Każde dziecko nam zdrowo rośnie i za mamą raczkuje radośnie (07-08.2009r.) cz. VI - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-18, 23:28   #2491
Miramej
Zakorzenienie

Dot.: Każde dziecko nam zdrowo rośnie i za mamą raczkuje radośnie (07-08.2009r.) cz.

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Nie namawiam tylko z tego co czytam to chwalą te buty
Nie pisałaś o odkrytych paluszkach to nie wiedziałam . Jak długo w ciągu dnia ma je Kubuś nosić?

Owsianki, manne, kukurydziane. Ale z tych co Wy kupujecie to widziałam też jaglane, orkiszowe i być może kupię i czasem Zuzi dam.
Wiem, wiem , dziękuję Kochana
Cały dzień, bo wstaje już na nóżki, a że ma tendencję do wykrzywiania, to one mają utrzymać wszystko na swoim miejscu.

Kuba je też kleik kukurydziany (i czasem dosypię łyżkę ryżowego), ale owsianki i manna dopiero przed nami (ekspozycja), więc miałby mały wybór, gdyby nie te Holle. Więc ma jeszcze jaglaną i 3 zboża, bo one są bezglutenowe.

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

I znów się zasiedziałam

Idę spać, dobrej nocy

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2010-05-18 o 23:27
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-18, 23:38   #2492
gorgulek
Zakorzenienie

Dot.: Każde dziecko nam zdrowo rośnie i za mamą raczkuje radośnie (07-08.2009r.) cz.

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Wiem, wiem , dziękuję Kochana
Cały dzień, bo wstaje już na nóżki, a że ma tendencję do wykrzywiania, to one mają utrzymać wszystko na swoim miejscu.

Kuba je też kleik kukurydziany (i czasem dosypię łyżkę ryżowego), ale owsianki i manna dopiero przed nami (ekspozycja), więc miałby mały wybór, gdyby nie te Holle. Więc ma jeszcze jaglaną i 3 zboża, bo one są bezglutenowe.

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

I znów się zasiedziałam

Idę spać, dobrej nocy
Mam nadzieję, że Kubuś polubi nowe butki

A takie 3 zboża też kupowałam ale zapomniałam o nich

Wzajemnie

Miałam wcześniej też napisać, że Zuzię ucałuję jutro bo dziś wolę Jej nie budzić

Idę i ja, dobranoc
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 00:01   #2493
p4w
Zakorzenienie

sylka

Miramejku, mam nadzieję, ze dobre butki i ćwiczenia pomogą na stópki

Mariolu, miałam to wcześniej napisać, ale jakoś mi umknęło - zadziwiasz mnie ostatnio swoimi wypowiedziami zawsze odbierałam Cię jako taką, co to się nie wychyla za bardzo, wszystkim przytakuje, boi się, zeby nikogo nie urazić..., a tu ostatnio czytam, ze Ty wcale taka ugrzeczniona nie jesteś i jak trzeba to twarda babka z Ciebie
żeby była jasność - pozytywne zaskoczenie

ja oczywiście też się zasiedziałam, bo już mi lepiej po lekach
zrobiłam sobie maseczkę spirulinową przed wyjazdem i pięknieję przed snem
ale zaraz zmywam i zmykam spać

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 04:06   #2494
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
Wpadam tylko na chwilę, dziewczyny sytuacja jest bardzo poważna u nas, zaczęto zrzut wody z zapory i grozi to przerwaniem wałów, mamy być gotowi do ewakuacji.... Ludzi jakieś pół kilometra dalej własnie ewakuowali, czegoś takiego jeszcze nigdy u nas nie było...
O matko
Mam nadzieje, ze wszystko u was dobrze
Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
u nas na "nie wolno" Wercia reaguje tak "ne, ne , ne" i glowa kiwa,
jak bierze sie za kabel i mowie ze ma zostawic to z mina zlosnicy i swoim"ne ne ne" idzie po zabawke

Fajna twoja Wercia
Antonio zanim zostawi kabelek, to jeszcze zlosci sie labo jeczy , ale puszcza gdy widzi, ze ide w jego kierunku
Mam taka zasade, ze zwracam mu uwage 2 razy(bo ilez mozna , a za 3 razem go odciagam, pokazuje mu nu nu nu i udaje, ze jestem baaardzo zla.
moj maz mowi mu 10 razy, wiec nie slucha go potem wcale
Cytat:
Napisane przez agga19851985 Pokaż wiadomość
Wyobraźcie sobie Ze Alan od kilku dni WCALE nie śpi w dzień !!! W nocy już nie jje, ale w dzień mam urwanie głowy.
Mam do waS kilka pytań, i proszę o pomoc:
1) Co dajecie dzieciakom do jedzenia z nowości?
Ja oprócz słoiczków i kaszek daję chrupki i biszkopty i nie wiem co dalej? Wasze dzieciaki jedzą już duże kawałki? robicie im jakieś kanapeczki czy coś innego? Alan chyba jeszcze nie poradzi sobie z dużymi kawałkami.

2) Do którego miesiąca dziecko może stawać na paluszkach i od kiedy powinnam zacząć się martwić?

3)Czego uczycie dzieciaki?
Alan potrafi bić brawo, robić pa pa, zrobić cześć, przybić "piątkę", kręci głową na "nie"(nie rozumie że to znaczy nie), podaje mi zabawki, rozpoznaje np. żabę, świnkę, pieska, piłkę. Zaczyna ładnie bawić się samochodzikami tzn. już nimi nie rzuca tylko ładnie jeździ, potrafi turlać do mnie piłkę, próbuje trafiać klockami o różnych kształtach do dziurek, próbuje układać wieże z klocków,robi akuku.
Nie wiem czego teraz mogłabym go jeszcze uczyć?

4) I jeszcze jedno, Młody przestał mówić. Kiedyś mówił baba, dzidzi, tata, kilka razy zdarzyło się mama. A teraz ciągle jest tylko ba, ba, ba i tak przez cały dzień. Gdy mówię do niego: Alanku powiedz mama, tata itp to on kręci głową na nie i się śmieje Wasze dzieci też miały przerwę w mówieniu? U nas ta przerwa trwa już ok 1,5 m-ca.

Witaj w klubie Matek Dzieci Ktore Spia Malo Lub Wcale
  1. Antonio je juz duze kawalki, jedzenie, ktore dla niego gotuje siekam mu byle jak i mimo 2 zebow sobie radzi. Je sporo swiezych owocow, w tym mango, ananas, gruszka, avocado, jablko, banan itp, ale daje mu do raczki lub na tacke gdy siedzi w foteliku. Gryzaczki byly u nas atrakcja tylko przez jakies 3 tygodnie, pozniej nimi rzucal. Daje mu rowniez ciasteczka bezglutenowe, bez soli i cukru tzw organic.
  2. zapytaj lekarza
  3. Brawa dla Alanka za postepy . Naprawde duzo umie . Antonio czesci z tych rzeczy nie potrafi robic, ale za to robi inne, ktore wymienila Svinecka i te rowniez polecam
  4. Mysle, ze to typowe- uczy sie tylu nowych umiejetnosci, to zapomina o innych. Ja jeszcze duzo czytam i spiewam, praktycznie codziennie kilka razy dziennie siadamy na dywanie lub lezymy w lozku i sobie czytamy/spiewamy, ale czy to ma wplyw na zwiekszenie mowy w tym wieku - nie wiem
---------- Dopisano o 02:53 ---------- Poprzedni post napisano o 02:45 ----------

Cytat:
I trzecie pytanie do ogółu - czyje dziecko dostaje już całe jajko i jak często?
Ja jeszcze nie daje calego jajka, zaczne w przyszlym miesiacu. Daje co drugi dzien cale zoltko,np na sniadanie w postaci jajecznicy na parze + chlebek orkiszowy lub zytni (wlasnego wypieku ) z maselkiem. Czasami dodaje tez zoltko do gotowanych przeze mnie obiadkow.

---------- Dopisano o 03:06 ---------- Poprzedni post napisano o 02:53 ----------

Magi trzymam mocno kciuki za 30 czerwca . wierze, ze bedzie dobrze

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
To ja też poproszę o radę
Kiedyś kupowałam jedną farbę, ale niestety już nie sprzedają tego koloru i szukam i szukam i nic...a chciałabym czerwone włoski...takie super czerwone...teraz kupuję najbardziej czerwoną jaka jest na półce, ale to już nie to samo, chyba mam zbyt ciemne włosy już
Z drugiej strony podobają mi się też takie jak w załączniku u Zielińskiej...doradź prosze Svi jak je zrobić
Ja nie Svinecka, ale lata cale farbowalam wlosy na czerwono, a pozniej rudo
Ja najlatwiej i bezstresowo schodzilam z jednego koloru do drugiego u fryzjera, zdejmowaly mi kolor po prostu. Wlosy az tak bardzo nigdy nie ucierpialy, podcinalam pozniej z 2cm koncowek i wsio. A na sprane wlosy nakladalam piekny rudy kolor jak u Zielinskiej , ktory a propos jez bardzo trudny do utrzymania, jak to zreszta bywa z rudosciami. Z czerwonymi wlosami jest nieco latwiej.
Dodam tylko, ze mialam zdrowe, zadbane wlosy, zawsze dobrze nawilzone itp. Dbam bardzo o moje z naturalne sucholce kreciolce.
Cytat:
My po wizycie. I smutno mi trochę .
Odruchy Kubuś ma prawidłowe, ale te podkurczone paluszki to nie jest normalne, tam ma bardziej napięte mięśnie. Do tego zaczyna wykrzywiać nóżki, jak staje . Pani neurolog zapisała Mu witaminę B1, kazała robić masaże stóp w takim urządzeniu do masażu, no i mamy kupić butki, za kostkę z usztywnionym zapiętkiem.
I zrobić USG główki, to już ostatni moment, póki ciemiączko nie zarosło do końca.

Eh
Sciskam mocno
Wiem, co czujesz.
Trzymam kciuki za USG glowki, daj znac kiedy macie.

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2010-05-19 o 05:02
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 04:53   #2495
mariolasl
Zakorzenienie

Jesli chodzi o buty...
Jak wiecie ja jestem z tych, co kupuja rowniez uzywane ciuszki na Ebay i carbotach, niektore widac, ze byly uzywane raz lub gora kilka razy. Jakos lubie miec duzo i ladnych, a ceny nowych sa porazajace. Nowe oczywiscie tez Tosiek ma, body, skarpetki, pidzamki itp kupuje tylko nowe ale bluzy i spodnie tez sie zdarzaja.
Uzywane kupowalam zabawki, bo nie wiedzialam co zainteresuje Antoska, a wiadomo, ze ceny rowniez sa wygorowane, szkoda byloby mi wydac majatek na cos, co rzuci po 2 razach w kat.
Buciki dla ozdoby rowniez kupilam uzywane, no bo ile razy dziecko zalozy but w rozmiarze 1 czy 1,5 albo 2?
Teraz, gdy Antonio staje na nogi i mam nadzieje, ze wkrotce zacznie dreptac - ma tylko nowe w rozmairze 3. Wkrotce tez bede mu kupowac ubrania tylko nowe, bo tak sobie kalkuluje, ze dziecko juz tak szybko nie rosnie po roku, wiec te uzywane ubranka beda bardziej zuzyte, sprane itp, a takich nie chce

Osobiscie nie kupilabym dziecku w tym wieku pierwszych butow za kolosalna cene. Owszem- zdrowe, spelniajace wymogi, ale niekoniecznie za bajeczna cene, bo przeciez za 4-5 miesiecy (jesli nie wczesniej) noga mu urosnie. Na szczescie u nas sa wyprzedaze
Pozniejsze butow- tylko dobre i zdrowe i juz nie bede patrzec na cene.
Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Jejku, już się boję piątkowej wizyty , bo Maciulek też podkurcza i dodatkowo czasami staje na podkurczonych. I stópki stawia jak kaczka, takie rozchylone
Trzymam kciuki
Mocno mocno

---------- Dopisano o 03:53 ---------- Poprzedni post napisano o 03:21 ----------

Mayaha ciesze sie, ze wszystko dobrze u was

evamoni :hhi:
pamietam, pamietam
Ja daje jogurty, ale tylko te przeznaczone dla niemowlakow. Budyn gotuje na modyfikowanym i mleko modyfikowane planuje podawac do skonczonego 2 roku zycia.
Cytat:
Napisane przez Miramej;19412683Wiadomośc i od [B
Anuli[/B]: Są nadal w domu, ale nie mają prądu , nie włączą go, zanim woda nie opadnie. Poza tym u Nich w porządku, połowa wioski jest ewakuowana, ale mają jeszcze przejezdną boczną drogę. Anula przesyła Mamom i Maluszkom buziaki
Cytat:
Zapomniałam Wam wcześniej napisać - dzisiaj po kąpieli odkryłam, że mamy trzeciego ząbka - lewą górną dwójkę
Ogromne gatulacje :brawo:
u nas dalej 2

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
Mariolu, miałam to wcześniej napisać, ale jakoś mi umknęło - zadziwiasz mnie ostatnio swoimi wypowiedziami zawsze odbierałam Cię jako taką, co to się nie wychyla za bardzo, wszystkim przytakuje, boi się, zeby nikogo nie urazić..., a tu ostatnio czytam, ze Ty wcale taka ugrzeczniona nie jesteś i jak trzeba to twarda babka z Ciebie
żeby była jasność - pozytywne zaskoczenie
Zrowia zycze przede wszystkim

p4w Powiem tak- stres to ja mam w zyciu zawodowym i to najwiekszego kalibru, takaz odpowiedzialnoc. Po urodzeniu Antosia stres mam takze w domu . Mam priorytety. Tutaj przychodze, aby odpoczac psychicznie, bo was lubie i stalyscie sie dla mnie bliskie nie chce sie denerwowac, psuc innym nerwow itd, bo to mam w realu codziennie. Musze zachowywac dobra kondycje psychiczna dla Antosia, bo poswiecam mu mnostwo czasu i uwagi, aby wspomoc jego rozwoj psychiczny i fizyczny. Nie raz sie wkurze, gdy czytam jakies IMO pierdy, ale zwyczajnie nie chce mi sie odzywac,bo majac na uwadze to, co juz przeczytalam przez ostatnie prawie 2 lata i bazujac na doswiadczeniu zyciowym , to stwierdzam, ze zapatrywania, postawy, opinie ludzi doroslych az tak diametralnie sie nie zmieniajaja. Czasami lubimy tkwic w tym w czym tkwimy, bo nie mamy innego wyjscia/jest tak nam wygodniej/ nie chce nam pomyslec/ uznajemy swoj osad za jedyny sluszny/ ufamy bardziej internetowym artykulom bazujacym na nieznanych zrodlach i napisanych niewiadomo przez kogo, niz dyplowanemu lekarzowi z doswiadczeniem (oczywiscie sa wyjatki, jak wszedzie- zeby nie bylo , ale zastanawiam sie, czy zrobienie korespondecyjnego kursu, powiedzmy nauczycielskiego, zrobi ze mnie dobra nauczycielke? / bo sie zwyczajnie boimy itp itd moge wymieniac w nieskonczonosc. I co z tego, ze sie nadenerwuje? W pewnych wypadkach naprawde nie jest warto, dlatego teraz mnie juz niektore rzeczy wrecz tylko bawia. Poza tym biore pod uwage takze rozne srodowiska z ktorych pochodzimy, odmienne charaktery, a takze to, ze mamy prawo do odmiennych opinii. W koncu to czyjes zycie, a nie moje i na sile nic nie moge a nawet nie chce.
I na koniec - uwazam, ze czas przed i po narodzinach dziecka jest tak stresujacy i zaliczamy takie gory i doliny emocjonalne, ze ine bede komus dodawac stresow

Ostatnio jednak bywam bardziej zmeczona, wiec i cierpliwosc mi sie konczy , poza tym chyba nie mozna tak do konca zdusic swojej prawdziwej (czasami awanturniczej) natury. W zyciu prywatnym uchodze za taka, co wali prawda po oczach i tzw dyplomacji wciaz sie musi uczyc mimo siwych wlosow na glowie . Uprzejma, nawet bardzo jestem zawodowo, tutaj pelny profesjonalizm - nie fuknelam jeszcze na pacjentke, ani tez nie pozwalam sobie, aby dac sie wyprowadzic z rownowagi

Podziwam wszystkim, ktorzy przebrneli przez moje posty

Dziekuje bardzo za uwage

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2010-05-19 o 05:57
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 07:58   #2496
UnholyOne
Ola-Unhola

Wszystkiego Naj i Zdrówka dla wczorajszych Solenizantów: Leny i Tomusia

Dzień Dobry
Dzisiaj nie pada, ale wcale nie jest ładniej. Ale chociaż brak deszczu. Mam nadzieję, że u anuli już w porządku i niedługo włączą im prąd (chyba, że już to zrobili)

Aniu, jaki masz projekt, opałek czy jakiś inny?

Miramej, gratulujemy 3 ząbka
U nas cisza, szkiełka wyszły i tyle

U nas Antoś jak słyszy "nie wolno" to kiwa główką jak Wercia czeko, tak na nie. A jak się zbiorę do niego to zaczyna uciekać

Zapraszam na kawkę
Stary 2010-05-19, 07:59   #2497
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
ja kupowałam na tej aukcji co Ola wklejała i mam bjorn tak jak gargamelek

Widze ze bjorn popularny kolor, wlasnie zastanawiam sie który kolor wziac, zeby szybko plam nie było widac na nim, nie brudził sie, nie nagrzewal na sloncu ach sama nie wiem

dzien dobry ide po kawke
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 08:14   #2498
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że Kubuś polubi nowe butki
Ja też mam nadzieję

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
Miramejku, mam nadzieję, ze dobre butki i ćwiczenia pomogą na stópki

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nie daje calego jajka, zaczne w przyszlym miesiacu. Daje co drugi dzien cale zoltko,np na sniadanie w postaci jajecznicy na parze + chlebek orkiszowy lub zytni (wlasnego wypieku ) z maselkiem. Czasami dodaje tez zoltko do gotowanych przeze mnie obiadkow.
(...)
Sciskam mocno
Wiem, co czujesz.
Trzymam kciuki za USG glowki, daj znac kiedy macie.

, USG główki mamy w sobotę na 9.30

Cytat:
Ogromne gatulacje :brawo:
u nas dalej 2

(...)

Dziekuje bardzo za uwage

Czuję się podziwiona

Miłego dnia

---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Dzień Dobry
Dzisiaj nie pada, ale wcale nie jest ładniej. Ale chociaż brak deszczu. Mam nadzieję, że u anuli już w porządku i niedługo włączą im prąd (chyba, że już to zrobili)
(...)
Miramej, gratulujemy 3 ząbka
U nas cisza, szkiełka wyszły i tyle

U nas Antoś jak słyszy "nie wolno" to kiwa główką jak Wercia czeko, tak na nie. A jak się zbiorę do niego to zaczyna uciekać

Zapraszam na kawkę
U nas też brzydko, Kubuś dosypia, ja zaraz zrobię sobie kawę

, jakoś tak ukradkiem nam ten ząb wyszedł

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

I my z Kubaskiem życzymy wszystkiego najlepszego Lence i Tomusiowi , rośnijcie zdrowo

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2010-05-19 o 08:13
Stary 2010-05-19, 08:16   #2499
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość

a powiem Ci, ze nie oczyscilam, looknelam na nie i wydaly mi sie ok i czyszczenie za zbedne uznalam nie podgotowywalam, usmazylam, dodalam cebulke, zalalam woda i dusilam, potem zrobilam sos chrzanowy i chyba dobre
ja jak gotuje dla nas to skrobie,parze i obgotowuje, jak tylko dla meza to tylko obgotowuje, wsypuje przypraw na oko, przykrywam pokrywka i nie degustuje bo sie brzydze.A z chrzanowym nigdy nie robilam, a smierdza mi 2 paczki w lodowce, wiec odgapie...tylko czy mam chrzan?

Cytat:
A tak lubisz jak jest dużo do czytania

Wiadomości od Anuli: Są nadal w domu, ale nie mają prądu , nie włączą go, zanim woda nie opadnie. Poza tym u Nich w porządku, połowa wioski jest ewakuowana, ale mają jeszcze przejezdną boczną drogę. Anula przesyła Mamom i Maluszkom buziaki
lubie ,lubie i lubie byc na bierzaco, wiec zawsze musze was nadrobic

Anulko trzymam zeby poziom wody opadl

Cytat:
Zapomniałam Wam wcześniej napisać - dzisiaj po kąpieli odkryłam, że mamy trzeciego ząbka - lewą górną dwójkę
noooo nieeee
i tak na luziku nam to obwieszczasz ?
Suuuper

Tak wiec wczorajszy dzien mnie wykonczyl.
Malo tego prosilam mala siorke zeby podskoczyla na godzinke po lekcjach-szkole mam obok, ale jej wazniejsze byly proby z kolezanka-jakies tance...no zgrzala mnie na maksa, ale awantury nie robiam...
za chwile j. angielski bedzie sie kłaniał, a mi nie bedzie pasowac, nie bede miala ochoty z nia rozmawiac i nie bedzie mogla bawic sie z Laura, i mysle ze dlugo mnie to potrzyma...bo nie potrafila ocenic co jest wazne a co wazniejsze to konsekwencje poniesie!
Mloda puszczona samopas, nie zwracalismy na nia uwagi, tylko dorzucalismy co wymyslniejsze rzeczy zeby tylko sie zajela a my zebysmy mogli robic.Jezdzila na prostokatnym wiadrze jak pchaczem bez asekuracji, stawala pod stolem oparta o krzeslo itp
W koncu szwagier po nia podjechal i zabral do nich, a my zdazylismy na styk, ale nie jedlismy, ani pies na sikoo nie był, japojechalam na sportowo choc chcialam byc elegancka i podmalowana

cdn
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 08:17   #2500
Miramej
Zakorzenienie

Unholy mam do Ciebie pytanie o ten masażer, nam będą przydatne dla Kuby tylko bąbelki, widzę, że ten masażer ma sporą moc, czy te bąbelki są rzeczywiście odczuwalne?

H. MacLeod

.
Stary 2010-05-19, 08:19   #2501
katarzynka00
Zakorzenienie

Miramejku jakie sa konsekwencje nie cwiczenia kubaskowej stopki?

Stary 2010-05-19, 08:40   #2502
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Widze ze bjorn popularny kolor, wlasnie zastanawiam sie który kolor wziac, zeby szybko plam nie było widac na nim, nie brudził sie, nie nagrzewal na sloncu ach sama nie wiem

dzien dobry ide po kawke
My też weźmiemy bjorn

Cytat:
Unholy mam do Ciebie pytanie o ten masażer, nam będą przydatne dla Kuby tylko bąbelki, widzę, że ten masażer ma sporą moc, czy te bąbelki są rzeczywiście odczuwalne?

Az poszłąm sprawdzić same bąbelki, zawsze biorę opcję z masowaniem

Moim zdaniem odczuwalne i to nawet tak w miarę intensywnie (ale nie mocno), tak przyjemnie. Mała delikatna stópkę dziekca na pewno będzie czuła bulgotanie
Stary 2010-05-19, 08:40   #2503
Miramej
Zakorzenienie

Kasiu nie wiem , lekarka bardzo spokojnie podeszła do tego, powiedziała tylko, co robić. Może na następnej wizycie będę już spokojniejsza, to i wypytam dokładniej.

H. MacLeod

.
Stary 2010-05-19, 08:41   #2504
katarzynka00
Zakorzenienie

O polnocy mialysmy pobudke
Mala cala zgrzana obudzila sie z placzem, miala 38,5
Wypila cala butelke herbatki, dalam jej nurofen, posmarowalam zelem i do 7:15spalysmy.
Teraz sie z grubsza ogarnelam, obstuklam sprawe lyzeczka...i jest prawa gorna jedynka. lewa w drodze, bo przy latarce widoczna kropka, tak wiec mimo ze lekarze nie lacza tych obajwow ze zabkowanie to ja je lacze, bo u nas wszytskie na raz wystepuja.Zolte,wodniste, kwasne kupy,temp,mniejszy apetyt itp.
I tak jak uwazalm ze temp powyzej 38 jest za wysoka na zeby, to wcz.znajomy opowiadal ze jego corka(obecnie dorosla kobieta) przy zabkowaniu miala temp 39 i wciaz wzywali karetke

Stary 2010-05-19, 08:42   #2505
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Az poszłąm sprawdzić same bąbelki, zawsze biorę opcję z masowaniem

Moim zdaniem odczuwalne i to nawet tak w miarę intensywnie (ale nie mocno), tak przyjemnie. Mała delikatna stópkę dziekca na pewno będzie czuła bulgotanie
Ojej, dziękuję Ci bardzo

A to masowanie to jak działa? Chodzi o te rolki? Może to głupie pytanie, ale ja nigdy nie miałam takiego urządzenia .

H. MacLeod

.
Stary 2010-05-19, 08:43   #2506
UnholyOne
Ola-Unhola

Antosiowi sie podobało
Stary 2010-05-19, 08:47   #2507
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Kasiu nie wiem , lekarka bardzo spokojnie podeszła do tego, powiedziała tylko, co robić. Może na następnej wizycie będę już spokojniejsza, to i wypytam dokładniej.
pytam, bo mi pni rehab powiedziala ze od takiego chodzenia Laury moze miec conajwyzej wade postawy,plaskostopie itp, i mysle ze wam nic strasznego nie grozi.

Swoja droga z drugim dzieckiem udam sie do neurologa-kontrolnie, bo potem wszystko czlowieka niepokoi
A dzis musze zapisac mala na kontrole do kardiologa bo juz pol roku minelo od ost.wizyty.

Stary 2010-05-19, 08:50   #2508
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Antosiowi sie podobało
To bulgotanie?

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
pytam, bo mi pni rehab powiedziala ze od takiego chodzenia Laury moze miec conajwyzej wade postawy,plaskostopie itp, i mysle ze wam nic strasznego nie grozi.

Swoja droga z drugim dzieckiem udam sie do neurologa-kontrolnie, bo potem wszystko czlowieka niepokoi
A dzis musze zapisac mala na kontrole do kardiologa bo juz pol roku minelo od ost.wizyty.
Ja też myślę, że nic bardzo strasznego, ale wiesz jak to jest

Ja teraz żałuję, że wcześniej nie poszłam, no ale już trudno.

H. MacLeod

.
Stary 2010-05-19, 08:57   #2509
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Wypila cala butelke herbatki, dalam jej nurofen, posmarowalam zelem i do 7:15spalysmy.
Teraz sie z grubsza ogarnelam, obstuklam sprawe lyzeczka...i jest prawa gorna jedynka. lewa w drodze, bo przy latarce widoczna kropka, tak wiec mimo ze lekarze nie lacza tych obajwow ze zabkowanie to ja je lacze, bo u nas wszytskie na raz wystepuja.Zolte,wodniste, kwasne kupy,temp,mniejszy apetyt itp.
I tak jak uwazalm ze temp powyzej 38 jest za wysoka na zeby, to wcz.znajomy opowiadal ze jego corka(obecnie dorosla kobieta) przy zabkowaniu miala temp 39 i wciaz wzywali karetke
Idą kolejne ząbki

A tak na marginesie...przez te Twoje ciągłe wychodne, brakuje mi Ciebie w ciągu dnia na wątku

Cytat:
Ojej, dziękuję Ci bardzo

A to masowanie to jak działa? Chodzi o te rolki? Może to głupie pytanie, ale ja nigdy nie miałam takiego urządzenia .
On ma 3 stopnie
1-masaż i utrzymywanie temp.
2-masaż, bąbelki i utrz. temp.
3-bąbelki i utrz. temp.

masaż to po prostu wibracja całego urządzenie i takie drgania. A te rolki to do samodzielnego użytku tzn. jak masz stopy w w wodzie to możesz sobie nimi suwać, kręcić (ale wszystko nogą, sama się nie kręcą).
Jest jeszcze taka kulka na środku (zaznaczona na zdjęciu) i w tym miejscu można trzymac stopę i jest masowana punktowo (są jeszcze 3 nakładki - grube i cienkie "kolce" oraz rolka) o takie jak na TEJ aukcji. Mój wygląda identyko.

Małż go dla mnie specjalnie kupił (taka niespodzianka) i wybierał dość długo, szukał opinii i rzeczywiście ten ma b. dobre jak za tą cenę.

Idę położyć marudę
Stary 2010-05-19, 09:01   #2510
angy
Zakorzenienie

Cześc cześć
Przeczytałam wszystko, cytować za dużo, z tego co pamiętam:

Miramej wierzę, że u Kubusia wszystko będzie ok Trzymam kciuki za sobotnie USG I gratuluje kolejnego ząbka U nas dalej tylko dwa

Anula mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze, że jesteście bezpieczni i że ten prąd już macie, bo to jak bez ręki Martwię się o Was... Jak oglądam te relacje z zalanych terenów to aż mi skóra cierpnie

Kurcze tyle miałam napisać i zapomniałam...

Odnośnie butów to ja tez jestem za nowymi Może nie za jakimiś mega drogimi (osobiście uważam, że na tym etapie Ecco to trochę lans), ale za w miarę dobrymi.

Mariolu bardzo mi się podoba Twoje podejście do naszych wizażowych wypocin i tak ogólnie Mi też się nie chce wdawać w jakieś przepychanki słowne, bo przede wszystkim nie możemy tu odczytać intonacji, często mylnie rozumie się to, co ktoś miał na myśli Dlatego pomijam najczęściej te fragmenty, z którymi się nie zgadzam. No chyba że coś mnie naprawdę zirytuje i nie mogę wytrzymać (jak np. sytuacja z Eleeri i Svi).
Dodam tylko na marginesie, że mam trochę inne zdanie na temat żywienia niż większośc mamuś tutaj, nie jestem taka restrykcyjna pod tym względem. Mnie osobiście nie zajmuje jakoś specjalnie od kiedy będę mogła podac całe jajko-uważam, że Zosia jest już w takim wieku, że jak będzie jej smakowało, to będzie je dostawała i tyle (prosze nie prowokować mnie tekstami pod tytułem: "a jak by jej smakowała czekolada, to tez byś jej dała?", bo mówimy o jajku Oczywiście to jak karmiły nas nasze matki bardzo różni się od dzisiejszych schematów, ale mimo wszystko traktuję je często jako ciekawostkę niż faktyczną wytyczną co do sposobu podawania niektórych rzeczy. I gdyby rzeczywiście wszystko, co kiedyś było złe, to co najmniej połowa naszej populacji miałaby teraz problemy pokarmowe
Wiem, że było na ten temat już dużo, ale jakoś tak mnie naszło
I podkreślam, że nie chciałam nikogo urazić
, każdy ma swój rozum i robi jak jemu pasuje. Amen.

Miłego dnia

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
angy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 09:07   #2511
katarzynka00
Zakorzenienie

unholy dzis troszke dluzej pobede, bo dziewczyny nie chodza juz rowno spac-mojej sie poprzestawialo, i jak Natalka spi to ja musze mala nosic i cudowac zeby byla cicho, a ze jej drzemka trwa 1,5h to sie nie pisze na to i zajade jak sie wyspi.
Tymczasem wstawilam pranie, bo maz od piątki mi je wstawia
Jeszcze musze lepek umyc, a obiadu nie bedzie, bo do wczoraj date mialy podroby heh

Stary 2010-05-19, 09:09   #2512
angy
Zakorzenienie

Cytat:

Mi lekarka powiedziała, że za często wysoką T łączy się z zębami i to jest błąd. Ale przecież są różne dzieci i każde reaguje inaczej.

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2010-05-19, 09:20   #2513
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Ojej, dziękuję Ci bardzo
Dzięki temu się trochę pomasowałam

Cytat:
To bulgotanie?
Tak, bardzo się cieszył trzymając w pojemniku nóżki

Cytat:
Napisane przez angy Pokaż wiadomość
Cześc cześć
Przeczytałam wszystko, cytować za dużo, z tego co pamiętam:

Miramej wierzę, że u Kubusia wszystko będzie ok Trzymam kciuki za sobotnie USG I gratuluje kolejnego ząbka U nas dalej tylko dwa

Miłego dnia
U nas też

Wzajemnie

Cytat:
unholy dzis troszke dluzej pobede, bo dziewczyny nie chodza juz rowno spac-mojej sie poprzestawialo, i jak Natalka spi to ja musze mala nosic i cudowac zeby byla cicho, a ze jej drzemka trwa 1,5h to sie nie pisze na to i zajade jak sie wyspi.
Tymczasem wstawilam pranie, bo maz od piątki mi je wstawia
Jeszcze musze lepek umyc, a obiadu nie bedzie, bo do wczoraj date mialy podroby heh

No chociaż trochę więcej

Ja żołądki też muszę zrobić, bo uwielbiam....
Kiedyś znajomi na działce ugotowali dla psa cały gar, a ja im przechodząc obok kuchni podjadałam i wyżarłam pół
Stary 2010-05-19, 09:20   #2514
skierka1981
BAN stały

Miramej, gratulacje dla kolejnego ząbka (u nas 4 ale bieli sie powoli dwójka lewa na górze)
dobrze że aannuullaa w domu i nie musieli się ewakuować

Witam się z kawką u nas wreszcie od rana nie pada wczoraj jednak nie wyszłam na spacer, jakoś czas zleciał a mi się za bardzo nie chciało i mam dobrą wiadomość - z tym kredytem może coś się uda więc proszę trzymajcie mocno kciuki po niedzieli dopiero pojedziemy i się dowiemy co i jak... jak bym się cieszyła....

Amelka padła wczoraj po 21 dopiero a to dlatego że tatuś późno wrócił i musieli się pobawić i Amelce spanie nie było w głowie...nad ranem mała pobudka o 6 a potem spałyśmy do 8.30. w dzień już tez tak nie śpi jak niedawno, potrafiła mieć 2 drzemki po 1.5 godz do 2. a teraz 2 po pół godz czasem więcej... z kąpaniem fisiowanie jej przeszło i teraz się ładnie bawi w wanience.

oki na razie uciekam miłego dnia
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 09:24   #2515
UnholyOne
Ola-Unhola

Aniu, jeżeli masz pokój Bartoszka w skosach, to fajne rozwiązanie znalazłam. Można potem drzwiczki zamontować, jak podrośnie
http://moj.extradom.pl/wnetrza/pokoj...orze-8928.aspx
Stary 2010-05-19, 09:27   #2516
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

Mi lekarka powiedziała, że za często wysoką T łączy się z zębami i to jest błąd. Ale przecież są różne dzieci i każde reaguje inaczej.
otoz to
moj pediatra tez twierdzi ze na zeby to za wysoka temp

Stary 2010-05-19, 09:33   #2517
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:

Pamiętam jak pisałaś, że już nie boli a my tu Cię namawiałyśmy, żebyś wizyty nie odwoływała Tylko nie byłam pewna czy z ręką idziesz...

Z ręką

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
migrena mnie dopadla
jeszcze akurat jak sama jestem
glowa mi peka
Mam nadzieję,że dzisiaj lepiej sie czujesz
Sorkiwczoraj ja zawaliłam,doczytałam tylko,że znalazłaś na necie wiec pomyślałam,że już nie potrzebujesz

Cytat:
Aniu i inne Dziewczyny, polecam fajną stronkę z wnętrzami, domami i projektami
www.extradom.pl
też sobie popatrzę

Cytat:
Wiadomości od Anuli: Są nadal w domu, ale nie mają prądu , nie włączą go, zanim woda nie opadnie. Poza tym u Nich w porządku, połowa wioski jest ewakuowana, ale mają jeszcze przejezdną boczną drogę. Anula przesyła Mamom i Maluszkom buziaki
Dzięki za wiadomośćoby dzisiaj było lepiej

Cytat:
Superczyli Kubuś łagodnie przeszedł

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
a tak przy okazji ... my też mamy kolejnego ząbka prawa dolna dwójka - to juz 8
dla Bartoszka.
za dzisiejszą wizytę u neurologa.

Cytat:
p4w Powiem tak- stres to ja mam w zyciu zawodowym i to najwiekszego kalibru, takaz odpowiedzialnoc. Po urodzeniu Antosia stres mam takze w domu Mam priorytety. Tutaj przychodze, aby odpoczac psychicznie, bo was lubie i stalyscie sie dla mnie bliskie nie chce sie denerwowac, psuc innym nerwow itd, bo to mam w realu codziennie. Musze zachowywac dobra kondycje psychiczna dla Antosia, bo poswiecam mu mnostwo czasu i uwagi, aby wspomoc jego rozwoj psychiczny i fizyczny. Nie raz sie wkurze, gdy czytam jakies IMO pierdy, ale zwyczajnie nie chce mi sie odzywac,bo majac na uwadze to, co juz przeczytalam przez ostatnie prawie 2 lata i bazujac na doswiadczeniu zyciowym , to stwierdzam, ze zapatrywania, postawy, opinie ludzi doroslych az tak diametralnie sie nie zmieniajaja. Czasami lubimy tkwic w tym w czym tkwimy, bo nie mamy innego wyjscia/jest tak nam wygodniej/ nie chce nam pomyslec/ uznajemy swoj osad za jedyny sluszny/ ufamy bardziej internetowym artykulom bazujacym na nieznanych zrodlach i napisanych niewiadomo przez kogo, niz dyplowanemu lekarzowi z doswiadczeniem (oczywiscie sa wyjatki, jak wszedzie- zeby nie bylo , ale zastanawiam sie, czy zrobienie korespondecyjnego kursu, powiedzmy nauczycielskiego, zrobi ze mnie dobra nauczycielke? / bo sie zwyczajnie boimy itp itd moge wymieniac w nieskonczonosc. I co z tego, ze sie nadenerwuje?W pewnych wypadkach naprawde nie jest warto, dlatego teraz mnie juz niektore rzeczy wrecz tylko bawia. Poza tym biore pod uwage takze rozne srodowiska z ktorych pochodzimy, odmienne charaktery, a takze to, ze mamy prawo do odmiennych opinii. W koncu to czyjes zycie, a nie moje i na sile nic nie moge a nawet nie chce.
I na koniec - uwazam, ze czas przed i po narodzinach dziecka jest tak stresujacy i zaliczamy takie gory i doliny emocjonalne, ze ine bede komus dodawac stresow

Ostatnio jednak bywam bardziej zmeczona, wiec i cierpliwosc mi sie konczy , poza tym chyba nie mozna tak do konca zdusic swojej prawdziwej (czasami awanturniczej) natury. W zyciu prywatnym uchodze za taka, co wali prawda po oczach i tzw dyplomacji wciaz sie musi uczyc mimo siwych wlosow na glowie Uprzejma, nawet bardzo jestem zawodowo, tutaj pelny profesjonalizm - nie fuknelam jeszcze na pacjentke, ani tez nie pozwalam sobie, aby dac sie wyprowadzic z rownowagi

Dziekuje bardzo za uwage
Ja przeczytałamlubię czytać Twoje wypowiedzi,są takie życiowe i mądre

Cytat:
Tak wiec wczorajszy dzien mnie wykonczyl.
Malo tego prosilam mala siorke zeby podskoczyla na godzinke po lekcjach-szkole mam obok, ale jej wazniejsze byly proby z kolezanka-jakies tance...no zgrzala mnie na maksa, ale awantury nie robiam...
za chwile j. angielski bedzie sie kłaniał, a mi nie bedzie pasowac, nie bede miala ochoty z nia rozmawiac i nie bedzie mogla bawic sie z Laura, i mysle ze dlugo mnie to potrzyma...bo nie potrafila ocenic co jest wazne a co wazniejsze to konsekwencje poniesie!
Mloda puszczona samopas, nie zwracalismy na nia uwagi, tylko dorzucalismy co wymyslniejsze rzeczy zeby tylko sie zajela a my zebysmy mogli robic.Jezdzila na prostokatnym wiadrze jak pchaczem bez asekuracji, stawala pod stolem oparta o krzeslo itp
W koncu szwagier po nia podjechal i zabral do nich, a my zdazylismy na styk, ale nie jedlismy, ani pies na sikoo nie był, japojechalam na sportowo choc chcialam byc elegancka i podmalowana

cdn
tak się czasem składa,że jak mamy dużo pracy,to dziecko nie śpi i wymaga naszej ciągłej uwagi

Cytat:
Kasiu nie wiem lekarka bardzo spokojnie podeszła do tego, powiedziała tylko, co robić. Może na następnej wizycie będę już spokojniejsza, to i wypytam dokładniej.
Kiedy macie następną wizytę?

Cytat:
biedna Laurka i aby tylko na ząbki ta gorączka była

Ciekawe jak sytuacja u anulki?

Cześć
Na 12.45 mam wizytę i niestety muszę zabrać ze sobą Bartosza,teściowa cały tydzień mówiła,że go przybawi,wczoraj stwierdziła,że jej coś wypadło.No nic,dobrze że chociaż na godzinę jestem umówionatylko nie chciałam go brać do przychodni w skupisko ludziTrudno,gdybym wcześniej wiedziała,pewnie odwołałabym wizytę.Damianowi dałam klucz od domu,bo pewnie nie zdążę wrócić jak on przyjdzie ze szkoły.
Dzisiaj dalej pada-pada nie leje,może w końcu będzie jakaś poprawa

Miłego dnia mamusie

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 09:34   #2518
gorgulek
Zakorzenienie

Dzień dobry

Zuzia wczoraj obudziła się na mleko o 5 a dziś 4.30 i nie było mowy, żeby nie jadła. Smoczka od razu wypluwała i płakała. Dostała mleko i w mig usnęła A było juz tak dobrze

Miłego dnia

Skierko
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 09:35   #2519
angy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość
Miramej, gratulacje dla kolejnego ząbka (u nas 4 ale bieli sie powoli dwójka lewa na górze)
dobrze że aannuullaa w domu i nie musieli się ewakuować

Witam się z kawką u nas wreszcie od rana nie pada wczoraj jednak nie wyszłam na spacer, jakoś czas zleciał a mi się za bardzo nie chciało i mam dobrą wiadomość - z tym kredytem może coś się uda więc proszę trzymajcie mocno kciuki po niedzieli dopiero pojedziemy i się dowiemy co i jak... jak bym się cieszyła....

Amelka padła wczoraj po 21 dopiero a to dlatego że tatuś późno wrócił i musieli się pobawić i Amelce spanie nie było w głowie...nad ranem mała pobudka o 6 a potem spałyśmy do 8.30. w dzień już tez tak nie śpi jak niedawno, potrafiła mieć 2 drzemki po 1.5 godz do 2. a teraz 2 po pół godz czasem więcej... z kąpaniem fisiowanie jej przeszło i teraz się ładnie bawi w wanience.

oki na razie uciekam miłego dnia
żeby Wam się jednak udało

Wczoraj Zosia nie spała od 13 juz do wieczora i koło 19 była juz tak padnięta, że tylko zdążyliśmy ją wykąpać i padła. O jedzeniu nie było mowy. I obudziła się juz dzisiaj o 4.40 na jedzenie Do pracy wstajemy o 5.40 i udało mi się jeszcze przykimać ta godzinkę Ale Zosia podobno nie spała-podobno, bo mąż mi mówił

Pomóżmy Maciusiowi

NIE LUBIĘ TROLLI
Stary 2010-05-19, 09:36   #2520
sylka79
Wtajemniczenie

Cytat:
Mariolu bardzo mi się podoba Twoje podejście do naszych wizażowych wypocin i tak ogólnie Mi też się nie chce wdawać w jakieś przepychanki słowne, bo przede wszystkim nie możemy tu odczytać intonacji, często mylnie rozumie się to, co ktoś miał na myśli Dlatego pomijam najczęściej te fragmenty, z którymi się nie zgadzam. No chyba że coś mnie naprawdę zirytuje i nie mogę wytrzymać (jak np. sytuacja z Eleeri i Svi).
Dodam tylko na marginesie, że mam trochę inne zdanie na temat żywienia niż większośc mamuś tutaj, nie jestem taka restrykcyjna pod tym względem. Mnie osobiście nie zajmuje jakoś specjalnie od kiedy będę mogła podac całe jajko-uważam, że Zosia jest już w takim wieku, że jak będzie jej smakowało, to będzie je dostawała i tyle (prosze nie prowokować mnie tekstami pod tytułem: "a jak by jej smakowała czekolada, to tez byś jej dała?", bo mówimy o jajku Oczywiście to jak karmiły nas nasze matki bardzo różni się od dzisiejszych schematów, ale mimo wszystko traktuję je często jako ciekawostkę niż faktyczną wytyczną co do sposobu podawania niektórych rzeczy. I gdyby rzeczywiście wszystko, co kiedyś było złe, to co najmniej połowa naszej populacji miałaby teraz problemy pokarmowe
Wiem, że było na ten temat już dużo, ale jakoś tak mnie naszło
I podkreślam, że nie chciałam nikogo urazić, każdy ma swój rozum i robi jak jemu pasuje. Amen.

Miłego dnia
Nie uraziłaś

sylka79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości