|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
bedzie chyba koszykarka!!!!
to mi moja sie nie mala wydaje a miala 63 cm hahaha:P i 5570
|
|
#2132 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Daria te nasze dzieci beda olbrzymami
ciekawe gdzie mezow znajda takich wysokich ???? ja jestem wysoka i mialam wiele przykrosci z tym zwiazanych w wieku dorastania wiekszosc dzieci byla duzo nizsza niz ja ![]() dziewczyny moja Julka juz 30 minut przespala pore karmienia ?? mam ja obudzic ? czy pozwolic spac dalej ??
|
#2133 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Maila ze zdjęciem Oli wysłałam w poniedziałek późnym wieczorem. Gapa ze mnie, już jest, hurra!!! Drcron - dziękuję bardzo, bardzo
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-05-26 o 22:43 |
|
|
|
|
#2134 |
|
Zakorzenienie
|
Baobabek - czasami gdy człowiek jest bezradny to ta jego bezradnośc szuka ujścia w złości. A złość najlepiej na kimś wyładować i pod ręką jest TZ. Bo im to wszystko łatwo przychodzi. Chcą mieć dziecko - to chwila przyjemności i jest dziecko. Nie mają mdłości, ciało ich się nie zmienia, nie muszą cierpieć przy porodzie. A potem to nie oni czuwają przy dziecku przez cały dnie i noce. Nie przejmują sie jakąś krosteczną na buzi (wyjątek tż carto). Idą sobie do pracy a potem z uśmiechem wracają do domu, zjedzą coś zasiądą przed tv i potem spać.
Ty teraz odreagowujesz cały ten kilkumiesięczny stres, tóry nazywany jest depresją. Musisz coś zmienić bo inaczej naprawdę znienawidzisz TZ. A skupianie całej miłości na synu też jes chore. Może zmian miejsca by Ci pomogła - jakiś wyjazd?. Zmian środowiska czasem pomaga. Każda z nas ma chwile załamania ale są to chwile. A jeżeli u Ciebie to trwa dłużej to tak jak radzi Mrówka idź do specjalisty. Ja jakieś 2 lata temu leczyłam się na depresję neurologiczną. Brałam przez prawie rok tabletki po których miałam świetny humor. dzisiaj czasem brakuje mi tych tabletek.
|
#2135 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wszystko się uda ![]() A Igorek niezłe miał przyjęcie ![]() Cytat:
Kubuś to zazwyczaj po każdym jedzeniu robi kupkę ![]() Cytat:
A czemu martwisz się o nerki? to ma jakiś związek ze skazą?? bo u Mojego Kubusia właśnie jakieś zmiany na nerkach są - ale powiedzieli, że to może być od zapalenia układu moczowego.... Cytat:
Kubuś jak każde dziecko czapek nie lubi i jak mu zakładam to się drze jakbym go ze skóry obdzierała ![]() O to samo miałam się zapytać bo Kuba już niedługo nie zmieści się do gondoli ![]() Cytat:
Kubuś wczoraj wytrzymał aż 8h bez jedzenia :O jadł o 20, o 21 wypił trochę wody przegotowanej, poszedł spać i obudził się o 4 nad ranem a piąstki to już miał całe w buzi, taki głodny był
|
|||||||
|
|
|
#2136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2137 |
|
Zakorzenienie
|
ehh... ja też po narodzinach nie dostałam żadnego prezentu od TŻ'ta... w sumie już od dłuższego czasu mi nic nie podarował bo niby żadnych tam świąt nie obchodziłam... no oprócz bukietu konwalii ale to jego mama je zrywała
![]() I na Dzień Matki myślałam że jakąś niespodziankę przygotuje, bo ja mam takie plany co do dnia ojca, przecież dziecko samo nie potrafi jeszcze nic przygotować, przecież też trzeba je nauczyć aby pamiętać o takich chwilach... Ale za to Kubuś dał mamusi prezent Najpierw mnie opsikał a potem obdarował mnie swoim uśmiechem |
|
|
|
#2138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- drcronik wyrosną wielkoludy hehehe ja jutro pojde kupic mojej laluni opaske ale na opaske bede zakladala ta rozowa czapeczke, zeby jej w uszka nie wialo pod czape opaske a ta czapa ma takie dziurki wiec nie bedzie jej jakos goraco.
|
|
|
#2139 |
|
Zakorzenienie
|
Ferrou rewelacyjny prezent
![]() mnie Julka wczooraj opsikala jak ja do wanienki wkladalam z woda ![]() Darusia ale ta opaska jest taka szeroka jej tylko czubek glowy nie zaslania ale na uszkach i tak odstaje ![]() dzisiaj kupilam jej kapelusik taki bialutki i ma takie fajne wiazania na uszka takie szerokie zaslonia cale uszka i sa tak blisko siebie ze nie beda sie rozchodzily i uszek odslanialy jutro zrobie zdjecie to wstawie a Oliwka ta rozowa czapke ma rewelacyjna mi sie wena skonczyla do robienia na szydelku tak jakos mi sie nie chce wole gotowe juz kupic leniuch ze mnie straszny ostatnio---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Dziewczyny macie jakies sprawdzone miejscowki na wakacje ?? z Julka bym gdzies pojechala na tydzien
|
#2140 |
|
Zakorzenienie
|
mamy jeszcze taka sama biala- kochana czy ty myslisz ze ja to robilam? przeciez ja szydelka nawet w rece w zyciu nie mialam, Pani tam gdzie puszczam czasem lotka robi takie rozne rzeczy na zmamowienie, po 10zl czapeczki :P
---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- kurcze wiecie co , tak patrze na te sliczne ciuszki tych waszych dziewczynek i stwierdzam ze ja nie mam takich swietnych spodniczek ( jak np drcronika Julcia na fotce) nawet nie wiem gdzie kupic u nas takie ciuszeczki sliczne,a zbliza sie czas wymiany garderoby-niedlugo wszystko bedzie za male.
|
|
#2141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wiem, czytałam na opakowaniu i dzwoniłam do tej mojej lekarki i mówię jej, a ona do mnie z dzióbem że dobrze wie co pisze na opakowaniu, ale typowa skaza białkowa objawia się wysypką na całym ciele i świądem skóry, a mały ma tylko lekko szorstką buzię i to mogą być początki skazy MOGĄ ALE NIE MUSZĄ...i że mam mu to mleko dawać i obserwować, jeżeli kupy będą ok (bo niby przy skazie mogą zawierać śluz i krew i wtedy jest konieczność przejścia na mleko "bez mleka") to znaczy że zapobiegamy alergii I jak zejdzie mu ta wysypka z buzi to zobaczymy czy się nie pojawi od nowa jeśli to wtedy zmiana na bezmleczne mleko, a jeśli nie to wszystko ok. I że ona wie co robi i jeżeli nie ma wszystkich w/w objawów to dawanie mleka "bez mleka" nie ma sensu...i bądź tu mądryDrcron ja też mam taką manię "strojenia" dziecka Tylko odkąd złapał potówki w 3 tyg. życia to ja go luźniej ubieram. Welurowe pajace pod jeansy - A i już wiem skąd się mógł przeziębić - szanowny teść jest chory-właśnie wczoraj wieczorem przyszedł mi to oznajmić, a dzień wcześniej małego nosił...a pewnie już miał zarazki w sobie i min. dlatego krew mnie zalewa jak ktoś oprócz mnie, tż, mojej mamy, ojca i siostry bierze go na ręce![]() Jeszcze coś miałam napisać.... :rol leyes: aha, że mały jak zjadł 40 ml koło 20ej tak obudził się po 23ej, zjadł 70ml jak ja drżę o niego - oczywiście noc bezsenna...Jak wstanie to będę łapać siki - i do 14ej umierać ze strachu czy wszystko dobrze
|
|
#2142 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do spacerówki można przerzucić, przecież już lato będzie, więc i może nawet wygodniej.Mojej bratowej dałam po Eryku parasolkę rozkładaną na płasko i w niej noworodka woziła, więc w takiej jak Ty masz tym bardziej można, a dziecko już masz podrośnięte. ---------- Dopisano o 07:11 ---------- Poprzedni post napisano o 07:08 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:11 ---------- Ja dzisiaj na 9.30 idę na występy z Okazji Dnia Matki w przedszkolu mojego synusia ![]()
|
|
|
#2143 |
|
Zakorzenienie
|
Baobabku ja Cie dobrze rozumiem z tym noszeniem i dlatego nie pozwalał nikomu prócz mężowi moim rodzicom i siostrzenicy jej dotykać bo wiem ze jak coś im będzie dolegac to jej nie wezmą.
Plmadzia zabierz mnie ze sobą jak ja lubię takie imprezy ![]() a ja wczoraj chyba przesadzilam z długości spaceru Julka kicha i kaszle temperatury nie ma ale ciagle jej się ulewa i marudzi noc tez mam do tylu o 13 idę do lekarza mam nadzieje ze wszystko ok i ze ja zaszczepimy
|
#2144 |
|
Zakorzenienie
|
dzien doberek, drcronik moze za cienko ubrana? chociaz ja nie wiem ja mam jazde z ubiorami, uwielbia ja stroic i przebierac
a ona sama kocha sie ubierac, nawet jak czape zakladamy to nie marudzi uwielbia jak jej zdjecia robie i sie cieszy oczywiscie aparatu nadal nie znalazlam dobrze ze w telefonie ten aparat jeszcze jako taki jest . Moja lalunia dzis troszke pomarudzila rano ale prykala i plakala wiec przyczyna dobrze mi znana.
|
|
#2145 |
|
Zakorzenienie
|
nie ma to jak dzien pozytynie zaczęty
|
|
#2146 |
|
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę Ci tego pogodnego dziecka.
Moja dziś od rana po karmieniu przez jakieś 40 minut była bardzo pogodna. Uśmiechała sie niemal cały czas (jeszcze nigdy tak nie było ). Ale niestety po tych 40 minutach laba się skończyła i od nowa ryk. Dziś idziemy prywatnie do najlepszego pediatry w Toruniu bo ja już nie wiem co jej jest. czy coś jej dolega czy po prostu mam małą marudę.W nocy śpi ładnie (jeśli można tak nazwać pobudki na karmienie co 3 godziny) ale od ok godziny 4 mimo, że śpi to się męczy. Co jakieś 15 sekund podgina nóżki i stęka (czasem uda się, że wyjdzie pryk) i śpi dalej. I tak cały czas. A ja patrzę na nia i zal mi jej że tak cierpi. Potem po każdym niemal karmieniu po jakiś 10 minutach zaczyna mielić buźką, językiem, jakby jej było niedobrze i czasem zakaszle (widać, że jej się pokarm podnosi do gardełka). No i po tym zaczyna się płacz, czasem napad kolkowy. I tak niemal cały dzień spędzam nad usypianiem niuni, bo jak nie śpi to trzeba ją uspokajać bo płacze... tylko cycek ja uspokaja ale wiem, ze jak bedę jej wciąz dawac na uspokojenie to stworzę błędne koło... Wiem, że nie powinnam tak mowić ale czasem mam dość. Boję się, że tak będą wyglądały wszystkie moje dni. Codziennie liczę, że jej się odmieni ale niestety... raz jest lepiej raz gorzej ale za dobrze nie jest ![]() A pamiętam jak w szpitalu nie mogłam jej nigdy dobudzić i płakałam, ze ona tylko spi a połozne mówiły, że jeszcze będę tego żałować... i wykrakały ![]() Kochany drcronku !! Doszła przesyłka!! Baaaardzo dziękuję!!
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2010-05-27 o 10:08 |
|
|
|
#2147 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek jakbym siebie czytała... Może u nas coś w powietrzu wisi? I też mam dość, w nocy aż nakrzyczałam na małego a potem sama się poryczałam... Daj znać co powiedział lekarz (kto jest najlepszym pediatrą w Toruniu i ile wizyta kosztuje?)
|
#2148 |
|
Zakorzenienie
|
Mała się właśnie budzi... koniec sielanki. A bąki idą jakby burza się zbliżała
![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Wiesz jak to jest z opiniami o lekarzach, każdy twierdzi co innego ale o tym lekarzu słyszałam wiele dobrego. Jest już sędziwy ale wciąż polecany- pan Zbucki. Podobno nie bierze dużo, chyba niecałe 100 zł. Jest na 1 miejscu w rankingu lekarzy.
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze ze małemu się poprawiło i wrócił apetyt ![]() Darusia - śliczny poranny uśmiech ![]() Wy tak przebieracie i stroicie te swoje dzewczynki. Ja mam pełno fajnych sukieneczek ale nie mogę jej stroić bo muszę codziennie rozbierać ją do naga 5 razy (4 razy do ćwiczeń i raz do kąpieli). A ona tak nie lubi być ubierana . Nawet jak gdzieś wychodzimy (przeważnie na wizyty do lekarzy) to tam też muszą ją rozbierać a że jest to 3-4 wizyty na raz to muszę myśleć o stronie praktycznej. Czyli zakładam coś co szybko i łatwo się zakłada i zdejmuje a to są z reguły jakieś śpiochy.
|
|
#2150 | |
|
Zakorzenienie
|
padłam normalnie....dzwoniłam znowu do tej mojej pediatry bo miałam jej powiedzieć, czy mleko małemu podeszło i czy je. No to dzownię i mówię, że zjadł przed chwilą 115ml i że dobrze chyba toleruje przynajmniej na razie. No i mówię jej że nadal się upieram czy ta zmiana mleka konieczna, bo nikt w mojej rodzinie alergii nie ma no i czy oby na pewno ta skaza...a ona mi na to, że równie dobrze może mały dostał uczulenia na herbatkę rumiankową...rozwaliła mnie...to wczoraj mi wmawia że skaza się robi a dzisiaj że jednak może nie i to mleko ha to profilaktycznie...to ona nie umie uczulenia od skazy odróżnić w końcu???i wkurzyła się chyba że ja taka zawzięta jestem
Złowiłam siki i o 14 wyniki będą oby tam wszystko ok było...Ja już nie wiem czy mam jej wierzyć z tą skazą czy nie Czytam na necie i niby też na zgięciach w pachwinach powinna być wysypka i na uszach a mały ma tylko na policzkach...głupia już jestem---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
niby ordynatorem oddziału noworodków u nas w szpitalu jest i opinie ma dobrą...ehhh ja to nie ufam już nikomu jeszcze mnie korci do ośrodka iść do lekarki do której mały zapisany państwowo żeby skonsultować no ale tam w sumie fuszerę odstawiają i nie wiem co zrobić...na razie się cieszę, że nie ma gorączki...trochę rano pokasłał i kilka razy kichnął, dałam mu otrivin i syrop i od tamtej pory cisza...oby tak zostało
|
|
#2151 |
|
Zakorzenienie
|
zaraz wyjde z siebie-spalam w nocy 4 godziny z przerwami, a ona dzisiaj jak na zlosc ryczy. Bolą mnie plecy przy oddychaniu, łeb mi pęka, szlag mnie trafia na wszystko. Nie mam siły. A TZ oczywiście wróci z pracy i oznajmi, że musi na jutro czytać prace studenckie i za dużo mi nie pomoże.
Jasne, ja MUSZE jakoś sobie poradzic, silę i cierpliwość to chyba sobie w doniczce wyhoduje!!! zeby bylo fajniej to wczoraj po raz pierwszy rozplakala mi sie na spacerze i to tak, ze nie dalo rady jej uspokoic w wozku. W panice szukam jedynej zabawki jaka zawsze ze soba woze i nie ma! Dzwonie do TZta- a chyba wyjałem jak wkładałem ją do wozka! Noż kur....!!!!!!! Ona wyje, wiec wyjelam ja z wozka. Nie dala sie wlozyc spowrotem i musialam ja niesc jedna reka, druga pchac wozek. Dzisiaj az sie boje wyjsc na spacer, w zwiazku z czym pewnie nie pojde. Zla jestem dzisiaj jak cholera...nie mam sily...
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-05-27 o 11:28 |
|
|
|
#2152 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://www.nadmorze.pl/podszumiacymdebem/ miejsce dobrze przystosowane do dzieci babka ma łóżeczka itp. ja jade 26 czerwca jedziemy już tam trzeci raz Cytat:
Cytat:
Cytat:
wróć do wawy pójdziemy na zakupasy he he . zreszta te sukieneczki to najlepsze jak dziecko chodzi bo teraz to niby ładne ale jednak pewnie wygodniej dziecku w pajacach lub półśpiochach
|
|
#2153 |
|
Zakorzenienie
|
Gabryska teraz lezy na macie, patrzy na mnie, usmiecha sie i gada po swojemu,a ja nawet nie mam sily/ochoty (?) odpowiedziec jej usmiechem, a co dopiero zagadywac. Zeszlo ze mnie powietrze dzisiaj.
|
#2154 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zaczynam się zastanwaieć, ze może ja mam za mało pokarmu? Bo mam wrażenie, ze jak leci to mleko pierwsze radzsze to ona ładnie pije bo jej łatwo a potem mam wrażenie, że jej za bardzo nie leci (karmie przez kapturki więc widzę kiedy jest mleko w środku). Czasem wyciągam jej cycka w trakcie ssania i czasem pełen kapturek a czasem pusto... i wtedy naciskam na pierś i bardzo słabo leci. Może ona przez ten kapturek nie jest w stanie dobrze wyciągnąć tego mniej lecącego pokarmu? Ale bez kapturkow już nie chce jeśc, bo czasem próbuję... I często ona się złości (bo może jej nie leci) więc ja przystawiam do drugiej piersi choć wiem, że to błąd i to też może być powodem kolek bo za dużo zjada tej laktozy... ale już nie wiem co robic. Czasem myślę żeby zacząć ją dokarmiać sztucznym ale z drugiej strony się boję, że jej nie przypasuje i będzie jeszcze gorzej... ![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
|
|
#2155 |
|
Zakorzenienie
|
mrowak - widać że dzisiaj to Twój dzień. Szkoda że nie ma kto Ci pomóc przy małej. Czasem wystarczy tak z pół dnia oderwania od dziecka i przechodzi to "zmęczenie macierzyństwem"
. Tylko że Ty karmisz piersią więc to będzie bardzo trudne.A dlaczego Twój TZ nie może jednocześnie czytać prac studentów i zajmować się małą? Przecież Ty w ciągu dnia zajmujesz się małą, sprzątasz, gotujesz, siedzisz na wizazu. I na to wszystko masz czas więc połączenie tylko 2 rzeczy nie powinno mu sprawiać trudności.Wczoraj mój TZ przygotowywał dla mnie risotto trzymając mała w nosidełku na piersiach Jak sie chce to można.Ja też chciałabym wychodować tę"roślinę" w doniczce, więc poproszą o zaszczepkę. ![]() ![]() W tym roku my też wybieramy się nad polskie morze i też poszukuję czegoś. tylko ja bym chciała jakiś taki ośrodek gdzie jest też SPA. Więc jeżeli macie coś takiego to proszę o namiary.
|
#2156 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek - a próbowałaś z obcianniem kapturków ?obcinasz końcówke i tak karmisz jak zatrybi za kilka dni kolejny kawałek itp.
jak dobrze przybiera to pewnie masz ok z pokarmem
|
#2157 |
|
Zakorzenienie
|
moja wlasnie robi kupe z lekkim placzem i mega stekaniem;/
|
|
#2158 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mały wyjec znów się obudził... ech... i znów woła cyca a jadła godzine temu... wykończę się. Teraz muszę ją jakoś przetrzymać godzinkę więc zmykam... <ale idą pruty>
---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- zaraz spróbuję...
|
#2159 |
|
Zakorzenienie
|
zrobila kupke ale tez bylo w niej troche sluzu;/ a rano zrobila ale taka drobinke malusienka;/
|
|
#2160 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po dniu mamy w przedszkolu. Nie było tak jak sobie wyobrażałam. Deszcz pada, więc nie mogłam mamie małego na spacer dać, i poszedł z nami. Więc jak co chwila wszystcy prucz mnie klaskali to ten przerażony i odruch moro
. No i jak się występy skończyły to te dziewczynki mnie obskoczyły"ta dzidzia jak moja lalka, ale sie ładnie śmieje...bla bla" no i masa rąk chcących pogłaskać mojego skarba, ja widziałam tylko widmo zarazków, nawet usiąść nie mogłam, bo w ten sposób go chroniłam bo nie mogły dosięgnąć. Oczywiście Erwinek przeszczęśliwy, i nawet nie zapłakał choć już powinien być głodny.W domu cały do prania poszedł, coby mniej zarazków było.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.

ciekawe gdzie mezow znajda takich wysokich ???? ja jestem wysoka i mialam wiele przykrosci z tym zwiazanych w wieku dorastania
wiekszosc dzieci byla duzo nizsza niz ja 
to ja zaraz dorobie 

:rol leyes:

cała miłość moja skupia się na Kubusiu