Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-16, 22:56   #2821
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

neska witaj

na poczatki jest smiesznie ale sie przyzwyczaisz
zgadzam sie pierwsze mycie - mega zabawne jak wpsomne ;p aaa i te ciagle latanie do lazienki po kazdym posilku maniaczka ze mnie byla, juz teraz nie ;p

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

1000days

a plukanie? albo zjedzenie czegos innego?
Stary 2010-06-16, 23:00   #2822
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość
właśnie mi kazali tylko na noc ją nosić.. ale cholercia w Twoim przypadku to właśnie chyba lepszy plan.. najpierw 24h potem coraz mniej.. itd.. Chyba chcę ten drucik na 100% bo jakby mi wróciły to normalnie bym bo nosiłam na maxa długo..
Ja się właśnie dziwię, że niektóre orto każą nosić ten wyjmowany tylko na noc... Przecież wiadomo, że skoro zęby przez długi okres czasu były utrzymywane w ryzach aparatu to nie można tak od razu ich puścić samopas, bo się rozejdą...Że wypadałoby je jeszcze przez jakiś czas potrzymać w aparacie...
Stary 2010-06-16, 23:52   #2823
zlosnicaaa2
Przyczajenie

Witam, nazywam się Asia, aparat założyłam 7.06. Załączam zdjęcia przed założeniem i tydzień po. Co myślicie, pozdrawiam!
zlosnicaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 01:51   #2824
1985SiWA
Zakorzenienie

Cytat:
ja miałam kosmetyczny i też przeklejane zamki po 2,5 roku więc te 4 szt nowych też się różniły od pozostałych.. ale to tylo ja widziałam tak naprawdę.. i dość szybko się wyrównały
Ty masz te górne w lewą bardrziej a ja w prawo.. a jak zagryzę to też nie mam tej kreseczki między jedynkami równo.. ale stwierdziłam, że dołu tak nie widać więc spoko.. W sumie mogłaby Ci orto je troszkę w prawo przesunąć.. ale może musisz jej to powiedzieć bo ja też sama wspominałam o tym non stop.. i o wyciągnięciu górnych dwójek aby były równo z jedynkami.. i wyszło w miare..

nigdy nie jest się za starym na aparat i kolorowe gumasy hihi..
Ale jak to będzie Twój 1-szy raz i uważawsz, że jesteś zastara to orto Ci jakieś spokojniejsze poleci napewno..
I nie zapomnij się zdj pochwalić
racja nigdy nie jest sie za starym na aparaciak, natomiast jesli chodzi o gumki to ja juz bym sie raczej nie dala namowic na kolorowe
Stary 2010-06-17, 09:42   #2825
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez 1985SiWA Pokaż wiadomość
racja nigdy nie jest sie za starym na aparaciak, natomiast jesli chodzi o gumki to ja juz bym sie raczej nie dala namowic na kolorowe
EEE tam! ja mam prawie 26 lat i zamierzam zawsze kolorowe brać! Muszą być kolorowe i szalone bo powaga do mnie nie pasuje Kocham kolory!
Stary 2010-06-17, 10:22   #2826
Lilllith
Rozeznanie

to zalezy od czlowieka niektorzy lubie kolory inni uwazaja ze w naszym wieku juz nie wypada pracujac w jakichs firmach i na codzien majac stycznosc z klientami to rozumiem ale pracujac w szkole, w szpitalu czy w sklepie mozna sobie na jakies kolorki pozwolic nie koniecznie razacy roz czy zielen :P le nie musza one byc szare bure i nijakie :P ja mam jakie mam i dopiero po blizszym przyjzeniu znajomi zauwazyli ze to jest kolorowe :P
jak zabki karadisa? :P

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Edytowane przez Lilllith
Czas edycji: 2010-06-17 o 10:23
Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 10:35   #2827
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
no witamy witamy!!

e to ja twarda jestem, po tygodniowym niebycie brnęłam i brnęłam ale przegryzłam się z grubsza przez całość nie bądź miętka moja droga a co tam w pracy? mamy grupowo zainterweniować, żeby ci dali spokój?

buu!! poczekaj na mnie!! bo mi się nie robi i ty już masz ładnie a ja dopiero będę i to jest takie niesprawiedliweeeee!!!!

a idź. boli i mam wrażenie, że potrwa jeszcze z 8 lat

jakie ładne kółeczko wzajemnej adoracji

ps. czy wy widziałyście mecz hiszpanii? czy to naprawdę taki wynik? może ja miałam jakąś transmisję z marsa a tak w rzeczywistości to wygrali? przecież ja osiwieję przez te mecze
pps. idę w piątek na pocieszenie do fryzjera rozjaśnić się czy nie rozjaśnić, oto jest pytanie
do kółeczka wzajemnej adoracji cały czas mi kogoś brakowało, tak pisałam i myślałam, no przecież, jeszcze ktoś, jeszcze ktoś.... Przypomniało mi się!!!! 1000days!!!! również gorąco pozdrawiam i proszę o wybaczenie :ksiądz:

jestem mientka w pracy szefowa tyran, problemy ze zwolnieniem się... eh długa historia i szkoda gadać! ale nerwów sporo mnie to kosztuje! także jakaś grupa wsparcia by się przydała....

co do wrażenia że to potrwa jeszcze 8 lat - ja mam wrażenie że u mnie do usranej śmierci za przeproszeniem. ostatnio orto się mnie pyta czy coś mi się nie podoba, czy chce coś zmienić, itd. a ja na to że najlepiej wszystkie zęby wymienić na lepszy model... także spoko, czekam na Ciebie i nie szleję tak bardzo z tym przesuwaniem specjalnie umawiałam się na wizyty co 3 tygodnie żeby bylo szybciej, ale już nie będę, przyrzekam

buziaki!
Stary 2010-06-17, 10:36   #2828
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
to zalezy od czlowieka niektorzy lubie kolory inni uwazaja ze w naszym wieku juz nie wypada pracujac w jakichs firmach i na codzien majac stycznosc z klientami to rozumiem ale pracujac w szkole, w szpitalu czy w sklepie mozna sobie na jakies kolorki pozwolic nie koniecznie razacy roz czy zielen :P le nie musza one byc szare bure i nijakie :P ja mam jakie mam i dopiero po blizszym przyjzeniu znajomi zauwazyli ze to jest kolorowe :P
jak zabki karadisa? :P
Jakoś dziwnie... na początku bolały jedynki i dwójki - po paru dniach przestały... Kilka dni temu zaczeły boleć pozostałe zęby... dziwne to takie... nie, że bolą wszystkie na raz ale jakoś tak falami No i zęby w separacji bolą kurka! Gryść nie moge! Ale orto na separacji zauważyła jakieś tam zmiany już! Ale za tydzień to będę miała dół i chce taką kombinacje gumek: góra malinowo-zielona, dół malinowo-pomarańczowy ogólnie szał! A Ciebie bolą ząbki? Przesuwają się? Czy trzeba z nimi inaczej?
Stary 2010-06-17, 11:38   #2829
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
Jakoś dziwnie... na początku bolały jedynki i dwójki - po paru dniach przestały... Kilka dni temu zaczeły boleć pozostałe zęby... dziwne to takie... nie, że bolą wszystkie na raz ale jakoś tak falami No i zęby w separacji bolą kurka! Gryść nie moge! Ale orto na separacji zauważyła jakieś tam zmiany już! Ale za tydzień to będę miała dół i chce taką kombinacje gumek: góra malinowo-zielona, dół malinowo-pomarańczowy ogólnie szał! A Ciebie bolą ząbki? Przesuwają się? Czy trzeba z nimi inaczej?
mialam tak samo, jeszcze jak przydreptalam od orto to zjadlam normalny obiad, a potem wieczorem uuuuuuuh sie zaczelo!
jedynki - aałaaa najbardziej w sumie wszystkie, a po jakims czasie przeszlo i bolaly te na ktore dzialala sila, czyli np. 4, 5, 6 kieł, aktualnie spoko jesczze bolaly jak wymienila mi drucik po wizycie, ale po kilku dniach przeszlo w sumie lubie jak boli - czuje, ze dziala

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

aaa jak chcialam zjesc PALUSZKA tego pierwszego dnia ale juz wieczorem - nie wiedziałam, ze AZ TAK MNIE BOLA ugryzlam i myslalam ze sie porycze z mysla koniec paluszkow, czipsow? - teraz "am, am"
Stary 2010-06-17, 11:40   #2830
ana_lise19
Przyczajenie

a ja mam zakladany gora i dol dzisiaj o godz. 14
ana_lise19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 12:46   #2831
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ana_lise19 Pokaż wiadomość
a ja mam zakladany gora i dol dzisiaj o godz. 14
pierwsze uczucie "po" nie do opisania
ja pomyslalam, ja pikole i teraz bede to ciagle czuc? ale smiesznie, ciekawe jak wygladam kiedy sie usmiecham

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

ps. oczywiscie z czasem sie przyzwyczajasz i nie przeszkadza aparat w niczym, ale pierwsze odczucia - zabawne
Stary 2010-06-17, 13:02   #2832
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1985SiWA Pokaż wiadomość
a jaki masz aparat? i gumasy..
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 14:29   #2833
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natewa Pokaż wiadomość
Specjalnie dla Ciebie się właśnie obdfociłam, ale na zjęciach aż tak dobrze to nie wychodzi Wklajam kilka fot - mam nadzieję, że się jakoś dopatrzysz. Właściwie to wygląda, jakbym na tych starych zamkach miała po prostu bardziej pożółkłe gumki. Mam nadzieję, że skoro na zdjęciach dobrze nie wychodzi to na żywo też jakoś bardzo nie widać, ale faktem jest, że w lustrze te zęby ze starymi zamkami wydają się po prostu żółtsze

edit: Dziękuję Luise za komplement, ale moje zęby wyglądają ładnie tylko, gdy wytnę sam uśmiech, z całą twarzą wyglądają krzywo i tragicznie. Dodaję jeszcze dwie foty dla zobrazowania problemu, ale i one są dość optymistyczne, bo dolna linia nie jest wcale prawidłowo, tylko jest przesunięta w odwrotną stronę, niż górna...
asymetria ogromna, ale uśmiech masz bardzo ładny
Cytat:
Napisane przez paulina.t11 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dzisiaj kolega, który miał kiedyś aparat powiedział mi, żebym nie żuła gum, bo znowu pokrzywią mi zęby. On lubi "bajki opowiadać" ale wolę się upewnić. Czy naprawdę przez żucie gumy mogę sobie zepsuć zgryz? Zapytałabym swoją orto, ale mam wizytę dopiero we wrześniu.
ktoś kiedyś pisał o tym, ale szczerze mówiąc nie wierzę w to. ale jeśli ktoś całymi dniami żuje to chyba może się coś skrzywić.
Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
moze teraz sie udało
też tak mam, tylko po drugiej stronie
Cytat:
Napisane przez krychaa Pokaż wiadomość
hey wszystkim !! ale dawno mnie tutaj niebylo ojjjojjjj
Wiecie co mam kurcze niefajnie z tymi moimi zebami mam bardzo wysuniete do przodu, wiec jak sie usmiecham to zakrywam reka lub probuje chowac wargami i jeszcze dziwniej to wyglada.. ;( teraz dodatkowo mam wyciagi klasyczne..
miala moze ktoras z was tak jak ja? ogolnie przed aparatem niemialam wysunietych do przodu, dopiero mi sie tak zrobilo jak 3 zaczeli pchac w miejsce 4 .. napiszcie cio sadzicie, wklejam zdjecia przed aparatem i wtrakcie..
po kilku miesiącach u mnie też przednie zęby górne wysunęły się. ale wydaje mi się że u ciebie spowodowane jest to tym aparatem na podniebieniu.wygląda jakby on naciskał na siekacze.
i na moje oko bez problemu obyłoby się bez rwania..

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 15:02   #2834
smerfiak
Przyczajenie

GG do smerfiak

Cześć

Już jest doczekałam się w końcu góra i dół zadrutowana dziś o godz 10:00. Nie jest najgorzej troche bola jedynki z dołu a tak po za tym ok co do bólu. Co do przyzwyczajenia to też spoko nic nie uwieraani nie drapie. Gumeczki mam też kolorowe tzn podobno seledynowe (bardziej wyglągają jak zielone niż seledynowe ale niech bedzie) i fioletowe dość fajnie to wyglada
Ale mam też mały problem bona dole wygląda mi na to że rozplątał mi się drucik tzn mam zachaczony w pierścieniu ale troche wystaje tak jak by się skąś wysunął nie kuje nie drapie ale nie wiem czy tak może sobie być moja ort. dopiero w poniedziałek a może mogę sama gdzieś go wcisnąć? Tylko za bardzo nie wiem gdzie może ktoś coś poradzi?
Co do zdjęć to może jeszcze dzisiaj wstawię jak się uda
smerfiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 15:58   #2835
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość

pps. idę w piątek na pocieszenie do fryzjera rozjaśnić się czy nie rozjaśnić, oto jest pytanie
a ja robię sobie fioletowe pasemka szamponetką oczywiście
Cytat:

bo one robią meksykańską falę

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 16:55   #2836
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
moje zabki poza tym ze sie poluzowaly troche miedzy soba bo widze to po tym jak wchodzi miedzy nie nic dentystyczna to nic no moze 5 wraca do szeregu ale pewna ie jestem :P na dol dopiero w sierpnoi bo moja orto sie przeprowadza i caly lipiec ma nieczynne no ale tyle czekalam wogole na aparat ze teraz juz wytrzymam :P i stwierdzam ze separacja to jednak najgorsza jest musze sie umowic na rwanie zabkow na dole tylko tak mi sie nie chce :/

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
a ja robię sobie fioletowe pasemka szamponetką oczywiście

tez chcialam ale nie wyszlo by mi bo mam za ciemne wloski

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-06-17, 17:44   #2837
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
tez chcialam ale nie wyszlo by mi bo mam za ciemne wloski
ja mam ciemny blond więc mam nadzieję że wyjdzie... chciałam niebieskie ale nigdzie nie mogłam znaleźć takiej farby

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 19:12   #2838
Lilllith
Rozeznanie

No ja wlasnie tez mam ciemny blond i nie wychodzi taki ladny fioletowy tylko taki jakby czarny kolor z polyskiem fioletowym :/ probowalam kiedys :P zielone tez probowalam rowniez z marnym skutkiem trzeba by u fryzjera robic i dekoloryzowac wlosy. Wtedy wyglada to bosko ale aktualnie praca mi nie pozwala na szalenstwa z wloskami :P

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-06-17, 19:58   #2839
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

heloł
pierwsza doba z aparatem minela
nawet nie czuje bólu tylko taki ucisk. boli troche jak chce mocno zeby zacisnac. ale ogólnioe do przezycia tylko boje sie cokolwiek ugryzc jakas mam blokade psychiczna no i faktycznie mycie jest smieszne
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 21:01   #2840
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
no jasne że możesz... ale czytałam coś o nurkowaniu że zależne jest na jaką głębokość się schodzi... w sumie to nie wiem dlaczego... może ciśnienie się zmienia albo chodzi o tą rurkę którą wkłada się do ust...

a ja mam takie pytanko do wszystkich: czy czasami macie wrażenie że niewyraźnie mówicie albo trochę się seplenicie? bo ja odkąd nosze aparat to czasami mam wrażenie.

i jeszcze jedno (może ktoś wie) czy jak ma się mleczaki (18 lat) to można założyć aparat?
i tak nie pływałam, bo faceta nie było od wfu

wydaje mi się, że jak mówię niektóre wyrazy, to świszczę (gwiżdżę ). a normalnie i tak niewyraźnie mówię

nie wiem, ale mój braciak miał koło 15-16 i miał mleczaki to do wyjmowanego musiał wyrywać

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość
a jakie macie aparaty ?
zdjęcia prosimy !
normalny
zdjęcia w załączniku

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 21:11   #2841
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Ale tu się wszyscy drutują Wysyp jakiś
Jeśli zostanie mi w paszczy dzisiejsze ustawienie ząbków do następnej wizyty (którą mam za tydzień, ta dzisiejsza taka nieplanowa była :P) to się umawiam już na 10000% na ściąganie Wreszcie wszystko mi się podoba i nie mam za bardzo czego się czepiać Jeśli zostanie tak jak jest, to będę w moich zębiszczach

Neska22, ja po założeniu bałam się nawet umyć zęby, żeby mi aparat nie odpadł Jedzenie czegokolwiek było udręką, wszystko wg mnie chciało odkleić aparat
Co do seplenienia, aparat mam już długo, w podpisie mam dokładne daty , a do teraz się ślinię, pluję i niezbyt wyraźnie gadam

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 21:48   #2842
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
co do wrażenia że to potrwa jeszcze 8 lat - ja mam wrażenie że u mnie do usranej śmierci za przeproszeniem. ostatnio orto się mnie pyta czy coś mi się nie podoba, czy chce coś zmienić, itd. a ja na to że najlepiej wszystkie zęby wymienić na lepszy model... także spoko, czekam na Ciebie i nie szleję tak bardzo z tym przesuwaniem specjalnie umawiałam się na wizyty co 3 tygodnie żeby bylo szybciej, ale już nie będę, przyrzekam
trzymam za słowo! następna wizyta w 2012
szefową się nie przejmuj, to tylko praca, nie ma co się napinać

betti - pamiętaj, że te szamponetki to zło, one nigdy nie schodzą i nigdy nie dają wybranego koloru

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 22:55   #2843
Lilllith
Rozeznanie

a ja ani nie pluje ani sie nie slinie i mowie bardzo wyraznie jak wczesniej :P do tego mam jeszcze kolczyka w jezyku i tez mowie wyraznie :P jakbym rozmawiala z kims po ciemku nawet by nie zauwazyl ze mam jakis metal w paszczy :P nie wiem czemu niektorzy maja problem z mowieniem wyraznym w aparacie ktos wie od czego to zalezy?

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-06-18, 08:37   #2844
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
No na to właście kurcze wyglada

Cytat:
a ja ani nie pluje ani sie nie slinie i mowie bardzo wyraznie jak wczesniej :P do tego mam jeszcze kolczyka w jezyku i tez mowie wyraznie :P jakbym rozmawiala z kims po ciemku nawet by nie zauwazyl ze mam jakis metal w paszczy :P nie wiem czemu niektorzy maja problem z mowieniem wyraznym w aparacie ktos wie od czego to zalezy?
Ja też nie zauważyłam nawet minimalnej zmiany w sposobie mówienia Co innego gdy się ma te aparaty na podniebieniu to może przeszkadzać ale taki aparat po zewnętrznej stronie zębów???
Stary 2010-06-18, 10:18   #2845
ana_lise19
Przyczajenie

od wczoraj mam druty góra i dół, zeby bolą mnie strasznie, ile was bolaly? po jakim czasie mozna cos ugryzc? ja od wczoraj jem jedzenie dla malych dzieci i to w bardzo malych ilosciach
Stary 2010-06-18, 12:02   #2846
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

po tygodniu-2 powinno byc ok DASZ RADE!
Stary 2010-06-18, 13:27   #2847
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
od wczoraj mam druty góra i dół, zeby bolą mnie strasznie, ile was bolaly? po jakim czasie mozna cos ugryzc? ja od wczoraj jem jedzenie dla malych dzieci i to w bardzo malych ilosciach
do 3 dni pewnie będą pobolewać.. ale potem to już można mniej więcej normalnie gryźć.. tylko pomalutku
Stary 2010-06-18, 13:35   #2848
ana_lise19
Przyczajenie

wlasnie skonsumowalam chleb tostowy obkrojony z serem pomamlalam i jakos poszlo, ale zeby przednie tak mnie bola ze nie moge zamykam do konca buzi, bo nawet to mnie boli
Stary 2010-06-18, 13:52   #2849
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
wlasnie skonsumowalam chleb tostowy obkrojony z serem pomamlalam i jakos poszlo, ale zeby przednie tak mnie bola ze nie moge zamykam do konca buzi, bo nawet to mnie boli
po kilku dniach przejdzie.. ale te 1-ki chyba zawsze najbardziej bolą.. ale tylnymi spokojnie pomalutku da się gryźć..
Stary 2010-06-18, 14:15   #2850
Temperance30
Raczkowanie

Cytat:
po kilku dniach przejdzie.. ale te 1-ki chyba zawsze najbardziej bolą.. ale tylnymi spokojnie pomalutku da się gryźć..
Dokładnie 1 - 2 - 3 najbardziej bolą. Ja mam za 4 dni wizytę, a dziś miałam trudność z gryzieniem
Mój patent do gryzienie bokiem tylnymi zębami, co czasem wygląda dziwnie, ale dzięki temu jeszcze żyję

A wogóle to przed założeniem aparatu myślałam, że tylko przez pierwsze kilka dni po wizycie jest problem, a tu widzę, że niestety ale zależy to od humoru moich zębów
Temperance30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości