|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#20101 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV
No ja mam naftę i w sumie nie wiem, czy mi pasuje czy mi nie pasuje... Mam też miód i podobnie - nie wiem, czy mi pasuje czy nie, jakoś nie potrafię się zdecydować. A że ostatnio cały czas kokos na zmianę z waxem, to pomyślałam , że dam coś innego. A skoro mam i naftę i miód... Ale nie wiem, czy w ogóle jest sens... Czy nie gryzą się te skłądniki
|
#20102 |
|
Zakorzenienie
|
eloe, syrenko nie macie wrazenia ze nasz watek zamiera? raczej mistrzostwa w pilce noznej to nie wytlumaczenie
(choc ja ogladam, wlasnie sedzia usunal bramkarza rpa, jak nie spala go na stosie bedzie dobrze)ja zakonczylam proces odzyskiwania miekkosci po ostatnim farbowanku, w uzyciu byly smoothing conditioner curl junkie, wax do zniszczonych, maska shea, maska rehab curl junkie, wygraly i wloski znow mieciutkie, dzisiaj zuzylam ostatnia porcje rocking ringlets jessi i nie wiem co jutro zrobie, zamowienie moge zrobic za tydzien a co przez tydzien caly czas na zakonczenie, jak wloski wyschna wcieram w skalp kawiar elixir z curls i swietnie sie komponuje zarowno z jessi jak i stylizatorami curls, ale najladniejsze loki sa po RR, jutro bedzie kombinowanie
|
#20103 |
|
Wtajemniczenie
|
Dlaczego nie można za często używać nafty na włosy?
|
|
|
|
#20104 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#20105 |
|
Wtajemniczenie
|
Pianka yunga nie ma alkoholu, jej analiza jest tu
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=405 Rybiorku, czy ja wiem? wg mnie ten wątek ma okresy bardzo wzmożonej aktywności po której następuje chwilowy zastój. Uważasz, że zamarcie jest bardziej długofalowe? |
|
|
|
#20106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() widac musze zaczac pisac prosze o wsparcie
|
|
#20107 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
widzę ze w składzie same ekstrakty kwc mówisz to zamawiam ![]() Rybiorku też zauważyłam że ostatnio trochę ucichło był czas że dzień mnie nie było i 3 strony do nadrobienia a ostatnie dni i miniony weekend odświeżałam a tam postów malutko ale do wymierania to wiele brakuje na szczęście!
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-06-16 o 23:49 |
|
|
|
|
#20108 |
|
Zakorzenienie
|
Witam moje kochane
Coś Was kurczę zaniedbałam ostatnio ![]() Ale wracam...wracam z analizą kosmetyków od Rybiorka (dziękuję Ci kochana ). Postaram się powolutku nadrabiać...wtedy, gdy będę miała przerwę od czytania książki Szefa ![]() Jak na razie niewiele mam do powiedzenia nt. nowych kosmetyków...może to, że pięknie pachną i mają cudowną konsystencję Użyłam (przed chwilą ) Odżywki z olejkiem z pestek brzoskwini nałożyłam jako odżywkę b/s. Za wskazówką Rybiorka- w małej ilości, gdyż jest bardzo odżywcza ![]() Zobaczymy co z tego będzie ![]() A tak ogólnie co z moimi włosiętami? Rosną jak szalone i coraz lepiej się kręcą ![]() Oczywiście Eloe powinnam uściskać już nie wiem który raz z kolei Za olej kokosowy of course ![]() Nakładam go odrobinkę po myciu żeby zmiękczyć troszkę balsam Nivea Jak włosy wyschną- tyci tyci daję jako stylizator Na drugi dzień też wystarczy tylko jego kapka...i tak wygląda moja "reanimacja" ![]() Dodatkowo raz na 3 tygodnie nakładam go na całą noc Jest super! Eloe- jesteś wielka ![]() Dzięki temu przestałam ostatnio nakładać olej migdałowy na końcówki, ponieważ moim zdaniem byłyby niepotrzebnie przetłuszczone...a zresztą już nie puszą mi się tak bardzo ![]() Jednak co by nie było- na przełomie jesieni i zimy będę olejować koncóweczki codziennie
|
#20109 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
wczoraj wybrałam się jeszcze raz do fryzjera.Mam wrażenie, że teraz mam dobrze pocieniowane włosy i odrobinkę ujęte z długości.Pan ciął zwykłymi, a nie degażówkami.Będę do niego chodzić, bo mnie do siebie przekonał dyskusją pielęgnacji kręconych ![]() Zamówiłam się na lipiec na farbę.Tuż przed roczkiem maleństwa. Dziś umyłam córki szamponem włoski-bo nie wiem co on mi tam nakładał.Potem youngiem i odrobinke nivea curl.Nic b/s bo to co mam mi nie służy.Szukam czegoś dla siebie. Siedzę zawinięta i czekam na efekty i proszę nie uciekać z wątku.Nie teraz póki się jeszcze uczę ![]() Ja bywam co dzień, nawet jeśli nic nie skrobnę, to nadrobię.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#20110 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skończą Ci się egzaminy i będziesz musiała nadrobić pisanie w wątku! Bo jak nie... ![]() katarzynka00, spokojnie, nigdzie się nie wybieramy
|
|
|
|
|
#20111 | |
|
Wtajemniczenie
|
oj zaniedbałaś
oby się to więcej nie p0owtórzyło ![]() Cytat:
nie widzę poprawy po podcięciu końcówek nie układają się lepiej
|
|
#20112 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Więc pytam, dziewczyny która ma dojścia do TBS? Chyba że jest w miastach takich jak Czeladź, Dąbrowa Górnicza. Będzin? Bo tylko tam mam jako takie dojścia. Ja z małej mieściny jestem i na TBS nie mam co liczyć.
|
|
#20113 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Napisz do mnie PW, domówimy szczegóły |
|
|
|
|
#20114 |
|
Przyczajenie
|
Hej, zagladnelam na forum w poszukiwaniu pomocy ale stron tu jest bez liku
. Proboje odnalezc informacje o tym co stosowac do pielegnacji lokow itp. Zaznacze ze wlosy zawsze(tak cale zycie) traktowalam jak proste mimo tego ze keidy zaczelam dorastac zaczely mi sie krecic. Traktowalam je prostownica od dobrych paru lat tak ze fale/loki/+siano mam po umyciu glowy, a jak zaczne je czesac to juz wogole prostawe siano .Ostatnio myslalam aby zmienic monotonna fryzure o (czym juz zapytalam w innym watku) na fale/loki za pomoca lokowki. Mysle jescze czy sie na to zdecydowac czy nie bo sie boje xd. Nie wiem czy mi to wogole pasuje, jestem tak przyzwyczajona do prostych(tylko ze i z nimi mam problemy puszenia i falowania tak ze nie sa taaakie proste). No ale moje pytanie zwiazane jest z pielegnacja lokow. Jak sie brac do lokow to porzadnie, nie chce miec takich brzydkich i na wpol prostych wlosow jak po samym myciu bo wygladaja...jakbym sie nie uczesala. Slyszalam o roznych zelach, piankach, odzywkach, oraz produktach do ochrony wlosow przed cieplem(z lokowki) ale nie wiem ktore powinnam uzywac i jak? Tzn wiem ze musze kupic szampon+ ozdywka do lokow ale na tym moja wiedza sie konczy . A co z pianka/zelem, kiedy to uzywac, jakie kupic, itp?Dodam jescze ze moje wlosy sa bardzo podatne, na czubku glowy jakies pierwsze 15cm sa zupelnie proste(chyba dlatego ze sa troche dluzsze niz do ramion i ciezar je prostuje), nizej sie faluja, kreca ale nie ladnie. Daleko mi do prawdziwych lokow. P.S. Przepraszam za pisownie, mieszkam za granica bez klawiatury z polskimi znakami. |
|
|
|
#20115 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Najbliżej TBS jest w Katowicach, w Silesii.
|
|
|
|
|
#20116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety nie mam się po co wybrać do Katowic a Silesii nienawidzę do szpiku kości.
|
|
#20117 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Wilczex póki nie spróbujesz, nie dowiesz się. Mnie po prostu nafta najprawdopodobniej nie służy (ani nie potrafię jej nakładać, ani włosy nie wyglądają dobrze), stąd sceptyczne do niej podejście.
Swoją drogą posprawdzam, jak ma się jedno do drugiego Pole szperam sobie w poszukiwaniu informacji o nafcie kosmetycznej i nie znalazłam do tej pory niczego, czego byśmy już nie wiedziały Trafiłam za to na wypowiedzi dziewczyn, które trzymały naftę po 5 i więcej godzin na włosach i skórze głowy. Skutek - świąd skalpu i złuszczanie skóry. Oznacza to, że długo nie można (o czym już wiemy ), ale dlaczego nie można czesto ![]() Szukam Odnoszę wrażenie, że piękna pogoda, czas sesyjno- końcoroczno-wakacyjny, sezon grilowo-świeżopowietrzowy sprzyja odstawieniu komputera na rzecz nieco zdrowszej/ożywczej diety ![]() Też wolę loki pobujać na świeżym powietrzu ale zaglądam regularnie Cytat:
Cytat:
Wspieram Cię ![]() Cytat:
Właśnie tę w szklanej uwielbiam ![]() Cytat:
Cytat:
Co to znaczy - odżywka b/s Ci nie słyży?
|
|
#20118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#20119 |
|
Zakorzenienie
|
przecież Silesia jest przyjemna
tylko najlepiej na zakupy wybrać się rano, kiedy wszystkie dzieci emo są w szkole
|
#20120 |
|
|
Anemina w mopim podpisie znajdziesz link do odpowiedzi, od czego powinnaś zacząć. To wszystko dlatego, że pielęgnacja włosów winna zaczynać się od poznania przeciwnika.
Przydałoby się też zdjęcie Twoich włosów. Skoro włosy zachowują się jak siano po myciu, to warto rozejrzeć się nie tylko za optymalną dla nich odżywką/maską, ale też rozważyć alternatywne sposoby mycia. Ze zniszczonymi, kręconymi włosami warto obchodzić się jak z jajkiem - delikatnie. Nasze sposoby pielęgnacji opierają sie przede wszystkim na poznawaniu własnych włosów i tego, co rynek kosmetyczny ma nam do zaoferowania. W Polsce kosmetyków przeznaczonych do kręconych jest tak naprawdę niewiele, a na dodatek potrzeban jest dodatkowa wiedza o ich użytkowaniu. To, że włosy nie kręcą się/falują od nasady nie oznacza, że są proste czy brzydkie. Kręcone są różne tak samo jak ich właścicielki. Mają swoją specyficzną urodę, którą warto podkreślić. Lokówka może pomóc, ale konieczna będzie ochrona przed ciepłem. Poza tym warto dobrze odżywić włosy, by dobrze reagowały na zabiegi. Może miast lokówki wypróbuj papiloty? Na pewno wyrządzą mniejsze szkody niż lokówka. Indios już zachodziłam w głowę, gdzie się podziewasz ![]() Cieszę się, że Efavit służy ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Uprzejmie donoszę, że na BC można wygrać książkę Thank God I am Natural. Fajna propozycja na lato Tak sobie myślę, że na szczęście my nie mamy takich problemów w świadomości hierarchicznej społeczeństwa. Czy mogłabym czuć się kimś gorszym, mając kręcone włosy? Innym - tak, ale nigdy gorszym!
|
#20121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale w Dzienniku u Małgosi86 znalazłam takie zdanie "nie nakładałam wcześniej nafty, bo nie można jej tak często stosować" ...więc myślałam,że wiecie coś o czym ja nie wiem
|
|
|
|
|
#20122 |
|
Raczkowanie
|
Rybiorek, Haylee sama nie wiem jakoś źle mi isę koajrzy własnie z lansem i emo dzieciakami (wstyd przyznac ale rok, dwa lata temu taka sama byłam), w ogóle za dużo tego. Ja preferuję Pogorię ku niezadowoleniu osób które jeżdżą ze mną na zakupy.
![]() Tam gadałyście o nafcie, wiecie że ja stwierdziłam jakiś rok temu że nafta fajnie nabłyszcza włosy i o zgrozo - nakłądałam ją CODZIENNIE przed wyjściem na suche włosy i jej NIE ZMYWAŁAM ?! Ale mam siano jak miałam nie zauważyłam jakichś jej niszczących skutków, teraz trzymam ją 20 minut raz w tygodniu ![]() Zresztą niedługo wpiszę się do dziennika regeneracyjnego to mi powiecie co myślicie bo niedługo będzie miesiąc tej "właściwej" pielęgnacji, tylko czekam na to aż koleżance przyślą zasilacz i mi wyśle fotki kłaków
|
#20123 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gratuluję i zazdraszczam ![]() stosujesz coś konkretnego na porost ? Moje ostatnio coś gorzej się mają jestem na etapie poszukiwań ![]() nakładasz efavit wymieszany z balsamem nivea na mokre czy jak? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wszytsko to co napisałaś przypomina mi mnie jeszcze 2 lata temu ![]() Możliwe że na efekty będzie trzeba dłużej poczekac (ja czekałam kilka miesięcy) ale warto.A jak zacząc? Przede wszystkim zapoznac się z wątkami które wskazała Eloee Zachęcam Cię do obejrzenia dziennika regeneracja (w mojej stopce jest link). Zobaczysz jakie efekty można uzyskac dzięki poradom z tego forum ![]() Cytat:
w tygodniu się uczę , w weekendy trochę staram się więcej wypoczywac i tym sposobem mniej czasu na wizażu.Ale pamiętam o Was, myślę i nadrabiam zawsze ![]() Dokładniew ten sama sposób jak RR czyli jako odżywki b/s, tak? ![]() Cytat:
Rozumiem jednak Aneminę ,mpje włsoy po odstawieniu prostownicy też mi się nie podobały Teraz głównym celem powinno byc dla Ciebie Anemino odżywianie ich i nawilżanie ![]() Lokówkę odradzam ze względu na dużą jej szkodliwośc (szczególnie w przypadku włosów zniszczonych prostownicą). Papiloty -tak Cytat:
Zaręczeni 19.09.2010 r. - Ślub 10.09.2011 Edytowane przez Edith3F Czas edycji: 2010-06-17 o 11:53 |
||||||
|
|
|
#20124 |
|
Zakorzenienie
|
Silesia to duże centrum handlowe w Katowicach
|
#20125 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki za odpowiedzi dziewczyny
.Nie wiem jescze jak z ta lokowka, nawet myslalam o prostownicy z mozliwoscia lokowania(taak stara milosc nie rdzewieje), czy robieniu po prostu fal(da sie to robic za pomoca szczotki?). Tyle jest tego w sklepach ze nie idzie sie zdecydowac, nie chodzi o to zeby uzywac w kolko(chociaz prostownice to uzywalam caly czas ) ale zeby moc od czasu do czasu zablysnac szczegolnie jesli jest jakas *impreza* .Papiloty, mysle o nich intensywnie . Jednak z tym mam jeden problem, kilka lat temu mialam nie udany eksperymnet. Zalozylam na niezbyt dlugie wlosy papiloty o malej srednicy i to chyba jescze zle to zrobilam. Eftekt...loczki o dlugosci 10-15cm od czubka glowy, bynajmniej nie ladnie lezace i placz Przejrze te tematy, ktore mi wksazalyscie .
|
|
|
|
#20126 |
|
|
Polelavendove no niestety, nie zaskoczę Cię niczym nowym
Myślę też, że Tobie - ze wzglęu na najprawdopodobnie dużą wielkość cząsteczek - nafta powinna służyc ![]() Nie mam w tej chwili składu nafty pod ręką, by dokładnie sprawdzić, czy to petrolatum czy petroleum, a przydałoby się uszczegółowić. Niepokoi mnie inna rzecz - wszedzi jest napisane, że nafta kosmetyczna jest produktem naturalnym I to mi nie pasuje Prosiłabym mądrego chemika, może Agison mi pomoże , by sie wypowiedział w tej kwestii. Wykoncypowałam sobie pochodzenie nafty od ropy naftowej i owa naturalność mnie się w tej koncepcji mija z pojęciem. Najciekawsze, co znalazłam, ale niekoniecznie traktuje o nafcie (owa wymienność petrolatum i petroleum): Petroleum jelly, petrolatum or soft paraffin... Same thing... but my question is what do you guys think of this article i found on madamwalker.net... (my godmother suggested the site because they claim to be all natural) "Actual Facts About The Benefits of Petrolatum Many misconceptions exist today regarding petrolatum based products. This fact sheet is designed to correct these misconceptions and bring clarity regarding the benefits of using petrolatum based products on the hair and scalp.
The method by which Madame C.J. Walker hair oils are applied to the hair and scalp is also a key factor in producing the best results. For daily use, oils should be messaged into the scalp, with a small amount being worked through the hair. For optimal moisture retention, apply Madame C.J. Walker hair oils to a wet scalp, again messaging the scalp for even distribution of the oil, then working it throughout the hair. Madame’s oils may even be applied prior to washing the hair to prevent stripping the hair, leaving it soft and fluffy." Podkreśliłam też sprawę "naturalności" petrolatum - fakt, nie powinnam tego mylić z "ekologicznym", ale "naturalność nafty" jest dla mnie oksymoronem. MidnightPoison czekamy na wpis Dokładnie tak samo Używam jej też czasem jako reanimatora. Dla mnie bomba , ale substytut też fajny ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Anemina prostownica wąska nada się do nakręcania loków. Na You Tube znajdziesz sporo filmów, w jaki sposób to zrobić. Jest też wątek o kręceniu włosów prostownicą. Nakręcanie od czasu do czasu połączone z odpowiednią pielęgnacją nie zaszkodzi włosom. Ale trzeba być konsekwentnym. Jeśli skręt po nakręcaniu jest za mocny, można go rozluźnić - wystarczy intensywne przeczesywanie palcami lub obciążenie spinkami (można nawet przypiąć kosmyki na jakiś czas do ubrania, by je obciazyć). O tym też jest wątek Mniejsza średnica wałka/papilota powinna pozwolić na uzyskanie łagodniejszego skrętu.
|
#20127 |
|
Zakorzenienie
|
Nafta jest o tyle naturalna ze mineralna...
mi sie zrymowalo. Organiczne czy nieorganiczne, wzne zeby dzialalo. Ja wczoraj nie oparlam sie pokusie i kupilam te bananowa odzywke i dzis wyprobowywuje. Do konca miesiaca bede na obiad gotowala warzywka albo owsianke. W ramach diety i oszczedzania pieniedzy po szalenstwach zakupowych..dobrze ze TZ dostaje jedzonko w pracy
|
|
|
|
#20128 |
|
Wtajemniczenie
|
Eloe, z tą naturalnością to chyba o to chodzi, że ropa jest produktem planety Ziemii a więc jest naturalna, czyli nie stworzona w laboratorium.
A że nie bardzo nam się widzi porównanie ropy do rośliny, z której mamy olej roślinny to inna sprawa. |
|
|
|
#20129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#20130 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Water, Flax Seeds, Aloe Vera, Glycerin, Jojoba Oil, Magnesium Sulfate, Diazolidinyl Urea (and) Iodopropynyl Butylcarbamate, Fragrance. Żel lniany + aloes + gliceryna + olej. Aloes to np. jakiś żel albo sok aloesowy, pewnie można dostać w aptece, w sklepie ze zdrową żywnością. Glicerynę w Polsce można kupić w aptece, może u Ciebie też? I troszkę oleju. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 11 (0 użytkowników i 11 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.

(choc ja ogladam, wlasnie sedzia usunal bramkarza rpa, jak nie spala go na stosie bedzie dobrze)
caly czas na zakonczenie, jak wloski wyschna wcieram w skalp kawiar elixir z curls i swietnie sie komponuje zarowno z jessi jak i stylizatorami curls, ale najladniejsze loki sa po RR, jutro bedzie kombinowanie

widzę ze w składzie same ekstrakty 

). Postaram się powolutku nadrabiać...wtedy, gdy będę miała przerwę od czytania książki Szefa 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

I to mi nie pasuje
, by sie wypowiedział w tej kwestii. Wykoncypowałam sobie pochodzenie nafty od ropy naftowej i owa naturalność mnie się w tej koncepcji mija z pojęciem.