przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-07, 15:09   #151
karolynka90
Zakorzenienie

Dot.: przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw

Właśnie.
Dlatego pytam dlaczego jesteście przeciwko ustawie?
Bo dotyczy kobiet?
Bo wprowadza jakiś nakaz?
Bo tak?
Stary 2010-05-07, 15:59   #152
kation
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Co do sprzeciwy dla samego sprzeciwu. Sprzeciwiam się przymusowi, bo dla mnie wolność obywatelska jest fundamentem. A tą wolność odbiera nam się najpierw pod hasłami "to dobre dla Was!", malutkimi kroczkami, kawałek po kawałeczku. Kto wie co to będzie za 200 lat. Mam nadzieję, że nie dożyję
Wiesz Mel, tak sobie czasem myślę, czy za te 200, 300 lat nasze potencjalne pra, pra... wnuczki nie będą musiały zawalczyć o przywrócenie prawa wyborczego kobietom. Na przykład.
Jeśli - chociażby w myśl autorów tego projektu - kobieta jest istotą całkowicie niezdolną do podjęcia decyzji w sprawie własnego ciała i zdrowia i trzeba ją ubezwłasnowolnić - przynajmniej częściowo, to tym bardziej nie powinna mieć wpływu na losy kraju i współdecydować o wyborze jego władz. Dlatego z niekłamaną radością nie doczekam tych 200 lat

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Sądzę, że większość podpisujących dba o swoje zdrowie i chodzi na badania. To Ci, którym ktoś zmarł bo nie był leczony lub same nie chodzą na badania są przeci podpisaniu protestu i wolałyby wybrać się "pod przymusem" niż samemu o to zadbać. Bo przynajmniej się wybiorą a tak odkładają nie wiadomo jak długo wizyty i dopiero wstrząs w postaci chorej babci/matki/ciotki uświadamia, że badać się trzeba - czy jest przymus czy nie.
Też się zastanawiam, po co komu przymus, jeśli - podobno - i tak się bada

Dla mnie to, że inne się nie badają to niewystarczający powód, by rezygnować z podstawowych wolności i prawa wyboru. Mój altruizm ma (jednak) swoje granice. Z jakiej okazji, przepraszam? Istnienia jakiejś wyimaginowanej zbiorowej odpowiedzialności? Bo inne się nie badają? Ja to zakładam, że kobieta świadoma swojego ciała i zdrowia i wynikających z tego stanu posiadania zagrożeń robi to regularnie. A jeśli tego nie robi to ma pełną świadomość grożących jej z tego tytułu konsekwencji. Państwo z definicji demokratyczne tym różni się od imperium Słoneczka Karpat, które zaszło już dawno temu, że pozostawia swoim obywatelom w pewnych kwestiach wolny wybór. Więc jak ktoś spyta: No jak to tak, nie ratować tych biednych kobiet, nie godzi się. Odpowiem - ratować, a jakże, ale biorąc pod uwagę zdanie i wolę samej ratowanej. Właśnie po to ktoś kiedyś wymyślił prawa człowieka, aby ewentualną chęć omnipotencji państwowej nad jednostką powściągać. Bo chęć uszczęśliwiania na siłę była i jest czasem przemożna.
I wszystko byłoby ładnie i pięknie i pal licho jakieś tam Human Rights Watch i tym podobne organizacje co to się wcale nie znają i wymyślają jakieś tam prawa człowieka, co to ich nikt na oczy nie widział Ale...
Jest jeszcze prawo i tak się składa, że ten projekt stoi w opozycji do obowiązującego tu i teraz porządku prawnego. Jest niekonstytucyjny jak smok. Każdy prawnik wam to powie i konstytucjonalista - ciężko to usłyszeć, bo w mediach przebija głównie zawodzenie i granie na emocjach: a to o znikających miasteczkach kobiet, a to o studentach medycyny ze Szwecji, co to wszyscy o nich słyszeli, a nikt nie widział, itp. Miasteczko o nazwie Rak Płuc (I miejsce wśród zachorowalności i umieralności jeśli chodzi o nowotwory) widać leży na odległych peryferiach... Miasteczka Rak Jelita Grubego, Rak Prostaty - bardzo gęsto zaludnione - ścisłe podium.
Najdziwniejsze i najbardziej niepokojące zarazem jest to, że samo MZ wie, że ten projekt jest niekonstytucyjny, bo przed trzema laty otrzymało z Rządowego Centrum Legislacyjnego wyraźny sygnał, który zatrzymał dalsze procedowanie. Mimo tego, po przerwie - brnie dalej. Zapis konstytucyjny na przestrzeni tych dwóch, trzech lat nie zmienił się. Więc czyje dobro ma na względzie MZ forsując ten przepis pomimo wyraźnych znamion bezprawności?

http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/69FF4BC1
"W roku 2007, na wniosek Rady ds. Zwalczania Chorób Nowotworowych, podjęliśmy działania w przedmiotowym zakresie, proponując zmiany zapisu art. 229 § 4 Kodeksu pracy i wprowadzenie wymogu okazywania przez kobietę, w ramach badań okresowych, przy orzekaniu przez lekarza medycyny pracy o stanie zdrowia, wyników badań cytologicznego i mammograficznego, które byłyby wykonane bezpłatnie w ramach realizowanych zadań,,Narodowego programu zwalczania chorób nowotworowych˝ pn.,,Populacyjny program profilaktyki i wczesnego wykrywania raka szyjki macicy˝ oraz,,Populacyjny program wczesnego wykrywania raka piersi˝. Powyższe, mieliśmy nadzieję, wpłynęłoby na poprawę zgłaszalności kobiet do udziału we wskazanych programach i poprawę wykrywalności wyżej wymienionych nowotworów w Polsce. Niestety, opinia prawna do powyższego, wykazująca niekonstytucyjność zaproponowanych zapisów, tj. naruszenie zasady wolnego wyboru oraz odniesienie się w powyższym wyłącznie do grupy pracowników, z pominięciem innych grup społecznych, takich jak: rolnicy, bezrobotni, osoby wykonujące prace w ramach tzw. samozatrudnienia, nie pozwoliła na zrealizowanie pomysłu."

Co ciekawe, pomysł przymusu dla pracujących kobiet zaświtał urzędnikom już w 2007 roku, a zaproszenia na badania przesiewowe zaczęto rozsyłać bodaj w 2006 roku. Czego oczekiwali urzędnicy po tak krótkim czasie od wdrożenia programu? Cudu? Zgłaszalności na poziomie 70-80%? To wymaga czasu, zwłaszcza w kraju gdzie oświata zdrowotna i edukacja seksualna zaczyna ledwie kiełkować. I tak szybko pomysł przymusu rodzi się w głowach urzędniczych... Abstrahując już od tego, że wiele kobiet bada się po prostu prywatnie i dlatego nie skorzystały z zaproszeń NFZ.
Poza tym jeśli państwo już tak bardzo chce dyscyplinować obywateli pod kątem dbania o zdrowie, to jest milion innych sposobów, o których już dziewczyny pisały, jednak łączenie tego z badaniami okresowymi jest niedopuszczalne, a w jasny, przejrzysty i klarowny sposób napisała już o tym bezpaniki.
Całym sercem jestem za badaniem się, bo cóż ważniejszego nad zdrowie, ale wybór należy do mnie.

Ja widzę to np. tak (jako zwolennik marchewki, nie kija) - badasz się, płacisz mniejszą składkę zdrowotną. Na początek niech to będzie jedna składka rocznie mniej, np.

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Wiesz, u mnie w mieście dziewczyny mają w gimnazjach i liceach zajęcia z lekarzem i nauczycielem biologii połączone z prezentacją. Prezydent Gdyni rozsyłał "zaproszenia do uczestniczenia w badaniu" a jakaś grupa wiekowa dostała nawet za darmo szczepienia przeciwko raku szyjki macicy (koszt jednej szczepionki to 500 zł, one dostały trzy dawki) także wśród młodych osób działa się prężnie. Wiem, bo miałam osobiście w rękach list jaki dostała młodsza siostra mojego chłopa
Przykład Gdyni jest rewelacyjny - pozazdrościć i oby jak najwięcej takich programów. To jest właśnie mądra, dalekowzroczna profilaktyka
Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Niech mi ktoś wytłumaczy po chłopsku jedną rzecz.
Dziewczyny! (i chłopaki),
Skoro mówicie, że robicie badania regularnie, dbacie o swoje zdrowie itd, co w Waszym życiu zmieni wprowadzenie takiej ustawy?
Jesteście przeciwko niej, bo coś nakazuje? Coś, co i tak robicie, więc dla Was wprowadzenie jej czy niewprowadzenie nie robi żadnej różnicy?
Dlaczego więc jakieś sprzeciwy?
Nadal tego nie rozumiem.
To ja odwrócę pytanie.
Jeśli mówisz, że badasz się regularnie to co w Twoim życiu zmieni wprowadzenie takiej ustawy? Bo inne się nie badają?
Ja się badam, ale nie życzę sobie, aby aparat państwowy tak dalece ingerował w moje podstawowe wolności i było to łączone z możliwością uzyskania zgody na dalszą pracę zarobkową.
Padło tu pytanie, czy jak się nie współczuje pani Hani co się nie bada, to chociaż jej dzieciom.
Pani Hania jest dorosłą, wolną kobietą - ma wybór.
A Wy, zwolenniczki przymusu będziecie współczuły pani Heli, która po latach upokorzeń w gabinetach ginekologicznych znalazła wreszcie super lekarza, któremu ufa i dla niej konieczność poddania się badaniom przez narzuconego z góry lekarza będzie ogromnym obciążeniem psychicznym? (tak zakłada projekt MZ - albo program NFZ albo przy okazji okresowych). Według Was to nie jest przedmiotowe traktowanie kobiet?

Będziecie współczuły pani Magdzie, która nie dostanie pracy, a w domu ma małe dzieci i znikąd pomocy, bo potencjalny pracodawca wcale nie będzie się bawił w wyliczenia, tylko po prostu zamiast kolejnej kobiety (bo z nimi to same kłopoty - w ciążę zachodzą, dzieci rodzą, a potem na dodatek je mają) zatrudni w swojej firmie młodego mężczyznę.

Będziecie współczuły komuś, kto ma już dość ciągłego odbierania kobietom możliwości decydowania o swoim życiu i odbierania im praw?

SPRZECIW

Edytowane przez kation
Czas edycji: 2010-05-07 o 16:01
kation jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 17:35   #153
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kation Pokaż wiadomość
Wiesz Mel, tak sobie czasem myślę, czy za te 200, 300 lat nasze potencjalne pra, pra... wnuczki nie będą musiały zawalczyć o przywrócenie prawa wyborczego kobietom. Na przykład.
To oczywiscie, zakladajac optymistycznie, ze wasze potencjalne pra pra sie pojawia, a nie bez pory i bez czasu gdzies was nie powykanczaja niezdiagnozowane choroby

Obowiazkowe szczepienia tez sa zamachem na Twoja wolnosc obywatelska?

Cytat:
Jeśli - chociażby w myśl autorów tego projektu - kobieta jest istotą całkowicie niezdolną do podjęcia decyzji w sprawie własnego ciała i zdrowia i trzeba ją ubezwłasnowolnić - przynajmniej częściowo, to tym bardziej nie powinna mieć wpływu na losy kraju i współdecydować o wyborze jego władz. Dlatego z niekłamaną radością nie doczekam tych 200 lat
Praktyka wykazuje - ze czesc nie jest zdolna do podejmowania takich decyzji. Zarowno mezczyzn jak i kobiet.

Cytat:
Też się zastanawiam, po co komu przymus, jeśli - podobno - i tak się bada
Dlatego, ze masa kobiet sie nie bada. Tyle, ze tym rzekomo badajacym sie, co sa przeciw, to nic nie powinno zmienic.

Ja rozumiem, ze sie nakaz od panstwa nie podoba - zupelnie zrozumiale; ale argumentacja typu - "to zamach na wolnosc" i "inne choroby zabijaja wiecej"

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 17:58   #154
kation
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

A co ma piernik do wiatraka?

Zapomniałeś o obowiązku zapinania pasów
Cytat:
Ja rozumiem, ze sie nakaz od panstwa nie podoba - zupelnie zrozumiale; ale argumentacja typu - "to zamach na wolnosc" i "inne choroby zabijaja wiecej"
Rozumiem, że doczytać się dalej nie chciało? A może wnioski nie takie? Jest argumentacja, w tym argumentacja MZ, dlaczego zastopowane zostało dalsze procedowanie ustawy. Rozumiem, że zapis konstytucyjny i opinia RCL spowodowały to omdlenie?

Coś jeszcze?
Stary 2010-05-07, 18:04   #155
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A co ma piernik do wiatraka?
Wiatrak wykorzystuje sie do produkcji maki.

Cytat:
Zapomniałeś o obowiązku zapinania pasów
Kolejna podstepna proba ograniczenia wolnosci

Cytat:
Rozumiem, że doczytać się dalej nie chciało? A może wnioski nie takie? Jest argumentacja, w tym argumentacja MZ, dlaczego zastopowane zostało dalsze procedowanie ustawy. Rozumiem, że zapis konstytucyjny i opinia RCL spowodowały to omdlenie?

Coś jeszcze?
Chcialo sie, a mam polemizowac w calosci z Twoimi postami niezaleznie od tego co uwazam ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 08:43   #156
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
To ja odwrócę pytanie.
Jeśli mówisz, że badasz się regularnie to co w Twoim życiu zmieni wprowadzenie takiej ustawy? Bo inne się nie badają?
No właśnie nijak na mnie wpłynie taki nakaz, więc po co się mu sprzeciwiać?
Nadal nie rozumiem.
Po prostu nie rozumiem Waszej argumentacji.
Stary 2010-05-08, 10:08   #157
asia_000
Raczkowanie

[QUOTE=Sarrai;19026084]Pusty śmiech mnie ogarnia kiedy słyszę te wszystkie głosy sprzeciwu, te argumenty, że w pracy pochwy się nie używa, że to jest przymus, że to jest seksizm... luuuuuuuudzie
Wg mnie pomysł przymusowych badań jest super, może dzięki niemu uda się zmniejszyć liczbę zachorowań
Niestety, zazwyczaj tak jest, że 'mądry Polak po szkodzie" - a czasem na leczenie niestety jest za późno... Naprawdę nie rozumiem tych głosów sprzeciwu, wg mnie ten program ma same korzyści, takie buntowanie się bez przyczyny uwazam za bezsensowne... "w pracy pochwy nie używam" hi hi hi hi

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Ogarnia cię pusty śmiech ? Mnie natomiast ogarnia przerażenie kiedy czytam Twoje posty. Co ciebie śmieszy ? To, że nie znasz swoich praw np. prawa do nietykalności osobistej, do niedyskryminacji względem prawa do pracy tylko dlatego, że jesteś kobietą ? To wszystko gwarantuje ci konstytucja. Nie wiesz, że każda ingerencja w narządy intymne bez zgody człowieka nawet w celach medycznych to gwałt ? To jest dla ciebie takie zabawne ? Popierasz gwałt ? Taki przymus był stosowany na świecie w państwach totalitarnych i tylko w takich państwach. Badanie ginekologiczne należy do najbardziej intymnych badań jakie istnieją i chcę mieć wybór jak często i do jakiego lekarza pójdę. Państwo nie może mnie szantażować utratą pracy tylko dlatego, że jestem kobietą i nie mów mi, że to jest dla mojego dobra. Przyczyny, dla których nie chcę przymusowej odgórnej ingerencji w moją pochwę to moja sprawa nawet jeżeli ciebie tak śmieszą to mam prawo powiedzieć nie tak samo jak mam prawo powiedzieć nie pracodawcy, który chce mnie molestować.
asia_000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 10:15   #158
Emir1994
Zakorzenienie

Powinno być tak:
Wchodzi ta ustawa z przymusowymi badaniami ale jest możliwość uniknięcia tych badań.
Kobieta podpisuje oświadczenie, że nie chce się poddawać tym okresowym badaniom oraz zobowiązuje się na pokrycie kosztów leczenia w przypadku raka.
Oczywiście powinna wejść taka sama ustaw w stosunku do mężczyzn - zresztą sam udam się lekarza jak wejdę w odpowiedni wiek.

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2010-05-08 o 10:19
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 10:30   #159
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Powinno być tak:
Wchodzi ta ustawa z przymusowymi badaniami ale jest możliwość uniknięcia tych badań.
Kobieta podpisuje oświadczenie, że nie chce się poddawać tym okresowym badaniom oraz zobowiązuje się na pokrycie kosztów leczenia w przypadku raka.
Oczywiście powinna wejść taka sama ustaw w stosunku do mężczyzn - zresztą sam udam się lekarza jak wejdę w odpowiedni wiek.
Czyli przymus i dyskryminacja ciąg dalszy. To, że tak samo będzie z mężczyznami nie oznacza równości. Przymusowi mają być poddane tylko kobiety w określonym wieku i tylko pracujące na etacie. Albo poddam się badaniu albo będę sama płacić za leczenie ? To w dalszym ciągu jest szantaż.
Poza tym idąc tokiem twojego rozumowania palacze skazując się na raka płuc tym bardziej powinni płacić za leczenie z własnej kieszeni.
Czy wiesz, że na raka płuc umiera rocznie o 700% więcej ludzi niż na raka szyjki macicy ? Tutaj byłyby chyba większe oszczędności dla państwa skoro twoim argumentem mają być pieniądze.
Stary 2010-05-08, 10:31   #160
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Dobry przykład Przecież to jest niemal to samo, a jakoś nikt nie protestuje przeciw obowiązkowym szczepieniom, a idąc tropem myślenia przeciwników przymusowych badań, takie szczepienie to również zamach na wolność człowieka, bo siłą się go zmusza do niechorowania.

Od razu bojkotujcie też szkoły, bo przecież jest obowiązek nauki do 18 r.ż.
Płacenie podatków też jest przymusowe, zróbcie protest, bo to ogranicza waszą wolność.

A na waszym miejscu, cieszyłabym się tym co macie i tym, że żyjecie w Polsce. Bo są kraje, w których ludzie mają o wiele mniej praw, chociażby ChRL czy KRLD. Przy problemach tamtejszej ludności, ten przymus robienia sobie badań wypada naprawdę żałośnie śmiesznie.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 10:58   #161
kation
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Przecież to jest niemal to samo, a jakoś nikt nie protestuje przeciw obowiązkowym szczepieniom, a idąc tropem myślenia przeciwników przymusowych badań, takie szczepienie to również zamach na wolność człowieka, bo siłą się go zmusza do niechorowania.

Płacenie podatków też jest przymusowe, zróbcie protest, bo to ogranicza waszą wolność.

A na waszym miejscu, cieszyłabym się tym co macie i tym, że żyjecie w Polsce. Bo są kraje, w których ludzie mają o wiele mniej praw, chociażby ChRL czy KRLD. Przy problemach tamtejszej ludności, ten przymus robienia sobie badań wypada naprawdę żałośnie śmiesznie.
Mogłabyś przestać trywializować problem? Bo za chwilę sprowadzisz go do absurdu.
To, że nie szanujesz prawa wyboru innych ludzi, to twoja sprawa, ale nie polecaj mi, proszę, że mam się cieszyć, z tego gdzie żyję i że moje prawa są łamane, ale mniej. Bo mniej więcej to właśnie przed chwilą napisałaś.

Zapytam wobec tego - można godzić w obowiązujący porządek prawny wypuszczając ustawę o przymusowych badaniach pracujących kobiet? Z tego co tu czytam, wynika, że tak.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-08, 11:42   #162
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Dobry przykład Przecież to jest niemal to samo, a jakoś nikt nie protestuje przeciw obowiązkowym szczepieniom, a idąc tropem myślenia przeciwników przymusowych badań, takie szczepienie to również zamach na wolność człowieka, bo siłą się go zmusza do niechorowania.

Właśnie walczę o moją wolność bo nie chcę żeby traktowano mnie tak jak traktowano kobiety za nazistowskich Niemiec, czy dyktatury w Rumunii. Nie chcę także żyć jak ludzie w Chinach i właśnie doceniam fakt, że w moim kraju tak nie jest i cieszę się z tego tak jak powiedziałaś. Jednak chcę się cieszyć tym dalej i dlatego będę walczyć o swoje prawo do nietykalności osobistej. Jeżeli tobie takie prawo jest zbędne to ci bardzo współczuję.
Nie porównuj także przymusu nauki z przymusowym wkładaniem wziernika do pochwy, bo wbrew woli kobiety a ja nie mam takiej woli jest to gwałt tak jak pisałam wcześniej. Nigdy nie zgodzę się na gwałt a ty ?
Ja nie będę wyśmiewać twoich poglądów bo mnie nie śmieszą tylko przerażają. Nigdzie w żadnym cywilizowanym kraju nie ma takiego przymusu. Polska będzie jedyna.
Stary 2010-05-08, 11:46   #163
Hultaj
BAN stały

osobiście uważam wszelakie głosy poparcia i piania z zachwytu, za kulejącą zdolność rozumowania. Najlepsze, gdy obserwuję to u tzw. światłych i wykształconych niewiast.
Jeżeli państwo postanawia rozwiązać problem wprowadzając obowiązkową profilaktykę, to ja tego akurat nie skrytykuję. Choć dla mnie akurat bynajmniej nie o dobro obywatela tutaj chodzi, ale mniejsza.
Dokładnie, są obowiązkowe szczepienia, obowiązek nauki chyba do 15 roku życia czy tak jakoś.
Natomiast. Za kompletne nieporozumienie uważam łaczenie obowiązku takich badań z aktywnością zawodową. Choć ja akurat znakomicie się domyślam, dlaczego tak, a nie inaczej, ale nie uważałabym tego za argument.
Przecież tym kobietom, nad którymi tak ubolewacie, tym wszystkim ''wiejskim babom'', bez obrazy, ''ciemnym niewiastom, co się nie chcą dobrowolnie dać zbadać'', ta ustawa szans wiele dobrego zdziałać wg mnie nie może. Owszem, oczywiście, jakiś, znaczny zapewne, % pań zostanie dzięki temu zmuszonymi do badań. Natomiast. Te wszystkie panie mieszkające po wsiach, nad którymi tak niektórzy chętnie załamują rączki, przecież one nierzadko nie pracują zawodowo- ile z nich jest zatrudnionych ''na posadzie''.
I one tym samym, niczym nie przymuszone, dalej będą mogły w takim razie, hodować te swoje wypasione nowotwory, jak to ładnie Vixen ujęła. Zostawmy Bogu ducha winne wsie, a te wszystkie panie, które po prostu zostają w domach z dziećmi?
Także, nie tędy droga, moje drogie koleżanki, moim zdaniem - bynajmniej nie tędy. Dla mnie osobiście to jest pogwałcenie swobody obywatelskiej, od kiedy to kobieta starająca się o posadę np. sklepowej do księgarni musi pokazać światu, że ma zdrowo w cipce. Za przeproszeniem. No... Ale skoro nie brak na świecie ludzi, którym nie wadzi, gdy obojętnie który wielki brat przejrzy im pocztę, inny prześwietli cycki na lotnisku czy pod sklepem, a wszystko dla obywatelinego;-) dobra, no to, prawdaż.
A tak btw, to podobno w populacji ponad przeciętnie inteligentnych jest ze 6 %. I ja tak w ogóle to zaczęłam w to wierzyć.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-05-08 o 11:47
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 12:02   #164
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_000 Pokaż wiadomość
Nie porównuj także przymusu nauki z przymusowym wkładaniem wziernika do pochwy, bo wbrew woli kobiety a ja nie mam takiej woli jest to gwałt tak jak pisałam wcześniej. Nigdy nie zgodzę się na gwałt a ty ?
Naprawdę, jeśli dla Ciebie cytologia to gwałt, to ja na takie zaściankowe i bardzo ograniczone poglądy nic nie poradzę i współczuję Tobie i ew. Twojemu partnerowi, bo być może właśnie go zarażasz grzybicą - wszak po co się badać w ogóle.

Mniemam po Twoich wypowiedziach, że do ginekologa w ogóle nie chodzisz, bo gdybyś chodziła, to miałabyś w nosie to czy pójdziesz o ten jeden raz w roku więcej. Jak dla mnie to tylko osoby, które są przeciwne badaniom w ogóle, mogą się sprzeciwiać temu 'przymusowi'.
Stary 2010-05-08, 12:20   #165
asia_000
Raczkowanie

"[QUOTE=cerveza;19135900]Dobry przykład Przecież to jest niemal to samo, a jakoś nikt nie protestuje przeciw obowiązkowym szczepieniom, a idąc tropem myślenia przeciwników przymusowych badań, takie szczepienie to również zamach na wolność człowieka, bo siłą się go zmusza do niechorowania. "

Szczepienia są obowiązkowe ale nie przymusowe, za nieszczepienie nie ma żadnych kar czy represji. Poczytaj o tym zanim zaczniesz się wypowiadać.
Ja natomiast nie wypowiadam się tutaj na temat zasadności szczepień obowiązkowych a jedynie podważam twój niedorzeczny argument i podkreślam twoje niezorientowanie we własnych prawach.

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Naprawdę, jeśli dla Ciebie cytologia to gwałt, to ja na takie zaściankowe i bardzo ograniczone poglądy nic nie poradzę i współczuję Tobie i ew. Twojemu partnerowi, bo być może właśnie go zarażasz grzybicą - wszak po co się badać w ogóle.

Mniemam po Twoich wypowiedziach, że do ginekologa w ogóle nie chodzisz, bo gdybyś chodziła, to miałabyś w nosie to czy pójdziesz o ten jeden raz w roku więcej. Jak dla mnie to tylko osoby, które są przeciwne badaniom w ogóle, mogą się sprzeciwiać temu 'przymusowi'.

Ja nie napisałam, że cytologia to gwałt i nie przekręcaj moich słów dla własnych potrzeb. Skoro zmuszasz mnie żebym to pisała jeszcze raz to proszę bardzo: ingerencja w narządy intymne człowieka, bez jego zgody nawet w celach medycznych to gwałt.
Jeżeli sama idę do wybranego przez siebie lekarza wtedy kiedy mam taka potrzebę to nie jest to gwałt ale kiedy jest przymus pod groźbą utraty pracy, czy pod wpływem jakiegoś innego szantażu to jest to GWAŁT. Wybacz ale jaśniej już nie umiem ci tego wytłumaczyć. Postaraj się to przyswoić to nie jest aż tak skomplikowane.
Stary 2010-05-08, 12:29   #166
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie napisałam, że cytologia to gwałt i nie przekręcaj moich słów dla własnych potrzeb. Skoro zmuszasz mnie żebym to pisała jeszcze raz to proszę bardzo: ingerencja w narządy intymne człowieka, bez jego zgody nawet w celach medycznych to gwałt.
Jeżeli sama idę do wybranego przez siebie lekarza wtedy kiedy mam taka potrzebę to nie jest to gwałt ale kiedy jest przymus pod groźbą utraty pracy, czy pod wpływem jakiegoś innego szantażu to jest to GWAŁT. Wybacz ale jaśniej już nie umiem ci tego wytłumaczyć. Postaraj się to przyswoić to nie jest aż tak skomplikowane.
Ale ta straszna ingerencja, o której tu piszesz, to przecież tylko cytologia..
Stary 2010-05-08, 12:54   #167
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Jak dla mnie to tylko osoby, które są przeciwne badaniom w ogóle, mogą się sprzeciwiać temu 'przymusowi'.
No.

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Ja się w ogóle dziwię, że jeszcze nikt nie wykoczył z pomysłem, że np. ludzie powinni się dobierać w pary, hajtać się, wg określonych kryteriów. No bo wiadomo, rozwodów wiele, nieznajmość charakterów, bla bla, dzieci tylko cierpią, problemy z tego są ogółem, stres. To kto pierwszy, by przed sakramentalnym tak wysyłano osobników na obowiązkowe portretowania psychologiczne? (A może jak w Gattaka, włosek i analiza z dna? ) O, tu ma pani, prociem, zgodność w 30 %, będzie gorąco i to nie raz; ale wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia od jutra, bo to jutro to wesele, tak..? A i ludzie by sie bardziej rozumieli, nie od dziś wiadomo, że małżeństwa z rozsądku nierzadko potrafią być bardzo udane. No co, niefajny pomysł? Jak Wam wisi śpiącym nietoperzem przymus robienia zbędnych do wykonywania w okreslonym zawodzie badań, to czemu ma nie wisieć, że ktoś jednemu z drugim powie, z kim mu się będzie lepiej żyło, jak by pewnie jeszcze miał rację.
Bo ja sobie np. nie życzę, żeby mi ktoś mówił, czy mogę kupić czisburgera czy nie, bo może mało zdrowy.
Stary 2010-05-08, 12:55   #168
_vixen_
Zakorzenienie

To jest fakt, że niepracujące kobiety nie pójdą do lekarza.
Ale znam kobietę mieszkającą nie na wsi, a w średniej wielkości mieście, co wyhodowała sobie nowotwór o wadze 3 kilogramów (niezłośliwy, bo tak duże zwykle są niezłośliwe). Potem jeszcze znajomy jej przywoził tabletki za wschodniej granicy z wosku pszczelego, bo tym kurację wspomóc chciała
Dlatego nic mnie nie przekona do zmiany zdania, że jest w narodzie ciemnota i trzeba z tym walczyć wszelkimi sposobami.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 13:04   #169
Hultaj
BAN stały

Zresztą, idźmy dalej, wprowadzajmy obowiązkową cyto do badań przed robieniem prawa jazdy. Konieczność załączenia zaświadczenia przy rekrutacji na studia czy do liceum. Chcesz jechać na wywczas? Paszport i ten zielony świtek wypełnion, prosim. Oddać krew? O, tu w formularzu miejsce na pieczątkę, czy nie ma pani ''mięsaczka''.

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

pff, na discovery pokazali kiedys panią, co miała raka takiego pewnie z 50 kilo, jak nie lepiej, i Polką nie byla.
Cytat:
Dlatego nic mnie nie przekona do zmiany zdania, że jest w narodzie ciemnota i trzeba z tym walczyć wszelkimi sposobami.
Właśnie. A jak ludzie głupoty wypisujom, to może trzeba im odcinać internet. Tylko ta sama ''karząca ręka sprawiedliwości'' , ktora ma wysłać na obowiązkowe badania przed robotą czy w trakcie, pozwala - bywa - ludziom czekać miesiącami na wizyty u specjalistów, czy żeby lekarz przyszedł do chorego po godzinie, albo nie przyjmie człowieka z zawalem, tylko odsyła do innego szpitala, no bo karetka w garażu to tylko ta reanimacyjna stoi.
Stary 2010-05-08, 13:22   #170
kation
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Zresztą, idźmy dalej, wprowadzajmy obowiązkową cyto do badań przed robieniem prawa jazdy.
Był taki pomysł, na Białorusi się on objawił, czym wywołał u nas larum postępowych środowisk - że jak to tak, nie godzi się łamać praw człowieka. Nie przeszedł, zdaje się, nie wiem, czy siłą tych głosów oburzenia, czy inną, fakt faktem, nie godzi się łamać praw człowieka w demokratycznym państwie prawa jakim jest Białoruś
Polska, ciemna baba to co innego.

Edytowane przez kation
Czas edycji: 2010-05-08 o 13:23
Stary 2010-05-08, 13:35   #171
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Jak Wam wisi śpiącym nietoperzem przymus robienia zbędnych do wykonywania w okreslonym zawodzie badań, to czemu ma nie wisieć, że ktoś jednemu z drugim powie, z kim mu się będzie lepiej żyło, jak by pewnie jeszcze miał rację.
Bo ja sobie np. nie życzę, żeby mi ktoś mówił, czy mogę kupić czisburgera czy nie, bo może mało zdrowy.
A kto powiedział, że te badania będą przymusowe, bo mają związek z pracą zawodową?
To jest po prostu jedyny chyba sposób na przebadanie chociaż części opornych bab, które generują nam takie a nie inne statystyki.
To jest już jakiś krok na przód, choć oczywiście zgodzę się z tym, że badaniom powinny być również poddawane panie niepracujące.
Stary 2010-05-08, 14:33   #172
Avv
Wtajemniczenie

Niech wprowadzą przymus obowiązkowych badań dla wszystkich kobiet i niech nie będzie to miało wpływu na zatrudnienie.
Wtedy rzeczywiście będzie chodziło o zdrowie, bo teraz mam wrażenie, że chodzi o coś zupełnie innego.
Avv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 14:50   #173
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Ale ta straszna ingerencja, o której tu piszesz, to przecież tylko cytologia..

Jesteś ginekologiem z NFZ ? Bo w takim przypadku zrozumiałe jest odrzucanie przez ciebie wszystkich logicznych argumentów jakie przedstawiłam. Wypowiedziałam się już na temat PRZYMUSOWEJ cytologii i czym ona jest wobec prawa i wobec konstytucji. Chyba, że jesteś za bo np. prowadzisz działalność gospodarczą albo jesteś bezrobotna i ten problem ciebie nie będzie dotyczył. Żadna zdrowa umysłowo osoba nie chce się pozbyć prawa do decydowania o sobie. Dlatego nie wierzę w szczerość twoich wypowiedzi.

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
To jest fakt, że niepracujące kobiety nie pójdą do lekarza.
Ale znam kobietę mieszkającą nie na wsi, a w średniej wielkości mieście, co wyhodowała sobie nowotwór o wadze 3 kilogramów (niezłośliwy, bo tak duże zwykle są niezłośliwe). Potem jeszcze znajomy jej przywoził tabletki za wschodniej granicy z wosku pszczelego, bo tym kurację wspomóc chciała
To walcz z ciemnotą skoro jesteś tak oświeconym człowiekiem, nauczaj, uświadamiaj jeżeli czujesz w sobie taką siłę i powołanie. "Wszelkie sposoby" jednak są złe bo to PRZYMUS i przemoc jest przejawem największej CIEMNOTY w historii ludzkości, na nich opierał się system niewolniczy i wszystkie systemy totalitarne. Dlaczego chcesz cofać ludzkość w rozwoju i wracać do metod, od których światłe społeczeństwa odeszły już wieki temu ? Może jednak ty jesteś propagatorem ciemnoty a nie oświecenia...
Stary 2010-05-08, 14:51   #174
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteś ginekologiem z NFZ ? Bo w takim przypadku zrozumiałe jest odrzucanie przez ciebie wszystkich logicznych argumentów jakie przedstawiłam. Wypowiedziałam się już na temat PRZYMUSOWEJ cytologii i czym ona jest wobec prawa i wobec konstytucji. Chyba, że jesteś za bo np. prowadzisz działalność gospodarczą albo jesteś bezrobotna i ten problem ciebie nie będzie dotyczył. Żadna zdrowa umysłowo osoba nie chce się pozbyć prawa do decydowania o sobie. Dlatego nie wierzę w szczerość twoich wypowiedzi.
Nie

Wybacz, ale nazywanie badań cytologicznych gwałtem nie jest dla mnie logiczne.

Jasne, że nie chcę, ale skoro i tak się badam i nakaz badań nic nie zmieni w moim życiu, to nie sprzeciwiam się mu, bo nie widzę podstaw.

Nikt Ci nie każe.
Stary 2010-05-08, 17:22   #175
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Nie

Wybacz, ale nazywanie badań cytologicznych gwałtem nie jest dla mnie logiczne.

Jasne, że nie chcę, ale skoro i tak się badam i nakaz badań nic nie zmieni w moim życiu, to nie sprzeciwiam się mu, bo nie widzę podstaw.

Nikt Ci nie każe.

"Organizacja Human Rights Watch uznaje przymusowe badania ginekologiczne za "formę poniżających nadużyć seksualnych" to tylko jedna z wielu organizacji broniących praw człowieka, które mają takie stanowisko w tej sprawie.
Dla ciebie jest to nielogiczne a dla setek tysięcy ludzi jest to oczywiste.
To, że powklejasz te dziecinne minki do swojej wypowiedzi nie doda jej siły. Wręcz przeciwnie oznacza, że nie traktujesz tematu poważnie.

Tobie nakaz badań nic nie zmieni w życiu a wielu kobietom zmieni bardzo dużo np. nie będą mogły decydować do jakiego lekarza chcą pójść, będzie z góry narzucony, nie będą mogły skorzystać z jednorazowych wzierników bo NFZ takich nie stosuje a źle wysterylizowane narzędzia są przyczyną min. zapalenia wątroby typu C, które prowadzi do raka wątroby itd., nie będą mogły decydować o częstotliwości badań. Wspominam o tym pomijając kwestię samego przymusu i odbieraniem prawa do pracy kobietom, które są na NIE.

Ja nie wymuszam na tobie braku badań, ty nie wymuszaj na mnie ich przeprowadzania.
Chcę sama o sobie decydować.

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Cytat:
A kto powiedział, że te badania będą przymusowe, bo mają związek z pracą zawodową?
To jest po prostu jedyny chyba sposób na przebadanie chociaż części opornych bab, które generują nam takie a nie inne statystyki.
To jest już jakiś krok na przód, choć oczywiście zgodzę się z tym, że badaniom powinny być również poddawane panie niepracujące.
Ten krok na przód jak go określasz jest krokiem o całe wieki cywilizacji w tył skąd po twojej wypowiedzi można wywnioskować, że właśnie z takiej epoki pochodzisz. Obraźliwe jest nazywanie kobiet "opornymi babami" widać, że nie masz do kobiet żadnego szacunku. Przyszło ci może do głowy, że większość tych "bab" leczy się u prywatnych lekarzy? Teraz jednak chcą nas zapędzić jak stado bydła do przychodni NFZ. Tobie to nie przeszkadza bo ty wcale nie masz naszego zdrowia na uwadze, ty po prostu nas masz za takie stado bydła.
Co do statystyk to już wspominałam, że rak płuc zabija rocznie o 700% ludzi więcej niż rak szyjki macicy.
Stary 2010-05-08, 19:39   #176
awia
Zakorzenienie

Zgadzam sie z asia, kationem, Hultajem.
Jak widać narod głeboko poszedł w robienie innym dobrze, w zagladanie kobietom zarówno do macic jak i pochew, w imie wyzszych celów i ich własnego dobra.
Ja nie wiem, my socjalizm mamy czy kurna co?
Palacz doborowolnie hoduje sobie raczka i cacy, na papierosy jest akcyza wiec zysk jest, a jak wyhoduje to sie podatnicy na leczenie zrzuca.
Generalnie swoją droga - co mnie rak kowalskiej obchodzi? sama sie badam regularnie, u gina jestem kilka razy w roku, i to nie prywatnie tylko w kolejkach stoje do NFZ, naszukalam sie tego gina sporo, i co? teraz mam przy badaniach okresowych rozkladac nogi przed nfzowskim lekarzem, prawdopodobnie bucem (bo o dobrego lekarza trudno) bo tak sobie politycy wymyslili?Mnie to nie odpowiada jako mnie, o zdrowie kazdy niech dba sam.
A tu prosze, kraj altruistow, co sie o wiejskie biedne baby martwi.
Nie trzeba byc wiejska baba, zeby nie bywac u lekarza. I tym nie pracujacym, pracującym na czarno czy bez badan lekarskich to przymusowe badanie fige pomoże.
A miastowe, swiatle pracujace u ginekologa bywaja, wiec z czym problem?
Kobieta jest coraz drozszym i mniej oplacalnym pracownikiem z samego faktu ze jest kobietą, ale jak widac same kobiety skladaja swoje prawa i poddaja sie przymusowi. Dopiero jak tych praw zabraknie to moze sie ockna.albo nie.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 23:18   #177
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Zgadzam sie z asia, kationem, Hultajem.
Jak widać narod głeboko poszedł w robienie innym dobrze, w zagladanie kobietom zarówno do macic jak i pochew, w imie wyzszych celów i ich własnego dobra.
Ja nie wiem, my socjalizm mamy czy kurna co?
Palacz doborowolnie hoduje sobie raczka i cacy, na papierosy jest akcyza wiec zysk jest, a jak wyhoduje to sie podatnicy na leczenie zrzuca.
Generalnie swoją droga - co mnie rak kowalskiej obchodzi? sama sie badam regularnie, u gina jestem kilka razy w roku, i to nie prywatnie tylko w kolejkach stoje do NFZ, naszukalam sie tego gina sporo, i co? teraz mam przy badaniach okresowych rozkladac nogi przed nfzowskim lekarzem, prawdopodobnie bucem (bo o dobrego lekarza trudno) bo tak sobie politycy wymyslili?Mnie to nie odpowiada jako mnie, o zdrowie kazdy niech dba sam.
A tu prosze, kraj altruistow, co sie o wiejskie biedne baby martwi.
Nie trzeba byc wiejska baba, zeby nie bywac u lekarza. I tym nie pracujacym, pracującym na czarno czy bez badan lekarskich to przymusowe badanie fige pomoże.
A miastowe, swiatle pracujace u ginekologa bywaja, wiec z czym problem?
Kobieta jest coraz drozszym i mniej oplacalnym pracownikiem z samego faktu ze jest kobietą, ale jak widac same kobiety skladaja swoje prawa i poddaja sie przymusowi. Dopiero jak tych praw zabraknie to moze sie ockna.albo nie.
A to Twój lekarz nie robi cytologii??? przecież nie ważne gdzie się zrobi cytologię ważne jest aby ją zrobić - argument nie trafiony
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 11:07   #178
tiramisu_
Wtajemniczenie

Poczytajcie sobie tą petycję:
http://www.petycje.pl/petycja/4607/p...om_kobiet.html
Ja się nieźle usmiałam Głupota ludzka nie zna granic
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 11:19   #179
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Poczytajcie sobie tą petycję:
http://www.petycje.pl/petycja/4607/p...om_kobiet.html
Ja się nieźle usmiałam Głupota ludzka nie zna granic
a ja Ci zacytuję pierwszy od góry komentarz internauty, ze strony, którą podałaś, i pod tym, co potrafisz jedynie wyśmiać.
Cytat:
koszmar totalitaryzmu i przyszłość Polek ( prawnik )
09-05-2010 ( odpowiedz )
Szanowni Państwo, poniżej przytoczę fragmenty książki noblistki Herty Muller "pt. Głód i jedwab" o totalitarnych metodach w Rumunii za czasów dyktatury Ceausescu: "Antykoncepcja była zabroniona, pigułki też. Macica kobiet była nadzorowana w regularnych odstępach czasu poprzez przymusowe badania. Robotnice doprowadzane były w godzinach pracy na badania ginekologiczne pod pretekstem zapobiegania rakowi macicy. Tych "profilaktycznych" badań nie prowadzono jednak przed zaostrzeniem ustawy aborcyjnej. Ciężarne były rejestrowane. Kobieta uzyskiwała jakąkolwiek pomoc lekarską dopiero po okazaniu świadectwa od ginekologa. Potrzebne było nawet u dentysty. Dyktator życzył sobie wzrostu ludności, kobiet objęto obowiązkiem rodzenia dzieci". Jak sądzę zawiadomienie organizacji międzynarodowych w sytuacji, gdy zagrożony zostaje system demokratyczny w Polsce jest konieczne zanim to stanie się faktem. Adresy mailowe znajdą państwo w internecie, wysyłajmy informacje do wszystkich organizacji, w których zakresie jest ochrona praw człowieka.

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Swoją drogą, ten również brzmi ciekawie.
Cytat:
do wegi (Mel)
03-05-2010 ( odpowiedz )
Myli pani pojęcia. To nikt inny jak właśnie Ministerstwo Zdrowia uprawia demagogię i to na szeroką skalę. Z jakichś względów te badania mają być obowiązkowe tylko dla kobiet, które pracują na umowę o pracę. Jest jeszcze cała rzesza samozatrudnionych, prowadzących działalność gospodarczą, emerytek, rencistek, rolniczek, etc, których nikt nie ma zamiaru zmuszać do badań wbrew ich woli. Powstaje pytanie: dlaczegóż to akurat pracujące kobiety cieszą się takimi "względami" pani minister? Dlaczego moje prawa zagwarantowane w konstytucji mają być deptane? Jakim prawem? Kobiety na wsiach nadal będą umierały, jak do tej pory, nic się nie zmieni. To dopiero demagogia.
Stary 2010-05-09, 11:26   #180
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja Ci zacytuję pierwszy od góry komentarz internauty, ze strony, którą podałaś, i pod tym, co potrafisz jedynie wyśmiać.
http://www.petycje.pl/petycja/4607/p...0077#post70077
Nie widzę związku, to są tylko badania! Nie popadajcie w paranoję. Co takiego strasznego w cytologii i mammografii? Jestem całkowicie za profilaktyką!
Cytat:
Swoją drogą, ten również brzmi ciekawie.
http://www.petycje.pl/petycja/4607/p...9403#post69403
Co do kobiet pracujących to zgadzam się, badaniami wg mnei powinny byc objęte WSZYSTKIE kobiety, ale myślę, że gorzej by było z egzekwowaniem tego u pań np. siedzących całe życie w domu, no bo jak?

Edytowane przez tiramisu_
Czas edycji: 2010-05-09 o 11:28
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości