storczyk (orchidea) cz.III - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-17, 13:05   #631
doriskap
Rozeznanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Ariena Twój nowy z LM jest bardzo interesujący, a ten biały z pomarańczowym środkiem raz tylko spotkałam takiego, ale w nieciekawym stanie...
A łososiowego 3 pędowego masz może z giełdy kwiatowej z Gliwic ?? ja mam z stamtąd 3 pędowego ciemno fioletowego...

Maja ja mam też dużo doniczek podziurkowanych a mój mąż twierdz, że je niszczę.... (ale jestem niedobra)

Zmienniczka daj już spokój Twoim podopiecznym hehe jak nie będziesz w nich grzebać pewnie się odwdzięczą po kilku miesiącach nowymi korzonkami Kochana tylko nie grzeb w nich tyle wiem co mówie 3 miesiące temu kupiłam storka w sphagnu i kazało się, że wiekszosc korzeni schowanych w sphagnum zgniło bo w markecie go podlewali bardzo obficie, zostały tylko te schowane w korze...
Wpakowałam gościa do grubej kory i zaparkowałam go na parapecie... na dzień dzisiejszy widać już przez doniczkę mnóstwo nowych korzonków i wygląda tak... i ciągle pęd przedłuża

U mnie też problem z parapetami został mi 1 cały wolny na pólnocy czyli bez słoneczka prze cały dzień
Czy któraś z Was trzyma na tym parapecie storki?? Ja się mają??

Przydałoby się trochę słoneczka i dla nas i dla naszych podopicznych bo pogoda nas nie rozpieszcza ostatnio....
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 14:36   #632
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzi86 Pokaż wiadomość
kilka powetrznych korzeni jest sucha jak wiór- obciąć je?
Nie, tylko nawiliżaj.

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
wydaje mi sie za to ze moj falusek biedak odzywa, oblozylam mu te liscie wczoraj i wydaje mi sie ze sie troche uniosly i nie sa juz takie oklaple jak wczesniej bede kontynuowac zabiegi...
To się cieszę, kontynuuj.

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
Zmienniczka, nie obrażaj się tylko dawaj fotę bonsaia, fakt że buzia Ci się nie zamyka, ale my wszystko czytamy
Dokładnie, czytamy wszystko.

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
Ariena Twój nowy z LM jest bardzo interesujący, a ten biały z pomarańczowym środkiem raz tylko spotkałam takiego, ale w nieciekawym stanie...
A łososiowego 3 pędowego masz może z giełdy kwiatowej z Gliwic ?? ja mam z stamtąd 3 pędowego ciemno fioletowego...
Ja też rzadko widzę białki z pomarańczem.
Łososia kupiłam na giełdzie kwiatowej w Tychach. http://www.sgk.tychy.pl/ A właściwie TŻ na dzień kobiet kupił. Ślicznego masz tego żółtka Mój taki sam jakoś zbladł.
Stary 2010-05-17, 15:03   #633
bierka83
Zadomowienie

Dziewczyny piekne macie storki Ariena mam chyba tego samego bialego z pomaranczowym co Ty-dodaje fotki
Moje storaski po przesadzeniu i zmianie podloza zaczynaja szalec,prawie wszystkie puszczaja nowe liscie i korzonki,rowniez przedluzaja pedy Na dzien dzisiejszy mam ich 38 ale ciagle mi malo juz kombinuje zeby wyruszyc na polowanie i kupic jakiegos pieknotka
Pozdrawiam Was cieplutko
Stary 2010-05-17, 15:41   #634
Ariena
Zakorzenienie

Dokładnie taki sam śliczniusi
Stary 2010-05-17, 15:49   #635
doriskap
Rozeznanie

Myślę o Tychach a piszę Gliwice (bo widziałam, że Ty mieszkasz w Gliwicach)

A u mnie kolor żółtego po czasie też traci barwę po rozkwitnięciu jest kanarkowo - żółty, a poźniej blednie...

Kolejna piękoność z pomarańczowym noskiem...
Stary 2010-05-17, 15:58   #636
madzi86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
dostały i co? Zżółkły, czy po prostu zrobiły się pęcherze?
To raczej nie zniknie, tylko będzie, dopóki liść się nie zestarzeje.
Wczoraj w LM zakupiłam się w podłoże "exra" i czeka mnie małe grzebanko w kwiatkach.
gdzieś w necie wyczytałam, że to bordowe zabarwienie liści wskazuje na zbyt wysoki poziom światła, i że jeszcze troche i mogły być poparzone... ale może taka jego natura? Zadnych pęcherzy nie ma

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Absolutnie nie ucinaj korzeni powietrznych! Możesz je delikatnie spryskiwać wodą albo zanurzać w szklance albo obkładać mokrym papierem żeby je napoić żeby nie były takie wysuszone ale nie obcinaj!
Ok! Dzięki za radę
madzi86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 16:31   #637
Taani
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny, nie wiem jak to się stało, że dopiero tu trafiłam... też jestem maniaczką storczykową - przeglądam Wasze storczyki i się ślinię . Ja mam coś koło 40 ale ostatnio miałam przejścia z wciornastkami i niestety niektóre straciłam bezpowrotnie

W planach
Indochine PG/Zucchero /viloressi teint de neige/Qessence Missala/ Marrakech Aesop /Visa Robert Piguet/ tea for two
/ les parfums de rosine secrets de rose / Une Rose d'Amour

Taani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 17:24   #638
pucca87
Raczkowanie

Heeeelooooł Za dużo pracy mam, za rzadko tu zaglądam Ale mam dobre wieści widziałam dziś w LM storki od 15zł. Piękne...kolorowe, cudaczne, na pierwszy rzut oka zadbane...ale nie mogłam kupić, bo by mnie wydziedziczyli w domu
Ale mam też smutną wiadomość mój żółtasek nadal ma jakby owiędłe kwiaty i kilka pączków uschło...chyba chory jest, liście też ma takie dziwne, pofałdowane. Odizolowałam i jak przekwitnie to przesadzę.
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 19:14   #639
zmienniczka
Zadomowienie

dziwczyny..polowanie zaliczam do udanych

ponizej wklejam zdjecia.

mam tylko kilka problemow w tym 1 powazny.. wiec blagam POMOZCIE !!!!!!!!!!!

wiec tak. oczywiscie obydwa przesadzilam do nowego podloza chociaz wiem ze nie powinnam ale..ALE i tak musialam wlozyc je do przezroczystych doniczek bo w takich nie byly.

wiec tak..fioletowy wydawal sie byc zadowolony ale jak wyjmowalam i osypalo sie podloze zobaczylam w podlozu cos dziwnego. fotki nie zrobilam ale wytlumacze o co chodzi. po wyjeciu z doniczki okazalo sie ze korzenie ma upchane do takiego jakiegos dziwnego koszyczka. gniotly sie w tym jak cholera. zdjelam i wygladaly jak 1 klocek. zaczelam delikatnie je rozdzielac(wiem wiem ..nie powinnam) bo wydawalo mi sie ze w srodku on gnije...albo ze jest wlozone cos co mi sie nie podoba(np jakas gabka) jednak nie dokopalam sie do sedna bo balam sie o korzenie, szczegolnie ze jest teraz w fazie kwitniecia. zostawilam go tak i wsadzilam do nowego podloza.

gorzej wygladala sprawa z 2 kwiatuszkiem. kupilam go swiadoma ze ma mszyce (przeceniony byl i krzyczal o pomoc) nie moglam odejsc zostawiajac go na polce w takim stanie...

po przyjsciu do domu przemylam wszystko lacznie z lodygami i kwiatami mieszanka z plynu do naczyn spirytusu salicylowego i wody. misternie. bawelnianym wacikiem bardzo delikatnie. wydaje mi sie ze zebralam wszystkie jajka i mszyce ale czasem doszukuje sie jeszcze pojedynczych sztuk. i teraz moje pytanie. czy to juz wystarczy czy konieczne jest spryskanie go czyms dodatkowo?

po 2 czy powinnam go podlac?-popatrzcie na lodyge gl tuz przy ziemi. jest pomarsazczona. dodam ze kwiatek mial podgnite podloze (w sama pore go przekopalam)...ale korzenie byly ladne, biale i cale.

obcielam kilka fragmentow lisci i 1 caly bo byly w oplakanym stanie i posypalam cynamonem.

boje sie zeby nie pozarazal innych kwiatow, moze sie tak stac? czy poprostu te pozostale sztuki mszyc juz teraz same wygina od mikstury z plynem ktorym przemywalam liscie? blagam dopomozcie!

a i jeszcze 1 pytanie. czy tego fioletowego tez powinnam podlac?

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-05-17 o 19:24
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 19:20   #640
zmienniczka
Zadomowienie

i ten pomaranczyk zawszony..tzn zamszycony

Stary 2010-05-17, 19:34   #641
andzias82
Przyczajenie

Witam wszystkie storczykowe damy I ja chcialabym się pochwalić swoimi ślicznosciami oto one:
Biały z bordowo jagodową mordką ma 4 kwiaty oraz 15 nierozwiniętych pączków
Cytrynowo budyniowy w jagodowe kropki ma 14 kwiatów oraz 8 nierozwiniętych pączków.

Edytowane przez andzias82
Czas edycji: 2010-05-17 o 19:52
andzias82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 19:42   #642
Kasiarzynek
Zadomowienie

Zmienniczko - cambrie nie muszą być w przezroczystych doniczkach...
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 19:52   #643
andzias82
Przyczajenie

niestety mam problem z zaladowaniem zdjęc spróbuję poźniej. pozdrawiam
Stary 2010-05-17, 20:27   #644
andzias82
Przyczajenie

uff w końcu mi sie udało
Stary 2010-05-17, 20:42   #645
anulcia_88
Rozeznanie

Moje nowe nabytki

Choroba postępuje... Wnet nie będę miała miejsca na moje cudeńka...

Jak znajdę troszkę czasu to poślę Wam zdjątka z wystawy storczyków, która odbyła się w kwietniu, w Sosnowcu. Tam to dopiero były okazy... Nie chciałam stamtąd wyjść.

Edytowane przez anulcia_88
Czas edycji: 2010-05-17 o 20:53
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 20:48   #646
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andzias82 Pokaż wiadomość
uff w końcu mi sie udało
Witam
Piekne masz okazy ten z 2 fotki mnie zauroczyl Niech kwitna dlugo i zdrowo.

anulcia_88 i zmienniczka Wasze nowinki sa rownie piekne-na taka cambrie (jasniejsza) choruje jakies 2 tyg gdy tylko ja dorwe od razu biore ze soba

Pozdrawiam
Stary 2010-05-17, 20:52   #647
doriskap
Rozeznanie

Anulcia mam takiego samego żółtego super jest
a miltonia piękna

Edytowane przez doriskap
Czas edycji: 2010-05-17 o 20:54
Stary 2010-05-17, 21:06   #648
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
U mnie też problem z parapetami został mi 1 cały wolny na pólnocy czyli bez słoneczka prze cały dzień
Czy któraś z Was trzyma na tym parapecie storki?? Ja się mają?
Ja mam 11 storczyków na północnym parapecie i tam rosną mi najlepiej. Nie wiem, może to zasługa że stoją w kuchni, bo mają wilgotno od gotowania i świeże powietrze bo okno prawie cały dzień uchylone. Jeśli o mnie chodzi północne okno jest THE BEST!

Zmienniczka, pewnie się zdziwisz ale tym razem cię pochwalę, że grzebałaś w korzonkach! To co tam znalazłaś to było sphagnum i dobrze że to wywaliłaś, szkoda że nie w całości, bo to powoduje że korzenie gniją, zupełnie nie rozumiem czemu pchają to sphagnum z takim upodobaniem?! Tylko niepotrzebnie przesadzałaś cambrie do przezroczystych doniczek, one mają trochę inne wymagania niż phalaenopsisy, było sporo pisane o ich uprawie. Miałaś czytać forum! Za nieczytanie należy się lanie! Hehe, głupi nie wyczuje kiedy rymuje.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-05-17 o 21:10
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 21:20   #649
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Ja mam 11 storczyków na północnym parapecie i tam rosną mi najlepiej. Nie wiem, może to zasługa że stoją w kuchni, bo mają wilgotno od gotowania i świeże powietrze bo okno prawie cały dzień uchylone. Jeśli o mnie chodzi północne okno jest THE BEST!
Teraz nie będę miała wyjścia i nowi lokatorzy zamieszkają na północnym oknie... jak Twoim się podoba to może moim tez się spodoba tylko, że u mnie to nie kuchnia tylko sypialnia...
Stary 2010-05-17, 21:25   #650
Ariena
Zakorzenienie

Cudowne storasy , poszalałyście!
Stary 2010-05-17, 21:53   #651
pucca87
Raczkowanie

Tak sobie teraz nadrabiam zaległości w czytaniu i dochodzę do wniosku że mój żółtek ma taki sam problem jak storczyk Hammie tzn. te powywijane płatki. Mój już chyba nie odżyje...
Hammie a jak Twój? Zregenerował się?
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 22:02   #652
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:

Zmienniczka, pewnie się zdziwisz ale tym razem cię pochwalę, że grzebałaś w korzonkach! To co tam znalazłaś to było sphagnum i dobrze że to wywaliłaś, szkoda że nie w całości, bo to powoduje że korzenie gniją, zupełnie nie rozumiem czemu pchają to sphagnum z takim upodobaniem?! Tylko niepotrzebnie przesadzałaś cambrie do przezroczystych doniczek, one mają trochę inne wymagania niż phalaenopsisy, było sporo pisane o ich uprawie. Miałaś czytać forum! Za nieczytanie należy się lanie! Hehe, głupi nie wyczuje kiedy rymuje.

Majuś, ale powiedz mi, to co mam zrobic? boje sie ze zniszcze korzenie bo ja nie moge zobaczyc co jest w srodku tego klocka tak jest obrosniety korzeniami!!! co mam zrobic? boje sie ze jak uszkodze korzenie to zrzuci kwiaty... i bedzie mi smutno a znowu zostawic to? tez nie dobrze...wydaje mi sie ze tam jest napchane cos na wyglad waty? czy czegos wlochatego ale nie jestem pewna, troche wystawalo na dole...

no i co dalej z tymi mszycami? i czy przesaadzic je do tych nie przezroczystych jesli mam i tak usunac tamto paskudztwo z korzonkow?

nie wiem juz nic...

Stary 2010-05-17, 22:20   #653
evilcia
Zadomowienie

W przyszłym tygodniu storczyki będą w Biedronce po 17,99 Oto link. Pewnie i tak nie będzie wyboru, a ja się czaję na konkretny kolor, bo brak miejsca na oknach, żeby kupować co rusz nowego storczyka
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-17, 23:29   #654
Ariena
Zakorzenienie

No nie mów, Biedronkowe są śliczniusie. Jak ostatnio były u mnie w Biedronie to bły różne ciapki rzadko spotykane. Kurde tylko co....znowu se kupie??
A na jaki kolor polujesz?

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-05-17 o 23:31
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 07:10   #655
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
Majuś, ale powiedz mi, to co mam zrobic? boje sie ze zniszcze korzenie bo ja nie moge zobaczyc co jest w srodku tego klocka tak jest obrosniety korzeniami!!! co mam zrobic? boje sie ze jak uszkodze korzenie to zrzuci kwiaty... i bedzie mi smutno a znowu zostawic to? tez nie dobrze...wydaje mi sie ze tam jest napchane cos na wyglad waty? czy czegos wlochatego ale nie jestem pewna, troche wystawalo na dole...

no i co dalej z tymi mszycami? i czy przesaadzic je do tych nie przezroczystych jesli mam i tak usunac tamto paskudztwo z korzonkow?

nie wiem juz nic...
Powoli. Spokojnie. Oddychaj głęboko. Policz do dziesięciu. Jak już zaczęłaś grzebać to wygrzeb to sphagnum do końca. Jak zrobisz to delikatnie to nic się korzonkom (i kwiatom) nie powinno stać, ostatecznie możesz resztki wypłukać pod bieżącą wodą. Cambrie potrzebują większej wilgotności i nie potrzebują okresu przesuszenia jak phalaenopsisy ale ja jakoś tego sphagnum nie trawię i jak tylko to widzę to dostaję białej gorączki. I powtarzam jeszcze raz: nie ma potrzeby przesadzać cambrie do przezroczystych doniczek, one świetnie czują się w tych białych czy czarnych czy w jakiej tam producent da. Po wyjęciu kwiatka, wymyj porządnie doniczkę i wsadź kolesia z powrotem.

Co do mszyc, to przecieraj kwiatka aż znikną te dziady a przede wszystkim odseparuj kwiatka od innych żeby to cholerstwo nie przelazło na pozostałych twoich podopiecznych. Uffff, to by było na tyle. Do dzieła!

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-05-18 o 07:13
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 07:15   #656
hammie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Hammie a jak Twój? Zregenerował się?
chyba taka jego uroda poprostu.. nadal ma niektore poywijane, ale jak sie na niego patrzy to raczej wyglada na zdrowego storczyka
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 07:44   #657
jola2243
Zakorzenienie

Kurde, a ciekawe w który dzień dostawa będzie? w poniedziałek? czy w inny, od kiedy ta oferta, bo tż obiecał mi storaska na dzień mamy od dzieciaczków moich, ale jak by były ciekawe kolory to drugiego sama bym sobie kupiła, akurat wypłata w poniedziałek, więc zaszaleję, moje ostatnie z biedronki ładne korzenie miały, długo kwitły, jeden ten ciapek woskowy do tej pory od lutego kwitnie i ani jednego kwiatka nie zrzucił, a jak pięknie pachnie, więc ja tam pierwsza muszę być po dostawie

po kliknięciu na obrazek storka w tej reklamie takie coś wystkakuje, jakby faktyznie takie kolory dostali to fajnie by było

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243

Edytowane przez jola2243
Czas edycji: 2010-05-18 o 07:47
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 07:59   #658
hammie
Zakorzenienie

trzeba bedzie isc i obadac te storki
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 08:59   #659
Ariena
Zakorzenienie

Ja postanowiłam że kupię tylko, jeśli będzie jakiś unikatowy kolor
Stary 2010-05-18, 09:09   #660
zmienniczka
Zadomowienie

Majus..jakbys zobaczyla korzenie to zrozumialabys wszystko..tego po prostu nie da sie wyjac..tymbardziej ze nie wiem czy w srodku jest cos rzeczywiscie...do tego koszyczka cos wkladaja napewno oprocz tych korzeni???

mszyce chyba wymarly nie widzialam juz rano ani 1 sztuki.jak daleko musi byc od innych kwiatow na wszelki wypadek? w sumie stoi teraz na 1 parapecie z innymi falkami ale nie przytulona do nich, odsunieta nieco dalej. mysle ze juz sie pozbylam tych dziadow

dziewczyny przepiekne te wasze dziela..(troche sie na tym znam-studiuje plastyke )..dzialajcie, dzialajcie..a ja bede cieszyc swe oczeta

w biedronasie dostawa mowicie? dobrze ze mam niedaleko

zapomnialam nadmienic wczesniej, ze moj nowy nabytek-fioletowy ciapeczek pachnie jak kwiaciarnia

a i mam jeszcze kilka waznych bardzo pytan. jak podlewac falki na reanimacji ktore siedza w keramzycie? i na ile wkladacie falki do namoczenia i jak sie podlewa cambrie?

BARDZO PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ BO MUSZE DZIS JE PODLAC KONIECZNIE

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-05-18 o 09:16
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości