Wychodzą maluchy, my gubimy brzuchy- Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VII - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-09, 21:54   #301
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Dot.: Wychodzą maluchy, my gubimy brzuchy- Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VII

Cytat:
Napisane przez Basia84 Pokaż wiadomość
jeju ile napisalyscie biore sie za czytanie a narazie wrzuce wam zdjecie
Basiaaa...ależ to brutalne było

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 21:54   #302
hd2005
Zakorzenienie

Dot.: Wychodzą maluchy, my gubimy brzuchy- Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VII

Czas na sen. M zabrał wiatrak do sypialni Delikatna sugestia

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:00   #303
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
siebie tez ja mam jeszcze smaka na te ruskie no i to drugie co robiłaś
pocieszam sie big milkiem
moje pierogi wyszły pyszne jak się okazało !!! TŻ zjadl chyba ze 20, mama z 8 a ja resztę

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Ja ostatnio sie takimi jagodowymi pierożkami obżarłam i w sumie nie obraziłabym się na jeszcze Polane śmietaną i posypane cukrem ... jaaaaa chyba muszę kupić pierożki i zrobię jutro albo dziś na kolację
no i znowu mi przypomniały o pierogach z jagodami
skąd ja teraz jagody wezmę?
papeteria ja tez lubię takie polane smietaną z cukrem a jagody lubię takie z cukrem w środku

Edytowane przez ola_k11
Czas edycji: 2010-06-09 o 22:02
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:05   #304
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hd2005 Pokaż wiadomość
Czas na sen. M zabrał wiatrak do sypialni Delikatna sugestia
wiatrak bylby dla mnie teraz wybawieniem!! ale musze czekac do soboty, mama przywiezie
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:19   #305
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bajka9 Pokaż wiadomość
Też bym zjadła pierogi z jagodami mniammmmm, ale jagódek to chyba jeszcze nie ma....

Laski napiszcie jak to jest z tym wymazem na paciorkowca?? Moja gin nic mi na ten temat nie mówiła, a wizytę u niej mam w 33 tygodniu ciąży. Czy to nie jest za późno ????
nie martw się. ja mam swojemu przypomnieć na następnej wizycie czyli w 33tc

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
Bylismy na plazy, ale komary tna masakra...ale mam dobry plyn to w domu nie mam ich na szczescie
a jaki?

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
i tłumacz, że rak skóry czy jakieś inne taaa jasne chłop głupi i się nie przejmuje nie dociera jakie naprawde mogą być konsekwencje więc ja już nic nie moge zrobić, trzeba by lać pałą codziennie w łeb a i tak pewnie bym nie nabiła nic
mój też taki uparty ostatnio go przez miesiąc do dentysty wysyłam... bo dawno na kontroli nie był a jak zajrzałam mu do buzi to ma kilka ząbków do zrobienia. Ale twierdzi że wciąż nie ma czasu a przecież to nic nie da takie odkładanie, bo w końcu zaczną boleć i będzie trza wyrwać...
Stary 2010-06-09, 22:19   #306
Basia84
Rozeznanie

ufff z grubsza was nadrobilam. codziennie jak teraz wchodze na watek to sie zastanawiam czy ktoras juz urodzila ale widze ze nadal sciskacie mocno nogi

alguien no to super mialas porod, w sumie to wszystko poszlo tak jak chcialas a mala jest przeslodka i jaka duza w porownaniu do Oscara.

do dziewczyn ktore beda mialy cesarke:
w niedziele wyciagli malego a dzisiaj juz normalnie chodze i nie boli wprawdzie jeszcze sie nie schyle ale po porodzie sn chyba niektore tez nie moga. przy nastepnym dziecku tez bedzie cc tylko ze mam nadzieje ze na zyczenie a nie tak jak teraz.

ktos sie pytal o gruba czapke. u nas caly czas chodzi klimatyzacja i w pokoju czasami jest bardzo chlodno wiec dzieci moga sie przeziebic. caly czas jest cyrkulacja powietrza stad te grube czapki ktore sa i tak przesliczne. ja mam kupione ciensze.
Basia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:19   #307
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Basiu ależ ten Twój synek jest piekny. Słodziak

A ja nie mam siary. Chyba nie wszystkie kobiety maja. Chociaż oczywiście wszystko przede mna

Prysznic przyniósł mi ulgę. Nasmarowałam tylko brzuch i dekolt bo reszta by pewnie spłynęła. Nadal duszno i nie zapowiada sie zeby spadł deszcz w nocy.
Stary 2010-06-09, 22:23   #308
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Basiu on jest przesliczny a ta fotka z malutka raczka zacisnieta na palcu boska. ale sie wam udal synus

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

ja tez nie mam siary i wogole nie wyglada zebym miala tam miec jakis pokarm mam nadzieje ze po porodzie sie pojawi
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:24   #309
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
papateria ja tez kupilam te staniki do karmienia 80E bo wiekszych nie ma a chce poprostu zeby zaraz po porodzie sobie je w szpitalu nosic zeby bylo mi wygodnie i ewentualnie w domu na noc je bede zakladala
a jakie staniki kupiłyście?

caprica ślicznie wyglądałaś!!! pięknie naprawdę!

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
ja robilam w blaszce 28x28 cm
ania a ten biszkopt wyszedl Ci taki puszysty? bo ja szukam przepisu na taki prawdziwy puszysty biszkopt a wszystkie z przeppisów wychodza takie utarte, ubite...
Stary 2010-06-09, 22:25   #310
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość

ania a ten biszkopt wyszedl Ci taki puszysty? bo ja szukam przepisu na taki prawdziwy puszysty biszkopt a wszystkie z przeppisów wychodza takie utarte, ubite...
mysle ze by byl puszysty ale troche za krotko go pieklam i jeszcze mi opadl ale w piekarniku wyrosl naprawde ladnie
Stary 2010-06-09, 22:26   #311
jusdan77
Zadomowienie

GG do jusdan77

Cytat:
Cholestaza ciężarnych stanowi problem medyczny (poza uporczywym, często bardzo przykrym dla ciężarnej świądem skóry) przede wszystkim ze względu na zagrożenie dla płodu. U ciężarnych z cholestazą znacznie częściej występuje poród przedwczesny (niektórzy autorzy podają nawet odsetek 40%) oraz zdarzają się wewnątrzmaciczne obumarcia płodu. Mechanizm tych powikłań nie jest dokładnie znany, ale uważa się, że są one spowodowane działaniem kwasów żółciowych, które zwiększają pasaż smółki w jelitach płodu oraz stymulują wydzielanie prostaglandyn (które są odpowiedzialne za wzrost ilości porodów przedwczesnych). Przypuszcza się, że smółka obecna w wodach płodowych może obkurczać naczynia łożyskowe oraz szczególnie żyłę pępowinową, co prowadzi do ostrej redukcji przepływu pępowinowego i zgonu płodu. Inni autorzy sugerują, że wewnątrzmaciczne obumarcie płodu w przypadku WCC może być skutkiem zaburzeń funkcji komórek mięśnia sercowego, pod wpływem kwasów żółciowych, prowadzących do dysrytmii i nagłego zatrzymania krążenia.

Postępowanie lecznicze

Ciężarne z rozpoznaną cholestazą powinny być hospitalizowane.

W leczeniu stosuje się farmakoterapię (preparaty antyhistaminowe, kroplówki z glukozą, kwas ursodezoksycholowy, cholestyraminę, deksametazon, witaminę K) oraz działanie wspierające: dietę niskotłuszczową, odpoczynek fizyczny i psychiczny.

Główny nacisk trzeba położyć na ocenę stanu płodu. Zaleca się liczenie ruchów płodu, wykonuje się często badanie NST, KTG, test Maninga, amnioskopię. Konieczna jest również kontrola funkcji wątroby ciężarnej (ASPAT, ALAT, fosfataza alkaliczna).

Trzeba jednak pamiętać, że nawet dokładne monitorowanie dobrostanu płodu nie chroni w pełni przed niebezpieczeństwem jego obumarcia.

W przypadku podejrzenia niedotlenienia płodu, narastającego świądu lub żółtaczki albo istotnego pogorszenia funkcji wątroby w badaniach laboratoryjnych, mimo leczenia należy rozwiązać ciążę niezależnie od jej donoszenia.

to info ktore znalazlam na stronie poswieconej tej chorobie
Nie czytaj już na necie takich informacji!!! Nie wiedziałam,że to aż tak poważne jest Jedź jutro do tego szpitala i to koniecznie, nie ma co czekać do poniedziałku, przynajmniej dziecko będzie już pod kontrolą a ty dzięki temu spokojniejsza.Dobrze że zrobiłaś te badania i że wcześniej cię to nie spotkało bo tak to nawet w razie czego mały już jest duży, silny i poradzi sobie gdybyś musiała mieć cesarkę.Życzę ci żeby wszystko było dobrze.

Cytat:
Napisane przez madziorek026 Pokaż wiadomość
cześć Mamusie!!!
Basia i Alugien gratuluję ślicznych dzieciaczków!!!!!!
Melduję się w kolejnej części i chciałam powiedzieć że ja czytam ale jakoś nie mam weny żeby pisać.Ostatnio mam doła bo każdy mi mówi że już taka gruba jestem i normalnie mam dość.Dlaczego ludzie są tacy chamscy i tak lubią człowiekowi dopier.....lić to boli a ja przecież nie będę taka głupia żeby się odchudzać. Najgorsze że ja mieszkam na wiosce i tu są "tacy" szczerzy ludzie, na siebie nie patrzą a o innych gadają.wiem że nie powinnam się tym przejmować ale to naprawdę boli i do tego te upały. Nogi mam jak salcesoniki a stopy jakby mi po nich walec przejechał takie ciapowate, do tego ruszam się jak stara baba.Ogólnie samopoczucie mam do bani(
Nie przejmuj się ludźmi z zazdrości potrafią powiedzieć wszystko, wiedzą że jesteś spokojna i nic nie odpowiesz to dokuczają, chyba nie ma nic dziwnego w tym,że kobiety w ciąży szczególnie w taki upał są opuchnięte i nie wyglądają jak modelki,chyba musisz raz, drugi powiedzieć co myślisz to się zamkną.
jusdan77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:28   #312
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
jakoś nie mam weny żeby pisać.Ostatnio mam doła bo każdy mi mówi że już taka gruba jestem i normalnie mam dość.(
kochana nie przejmuj się, ludzie są zazdrośni a TY im wtedy coś odpal!
Stary 2010-06-09, 22:36   #313
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Cytat:

Ja robię z tego przepisu i jest super:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe29575.html

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:40   #314
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny mam takie pytanie czy wam też już leci siara bo mi tak i muszę już wkładki nosić laktacyjne?????
mi tylko takie kropelki czasem więc nie dużo...

madziorek ślub jest dla Was a nie dla tłumu, więc super że chcecie sami te chwile spędzić

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:

Edytowane przez ola_k11
Czas edycji: 2010-06-09 o 22:38
Stary 2010-06-09, 22:41   #315
olakola
Zadomowienie

papeteria - rany, ale urósł, wychodzi 300g na tydzień, to chyba bardzo dużo no i ładniutki chłopczyk

Cytat:
Napisane przez justynacz80 Pokaż wiadomość
Słodycz Agatki wydają mi się takie rezolutne, wygadane i przebojowe Zgadza się?
Dokładnie
moje skojarzenia:
Agatka
- trochę szalona, odważna, wygadana, biorąca z życia co najlepsze no ale też nierzadko problem dla rodziców
Izunia - grzeczniutka, takie "dobre dziecko", wzorowa uczennica, może troszkę nudna ...
ja jestem za Agatką

Cytat:
Napisane przez Limeta Pokaż wiadomość
Dziewczyny, apeluję o zmianę tytułu wątku na: "Wychodzą maluszki, my gubimy brzuszki". Jakoś słowo "brzuchy" kojaży mi się ordynarnie.
POPIERAM

anoxa - współczuję w tej sytuacji to może faktycznie spokojnie trzeba do szpitala pojechać, monitorować i jakby co to CC, Hubcio już pewnie sporym facecikiem jest

Cytat:
ola to w sumie nie fajnie bo powinni was spytac bo moze tez was nie bylo stac? ja bym kupila chociaz jakies bezfirmowe ale u mnie w szpitalu nie wymagaja
no nie było nas wtedy na to stać i byłam wściekła

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
a co do M to już nawet nie chodzi o kase tylko o podejście, że on nic z tym nie robi ;/
widzisz twój idzie na rozmowe nie wiadomo co z tego będzie ( oby dobrze ) a mój nawet nie raczy poszukac innej roboty ;/
mój TŻ w maju (pod koniec) dostał kasę za styczeń !!! Firma mu "wisi" za luty, marzec, kwiecień, maj - 4 miesiące. Wcześniej płacili normalnie, albo z drobnym obsuwem, ale do niego nic nie dociera, bo jak to on mówi "gdzie on znajdzie taką dobrą pracę" (czytaj: tak dobrze płatną), tylko coś ostatnio mnie to wkurza. Wiem co to znaczy rozmawiać z TŻtem o zmianie pracy i o tym, żeby pogadał z szefem. Wiolek1 współczuję

Cytat:
Dziewczyny mam takie pytanie czy wam też już leci siara bo mi tak i muszę już wkładki nosić laktacyjne?????
mi w dzień to mało, ale wieczorami czasami mam plamę na piżamce

Cytat:
w sobotę bierzemy ślub kościelny
SUPER

Basia84
napatrzeć się nie mogę, śliczny bobasek ( i mamusia też )

Cytat:
moje pierogi wyszły pyszne jak się okazało !!! TŻ zjadl chyba ze 20, mama z 8 a ja resztę
no to jak zrobiłaś 30, to ci dużo nie zostawili ale SUPER, że się udały ja nigdy sama nie robiłam ruskich, z mamą tak, ale sama nigdy. Przeraża mnie myśl o samotnym lepieniu przez ponad godzinę pierogów i potem widok rozwalających się w garnku.
Normalnie podziwiam i Gratuluję.

Edytowane przez olakola
Czas edycji: 2010-06-09 o 22:44
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:44   #316
ola_k11
Zadomowienie

ania22, dzidzia w takim razie kopiuję Wasze przepisy i będę próbować
Stary 2010-06-09, 22:47   #317
aniaa22
Zakorzenienie

moj jest taki na oko wymyslany przez mame na ta mala blache bo ona robi w duzej zawsze
Stary 2010-06-09, 22:48   #318
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
no to jak zrobiłaś 30, to ci dużo nie zostawili ale SUPER, że się udały ja nigdy sama nie robiłam ruskich, z mamą tak, ale sama nigdy. Przeraża mnie myśl o samotnym lepieniu przez ponad godzinę pierogów i potem widok rozwalających się w garnku.
Normalnie podziwiam i Gratuluję.
nie liczylam dokladnie ile ich było ale w takim razie pewnie było z 35
Stary 2010-06-09, 22:50   #319
olakola
Zadomowienie

Ola - to dobrze, że kilka zostało dla Ciebie
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:50   #320
farminka
Wtajemniczenie

aniaa22 jak tam oxytocyna po zmroku? Zaczyna coś działać? Bo ja na przykład w ciągu ostatnich 1,5h miałam 3 skurcze,ale nie chce mi sie dzisiaj rodzić,bo za gorąco i zmęczona jestem
farminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:56   #321
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez farminka Pokaż wiadomość
aniaa22 jak tam oxytocyna po zmroku? Zaczyna coś działać? Bo ja na przykład w ciągu ostatnich 1,5h miałam 3 skurcze,ale nie chce mi sie dzisiaj rodzić,bo za gorąco i zmęczona jestem
no u mnie jakos nie dziala moze dlatego ze sie blyska caly czas
a moj maz powiedzial ze ja narazie nie moge rodzic bo sie jutro umowil do mechanika
a ty mialas trzymac kolejke

Edytowane przez aniaa22
Czas edycji: 2010-06-09 o 22:57
Stary 2010-06-09, 23:00   #322
farminka
Wtajemniczenie

Mój też powiedział,że nie,bo pieniędzy z bankomatu nie wybrał i nie miałby na ochraniacze i fartuch No to staram się trzymać tą kolejkę. Chociaż anoxę przepuszczę jeśli będzie chciała,bo też słyszałam,że cholestaza jest często wskazaniem do wcześniejszego porodu.
Stary 2010-06-09, 23:04   #323
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Mój też powiedział,że nie,bo pieniędzy z bankomatu nie wybrał i nie miałby na ochraniacze i fartuch No to staram się trzymać tą kolejkę. Chociaż anoxę przepuszczę jeśli będzie chciała,bo też słyszałam,że cholestaza jest często wskazaniem do wcześniejszego porodu.
no to twoj jest jeszcze lepszy

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

a Lenka sie wierci w brzuszku czy jest grzeczna?bo moj synek do grzecznych nie nalezy
Stary 2010-06-09, 23:06   #324
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale sam ślub bez mszy i wesela tylko my i świadkowie.
jeje ale to brzmi pieknie gratuluje wam odwagi wiele osob o takim marzy a nie wiele osob ma odwage to zrobic! a ludzmi sie nie przejmuj na mojej obecnej wiosce jeszcze mnie na oczy nie widzieli a juz o mnie gadali

Cytat:
ech... poplakalam sie
tak bardzo zazdroszcze Ci tego ze maluszek jest juz przy was caly zdrowy i bezpieczny
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 23:07   #325
farminka
Wtajemniczenie

Wierci się,ale tak delikatnie.Nie daje mi popalić jakoś mocno.Czasem uderzy z dyńki w szyjkę,czasem stopami się porozpycha albo pupę wypchnie,ale nie dokucza bardzo.Spokojna jest ostatnio.Pewnie jej ciasno.
Stary 2010-06-09, 23:10   #326
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
hehe dobrzy sa ci wasi mezowie a za przepustke dziekuje

z mezem tez rozmawialam i on mowi ze jak bede w szpitalu zebym ich meczyla zeby malego szybciej wyciagali zeby byl bezpieczny i ze jak tylko podejma decyzje to on wroci do domu

dziewczyny czy wiecej z was chce zmiany tytulu???

na "Wychodzą maluszki, my gubimy brzuszki"
Stary 2010-06-09, 23:11   #327
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Wierci się,ale tak delikatnie.Nie daje mi popalić jakoś mocno.Czasem uderzy z dyńki w szyjkę,czasem stopami się porozpycha albo pupę wypchnie,ale nie dokucza bardzo.Spokojna jest ostatnio.Pewnie jej ciasno.
moj robi wszystko to samo tyle ze mocno i boli a brzuchy podobne mamy przeciez. no chyba ze Lenka jest wieksza
maz mnie wygania spac. wiec ide

spokojnej nocki
Stary 2010-06-09, 23:12   #328
anoxa
Zakorzenienie

dziewczyny czy lazurowa sie odzywala po wizycie u diabetyka bo wydaje mi sie ze dzisiaj miala??????? czy poprostu przeoczylam?
Stary 2010-06-09, 23:12   #329
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:

dziewczyny czy wiecej z was chce zmiany tytulu???

na "Wychodzą maluszki, my gubimy brzuszki"
mozna zmienic jesli chcecie. ale to chyba trzeba pisac do moderatorow bo ty chyba nie zmienisz

i tak szybko skonczymy watek
Stary 2010-06-09, 23:19   #330
farminka
Wtajemniczenie

Jak myślicie czy jak mam skurcze co pół godziny od jakichś 2 godzin to raczej przejdą czy zmienią się w częstsze? Bo znowu mnie boli i się zaczynam niepokoić...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości