|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Widzę, że instrukcja obsługi bobasa nam wszystkim potrzebna, jak nic. :/
____________ A ja myślałam co mojej dziecince na dzień dziecka sprawić i w końcu sprawiłam karuzelkę... Za malutki jeszcze, ale niedługo będzie jak znalazł. Mam nadzieję, że się spodoba...Kobity, mam jakiś cukrowy niedosyt... chce mi się czekolady, batonów, wafli, przed chwilą użarłam kawałek Pawełka... normalnie mam ssanie masakryczne na słodkie...
|
|
|
|
#302 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas suszarka pomagała tylko na moment, lepeij działał szum wody puszczonej do umywalki, a najlepiej działa w tej chwili muzyka tylko tu nie ma reguły, Bruno słucha zarówno muzyki poważnej, bluesa jak i Metallicy Cytat:
na słodkie też mam fazę, głównie lody bym żarła, staram się ograniczać, ale coś mam słabą wolę
|
|
#303 | |
|
Zakorzenienie
|
A widzisz... loooodyyyy
Lody przecież mogę. I nawet mam. ![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Dziewczyny - jak szybko to co jemy wchodzi do mleka? ---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ---------- Cytat:
Ja dumałam i dumałam i w końcu stanęło na FP. Nic fajnego i tańszego nie znalazłam. |
|
|
|
|
#304 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() szukałam czegoś w miarę taniego i w końcu kupiłam za 70 zł firmy Smily coś tam... jakaś nowa firma, ale kupowaliśmy już ich zabawki dla dzidków znajomych i są ok. jest łada, w żywych kolorach, wiszą jej pluszakowe zwierzaki i gra kołysankę, jak na mój gust jest wystarczająca na tą chwilę. znalazłam do niej linka http://www.smyk.com/index.php?option...idPRODUCT=3502
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Faktycznie, zwierzaczki ma fajne, kolorowe takie...
__________ Dziś zadzwoniła nasza mama chrzestna, żebyśmy nie kupowali maty... zrobiła nam, tzn. misiowi, prezent. Czekamy więc na przesyłkę. Moje maleństwo śpi od 18ej pięknie... Nie kumam, czemu on ma te problemy kupkowe zawsze rano albo od rana do popołudnia? Po tłustym, nocnym mleku???
|
|
|
|
#306 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Podobno już po godzinie. Cytat:
Dzieciaczki śliczne macie Po ostatnim moim poście Luiza spała prawie 3 godziny Odciągnęłam sobie trochę mleka i wcale nie jest takie chude....ale z butli nie chciała jeść krzywiła się ...cyca wzięła ![]() Teraz jest po kąpieli, najedzona a oczy ma jak 5 złotych i wcale nie myśli o spaniu.
|
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie wiesz kiedy znika?? Ja też. Warstwa gęstego, coś jakby śmietana, na brzegu butli jest, dość spora nawet. Ale w smaku tego nie czuć.
|
|
|
|
|
#308 |
|
Raczkowanie
|
noto widze moj ostatnio przez dwie noce tez niespokojny co chwile do cyca, ale si enie uginam , nie podaje modyfikowanego mleka, tym bardziej ze w cycach pokarm jest. Przedostatniej nocy chlusnelo z niego strasznie , ze zalal nam pol lozka. Byla polozna i powiedziala ze to z przejedzenia pewnie. No i ze mlody w nocy wybral sobie pore jedzenia a w dzien czuwania i spania. Do poludnia nie spi prawi ewogole, tylko obserwuje , kupczy i wcina troszke...tak od 15stej trobi juz sobie 3 h drzemki jakby to noc byla...kompletnie nie wiem jak ustawic dzien zeby powoli zaczal przestaiwac te pory snu...
za to dzisiaj bylam 3 h poza domem i zostal z tatusiem... z odciagnieta kapka pokarmu i herbatka koperkowa ![]() Dali rade, wymeczeni i wyplakani poszli na spacer, jak wrocilam do domu maly spal po spacerze i taki byl wymeczony ze na kapiel o 19stej musialam go budzic Mam pytanie jak myslicie w jakich porach najlepiej wychodzic na spacery? myslalam ze moze przed kapiela byloby okej? i w poludnie? lepiej prowadzac wtedy kiedy ma pory spania czy wtedy kiedy ma pory czuwania? ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Kropka, Edzia, angkorcz....słodziaki ![]() ![]() pearl...hahahah jaki smieszek...oczka rozbiegane....słoooooodko |
|
|
|
#309 |
|
Raczkowanie
|
a oto moj zakapiorek kochany...
hehehe niezle minki robi czasami
|
|
|
|
#310 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
my wychodzimy koło południa albo po jedzonku o 14. czasami zabieramy ze sobą jedzenie na następne karmienie bo lubimy długo spacerować. do domku wracamy koło 16.30, kąpiemy się ok 19.30-20.00. pomiędzy 17 a 20 Bruno ma czas czuwania i nawet jak jest śpiący przetrzymujemy chwilę do kąpania, potem jedzonko, i spatulki do łóżeczka. ja wychodzę w porach spania Bruna, raczej nie wyleżałby mi w wózku w porach czuwania. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- jaki fajowy
|
|
#311 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Kolejny słodziak Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja ogólnie nie mam wcale apetytu, jem bo muszę a najgorsze jest to, że waga i tak mi nie spada ![]() Tak czytam o tych Waszych marudzących maluchach to tak jakbym patrzała na mojego, teraz śpi ale około 19.oo tak płakał, że już nie wiedziałam co robić, zawsze myślę że go coś boli i nie wiem jak mu pomóc. Na szczęście z kupkami nie ma problemu, specjalnie się nawet nie napina, tylko nóżki wyciągnie, zrobi duże oczy i już coś brzydko pachnie.
|
|
#312 |
|
Konto usunięte
|
Ewciu, twój synek mi się śnił dzisiaj
![]() Wieczorne marudzenie było, a jakże Ale nieco lżejsze. Zasnęła koło 23, po 1 pobudka na jedzenie, ale potem do 5:30 spanie. I na razie śpi. Położna dzisiaj przychodzi, pewnie na karmienie trafi |
|
|
|
#313 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie
Dzieciaczki śliczne Moja Karolcia widzę nie jest wyjątkiem - też stęka, pręży się i płacze na kupkę. Raz bardziej a raz kupka wychodzi zupełnie niepostrzeżenie, nie wiem od czego to zależy. Odbijać to odbija praktycznie za każdym razem a z ulewaniem różnie - raz w ogóle nie uleje a raz ulewa i 2h po jedzeniu. Pory czuwania to rano w zależności jak wstanie 6-7 rano do następnego karmienia 9-10, później 3h snu, jedzenie i spacerek na którym też śpi. Tatuś wraca po 17 i od tamtej pory czuwa aż do 22-23, póżniej jedzonko i śpi. Czasem budzi się koło 3, zje i śpi dalej a czasem tak jak dzisiaj wstanie dopiero o 6 rano ![]() ![]() Śpi od samego początku w swoim pokoju. Niestety ale już mała spryciula przyzwyczaiła się do rączek i potrafi wyć tylko po to żeby ją wziąć na rączki i zaraz potem się uspokaja Na dzień dziecka dostała matę edukacyjną, ale na razie jest nią mało zainteresowana za to karuzela robi furorę. Śmieje się do niej, próbuje mówić i co najważniejsze podczas przewijania tak się w nią wpatruje, że można zrobić z nią wszystko ![]() Szaja super matę dostałaś ja mam karuzelę z tej serii i też chciałam tę matę, ale uznałam, że trochę różnorodności się przyda i kupiłam tę:http://www.allegro.pl/item1031027913...1_kubus_p.html Edytowane przez Biricchina Czas edycji: 2010-06-02 o 09:16 |
|
|
|
#314 |
|
Konto usunięte
|
Biri, dzięki
A twój link nie wchodzi ![]() Dziewczyny, gadałam teraz z położną, mówi, że na te kwękania kupkowe spokojnie można dać Espumisan, 3x dziennie po 5 kropel, powinno złagodzić sprawę. No i jak dziecię tak się pręży, to brzucholek masować i nóżki docisnąć do brzuszka. |
|
|
|
#315 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19734459]Biri, dzięki
A twój link nie wchodzi ![]() Dziewczyny, gadałam teraz z położną, mówi, że na te kwękania kupkowe spokojnie można dać Espumisan, 3x dziennie po 5 kropel, powinno złagodzić sprawę. No i jak dziecię tak się pręży, to brzucholek masować i nóżki docisnąć do brzuszka.[/QUOTE] To jeszcze raz: http://www.allegro.pl/item1031027913...1_kubus_p.html Szaja a napisz mi proszę jakie wymiary ma Twoja mata, duża jest? Bo mimo wszystko ona wciąż mnie kusi |
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, myśle, że jak się opróżni pierś
![]() Cytat:
szaja, fajnie, że spytałaś położną. Nóżki dociskamy i wtedy jest purrrt, ale na chwilę pomaga, a o Espumisanie też myślałam. Trzeba w takim razie kupić. Wczoraj marudzenie było wieczorem. Od kąpieli, jak pisałam wcześniej nie spała. Ok 22.30 nakarmiłam i do 23 był ryk, ale mąż wziął ją na swój brzuch, utulił i spała do 3 w nocy Biricchina, fajny szkrab ![]() Nam matę i leżaczek pożycza chrzestna Łukasza
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-06-02 o 10:21 |
|
|
|
|
#317 |
|
Raczkowanie
|
Hej, my po pierwszej spokojniejszej nocce ...23.50 karmienie, nastepne o 2.43, kolejne o 5:30 i o 6:50. O 8mej maly jak w zegarku otwiera oczyeta i ma faze czuwania do 12-14...wiec teraz kweka...spadam zatem
|
|
|
|
#318 |
|
Konto usunięte
|
Biri, na oko jakiś 1x1m
Ale cudna jest faktycznie, co dla mnie ważne - melodyjki nie są upierdliwe ![]() Odnośnie Espumisanu - teoretycznie na opakowaniu podają, że po 1 miesiącu, ale położna mi powiedziała, że normalnie podaje się go też noworodkom. Byłam w ciuchlandzie, fajne rzeczy dorwałam Jeansiki na 56 rozmiar i welurkowe takie spodniusie, sukieneczkę, bluzę na 6 mcy już i bluzeczkę w kwiatuszki. I sobie torebkę dorwałam miłą A potem doszalalam, w zwykłym sklepie dorwałam 2 pary getrów bawełnianych i tunikę No matka też w czymś chodzić musi, cążowe spódniczki za duże, a dopinać jeansów nie chcę jeszcze po tej cc.
|
|
|
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
![]() U nas nocka spokojna.. o 20 zasnęła i obudziła się dopiero po 3 aż sprawdzałam czy ona żyje ale o tej 3 trochę popłakała i popręzyła sie.. i w koncu ją coś tam odetkało, bo jak walnęła kupe to z pieluszki aż wypłynęło Ja maty narazie nie mam..i leżaczka też nie ciągle się zastanawiam jaki.. myślałam nad taką huśtaweczką, ale teraz myśle nad najzwyklejszym leżaczkiem z pałąkiem z zabawkami i nie wiem ale niebawem zamierzam kupić. tak do tego miesiaca.. Mate do drugiego miesiąca ![]() Mam pytanko w czym Wasze dzieciaczki spią? Bo ja mojej zakladam body i pajaca i przykrywam kolderką taką cieniutką. ale nie wiem czy nie za ciepło jej? w nocy mam zawsze otwarte okno i nie wiem
|
|
|
|
#320 |
|
Zadomowienie
|
Bydgoś
![]() Szaja duuuża jest fajnie właśnie mnie ciekawi czy są te same melodyjki co w karuzeli - 4 w tym odgłosy natury, Bach, Beethoven i Mozart. Zabawki są te same co w karuzeli tzn. małpka, papuga i żaba o ile dobrze się dopatrzyłam. Rozsądek mówi mi żebym dała sobie spokój, ale coś mnie jednak ciągnie do tej maty hihi.Też chcę taki fajny lumpeks mieć obok!!!! Kardashi no to nieźle Ci mała pospała, przebiła moją dzisiaj, Karolcia dzisiaj tylko od północy do 6 rano ![]() Moja do snu ma albo pajaca albo body i śpiochy i kładę ją albo pod kocykiem albo w śpiworek ale bez rękawów. Ja za to ciągle mam problem z ubraniem jej na spacerek. Wkładam ją w ubranku w welurowy kombinezon i jakoś nawet w ładną pogodę nie mam śmiałości ubrać ją lżej... Ja mojej daję Infacol - tak raz dziennie w środku dnia przed karmieniem i wydaje mi się że jest lepiej. |
|
|
|
#321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na spacerki zakładam jej body i welurowy jakiś pajacyk, i przykrywam polarowym kocyczkiem.. i czasami mam wrażenie że jest za ciepło ubrana, ale jakos nie mam smiałości jakoś czy odkryć czy coś.. no bo ona taka malutka
|
|
|
|
|
#322 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Agaciorka śpi np, teraz w pajacyki, w rożku. Otulam ją w dalszym ciągu rożkiem, bo śpi na boczku, w rożku się nie przewraca tak łatwo na plecki. Na spacer różnie, zależnie od pogody - wczoraj była lodówa i wiało i lało, my co prawda tylko autem podjechaliśmy do teściów, ale był bodziak z długim rękawem, spodnie dresowe i bluza do kompletu. W domu bluza i spodnie ściągnęliśmy, bo ciepło było. Cytat:
2 w stylu bahama a trzecia to odgłosy dżungli, spokojne bardzo, do tego światełka i mam wrażenie, że idealna usypianka
|
||
|
|
|
#323 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na 1 zdieciu tak jak moja na podgladzie niby spi a obserwuje wszystko mały jest ![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
kurcze mi została prawie cała paka pampersów 1 i poł paczki hugensów1 musze znalesc gdzies w poblisku jakas przyszłą mame i jej podarować bo moja mała musi miec 2 kitka ma za grube i 1 ja sciskaja ![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
a ja myslałam ze to tylko u mnie sie włączyło jesuuuu ile ja dam za czekolade a najgorsze jest to ze przyniesi mi taka wielka bombonierke ![]() z której juz 2 czekoladki zjadłam moj tz sie zapomniał i na osłode kupił 1 kg truskawek myslałam ze go ze schodów zrzuce (kurka mam tylko 5 tych schodów daleko by nie leciał ) 1 truskawka zjadłam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
fajna ta karuzela a ja mam 20 % bonifikaty na zakup czegos z tej firmy ![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
polozna mi mówiła ze z koprem nalezy uwazac bo on wydyma i dlatego czasem dzieciaczki sa niespokojne my mamy chcac pomoc naszym malenstwom mamy spróbowac kupic sobie z hipp herbatke ułatwiajaca karmienie i pic raz dziennie po njbogatszym posiłku wtedy mły człowieczek ma lepsze pierdki i nie boli go brzuszek
Amelcia http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2010-06-02 o 13:28 |
|||||||
|
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- bylysmy dzis na 1 bilansie wszytko ok Amelia wazy 4 kg :| nie wiem czy wy tez dostalyscie w szpitalu te pudełka w jednym z nich jest taka ksiazeczka happy baby book znalazłam w niej .......gesta zoltawa siara zamiena sie w ciagu kilku 1 dni poprzez tzw pokarm przejsciowy w mleko dojrzale nabierajac barwy mleczno-przezroczystej i wodnistej konsystencji nie znajac tego fizjologicznego faktu niektore matki blednie sadza ze maja chude mleko i nie beda mogly nim karmic ......... ukladanie na brzuszku ma wiele zalet cwiczenie miesni szyi plecow ramion co ulawtia trzymanie glowki ulatwia odchodzenie gazow zarowno z zoladka -odbijanie jak i z jelita przeciwdziala kolkom prawidlowe kstaltowanie stawow bodrowych poszerzenie pola widzenia dziecka co wplywa na jego rozwoj dzieki kladzeniu na brzuszku w przyszlych miesiacach ulatwi to maluchowi przekrecanie sie i zmiane pozycji uff pisze 1 reka bo moj szkrab zasysa cyca no to sie pomadrzylam
|
#325 |
|
Rozeznanie
|
To i ja się zamelduję razem z Agatką.
Maleńka je co ok 2 h ale ostatnio budzi się o 8 rozgląda tak przez pół godzinki a potem się zaczyna aż do 14 wiszenie na cycu i ciągły ryk jak ją odstawić próbuję i to nie marudzenie tylko ryk. Momentami mam dość. Z odbijaniem też mamy problem bo usypia na cycu i pionizowanie ją rozbudza i potem jest płacz i znowu chce cyca próbowałam ją uspokajać na różne sposoby ale nic nie pomaga. Nie wiem już co robić.
|
#326 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
skoro mała płacze mocno, przeraźliwie, to może dolegają jej kolki? Pręży się przy tym? ma twardy brzuszek?
|
|
|
|
|
#327 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
moze w tym czasie skocz na spacerek ?jutro mamy grila jak myslicie , maly ile najdluzej moze byc z nami na powietrzu? Edytowane przez ewciak123 Czas edycji: 2010-06-02 o 16:27 |
||
|
|
|
#328 |
|
Rozeznanie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;19742022]tak słodko śpi...
skoro mała płacze mocno, przeraźliwie, to może dolegają jej kolki? Pręży się przy tym? ma twardy brzuszek? [/QUOTE]brzuszek ma miękki nie pręży się a uspokaja tylko na cycu. Wygląda to tak że kończy jeść, zaczyna się wiercić więc biorę ją żeby jej się odbiło, czasem się odbije a potem zaczyna się płacz. Ale nie jest to krzyk jak przy bólu brzuszka.
|
#329 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Fajne ma włoski. Kupiłam Espumisan, podałam już 3 razy i chyba jest lepiej Kalendarz rozwoju dziecka https://mamotoja.pl/kalendarz_rozwoj...ml?cac_month=1
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-06-02 o 18:19 |
||
|
|
|
#330 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
I kalendarz fajny ![]() A my byłyśmy na spacerku. Nachodziłyśmy się. A jak gorąco I sąsiadka mnie zganila że z dzieckiem wychodzę bez czapki
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.

Mam nadzieję, że się spodoba...

, mała z nerwów nie mogła chwycić cyca a nawet jak chyciła, to zaraz puszczała i wielki płacz. Naprawdę bardzo płakała przez wiele godzin, cyca nie chciała ciągnąć. Myśleliśmy z małżem, że może kolka, brzuszek itp. i przypomniało mi się, że ponoć podmuch z suszarki na brzuszek pomaga...Włączyliśmy suszarkę i Lenka jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przestała płakać - tyle, że nie chodziło o to ciepłe powietrze a o dźwięk (ponoć jest podobny do odgłosów w brzusiu). Jak wyłączaliśmy to znowu był płacz
i puszczaliśmy z dyktafonu - też skutkowało

Ale nieco lżejsze. Zasnęła koło 23, po 1 pobudka na jedzenie, ale potem do 5:30 spanie. I na razie śpi. Położna dzisiaj przychodzi, pewnie na karmienie trafi 

aż sprawdzałam czy ona żyje
ale o tej 3 trochę popłakała i popręzyła sie.. i w koncu ją coś tam odetkało, bo jak walnęła kupe to z pieluszki aż wypłynęło