|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Natalala, moja Gabryska zrobila to samo zaraz jak mi ja do sali na pierwsze karmienie przyniesli
![]() a patent z blonka od jajka przedni! Nie slyszalam nigdy o tym.
|
#1592 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Witam Dziewczyny!
JA owszem zaglądam do Was ale standartowo nie mam czasu pisać. Piękne Wasze dzieciaczki - uwielbiam oglądać zdjęcia - chwalcie się jak najczęściej! Nasz Ignaś jutro kończy 5 tygodni! za tydzień idziemy na szczepienie i ważenie to zdam relację. My mieliśmy wskazanie bo w szpitalu było robione i lekarz stwierdził asymetrię zewnętrznych komór mózgowych i kazał po miesiącu skontrolować. Martwiłam się tym bardzo na szczęście nie potrzebnie. Byliśmy w ubiegłym tygodniu i okazało się, że Ignaś po prostu tak ma i już. Nie ma żadnych konsekwencji i jest to po prostu cecha jego budowy. Więcej badań kontrolnych w tym kierunku nie zalećił.
|
#1593 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1594 | ||||
|
Raczkowanie
|
Mam z tego samego kominek. Może na ściany ok ale na kominki itp to średnio się nadaje (muszę zmienić zanim poodpada
).Cytat:
![]() Faceci plotkują 10 razy gorzej Cytat:
![]() Tak ku przestrodze. Cytat:
![]() aixa - Fajny obrazek W ogóle mieszkanko przytulne.Cytat:
![]() Widzę, że już o rozwodach My mieszkamy w moim domu więc w razie "rozwodu" to Tż się będzie martwił
|
|
|
#1595 |
|
BAN stały
|
Haha, mrowak... ja swoja akurat probowalam uspac...wylozyla raczki na kocyk (zawsze tak robi, chocby spala jak zabita, przykryje ja..otworzy oczka, wyciagnie raczki i zasypia w ciagu 5 sekund)i bum paluch... i trzymala tak jeszcze dluuuuuugo....myslalam ze nici ze spania, ale chyba to ja wygralam tym razem :P mimo wszystko i tak uwielbiam te jej paluchi
![]() Z tym jajuchem to i ja nie wiedzialam. Musze zapamietac....
|
|
|
|
#1596 |
|
Zakorzenienie
|
Pop oj tam strażak
u nas na szczęście nie ma zagrożenia jak tylko się pojawi to będę go w domu widziała tyle co by zdążył wziasc nowe ciuchy suchedlatego codzień modlę się by nie było zagrożenia powodziowego a jak są dusze to by nie było podpalaczy i żeby mógł z nami normalnie czas spędzać a nie w pracy i zawsze się boje ze ta sierota coś sobie zrobi no ale cóż taka jego praca wiec proszę mi go narazie na front walki z żywiołem nie wysyłać ![]() Aniap kurcze prawdziwy koszmar biedny Szymus dobrze ze tylko szwem się skończyło Ja już się boje jak moje dziecie zacznie chodzić i dorastac oby nigdy w życiu nie miała takich pomysłów jak mamusia lepiej by była z harakterem po tatusiu i temperamentem tak samo bo inaczej zwarjuje
|
#1597 |
|
Zakorzenienie
|
JA też pierwszy raz słyszę o jaju. I nawet przeczytałam o nim TZ aby wiedział jakby co. Pewnie przy najbliższym pocięciu palca (co mi się często zdarza) wypróbuję na sobie.
|
#1598 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ---------- Cytat:
, jak coś powiem do niego do śmiech, stara sie gaworzyć, ale brzmi to jak taki żabi skrzek , ale to tez uwielbiam.Z tego co pamiętam to jeszcze masz czas na kontakt dziecka z Tobą do końca 2 mc. Każde dziecko ma inne tempo i nie ma co porównywać. Mój pierwszy synek rozwijał sie zupełnie inaczej, ten jest silniejszy. ---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- Cytat:
. Ja właśnie dostałam kaskę od tż z pracy(tam zawsze w takich sytuacjach koledzy zbiórkę robią). I coś musze kupić, ale tak nie miałam pomysłu, bo w sumie wszystko już mamy. Już myślałam o foteliku do karmienia, tylko mam u mamy na strychu taki drewniany co sie potem dzieli na krzesełko i stolik. Z niemiec mi przywiozła, troche lepszy niż te u nas. Bo te u nas takie bardziej kanciate wyglądają. A fotelik przecież już na zime będzie jak znalazł. Dzięki za pomysł ![]() ---------- Dopisano o 07:40 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ---------- Cytat:
. Jak nie krwawisz to można.---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- A teraz jeszcze Wam opisze jak u nas wyglądało po szczepieniu. Erwi przez kilka godzin spał jak zabity, a jak się obudził zaczął się koszmar. Powieki miał zaczerwienione, wyglądał na chorego, ale to nic. Jak zaczął płakać to bite 3 godziny takiego płaczu że aż się bordowy robił i się zapowietrzał. Tańcowałam z nim na rączkach w dość intensywnym tempie, troszkę pomagało, choć oddychał .Jak on płakał to starszy Eryk też płakał z żalu nad nim, bo to był naprawdę straszny płacz, no więc jak oni w płacz to ja teżDzisiaj stresy czekoladą odbijam
|
|
|
#1599 |
|
Zakorzenienie
|
Plmadzia to mieliscie nie za wesoło biedny Erwinek dobrze ze tylko na płaczu się skończyło a my jutro mamy szczepienia
chyba jak będę miała czym dzisiaj pojechać na wynikiPop a niech Cie wykrakalas mojego męża z pracy nie chcą wypuścić bo u nas ogłosili alarm i wszystkich sciagneli do pracy i kto ze mną pojedzie teraz na wyniki? Sama bym smignela ale ja nie mam auta (ryczy)
|
#1600 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
az sie boje co bedzie u nas---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
i co teraz ?---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- drcron puściłam ci wiadomość na priv
|
|
#1601 |
|
Zakorzenienie
|
Aneczka dzieki odpisalam
![]() no i wlasnie nie wiem narazie czekam do 11 jak nie wroci to bede dzwonila do sasiadow albo do znajomych moze ktos mnie zawiezie jest jeszcze tesc ale go nawet nie pytam jak nikt ze znajomych i sasiadow nie bedzie mogl to poczekam do 14 i moj tato po nas przyjedzie dobrze ze badania w szpitalu to do wieczora moge jechac w dodatku ciagle pada jak by nie lalo to bym Julke zapakowala w chuste i busem bysmy pojechaly a tak to co wozek do busa sie nie zmiesci niestety
|
#1602 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Drcron służba nie drużba |
||||
|
|
|
#1603 |
|
Zakorzenienie
|
libra - pierwsze co szukałam skad leci bo myslałam że w buzi coś a tu się okazało że obok
dziewczyny uważajcie z tymi drewnianymi krzesełkami do karmienia co się dzielą na Szymkowym forum laski córcia poleciała razem z takim do przodu na twarz Drcron - współczuje załatiwaj sobie jak najszybciej to auto bo przy małym dziecu i męzu co ma taka pracę to inaczej się nie da . Co do fotelika to z czystym sumieniem mogę polecić http://www.allegro.pl/item1029759816...3x_gratis.html szymek ma taki bo maxi cosi do 13 kg to jakiś żart on mi wył w tym foteliku jak miał jakieś 8 kilo . a miał szybko ![]() a że na te od 9 kg był za mały bo nie siedział to kupilismy ten . Moja kolezanka w nim wozi 5 miesięczna córcie bo fotelik jest od zera . ładnie się rozkłada i dziecu jest bardzo wygodnie w nim spać . Miałam kupić cos bardziej formowego ale nie ma takich właśnie w takich przedziałach wagowych . na jesień przesadze w niego ole a Szymkowi kupie ten do 36 kg Byłam dzis nabyć dziecku kalosze .. he he .. nigdzie nie było wieć dostał różowe w groszki ![]() jemu nie przeszkadza i już gania po kałużach
|
#1604 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wieczorem po kąpieli tez długo nie mogła mocno zasnąć. Co przysnęła, to budziła się z krzykiem, na rączki, śpiewanie, tulenie, cycuś, śpi, do łóżeczka, znowu krzyk. I tak chyba z 10 razy Do tego z taką małą rozdrażnioną po szczepieniach kruszyną musiałam pojechać na kontrolę bioderek. Poprzednie badanie wykazało coś tam, co pani ortopeda w książeczce opisała jako 2b. Po m-cu szerokiego pieluchowania, które jej zdaniem pomogło ( a ja wcale tak rygorystycznie tego nie przestrzegałam) bioderka są w normie, "ale jeszcze przez m-c proszę szeroko pieluchować". Aha, akurat!!! Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień będzie już bardziej normalny, bo jak nie to się chyba wykończę, boli mnie kręgosłup od noszenia tej mojej kruszyny.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-05-19 o 11:44 |
|
|
|
|
#1605 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ten fotelik samochodowy porządnie wygląda Mój synek to biega w kaloszak w trupie czachy, bo on jest na etapie że najlepsze super czachy . Ale już maławe się zrobiły. Bo ja jak mu kalosze kupuje to takie dwa numery za duże, bo to sporadycznie ubierane, i jakbym kupiła takie na już to by pewnie tylko raz ubrał. A tak pobiega trochę w za dużych, potem w dobrych, i nawet chwile w przyciasnych. I tak dwa lata nosi, a raptem może w dziesięciu wyjściach w kaloszach był.---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
.A USG miałam przed szczepieniem, to przynajmiej spokojnie było. Mi lekarz kazał z nim bioderka ćwiczyć, i że każde dziecko powinno tak ćwiczyć+ noszenie jak juz pisałyście na żabkę. To ćwiczenie to przy np zmianie pieluchy. Trzymamy za kolanka, i najpierw nóżki proste, potem razem na brzuszek, i potem takim okrężnym ruchem rozwieramy na boki. Mój uwielbia to ćwiczenie, jak leży mi na nogach to z nim ćwiczę, bo przy zmianie pieluchy to ryzykowne że coś z tego brzuszka wycisnę . Ale jaki roześmiany przy tym, po prostu widać że mu to przyjemność sprawia.Tak ciężko to ćwiczenie zobrazować, ale troszkę jak pływanie żabką.
|
|
|
#1606 |
|
Zakorzenienie
|
plmadzia. fotelik dla mnie rewelka zreszta jest w wielu sklepach i można sobie zobaczyć .
ja te kalosze wziełam tez wieksze, u mnie nie ma asfaltu pod domem wiec kazdy deszcz to zaraz bajoro wiec pewnie wiecej razy zalozy . a ze rozowe topotem ola dostanie he he. sory ze bez naszych znaków ale trzymam mała
|
#1607 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale moja za to rzadko się jeszcze uśmiecha tak świadomie A ja już chcę!! ![]() Cytat:
Więc na razie sobie jeszcze odpuszczam długie wylegiwanie w gorącej wodzie. Buahahaha... ![]() Ja dziś wróciłam ze szczepień. Szczepionkę na rota wypiła tak szybko i ze smakiem jakbym ja głodziła ![]() Natomiast dwa pozostałe wkłucia odczuła (6 w 1 i pneumokoki). Nam pani poleciła podczas karmienia. Więc ja wyjęłam cycka, mała jadła a pani się wkłuwała. Samo ukłucie- wielki ryk- ale taki dosłownie pół minutki i piła dalej. Także pani powiedziała, że jest bardzo dzielna. Teraz boję si powikłań. Mam wielkiego stresa. Jeszcze po waszych opisach... czekam na wielki płacz Więc dziewczyny karmiące piersią- to jest dobry sposób. Szczepić podczas karmienia. nam pani nie kazala jej karmic przed szczepieniem, żeby jej się nie ulała szczepionka na rota. Więc byla głodna i cyc był najważniejszy. Więc obyło się bez większegolamentu. Zobaczymy czy nadrobi za to później ![]() darusia- jak u Ciebie było??
|
|
#1608 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
My dzisiaj mieliśmy mieć szczepienie(6w1,rota i pneumo) ale z powodu kataru zostało przesunięte może za tydzień |
||
|
|
|
#1609 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Asiulek -każde dziecko inaczej przechodzi szczepienie. Może u Twojej Niuni nie zauważysz żanych zmian. A co do szczepionki rotarix na rotawirusy, to mi w przychodni doktórka powiedziła, że nic się nie stanie jak dziecku się uleje bo szczepionka wchłania się przez policzki w buzi. Ciekawe, przecież płyn tafia do żołądka. I bądź tu człowieku mądry...
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-05-19 o 12:45 |
|
|
|
|
#1610 |
|
Wtajemniczenie
|
Aniu p proszę o wskazówkę co polecasz dla 4-miesięcznego chłopca do "zabawy"
Matę ma. Coraz bardziej zaczyna się interesować zabawkami więc chciałabym dla synka szwagierki cosik fajnego![]() Co do rota to ja właśnie się boję"szczepić" bo mój Dyziek strrrrrasznie ulewa
|
#1611 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Gmyrelka- najlepiej zapytaj lekarza, na zapas nie ma się co martwić.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-05-19 o 12:46 |
|
|
|
|
#1612 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo do 12tż trzeba podać pierwszą dawkę?? Bo może przeczekać ...?
|
|
#1613 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[QUOTE=dusiaka;19421386][QUOTE=ASIULEK_23;19420863] Ja dziś wróciłam ze szczepień. Szczepionkę na rota wypiła tak szybko i ze smakiem jakbym ja głodziła ![]() Natomiast dwa pozostałe wkłucia odczuła (6 w 1 i pneumokoki). Nam pani poleciła podczas karmienia. Więc ja wyjęłam cycka, mała jadła a pani się wkłuwała. Samo ukłucie- wielki ryk- ale taki dosłownie pół minutki i piła dalej. Także pani powiedziała, że jest bardzo dzielna. Teraz boję si powikłań. Mam wielkiego stresa. Jeszcze po waszych opisach... czekam na wielki płacz Więc dziewczyny karmiące piersią- to jest dobry sposób. Szczepić podczas karmienia. nam pani nie kazala jej karmic przed szczepieniem, żeby jej się nie ulała szczepionka na rota. Więc byla głodna i cyc był najważniejszy. Więc obyło się bez większegolamentu. Zobaczymy czy nadrobi za to później ![]() Cytat:
gdzie ta pani sie edkukowała . Ta szczepionka się wchłania w przewodzie pokarmowym .sprzedam to swojej lekarce to się pośmieje ![]() U mnie jakby ulała to robią drugą za free . to w przeciagu ilus tam minut a potem jest już ok i nawet jak uleje nie trzeba robic drugi raz.
|
|
#1614 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#1615 |
|
Zakorzenienie
|
my dzis po szczepieniu mala rota wchlonela jak najlepszy napoj swiata a przy kluciu w nozke steknela 3 razy
za to teraz mam do was pytanie, wrocilismy z przychodnii spala 2 godzinki przyslowiowo jak zabita ale teraz co chwila placze, przed momentem ledwo ja uspokoilam-to normalne? nigdy tak nie miala chyba ze przy kolce. ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- ma juz 63 cm i wazy 5560 ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- teraz spi sobie ale nawet jak spi to tak biadoli przez sen ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- my na pneumo dzis nie szczepilismy , ale 30 czerwca druga dawka wiec wtedy zaszczepimy
|
|
#1616 |
|
Zakorzenienie
|
my wrocilysmy z badan
ostatni raz tam bylysmy malo co nie rozszarpalam tej kobiety przeklula sie przez zylke Julki i jak wyciagla igle przez kilka minut ciekla krew na poczatku tak mocno ze cala reke mialam we krwi jej pajac byl zakrwawiony i kocyk tak samo juz myslalam ze dziecko mi sie wykrwawia na szczescie udalo sie zatamowac wiecej nie pozwole tej kobiecie dotknac mojego dziecka teraz lezy padnieta na lozku a ja boje sie jej kombinezon scianac i tylko okno otworzylam co by sie nie przegrzala jutro nas czeka klucie szepionkami ale ja sie zaopatrzylam w EMLA KREM ponoc ma znieczulic miejsce wklucia zobaczymy czy zadziala kupilismy tez ta emulsie o ktorej isalyscie za jedyne Atopiclair za jedyne 51 zlotych i dodatkowo atoperal baby tez e,mulsje do kapieli i emolium mleczko do ciala zobaczymy czy moze to pomoze zwalczyc krostki < choc dzisiaj w szpitalu pani nas zaczepila i pyta czy dziecko ma skaze bo takie wysypane ja ze nie ze to alergia kontaktowa a ona mowi by odstawic bialko zwierzece > to co ja mam jesc?? chleb i woda mi zostaja a dziewczyny co robilyscie jak wasze dzieciaczki nie mogly zrobic kupki ?? moja Julka juz 3 dzien nie zrobila kupki czasem placze napina sie jak do kupki ja masuje brzuszek i tylko pierdus wychodzi
|
#1617 |
|
Zakorzenienie
|
ja co do fotelika tez wlasnie z mama zdecydowalysmy ze ona kupi jakis fajny wiec chetnie poprosze opinie z baza jakis do 500 zl mysle ze kupimy nie?
|
|
#1618 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Córcia ślicznota
|
|
#1619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1620 |
|
Zakorzenienie
|
moja spi w lezaku, budzi sie minka do placzu, bujam ja i spi ale jak sie obudzila wczesniej to z 10 min tak plakala;/
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.

klask i:. I troszeczkę zazdroszczę
jak była młodsza od Szymka 'wyskoczyłam' z łóżeczka na główkę i sobie czoło rozcięłam.. też chcieli ze mną do szpitala jechać.. podobno darłam się strasznie.. dziadek czekał przed domem i jakiś facet go zaczepił.. spytał czemu tak dziecko krzyczy... dziadek powiedział co sie stało.. i ten pan kazał właśnie tą błonkę z jaj dać... od tamtego czasu na takie małe rozcięcia tylko jajo i spokój.. młodszy brat też miał łuk brwiowy rozcięty jak miał 3 latka a teraz ani śladu nie ma...
).
jakbyśmy sie rozwodzili nie będzie problemu heheheheheheh
no ale cóż taka jego praca wiec proszę mi go narazie na front walki z żywiołem nie wysyłać 

az sie boje co bedzie u nas