|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Ariena Twój nowy z LM jest bardzo interesujący, a ten biały z pomarańczowym środkiem
A łososiowego 3 pędowego masz może z giełdy kwiatowej z Gliwic ?? ja mam z stamtąd 3 pędowego ciemno fioletowego...Maja ja mam też dużo doniczek podziurkowanych a mój mąż twierdz, że je niszczę.... (ale jestem niedobra) ![]() Zmienniczka daj już spokój Twoim podopiecznym hehe jak nie będziesz w nich grzebać pewnie się odwdzięczą po kilku miesiącach nowymi korzonkami Kochana tylko nie grzeb w nich tyle wiem co mówie 3 miesiące temu kupiłam storka w sphagnu i kazało się, że wiekszosc korzeni schowanych w sphagnum zgniło bo w markecie go podlewali bardzo obficie, zostały tylko te schowane w korze...Wpakowałam gościa do grubej kory i zaparkowałam go na parapecie... na dzień dzisiejszy widać już przez doniczkę mnóstwo nowych korzonków i wygląda tak... i ciągle pęd przedłuża U mnie też problem z parapetami został mi 1 cały wolny na pólnocy czyli bez słoneczka prze cały dzień ![]() Czy któraś z Was trzyma na tym parapecie storki?? Ja się mają?? Przydałoby się trochę słoneczka i dla nas i dla naszych podopicznych bo pogoda nas nie rozpieszcza ostatnio....
|
|
|
|
#632 | |||
|
Zakorzenienie
|
Nie, tylko nawiliżaj.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Łososia kupiłam na giełdzie kwiatowej w Tychach. http://www.sgk.tychy.pl/ A właściwie TŻ na dzień kobiet kupił. Ślicznego masz tego żółtka
|
|
#633 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny piekne macie storki
![]() Moje storaski po przesadzeniu i zmianie podloza zaczynaja szalec,prawie wszystkie puszczaja nowe liscie i korzonki,rowniez przedluzaja pedy ![]() Pozdrawiam Was cieplutko
|
#634 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie taki sam
|
#635 |
|
Rozeznanie
|
Myślę o Tychach a piszę Gliwice (bo widziałam, że Ty mieszkasz w Gliwicach)
![]() A u mnie kolor żółtego po czasie też traci barwę po rozkwitnięciu jest kanarkowo - żółty, a poźniej blednie... Kolejna piękoność z pomarańczowym noskiem...
|
|
|
|
#636 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#637 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny, nie wiem jak to się stało, że dopiero tu trafiłam... też jestem maniaczką storczykową - przeglądam Wasze storczyki i się ślinię
. Ja mam coś koło 40 ale ostatnio miałam przejścia z wciornastkami i niestety niektóre straciłam bezpowrotnie
|
#638 |
|
Raczkowanie
|
Heeeelooooł
Za dużo pracy mam, za rzadko tu zaglądam![]() Ale mam też smutną wiadomość mój żółtasek nadal ma jakby owiędłe kwiaty i kilka pączków uschło...chyba chory jest, liście też ma takie dziwne, pofałdowane . Odizolowałam i jak przekwitnie to przesadzę.
|
#639 |
|
Zadomowienie
|
dziwczyny..polowanie zaliczam do udanych
![]() ponizej wklejam zdjecia. mam tylko kilka problemow w tym 1 powazny.. wiec blagam POMOZCIE !!!!!!!!!!! wiec tak. oczywiscie obydwa przesadzilam do nowego podloza chociaz wiem ze nie powinnam ale..ALE i tak musialam wlozyc je do przezroczystych doniczek bo w takich nie byly. wiec tak..fioletowy wydawal sie byc zadowolony ale jak wyjmowalam i osypalo sie podloze zobaczylam w podlozu cos dziwnego. fotki nie zrobilam ale wytlumacze o co chodzi. po wyjeciu z doniczki okazalo sie ze korzenie ma upchane do takiego jakiegos dziwnego koszyczka. gniotly sie w tym jak cholera. zdjelam i wygladaly jak 1 klocek. zaczelam delikatnie je rozdzielac(wiem wiem ..nie powinnam) bo wydawalo mi sie ze w srodku on gnije...albo ze jest wlozone cos co mi sie nie podoba(np jakas gabka) jednak nie dokopalam sie do sedna bo balam sie o korzenie, szczegolnie ze jest teraz w fazie kwitniecia. zostawilam go tak i wsadzilam do nowego podloza. gorzej wygladala sprawa z 2 kwiatuszkiem. kupilam go swiadoma ze ma mszyce (przeceniony byl i krzyczal o pomoc) nie moglam odejsc zostawiajac go na polce w takim stanie... po przyjsciu do domu przemylam wszystko lacznie z lodygami i kwiatami mieszanka z plynu do naczyn spirytusu salicylowego i wody. misternie. bawelnianym wacikiem bardzo delikatnie. wydaje mi sie ze zebralam wszystkie jajka i mszyce ale czasem doszukuje sie jeszcze pojedynczych sztuk. i teraz moje pytanie. czy to juz wystarczy czy konieczne jest spryskanie go czyms dodatkowo? po 2 czy powinnam go podlac?-popatrzcie na lodyge gl tuz przy ziemi. jest pomarsazczona. dodam ze kwiatek mial podgnite podloze (w sama pore go przekopalam)...ale korzenie byly ladne, biale i cale. obcielam kilka fragmentow lisci i 1 caly bo byly w oplakanym stanie i posypalam cynamonem. boje sie zeby nie pozarazal innych kwiatow, moze sie tak stac? czy poprostu te pozostale sztuki mszyc juz teraz same wygina od mikstury z plynem ktorym przemywalam liscie? blagam dopomozcie! a i jeszcze 1 pytanie. czy tego fioletowego tez powinnam podlac?
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-17 o 19:24 |
|
|
|
#640 |
|
Zadomowienie
|
i ten pomaranczyk
zawszony..tzn zamszycony
|
#641 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie storczykowe damy
I ja chcialabym się pochwalić swoimi ślicznosciami oto one:Biały z bordowo jagodową mordką ma 4 kwiaty oraz 15 nierozwiniętych pączków Cytrynowo budyniowy w jagodowe kropki ma 14 kwiatów oraz 8 nierozwiniętych pączków. Edytowane przez andzias82 Czas edycji: 2010-05-17 o 19:52 |
|
|
|
#642 |
|
Zadomowienie
|
Zmienniczko - cambrie nie muszą być w przezroczystych doniczkach...
|
|
|
|
#643 |
|
Przyczajenie
|
niestety mam problem z zaladowaniem zdjęc
spróbuję poźniej. pozdrawiam
|
|
|
|
#644 |
|
Przyczajenie
|
uff w końcu mi sie udało
|
|
|
|
#645 |
|
Rozeznanie
|
Moje nowe nabytki
![]() Choroba postępuje... Wnet nie będę miała miejsca na moje cudeńka...Jak znajdę troszkę czasu to poślę Wam zdjątka z wystawy storczyków, która odbyła się w kwietniu, w Sosnowcu. Tam to dopiero były okazy... Nie chciałam stamtąd wyjść. Edytowane przez anulcia_88 Czas edycji: 2010-05-17 o 20:53 |
|
|
|
#646 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Piekne masz okazy ten z 2 fotki mnie zauroczyl anulcia_88 i zmienniczka Wasze nowinki sa rownie piekne-na taka cambrie (jasniejsza) choruje jakies 2 tyg gdy tylko ja dorwe od razu biore ze soba![]() Pozdrawiam
|
#647 |
|
Rozeznanie
|
Anulcia mam takiego samego żółtego
super jesta miltonia piękna
Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-05-17 o 20:54 |
|
|
|
#648 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zmienniczka, pewnie się zdziwisz ale tym razem cię pochwalę, że grzebałaś w korzonkach! To co tam znalazłaś to było sphagnum i dobrze że to wywaliłaś, szkoda że nie w całości, bo to powoduje że korzenie gniją, zupełnie nie rozumiem czemu pchają to sphagnum z takim upodobaniem?! Tylko niepotrzebnie przesadzałaś cambrie do przezroczystych doniczek, one mają trochę inne wymagania niż phalaenopsisy, było sporo pisane o ich uprawie. Miałaś czytać forum! Za nieczytanie należy się lanie! Hehe, głupi nie wyczuje kiedy rymuje.
Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-17 o 21:10 |
|
|
|
|
#649 |
|
Rozeznanie
|
Teraz nie będę miała wyjścia i nowi lokatorzy zamieszkają na północnym oknie... jak Twoim się podoba to może moim tez się spodoba tylko, że u mnie to nie kuchnia tylko sypialnia...
|
|
|
|
#650 |
|
Zakorzenienie
|
Cudowne storasy , poszalałyście!
|
#651 |
|
Raczkowanie
|
Tak sobie teraz nadrabiam zaległości w czytaniu i dochodzę do wniosku że mój żółtek ma taki sam problem jak storczyk Hammie tzn. te powywijane płatki. Mój już chyba nie odżyje...
Hammie a jak Twój? Zregenerował się?
|
#652 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Majuś, ale powiedz mi, to co mam zrobic? boje sie ze zniszcze korzenie bo ja nie moge zobaczyc co jest w srodku tego klocka tak jest obrosniety korzeniami!!! co mam zrobic? boje sie ze jak uszkodze korzenie to zrzuci kwiaty... i bedzie mi smutno a znowu zostawic to? tez nie dobrze...wydaje mi sie ze tam jest napchane cos na wyglad waty? czy czegos wlochatego ale nie jestem pewna, troche wystawalo na dole...no i co dalej z tymi mszycami? i czy przesaadzic je do tych nie przezroczystych jesli mam i tak usunac tamto paskudztwo z korzonkow? nie wiem juz nic...
|
|
#653 |
|
Zadomowienie
|
W przyszłym tygodniu storczyki będą w Biedronce po 17,99
Oto link. Pewnie i tak nie będzie wyboru, a ja się czaję na konkretny kolor, bo brak miejsca na oknach, żeby kupować co rusz nowego storczyka
|
|
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
No nie mów, Biedronkowe są śliczniusie.
Jak ostatnio były u mnie w Biedronie to bły różne ciapki rzadko spotykane. A na jaki kolor polujesz?
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-05-17 o 23:31 |
|
|
|
#655 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak już zaczęłaś grzebać to wygrzeb to sphagnum do końca. Jak zrobisz to delikatnie to nic się korzonkom (i kwiatom) nie powinno stać, ostatecznie możesz resztki wypłukać pod bieżącą wodą. Cambrie potrzebują większej wilgotności i nie potrzebują okresu przesuszenia jak phalaenopsisy ale ja jakoś tego sphagnum nie trawię i jak tylko to widzę to dostaję białej gorączki. I powtarzam jeszcze raz: nie ma potrzeby przesadzać cambrie do przezroczystych doniczek, one świetnie czują się w tych białych czy czarnych czy w jakiej tam producent da. Po wyjęciu kwiatka, wymyj porządnie doniczkę i wsadź kolesia z powrotem. Co do mszyc, to przecieraj kwiatka aż znikną te dziady a przede wszystkim odseparuj kwiatka od innych żeby to cholerstwo nie przelazło na pozostałych twoich podopiecznych. Uffff, to by było na tyle. Do dzieła! Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-18 o 07:13 |
|
|
|
|
#656 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#657 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde, a ciekawe w który dzień dostawa będzie? w poniedziałek? czy w inny, od kiedy ta oferta, bo tż obiecał mi storaska na dzień mamy od dzieciaczków moich
, ale jak by były ciekawe kolory to drugiego sama bym sobie kupiła, akurat wypłata w poniedziałek, więc zaszaleję![]() , moje ostatnie z biedronki ładne korzenie miały, długo kwitły, jeden ten ciapek woskowy do tej pory od lutego kwitnie i ani jednego kwiatka nie zrzucił, a jak pięknie pachnie, więc ja tam pierwsza muszę być po dostawie![]() ![]() po kliknięciu na obrazek storka w tej reklamie takie coś wystkakuje, jakby faktyznie takie kolory dostali to fajnie by było
Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2010-05-18 o 07:47 |
|
|
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
trzeba bedzie isc i obadac te storki
|
|
|
|
#659 |
|
Zakorzenienie
|
Ja postanowiłam że kupię tylko, jeśli będzie jakiś unikatowy kolor
|
#660 |
|
Zadomowienie
|
Majus..jakbys zobaczyla korzenie to zrozumialabys wszystko..tego po prostu nie da sie wyjac..tymbardziej ze nie wiem czy w srodku jest cos rzeczywiscie...do tego koszyczka cos wkladaja napewno oprocz tych korzeni???
mszyce chyba wymarly nie widzialam juz rano ani 1 sztuki.jak daleko musi byc od innych kwiatow na wszelki wypadek? w sumie stoi teraz na 1 parapecie z innymi falkami ale nie przytulona do nich, odsunieta nieco dalej. mysle ze juz sie pozbylam tych dziadow ![]() dziewczyny przepiekne te wasze dziela..(troche sie na tym znam-studiuje plastyke )..dzialajcie, dzialajcie..a ja bede cieszyc swe oczeta ![]() w biedronasie dostawa mowicie? dobrze ze mam niedaleko ![]() zapomnialam nadmienic wczesniej, ze moj nowy nabytek-fioletowy ciapeczek pachnie jak kwiaciarnia ![]() a i mam jeszcze kilka waznych bardzo pytan. jak podlewac falki na reanimacji ktore siedza w keramzycie? i na ile wkladacie falki do namoczenia i jak sie podlewa cambrie? BARDZO PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ BO MUSZE DZIS JE PODLAC KONIECZNIE
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-18 o 09:16 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.

?? ja mam z stamtąd 3 pędowego ciemno fioletowego...

spróbuję poźniej.
pozdrawiam

Hehe, głupi nie wyczuje kiedy rymuje.