|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Hej dziewuszki
witam się z rana![]() Kolejna noc masakryczna... plecy okropnie bolą, nie mogę się obrócić z pleców na bok.. w ogóle mało śpię.. do tego mój się rozpycha na wersalce, bo na czas remontu sypialni przenieslismy sie do stołowego, do tego jeszcze chrapie.. Nie wiem po co sa te noce. Ja nawet się nie wysypiam, ja się tylko męcze... Remoncik sypialni jakos idzie, wczoraj nakładaliśmy drugą warste gładzi dzis szlifowanie i jutro moze malowanie... chyba ze przeciągnie się jeszcze.. Mysle nad kolorkiem do sypialni, jest dośc ciemna i kiedys mialam taki mega żółty, ale chyba juz chcialabym miec cos innego... moze delikatny róż? Dajcie jakies pomysły co do karmienia piersią bardzo bym chciala a jak będzie to zobaczymy.. ![]() Bordowa- ja mam wątpliwości mimo, ze ciaza zaplanowana i chciana, ale boje się czy dam sobie rade
|
|
#2192 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
bordowa: do kaftaników można zakładać myśle półśpiochy albo śpiochy
kiedyś nasze mamy tak nas ubierały, teraz mamuśki kupują właśnie bodziaki, pajacyki bo najwygodniejsze dla dziecka (nic się nie zwija) i dla nas- szybko i sprawnie można przewinąć dzidziusia a co do pokochania maleństwa.. to chyba sprawa indywidualna, znam dziewczyny, które fala miłości zalewała stopniowo dopiero po porodzie a są takie które kochają od pierwszego usg nie wtrącałam się w "sporze" dot karmienia, bo co ja moge o tym wiedzieć osobiście zamierzam karmić piersią gorąco zachęcana przez położne na SR i przez mamę, która moją młodszą siostrę karmiła mega długo ale wiem, że wyjeżdzając na studia te 2 razy w miesiącu będę musiała pokarm też ściągać a rodzice wtedy karmić małego butelką.zastanawiałam się nad dziekanką, ale jednak nie. teraz mały będzie malutki, nie odczuje tak mojej nieobecności. A jak będzie miał roczek, myslę, że gorzej by to przeżywał. Załatwię sobie IOS i będę się zjawiać w szkole tak od połowy listopada na 1 dzień. Dobrze, że to zaoczne, tylko szkoda, że aż 100 km od domu. Ide dziś na 14 do gina podejrzeć Filipka
|
#2193 |
|
Zakorzenienie
|
malwina1204 ok jak cos to pisz
![]() Pomidora tz mialam sr wczoraj - i tez mielismy o maluszku o tym co sie dzieje z nim zaraz po urodzeniu o kapaniu pielegnacji pepka karmieniu piersia i diecie kobiet w ciazy.. i tak ja obiecalam wklepie wam zaraz te najwazniejsze rzeczy - Pomi poczytaj jak znajdziesz chwile i napisz czy to samo wam mowili czy jakas sciema bo wole sie upewnic.. co 2 zrodla to nie jedno ![]() aha i bylismy na zakupach - kupilam juz prawie wszystko do szpitala - no i wiekszosc do wyprawki... od razu wam mowie ze jak macie kolo siebie SATURNA to jest promocja na butelki antykolkowe z avent - kupujesz jedna 2 masz gratis, i np ta najmniejsza kosztuje 18 zl.. a ze my chcielismy kupic dwie bo zawsze moze sie przydac wlasnie po to zeby podac malenstwu jesc jak ja wyjde to akurat ![]() ![]() zaraz wam wszytko napisze z sr
|
|
#2195 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak macie jeden fotelik to ja bym już drugiego nie kupowała. Cytat:
Cytat:
![]() Fajnie robić takie zakupy Ja jeszcze je odkładam na trochę później.Cytat:
Albo półśpiochy i jakąś bluzeczkę/kaftanik, albo pajacyk, albo śpiochy i bluzeczke.
|
|
#2196 |
|
Rozeznanie
|
witajcie
Co do karmienia też mam nadzieję,że będę karmić piersią tak długo jak to będzie możliwe. Co do szkoły rodzenia gin mój powiedział żebym jeszcze sobie darowała i tak po 30 tygodniu ciąży może już tż wróci na stałe będzie ze mną chodził Na dzień ojca mój tż dostał smska od dzidziusia z brzusia bo jest za granicą ale bardzo się ucieszył ![]() Pokłuciłam się wczoraj z TŻ bardzo płakałam 1,5h aż się dusiłam płaczem ale po całym dniu odezwał się pierwszy<bo ja to pierwsza nie napisze> i sobie wyjaśniliśmy i az mi lepiej Co do spania ostatnio wstaje po 5 masakra i już potem to tragedia wierce się nie chce się spać ale mówie sobie ,,NIE WSTAJE, TO JEST NIE MOŻLIWE'' i tak dosypiam średnio do po 8 PRZEKICHANE ![]() widze,że zakupy pełną parą GRATULACJE!!!Ja jeszcze nie mam nic mówie sobie że za wczas , ale orientuje się co i jak
|
|
|
|
#2197 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I akurat mam sporo ciuszkow 68, z czego czesc jest jak 62.... Wiec pewnie od samego poczatku bede przymierzac na mojego maluszka ![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
Zwlaszcza, ze nie wiemy co moze sie stac. Mozemy urodzic wczesniaki. Mi sie wydaje, ze 24-25 tydzien to odpowiedni czas na rozpoczecie szkoly rodzenia.Ja mniej wiecej tak zaczynalam i w mojej grupie sa akurat same wrzesniowki A wczesniej dzwonilam do poloznych i kazaly mi wlasnie tak w 24-25 tygodniu sie zglosic.
|
||
|
|
|
#2198 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2199 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
teraz niby mam pomalowane,ale jak mi się podniszczą to już chyba zastępnym razem sobie sama nie pomaluje,bo nie chcę Małej zgnieść.Swoją drogą taka wizyta u kosmetyczki jest baaardzo relaksująca,a w naszym stanie to bardzo wskazane ![]() ![]() Z tym karmieniem to jeszcze tylko dorzucę,że czytałam o tym,że jeśli wszystko przebiega prawidłowo,to przy karmieniu piersią wydzielają się jakieś enzymy,takie jak po orgazmie,więc to raczej przyjemne i relaksujące,ale na 100% będę mogła to potwierdzić po porodzie ![]() Astorianka super,że bejbica zdrowa.Ja swoją podejżę za tydzień dopiero,mam nadzieje,ze też zdrowa i,że nic między nogami sie wychodowała... ![]() Cytat:
Moja mama też nakupowała jakichś ciuszków,ale założę się,że takich cukierkowych z króliczkami ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2200 |
|
Rozeznanie
|
Hej lasencje
Staram się Was podczytywać ale nie zawsze mam kiedy, przeprowadzka u mnie trwa i poprostu tyle spraw na głowie, ze szkoda gadac. Pozatym w poniedziałek rano moja szwagierka urodziła synka (dodam tylko że mały ważył 4800 i mierzył 61 cm ) i troszke pomagam zajmować się jej starszym synkiem. Jak tylko znajde chwilke moze dzis wieczorkiem to napewno nadrobie wszystko co naskrobałyście Ściskam Was mocno, buziaki |
|
|
|
#2201 |
|
Raczkowanie
|
proszę
![]() ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- 4800 o zgrozo to chyba przez CC... toż to chłopisko
|
#2202 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kolezanka miala moze cukrzyce ciazowa? Albo przyjmowala duzo witamin? Slyszalam, ze po tym najczesciej sie takie duze dzieci rodza. Kurcze i wlasnie dlatego nie oplaca sie kupowac ciuszkow r. 56
|
|
|
|
|
#2203 |
|
Rozeznanie
|
SHINee- u mnie w szpitalu są zajęcia dwa razy w tyg w piątek zaczynam 22 tydzien to tak za 2 tyg bym szła...Ale czy ja mogę chodzić sama bez tż bo jego nie ma ;/ ????
|
|
|
|
#2204 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wczoraj mielismy zajecia o masazu, o tym gdzie faceci maja nas masowac przy porodzie itp itd. Wtedy byc moze i TZ by sie przydal, ale tak to ja posluchalam, dostalam kartke z opisanymi masazami i jak TZ wroci to go "podszkole". Niestety nie kazdy ma mozliwosc towarzyszyc w SR, chociaz wiem, ze moj TZ baaaardzo chcial. Ale nie zaluje, ze sie zapisalam. Przynajmniej dowiedzialam sie wszystkiego i wiem nawet co mi bedzie potrzebne (a wyprawke kompletuje juz teraz ), wiec dla mnie to duzy plus.
|
|
|
|
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
Info ze szkoły rodzenia
Zaraz po urodzeniu dziecka maluszek ma minutę na rozpoczęcie samodzielnego oddychania dlatego mamy się nie martwic dlaczego nam go nie dają albo jakoś tak dziwnie trzymają głową w dół albo cos – po prostu chcą żeby wody płodowe których się nałykał mu wyleciały itd… w tym czasie sprawdzają napięcie mięsni (właśnie jak leży na ręce położnej) drapią go w stopę patrząc na bodźce czy sprawdzają kolor skory (noworodki rodzą się sine pani się śmiała ze to nie to co piękne różowe na filmach) Potem dostajemy go na brzuszek jak się nim chwile nacieszymy to tatuś może odciąć pępowinę, i jak pozwolimy to zabierają go do kącika dla noworodka gdzie go badają (np. drożność przewodu pokarmowego – zakładają mu maleńką sondę - tez po to żeby pozbyć się wszystkich wód płodowych itd.) maluszek jest tez szczepiony – Wit k, i na wzw – w udo. Co do witamin to od 4 dnia życia dajemy dziecku witaminę d (preparat wita d– rozgniatasz taka kapsułkę i wkrapiasz mu do buzi) i od 8 dnia życia witaminę k (wita k – tak samo jak d) podaje się to do 3 tygodnia życia bo w 3 tyg życia jeśli nie ma innych zaleceń to ogłada dzidziusia lekarz i on zmienia dawkowanie witamin w przeliczeniu na kg Do 24 h po porodzie szczepią przeciw gruźlicy – i co ważne po około 2 tyg dopiero na rączce pojawia się odczyn – bąbelek zaczerwienienie dziecko może być wtedy drażliwe płaczliwe czy mieć podwyższoną temp. I często już mamy zapominają ze to 2 tygodnie i się martwią – i warto jest sprawdzić wtedy rączkę –bąbelek może pęknąć albo cos – nie smarujemy tego ani nic – goi się to do tygodnia, chyba ze cos się z tym dzieje łuszczy się skóra albo robi dziurka albo jest cos złego to wtedy idziemy do lekarza. Do 2 godzin po urodzeniu jest pierwsze karmienie nie po to żeby się najadło maleństwo bo nie jest głodne ale żeby pobudzić odruch ssania i nam położna mówiła ze nie wystarczy włożyć samą brodawkę do buzi bo maluch ssie tylnim podniebieniem i będzie nam przygryzał ją i będzie krwawić itd. Tylko dajemy mu więcej piersi szczególnie na dolna cześć buzi – i może nas wtedy bolec przy karmieniu podbrzusze czy zaczniemy krwawić bo zacznie się wytwarzać oksytocyna a macica się będzie obkurczać – jakoś tak ![]() Co do kąpieli dziecka to kapiemy go w wodzie z kranu a nie przegotowanej czy cos – temp ok. 38 stopni – przyjemne ciepło Nie zanurzamy główki – najpierw wkładamy nóżki potem pupe itd.. no i lepiej jest myc ręka czy myjka czy pieluszka a nie gąbką bo w gąbkach zatrzymują się bakterie do mycia lepiej użyć żelu a nie mydła bo mydło wysusza – i lepiej wlać kropelki do wody np. oliatum i myc czymś nawilżającym niż potem naoliwiać dziecko – im mniej rożnych kosmetyków tym lepiej możemy moczyć kikut pępowiny i potem wycieramy go ubieramy góre ubranka i zajmujemy się pępkiem – teraz nie obi się go spirytusem bo od marca tego roku była zmiana przepisów – po prostu się go traktuje sprayem OKTANISAEPT (jest dobry tez do odkażania ran) szybciej pepek odpada do max 2 tyg po chwili od popsikania wycieramy go gazikiem (najlepiej kupić takie paczki w aptece gazików 5na5 albo 7.5 na7.5) Pępek osuszamy za każdym razem jak zmieniamy pieluszkę a gdy jest posikany to tez oknisept jak nie to tylko raz dziennie Jak będzie odpadać pępek to może się sączyć płyn zielono zolty Niezakrywany go nie zaklejamy tylko normalnie ubieramy ubranka – jeśli chodzi o pieluszkę to można kupić te wycięte ale nie ma potrzeby pani nam pokazała żeby zakładać pieluszkę z takim mankietem po prostu trzeba zrobić mankiet przy pepku i wywinąć go w dol.. jakos tak wtedy nie bedzie draznic pepkaPo kąpieli dodatkowo oliwimy tylko te miejsca które się łuszczą innych nie trzeba, i polecają LINOMAG BOBO A+E (także do masażu krocza - przed porodem) Zawsze sprawdzamy dziecku pośladki – lekko odchylamy je i patrzymy czy jest ok. bo często dziecko oddajac gazy brudzi i rodzice tego nie widza i robią się odparzenia Mycie narządów rodnych – dziewczynki od góry do dołu nie myjemy w środku ten nalocie ma się wsiąknąć chłopcu zsuwamy lekko napletek No i kremujemy pośladki pachwiny Na koniec myjemy buzie – przegotowana woda nie musi być ciepła – może być letnie – oczy od wewnątrz do zewnątrz nie czyścimy noska nic nie wkładamy dziecko kichając samo go oczyszcza, nie wkładamy patyczków do uszu woskowina się sama skulkuje a my gazikiem wycieramy tylko zewnętrzną cześć ucha od góry do dołu Jak dziecko ma suchy nosek to możemy mu zakropić sól filologiczną ale musimy pamiętać żeby glowa nie była odchylona bo się zakrztusi – choć lepsze są w sprayu bo to się bezpiecznie rozprowadza (sól w spreyu woda morska itd.) Paznokci nieruszany do 3 tyg zycia wcale ![]() Karmienie na żądanie – przerwy 1.5-3 h, karmienie nie powinno być krótsze niż 15-20 minut bo przez pierwsze minuty leci chude mleko i dzidziuś się nie najada – nie musi być też bardzo długie ale nie mniej niż 15 minut – jak mały zaśnie to budzimy go głaszcząc po brodzie, policzku czy drapiąc w stópkę. Laktacja pojawia się najczęściej do 4 dni po porodzie – może wtedy nam się zapalić pierś – pomagają okłady z pieluchy albo kapusty – robi się je przez 2 dni nawet jak ból minie wcześniej – przykładamy pieluchę czy liście kapusty (wcześniej zamrożone – na kość i jedno i drugie tyle że liście nakłute widelcem wcześniej) do piersi i nosimy pod ubraniem (podobno śmierdzi ale pomaga) no i przed podaniem dziecku jedzenia to taka pierś traktujemy ciepłym prysznicem ale nic nie myjemy tylko pobudzamy cieplą wodą, po karmieniu znowu okład. Dieta dla mamy karmiącej to: Mało, lekko strawne, nie wzdymające Białka tylko nam wolno 300g (teoretycznie już od 8 miesiąca) Białe mięso – gotowane, duszone albo na parze – drób, dziczyzna, królik cielęcina Ziemniaki kasza ryż makaron jest ok. Ok. są też zupy na rosole np. pomidorówka, krupnik, ale nie żurek ogórkowa czy kapuśniak Nie wolno nam kapusty ogórków czy surowych pomidorów ( ugotowane pomidory już tak) Możemy marchewkę buraki sałatę Owoce – możemy jabłko, banan winogron jagoda arbuz malina, nie wolno cytrusów, moreli, wiśni, czereśni śliwek truskawek porzeczek (najedzcie się teraz )---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Pomi mowili wam cos o diecie ciezarnej? bo jestem ciekawa czy takich samych pokarow nie wolno itd..
|
|
#2206 |
|
Rozeznanie
|
Klarisa- cukrzyca ciazowa to nie jest wyrok
Znam kilka lasek co sie nabawily w ciazy. Trzeba sie kontrolac z jedzeniem po prostu i pewnie przed porodem bedziesz musiala wczesniej do szpitala pojsc. Bez obaw, po ciazy powinno przejsc Monis- Sierakow brzmi ekstra. My na Sylwka bylismy niedaleko,bo kolo Miedzychodu (i zrobilismy tam Olka ![]() Dnia Taty nie obchodze z TZ jeszcze w tym roku, chyba zeby nie zapeszac. Moje dwie babcie tez zwariowaly z ciuszkami. Co przyjezdzam to mi sie czyms chwala Na szczescie gust mamy w miare podobny, wiec cukierkowych ciuszkow brak!Widze, ze wszyscy maluja mieszkanka My narazie pomalowalismy jedna sciane w naszym zoltym salonie na malinowo! Super to wyglada. Mamy teraz bardzo przytulny kacik jadalniany Mezus mi zrobil niespodziewajke! ![]() W weekend moze przelecimy sypialnie, tak wiec zostanie tylko korytarz i kawalek kuchni. Niby nic, ale przykryc ten pomarancz w sypialni to bedzie masakra. Mysle o jakims neutralnym kolorze, nie wiem, moze jakis beżyk lub delikatna brzoskwinia w sypialni i chce zrobic kilka malinowych pasow w roznych rozmiarach na scianie, bo farby zostalo. Pokoj jest duzy i dlugi, wiec powinno pasowac. ![]() Dziewczyny wy cierpicie na zaparcia a ja mam ciagle rewolty po tym zelazie Teraz biore tylko biofer, czyli duzo mniejsza dawke niz tardyferon, ale problem ten sam. Rano to nie wyrabiam zakretow! ![]() A moja kotka paskudna mnie dzisiaj obudzila zrzucajac mi doniczke na glowe (mamy parapet za zaglowkiem) no i mialam niezly bajzel w lozku.. Plus niezlego wk...rwa na nia od ranca. Pobudka o siodmej. A tez mam problem ze spaniem. Mleko na noc mi troche pomaga. ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Martucha- dzieki za wiadomosci!!!
|
#2207 | |
|
Zadomowienie
|
waniliaania2009, dżinsy możesz zakladać nawet maleństwu, ale tylko na wyjścia, bo są mało wygodne. Ja mam dwie pary takich mini mini
i będą właśnie na wyjścia do dziadków ![]() Jeśli chodzi o ciuszki w najmniejszym rozmiarze (56) to ja mam chyba z 5 bodziaków na razie, ale dlatego, że moje Słonko, najprawdopodobniej, będzie maleńkie. Nie będę jednak przesadzać z ilością, bo lepiej ubrać szkrabika w za duży ciuszek niż wciskać w za mały bordowa, jeśli dziecko nie było planowane, to normalne, że na początku nie cieszyłaś się z ciąży. Zresztą każdy potrzebuje czasu na oswojenie się z myślą, że całe jego życie się niebawem zmieni. naked21;, trzymam kciuki za same dobre wieści ![]() martucha84, dobrze wiedzieć o promocji w Saturnie. Tylko czy u mnie w Kielcowie gdzieś toto jest... ![]() Informacji z SR mi się na razie czytać nie chce Ale skopiowałam sobie i przeczytam wieczorkiem^^Cytat:
Ja dziś z rana byłam u gin i się, kurna, wnerwiłam Pokazałam lekarce opis z usg 3d i się dowiedziałam, że możliwe, że czeka mnie cesarka Nie zwróciłam nawet na to uwagi, ale w opisie jest jak byk, że mały jest w położeniu miednicowym. Niby jest szansa, że się jeszcze obróci, ale jak nie, to będzie lipa ![]() Nie chodzi mi nawet o bliznę, tylko o różne inne kwestie z tym związane. Chociażby to, że jak cesarka planowana, zrobiona przed rozpoczęciem akcji porodowej (naturalnej) to może być problem z mlekiem; że po wyjęciu maluszka nie dostanę go od razu na klatę, do przytulenia; że dłużej trzeba będzie leżeć w szpitalu po zabiegu; że mogą być problemy z gojeniem się rany; że będę musiała uważać nie tylko na maleństwo, ale i na siebie; że ktoś będzie musiał mi pomagać przez pierwszy tydzień; że nie będę mogła spokojnie ponosić bejbika; I wiele, wiele innych ![]() Wypłakałam się mężowi w ramię i trochę mi lepiej, ale jestem zła, bo miałam nadzieję, że będzie dobrze ![]() BTW, wyniki z glukozy mam w normie
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-06-23 o 10:59 |
|
|
|
|
#2208 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I o bejbicy i o zakupach Ale już wiem, skąd się 'znamy' ![]() Cieszę się, że z małą wszystko ok, ale szkoda, że nie pozwoliła się obejrzeć. Cytat:
Cytat:
Cytat:
martucha84 - dzięki za koleje info ze SR ![]() Zuziczka - my też mamy parapet za/nad łóżkiem. Ale w domu nie mam żadnego kwiatka A nasza kotka i tak znajdzie sposób, by mi coś na głowę zrzucić - np. telefon lub pilota tv![]() elenka1 - super zakupy, ja też w końcu muszę się za to wziąć
|
|
|
#2209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ycnan może się jeszcze Mały obróci na nietoperza.Ja też się zastanawiam czy moja Gryzelda przypadkiem nie jest w takim miednicowym ułożeniu,bo boksuje mi raz z lewej,raz w prawej po bokach...Gdyby była na nietoperka to chyba bym ją bardziej pod żebrami czuła,no nie?Chociaz niby macica nie jest jeszcze tak wysoko to,może do żeber jeszcze nie dostaje...ech,pójdę na usg to się dowiem..
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2010-06-23 o 11:02 |
|
|
|
|
#2210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2211 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2212 |
|
Zadomowienie
|
Tak, swoją drogą. Pytanko do mamuś po cesarce planowanej (są takie?) i do uświadomionych nie rodzących też ^^ Czy po takim zabiegu normalnie się krwawi? Tzn, czy jest połóg, czy lekarze się wszystkiego pozbywają i nic nie leci?
|
|
|
|
#2213 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Akurat na wczorajszych zajeciach nas wymeczyli. Po zakonczeniu zajec mozna jeszcze porozmawiac z polozna i rozwiac wszelkie watpliwosci. A naprawde czesto musialy nam odpowiadac na bzdurne pytania I panuje przyjazna atmosfera.---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
Moj Michalek uwielbia polozenie podluzne miednicowe, ostatnio troszke sie zmienial, mialam dluzszy czas spokoju, a moj pecherz byl bezpieczny A wczoraj znowu mi sie dostalo.Tez tak macie, ze dzieci zaczynaja kopac kiedy np. napniecie brzuch, podnosicie sie itd? Bo moj najczesciej musi mi dac o sobie znac w takich momentach. Albo jak klade sie na boku to kopie w lozko
|
||
|
|
|
#2214 |
|
Wtajemniczenie
|
martucha84 dzięki za info, już nawet sobie zaczęłam notatki robić z Twoich opisów ze SR
![]() ycnan oprócz minusów cc, które wymieniłaś, cesarka ma też wiele zalet. W końcu znam wiele kobiet które płaciły grubą kasę za cięcie na "żądanie". Kumpele, które przeżyły 2 różne porody twierdzą że cc jest stokroć lepsza. Jest przede wszystkim bezpieczniejsze A na ból po cc dostaje się środki przeciwbólowe.Poza tym skoro dzidziuś jest niewielki to jest szansa, że jeszcze się odwróci do pozycji nietoperka Nie martw się na zapas shinee: mój synek uaktywnia się zwykle jak usiądę lub się położę. jak chodzę to śpi ale jak spocznę i jeszcze zjem coś to wtedy fika jak szalony. Wtedy ja mu odpukuję albo łaskoczę jak wypnie zadek kocham te chwile
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-06-23 o 11:24 |
|
|
|
#2215 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
no znów masa czytania nie wiem jak wy to robicie 1 dzien nie zagladałam,a tu tyle,ale spróbowąłam rzucić okiem coś nie cościuszki na pożyczenie ja od jednej pake dostałam czekam teraz jeszcze na 2 i nie kazały oddawać,wiadomo jak u nich 2 dziecie się pojawi to wiadome,ze to co sie nie zniszczy ja wtedy będę słała,ale żeby oddawać to nieja sterylizatora ani podgrzewacza nie będę kupować domowe sposoby na to będą i już-ale butelki zamierzam kupić ,bo to nigdy nic nie wiadomo,najwyzej pozniej sie dokupi wiecej,bo na poczatek myśle ,że ze 3 wystaraczą,ale ,małe będe mieć ja zamierzam karmić piersią i zamierzam wychodzić to przecież nie znaczy,ze nie będę karmić piersią ja bardzo bym chciała karmić piersią,ale się zobaczy różnie bywa i to zalezy od kobiety czy chce czy nie,każda podjemie decyzje którą uważa za słuszną
|
#2216 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja miałam cc, ale nie planowane. A teraz zastanawiam się, czy nie rodzic przez cc planowo.Jeśli będziesz miała cc, to nic strasznego, uwierz mi. Zostaje tylko mała blizna tak nisko, że na plaży jej nie widać Rekonwalescencja po zabiegu jest trochę bolesna, ale wszystko da się przeżyć. Poza tym, jeszcze nie jest pewne, że będziesz miała ten zabieg.
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2010-06-23 o 11:43 |
|
|
|
|
#2217 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Chyba bym wolala by mnie cieli...Cytat:
Jest jakis termin ostateczny co do ulozenia dziecka? Wie ktoras?
|
|
#2218 |
|
Zakorzenienie
|
w temacie dyskryminacji ciężarnych:
http://justynakulikowskalar.blog.one...,ID408156126,n http://mamusia-agusia.blog.onet.pl/2...363,index.html http://mama-i-misiek.blog.onet.pl/pr...,ID406651432,n -------- Miesięcznik „M jak mama” rozpoczął na łamach czerwcowego wydania (w sprzedaży od 14 maja) akcję społeczną „Więcej życzliwości dla kobiet w ciąży”. Na pytanie, dlaczego ciąża, która jest przecież stanem fizjologicznym, nie chorobą, ma stawiać kobietę w uprzywilejowanej sytuacji, w czerwcowym numerze „M jak mama” obszernie odpowiada prof. dr hab. Romuald Dębski, ginekolog położnik, endokrynolog. Mówi między innymi: „Każda ciąża – także ta normalna, niezagrożona – to potężne obciążenie dla organizmu kobiety, głównie dla jej układu krążenia. (…) Serce pracuje tak, jakby dziewczyna cały czas biegła truchtem. (…) Kobieta bardzo szybko się męczy. To, co przed ciążą nie stanowiło dla niej żadnego problemu, teraz powoduje zadyszkę. (…) Mięśnie, zwłaszcza w okolicy lędźwiowo-krzyżowej, są stale napięte, a to wywołuje dokuczliwe bóle pleców. (…) W stosunkowo krótkim czasie waga wzrasta o 10, 12, a czasem 20 kilogramów. Nie jest łatwo nosić taki ciężar…"
|
|
#2219 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Ycnan a czemu od razu cesarka, przecież to jeszcze dużo za wcześnie nawet jeśli teraz by się już obróciła, to jeszcze może kilka razy zmienić pozycję, bo ma jeszcze miejsce z tego co wiem to większość dzieci obraca się parę tygodni przed porodem Abz, może coś w tym jest, z tą glukozą na czczo, bo moja ginka mówiła, że niepotrzebnie mi robili pomiar na czczo, że wystarczy tylko po glukozie ![]() Weronisia, Ineczka, Czarnaelizabeth, Ray bardzo dziękuję za komentarze odnośnie karmienia
|
|
|
|
#2220 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję kochane za pocieszenie
xxSHINeexx, mój Borysek wierci się bez względu na to czy chodzę, czy siedzę, ale przed zaśnięciem również kopie w łóżko (jak leżę na boku) Ineczka33, no to jeszcze oprócz całej reszty dochodzi normalny połóg ![]() Mnie, mimo wszystko, cesarka przeraża
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.

witam się z rana
a są takie które kochają od pierwszego usg
ale wiem, że wyjeżdzając na studia te 2 razy w miesiącu będę musiała pokarm też ściągać a rodzice wtedy karmić małego butelką.

Pokazałam lekarce opis z usg 3d i się dowiedziałam, że możliwe, że czeka mnie cesarka 

Chyba bym wolala by mnie cieli...