![]() |
#211 | |
Raczkowanie
|
Dot.: przymusowe badania dla kobiet- sprzeciw
Cytat:
Po 5 latach regularnych prześwietleń wykryto u kobiety nowotwór. Dzięki mammografii... a może właśnie dzięki niej powstał ? Podaj dowody, wyniki badań, prac na ten temat napisane przez ekspertów, że jest to absolutnie niemożliwe. Cały czas wmawiacie nam jaka fajna jest cytologia i mammografia, jakie to będzie dla nas świetne tylko, że do waszych niereformowalnych umysłów nie trafia samo sedno sprzeciwu : PRZYMUS. "Środki mutagenne" więc jednak środowisko medyczne się odzywa. Wam też skapną fundusze z NFZ ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Palacz przynajmniej kupując papierosy, płaci niemały podatek. A ceny papierosów sukcesywnie drożeją i mają drożeć do 2018 roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Wtajemniczenie
|
kation a kto o czymś takim pisze?
Dla mnie cyto to zwykłe badanie i nie rozumiem o co ten szum. Ale jak ktoś czuje, że szczoteczka go gwałci to rozumiem obawy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
No tak, to sobie opłaca leczenie niby od razu. A alkoholi płacac akcyze opłaca sobie leczenie marskosci wątroby? no prosze. pięknie.
To moze mi powiesz co ja oplacam z 1/3 pensji, która idzie na składki zdrowotne, skoro jestem zdrowa a u lekarzy bywam w wiekszosci prywatnie? Bo cos mi sie widzi, ze ustrój jest taki, ze cały naród składa się na tych chorujących, również na własne życzenie palaczy, alkholików, narkomanów, jak również bezrobotnych całe życie, którzy składek nie odprowadzaja. Wiec jak sobie wyhoduje raka, to zrzuci się na niego spoleczenstwo, nie? W koncu jak wszystkim to wszystkim. Uwielbiam taka filozofie.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Że też ludzie nie potrafią wyciągać wniosków z historii i myśleć szerzej, ponad schematy, które się im podrzuca. Smutne to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Za 10 lat? 25? Po x-czasie płacenia regularnych składek człowiek stojąc w obliczu poważnego schorzenia może usłyszeć ''a figę'' bo to i to, więc spie**alaj? Niektórzy to sobie może niech obejrzą choćby Johna Q. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Wtajemniczenie
|
Tak, podrzuca się schematy, ale to nie my w nie wierzymy, ślepo godząc się na wszystko.
![]() |
![]() |
#218 |
Przyczajenie
|
To prawda, nie godzimy się - przynajmniej jakaś część z "nas", ale to mnie niestety nie chroni przed chęcią uszczęśliwiania na siłę przez państwo.
Chcę jeszcze poruszyć jeden aspekt, który zdaje się nie był tu omawiany, a mianowicie dyskryminacji w miejscu pracy. Komisja Europejska wszczęła postępowanie przeciwko Polsce za brak przepisów antydyskryminacyjnych. Zmuszanie części pracowników do wykonania dodatkowych badań to jawna dyskryminacja w miejscu pracy - czyż nie? Edytowane przez kation Czas edycji: 2010-05-09 o 14:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Wtajemniczenie
|
Kation - Przepraszam, źle odczytałam Twoją wcześniejszą wypowiedź, jestem w tym samym `obozie` ;>
![]() |
![]() |
#220 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |||||||
Zakorzenienie
|
Kilka cytatów, dla tych którzy nie mogą zrozumieć dlaczego nie popieram PRZYMUSOWEGO badania kobiet.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
BAN stały
|
Ja pamiętam, jak miałam z 8 lat, i kiedyś z lekcji mnie i 2 koleżanki zgarnięto do gabinetu szkolnej dentystki na przegląd uzębienia. Wyszedł ubytek, i jakoś żadnego telefonu do matki z informacją, ze jest ząb do leczenia, nie pamiętam, tylko heja, wciskasz się w fotel i jedziemy, i nie było wtedy, że boli (Aż muszę się z ciekawości w takim razie mamy kiedyś spytać, czy to się podpisywało jakieś oświadczenia czy coś, jak to wyglądało od strony formalnej, bo może ja o czymś nie wiem ;-)). Tą rtęciową plombę miałam w buzi bardzo długo, oczywiście, nie narzekam, do wymiany jej po latach, traumę dostałam taką, że równo 10 lat omijałam dentystów szerokim łukiem. Powiedzmy, że poznałam osobę, której, już wiele lat wstecz, też jakaś takaś szkolna czy tego typu, dentystka, wyrwała zęby kwalifikujące się do leczenia, bo za wyrwanie były jakieś refundacje, opłaty, co to tam jest, a za plombowanie nie. No, ale kto by przecież śmiał dyskutować z fachowcem i stomatologiem, jakżeś ludzie ciemny, prawda, a już w szczególności dziecko. To np. tyle drobiazgu, odnośnie pozwalania jednym na ingerowanie w cielesność drugich.
Ogarnijcie się. Nie na tym polega ta tzw. demokracja, o ile ja się trochę na tym znam, żeby pracująca kobieta miała uzależniony etat od zrobienia cytologii. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-05-09 o 14:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=tiramisu_;19166692]kation a kto o czymś takim pisze?
Dla mnie cyto to zwykłe badanie i nie rozumiem o co ten szum. Ale jak ktoś czuje, że szczoteczka go gwałci to rozumiem obawy ![]() ![]() Skoro ty jesteś uparta pisząc te swoje bzdury i sprowadzając ten tak poważny temat do absurdu więc ja też będę uparcie ci odpisywać: "Każda ingerencja w narządy intymne człowieka bez jego zgody, nawet w celach medycznych to GWAŁT" Ty się zgadzasz na badanie a co z kobietą, która powie NIE ? Kobieta twoim zdaniem nie ma prawa mówić nie... żal mi ciebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=asia_000;19167600]
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
W dodatku spowoduje takie rzeczy jak wzrost bezrobocia wśród kobiet czy masowe zatrudnianie na umowe zlecenie czy na czarno.
Ile takie badanie moze kosztowac? 30 zlotych cytologia, z 50 mammografia. Ktoś musi zatrudnic 100 kobiet - i co? ma wybulić te 3000-5000PLN, czy raczej będzie jak ognia unikał zatrudniania na umowe o prace? A tymczasem jesli zatrudnilby 100 męzczyzn to nie poniósłby żadnych kosztów. Juz teraz wielu pracodawców nie chce zatrudniac kobiet - a bo zaraz w ciaze zajdzie, a bo dzieci choruja i bierze urlop, a jeszcze dodatkowe koszty przy zatrudnianiu kobiet czy tez przy badaniach co 2 lata (jak ktos ma duzo pracownikow z czego wiekszosc to kobiety) to wydatek jest spory.I o ile jeszcze normalny pracodawca jakos odżałuje, to wrającac do naszej wsi ukochanej - myslicie ze to zwiekszy popularnosc kobiet jako pracowników? bo moim zdaniem nie, moim zdaniem pogłębi dyskryminacje, spotęguje zatrudnianie na czarno (bo 2x taniej) przez co kobiety nie dosc, ze badan miec nie beda, to jeszcze skladek zusowskich tez nie. Jakby nie patrzec - nie tędy droga. Od łamania konstytucji począwszy az po pogłębienie dyskryminacji kobiet w kraju. prosty przedsiebiorca nie bedzie sie zastanawial, po prostu sobie przeliczy i nie będzie zatrudniał kobiet. Edit: Dlaczego mialabym odmówić? Bo nie zgadzam sie zeby mnie badał ginekologicznie obcy lekarz z przypadku. Bo moja zdolnosc do pracy nijak sie ma do stanu zdrowia mojej pochwy. Bo to łamanie moich podstawowych praw człowieka - nie jest to badanie ratujące życie i powinnam mieć możliwość odmówić. Jest to równiez dyskryminacja - tylko dlatego,ze mam pochwe poddaje się mnie badaniu, które nijak sie majac do mojej pracy ma zadecydować o tym, czy ją dostanę.
Edytowane przez awia Czas edycji: 2010-05-09 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Powinnaś interesować się własnymi piersiami, własną pochwą i szyjką macicy nie moją. Bo razem z panią Kopacz z PO (która o zgrozo też jest kobietą) nie jesteś właścicielką moich narządów intymnych. Nie wiem dlaczego z panią minister uważacie, że możecie dowolnie rozporządzać moim ciałem. Nie zrzeknę się prawa do samej siebie, w imię "mojego dobra" a może w imieniu KONTROLI nad człowiekiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A to juz sobie wymyśliłaś. Poczytaj najpierw na dany temat a potem wysnuwaj takie teorie. MZ zapowiedziało, że pracodawcy nie będą ponosic żadnych kosztów! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
BAN stały
|
To sobie kobieto paraduj na te badania kiedy Ci się żywnie zamarzy, ale nie ''szantażuj'' (sorry za dosadnośc określenia, ale tak to odbieram) Kowalskiej, że jak chce mieć robotę to ma iść do gina.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-05-09 o 14:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
No ja poczytałam, Ty widac nie.
Nie ponosiliby zadnych kosztów gdyby ta ustawa weszła do Prawa Pracy. Ale ponieważ jest sprzeczna z Prawem Pracy (który dopuszcza badania pracowników TYLKO związane z wykonywanym zawodem) koszty badań będą ponosic pracodawcy. Jak widac nie masz pojęcia o czym piszesz ![]() Cytat:
Edytowane przez awia Czas edycji: 2010-05-09 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=tiramisu_;19167668]
Cytat:
To, że nie rozumiesz świadczy tylko o poziomie twojej inteligencji i braku empatii a nie o tym, że ktoś nie ma prawa odmówić. Dla ludzi rozumnych PRZYMUS jest czymś obrzydliwym dla mnie też i dlatego min. powiem NIE |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Badania ginekologiczne nie mają zastosowania w Kodeksie Pracy i dlatego minister pracy je odrzucił jako bezzasadne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 | ||
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=asia_000;19168051]
Cytat:
---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
Twierdzisz, że za pomocą zwykłej morfologii krwi stwierdza się czy osoba choruje na chorobę zakaźną? ![]() A rak szyjki może byc powodowany przez wirusa, ale tego też nie wiesz jak widzę.. (oczywiscie nikt nikogo w pracy nim nie zarazi, chyba, że kogoś łączą zażyłe stosunki ![]() Edytowane przez tiramisu_ Czas edycji: 2010-05-09 o 15:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Rozeznanie
|
Osobiście uważam, że powinny być przymusowe badania. Wiele osób nieodpowiedzialnie podchodzi do spraw własnego zdrowia...narażając swoje życie. Zmuszając ludzi do chodzenia do lekarza, może a raczej na pewno zmniejszy liczbę osób chorych.
![]() |
![]() |
#236 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiele osób nieodpowiedzialnie prowadzi samochód - nagminnie przekraczając dozwoloną prędkość albo siadając za kółkiem po pijanemu. Stanowią realne zagrożenie nie tylko dla swojego życia, ale też dla życia innych. Zakażmy więc ruchu pojazdów. Na początek niech to będą osobowe, bo jednak jakiś transport towarów, czy usługi muszą się odbywać. Ile żyć uratowanych - jakieś 7 tys. rocznie. Nie wspominając o leczeniu ofiar, którym udało się przeżyć, nie wspominając o rentach dla tych, którzy doznali trwałego uszczerbku na zdrowiu. Nie wspominając o tym ile spalin wyeliminowano by w ten sposób ze środowiska, no i zamiast mościć dupsko za kierownicą kierowcy byliby zmuszeni ruszyć je - samo zdrowie, czyż nie? Więc? Edytowane przez kation Czas edycji: 2010-05-09 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | ||
Raczkowanie
|
[QUOTE=tiramisu_;19168275]
Cytat:
Cały czas podaję argumenty i prowadzę rzeczową dyskusję, przeczytaj mój pierwszy post na str.6 oraz wszystkie pozostałe. Nie mogę znaleźć jednak żadnego twojego argumentu, wszędzie tylko głupie buźki, teksty typu " nie rozumiem" i jak cię to "bawi". Nie potrafisz odeprzeć żadnego argumentu na tym forum. Przeraża mnie to, że wyśmiewasz się z gwałtu. Myślisz, że skoro to wyśmiewasz to ktoś dojdzie do wniosku, że masz rację a nam się tylko tak wydaje, że to coś bardzo złego... Głupi śmiech to nie argument. Pisze się kilkakrotnie. To tak na marginesie, pracowniku naukowy ![]() W jaki sposób dostrzegłaś, że nie słyszałam o HPV ? Napisałaś "widzę" chyba masz kłopoty ze wzrokiem ![]() Stwierdziłam, że rakiem szyjki macicy NIE MOŻNA się zarazić. Wirus HPV to nie rak i dopiero niedawno podano do wiadomości publicznej, że może on mieć związek z rakiem. I nie strasz wszystkich kobiet, u których wykryto HPV, że będą miały raka bo to nie prawda. ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak jeszcze byłem najemnikiem i robiłem badania okresowe to nikt nie wyznaczył mi lekarza do którego mam iść, sam sobie wybierałem. Będzie dokładnie tak samo z tymi badaniami czyli masz przedstawić lekarzowi medycyny pracy m.in. wyniki badań cytologicznych a go zupełnie nie interesuje u kogo te badania robiłaś!!! ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Biedulka, sama nie umiesz znaleźć ? Poza tym, że ciągle trąbili o tym w wiadomościach to masz linka, najbardziej wiarygodnego, treść samej ustawy na stronie Ministerstwa Zdrowia: http://bip.mz.gov.pl/index?mr=m12091...y=736&ma=14988 w razie gdybyś jeszcze nie mogła sobie poradzić to czytaj ten punkt: "8) sposób prowadzenia rejestru lekarzy uprawnionych do przeprowadzania badań lekarskich pracowników; z czego jasno wynika, że nie każdy lekarz będzie miał prawo wykonywać przymusową cytologię. Jeżeli dostałaś zaproszenie z NFZ to wiesz, że do wyboru było kilku lekarzy, w moim akurat nie było na liście lekarza, do którego chodzę bo przyjmuje on tylko prywatnie. Myślisz, że będą dorabiać prywatnych czy raczej zostawią kasę w NFZ ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się spojrzy na coś szerzej to można dojść do takich: Jeżeli coś jest obowiązkowo narzucone przez państwo musi być za darmo(pomijając, że nie jest bo płacimy na to podatki). Więc stąd lista lekarzy, którzy będą uprawnieni do tych badań za darmo!!! Będzie można udać się do lekarza z poza tej list ale oczywiście wtedy to badanie będzie płatne. Dodatkowo NFZ będzie super szczęśliwy jeśli kobiety będą robić te badania prywatnie(u lekarzy z poza listy) bo zaoszczędzi pieniądze!!! Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2010-05-09 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:21.