każda zygota czy też każdy embrion.
niestety muszę Cię zmartwić. Nie każdy. I nie mówię, że trzeba je abortować aby tak się stało. Ileś tam ciąż jest ronionych samoistnie.

Cytat:
I tu zadaje kolejne pytanie: czy coś, co nie może być sobą na stałe jest w pełni sobą?
I teraz zwracam się do wszystkich twierdzących, że aborcja to nie zabicie dziecka, tylko czegoś innego. Skoro czegoś innego, pytam, czym to ,,coś inne" jest?
płodem (oczywiście jeśli jest zrobione w pierwszych tygodniach ciąży bo jeśli po 12 tyg to też jestem przeciwna żeby nie było!!)

Cytat:
Jak powiedział jeden z najlepszych polskich filozofów, prof. Leszek Kołakowski, życie ludzkie jest procesem ciągłym, który swój początek bierze w momencie, gdy następuje połączenie plemnika i komórki jajowej, czego nie możemy podważyć chyba że wrócimy do teorii bociana lub kapusty. Każdy więc, kto zna podstawy biologii wie, że z tych dwóch komórek za jakiś czas powstanie dziecko: mające mózg, ręce, nogi, narządy wewnętrzne, szkielet itd. I nawet jeżeli będziemy upierać się przy twierdzeniu, że to co ,,usuwa się" w pierwszych tygodniach ciąży to nie człowiek tylko ,,zlepek komórek", pytam jakie mamy prawo decydować o tym, który zlepek komórek może ,,ewoluować" w człowieka, a który nie?
prawo dżungli a tak poważnie to jak nie ksiądz to filozof .... A może wypowiedź ginekologa trzeba przytoczyć?

Cytat:
A z resztą... Nawet wśród popierających aborcję toczą się spory, które stadium rozwoju płodu można uznać za człowieka, a którego jeszcze nie. Dla mnie rzeczą jasną i oczywistą jest, że coś co będzie człowiekiem za miesiąc, człowiekiem już jest, bo my nie pokemony, nie zmieniamy się z kota w lamparta...
skoro kot lampartem nie jest to czemu płód jest człowiekiem? Nie rozumiem tego przykładu.

Cytat:
Czy wrzucając do ognia nasienie kwiatu popełniamy mniejsze zło niż zasadzając je bez pewności, że uda mu się wzrosnąć?
I na koniec doczepię się hasła dość często widzianego na manifestacjach kobiet żądających prawa do aborcji.
,,POZWÓLCIE KOBIETOM DECYDOWAĆ O SWOIM CIELE"
Jestem jak najbardziej za: Chcesz zrobić sobie tatuaż? Zrób sobie! Chcesz przebić ucho, nos, język lub pępek? Śmiało! Chcesz sobie odciąć ucho? Odcinaj! Chcesz mieć sparzone plecy? Twój wybór - bo Twoje ciało kobieto.
A jeśli takie kobiety nie chcą rozstępów itp?? Ich ciało się zmienia więc trąci hipokryzją.

Cytat:
Ale dziecko, które nosisz w brzuchu nie jest Twoim ciałem, a swoim!
to nie jest jeszcze ciało.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Edytowane przez Kocurasek
Czas edycji: 2010-05-06 o 21:04
Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 21:21   #574
siarczan_sodu
Zadomowienie

Nie jestem za aborcją, jednak zastanawiał mnie zawsze fakt, że jest ona zakazana przez kościół katolicki, ponieważ jest to "usunięcie" dziecka = żywego człowieka, a w przypadku poronienia w 4 miesiącu ciąży (całkiem niedawno zdarzyło się w mojej rodzinie) ksiądz nie zgadza się na pochowanie płodu, "ponieważ to nie jest jeszcze dziecko/człowiek". Gdzie tu logika...?
siarczan_sodu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 22:11   #575
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarczan_sodu Pokaż wiadomość
Nie jestem za aborcją, jednak zastanawiał mnie zawsze fakt, że jest ona zakazana przez kościół katolicki, ponieważ jest to "usunięcie" dziecka = żywego człowieka, a w przypadku poronienia w 4 miesiącu ciąży (całkiem niedawno zdarzyło się w mojej rodzinie) ksiądz nie zgadza się na pochowanie płodu, "ponieważ to nie jest jeszcze dziecko/człowiek". Gdzie tu logika...?

Pytałam o to jakieś 2 strony wcześniej i nie dostałam odpowiedzi

25.08.2012

Aparatka

Stary 2010-05-06, 22:13   #576
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Pytałam o to jakieś 2 strony wcześniej i nie dostałam odpowiedzi
To może zapytaj księdza, bo ja niestety nie będę się wypowiadać w ich imieniu. Przytoczyłam wypowiedzi księży-nie wystarcza? To idź do Kościoła i spytaj księdza, może Twoja ciekawość zostanie zaspokojona.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Okres_prenatalny stoi jak byk:

Pierwszy miesiąc [edytuj]
  • okres szybkich podziałów zapłodnionej komórki,
  • kończy się faza jaja płodowego, a rozpoczyna faza zarodkowa (embrionalna),
  • zarysowuje się okolica głowy,
  • tworzą się oczy,
  • od 21 dnia pracuje serce,
Może douczyć się powinien kto inny (kennedy?) a nie zarzucać drugiej osobie niedouczenie, hmmm?

to słowo(nie "te słowo")

Edytowane przez magica
Czas edycji: 2010-05-06 o 22:19
Stary 2010-05-06, 22:15   #577
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

Nie jestem ekspertem, ale odnoszę wrażenie, że ktos jest niedoinformowany, gdyż wg poniższego dzieciom należy się pochówek.

Proszę.
Cytat:
Pochowanie zwłok dzieci zmarłych w wyniku poronienia lub wczesnego porodu – w świetle prawa państwowego. W typowych warunkach, w przypadku pogrzebu dziecka starszego lub osoby dorosłej, wymagane jest w pierwszej kolejności stwierdzenie faktu zgonu. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej, zgon i jego przyczynę stwierdza się w karcie zgonu. Karta zgonu nie jest jednak wymagana w sposób absolutny. Zachodzi to w przypadku noworodków martwo urodzonych, płodów i niezdolnych do życia, które nie przeżyły okresu 24 godzin. Ma to miejsce także, jeśli zwłoki dzieci martwo urodzonych zostały spopielone przez zakład opieki zdrowotnej, dysponujący odpowiednimi urządzeniami do tego celu. W tych przypadkach konieczne jest jednak posiadanie zaświadczenia stwierdzającego ich pochodzenie, wystawione przez zakład społecznej służby zdrowia. Zaświadczenie to jest wystarczające do przeprowadzenia pogrzebu tych szczątków (zob. rozporządzenie Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2001 r.)W świetle nowych rozporządzeń rodzice lub inne osoby uprawnione mają prawo otrzymania i pochowania zwłok dziecka zmarłego w wyniku poronienia lub wcześniejszego urodzenia, jak również otrzymania karty zgonu dziecka (zob. ustawa o cmentarzach i chowania zmarłych, rozporządzenie Ministra Zdrowia z 21 grudnia 2006 r.).

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2001 r. w sprawie postępowania ze zwłokami i szczątkami ludzkimi. (Dz. U. z dnia 28 grudnia 2001 r.)

§ 2. Za zwłoki uważa się ciała osób zmarłych i dzieci martwo urodzonych.
a cytat pochodzi ze strony
http://www.zabno.diecezja.tarnow.pl/index.php
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 22:22   #578
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Nie ma tu logiki...

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Te przepisy to są przepisy państwowe. A my mówimy o pogrzebie katolickim. I to ksiądz w tym przypadku decyduje o tym, czy taki płód pochowa.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie

Edytowane przez Hawa
Czas edycji: 2010-05-06 o 22:26
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 22:35   #579
***luna
Zakorzenienie

I owszem, ale KK się ku tym przepisom skłania.

Poza tym
Cytat:
edawno dyskutowałem ze zwolennikiem aborcji. Podał on następujący argument: jeżeli płód jest człowiekiem to dlaczego w przypadku poronienia lub śmierci płodu ludzie nie organizują pogrzebu a kościół nie protestuje przeciwko takiej postawie. Zwykle płód jest "utylizowany" w szpitalnej spalarni. Przyznam, że nie znam odpowiedzi na tak postawione pytanie. Co mógłbym mu odpowiedzieć?

W obrzędach pogrzebowych Kościoła Katolickiego istnieje formuła pogrzebu dla dziecka nienarodzonego, nieochrzczonego. Takie ostatnie pożegnanie nazywa się pokropek (Rytuał obrzędów pogrzebu, dostosowanego do diecezji polskich. Katowice 1998 s.220-221) i to rodzice decydują o tym, czy chcą skorzystać z takiej formy pogrzebu (Kościół nie traktuje go jako obowiązku, gdyż nie może z góry założyć, że rodzice chcieli ochrzcić swoje dziecko po narodzeniu). Także w Prawie Kanonicznym znajdujemy kanon (1183 § 2), na podstawie którego ordynariusz miejsca może zezwolić na pogrzeb kościelny dzieci, których rodzice mieli zamiar je ochrzcić, a jednak zmarły przed chrztem. Kanon ten stosuje się również do dzieci urodzonych przedwcześnie.
Niezależnie od wyboru rodziców, Kościół stoi na stanowisku, że dziecko powinno być zawsze pochowane w sposób godny osoby ludzkiej, dlatego przypadki o których mówił "zwolennik aborcji" są godne ubolewania, szczególnie gdy rodzice nie są informowani o losach ciała swojego dziecka i nie mogą podjąć decyzji o sposobie pogrzebu.
Niestety, personel szpitala nie zawsze informuje rodziców o możliwosci przeprowadzenia pogrzebu (niekoniecznie religijnego), nie przekazuje też wiadomości o zmarłych dzieciach kapelanowi szpitala, który mógłby udzielić pomocy. Dotyczy to przede wszystkim poronień we wcześniejszym okresie ciąży.
Odpowiedż konsultował Artur J. Katolo, profesor Papieskiego Wydzialu Teologicznego Italii Poludniowej w Cosenza (Włochy).
Zobacz też inne artykuły dotyczące nauczania i praktyki kościołów w kwestii aborcji
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-05-06, 22:39   #580
kennedy
Zakorzenienie

Magica napisalam wyksztalcone serce.
a nie tak jak ty cytujesz. okolo 23 dnia zaczyna sie tzw czynnosc serca a nie serce
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2010-05-06, 22:48   #581
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Magica napisalam wyksztalcone serce.
a nie tak jak ty cytujesz. okolo 23 dnia zaczyna sie tzw czynnosc serca a nie serce
Jest napisane:pracuje serce. Więc mniemam, iż musi ono istnieć skoro pracuje a jeśli pracuje to jest oznaką życia, przynajmniej wg mnie

Wykształcone, czy nie, co za różnica skoro BIJE.

to słowo(nie "te słowo")
Stary 2010-05-06, 22:56   #582
kennedy
Zakorzenienie

a mysl co chcesz. taki plod mozgu nie ma wiec ?
Stary 2010-05-06, 23:12   #583
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
(...)
to nie jest jeszcze ciało.
jak to nie jest istota cielesna to co wy checie usuwać - energię ?!

naprawdę nie wiem jak ty chcesz chociażby szczypcami złapać za istotę która nie ma ciała w czasie tej aborcji

przepraszam.. ale ja napawdę nie mogę jak niektóre rewelacje biologiczne tutaj wyczytuje

Cytat:
problem może polegać raczej na tym, że takie dziecko nie miało chrztu a nie na tym, że nie jest to dziecko - przynajmniej z tego co ja wiem

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 23:44   #584
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
jak to nie jest istota cielesna to co wy checie usuwać - energię ?!

naprawdę nie wiem jak ty chcesz chociażby szczypcami złapać za istotę która nie ma ciała w czasie tej aborcji

przepraszam.. ale ja napawdę nie mogę jak niektóre rewelacje biologiczne tutaj wyczytuje

problem może polegać raczej na tym, że takie dziecko nie miało chrztu a nie na tym, że nie jest to dziecko - przynajmniej z tego co ja wiem

1.
Ciało ludzkie
- fizyczny komponent organizmu ludzkiego. W filozofii i wielu religiach drugi obok duszy element tworzący człowieka (wg Platona "więzienie duszy"[1]). Główne części ciała to: głowa, szyja, tułów oraz kończyny: górna i dolna. Pod względem stopnia organizacji składniki ciała dzielone są na układy (np. układ nerwowy, układ krwionośny), organy, tkanki i komórki. Poznaniem budowy ciała ludzkiego zajmuje się anatomia człowieka i antropologia fizyczna. Ciało ludzkie przed narodzinami określane jest mianem płodu (od 8 tygodnia ciąży do porodu), ciało ludzkie po śmierci nazywane jest zwłokami.

nie, płód. I niczego nie chcę usuwać. Ale jak inne kobiety chcą to nie chcę im zabraniać.

2. a niby jak miało być ochrzczone?
Pomijając księży to lekarze też sobie za wiele z tego nie robią:
Cytat:
Napisane przez Maggie26 Pokaż wiadomość
Wczoraj stracilam moje malenstwo. To byl 6 tydzien ale mimo to cos juz w srodku bylo. Lekarz na pogotowiu wsadzil moje malenstwo do jakiegos pojemnika i zalal jakims roztworem. Nigdy tego nie zapomne i ciagle mam to przed oczami. Wiem ze to tylko zwijek komorek naukowo mowiac ale dla mnie bylo to moje malenstwo od samego poczecia. Mam pytanie. Po jakim czasie dostane normalny okres? kiedy bede mogla sprobowac jeszcze raz miec dziecko? czy to ze poronilam oznacza ze cos ze mna nie tak??? boje sie, bardzo. Nie wiem, ale to moze moja wina bo w ostatnim tygodniu duzo pracowalam, non stop na nogach, noi robie jeszcze studia. Wszystko na raz, duzo stresu, malo snu! czy to moze tez byc przyczyna???

25.08.2012

Aparatka

Czas edycji: 2010-05-06 o 23:45
Stary 2010-05-06, 23:45   #585
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość

A kiedy niby kilkumiesieczny płód miałby mieć chrzest? Jak to mialoby wyglądać?Pokropienie brzucha?

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-06, 23:54   #586
mel89
Zakorzenienie

Cytat:

1.
Ciało ludzkie
Podajesz definicję ciała ludzkiego, a pisałaś wcześniej o ciele ogólnie, nie zaznaczając, że konkretnie ludzkie. Ciało to ciało. CIało obce na przykład Co, nie ciało? A PrzeciwCIAŁA?
Stary 2010-05-07, 00:06   #587
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Podajesz definicję ciała ludzkiego, a pisałaś wcześniej o ciele ogólnie, nie zaznaczając, że konkretnie ludzkie. Ciało to ciało. CIało obce na przykład Co, nie ciało? A PrzeciwCIAŁA?
oczywiście, że ciało tyle, że obce

25.08.2012

Aparatka

Stary 2010-05-07, 08:03   #588
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
a mysl co chcesz. taki plod mozgu nie ma wiec ?
http://www.ebrzuszek.pl/index.php?op...442&Itemid=116
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 11:11   #589
martama
Przyczajenie

Witam serdecznie wszystkie Panie,

obecnie jestem w trakcie przygotowań do realizacji materiału telewizyjnego o kobietach, które zastanawiają się z róźnych powodów nad usunięciem ciąży.
Odważnym, które zdecydują się porozmawiać ze mną gwarantuję dyskrecję. Proszę o przesłanie maila z podaniem nr telefonu - oddzwonię. m.przybylo@tvn.pl

pozdrawiam
Marta
martama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 12:31   #590
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martama Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkie Panie,

obecnie jestem w trakcie przygotowań do realizacji materiału telewizyjnego o kobietach, które zastanawiają się z róźnych powodów nad usunięciem ciąży.
Odważnym, które zdecydują się porozmawiać ze mną gwarantuję dyskrecję. Proszę o przesłanie maila z podaniem nr telefonu - oddzwonię. m.przybylo@tvn.pl

pozdrawiam
Marta
watpie ze ktos odpowie przed decyzja w jakims durnym programie
Stary 2010-05-07, 13:11   #591
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
watpie ze ktos odpowie przed decyzja w jakims durnym programie
-takie PO zabiegu to moze się znajdą,ale PRZED?
przeciez to prokurator i wiezienie
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 13:13   #592
kennedy
Zakorzenienie

kobieta nie jest w polsce karana jesli podda sie aborcji. tylko ze wiadomo jakie sa te programy. plytkie, zmienia sie w nagonke, na widowni ksiadz i stutkniete babki.
Stary 2010-05-07, 14:32   #593
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A to ciekawe.... I kennedy i muszynianka już na to odpowiedziały, nie będę tego powielać.
Co z tego, ze odpowiedzialy, skoro w najlepszym wypadku nieprecyzyjnie ?

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Te przepisy to są przepisy państwowe. A my mówimy o pogrzebie katolickim. I to ksiądz w tym przypadku decyduje o tym, czy taki płód pochowa.
Jestes katoliczka? Co Cie obchodza katolickie obrzedy?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 14:37   #594
kennedy
Zakorzenienie

[QUOTE=Wyrak;19112204]Co z tego, ze odpowiedzialy, skoro w najlepszym wypadku nieprecyzyjnie ?

jak nieprecyzyjnie wyrak?
napisalam dokladnie. ok 23 dnia zycia zaczyna sie tzw. funkcja serca ,serce zaczyna sie dopiero wyksztalcac do ok 19-20 tyg. zreszta jako jeden z pierwszych organow.
Stary 2010-05-07, 15:37   #595
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Co z tego, ze odpowiedzialy, skoro w najlepszym wypadku nieprecyzyjnie ?

Jestes katoliczka? Co Cie obchodza katolickie obrzedy?
To proszę, napisz to lepiej niż one.

A czy trzeba być katoliczką, żeby raziła hipokryzja coponiektórych? W tym wypadku księży?

25.08.2012

Aparatka

Czas edycji: 2010-05-07 o 15:43
Stary 2010-05-07, 15:54   #596
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
To proszę, napisz to lepiej niż one.
A czy trzeba być katoliczką, żeby raziła hipokryzja coponiektórych? W tym wypadku księży?
Jaka znowuz hipokryzja ? Hipokryzja to mowienie jednego, robienie drugiego, kosciol potepia aborcje i je robi? Nie bardzo.

Nic niewierzacym do tego, jakie zasady sobie ustala dany zwiazek wyznaniowy. Tym bardziej, jak tu sobie arbitralnie co niektorzy pisza, co stanowi czlowieczenstwo, dziwne, ze tu nie widzisz niekonsekwencji

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2010-05-07 o 15:56
Stary 2010-05-07, 16:24   #597
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Jaka znowuz hipokryzja ? Hipokryzja to mowienie jednego, robienie drugiego, kosciol potepia aborcje i je robi? Nie bardzo.

Nic niewierzacym do tego, jakie zasady sobie ustala dany zwiazek wyznaniowy. Tym bardziej, jak tu sobie arbitralnie co niektorzy pisza, co stanowi czlowieczenstwo, dziwne, ze tu nie widzisz niekonsekwencji
O co Ty nie powiesz. Dzięki za uświadomienie mnie co to hipokryzja. Jak zwykle nie zrozumiałeś (Twoje ulubione stwierdzenie, co?) - zatem wyjaśniam. Dla mnie księża są hipokrytami skoro nie pozwalają usunąć - dziecka ale gdy przychodzi do pochówku to nagle jest to płód i nie chcą pochować. Mówię tu oczywiście o wczesnych miesiącach ciąży.

A księża widzą konsekwencję? I obrońcy życia poczętego?

25.08.2012

Aparatka

Czas edycji: 2010-05-07 o 16:26
Stary 2010-05-07, 18:26   #598
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
O co Ty nie powiesz. Dzięki za uświadomienie mnie co to hipokryzja.
Najwidoczniej to bylo potrzebne

Cytat:
Jak zwykle nie zrozumiałeś (Twoje ulubione stwierdzenie, co?) - zatem wyjaśniam.
Nie musisz nic wyjasniac - zupelnie rozumiem, nie rozumialas tego pojecia, wyszlo jak wyszlo. Co Ci sie jak widac czesciej zdarza, skoro to jest dla Ciebie argumentem:
Cytat:
Ciało ludzkie przed narodzinami określane jest mianem płodu

Wniosek prosty - nie rozumiesz co piszesz

Cytat:
Dla mnie księża są hipokrytami skoro nie pozwalają usunąć - dziecka ale gdy przychodzi do pochówku to nagle jest to płód i nie chcą pochować. Mówię tu oczywiście o wczesnych miesiącach ciąży.

A księża widzą konsekwencję? I obrońcy życia poczętego?
Jacy ksieza? Kto nie chce chowac?

http://www.poronienie.pl/teologia_pogrzeb_dzieci.html

Cytat:
Pogrzeb dzieci w Kościele Katolickim – zasady ogólne

W Kościele Katolickim istnieje możliwość odprawienia pogrzebu małemu dziecku, zarówno temu, które zostało ochrzczone, jak również takiemu, którego rodzice nie zdążyli ochrzcić, ponieważ umarło zbyt szybko. Dla takich pogrzebów przeznaczone są specjalne teksty, inne niż podczas pogrzebów ludzi dorosłych. Nie ma najmniejszego znaczenia, jak małe było dziecko i czy zmarło przed, czy już po swoich narodzinach. Zgodnie z nauką Kościoła Katolickiego dziecko jest dzieckiem już od momentu poczęcia. Stąd możliwy jest również pogrzeb dziecka, które rodzice stracili na skutek poronienia, nawet na bardzo wczesnym etapie ciąży, o ile oczywiście będzie ciało dziecka i dokumenty konieczne do pogrzebu zgodnie z prawem państwowym.
Analogicznie:
http://www.magazynfamilia.pl/drukuj/...,1015,124.html

I tak dalej. Wiec przestan pisac bzdury, ze Kosciol nie pozwala na taki pochowek

No i oczywiscie - jak nie pasuje zdanie KK, to wtedy "religia tego tematu nie dotyczy", ale jak mozna przykopac KK, to juz dotyczy

Stary 2010-05-07, 20:00   #599
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Najwidoczniej to bylo potrzebne

Nie musisz nic wyjasniac - zupelnie rozumiem, nie rozumialas tego pojecia, wyszlo jak wyszlo.
Poraz kolejny potwierdzasz to, że czytasz co chcesz byle się przyczepić. Napiszę Ci to łopatologicznie:
Dla KK płód uznawany jest za pełnoprawnego człowieka w momencie gdy jest mowa o usunięciu, walczą o niego zażarcie i nawracają. W momencie gdy płód jest obumarły i kobieta go poroni to już niestety tak pięknie nie wygląda.
Żebym nie była gołosłowna zacytuję Zadarty nosek z innego forum:
[01.12.2008] 14:39 Zadarty nosek
"Urodzilam martwego synka.

W prawie dwudziestym piatym tygodniu.

Nie umiem jeszcze o tym pisac. Nie umiem oddac swoich emocji.

Jestesmy z mezem wierzacymi katolikami, chodzimy do Koscila co niedziele. Chodzilismy. Nic nie wskazywalo na to, ze moja ciaza jest zagrozona. Lekarz przynajmniej nic nie wspominal. wszystko przebiegalo zgodnie z planem. Po prostu dostalam krwotoku, silnych boli podbrzusza. Maz byl w pracy, ale po moim telefonie szybko przyjechal. Szpital i te sprawy, No i na podtrzymanie. Niestety nie udalo sie, okazalo sie, ze dzidzius juz jest martwy. Urodzilam go. Byl piekny, choc nie moglam go przytulic ani pocalowac. Po prostu nic. Nie chce pisac o tym jak to znioslam i co bylo dalej.
Chodzi o to, ze ksiadz odmowil pochowku.
Nie chce opisywac jakimi wymowkami sie bronil ten ksiadz, a to nasz byl proboszcz. Wiedzial, ze jestesmy normalna, katolicka rodzina. Slub nam dawal trzy lata temu. A teraz nie chcial nam pochowac dzidziusia. Mojego malenstwa. Bog nie chce zeby moj aniolek zostal pochowany??? Naprawde to prawo Boze?
Jak to jest???? Dwudziesto piecio tygodniowy dzidzius nie moze zostac pochowany bo to jeszcze nie jest czlowiek????
To od kiedy to jest czlowiek???? Pytam was. Juz nie mam sily. Udalismy sie do innego ksiedza. I wiecie co? Bylismy przekonani, ze ten stanie po naszej stronie, bylismy przekonani, ze pogardzi poprzednim ksiedzem. A on? Tez nam odmowil pochowku!
Teraz juz nie ma problemu, zalatwilismy to inaczej. Nie bede pisala jak.
Powiedzcie mi tylko, czy moglabym to gdzies zglosic? jak to wogole jest? To od kiedy w koncu zaczyna sie czlowiek????????
Nie wierze. Juz mnie cto wszystko przerasta. Zrozumialam, ze Kosciol nie wie nic o Bogu. Nie ma go na wylacznosc. Nie bede juz tam chodzic. Do naszej parafii ani do zadnej innej. Wiedzieli ile bolu i odwagi kosztuje mnie to, aby stawic czola smierci wlasnego, upragnionego dziecka i prosic sie o pogrzeb dla niego. Nie! Dla mnie juz Kosciol nie istnieje. Czy ktos moze mi to wszystko wytlumaczyc?

Pograzona w bolu matka aniolka."

Ja mam w rodzinie bardzo wierzącą kuzynkę i też tego doświadczyła tyle, że poroniła w 10tyg. I co ? Ksiądz odmówił pochówku bo jak stwierdził "tu nic nie widać"

Cytat:
Jacy ksieza? Kto nie chce chowac?

http://www.poronienie.pl/teologia_pogrzeb_dzieci.html

Pogrzeb dzieci w Kościele Katolickim – zasady ogólne

W Kościele Katolickim istnieje możliwość odprawienia pogrzebu małemu dziecku, zarówno temu, które zostało ochrzczone, jak również takiemu, którego rodzice nie zdążyli ochrzcić, ponieważ umarło zbyt szybko. Dla takich pogrzebów przeznaczone są specjalne teksty, inne niż podczas pogrzebów ludzi dorosłych. Nie ma najmniejszego znaczenia, jak małe było dziecko i czy zmarło przed, czy już po swoich narodzinach. Zgodnie z nauką Kościoła Katolickiego dziecko jest dzieckiem już od momentu poczęcia. Stąd możliwy jest również pogrzeb dziecka, które rodzice stracili na skutek poronienia, nawet na bardzo wczesnym etapie ciąży, o ile oczywiście będzie ciało dziecka i dokumenty konieczne do pogrzebu zgodnie z prawem państwowym.

Analogicznie:
http://www.magazynfamilia.pl/drukuj/...,1015,124.html

I tak dalej. Wiec przestan pisac bzdury, ze Kosciol nie pozwala na taki pochowek
Nigdzie nie napisałam, że Kościół na to nie pozwala tylko, że nie zawsze to robi. Wyżej masz na to potwierdzenie.

25.08.2012

Aparatka

Czas edycji: 2010-05-07 o 22:33 Powód: zle zacytowane
Stary 2010-05-07, 22:17   #600
***luna
Zakorzenienie

kocurasek ja wkleiłam dwa cytaty (jeden, z przepisów państwowych, ze strony parafii i drugi z wytycznymi KK dotyczący kwestii pochówku dzieci.

Wynika z tych przepisów jasno, że ksiądz proboszcz z powyższego tekstu niestety popełnił błąd odmawiając pochówku.
I ksiądz proboszcz ma szefa, który go nadzoruje. Można się udać do tego zwierzchnika, można sięudać do innego księdza w tak dramatycznej sytuacji, a nie zrównywać KK z postawą księdza.
blogowo:
aktywnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości