![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile oszczędzacie / wydajecie pieniędzy na miesiąc?
Cytat:
![]() a kawa to chyba nie 10 zł dziennie. w automatach czy kawiarenkach na uczelniach za 2-4 można kupić ![]()
![]() |
#122 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio zaczelam oszczedzac i wiecie co? Calkiem niezle mi idzie. Oto kilka przykladow:
-zakupy robie w Auchan, nie jak dotychczas, w Almie ![]() -nie ruszam sie na zakupy bez listy. to jest zasada najwazniejsza. -wdrozylam projekt denko - dla niewtajemniczonych-wszystko zuzywam do konca, dopiero pozniej kupuje nowy produkt. Tyczy sie to zarowno kosmetykow jak i zywnosci. Oszczednosc pieniedzy kosmiczna -robie obiad na dwa dni, wiec mam spore zapasy w zamrazarce -kupuje polowki chleba - dzieki temu zjadam go w calosci i nie musze wyrzucac (mam z tym ogromny problem - za duzo jedzenia, za male checi) -srodki czystosci kupuje w makro lub selgrosie, bardziej sie oplaca -staram sie nie wloczyc po centrach handlowych, bo zawsze sie to konczylo chudszym portfelem -odkopuje szafe i wyciagam coraz to starsze-nowsze rzeczy, dawno nie noszone lub w ogole nie noszone -obiady gotuje w domu, nie jadam na miescie -staram sie nie przegladac KWC ![]() -rezygnacja z telefonu w TP, za ktory placilam abonament, a w ogole z niego nie korzystalam -zmiana dostawcy internetu - do przodu kilkadziesiat zlotych -rzadsza jazda samochodem - jade tylko wtedy, gdy tego potrzebuje, w przeciwnym razie ide pieszo lub siedze w domu. "zbieram okazje" do jazdy w jednym kierunku, a nie jak dotychczas, nawet 5 razy dziennie potrafilam jechac w jedne okolice, co wychodzilo ok 60 km bez sensu. To tyle na razie z tego, co mi sie przypomnialo. Dzieki tym oszczednosciom, wydaje mniej o ok. 1500 zl. Coma, do spania!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#124 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wsumie żadne z tego ![]() okazji studiować jeszcze nie miałam, to jest tak, że jak jestem w mieście, to moimi stacjami spoczynkowymi, między kolejnymi zajęciami są tylko galerie handlowe, a tam tańszej kawy nie kupię ![]() ![]() ![]() wiem dość dziwne ale ja mało się znam na modzie, a bardzo się znam na kosmetykach i z tego to wynika ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
Dobrze maaaamoooo!
![]() Ja przez 4 miesiące (od lutego) odłożyłam 4,000 (przy dochodach ok. 1700/1800 miesięcznie i standardowych wydatkach - mieszkanie, jedzenie) więc jestem z siebie bardzo dumna ![]() Poza tym: - słoik i opróżnianie portfela z drobniaków, - nie kupowanie kosmetyków, które jeszcze mam (czyli enta odzywka i krem), - nie kupowanie nowych ciuchów (i nie narzekam), - wyjadanie tego co mam w lodówce (plus zabunkrowane w szafkach makarony itp.) do końca (zamiast składowania kolejnych zapasów), - a jedzenie do pracy szykuję sama, bo te wszystkie bufety i sklepiki koło mojej pracy maja przebitkę prawie dwukrotną ![]() ![]() - nie wchodzę z nudów na Allegro ![]()
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-06-17 o 23:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
BAN stały
|
Nie kupowanie nowych ciuchow to dobry pomysł.Ja już od dawna lecę na starych.Nie rozumiem jak to niektóre dziewczyny robią,nakupują tego dla rozrywki,a poprzednie w bardzo dobrym stanie wyrzucają.To dopiero marnotrawstwo kasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Można to jeszcze wyjaśnić chęcią posiadania. Czyli widzę super bluzkę - kupuję. Pochodzę w niej parę razy, pochwalę się światu - wyrzucam w kąt. Widzę super spodnie.... itd. Może stąd się bierze ten modny ostatnio zakupoholizm.
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2010-06-18 o 00:00 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() [choć z natury oszczędna jestem i nie wyobrażam sobie nieodkładania] a co do tematu wątku moje wydatki: 500 zł opłaty za pokój -czasem troszkę więcej 500 zł na jedzenie na jednostkę, chemię, wyjścia itp. 100 zł na inne moje duperele i teraz planuje odkładać co miesiąc jakiś tysiąc ![]() ![]()
![]() |
#131 |
BAN stały
|
Co do projektu denko to ja staram się kupować jak minimalnie jeszcze jest na 1-2 użycia,żeby nie dopuścić do sytuacji,że się nagle skończy a jest potrzebne i wtedy muszę kupić w sklepiku na wiosce 1/4 drożej niż np.Tesco.
Lista zakopow jest bardzo ważna. Staram się też wynajdować tańsze produkty,z tańszych sklepow(Biedronka,Lidl,Al dic,Carrefure)ktore jakościowo są gorsze od drogich firmowych.Np.odplamiacz marki Carrefure jest takiej samej jakości jak Vanish(jak nie lepszej)a kosztuje znacznie mniej.Metoda prob i błędow,ale na dłuższą metę się opłaca.Polecam jeszcze Ketchup Tesco w szklanej butelce(jak Heinz) i majonez z Biedronki nie gorszy niż Winiary. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2010-06-18 o 10:08 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "stare" ciuchy (najstarsze w mojej szafie to takie sprzed roku) rozdaje kolezankom, rodzinie. Cytat:
Cytat:
![]() Aha, jeszcze nie wchodze z nudow na Allegro, Victoria's secret, Biochemie, Mazidla i inne. Czekam na lepsze czasy ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
No na te zamienniki trzeba po prostu trafić,niektóre są do kitu,ale są też dobre,nie mas reguły.Będę pisać na bieżąco o swoich odkryciach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Maharet, na Plotkowym jest watek, w ktorym dziewczyny mieszkajace ze swoimi facetami pisza, w jaki sposob oszczedzaja. Pisza rowniez o roznych zamiennikach, ale trzeba naprawde sie wczytac w ten watek, by cos znalezc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
BAN stały
|
Co do dobrych ciuchów,w ktorych się nie chce chodzić to są takie komisy odzieżowe gdzie je mozna odsprzedać i trafiają do SH.Co prawda za niwielkie pieniądze,ale zawsze to coś.
Moje ciuchy mają powyżej 2 lat.Też kiedyś nakupowałam ciuchow,co miesiąc szło 200 zł na kosmetyki,głownie szmpony i odżyki.Jak się pojawiała jakieś nowe to nabywałam,no bo jeszcze takiej nie mam(dosłownie kolekcjonerstwo).Teraz wszystko zużywam.Znalazłam na strychu ciuchy,o ktorych istnieniu zapomniałam.Modą się nie przwejmuję,a poza rtym w ciągu ostatnich 2 lat jest tak okropna,że nawet jakbym miała kasę to bym nie kupiła. |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Maharet, ja nie oddaje do takich komisow, bo nie jest to oplacalne - te grosze, ktore mi dadza za tych kilka kilo ciuchow nie starcza nawet na "waciki"
![]() Z najnowszych trendow zawsze mozna pojedyncze sztuki wybrac dla siebie ![]() ![]() Kolekcjonerstwo powinno byc zakazane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
Nie kuś mnie
![]() Trochę dostałam obeznych trendow w prezencie dzieńdzieckowo-urodzinowym i wystarczy,jeszcze jakos przełknę bo głupio pozbyć się ciuchow na zakup ktorych ktoś pracował,taki brak szacunku do pracy darczyńcy. |
![]() ![]() |
![]() |
#138 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mój ostatni świetny zakup-buty, które muszę jechać oddać, bo już mi się nie podobają. ![]() W sklepie nawet dokładnie nie obejrzałam A co do projektu denko-to świetny pomysł, ale do mnie nie przemawia, bo w wielu rzeczach nie potrafiłabym się chyba aż tak ograniczyć |
||
![]() ![]() |
![]() |
#139 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tez nie wyobrazalam sobie projektu denko, ale niestety sytuacja mnie do tego poniekad zmusila (obecnie) i powiem Ci, ze nie jest to dla mnie jakims wielkim wyrzeczeniem - nawet cieszy moje oko, gdy widze, ze kolejne PUSTE opakowanie ląduje w koszu ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Witch, proponuje zatem naprawde zrobic jadlospis na caly tydzien, to pomaga w zakupach, a poza tym masz motywacje, by nie jesc na miescie. Ja sie tego powoli oduczam i widze same tego plusy:
-nie tyje, bo nie wrzucam w siebie hamburgerow i innych kfc ![]() -jak jestem w CH i glodnieje, to mimo ogromnej checi pojscia po cos do jedzenia, zmywam sie do domu na obiad, wiec nie wydaje wiecej ani na ciuchy, ani tym bardziej na jedzenie ![]() -nic sie nie marnuje, bo kupujesz dokladnie tyle, ile jest Ci potrzeba Dodam, ze zywie sie sama, wiec tym trudniej ejst mi planowac wydatki na jedzenie, ale dochodze do wprawy i teraz naprawde polowe mniej wydaje. Kiedys zwykle zakupy w Almie konczyly sie kwota 200 zl... |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
Od mojego pierwszego wpisu tutaj sie troche zmienilam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
O nie, czego jak czego ale ksiazek nie moge sobie odmowic za bardzo. Mam to szczescie, ze mam ich mnostwo i to jedyna rzecz, ktorej na pewno nie bede sprzedawac.
Witch, mam wlasnie taki pokoj, gdzie sa same ksiazki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja podobnie, wyciągam swoją garderobę z lata z ubiegłych lat i chodze w tym ![]() ![]() ![]() a zakupy w biedronce naprawdę się opłacają, tanio a i wieeele produktów lepszych niż orginalne, jest wątek na wizażu o biedronce, można podpatrzeć jak ktoś nie zna tego sklepu ![]() polecam też robienie kosmetyków pielęgnacyjnych samemu, z półprodktów, wychodzi dużo taniej ![]() a i moje odkrycie- żel do mycią babydream z rossmana- taniocha, duże opakowanie a używam jako szampon do wlosow, żel do mycia twarzy i żel do mycia ciała, no i do golenia...naprawde nie ma dla mnie znaczenia czym się myję, bo ja cery płynem do mycia twarzy za 5dych wcale nie pielęgnuję, mycie trwa za krótko, chodzi o to by umyć i by nie zaszkodzić, inne właściwości środków myjących to reklama według mnie...patent polecam;p bo ja nie rozumiem po co mi kupowac bardzo drogi szampon do mycia wlosow (dla silikonow?;/ ) albo bardzo drogi żel do mycia twarzy... bo jeszcze pod prysznic rozumiem ;p zamiast stówy, wydaje kilkanaście złotych i mam bardzo łagodny środek myjący, jeden, zamiast 3 ![]() ![]() i wychodzi jednak taniej niż mój własnorobiony żel do mycia;p chociaz mój własnorobiony też był the best, i mniej gęsty, nie miał panthenolu,ale oszczędzam;p Edytowane przez inc0rrect Czas edycji: 2010-06-18 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
zainspirowały mnie Wasze wpisy. od lipca-oszczedzam !
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Świetny pomysł na oszczędzanie wdrożyła pumas, podobny praktykuję od dłuższego czasu i chyba pewne nawyki weszły mi w krew, bo teraz nie wyobrażam sobie żeby było inaczej. Kasiory w skali kwartału zostaje naprawdę sporo i można ją włożyć na lokatę albo zainwestować w coś bardziej sensownego niż konsumpcja czy ciuchy.
Co do produktów zamienników to bardzo dobre ma Lidl. Wiele produktów kupowałem na początku w ciemno ale nie zawiodłem się. Również biedronka ma dobre zamienniki, natomiast carrefour potrafi robić w bambuko, bo raz się nadziałem i kupiłem produkt pod marką carrefour a był droższy niż oryginał ![]()
#149 |
Raczkowanie
|
ja własnie wylogowałam się z allegro i przestałam oglądać ciuchy, buty i inne...
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
pierwszy mały kroczek do przodu
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.