Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.II - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-13, 20:32   #3271
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość

Zdjecie Filipa boooskie!!! Ktory to bym tydzien ?
23 tydzień

dziękuję a filmik oglądam już dziś z 30 raz to jest dopiero efekt. polecam Wam 3d
Stary 2010-05-13, 20:55   #3272
anilkadro
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
piszecie o wyjazdach...
na lot samolotem bym się nie zdecydowała w ciąży...
Ja już leciałam 4 razy, w 4-tym tygodniu i 5-tym powrót (nawet jeszcze nie wiedziałam) i potem w dwa razy w 16-tym. I nic się nie działo, zniosłam to zdrowo i dzielnie

Chciałabym jeszcze w czerwcu przyjechać do Polski (póki mogę :P )
To będzie ok 28-29 tydzień i planowaliśmy samochodem ale nie wiem czy doba w aucie to jednak nie przesada, chociaż uwielbiamy obydwoje prowadzić i czas w podróży to czas dla nas: relaks, rozmowy, wspólne śpiewy
Ale samolotem jednak szybciej i mniej męcząco (dodam od razu że ciąża na szczęście wzorowa, bez żadnych zagrożeń)

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
no i dlatego ja podaję tc a nie miesiące
Ja też tak próbowałam ale zauważyłam że jak ktoś nie miał nic wspólnego z ciążą to nie łapie się w tygodniach i zwykle słyszałam pytanie uzupełniające np: "to który to miesiąc? "
No i się w sumie nie dziwie, bo kiedyś sama się w tym nie orientowałam.

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

naked21 śliczne te zdjęcia! I jaka jakość! Ja też byłam w 23tyg i 3 dni ale takich wyraźnych moja babka nie zrobiła (nie wiem czy sprzęt czy umiejętności) Jej oficjalna wersja była taka, że za wczesna ciąża na takie wyraźne zdjęcia. Teraz wiem, że coś chyba ściemniała
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-13, 21:02   #3273
Ray
Zakorzenienie

hehe mowilam ze niektorzy to ledwo znaja usg u mnie kazdy pisze inaczej gdzie jest lozysko moze ja mam jakies wedrujace lozysko ? dobrze ze dziecko chodz widza
Stary 2010-05-13, 21:23   #3274
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość

Aaneczka, na urlopie wychowawczym masz prawo do zasiłku macierzyńskiego z tytuł urodzenia kolejnego dziecka. Urodzenie kolejnego dziecka w czasie urlopu wychowawczego nie przerywa urlopu wychowawczego. Pracownica nie nabywa więc prawa do urlopu macierzyńskiego, ma jednak prawo do zasiłku macierzyńskiego

Tak, ale zasiłek taki jest w tym momencie skrócony o 14 dni
Szczęśliwa ciuszki super

kasienka oj Kochana, to teraz Was dopiero wydatki czekają
Też przez geodetów, wymiary, pomiary przechodziliśmy. Notariusze, gazownie etc...

No ale cóż byle na swoim

A dzidzie komunijna i chrzest to dziewuszki czy chłopaki? Bo widziałam ostatnio fajne i niedrogie złote łąńcuszki z medalikami na alledrogo, za niecałe 200zł za komplet

Ray spokojnie, w drugiej ciąży ponoć inaczej sie te ruchy czuje? Na pewno jest wszystko ok, ale jak masz
się denerwować, to biegnij może jutro na jakieś usg? Albo idź do swojego lekarza, niech serduszko chociaż
posłucha- mój tak robił jak nie robiliśmy usg, żebym się nie nerwowała. Bo po co masz myśleć?

Dziękuję za miłe słowa pociechy dziewczyny.

Kasik nie martw się rozstępami. Ja całe życie na dietach, trochę rozstępów już miałam, zauważyłam nowego na brzuchu, ale na szczęście jasny... Mój mąż mnie wyzywa, że będzie po prostu kolejny element do kochana i nie mam w ogóle o tym myśleć, bo on na Pawełku nie zamierza poprzestawać

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Dziewczyny gratuluję Filipka, Franka, Synka- niespodzianki, Córeczki
Wszystkim Wam: roza: od Cioci
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-13, 21:26   #3275
aaneczka1984
Zadomowienie

Widze że same dobre wieści....

Ja tez wpadam się pochwalić że synek to synek...wpgóle zdrowiutki jest i śliczniutki...
Niestety nie chciał nam się pokazać w całej okazałości, ale mam zdiecia troche z profilu... jutro wstawie
Tatus dumny bo kolejna kopia jego rośnie...tż ma górna warge tak troszke wysunieta, Domis tez taka ma no i maluszek w brzuszku też
ale się ciesze.... juz sobie wyobrażam wspólne zabawy synusiów za dwa - trzy lata, no i to podwójne co fotę kiedys wstawiałam łózko kupię

Astorianko...przykro mo...rozumie że jestes strasznie zawiedziona...
a ta ginke to normalnie bym
Buziole dla Was
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-13, 21:29   #3276
Maggie1983
Zakorzenienie

Dziewczynki, ja tak w wielkim skrocie po 10-godzinnej nasaidowce nad mgr po prostu mam serdecznie wszystkiego dosc

- wiec dziekuje za cieple slowa o brzuszkowym domku
- wszystkie brzuszki piekne
- ubranka cudniaste
- wizazowe bobasy najpiekniejsze
- Lisiczko witaj w rozowym klubie

a teraz ide spac, bo kregoslup mi peka
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-13, 22:23   #3277
Astorianka
Raczkowanie

Siedzę i zaraz zacznę ryczeć z żalu. Tak strasznie się dzisiaj nastawiałam (wiem, wiem, nie wolno się nastawiać), tak strasznie chciałam zobaczyć, dowiedzieć się.... a tu i naprawdę 20/21 tydzień to jest dobry czas na połówkowe a nie 24/25. Słyszałam jedynie bicie serca, nic więcej. Mam wrażenie, że po prostu jej się nie chciało i tyle, a zgarnąć 100 to spoko.

Przed chwilką rozmawiałam z bratową (lekarzem) i ona też nie widzi przeciwwskazań do usg. Jest też zaskoczona i lekko zbulwersowana opinią p. doktor o badaniach i witaminach... Kazała mi jeść witaminy bo jest nieciekawie jak poczytałam jej o mojej krwi.
.
I masz babo placek - kogo słuchać - internistki (świetnego lekarza) czy ginekologa prowadzącego?

I ja tak strasznie chciałam wiedzieć.... Normalnie ryczę z żalu.
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-13, 22:29   #3278
Zuziczka
Rozeznanie

Astorianko trzymaj sie! Ja tez mam usg dopiero w 22tygodniu, wazne ze Maluszek zdrowy!
Stary 2010-05-13, 22:58   #3279
kliwia7
Raczkowanie

Astorianko,tylko nie denerwuj się .Podaj namiary na ginke to my ją tu.Na pewno jej się nie chciało-wredny babsztyl.I co jej odbiło z tymi badaniami.Tak-USG wystarczą 3czy 4,ale co zaszkodzi 1 więcej?Oczywiście że z dzieckiem wszystko w porządku,ale dla spokoju ducha mogła zrobić!!!
Trzymaj się szybko zleci.

Edytowane przez kliwia7
Czas edycji: 2010-05-13 o 23:10
kliwia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 00:08   #3280
szokoladka74
Raczkowanie

Ray- nie martw się kochana tylko idź do lekarza, jak dziewczyny słusznie radzą, bo szkoda nerwów na domysły ( pamiętasz Weronisię? Tak się martwiła, a wszystko okazało się dobrze), a ty tylko siwych włosów się dorobisz

Lisica- witaj w dziewczynkowym fanklubie

Naked-śliczny ten Filipek ! Jaka dobra jakość zdjęcia, zazdroszczę. Moja mała wygląała jak ufo, bo tak owinięta pępowinką,że ledwo ją można było podejrzeć. Żałuję, bo marzyło mi się takie zdjęcie jak u ciebie.

Angelika- synek, to powód do dumy, szczególnie pierwszy

Zuziczko- bardzo mi się podobało zdjęcie, świetna kompozycja i kolorystyka. Ja tez lubię pstrykać , ale pociąga mnie makro , HDR i duży kontrast w krajobrazie

A ja mam hemoglobinę 10,2 więc standardowo dostałam receptę na Ascofer i ( co mnie zaskoczyło, bo dawno nie brałam) na Folik. Moze jakoś z rozbiegu go przepisał

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yhdgemrlojvrp.png

Edytowane przez szokoladka74
Czas edycji: 2010-05-14 o 00:10
szokoladka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 07:52   #3281
Majka232
Zakorzenienie

Cześć, raczej mnie nie pamiętacie, bo dosyć dawno się nie odzywałam, ale czytam Was regularnie.

Gratuluję wszystkim udanych usg i poznania płci Waszych dzieciaczków

U mnie leci 19 t.c. i niestety nie czuję jeszcze ruchów dzidzi, co mnie bardzo smuci, mimo, że wiem, że w pierwszej ciąży niektóre kobietki pierwsze ruchy czują nawet w 22-24 t.c.
Brzuszek mam niewielki, ale ostatnio trochę bardziej się uformował, bo wczoraj dostałam gratulacje od osób, które widują mnie codziennie i dopiero zauważyły mój Powód do radości
Kolejne usg – prenatalne mam za 1,5 tyg. (21 t.c.) – będzie ono bezpłatne, bo mam skierowanie i mam nadzieję, że wszystko w porządku z maleństwem i że nie będę musiała robić dodatkowego usg połówkowego, bo teraz dokładnie sprawdzą i pomierzą dzidziulka. Będzie to moje 5 usg od początku ciąży. Może teraz moje niesforne maleństwo pokaże czy mamusia ma racje co do swojego przeczucia co do płci, bo poprzednio gin. nie mogła nam rozpoznać płci na 100% (ok., nie ma na 100, to na 99%)

Niestety nadal męczą mnie silne bóle głowy i zastanawiam się nad homeopatią, ale muszę popytać o nią swoją gin. Mam też bóle z przodu pod prawym żebrem (pisałyście o tym) i nie wiem co to jest

Mam już jakieś 4-5 kg na plusie (w trakcie ciąży), ale przytyłam już przed ciążą, bo przyjmowałam hormony. Biust mam oooogrooomnyyyyyyyy. Na noc używam na zmianę Fissan i oliwkę Weleda, a na dzień Mustelę i Elancyl. Elancyl jest super na dzień, bo ma lekką konsystencję i łatwo się wchłania i ma przyjemny zapach.

Zdecydowaliśmy się już na wózek (tzn.ja się zdecydowałam , bo mój Tż uważa, że na jakiekolwiek zakupy i wybory jescze za wcześnie)– będzie X-lander XA lub Jedo Fyn 4 ds. Za pierwszym przemawia m.in. naciągana budka chroniąca przed wiatrem i słońcem i fajny wygląd, a za drugim przekładana rączka w spacerówce. Gdyby X-lander miał te funkcję byłabym na niego zdecydowana w 100%.

Sprzedawca doradzał mi x-lander i mówił, że mieli sporo reklamacji na jedo (np.na pękające ramy), ale na pewno co sprzedawca to opinia. Kolor będzie najprawdopodobniej czerwony ewentualnie niebieski.

Ależ się rozpisałam, sorry…

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-05-14 o 07:53
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 08:42   #3282
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Cześć, raczej mnie nie pamiętacie, bo dosyć dawno się nie odzywałam, ale czytam Was regularnie.

Zdecydowaliśmy się już na wózek (tzn.ja się zdecydowałam , bo mój Tż uważa, że na jakiekolwiek zakupy i wybory jescze za wcześnie)– będzie X-lander XA lub Jedo Fyn 4 ds. Za pierwszym przemawia m.in. naciągana budka chroniąca przed wiatrem i słońcem i fajny wygląd, a za drugim przekładana rączka w spacerówce. Gdyby X-lander miał te funkcję byłabym na niego zdecydowana w 100%.

Sprzedawca doradzał mi x-lander i mówił, że mieli sporo reklamacji na jedo (np.na pękające ramy), ale na pewno co sprzedawca to opinia. Kolor będzie najprawdopodobniej czerwony ewentualnie niebieski.

A ja pamiętam

widzę że wózki wybrałaś te same co ja i mój sprzedawca też bardziej jest za x landerem i ja też się na niego zdecyduje tylko model z 2009 jest trochę tańszy a ja różnic nie widzę z modelem 2010 ja wybieram kolor oliwkowy:0

Ja jadę dziś z TŻ do rodziców oboje jesteśmy ztego samego miasta więc odwiedzimy oboje. Będziemy się chwalić filmikiem z połówkowego. Ja zostaje do Środy bo tak jak pisałam mam bierzmowanie u siostrzenicy a TŻ nie chce brać urlopu bo potem na Chorwację chcemy zostawić no i po porodzie. A jeszcze dziś dostał telefon że zabieg na kolano będzie w lipcu a nie w grudniu. To spoko bo chciałam żeby mu zrobili przed porodem bo będzie miłą rekonstrukcję więzadeł kolanowych i miesiąc chodzenia w stabilizatorze kulach a po porodzie to tal średnio bym miała możliwość się nim zająć. Ale na szczęście znalazł się termin w lipcu więc zaraz po wakacjach w Chorwacji będzie zabieg .
Mój Franek dziś szaleje od 4 rano aż się dziwie że tak go czuję
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 08:45   #3283
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Majka232 nie martw się brakiem ruchów, bo przy pierwszej ciąży czuć zwykle od 20 tygodnia i później co do kolejnego usg, radziłabym Ci dobrze wybrać specjalistę jest to bardzo ważne badanie, musi je robić fachowiec z prawdziwego zdarzenia

wg zabobonów bóle głowy wskazują na chłopczyka ja miałam bardzo często bóle, ale nic nie brałam. wystarczył relaks, czasem masaż czy drzemka.

pozdrawiam Cię
Stary 2010-05-14, 08:47   #3284
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
ja sie bede powtarzac.. ale niestety ciagle sie martwie o moje ruchy dziecka... nie wem ja mam zle przeczucia taka kobieca intuicja i nie daje mi to spokoju..
w sobote 20 tydzien bedzie lecial a nie czuje niz poza jakims puknieciem raz ma 4 dni i w 100% nie jestem pewna czy to to...
no ale nie ma przecież takiej reguły, że w kolejnej ciąży czuje się ruchy wcześniej. Na pewno jest wszystko dobrze a za parę dni maluch tak się rozbryka, że jeszcze będziesz miała dosyć

Byłam wczoraj na wizycie. Wszystko w porządku, dostałam kolejne skierowanie do laboratorium- mam zrobić za 2 tyg (m.in ta nieszczęsna glukoza- 75 g bleee). No i w razie potrzeby brać no-spę na mój twardy brzuszek. No ale zdziwiłam się trochę, bo lekarka powiedziała, że jednorazowe branie no-spy w zasadzie nic nie daje, działa raczej tylko na psychikę i żeby uzyskać odpowiednie działanie, powinno się brać tabletki przez 2-3 dni (potem można odstawić)
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 08:52   #3285
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość

wg zabobonów bóle głowy wskazują na chłopczyka ja miałam bardzo często bóle, ale nic nie brałam. wystarczył relaks, czasem masaż czy drzemka.

pozdrawiam Cię
to u mnie te zabobony się sprawdzają . Boli nie głowa wieczorami i rano tak jakby zatoki ale kataru nei mam. Kupiłam apap ale jeszcze nie wzięłam jak bardzo będzie boleć to wezmę na razie wolę się ograniczyć z lekami

Cytat:

Byłam wczoraj na wizycie. Wszystko w porządku, dostałam kolejne skierowanie do laboratorium- mam zrobić za 2 tyg (m.in ta nieszczęsna glukoza- 75 g bleee). No i w razie potrzeby brać no-spę na mój twardy brzuszek. No ale zdziwiłam się trochę, bo lekarka powiedziała, że jednorazowe branie no-spy w zasadzie nic nie daje, działa raczej tylko na psychikę i żeby uzyskać odpowiednie działanie, powinno się brać tabletki przez 2-3 dni (potem można odstawić)
MI o nospie powiedziała dokładnie to samo brać przez kilka dni np dwie tabletki dziennie bo inaczej nie działają
Stary 2010-05-14, 08:55   #3286
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
MI o nospie powiedziała dokładnie to samo brać przez kilka dni np dwie tabletki dziennie bo inaczej nie działają
ja mam brać 3X1
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 09:00   #3287
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
23 tydzień

dziękuję a filmik oglądam już dziś z 30 raz to jest dopiero efekt. polecam Wam 3d
ja tez go ogladam co chwile

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość
śliczne te zdjęcia! I jaka jakość! Ja też byłam w 23tyg i 3 dni ale takich wyraźnych moja babka nie zrobiła (nie wiem czy sprzęt czy umiejętności) Jej oficjalna wersja była taka, że za wczesna ciąża na takie wyraźne zdjęcia. Teraz wiem, że coś chyba ściemniała
mi pan doktor powiedzial z emimo iz maja swietny sprzet ja jestem szczupla i zidus sie fajnie uklada to nie dokonca wsyztko widac bo lozysko jet na przedniej scianie i sa szumy i cienie itd.. wiec dupa... mimo ze tez mam wyrazne to nieumywaja sie do Filipka.. no ale nie mozna miec wszytkiego

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Widze że same dobre wieści....

Ja tez wpadam się pochwalić że synek to synek...wpgóle zdrowiutki jest i śliczniutki...
Niestety nie chciał nam się pokazać w całej okazałości, ale mam zdiecia troche z profilu... jutro wstawie
Tatus dumny bo kolejna kopia jego rośnie...tż ma górna warge tak troszke wysunieta, Domis tez taka ma no i maluszek w brzuszku też
ale się ciesze.... juz sobie wyobrażam wspólne zabawy synusiów za dwa - trzy lata, no i to podwójne co fotę kiedys wstawiałam łózko kupię
gratuluje

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Siedzę i zaraz zacznę ryczeć z żalu. Tak strasznie się dzisiaj nastawiałam (wiem, wiem, nie wolno się nastawiać), tak strasznie chciałam zobaczyć, dowiedzieć się.... a tu i naprawdę 20/21 tydzień to jest dobry czas na połówkowe a nie 24/25. Słyszałam jedynie bicie serca, nic więcej. Mam wrażenie, że po prostu jej się nie chciało i tyle, a zgarnąć 100 to spoko.
ja witaminy jem bo wiem ze u mnie do anemi niedaleko.... wiec ok.. a co do usg to tez bylam raz zawiedziona ze niemialam bylam nastawiona a tu dupa bo pan doktor niewidzi potrzeby bu... ale teraz jestem u innego i on robi zawsze

Cytat:

ja tez sie zastanawiam nad xlanderem wczoraj z mezem duzo o tym czytalismy i jestesy zdecydpowani na xq albo xa ale fotelik z maxi cosi cabrio fix z baza easy base... wiec wyjdzie nam to strasznie drogo.. poszukamy moze wozka na allegro zeby fotelik kupic nowy albo cos...
powiedz mi czy ty widzialas tego jedo? przeklada mu sie raczka czy jest tylko moliwosc montowania siedziska w rozne strony.. bo ja czytalam ze nie ma jedo przekladanej raczki.. i ze zadne wozki nie maja te ktore maja te przednie kolka obrotowe itd... ale nie jestem pewna.. bo mi na tej raczce tez zalezalo ale odpuscilismy bo niby nie maja jak sa te przednie skretne.. i teraz mnie zaskoczylas..

Cytat:
no ale nie ma przecież takiej reguły, że w kolejnej ciąży czuje się ruchy wcześniej. Na pewno jest wszystko dobrze a za parę dni maluch tak się rozbryka, że jeszcze będziesz miała dosyć

ciesze sie ze wszytko ok
a nospe tz mi lekarz mowil ze jak mnie boli to niby ok ale powinno sie 2 dni brac

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-05-14 o 09:21
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 09:02   #3288
aaww
Raczkowanie

Cytat:
A jeszcze dziś dostał telefon że zabieg na kolano będzie w lipcu a nie w grudniu. To spoko bo chciałam żeby mu zrobili przed porodem bo będzie miłą rekonstrukcję więzadeł kolanowych i miesiąc chodzenia w stabilizatorze kulach a po porodzie to tal średnio bym miała możliwość się nim zająć. Ale na szczęście znalazł się termin w lipcu więc zaraz po wakacjach w Chorwacji będzie zabieg .
Mój Franek dziś szaleje od 4 rano aż się dziwie że tak go czuję
Mój TŻ też czeka na ten zabieg! (efekt grania w piłkę z kolegami) i mocno się zastanawiamy kiedy go przeprowadzić. Chyba im wcześniej tym lepiej, bo potem będę potrzebować sprawnego Tatusia do pomocy
Trzymam kciuki za kolanka naszych mężczyzn!
Stary 2010-05-14, 09:17   #3289
malwina1204
Rozeznanie

tak piszecie o tym USG 3d / 4d że chyba się wybiore chodz mój gin powiedział ze nie jest mi konieczne.Czy ja musze mu mówić że idę??Chce mieć pamiątke filmik i zobaczyć moję/mojego maluszka Czy ja mogę iść bez problemu?? Tylko u mnie w miescie to chyba nie ma musiała bym się dowiedzieć ile kosztuje takie USG??I od którego tygodnia można go zrobić??Bo ja jestem 16/17tc.

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 09:18   #3290
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I

Dziewczyny tak dużo piszecie, że nie jestem w stanie tego wszystkiego opanować i przeczytać

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Mój też mnie pocieszał... Jest kochany, ale chyba muszę ten etap egoistycznych myśli przejść i tyle. Wiem, że wszystko dla małego. Ale to nie zmienia faktu, że jak zobaczyłam te rozstępy, to jakby ktoś mnie obuchem w łeb walnął! No nic, kobiecość nadciąga i jakoś wcale mi się ona bardzo nie podoba
Myślę, że się do tego przyzwyczaisz.

Pamiętam w okresie dojrzewania jak zaczęły mi rosnąć włoski pod pachami to byłam taka nieszczęśliwa Nie mogłam zrozumieć do czego mi one, skoro i tak mam je golić i dlaczego tak - aż do końca życia (chociaż to nie prawda, bo w starszym wieku podobno przestają rosnąć ). Potem przyszedł etap akceptacji dla włosków Myślę, że z rozstępami będzie podobnie.

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Tak samo sie poczulam jak zobaczylam rozstepy na piersiach.
Ale akurat piersi to od zawsze moja obsesja.
Nigdy do wielkich nie nalezaly, ale zawsze byly baardzo jedrne, sterczace. TZ tez zawsze sie to podobalo. Pamietam jak kiedys siedzialam, a on im sie przygladal i pytal, czy tam nie ma jakis silikonow, ze tak ladnie "stoja".
I teraz dzien w dzien ogladam piersi w lustrze czy aby nie ida za mocno w dol Trzeba sie uspokoic i wziac za siebie. Rozstepy same w sobie tak mi nie przeszkadzaja. U nas w rodzinie nikt specjalnie duzych rozstepow nie mial. Bardziej sie boje tego, ze po porodzie piersi obwisna... Na dobry stanik mnie nie stac, z reszta ja w ogole stanikow nie lubie. I co tu robic
W kwestii piersi chciałabym przynieść pociechę

Blisko 2 lata temu intensywnie się odchudzałam (w sumie zrzuciłam wtedy jakieś 15 kg). Możesz sobie wyobrazić co się stało z moimi wielkimi piersiami - zawisły puste worki smętnie w okolicy brzucha... Byłam szczupła, ale z fajnych piersi nic nie zostało . Basen oraz kremy ujędrniające biust naprawiły moje piersi w ciągu pół roku - nie były one takie super jak przed schudnięciem ale wróciły na odpowiednią wysokość na klatce piersiowej a z czasem skóra się ujędrniła i piersi przestały być puste i wiszące.

Jesteś młodziutka i twoje ciało bez większych problemów odzyska jędrność jeśli się tylko postarasz i dasz mu szansę

Cytat:
Napisane przez starapanna Pokaż wiadomość
Dziewczynki, dziekuje za informacje odnosnie daty 1 ruchow.
Aniu, ciuszki cudne, ja tez takie chce.
Czy wybralybyscie sie w podroz samochodem w 32 tyg (650km w jedna strone, w Polsce, w sierpniu)? Musze dzis podjac decyzje.
To zależy. Jeśli samochód miałby klimatyzację i miałabym możliwość postojów "na żądanie" to tak. Nieklimatyzowanym nie wybrałabym się nawet nie będąc w ciąży. Pamiętam wyprawę na Mazury sprzed kilku lat (dla nas to ok. 800 km) myślałam, że umrę po drodze

Ja się niedługo wybieram do znajomych na wesele (w czerwcu) i też mamy jakieś 300-400 km i myślę, że bez trudu dam radę, ale to nie będzie jeszcze taka wysoka ciąża.

Cytat:
poznajcie Filipka
Filipek jest śliczny i strasznie słodki
Stary 2010-05-14, 09:33   #3291
Astorianka
Raczkowanie

Cytat:

[QUOTE=Klarissa;19290203]

Ja też pytałam o jedo w sklepie i tu mi doradzali.... chyba co sklep to inne opinie. Mój mówił, że to jeden z wózków na których prawie w ogóle nie ma reklamacji, a jak jakieś nawet są to serwis działa piorunem. Rozmawiałam też z jedną mamą, która ma jedo fyn pokazała mi wózek "w praktyce" i chcę go mieć.
X-lander jest dla mnie zbyt plastikowy (jeżeli chodzi o gondolę) i mały. A przecież zima czyli więcej ciuszków i śpiworek przede mną. nie chcę żeby starczył jedynie na 2-3 miesiące.
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 09:33   #3292
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez aaww Pokaż wiadomość
Mój TŻ też czeka na ten zabieg! (efekt grania w piłkę z kolegami) i mocno się zastanawiamy kiedy go przeprowadzić. Chyba im wcześniej tym lepiej, bo potem będę potrzebować sprawnego Tatusia do pomocy
Trzymam kciuki za kolanka naszych mężczyzn!
No ja też wyszłam z założenia że im wcześniej tymlepiej a najpierw nam powiedzieli o grudniu i trchę kiepsko ale ne szczęśni koljka sięzmniejsza bo ludzie zapisują się do kilku szpitali na raz a potem rezygnuja teraz TZ szczepi się i w lipcu na stół. Mój TŻ tez po graniu w kosza rozwalił to kolano Mam kolegę co miał ten zabieg w tym roku i nie jest tak strasznie. na początku rozważaliśmy prywatny zabieg żeby szybciej było ale kosztje to 10000tysięcy :conf used: więc czekamy na NFZ

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Blisko 2 lata temu intensywnie się odchudzałam (w sumie zrzuciłam wtedy jakieś 15 kg). Możesz sobie wyobrazić co się stało z moimi wielkimi piersiami - zawisły puste worki smętnie w okolicy brzucha... Byłam szczupła, ale z fajnych piersi nic nie zostało . Basen oraz kremy ujędrniające biust naprawiły moje piersi w ciągu pół roku - nie były one takie super jak przed schudnięciem ale wróciły na odpowiednią wysokość na klatce piersiowej a z czasem skóra się ujędrniła i piersi przestały być puste i wiszące.

Jesteś młodziutka i twoje ciało bez większych problemów odzyska jędrność jeśli się tylko postarasz i dasz mu szansę

Ja mam rozstępy na piersiach od bardzo dawna. Dobrze że os spodu i jak kostium kąpielowy zakładam to nie widać ale jakoś się tym nie przejmuje. Choć jak widzę jakie moja siostra ma rozstępy na brzuchu to nie to przeraża I ona twierdzi ze po porodzie jej dopiero wysły jak była w ciązy to nic nie widziała ani śladu a cała cąże stosowała drogie kremy na rozstępy
Stary 2010-05-14, 09:47   #3293
Eveliouses
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
Fajnie,że Majka poruszyła temat wózków.Ja wogóle niemam pojęcia jaki wybrać.Hmmm,tzn wiem,że wielofunkcyjny ale co dalej???
jak już macie jakieś doświadczenie w tej sprawie to proszę napiszcie,która jaki wózek wybrała.Mieszkamy poza miastem i są tu piękne miejsca na spacery ale co za tym idzie nie zawsze droga jest równa i asfaltowaRaczej wyboista i nie utwardzona więc napewno wybór wózka będzie miał znaczenie.
Dajcie znać mamuśki jakie wy wybrałyście poajzdy dla swoich pociech.Dodam,że skłaniam się bardziej w kierunku używanego wózka chyba z allegro,gdyż jak się tego trochę ostatnio naoglądałam to rzeczywiście całkiem fajne sprzęty można tam znaleźc.Zadbane i niedrogo.
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 09:51   #3294
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
A ja pamiętam

widzę że wózki wybrałaś te same co ja i mój sprzedawca też bardziej jest za x landerem i ja też się na niego zdecyduje tylko model z 2009 jest trochę tańszy a ja różnic nie widzę z modelem 2010 ja wybieram kolor oliwkowy:0
Miło, że mnie pamiętasz
"Udoskonalenia 2010:większa wkładka w spacerówce, budka naciągana do przodu, nowy podnóżek, nowe mocowanie barierki ochronnej, śpiworek (do osłonki na nóżki dopięty jest na suwak kaptur z polarową wyściółką)" i chyba skórzana rączka, ale może ona była już w modelu 2009.

Cytat:
Majka232 nie martw się brakiem ruchów, bo przy pierwszej ciąży czuć zwykle od 20 tygodnia i później co do kolejnego usg, radziłabym Ci dobrze wybrać specjalistę jest to bardzo ważne badanie, musi je robić fachowiec z prawdziwego zdarzenia

pozdrawiam Cię
O bólach głowy słyszałam, że wskazują na synka
Poza tym sprawdzałam w tej tabeli z miesiącem poczęcia i wiekiem kobiety i robiłam tez testy "na płeć" wyszło prawie 70% że chłopak, a od samego początku mam tez takie przeczucia, więc jak teraz się okaże, że panienka to mimo, że naprawdę jest mi wszystko jedno, to baaardzooo się zdziwię

Cytat:
Ja też pytałam o jedo w sklepie i tu mi doradzali.... chyba co sklep to inne opinie. Mój mówił, że to jeden z wózków na których prawie w ogóle nie ma reklamacji, a jak jakieś nawet są to serwis działa piorunem. Rozmawiałam też z jedną mamą, która ma jedo fyn pokazała mi wózek "w praktyce" i chcę go mieć.
X-lander jest dla mnie zbyt plastikowy (jeżeli chodzi o gondolę) i mały. A przecież zima czyli więcej ciuszków i śpiworek przede mną. nie chcę żeby starczył jedynie na 2-3 miesiące.
No właśnie wiem, że co osoba to opinia, po prostu oba wózki są super i tyle. Ja co do x-landera to słyszałam, że w spacerówce siedziska nie da się ustawić całkowicie do pionu, ale podobno można przeciąć jakąś linkę i wtedy się da. Zastanawia mnie to czy akurat moje dziecko będzie chciało patrzeć na mamę w czasie spacerów czy będzie wolało podziwiać świat, bo jak miałoby płakać, że mnie nie widzi to jedo ma funkcję montowania spacerówki w obie strony.

martucha84 - nie oglądałam jeszcze w sklepach jedo, a to czy rączka jest przekładana czy po prostu siedzisko montowane w dwie strony to bardzo istotne? Tzn. na pewno wygodnie gdy jest przekładana, bo można ją przestyawić w czasie spaceru, chociaż generalnie wolałabym, żeby moje baby siedziało przodem do kierunku jazdy i podziwiało to co dookoła Kurcze tyle jest "haczyków" do wypytania o funkcje wózków w sklepach, że najpierw spiszę wszystko na kartce a potem wybiorę się na poważne poszukiwania

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-05-14 o 09:54
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 09:56   #3295
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
:'( nie było usg... lekarka stwierdziła, że nie powinnam robić usg co miesiąc i że 3-4 na ciążę wystarczą, że za miesiąc będzie połówkowe i wtedy się wszystkiego dowiem... BUUUUUUUUUUUUUUUU Potem mnie opieprzyła za robienie wyników krwi co miesiąc kiedy ona chce co dwa i w ogóle jestem dzisiaj zdołowana...
Astorianka nie przejmuj się głupią babą... Zresztą, co lekarz. to inna opinia. Ja mam USG co 4 tyg. Lekarz dzięki temu upewnia się, ze z dzieckiem wszystko ok.
A badani u mnie też są co 2 mce, ale przeciez nie może Ci zabronić robić częściej, jesli chcesz.

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
J
Ja się tak nie odważę Ze mnie jest straszny zmarźluch, nawet teraz chodzę w kurtce, mam nadzieję że nie będę przegrzewać dziecka, tak jak moja mama mnie
ja też nie Wystarczy, ze oboje z mężem byliśmy w dzieciństwie przegrzewani i mamy teraz skutki (m.in. spadek odporności).

Cytat:
Cytat:
ja mam brać 3X1
a mój lekarz kazał brać No-Spę tylko sporadycznie. Zamiast niej Aspargin (magnez+potas) 3x2.

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
tak piszecie o tym USG 3d / 4d że chyba się wybiore chodz mój gin powiedział ze nie jest mi konieczne.Czy ja musze mu mówić że idę??Chce mieć pamiątke filmik i zobaczyć moję/mojego maluszka Czy ja mogę iść bez problemu??
ja tez bardzo bym chciała.
Mój gin powiedział, że to raczej komercja, bo dobry lekarz oceni, czy wszystko jest ok na zwykłym USG 2D. Ale za to podkreślił, że to wspaniała pamiątka. Dla rodziców i dziecka. Dlatego polecał nam to badanie, ale jeśli już się zdecydujemy, to mimo wszystko powinno być połączone z diagnostyką, a nie tylko samo obejrzenie sobie dziecka.
Nie musisz mówić swojemu lekarzowi o USG 3D.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-14, 10:00   #3296
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:

pozdrawiam Cię
Tam gdzie idę na to usg w 21 t.c. mają dobry sprzęt i myśle, że dokładnie wszystko sprawdzą, ale spyt. moją gin czy zrobić gdzieś jeszcze usg ok.23 t.c. Jeśli powie, że powinnam to się wybiorę
Stary 2010-05-14, 10:09   #3297
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
O bólach głowy słyszałam, że wskazują na synka
Poza tym sprawdzałam w tej tabeli z miesiącem poczęcia i wiekiem kobiety i robiłam tez testy "na płeć" wyszło prawie 70% że chłopak, a od samego początku mam tez takie przeczucia, więc jak teraz się okaże, że panienka to mimo, że naprawdę jest mi wszystko jedno, to baaardzooo się zdziwię
u mnie też niby ten kalendarz wskazuje na synka. Podobnie mówiła moja podświadomość
Ostatnio jednak zmieniły się moje przeczucia (i upodobania smakowe) i mam wrażenie, że to jednak dziewczynka. Wszyscy mi tak mówią. No i lekarz niby chłopaka nie widział, ale nie chciał powiedzieć, że to na pewno dziewczynka, bo sam nie był pewien.

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Fajnie,że Majka poruszyła temat wózków.Ja wogóle niemam pojęcia jaki wybrać.Hmmm,tzn wiem,że wielofunkcyjny ale co dalej???
jak już macie jakieś doświadczenie w tej sprawie to proszę napiszcie,która jaki wózek wybrała.Mieszkamy poza miastem i są tu piękne miejsca na spacery ale co za tym idzie nie zawsze droga jest równa i asfaltowaRaczej wyboista i nie utwardzona więc napewno wybór wózka będzie miał znaczenie.
Dajcie znać mamuśki jakie wy wybrałyście poajzdy dla swoich pociech.Dodam,że skłaniam się bardziej w kierunku używanego wózka chyba z allegro,gdyż jak się tego trochę ostatnio naoglądałam to rzeczywiście całkiem fajne sprzęty można tam znaleźc.Zadbane i niedrogo.
Eveliouses - na nierówne drogi na pewno pompowane koła.
Gdzieś wklejałam info nt wózków- tzn. czym się kierować przy wyborze wózka. Zaraz znajdę to dam Ci linka.
U nas (mieszkam na wsi, nie muszę wózka nigdzie wnosić) wygrał TAKO JumperX 3w1.

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Eveliouses znalazłam: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=2376

poza tym przejrzyj sobie ten wątek od strony 79 - na kilku stronach byla dyskusja o wózkach.
Stary 2010-05-14, 10:10   #3298
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
no widzisz co osoba to opoinie bo dla mnie te wozki xlandery sie siwetnie prowadza ito dla mnie jest najwazniejsze pompowane kola itd..
a ze ja rodze w sierpniu to bardziej na zimowy czas bedzie mi potrzebne juz siedzisko niz gondolka bo maluch bedzie mail 4 miesiace.. grudniu wiec znajac nasza zime..

Cytat:
martucha84 - nie oglądałam jeszcze w sklepach jedo, a to czy rączka jest przekładana czy po prostu siedzisko montowane w dwie strony to bardzo istotne? Tzn. na pewno wygodnie gdy jest przekładana, bo można ją przestyawić w czasie spaceru, chociaż generalnie wolałabym, żeby moje baby siedziało przodem do kierunku jazdy i podziwiało to co dookoła Kurcze tyle jest "haczyków" do wypytania o funkcje wózków w sklepach, że najpierw spiszę wszystko na kartce a potem wybiorę się na poważne poszukiwania
x lander tez ma mozliwosc w obie strony ale jednak raczka bylaby idealnym rozwiazniem
dokladnie tak jak pojade ogladac wozki to chyba spedze tam caly dzien
Stary 2010-05-14, 10:11   #3299
angelikaw
Zakorzenienie

My bardzo chcieliśmy XLandera, więc równiez go polecam. niestety za drogi na naszą kieszeń ;/
Stary 2010-05-14, 10:15   #3300
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
u mnie też niby ten kalendarz wskazuje na synka. Podobnie mówiła moja podświadomość
Ostatnio jednak zmieniły się moje przeczucia (i upodobania smakowe) i mam wrażenie, że to jednak dziewczynka. Wszyscy mi tak mówią. No i lekarz niby chłopaka nie widział, ale nie chciał powiedzieć, że to na pewno dziewczynka, bo sam nie był pewien.

Eveliouses - na nierówne drogi na pewno pompowane koła.
Gdzieś wklejałam info nt wózków- tzn. czym się kierować przy wyborze wózka. Zaraz znajdę to dam Ci linka.
U nas (mieszkam na wsi, nie muszę wózka nigdzie wnosić) wygrał TAKO JumperX 3w1.

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Eveliouses znalazłam: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=2376

poza tym przejrzyj sobie ten wątek od strony 79 - na kilku stronach byla dyskusja o wózkach.

Dziekuję zaraz wskakuje na tego linka !
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości