|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kobietę zmuszono do urodzenia dziecka bez mózgu
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jestem za terminacją płodów chorych, zbyt wiele widziałm, żeby być jej przeciwnikiem |
|
|
|
|
|
#123 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Albo masz na myśli przekazanie dziecka jako dawce narządów - w Polsce można nie wyrazić zgody na pobranie narządów po śmierci i bardzo wiele osób sprzeciwi się, żeby ich bliscy byli dawcami [co dla mnei osobiście jest niedorzeczne, zwłaszcza w przypadkach, kiedy zmarły jeszcze za życia wyraził zgodę a lekarze i tak pytają się czy rodzina pozwala na przeszczep - takie Polskie prawo]
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
||
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdaję sobie sprawę, że są lekarze, którzy ze względów etycznych będą bronili się przed usunięciem takiej ciąży, ale to jest jak dla mnie margines (tak samo jak lekarze, którzy nie chcą przepisać pigułki po Polskie prawo na to pozwala - Brazylijskie nie. Można tylko współczuć kobiecie, że państwo rządzi jej ciałem i uczuciami
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
|
|
|
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale kurcze, przecież od zawsze praktycznie pozbywano się niechcianych płodów czy noworodków. Teraz są tylko bardziej cywilizowane formy niż utopienie w stawie czy zrzucenie ze skarpy. Cytat:
Dlatego pisałam, że to jest staszliwy egoizm w imię własnego czystego sumienia, i nic więcej. Brednie w stylu, że tylko Bóg ma prawo odbierac życie, kiedy to właściwie nie jest życie tylko jedno wielkie pasmo cierpienia, od samego momentu urodzenia do śmierci. Bo "nie zniosłabym myśli, że zamordowałam własne dziecko", pal licho, że dziecko od chwili urodzenia cierpi, można się przecież pomodlić czy coś w tym stylu, na pewno pomoże... Tak, to jest według mnie egoizm, kosztem niewinnej osoby w imię wydumanych zasad. I jeszcze dodac do tego należy stały niemal motyw ucieczki kochajacego kiedyś faceta z takiej rodziny, bo przecież "on ma prawo do zdrowej, normalnej rodziny". Nikt tego nie zakłada w swoim przypadku, ale zaskakująco czesto taki sprawa ma finał, że kobieta sama zostaje z chorym dzieckiem i ten krzyż kilkadziesiąt lat niesie. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-06-18 o 13:30 |
||
|
|
|
|
#127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Instynkt macierzyński i wychowawczy bywa czasem przerażający http://www.fakt.pl/Mala-syrenka-nie-...y,55604,1.html tu jest kilka słów o tej dziewczynce.
Edytowane przez agata_slomka Czas edycji: 2010-06-18 o 13:48 |
|
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
Dorosły może jeszcze sam się oszukiwac, że poświeca swoje cierpienie dla Boga (swoją drogą, niezły okrutnik z tego Boga musiałby być), ale co czuje dziecko, które nie jest w stanie tak usprawiedliwiać sobie własnego tragicznego położenia?
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Wtajemniczenie
|
taki syndrom Hioba - męczennika
---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
Kiedyś widziałam program o tej dziewczynce - z tego co tam mówili to nawet nie miała rozwiniętego układu wydalniczego. Miała jedną i to źle pracującą nerkę i praktycznie zerowe szanse na rozdzielenie nóg (naczynia krwionośne i komórki nerwowe były tak splatane, że lekarze mówili, że udana operacja byłaby cudem. Jest wiele przypadków beznadziejnych, gdzie pacjent tylko się męczy a państwo daje niewyobrażalne pieniądze na kogoś, kto i tak nie ma szans na przeżycie zamiast na kogoś dla kogo pomoc byłaby bardziej potrzebna i przyniosłaby wymierne rezultaty.
|
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedawno czytałam, że rosnące pokolenia młodych Polaków są coraz słabsze i oprócz fatalnego stanu naszej służby zdrowia przyczyniło się do tego usilne ratowanie zagrożonych ciąż i noworodków (wypowiedź lekarza). Przecież choremu dziecku trzeba poświęcić całe życie, dzień w dzień. I to często bez większych szans na poprawę jego stanu. Podobno w krajach jak Francja praktycznie nie ma ciężko upośledzonych dzieci, bo wszystkie takie płody są usuwane. U nas ostatnio lecą reklamy Fundacji TVN z takimi dziećmi, jedna kobieta chyba już w ciąży wiedziała w problemach z płodem, a jednak zdecydowała się je urodzić. Teraz są potrzebne ogromne pieniądze na rehabilitację, która zapewne i tak nie pozwoli na normalne życie. Problem pieniędzy, bo społeczeństwa zwyczajnie nie stać na takie zabiegi. Etyka często przegrywa w konflikcie z finansami. Zaraz podnosi się krzyk, że to nieludzkie...a przecież od wieków upośledzone noworodki zabijano. Teraz mamy po prostu bardziej cywilizowane narzedzia. Dlatego osoby takie jak Ninquelote zwyczajnie teoretyzują,w dodatku to jest szkodliwe. Wystarczyłoby pewnie przejście się na odział chorych noworodków, dom opieki społecznej z uposledzonymi dziećmi, rozmowa z rodzicami, którzy często końca z końcem nie mogą związać, a ich dzieci pytają "dlaczego" czy wprost proszą o smierć, rozmowa z doświadczonymi lekarzami i może odeszłaby ochota na snucie religijnych czy tam prolife'owych dyrdymałów, które nie przystają w ogóle do rzeczywistości, ale za to pięknie brzmią i poprawiają samopoczucie wypowiadającemu, jaki to on jest szlachetny, wspaniały i walczący o to co najcenniejsze
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-06-18 o 14:09 |
|
|
|
|
|
#132 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie chcą by ich uśmiercano. Po drugie, są schorzenia, które ujawniają się dopiero po jakimś czasie. Np. rodzic zauważa, że jego dziecko nie rozwija się prawidłowo. Albo w ogóle na skutek wypadku, czasem ''głupiego'', jak zakrztuszenie się posiłkiem, następuje koszmarny regres. Bardzo śliski grunt i tyle. Co do tej dziewczynki, 10latka dużo rozumie, to, co się zastanawiasz nad rodzicem powinnaś zastąpić chęcią dowiedzenia się bezpośrednio od tego dziecka, czy żałowało, ale tak poważnie, na co dzień, że się urodziło. ![]() ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#134 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak się tak zastanowić, to np. ja jestem z takiej ciąży leżanej;-).czytałam również, że jeszcze trochę, a będziemy społeczeństwem z plastikowymi piersiami i na wiecznym wzwodzie, za to ze sklerozą, bo koncernom nie bardzo opłaca się inwestować w badania nad lekami, które nie mają za bardzo szans generować odpowiednich zysków.
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
Wtajemniczenie
|
W tamtym konkretnym przypadku rodzice już w czasie ciąży wiedzieli, ze dziecko ma wadę. Co więcej, zaraz po urodzeniu lekarze i rodzice stawali na głowie, żeby dziecko przeżyło co zaowocowało takim oto obrazkiem - dziewczynka, całkowicie niesamodzielna, z całym szeregiem chorób i wad. A to dlatego, że to było jedyne dziecko tej pary, bo nie mogli mieć dzieci. To schorzenie ujawniło się bardzo wcześnie.
Nie mówię, ze nie powinno sie ratować osób u których wykryto raka, ale, ze powinno się wiedzieć kiedy zrezygnować z kolejnej operacji i pozwolić danej osobie odejść. Wg mnie to jest wyraz miłości i dojżałości a nie usilne podtrzymywanie życia.
|
|
|
|
|
#136 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Po prostu ludzie powinni mieć wybór i tyle. |
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego ja nigdy nie zrozumiem tego pędu do własnego dziecka. Na prawdę. Niech będzie chore zdeformowane cierpiące i umrze tylko dlatego że było w moim brzuchu.
Patologiczne zachowanie, to nie jest miłość do dziecka tylko do samego siebie. |
|
|
|
|
#138 |
|
BAN stały
|
a co w zyciu nie jest miłością do samego siebie.
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
oj dużo rzeczy :P dla mnie to idealny przykład egoizmu. czysty egoizm
|
|
|
|
|
#140 |
|
BAN stały
|
no widzisz, Ty póki co chyba nie chcesz mieć dziecka, więc egoizm czystej wody, robisz tak, jak dyktuje Ci Twoje własne ciało, wygoda.
![]() Jeśli ktoś chce (decyduje się) mieć dziecko, a nie powinien go mieć, to jest egoistą. Jeśli nie chce, a powinien, to też jest. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-06-18 o 14:51 |
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
W sumie temat był na Wizażu wałkowany milion razy i zawsze mam takie samo zdanie, pozwolę sobie więc wykorzystać napisany już tekst:
Cytat:
Uważam, że 8 tygodni to dość czasu na zorientowanie się, że jest się w ciąży i podjęcie decyzji (a wtedy jeszcze nie zachodzi zbyt wiele zmian w organizmie kobiety oraz rozwój płodu jest na niskim poziomie) zaś badania przeprowadzane w okolicach 12 tygodnia pozwalają wykryć większość wad wrodzonych płodu. Zgadzam się z tobą. Albo ktoś uważa, że aborcja to morderstwo, albo tak nie uważa. Jakiekolwiek warunkowanie to po prostu brak logiki i spójności w myśleniu. A traktowanie dziecka jako kary dla nieodpowiedzialnej matki (typu "jak nie uważała/nie umiała się zabezpieczyć to teraz niech rodzi") jest prostą drogą do powiększania i tak już mnogich patologii - bo jak ktoś nie chce dziecka, to nie chce i zmusić go by był dobrym rodzicem się po prostu nie da.
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, wiadomo, że tak. Jedna aborcja w życiu - ok, zdarza się. Ale sama czytałam ten raport, w którym było napisane, że spory procent Angielek ma za sobą 8,7,6 aborcji. I w tym momencie mam podstawy, by sądzić, że to jest ich sposób na antykoncepcję, bo co innego można pomyśleć? że im 8 razy gumka pękła i akurat nasionko trafiło na dzień płodny? A tyle aborcji, to już lekka patolka.
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może i patolka,generalnie UK ma złą sławe:slaba opieka medyczna,super socjal,za free antykonecpcja a mimio tego duzy % aborcji -gdzie jest błąd ? moze brak edukacji ?takiej podstawowej od nauki szacunku do siebie po biologię. pytanie czy na podstawie uk mozemy zakladac ,że pozowlenie na aborcję w kazdym przypadku bedzie wykorzystywane jako metoda anty.? jak wygladaja raporty z innych krajow ? czy w innych krajach ilosc aborcji po wprowadzeniu zezwolenia w kazdym przypadku drastycznie wzrosla ,czy jest wykorzystywna jako srodek anty. ? |
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko tam się trzyma kupy, bo UK to społeczeństwo klasowe. Te najniższe klasy - co się niektórzy zachwycają , że taka wolnośc w ubiorze i makijażu, to właśnie reprezentanci tej "wolności", wulgarny makijaż, brzuszysko na wierzchu, hałasliwy styl bycia - żrą swój fastfood, oglądają reality show i czytają brukowce, a rządzą ludzie wywodzący się z klas wyższych.Też się nad tym zastanawiam, może głupim społeczenstwem łatwiej manipulować? A dla państwa lepiej, jak kobiety mają nawet i 10 aborcji , niż te 10 dzieciakow urodzą i dalej będą żyć jako beneficjenci opieki społecznej w rodzinach, gdzie od pokoleń nikt nie pracuje.
|
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
w poszukiwaniu informacji na temat bezmózgowia (anencefalii) znalazłam blog kobiety, ktora opisuje 93 dni spedzone ze swoim chorym dzieckiem -
http://babyfaithhope.blogspot.com/ i strone o anencefalii - http://www.anencephalie-info.org/pol/index.php nie jest prawda, ze dziecko NIE MA mozgu - nie ma jego czesci - jednak podstawowa czesc jest wyksztalcona... Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2010-06-18 o 23:22 |
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tylko prawdę mówiąc, czym to dziecko zasadniczo różni się od zwierzęcia z tą wykształconą "podstawową" częścią mózgu, pewnie podtrzymującą jakieś funkcje życiowe?
Ten świat jest naprawdę wyrafinowany w swoim okrucieństwie, nie ma to tamto. |
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy jednym jest brak czaszki, przy jednym częściowo a przy jednym nie ma mózgu... Bodajże. |
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... czy zwierze tylko podtrzymuje swoje funkcje zyciowe? nie potrafie podazyc tokiem Twojego rozumowania. Aby zrozumiec te chorobe - najpewniej trzeba miec z nia do czynienia... nam - ludziom, ktorzy przeczytali skrawek wiadomosci - jest bardzo latwo ruszyc do dyskusji z przeroznymi haslami i argumentami... edit - Muszynianko - o podstawowej czesci mozgu przeczytalam tu - http://www.ninds.nih.gov/disorders/a...nencephaly.htm Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2010-06-18 o 23:34 |
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam w jakimś ze swoich poprzednich postów - to, co odróznia człowieka od zwierzecia jest specyficzny mózg.
W jaki sposób to rozpatrywać? Jako karę boską czy nagrodę? Najgorsze w tym wszystkim jest to, że to nie ma sensu. Co to do rozumienia, natura i okrutny świat. Żadnego sensu. Można sie łudzić, dopisywać sobie sens, przeważnie religijny jak w tej historii http://www.anencephalie-info.org/pol/anouk.php ale przecież to złudne tworzenie sensu. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.

Jak się tak zastanowić, to np. ja jestem z takiej ciąży leżanej;-).