przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-09, 11:28   #181
Hultaj
BAN stały

Dot.: przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw

Cytat:
A BEZROBOTNE? (czyt)
30-04-2010 ( odpowiedz )
"Przymusem mają być objęte tylko kobiety pracujące. A co z emerytkami, gospodyniami domowymi, rolniczkami? Mniej ważne są czy Kopacz jeszcze nie wpadła jakie sankcje zastosować wobec nich? Proponuję żeby się nad tym zastanowiły osoby popierające przymusowe badania. Bo nie wygląda, że mają one być dla dobra pacjentów, skoro najbardziej zagrożone grupy są i tak pomijane. " Co z bezrobotnymi ,które często nie mają na bilet żeby dojechać do urzędu pracy -w celu dalszego posiadania ubezpieczenia -skoro pracy im znaleźć nie potrafią...Czy taka kobieta pojedzie na badania ,które są w tej chwili darmowe ?NIE ponieważ musi kupić chleb.Takim kobietom należało by ułatwić możliwość przebadania się a nie zmuszać te które mają pracę i mogą je wykonać (również za darmo ale płacą składki)a dlaczego nie tego dotyczy ustawa ?PONIEWAŻ KOBIETY BEZROBOTNE(oraz emerytki) NIE DAJĄ ZAROBIĆ PAŃSTWU /BIZNESOWI FARMACEUTYCZNEMU a o to tu chodzi... Nikt z Was nie słyszał ,że nieoficjalnie osób w pewnym wieku nie opłaca się badać i leczyć?Ja słyszałam na przykładzie ojca znajomej i niestety chodzi o to,że osoba która już nie pracuje nie jest ważna w wielu przypadkach ponieważ już nie daje pieniążków do tej puli tylko chce brać(co po tylu latach pracy powinno się jej "bez gadania" należeć.
A tu by mnie zaciekawiło podkreślone przeze mnie zdanie. Dodałabym, że jesli już, to może nie tylko w PL ale i tam, gdzie służbę zdrowia niektórzy lubią czasem stawiać za wzór..

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Cytat:
Co do kobiet pracujących to zgadzam się, badaniami wg mnei powinny byc objęte WSZYSTKIE kobiety, ale myślę, że gorzej by było z egzekwowaniem tego u pań np. siedzących całe życie w domu, no bo jak?
No jak to jak?
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 11:38   #182
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
No jak to jak?
No to jak? Ja sobie średnio to wyobrażam, ale jeśli się da to jak najbardziej jestem za tym, żeby badano wszystkie kobiety.
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 11:52   #183
awia
Zakorzenienie

Ja sie badam, robie sobie cytologie na bieżąco. Ale to jest moja sprawa.
Natomiast nie zamierzam dać się przebadać ginekologicznie jakiemus obcemu lekarzowi. Dla mnie to jest sprawa wybitnie intymna i dlugo zajelo mi znalezienie lekarza, któremu ufam.
Kurna, to jest moje prawo, zagwarantowane w konstytucji, ze mam prawo decydowac o swoim zdrowiu i swoim ciele.
Protestuje przeciwko zmuszeniu mnie do badan, w dodatku przy okazji badan profilaktycznych.
Nie pracuję pochwą zeby ją badać czy jestem zdolna do pracy.

Zgadzacie sie, zeby panstwo zaglądalo wam do pochwy, do macicy, zeby ją kontrolowaly. Przez zakaz aborcji, utrudniony dostep do antykoncepcji, do cesarki, a teraz dacie zagladac sobie pierwszemu lepszemu lekarzowi pod groźbą utraty pracy.

W tej "smiesznej" petycji sa artykuly z konsytytucji mówiące o tym, ze to badanie jest z nią sprzeczne.
Ludzie nie znaja swoich podstawowych praw i dają sobie je odbierac, glupio wierząc ze to dla czyjegokolwiek dobra.

Hultajko - no jak to jak? doprowadzać do badan bedzie aparat przymusu. A ofiary do badan - z łapanki.
Historia lubi sie powtarzac.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem

Edytowane przez awia
Czas edycji: 2010-05-09 o 11:55
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 11:58   #184
tiramisu_
Wtajemniczenie

Dziewczyny, powiedzcie mi gdzie jest napsiane, że to będzie wyznaczony lekarz i np. pomimo robionej miesiac wcześniej cytologii u swojego lekarza będzie trzeba robic ją ponownie u tego wlaśnie? Ja w tym projekcie tego nie widzę.

A propos antykoncepcji, aborcji itp. to jestem za darmową antykoncepcją i za aborcja na życzenie.

Edytowane przez tiramisu_
Czas edycji: 2010-05-09 o 12:01
Stary 2010-05-09, 12:06   #185
kation
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Zgadzacie sie, zeby panstwo zaglądalo wam do pochwy, do macicy, zeby ją kontrolowaly. Przez zakaz aborcji, utrudniony dostep do antykoncepcji, do cesarki, a teraz dacie zagladac sobie pierwszemu lepszemu lekarzowi pod groźbą utraty pracy.

W tej "smiesznej" petycji sa artykuly z konsytytucji mówiące o tym, ze to badanie jest z nią sprzeczne.
Ludzie nie znaja swoich podstawowych praw i dają sobie je odbierac, glupio wierząc ze to dla czyjegokolwiek dobra.
No właśnie - nie znają, a żądają chowu klatkowego dla innych. Dla mnie to niepojęte, że można tak łatwo rezygnować ze swoich praw i wolności i o ile jestem jeszcze w stanie zrozumieć, że aparat państwowy jest jakoś tam zainteresowany zaglądaniem ludziom w rozmaite miejsca, to zrozumienie tumiwisizmu w sprawach tak kluczowych jak rezygnacja z podstawowych wolności jednostki przychodzi mi zdecydowanie trudniej. Ba - nie jestem w stanie tego przyswoić.

Zakaz aborcji - jest
Rejestr ciąż - miał być, ktoś jednak przemówił do rozsądku urzędnikom MZ
Brak refundacji ZZO - przeca to fanaberia, żeby polska kobita bez bólu rodziła...
Przymusowe badania ginekologiczne - mają być

To tak pokrótce. Normalnie - jak fajnie być kobietą w Polsce. Jak o nas dbają. Łał

Jeszcze tylko przymusowe zapładnianie. Kwestia czasu.

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ----------

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, powiedzcie mi gdzie jest napsiane, że to będzie wyznaczony lekarz i np. pomimo robionej miesiac wcześniej cytologii u swojego lekarza będzie trzeba robic ją ponownie u tego wlaśnie? Ja w tym projekcie tego nie widzę.
Przecież MZ bębni o tym od roku chyba.
kation jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 12:12   #186
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kation Pokaż wiadomość
Przecież MZ bębni o tym od roku chyba.
Możesz mi to gdzieś pokazać? Wiarygodny link itp.?
Stary 2010-05-09, 12:34   #187
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
A to Twój lekarz nie robi cytologii??? przecież nie ważne gdzie się zrobi cytologię ważne jest aby ją zrobić - argument nie trafiony

To twój argument jest nie trafiony, lekarz będzie wyznaczony odgórnie. Większość kobiet chodzi na wizyty prywatnie, do lekarzy którzy tylko w taki sposób przyjmują pacjentów więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, że będą mogli korzystać z usług własnego lekarza !
asia_000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-09, 12:40   #188
kation
Przyczajenie

Cytat:
Możesz mi to gdzieś pokazać? Wiarygodny link itp.?
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...OWIE/653707278

"Badanie opłacone przez NFZ gwarantują, że pobrany materiał cytologiczny trafi do pracowni patomorfologicznych"
(tak jakby badanie się u swojego zaufanego lekarza tego nie gwarantowało).

Ponieważ badania przymusowe mają być swego rodzaju karą za mały odzew na zaproszenia NFZ - honorowane będą albo wyniki cytologii pobranej w ramach programu NFZ albo przez wyznaczonego gina z med. pracy.
Stary 2010-05-09, 12:45   #189
awia
Zakorzenienie

Ja jeszcze nie rozumiem, nie pojmuję moim wąskim umysłem jak można byc za tym, żeby kogoś (innego) ZMUSZAĆ do badan. albo do leczenia. Człowiek ma wolną wolę, gwarantowaną tak podstawowym dokumentem jak konstytucja i nie można zmuszać nikogo do niczego.
Do badan/leczenia mozna zachecac, zapraszac, uswiadamiac ale nie zmuszać. Padły w wątku argumenty, że do innych badan tez sie powinno zmuszac. do leczenia zębów.
Jeez, jak ktos nie chce to nie musi, moze nie miec zebów jego wybór, obojętnie czym podyktowany. tak cięzko to zrozumiec? naprawde marzy wam sie pantwo totalitarne, gdzie ktoś za was decyduje co wam wolno a co nie, na co musicie sie badac, na co leczyc, ile dzieci urodzic?

Nie wiem, dlaczego w tym kraju wszystko jest zawsze od dupy strony. Teraz do lekarza sie nie mozna dopchac, limity są takie, ze musialam objechac 3 przychodnie i 10 lekarzy zeby mi rtg kostki zrobili!(bo po obmacaniu stwierdzili ze nie jest zlamana. radzili bandaz i altacet)
do lekarza specjalisty czeka sie po 3 miesiące, na mammografie i rok.
Wielu ludzi by sie leczyło, badało gdyby miało szanse, warunki.
Ja sie do wlasnego ginekologa na nfz nie moge dopchac bo pracuje po poludniu raz w tygodniu do 18.00, a jak przyjechalam po pracy 16.15 to mnie nie chcieli zarejestrowac, bo juz sie limity dzienne skonczyly!!!
musialam sie prosic o recepte wypisana na kolanie.
I zamiast zadbac o to, żeby ułatwic ludziom dostęp do lekarzy, chca zmusic kobiety by sie badały u obcych lekarzy, naruszajac podstawowe prawa czlowieka.

No, jest czemu przyklasnąć.
Btw ja jestem jak najbardziej za badaniami i leczeniem, ale na własne zyczenie a nie przez zmuszenie przez aparat rządzący.

Stary 2010-05-09, 12:49   #190
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...OWIE/653707278

"Badanie opłacone przez NFZ gwarantują, że pobrany materiał cytologiczny trafi do pracowni patomorfologicznych"
(tak jakby badanie się u swojego zaufanego lekarza tego nie gwarantowało).

Ponieważ badania przymusowe mają być swego rodzaju karą za mały odzew na zaproszenia NFZ - honorowane będą albo wyniki cytologii pobranej w ramach programu NFZ albo przez wyznaczonego gina z med. pracy.
Po pierwsze żródło średnio wiarygodne. Po drugie to tam nigdzie nie pisze, że tylko wyzanczony lekarz będzie wykonywał badanie a jedynie, że akceptowane będą wyniki badań, które NFZ refundowało.

Czy ktos ma wiarygodne źródlo, gdzie to jest napsiane, czy tak sobie gderacie i narzekacie jak to źle i jak to was gwałcić patyczkami do cytologii będą jakieś konowały
Stary 2010-05-09, 12:53   #191
kation
Przyczajenie

Cytat:
Czy ktos ma wiarygodne źródlo, gdzie to jest napsiane, czy tak sobie gderacie i narzekacie jak to źle i jak to was gwałcić patyczkami do cytologii będą jakieś konowały
Dla mnie najbardziej wiarygodnym źródłem jest Konstytucja i moje prawa w niej zagwarantowane. Jeśli tego nie potrafisz zrozumieć - trudno.
Stary 2010-05-09, 12:53   #192
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jeszcze nie rozumiem, nie pojmuję moim wąskim umysłem jak można byc za tym, żeby kogoś (innego) ZMUSZAĆ do badan. albo do leczenia. Człowiek ma wolną wolę, gwarantowaną tak podstawowym dokumentem jak konstytucja i nie można zmuszać nikogo do niczego.
Do badan/leczenia mozna zachecac, zapraszac, uswiadamiac ale nie zmuszać. Padły w wątku argumenty, że do innych badan tez sie powinno zmuszac. do leczenia zębów.
Jeez, jak ktos nie chce to nie musi, moze nie miec zebów jego wybór, obojętnie czym podyktowany. tak cięzko to zrozumiec? naprawde marzy wam sie pantwo totalitarne, gdzie ktoś za was decyduje co wam wolno a co nie, na co musicie sie badac, na co leczyc, ile dzieci urodzic?

Nie wiem, dlaczego w tym kraju wszystko jest zawsze od dupy strony. Teraz do lekarza sie nie mozna dopchac, limity są takie, ze musialam objechac 3 przychodnie i 10 lekarzy zeby mi rtg kostki zrobili!(bo po obmacaniu stwierdzili ze nie jest zlamana. radzili bandaz i altacet)
do lekarza specjalisty czeka sie po 3 miesiące, na mammografie i rok.
Wielu ludzi by sie leczyło, badało gdyby miało szanse, warunki.
Ja sie do wlasnego ginekologa na nfz nie moge dopchac bo pracuje po poludniu raz w tygodniu do 18.00, a jak przyjechalam po pracy 16.15 to mnie nie chcieli zarejestrowac, bo juz sie limity dzienne skonczyly!!!
musialam sie prosic o recepte wypisana na kolanie.
I zamiast zadbac o to, żeby ułatwic ludziom dostęp do lekarzy, chca zmusic kobiety by sie badały u obcych lekarzy, naruszajac podstawowe prawa czlowieka.

No, jest czemu przyklasnąć.
Btw ja jestem jak najbardziej za badaniami i leczeniem, ale na własne zyczenie a nie przez zmuszenie przez aparat rządzący.
Ok, do leczenia nikt Cię nie zmusi, ale to w takim razie ta kobieta która tych badań nie wykonuje, powinna mieć brak dostępu do środkow finansowych w razie ewentualnego raka piersi czy szyjki. Bo cytologii robić się nie chce ale teraz na chemioterpaię to pieniążki by chciała nie?
Stary 2010-05-09, 12:56   #193
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Nie widzę związku, to są tylko badania! Nie popadajcie w paranoję. Co takiego strasznego w cytologii i mammografii? Jestem całkowicie za profilaktyką!

Co do kobiet pracujących to zgadzam się, badaniami wg mnei powinny byc objęte WSZYSTKIE kobiety, ale myślę, że gorzej by było z egzekwowaniem tego u pań np. siedzących całe życie w domu, no bo jak?

To nie są tylko badania ! To są badania PRZYMUSOWE nadzorowane przez aparat państwowy. To jest nadużycie władzy ! Nie są one dla naszego dobra kojarzą się raczej z badaniami przeprowadzanymi przez doktora Mengele. Jego pacjenci też nie mieli WOLNEJ WOLI.
Stary 2010-05-09, 12:58   #194
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla mnie najbardziej wiarygodnym źródłem jest Konstytucja i moje prawa w niej zagwarantowane. Jeśli tego nie potrafisz zrozumieć - trudno.
Ale ja teraz mówię o czymś innym
NIKT jeszcze mi ŻADNEGO źródła nie podał (choćby głupiego linka), gdzie jest napsiane, że badania innych lekarzy nie będą uznawane!
Stary 2010-05-09, 13:00   #195
awia
Zakorzenienie

A dlaczego nie? Taki ustrój. Palacz sobie raczka hoduje i sie zrzucasz na jego chemie, to jak sobie ktos inny innego raczka hoduje to juz wtedy nie?

Nie rozumiem czemu kopaczowa dobrala sie do raka szyjki macicy. Bo sobie kobiety wypasione raczki wyhodowaly?
Moj dziadek sobie na wlasne zyczenie wyhodowal i konsekwetnie nie leczył raka krtani, na którego zmarł, mimo ze w koncu do lekarz poszedł i tez sie na jego leczenie i operacje zrzucili podatnicy.

Poczytaj prosze konstytucje, chociazby te wyrywki z tej "smiesznej" petycji i zastanów sie, czy naprawde chcesz z walsnych praw zrezygnować.

Ponownie przeczytalam wątek i jest mi naprawde przykro, ze kolejny raz okazalo sie ze najwiekszym, najbardziej zażartymi przeciwniczkami praw kobiet są same kobiety.

Stary 2010-05-09, 13:00   #196
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia_000 Pokaż wiadomość
To nie są tylko badania ! To są badania PRZYMUSOWE nadzorowane przez aparat państwowy. To jest nadużycie władzy ! Nie są one dla naszego dobra kojarzą się raczej z badaniami przeprowadzanymi przez doktora Mengele. Jego pacjenci też nie mieli WOLNEJ WOLI.
O bosze Szczepienia też są obowiązkowe i co?
Stary 2010-05-09, 13:06   #197
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Ok, do leczenia nikt Cię nie zmusi, ale to w takim razie ta kobieta która tych badań nie wykonuje, powinna mieć brak dostępu do środkow finansowych w razie ewentualnego raka piersi czy szyjki. Bo cytologii robić się nie chce ale teraz na chemioterpaię to pieniążki by chciała nie?
Palacze niech też sami płacą za leczenie raka płuc, alkoholicy za leczenie raka wątroby itd. strasznie jesteś za dyskryminacją zwolenniczko przymusowego badania cudzej pochwy.
Stary 2010-05-09, 13:10   #198
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
a zrobimy tak samo jesli np zachorujesz na chorobe, na ktora wczesniej sie nie przebadalas?

kazdy sam powinnien o sobie decydowac. Nie chce sie badac to trudno. Po co wchodzic z buciorami w czyjes zycie?
Stary 2010-05-09, 13:12   #199
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
A dlaczego nie? Taki ustrój. Palacz sobie raczka hoduje i sie zrzucasz na jego chemie, to jak sobie ktos inny innego raczka hoduje to juz wtedy nie?

Nie rozumiem czemu kopaczowa dobrala sie do raka szyjki macicy. Bo sobie kobiety wypasione raczki wyhodowaly?
Moj dziadek sobie na wlasne zyczenie wyhodowal i konsekwetnie nie leczył raka krtani, na którego zmarł, mimo ze w koncu do lekarz poszedł i tez sie na jego leczenie i operacje zrzucili podatnicy.

Poczytaj prosze konstytucje, chociazby te wyrywki z tej "smiesznej" petycji i zastanów sie, czy naprawde chcesz z walsnych praw zrezygnować.

Ponownie przeczytalam wątek i jest mi naprawde przykro, ze kolejny raz okazalo sie ze najwiekszym, najbardziej zażartymi przeciwniczkami praw kobiet są same kobiety.
Palacze też powinni mieć odciete środki, jednak ciężko to raczej udowdnić i egzekwować..
Petycji juz drugi raz czytac nie będę, bo skręca mnie jak widzę tekst o gwałceniu patyczkiem do cytologii, albo, że przy cytologii można baaardzo zniszczyc tkankę na szyjce (ojjj straszne i baaaaardzo niebezpieczne badanie) lub, że mammografia jest tak okropnie niebezpieczna. Widać, że osoba która to czytała chyba nigdy cytologii nie miała skoro takie bzdury wypisuje a wy jeszcze się pod tym podpisujecie

Ok, niech jest petycja, ale sensowena a nie stek śmiesznych bzdur..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-09, 13:14   #200
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Po pierwsze żródło średnio wiarygodne. Po drugie to tam nigdzie nie pisze, że tylko wyzanczony lekarz będzie wykonywał badanie a jedynie, że akceptowane będą wyniki badań, które NFZ refundowało.

Nie wyśmiewaj gwałtu.
Zgwałcić można też narzędziem nie jest do tego potrzebny mężczyzna.
Jeżeli kobiecie wkłada się pod przymusem a z tym mamy do czynienia bo pracować trzeba, jakikolwiek przedmiot do pochwy, nawet ten wyśmiewany przez ciebie patyczek to jest to ewidentny gwałt.
Stary 2010-05-09, 13:17   #201
Ivy123
Zadomowienie

Cytat:
zrezygnować.
Przykre, ale prawdziwe.I chyba idę powoli dopisać się do wątku słynnej Igusi ileś tam, która głosi, że kobiety są głupsze od facetów.No niestety, ale wychodzi na to, że to prawda. (z małymi wyjątkami)
Ivy123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 13:17   #202
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
O bosze Szczepienia też są obowiązkowe i co?
Już pisałam wcześniej i możesz poczytać forum zanim zaczniesz wypisywać te same bzdury.
Szczepienia są obowiązkowe ale nie przymusowe. Za nieszczepienie nie ma żadnych kar ani represji.
Jesteś niezorientowana w temacie i wprowadzasz ludzi w błąd.
Stary 2010-05-09, 13:24   #203
awia
Zakorzenienie

Cytologia patyczkami? o to ciekawe bo ja mialam robione przyrządem który wyciął żywcem kawałek tkanki.

A co do szczepien - owszem,sa obowiązkowe ale po pierwsze, dla kazdego bez względu na płeć,
po drugie nie dotykaja strefy intymnej człowieka, po trzecie niektórzy rodzice (coraz wieksza grupa zreszta) sprzeciwia sie obowiazkowym szczepieniom i nie szczepi dzieci - zdarzaja sie powikłania.
Po piąte - zmuszanie i zabranianie to wypowo totalitarne praktyki, dlatego nie nalezy sie na nie godzic bez mrugnięcia okiem.

A tu widze tiramisu ma sama takie zapędy, z jednej strony zabronic, zabrac darmowe leczenie, z drugiej zmusic do badan.

Pięknie.
Dla dobra ogółu byłoby najlepiej, gdyby niektórzy zajeli się włansą dupą.

Stary 2010-05-09, 13:28   #204
asia_000
Raczkowanie

Cytat:
Palacze też powinni mieć odciete środki, jednak ciężko to raczej udowdnić i egzekwować..
Petycji juz drugi raz czytac nie będę, bo skręca mnie jak widzę tekst o gwałceniu patyczkiem do cytologii, albo, że przy cytologii można baaardzo zniszczyc tkankę na szyjce (ojjj straszne i baaaaardzo niebezpieczne badanie) lub, że mammografia jest tak okropnie niebezpieczna. Widać, że osoba która to czytała chyba nigdy cytologii nie miała skoro takie bzdury wypisuje a wy jeszcze się pod tym podpisujecie

To , że robiłaś sobie cytologię nie czyni cię lekarzem ani fachowcem od ewentualnych szkód takich badań. Kim jesteś żeby podważać takie zarzuty ? Autorka petycji oparła się na powszechnych informacjach środowisk lekarskich bo jako osoba interesująca się tematem powinnaś widzieć, że nawet w tym środowisku toczy się spór o szkodliwość tych badań. Uważasz się za autorytet medyczny ? Jeżeli tak to powinnaś wiedzieć, że promieniowanie rentgenowskie jest uznanym czynnikiem powodującym raka. Może w/g ciebie Czarnobyl też nie szkodzi ?
Stary 2010-05-09, 13:35   #205
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytologia patyczkami? o to ciekawe bo ja mialam robione przyrządem który wyciął żywcem kawałek tkanki.
A co to był za przyrząd? pierwsze słyszę o czymś takim... Cytologię wykonuje się szczoteczką na która pobierany jest śluz i złuszczające się komórki nabłonka i z tego robi się rozmaz..

---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Cytat:
To , że robiłaś sobie cytologię nie czyni cię lekarzem ani fachowcem od ewentualnych szkód takich badań. Kim jesteś żeby podważać takie zarzuty ? Autorka petycji oparła się na powszechnych informacjach środowisk lekarskich bo jako osoba interesująca się tematem powinnaś widzieć, że nawet w tym środowisku toczy się spór o szkodliwość tych badań. Uważasz się za autorytet medyczny ? Jeżeli tak to powinnaś wiedzieć, że promieniowanie rentgenowskie jest uznanym czynnikiem powodującym raka. Może w/g ciebie Czarnobyl też nie szkodzi ?
Wykonana co jakis czas mammografia napewno nie spowoduje raka, ludzie... Ale to w końcu petycja jest przeciwko ograniczaniu wolności czy wyraża obawę, że podczas cytologii wytną komuś pół szyjki a na mammografi nabawi sie raka?
I wiem co to jest promieniowanie rentgenowskie i wyobraź sobie, że zajmuję się m. in. środkami mutagennymi i znam się na temacie choć lekarzem nie jestem
Stary 2010-05-09, 13:42   #206
asia_000
Raczkowanie

Cytat:

Skoro palacze też to również soby, które spożywają nadmiar słodyczy w wyniku czego zachorowały na cukrzycę, osoby, które jedzą dużo masła i tłuszczy zwierzęcych i zachorowały na chorobę wieńcową, osoby, które nadużywają seksu z przygodnymi partnerami i zachorowały na HIV, osoby, które chodzą na solarium i zachorowały na raka skóry, osoby, które....można tak wymieniać w nieskończoność. Udowodnić można: zakazać handlu szkodliwymi produktami i pod karą pozbawienia wolności wsadzać do więzienia osoby, które się nie stosują. Zakazać palenia (co jak wiemy nie przeszło) oraz obcowania poza związkiem małżeńskim pod karą pozbawienia wolności. Można zamontować kamery i obserwować ludzi a zresztą zawsze znajdzie się życzliwa sąsiadka (twojego pokroju), która doniesie. Wtedy wystarczy tylko zebrać dowody i już.
Masz bardzo ciasne horyzonty i nie jesteś tego świadoma.
Stary 2010-05-09, 13:48   #207
awia
Zakorzenienie

W dodatku zalatuje Orwellem.
Zakazać, kontrolować, karać, zmuszać.

I prosze, ile zwolenników. Fiu fiu.

Stary 2010-05-09, 13:53   #208
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Skoro palacze też to również soby, które spożywają nadmiar słodyczy w wyniku czego zachorowały na cukrzycę, osoby, które jedzą dużo masła i tłuszczy zwierzęcych i zachorowały na chorobę wieńcową, osoby, które nadużywają seksu z przygodnymi partnerami i zachorowały na HIV, osoby, które chodzą na solarium i zachorowały na raka skóry, osoby, które....można tak wymieniać w nieskończoność. Udowodnić można: zakazać handlu szkodliwymi produktami i pod karą pozbawienia wolności wsadzać do więzienia osoby, które się nie stosują. Zakazać palenia (co jak wiemy nie przeszło) oraz obcowania poza związkiem małżeńskim pod karą pozbawienia wolności. Można zamontować kamery i obserwować ludzi a zresztą zawsze znajdzie się życzliwa sąsiadka (twojego pokroju), która doniesie. Wtedy wystarczy tylko zebrać dowody i już.
Masz bardzo ciasne horyzonty i nie jesteś tego świadoma.
Czytaj co napisałam może a potem komentuj... Z palaczami to taka moja subiektywna opinia i tyle. Truja się na własne życzenie. To są sytuacje których się nie da udowodnić i niestety na choroby ma wpływ wiele czynników. Nie ma sensu tak wszystkieog ograniczać i ja wcale tego nie napsiałam, ze tak powinno być i zaraz napsizę projekt ustawy Używki też są po to, żeby z nich korzystać a niektórzy mają pecha i chorują... Al litosci, nie porównujmy BADAŃ do palenia czy przygodnego seksu Moja opinia jest taka tylko w kwestii tych badań!

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
W dodatku zalatuje Orwellem.
Zakazać, kontrolować, karać, zmuszać.

I prosze, ile zwolenników. Fiu fiu.
Nie odpowiesz jakim przyrządem ci wycięto na żywca tą tkankę z szyjki?
Stary 2010-05-09, 13:54   #209
kation
Przyczajenie

Ej, najlepiej pozamykajmy się w klatkach jak te kury i dajmy sobie okresowo zajrzeć wszędzie - to przecież dla naszego dobra i - co najważniejsze - dla dobra ogółu
Życie w klatce jest takie fajne - dostajesz odpowiednio zbilansowane żarcie, żadnych fajek, alkoholu, przygodnego seksu... Nie zginiesz w wypadku, samochód cię nie przejedzie, cegła na głowę nie spadnie, piorun nie strzeli, krew nie zaleje. Umrzesz całkowicie zdrowa w poczuciu spełnionego obowiązku wobec ogółu. A że klatka? A kogo by to obchodziło.
A na taką kurę z wolnego wybiegu czyha tyle niebezpieczeństw... Biedna kura.
Stary 2010-05-09, 13:55   #210
awia
Zakorzenienie

A skąd mam wiedzieć jakim? Lekarz sie z takich rzeczy nie spowiada a ja chcialam miec to jak najszybciej za sobą. wyglądał jak otwieracz do butelek i troche bolało.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości