Po czemu te ogórki? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-30, 22:06   #91
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Po czemu te ogórki?

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Jak się u was mówi? Chałka, plecionka, warkocz, strucla?;p na to
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...px-Vanocka.jpg
Chałka

Ja za to lubię jak moja babcia mówi, ostatnio mnie uczyła szydełkowania, i mi tłumaczyła jak to ino se tu musze oczko chycić, i tak przewlec, i o!
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 22:10   #92
rapifen
Zakorzenienie

Jak mi babcia coś tłumaczy (po kaszubsku)
-heto łejno patekołekotakeho no hałona i łe do hactatakaka (tak to brzmi w moich uszach)
to zazwyczaj kiwam głową i mówię
-no mhm, tak, tak... prawda

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 22:16   #93
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Chałka, ew. strucla.
Ale raczej chałka.

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:
Jak mi babcia coś tłumaczy (po kaszubsku)
-heto łejno patekołekotakeho no hałona i łe do hactatakaka (tak to brzmi w moich uszach)
to zazwyczaj kiwam głową i mówię
-no mhm, tak, tak... prawda

to patrzę, że moja babcia mówiąc po polsku, jest skarbem
za to druga, mieszkająca na wsi, często używa zwrotów typu: wiater zawiał albo zabojałam się ja, itp. + charakterystyczne zaciąganie
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 22:21   #94
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
to patrzę, że moja babcia mówiąc po polsku, jest skarbem
NE JO

Ja ogólnie mam śmiesznie wesoło w domu :P tata pyra poznańska i czasem gada coś czego nie rozumiem tak jak i jego mama, moja mama góralka i jak jej matka zaczęła gadać ŁEEEEJIIIOO! to aż uszy bolały.
A brat-przyrodni ma kaszubskie korzenie (od zawsze miałam trzy babcie ) i tego języka się uczy.
Chwilami się nie rozumiemy, najczęstsze są spory w kuchni o kluski śląskie, pyzy, knedle, kopytka i leniwe

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2010-05-30 o 22:23
Stary 2010-05-30, 22:28   #95
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Rozmawiając z osobami z woj. lubuskiego dowiedziałam się, że nie ma u nich wazówki, tylko jest chochelka,
U mnie - pomorskie - także chochelka.

wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 22:39   #96
antidotum89
Wtajemniczenie

ja ide na pole, a jesli chodzi o np jak byłam mała kopanie ziemniaków,sadzenie to szło sie DO POLA w sensie pracowac
u mnie tez jest chochelka, myslalam ze to normalne:P
hmm...babcia czasem mowi "kaj ta" w sensie kiedy (np kaj ta pojdziesz-kiedy pojdziesz) jak cos przypomne sobie to dopisze
antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 22:39   #97
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
No u nas na Pomorzu wszyscy mówią "jo" Jak wyjechałam na studia to się oduczyłam, teraz jak wróciłam to niestety znowu też tak mówię, bardzo staram się tego oduczyć, ale jak wszyscy naokoło tak mówią to jest to bardzo trudne
Ja też z Pomorza, ale jeszcze się z tym "jo" nie spotkałam.

Stary 2010-05-30, 22:41   #98
rapifen
Zakorzenienie

U mnie wszyscy mówią JO

Stary 2010-05-30, 22:43   #99
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
a skąd jesteś? bo u mnie też się tak mówi
znaczy się strucla w moim mniemaniu to jest to
Ja jestem z Pomorza i też się mówi chałka.

Cytat:
U mnie wszyscy mówią JO
Jak sobie tak pomyślę, to rzeczywiście raz się z tym spotkałam, ale tylko raz. Jedna z nauczycielek w mojej szkole w każdym zdaniu wtrąca JO.

Stary 2010-05-30, 22:49   #100
Sheridans
Raczkowanie

Ciekawy wątek.Dorzucę coś ode mnie,z lubelskiego.
Tak jak w tytule wątku,,Po czemu te ziemniaki?"U nas spotykane jest "Po wiela?" albo "za wiela?" lub tez "ile stoją?".
Czesto mówi sie też "o ktorą pore?" co w tlumaczeniu brzmi "o ktorej godzinie"
Iść na wproś =iść prosto
Mieć pojęć,roszczot=być bystrym,rozumieć
jak mi sie cos przypomni to dopisze.

Aaaa i zapytam co to sa ciapy?
Bo pamietam jak kiedyś koleżanka z Torunia nie wiedziala ocb

Aaa i jeszcze z tego co mówi babcia:
ozuć sie= włożyć buty
kierownik=kierownica od roweru
zajda=kromka chleba

Edytowane przez Sheridans
Czas edycji: 2010-05-30 o 22:51
Sheridans jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 22:52   #101
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
zajda=kromka chleba
u mnie pajda

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-30, 22:57   #102
Sheridans
Raczkowanie

Cytat:
u mnie pajda
pajda ze tak napisze jest używana "na porządku dziennym" ,zajda używa tylko moja babcia.
Sheridans jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 22:57   #103
wanitatywna
Wtajemniczenie

U mnie kromka.

Stary 2010-05-30, 23:39   #104
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sheridans Pokaż wiadomość
Aaa i jeszcze z tego co mówi babcia:
ozuć sie= włożyć buty
kierownik=kierownica od roweru
zajda=kromka chleba
Dobre.
Stary 2010-05-30, 23:44   #105
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
a skąd jesteś? bo u mnie też się tak mówi
znaczy się strucla w moim mniemaniu to jest to

gorzej jak musisz coś załatwić
Przedstawiając to obrazowo to siedzę dupskiem na moście między Małopolską a Śląskiem (i mam rodzinę w górach ) Ale oficjalnie z Małopolski jestem Strucla w moim pojęciu wygląda tak - http://www.feelslikehomeblog.com/wp-...le-strudel.jpg i tak szczerze to właśnie sobie uświadomiłam, że w życiu tego nie piekłam
Stary 2010-05-31, 00:01   #106
jagaba
Rozeznanie

Ja przeżyłam niezły szok kiedy przez jakiś czas mieszkałam z parą Ślązaków. Nawet nie wiedziałam, ze ich gwara może się tak różnić od "naszego" języka Pamiętam sytuację kiedy K. mówi do mnie:
-nie starej się
No to ja mu na to błyskotliwie: No wiesz! ja zawsze będę młoda
Na to jego żona zanosząc się ze śmiechu tłumaczy mi, że chodziło mu o to żebym się nie martwiła- a ja zrozumiałam, że mam się nie starzeć
jagaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 00:10   #107
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Nie, to jest pętla, czyli ostatni przystanek, na którym pojazd zawraca i jedzie od nowa trasę
http://www.mmsilesia.pl/rep/newsph/8288/57813.3.jpg
a to zajezdnia
http://foto.mkm.szczecin.pl/big/2007/1173478294.jpg

Kurde, jak to się człowiek całe życie uczy Ja myślałam, że to synonimy, albo, że zajezdnia jest oficjalna a pętla to potocznie.
Dzięki

Cytat:
Napisane przez hermajona Pokaż wiadomość
Mimo opierania się temu przez wiele lat, łapię się na tym, że na foliową torbę (taką cienką jednorazówkę) mówię siatka:/ Tak niektórzy mówią w moich rodzinnych stronach.

Natomiast w Warszawie denerwuje mnie to, że ludzie mówią na makaron "kluski". Kluski to przecież kluski - kluski lane itp., a makaron to makaron. A już w ogóle mnie dobija, jak niektórzy mówią, że jedli "pastę" (też o makaron chodzi):/
Z tą siatką to się ze mnie śmieją trzy koleżanki (jedna z Koszalina, druga z Konina a trzecia ze wsi w Podkarpackim). Ale już ta z Płocka tak samo mówi
Jak dla mnie to się wzięło stąd, że kiedyś po zakupy chodziło się z takimi materiałowymi siatkami właśnie, oczka miały, malutkie ale miały. Takie jak na zdjęciu tutaj, tylko moje miały mniejsze oczka, rzodkiewki luzem włożone nie wypadały
A potem pojawiły się reklamówki czyli te duże z reklamą właśnie no i jednorazowe torebki, przeznaczenie miały to samo no i siatka została. I 'siatka' jest krócej, szybciej się mówi!

Z kluskami też walczę

Cytat:
Chałka, jeśli nic w środku nie ma, żadnego nadzienia.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 09:49   #108
Ayo22
after hours

mnie rozwala, szczególnie w Wawie - kosmiTY i studenTY.

z regionalizmów - na szczęście u mnie się takich słów nie używa, przynajmniej w moim domu i w środowisku znajomych. podobno lubelskie jest jedynym regionem, gdzie nie ma różnicy w wymowie między osioł (zwierzę), a osią (osią x, osią y), u Was jest różnica? nigdy tego nie sprawdziłam, a chętnie się dowiem, czy faktycznie tak jest.

bawi mnie też wszechobecne WZIĄŚĆ. nie istnieje słowo wziąść w języku polskim, jest tylko i wyłącznie WZIĄĆ, ale to niezależne od regionu, dużo osób tak mówi, co gorsza, znam kilka osób pracujących jako nauczyciele, którzy mówią owo nieszczęsne 'wziąć'.
ew. perfum(w nominativie, sorry za łacinę, ale sobie nie mogę przypomnieć polskiej nazwy), albo perfuma.

odnośnie wyjścia na zewnątrz funkcjonuje słówko: na dwór. Mam znajomych na roku z okolic Roztocza i z Przemyśla i oni mówią na pole, a 'moja dzielnica', to wg nich "moja parafia". najpierw mnie to denerwowało, teraz nie zwracam na to uwagi.

mam rodzinę w okolicach Dolnego Śląska i irytuje mnie trochę wymawianie przez nich "som, pójdom, zrobiom" itp. albo "czy(3)" "czeba(trzeba)" itp.

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

a wiecie, co to jest cebularz? pytam dziewczyn nie z lubelskiego

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

to regionalny wypiek, nie słówko regionalne
Stary 2010-05-31, 10:06   #109
wesna
Wtajemniczenie

Ja od dłuższego już czasu się zastanawiam, dlaczego w Polsce mówienie gwarą stało się synonimem obciachu i braku wykształcenia?

Pochodzę z Beskidów i uwielbiam ten góralski zaśpiew tutejszych mieszkańców. Wiadomo, teraz mówią tak tylko starsi ludzie, bo młodsi się wstydzą, ale jestem regularną bywalczynią (i nie wstydzę się tego!) wszelkich festiwali góralskich, gdzie mogę tejże gwary posłuchać. Fascynuje mnie też gwara Górali spod Zakopanego, mimo że już totalnie ich nie rozumiem . Żałuję, że coraz mniej jest okazji do słuchania rdzennych dialektów i gwar z różnych części Polski... za niedługo pewno zupełnie wyginą i zostanie nam już tylko jeden (nuudny ) język polski .

Tak sobie myślę... że o wiele bardziej ciekawie byłoby, gdybyśmy po samym akcencie rozmówcy mogli stwierdzić z jakiej części kraju pochodzi.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 10:45   #110
isa666
Zakorzenienie

Tak mi się nasunęło na myśl w trakcie czytania, że u mnie na wsi (pod Krakowem) często starsi ludzie używają słów:
- kajsik lub kajś (w sensie gdzie np. Gdzie jest mama? Kajsik (gdzieś) na polu )
- hajniok (w sensie tu np. Gdzie leży długopis? Hajniok na stole.)
- kady (też w sensie gdzie np. Kady idziesz? Czyli gdzie idziesz?). Czasem słyszałam też zwrot "Ka idziesz?"
Mnie samej czasem zdarza się mówić zamiast u nas "u nos"
No i ja też z tych co wychodzą na pole, ale w tym regionie chyba nikt inaczej nie mówi
Stary 2010-05-31, 12:41   #111
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Po czemu te ogórki?

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Dziś usłyszałam na bazarku i "po czemu te ogórki" i "na ile te ziemniaki". Panie miały za pewne na myśli pytanie o cenę. Już słyszałam tego typu sformułowania wcześniej. Jasne. Ale, z całym szacunkiem, dżizas, to za dużo na raz...
Wam to też się zdarza? Same tak mówicie? Skąd to się wzięło? Przecież te pytania są bez sensu.
Zdarza mi się słyszeć gwarę. Sama używam rzadko, raczej nieświadomie i tylko te wyrazy, które na stałe zakotwiczyły w moim domu rodzinnym, czasem wyłapuję różnice między moją mową a mową mojego męża bo pochodzimy z innych rejonów Polski, a dodatkowo jeszcze nasze rodziny również pochodzą z innych rejonów więc jest dosyć duży miks zwrotów. Większość podawanych tutaj jak i na innych wątkach o regionalizmach zwrotów znam, słyszałam i rozumiem. Wiadomo, że nie wszystkich używam. Dużo rozmawiam z ludźmi (taka praca) i staram się do wyrażania myśli używać ogólnopolskich sformułowań.

Regionalizmy nie są bez sensu. Czym innym jest język literacki, którego uczymy się w szkole, którym się potem posługujemy w oficjalnej korespondencji itd. a czym innym jest język mówiony - mowa potoczna. Tak samo jest w wielu innych krajach, nie jesteśmy pod tym względem jakimś wyjątkiem.

Mnie to nie razi, czasem niektóre słowa mnie śmieszą a z moim mężem lubię się drażnić gdy słyszę od niego "wstaw wodę/zupę" itd. zawsze się pytam gdzie lub do czego mam tą wodę czy zupę wstawić Ale to jest właściwie jedyna rzecz, na którą zwracam uwagę. Owszem, mówimy nieco inaczej, ale na co dzień już przywkliśmy do tego, najważniejsze, że wiemy co do siebie mówimy

Ostatnio z mężem zastanawialiśmy się nad tym jak się nazywają fachowo kalosze. Ja na "buty z gumy" znam takie określenia: gumiaki, gumowce, cholewiaki i gumoflice oraz oczywiście kalosze. Nie wszystkie te nazwy pochodzą z mojego regionu.

Jakieś jeszcze propozycje?

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-05-31 o 12:44
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 13:07   #112
Bruja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sheridans Pokaż wiadomość

Aaaa i zapytam co to sa ciapy?
Bo pamietam jak kiedyś koleżanka z Torunia nie wiedziala ocb
podrzucę pytanie, bo moi znajomi też nigdy nie wiedzą ocb, a mi "ogólnopolski" odpowiednik jakoś nie chce się zakorzenić . Za to TŻta nauczyłam (chociaż on z mazowieckiego), tylko na początku musiałam walczyć, że to te ciapy a nie ta ciapa

Cytat:
Napisane przez Ayo22 Pokaż wiadomość
podobno lubelskie jest jedynym regionem, gdzie nie ma różnicy w wymowie między osioł (zwierzę), a osią (osią x, osią y), u Was jest różnica? nigdy tego nie sprawdziłam, a chętnie się dowiem, czy faktycznie tak jest.
nie wiem jak jest z osiami, ale kiedyś proponując znajomym z lubuskiego jabłko wprawiłam wszystkich w zdziwienie mówiąc właśnie jabłko. Podobno ciężko usłyszeć taką wymowę poza Lubelszczyzną, wszędzie indziej wymawiane jest jako "japko".

Cytat:
Napisane przez Ayo22 Pokaż wiadomość
odnośnie wyjścia na zewnątrz funkcjonuje słówko: na dwór. Mam znajomych na roku z okolic Roztocza i z Przemyśla i oni mówią na pole, a 'moja dzielnica', to wg nich "moja parafia". najpierw mnie to denerwowało, teraz nie zwracam na to uwagi.
na Mazowszu często spotykam się z wyrażeniem "na dworzu" zamiast na dworze. Wszyscy z rodziny TŻta tak mówią, strasznie mnie to na początku irytowało. Teraz przeszłam nad tym do porządku dziennego, bo wiem, że i tak mam rację http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=3368
Stary 2010-05-31, 13:37   #113
xpatusx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bruja Pokaż wiadomość
podrzucę pytanie, bo moi znajomi też nigdy nie wiedzą ocb, a mi "ogólnopolski" odpowiednik jakoś nie chce się zakorzenić . Za to TŻta nauczyłam (chociaż on z mazowieckiego), tylko na początku musiałam walczyć, że to te ciapy a nie ta ciapa

nie wiem jak jest z osiami, ale kiedyś proponując znajomym z lubuskiego jabłko wprawiłam wszystkich w zdziwienie mówiąc właśnie jabłko. Podobno ciężko usłyszeć taką wymowę poza Lubelszczyzną, wszędzie indziej wymawiane jest jako "japko".

na Mazowszu często spotykam się z wyrażeniem "na dworzu" zamiast na dworze. Wszyscy z rodziny TŻta tak mówią, strasznie mnie to na początku irytowało. Teraz przeszłam nad tym do porządku dziennego, bo wiem, że i tak mam rację http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=3368
Dla mnie jabłko to też jabłko, a nie żadne japko. Chociaż muszę Ci powiedzieć, że ostatnio zainteresowałam się tym jaka wymowa jest poprawna i okazało się, że to 'japko' jest poprawną wymową Wymawiając 'jabłko' popełniamy błąd, który nazywa się hiperpoprawnością.

Mówimy [japłko], przy czym głoska [ł] jest bezdźwięczna, lub [japko]. Wymowa [jabłko], przez Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN określana jako rzadka, jest hiperpoprawna.

Hiperpoprawność, inaczej przesadna poprawność lub przesada poprawnościowa, to termin z zakresu językoznawstwa normatywnego, oznaczający zastępowanie form zgodnych z normą językową formami błędnymi, ale uznawanymi przez użytkownika języka za bardziej poprawne.

U mnie się np. krycha ziemniaki a nie tłucze. Wiem, że to gwara z Wielkopolski, ale w rodzinie nie mam nikogo z tamtych rejonów :P
Moja mama pochodzi z Kaszub, ale nie mówi tą gwarą. Ale jak jedziemy do dziadka (który tam mieszka) to musi mi tłumaczyć wiele zdań bo ich po prostu nie rozumiem
To samo jej z ojcem który urodził się na Śląsku

Edytowane przez xpatusx
Czas edycji: 2010-05-31 o 13:49
xpatusx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 13:46   #114
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:

Pochodzę z Podlasia i mówię "jabłko". Ale to chyba tylko dlatego, że rodzice uczyli mnie poprawnie mowić, a nie "po suwalskiemu". Mówimy "na dworzu" "na dworze" "na zewnątrz". A w krk mówią "na polu" co irytuje potwornie.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 14:08   #115
niewyspana91
Raczkowanie

Cytat:
u mnie pajda
u mnie też pajda ;P

Mnie irytuje również, zamiast "dwór, podwórko", jak się mówi "pole". Mam rodzinę w Krakowie i okolicach, Bielsku, i właśnie oni tak gadają. Masakra ;p

I zamiast JO- mówi się JA=tak.

Mi się podoba ogólnie gwara śląska. Moja rodzina jest znad morza, więc na co dzień raczej nie mam z tym styczności, ale lubię jeździć na Rudę, tam chyba każden godo ^^
*szukam motywacji coby popracować nad ciałem
niewyspana91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 14:13   #116
xpatusx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niewyspana91 Pokaż wiadomość
u mnie też pajda ;P

Mnie irytuje również, zamiast "dwór, podwórko", jak się mówi "pole". Mam rodzinę w Krakowie i okolicach, Bielsku, i właśnie oni tak gadają. Masakra ;p

I zamiast JO- mówi się JA=tak.

Mi się podoba ogólnie gwara śląska. Moja rodzina jest znad morza, więc na co dzień raczej nie mam z tym styczności, ale lubię jeździć na Rudę, tam chyba każden godo ^^
Ja własnie lubię jak mówią: na pole A rodzina spod Żywca jest ^^
xpatusx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 14:21   #117
Ayo22
after hours

Cytat:

ja też mówię jabłko i na dworze.
a w Wawie można usłyszeć: herbatkie, bułeczkie itp, czy to już się zatarło? może w innych regionach też?
Stary 2010-05-31, 14:32   #118
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Ja trochę nie pojmuję, że kogoś irytuje gwara Kumam irytację błędami (choć od tego jest zupełnie inny wątek...), ale częścią czyjejś tradycji (jak by na to nie patrzeć)? Mówienie w swoim ojczystym języku zagranicą też jest irytujące, jak rozumiem?

Przy okazji, kojarzy mi się jakoś od zawsze ze "starymi warszawiakami" () zamienianie niektórych "i" w wyrazach na "y"
Stary 2010-05-31, 14:52   #119
marysienka
Zadomowienie

A u mnie jest tak:

- kartofle - zimniaki
- jo - tak
- zakluczać - zamykać
- fajercug - zapalniczka
- chochla - łyżka do nalewania zupy
- z kędyś - skąd jesteś
- pakować się - jeść
- najlepiej jednak jak starsze osoby w sklepie proszą o np. 2 plajstry szynki
- kiedyś się zapomniałam i jeszcze w szkole przy polonistce opowiadałam coś koleżance i mówię do niej "my tam byli ale tam było zamkłe" - mina polonistki bezcenna
- a i jeszcze listowy to listonosz
- i opalić światło - to zgasić
Stary 2010-05-31, 14:56   #120
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marysienka Pokaż wiadomość
A u mnie jest tak:

- kartofle - zimniaki
- jo - tak
- zakluczać - zamykać
- fajercug - zapalniczka
- chochla - łyżka do nalewania zupy
- z kędyś - skąd jesteś
- pakować się - jeść
- najlepiej jednak jak starsze osoby w sklepie proszą o np. 2 plajstry szynki
- kiedyś się zapomniałam i jeszcze w szkole przy polonistce opowiadałam coś koleżance i mówię do niej "my tam byli ale tam było zamkłe" - mina polonistki bezcenna
- a i jeszcze listowy to listonosz
- i opalić światło - to zgasić
Akurat kartofle i chochla to normalne słówka.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości