Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-23, 08:57   #2191
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Hej dziewuszki witam się z rana

Kolejna noc masakryczna... plecy okropnie bolą, nie mogę się obrócić z pleców na bok.. w ogóle mało śpię.. do tego mój się rozpycha na wersalce, bo na czas remontu sypialni przenieslismy sie do stołowego, do tego jeszcze chrapie.. Nie wiem po co sa te noce. Ja nawet się nie wysypiam, ja się tylko męcze...
Remoncik sypialni jakos idzie, wczoraj nakładaliśmy drugą warste gładzi dzis szlifowanie i jutro moze malowanie... chyba ze przeciągnie się jeszcze..
Mysle nad kolorkiem do sypialni, jest dośc ciemna i kiedys mialam taki mega żółty, ale chyba juz chcialabym miec cos innego... moze delikatny róż? Dajcie jakies pomysły

co do karmienia piersią bardzo bym chciala a jak będzie to zobaczymy..

Bordowa- ja mam wątpliwości mimo, ze ciaza zaplanowana i chciana, ale boje się czy dam sobie rade
Stary 2010-06-23, 09:09   #2192
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

bordowa: do kaftaników można zakładać myśle półśpiochy albo śpiochy kiedyś nasze mamy tak nas ubierały, teraz mamuśki kupują właśnie bodziaki, pajacyki bo najwygodniejsze dla dziecka (nic się nie zwija) i dla nas- szybko i sprawnie można przewinąć dzidziusia

a co do pokochania maleństwa.. to chyba sprawa indywidualna, znam dziewczyny, które fala miłości zalewała stopniowo dopiero po porodzie a są takie które kochają od pierwszego usg u mnie chyba najsilniejsze uczucia pojawiły się od kiedy czuję ruchy. usg 3d też dużo dało. A teraz to już kocham bezgranicznie całym sercem i nie mogę się doczekać rozwiązania

nie wtrącałam się w "sporze" dot karmienia, bo co ja moge o tym wiedzieć osobiście zamierzam karmić piersią gorąco zachęcana przez położne na SR i przez mamę, która moją młodszą siostrę karmiła mega długo ale wiem, że wyjeżdzając na studia te 2 razy w miesiącu będę musiała pokarm też ściągać a rodzice wtedy karmić małego butelką.

zastanawiałam się nad dziekanką, ale jednak nie. teraz mały będzie malutki, nie odczuje tak mojej nieobecności. A jak będzie miał roczek, myslę, że gorzej by to przeżywał. Załatwię sobie IOS i będę się zjawiać w szkole tak od połowy listopada na 1 dzień. Dobrze, że to zaoczne, tylko szkoda, że aż 100 km od domu.

Ide dziś na 14 do gina podejrzeć Filipka Mam nadzieję, że ma się dobrze i nie dowiem się niczego niepokojącego. Trzymajcie kciuki
Stary 2010-06-23, 09:11   #2193
martucha84
Zakorzenienie

malwina1204 ok jak cos to pisz

Pomidora tz mialam sr wczoraj - i tez mielismy o maluszku o tym co sie dzieje z nim zaraz po urodzeniu o kapaniu pielegnacji pepka karmieniu piersia i diecie kobiet w ciazy..

i tak ja obiecalam wklepie wam zaraz te najwazniejsze rzeczy - Pomi poczytaj jak znajdziesz chwile i napisz czy to samo wam mowili czy jakas sciema bo wole sie upewnic.. co 2 zrodla to nie jedno

aha i bylismy na zakupach - kupilam juz prawie wszystko do szpitala - no i wiekszosc do wyprawki...
od razu wam mowie ze jak macie kolo siebie SATURNA to jest promocja na butelki antykolkowe z avent - kupujesz jedna 2 masz gratis, i np ta najmniejsza kosztuje 18 zl.. a ze my chcielismy kupic dwie bo zawsze moze sie przydac wlasnie po to zeby podac malenstwu jesc jak ja wyjde to akurat

zaraz wam wszytko napisze z sr
Stary 2010-06-23, 09:14   #2194
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

Mpik82

róż fajny kolor, Dulux ma ładny różowy taki zimny coś jak w załączniku

naked21

kciuki trzymamy

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:03   #2195
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Teraz przeglądam te foteliki, które poleciłaś i znalazłam nowy nawet za 109zł

http://www.allegro.pl/item1089517757...o_okrycie.html
Znalazłam wczoraj jeden używany w okolicy, szaro-seledynkowy. Ale jeszcze nie umiem zdecydować czy jednak używany czy nie. I jak widziałam te kolorki w sklepie to są tak jasne, że jak pomyślę o tej zimowej chlapie to aż żal wyjeżdżać z takim

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
abz, rzeczy dla maluszka - śliczne. BTW, co jest napisane na śliniaczku?
Takiego zestawu tescowego nie widziałam u siebie
wygooglowałam to co na sliniaczku: jestem gwiazdka moich wujów. Czyli moje dziecko będzie gwiazdą

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Wypiłam i posiedziałam godzinkę i pobrali krew. Jedyne co mnie zdziwiło to fakt że przed wypiciem glukozy panie nie pobrały mi krwii tylko wzieły sam mocz. Więc nie wiem czy zbadaja poziom glukozy z moczu a potem z krwii czy jak to zrobią? Wyniki jutro jak będe na wizycie u swojego gin więc zobaczę jak to wszsytko wyszło.

Fotelik dostaliśmy od znajomych (oczywiście do zwrotu) więc drugi jest nam zbędny. Jednak różnica w cenie nie jest aż taka straszna aby nie pokusić się o zakup tego wózka w opcji 3 w 1. Sama już nie wiem? A co Wy kochane o tym sądzicie??
Dziwnie, ze nie pobrali krwi przed badaniem, przeciez to jest jakiś odnośnik do wyniku po wypiciu....Ale gin ci już najlepiej powie. Najwyzej wypijesz drugi raz
Jak macie jeden fotelik to ja bym już drugiego nie kupowała.

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dziwię się Wam, niektórym. Ja też planuję karmić piersią, ale naprawdę nie zamierzacie wychodzić w ogóle z domu?
Temat już przemaglowany, ale coś dorzucę. Ja tez oczywiscie chcę karmić piersią jak to tylko będzie możliwe. Maleńkiego dziecka nie chciałabym zostawiać samego na długo, nawet jak wyjdę to mój czas będzie ograniczony, bo przecież mleko w piersiach będzie się zbierało więc i tak trzeba będzie wracać do domu żeby piersi opróżnić, albo nakarmić z cycka, albo odciągnąć laktatorem. Na jedno wychodzi w takiej sytuacji a mając mleko w piersiach i tak będziemy w jakiś sposób "ograniczone".

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Abz- i jam dumna z siebie (mama zreszta tez ) Ciuszki slodkie!!! ten maly krawacik mnie rozlozyl Super!
Dobrze, ze ten krawacik jest tylko namalowany, bo już sobie wyobrażam jak by wyglądał po przemieleniu w buzi kilkumiesiecznego malucha gdyby był taki prawdziwy

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
ja tez dzisaiaj wpadłam w szał zakupów
Fajnie robić takie zakupy Ja jeszcze je odkładam na trochę później.

Cytat:
Napisane przez Suszilda Pokaż wiadomość
I co najlepsze siostra przestala ja karmic dopiero teraz a ma 2 latka!!
A moja siostra karmiła synka do prawie 4 lat....Na końcu to wiadomo co to za karmienie, chodziło tylko o to żeby się do cycka poprzytulał, ale moja siostra nie umiała sobie poradzić zeby go oduczyć. Także ja mam postanowienie żeby jej błędu nie powtórzyć

Cytat:
Co się zakłada do bodów takiemu niemowlakowi? Bo do śpiochów to kaftanik i już, a do bodów? Chodzi mi o nóżki. Bo mówiłyście, że rajstopki to po paru miesiącach, bo dzieci nie lubią ...
Albo półśpiochy i jakąś bluzeczkę/kaftanik, albo pajacyk, albo śpiochy i bluzeczke.

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:03   #2196
malwina1204
Rozeznanie

witajcie
Co do karmienia też mam nadzieję,że będę karmić piersią tak długo jak to będzie możliwe.

Co do szkoły rodzenia gin mój powiedział żebym jeszcze sobie darowała i tak po 30 tygodniu ciąży może już tż wróci na stałe będzie ze mną chodził

Na dzień ojca mój tż dostał smska od dzidziusia z brzusia bo jest za granicą ale bardzo się ucieszył

Pokłuciłam się wczoraj z TŻ bardzo płakałam 1,5h aż się dusiłam płaczem ale po całym dniu odezwał się pierwszy<bo ja to pierwsza nie napisze> i sobie wyjaśniliśmy i az mi lepiej

Co do spania ostatnio wstaje po 5 masakra i już potem to tragedia wierce się nie chce się spać ale mówie sobie ,,NIE WSTAJE, TO JEST NIE MOŻLIWE'' i tak dosypiam średnio do po 8 PRZEKICHANE

widze,że zakupy pełną parą GRATULACJE!!!Ja jeszcze nie mam nic mówie sobie że za wczas , ale orientuje się co i jak

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:07   #2197
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Hej mamusie...witam z rańca..
Widze że dyskusja na temt karmienia była??
Otóz ja karmiłam 3 m-c i nie wyobrazam sobie jak przetrwałabym ten okres gdybym musiała zaprzyjaźnić się z kaltatorem

Odciąganie co chwila byłaby dla mnie trauma...(nawet laktatora nie miałam i sobie poradziłam przy nawale)
TAk to prawie na śpąco wycągalam małego z łozeczka dawałam cyca i wsio..czasem jak byłam naprawde zmęczona to nawet nie pamiętałam tych nocnych karmień.... a były bo tża pytałam
Niestety jak Domś zasmakował buteleczki coraz gorzej było z cycem..odrzucił Go sam...
później przeszłam na modyfikowane...przyznam się choć może mnie zlinczujecie, że z własnej wygody, bo mogłam odciągać własne mleko...Domik lepiej się najadał i dłuzej spał.....Dałam mu butle np z kleikiem (od 4mc) i miałam spokuj do północy....No i chyba wtedy skończyły też sie problemy z brzuszkiem, bo puki cycem karmiłamto ciągle jakies wzdęcia były..na szczescie kolki nas omineły.....
Dla mnie karmienie nie było jakimś wspanioałym przezyciem...
Przecież nie tylko tak okazuje sie maluszkowi miłość..
Jak dwałam mu butle to Go przytulałam i mysle że to nie odczuł braku piersi...z resztą sam ja odrzucił wybierając silikon aventu

Jestem ciekawa jak teraz będzie...

bordowa..jeśli chodzi o ciuszki na 68 to jestem zdanie że nie ma to jak bodziak..koszulki to ciągle poprawiać trzeba, bo wyłażą ze spodenek.
Domik do tej pory nosi body i mam ich mnustwo...
nie lubię jak wychodza mu gołe plecki..no chyba że upał jest to koszulki nosimy..
I myśle że to wcale nie jest za wcześnie na rozmiar 68.jak Ray pisała..Założe się że Ona miała pełną rozmiarówkę przed porodem
.ja wyciągnełam ciuszki 56, 62,68..juz mam je wyprane i czekaja na prasowanie...
Mam tez pare ciuszków niby 68 a takie maluśkie sa jak 62..tak więc jak masz możliwość to kupuj..
Poczekają w komodzie...
Z Domikiem to milam wszystko poprane i poukładane nawet w razmiarach 80..później miałam wygodnie bo chowałam mniejsze ciuszki z górnej szuflady i wkładałam te z niższej (większe). Oczywiscie tych duzych rozmiarów miaam malutko, ale dokupiłam z 2 paczki na allero i jak do tej pory mi starcza..ba nawet takie na 2 latka (92) juz czekaja na Domisia..choć jeszcze mieści się w niektóre 80.
Zgadzam sie
I akurat mam sporo ciuszkow 68, z czego czesc jest jak 62.... Wiec pewnie od samego poczatku bede przymierzac na mojego maluszka

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Co do szkoły rodzenia gin mój powiedział żebym jeszcze sobie darowała i tak po 30 tygodniu ciąży może już tż wróci na stałe będzie ze mną chodził
Tylko pamietaj, ze szkoly rodzenia zazwyczaj maja ok. 10 zajec. Najczesciej kazde co tydzien, wiec wydaje mi sie, ze po 30 tygodniu bedzie troche za pozno Zwlaszcza, ze nie wiemy co moze sie stac. Mozemy urodzic wczesniaki. Mi sie wydaje, ze 24-25 tydzien to odpowiedni czas na rozpoczecie szkoly rodzenia.
Ja mniej wiecej tak zaczynalam i w mojej grupie sa akurat same wrzesniowki A wczesniej dzwonilam do poloznych i kazaly mi wlasnie tak w 24-25 tygodniu sie zglosic.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:10   #2198
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
Mpik82

róż fajny kolor, Dulux ma ładny różowy taki zimny coś jak w załączniku
Nio kolorek fajny dzieki
Stary 2010-06-23, 10:13   #2199
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość

misq ja tez mam problem juz z pedicure pod koniec ciazy to poszlam sobie do kosmetyczki bo sama nie dawalam rady a chcialam jakos czuc sie zadbana na porodowce
Też mam taki plan teraz niby mam pomalowane,ale jak mi się podniszczą to już chyba zastępnym razem sobie sama nie pomaluje,bo nie chcę Małej zgnieść.Swoją drogą taka wizyta u kosmetyczki jest baaardzo relaksująca,a w naszym stanie to bardzo wskazane

Z tym karmieniem to jeszcze tylko dorzucę,że czytałam o tym,że jeśli wszystko przebiega prawidłowo,to przy karmieniu piersią wydzielają się jakieś enzymy,takie jak po orgazmie,więc to raczej przyjemne i relaksujące,ale na 100% będę mogła to potwierdzić po porodzie

Astorianka
super,że bejbica zdrowa.Ja swoją podejżę za tydzień dopiero,mam nadzieje,ze też zdrowa i,że nic między nogami sie wychodowała...

Cytat:
Moja mama dziś wleciała do domu i krzyczy: biegnę do tego sklepu tam i tam. A ja pytam- a co się stało?
A Ona na to: stałam na przystanku i patrzę a tam w oknie śpioch z napisem:
50 % Mamy i 50% Taty
I Babcia już go musi mieć
Haha to niezła babcia Moja mama też nakupowała jakichś ciuszków,ale założę się,że takich cukierkowych z króliczkami

Cytat:
Słonko pięknie świeci, kolejny dzien biegania

W piątek jadymy do Sierakowa i zostajemy do niedzieli. Pabluś wykupił noclegi z pełnym wyżywieniem ( w końcu ciężarną ma), ciekawam jak będzie. Całodniowe wyżywienie za całe 30zł
Kochana nie forsuj się tyle,bo jeszcze Mały wstawi sie w kanał rodny i co?? Weekendowy relaksik bardzo Ci sie przyda

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Mysle nad kolorkiem do sypialni, jest dośc ciemna i kiedys mialam taki mega żółty, ale chyba juz chcialabym miec cos innego... moze delikatny róż? Dajcie jakies pomysły
Do sypialni to mnie pasują jakieś pastele,jak np. pudrowy róż,albo coś wpadającego we wrzosik

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Załatwię sobie IOS i będę się zjawiać w szkole tak od połowy listopada na 1 dzień. Dobrze, że to zaoczne, tylko szkoda, że aż 100 km od domu.
Ja też mam ios-w zeszłym roku to wyglądało tak,że prawie w ogóle nie chodziłam na zajęcia.Liczę nato,że i teraz tak się uda,choć jestem na dziennych.Jest tylko jeden problem,ciekawe jak ja napiszę pracę mgr??

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:17   #2200
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Hej lasencje

Staram się Was podczytywać ale nie zawsze mam kiedy, przeprowadzka u mnie trwa i poprostu tyle spraw na głowie, ze szkoda gadac. Pozatym w poniedziałek rano moja szwagierka urodziła synka (dodam tylko że mały ważył 4800 i mierzył 61 cm ) i troszke pomagam zajmować się jej starszym synkiem. Jak tylko znajde chwilke moze dzis wieczorkiem to napewno nadrobie wszystko co naskrobałyście

Ściskam Was mocno, buziaki
dzidzia_aim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:19   #2201
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Nio kolorek fajny dzieki
proszę koniecznie się pochwal efektem końcowym

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Hej lasencje
(dodam tylko że mały ważył 4800 i mierzył 61 cm )
4800 o zgrozo to chyba przez CC... toż to chłopisko

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:22   #2202
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Hej lasencje

Staram się Was podczytywać ale nie zawsze mam kiedy, przeprowadzka u mnie trwa i poprostu tyle spraw na głowie, ze szkoda gadac. Pozatym w poniedziałek rano moja szwagierka urodziła synka (dodam tylko że mały ważył 4800 i mierzył 61 cm ) i troszke pomagam zajmować się jej starszym synkiem. Jak tylko znajde chwilke moze dzis wieczorkiem to napewno nadrobie wszystko co naskrobałyście

Ściskam Was mocno, buziaki
Ale wielki
Kolezanka miala moze cukrzyce ciazowa? Albo przyjmowala duzo witamin?
Slyszalam, ze po tym najczesciej sie takie duze dzieci rodza. Kurcze i wlasnie dlatego nie oplaca sie kupowac ciuszkow r. 56
Stary 2010-06-23, 10:36   #2203
malwina1204
Rozeznanie

SHINee- u mnie w szpitalu są zajęcia dwa razy w tyg w piątek zaczynam 22 tydzien to tak za 2 tyg bym szła...Ale czy ja mogę chodzić sama bez tż bo jego nie ma ;/ ????

Stary 2010-06-23, 10:41   #2204
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
SHINee- u mnie w szpitalu są zajęcia dwa razy w tyg w piątek zaczynam 22 tydzien to tak za 2 tyg bym szła...Ale czy ja mogę chodzić sama bez tż bo jego nie ma ;/ ????
Ja chodze sama, bo akurat teraz TZ jest w delegacji, ale szczerze powiem, ze to w niczym nie przeszkadza. U nas w grupie 10 kobiet, bylo tylko 3 "smialkow". Faceci raczej nie chcieli chodzic. Teraz nas podzielili na 2 grupy, w mojej sa (poza mna) 3 kobiety, z czego 2 przychodza z mezami.
Wczoraj mielismy zajecia o masazu, o tym gdzie faceci maja nas masowac przy porodzie itp itd. Wtedy byc moze i TZ by sie przydal, ale tak to ja posluchalam, dostalam kartke z opisanymi masazami i jak TZ wroci to go "podszkole".
Niestety nie kazdy ma mozliwosc towarzyszyc w SR, chociaz wiem, ze moj TZ baaaardzo chcial.
Ale nie zaluje, ze sie zapisalam. Przynajmniej dowiedzialam sie wszystkiego i wiem nawet co mi bedzie potrzebne (a wyprawke kompletuje juz teraz ), wiec dla mnie to duzy plus.
Stary 2010-06-23, 10:42   #2205
martucha84
Zakorzenienie

Info ze szkoły rodzenia

Zaraz po urodzeniu dziecka maluszek ma minutę na rozpoczęcie samodzielnego oddychania dlatego mamy się nie martwic dlaczego nam go nie dają albo jakoś tak dziwnie trzymają głową w dół albo cos – po prostu chcą żeby wody płodowe których się nałykał mu wyleciały itd… w tym czasie sprawdzają napięcie mięsni (właśnie jak leży na ręce położnej) drapią go w stopę patrząc na bodźce czy sprawdzają kolor skory (noworodki rodzą się sine pani się śmiała ze to nie to co piękne różowe na filmach)
Potem dostajemy go na brzuszek jak się nim chwile nacieszymy to tatuś może odciąć pępowinę, i jak pozwolimy to zabierają go do kącika dla noworodka gdzie go badają (np. drożność przewodu pokarmowego – zakładają mu maleńką sondę - tez po to żeby pozbyć się wszystkich wód płodowych itd.) maluszek jest tez szczepiony – Wit k, i na wzw – w udo.
Co do witamin to od 4 dnia życia dajemy dziecku witaminę d (preparat wita d– rozgniatasz taka kapsułkę i wkrapiasz mu do buzi) i od 8 dnia życia witaminę k (wita k – tak samo jak d) podaje się to do 3 tygodnia życia bo w 3 tyg życia jeśli nie ma innych zaleceń to ogłada dzidziusia lekarz i on zmienia dawkowanie witamin w przeliczeniu na kg
Do 24 h po porodzie szczepią przeciw gruźlicy – i co ważne po około 2 tyg dopiero na rączce pojawia się odczyn – bąbelek zaczerwienienie dziecko może być wtedy drażliwe płaczliwe czy mieć podwyższoną temp. I często już mamy zapominają ze to 2 tygodnie i się martwią – i warto jest sprawdzić wtedy rączkę –bąbelek może pęknąć albo cos – nie smarujemy tego ani nic – goi się to do tygodnia, chyba ze cos się z tym dzieje łuszczy się skóra albo robi dziurka albo jest cos złego to wtedy idziemy do lekarza.

Do 2 godzin po urodzeniu jest pierwsze karmienie nie po to żeby się najadło maleństwo bo nie jest głodne ale żeby pobudzić odruch ssania i nam położna mówiła ze nie wystarczy włożyć samą brodawkę do buzi bo maluch ssie tylnim podniebieniem i będzie nam przygryzał ją i będzie krwawić itd. Tylko dajemy mu więcej piersi szczególnie na dolna cześć buzi – i może nas wtedy bolec przy karmieniu podbrzusze czy zaczniemy krwawić bo zacznie się wytwarzać oksytocyna a macica się będzie obkurczać – jakoś tak
Co do kąpieli dziecka to kapiemy go w wodzie z kranu a nie przegotowanej czy cos – temp ok. 38 stopni – przyjemne ciepło
Nie zanurzamy główki – najpierw wkładamy nóżki potem pupe itd.. no i lepiej jest myc ręka czy myjka czy pieluszka a nie gąbką bo w gąbkach zatrzymują się bakterie do mycia lepiej użyć żelu a nie mydła bo mydło wysusza – i lepiej wlać kropelki do wody np. oliatum i myc czymś nawilżającym niż potem naoliwiać dziecko – im mniej rożnych kosmetyków tym lepiej
możemy moczyć kikut pępowiny
i potem wycieramy go ubieramy góre ubranka i zajmujemy się pępkiem – teraz nie obi się go spirytusem bo od marca tego roku była zmiana przepisów – po prostu się go traktuje sprayem
OKTANISAEPT (jest dobry tez do odkażania ran) szybciej pepek odpada do max 2 tyg po chwili od popsikania wycieramy go gazikiem (najlepiej kupić takie paczki w aptece gazików 5na5 albo 7.5 na7.5)
Pępek osuszamy za każdym razem jak zmieniamy pieluszkę a gdy jest posikany to tez oknisept jak nie to tylko raz dziennie
Jak będzie odpadać pępek to może się sączyć płyn zielono zolty
Niezakrywany go nie zaklejamy tylko normalnie ubieramy ubranka – jeśli chodzi o pieluszkę to można kupić te wycięte ale nie ma potrzeby pani nam pokazała żeby zakładać pieluszkę z takim mankietem po prostu trzeba zrobić mankiet przy pepku i wywinąć go w dol.. jakos tak wtedy nie bedzie draznic pepka

Po kąpieli dodatkowo oliwimy tylko te miejsca które się łuszczą innych nie trzeba, i polecają LINOMAG BOBO A+E (także do masażu krocza - przed porodem)
Zawsze sprawdzamy dziecku pośladki – lekko odchylamy je i patrzymy czy jest ok. bo często dziecko oddajac gazy brudzi i rodzice tego nie widza i robią się odparzenia
Mycie narządów rodnych – dziewczynki od góry do dołu nie myjemy w środku ten nalocie ma się wsiąknąć chłopcu zsuwamy lekko napletek
No i kremujemy pośladki pachwiny

Na koniec myjemy buzie – przegotowana woda nie musi być ciepła – może być letnie – oczy od wewnątrz do zewnątrz nie czyścimy noska nic nie wkładamy dziecko kichając samo go oczyszcza, nie wkładamy patyczków do uszu woskowina się sama skulkuje a my gazikiem wycieramy tylko zewnętrzną cześć ucha od góry do dołu

Jak dziecko ma suchy nosek to możemy mu zakropić sól filologiczną ale musimy pamiętać żeby glowa nie była odchylona bo się zakrztusi – choć lepsze są w sprayu bo to się bezpiecznie rozprowadza (sól w spreyu woda morska itd.)

Paznokci nieruszany do 3 tyg zycia wcale

Karmienie na żądanie – przerwy 1.5-3 h, karmienie nie powinno być krótsze niż 15-20 minut bo przez pierwsze minuty leci chude mleko i dzidziuś się nie najada – nie musi być też bardzo długie ale nie mniej niż 15 minut – jak mały zaśnie to budzimy go głaszcząc po brodzie, policzku czy drapiąc w stópkę.
Laktacja pojawia się najczęściej do 4 dni po porodzie – może wtedy nam się zapalić pierś – pomagają okłady z pieluchy albo kapusty – robi się je przez 2 dni nawet jak ból minie wcześniej – przykładamy pieluchę czy liście kapusty (wcześniej zamrożone – na kość i jedno i drugie tyle że liście nakłute widelcem wcześniej) do piersi i nosimy pod ubraniem (podobno śmierdzi ale pomaga) no i przed podaniem dziecku jedzenia to taka pierś traktujemy ciepłym prysznicem ale nic nie myjemy tylko pobudzamy cieplą wodą, po karmieniu znowu okład.
Dieta dla mamy karmiącej to:
Mało, lekko strawne, nie wzdymające
Białka tylko nam wolno 300g (teoretycznie już od 8 miesiąca)
Białe mięso – gotowane, duszone albo na parze – drób, dziczyzna, królik cielęcina
Ziemniaki kasza ryż makaron jest ok.
Ok. są też zupy na rosole np. pomidorówka, krupnik, ale nie żurek ogórkowa czy kapuśniak
Nie wolno nam kapusty ogórków czy surowych pomidorów ( ugotowane pomidory już tak)
Możemy marchewkę buraki sałatę
Owoce – możemy jabłko, banan winogron jagoda arbuz malina, nie wolno cytrusów, moreli, wiśni, czereśni śliwek truskawek porzeczek (najedzcie się teraz )

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Pomi mowili wam cos o diecie ciezarnej? bo jestem ciekawa czy takich samych pokarow nie wolno itd..
Stary 2010-06-23, 10:50   #2206
Zuziczka
Rozeznanie

Klarisa- cukrzyca ciazowa to nie jest wyrok Znam kilka lasek co sie nabawily w ciazy. Trzeba sie kontrolac z jedzeniem po prostu i pewnie przed porodem bedziesz musiala wczesniej do szpitala pojsc. Bez obaw, po ciazy powinno przejsc

Monis- Sierakow brzmi ekstra. My na Sylwka bylismy niedaleko,bo kolo Miedzychodu (i zrobilismy tam Olka ). Super te tereny, troche jak w domu sie czulam (ja Puszcze Rzepinska mam pod nosem u rodzicow). Tak wiec fajny wypoczynek Ci sie szykuje
Dnia Taty nie obchodze z TZ jeszcze w tym roku, chyba zeby nie zapeszac.
Moje dwie babcie tez zwariowaly z ciuszkami. Co przyjezdzam to mi sie czyms chwala Na szczescie gust mamy w miare podobny, wiec cukierkowych ciuszkow brak!

Widze, ze wszyscy maluja mieszkanka My narazie pomalowalismy jedna sciane w naszym zoltym salonie na malinowo! Super to wyglada. Mamy teraz bardzo przytulny kacik jadalniany Mezus mi zrobil niespodziewajke!

W weekend moze przelecimy sypialnie, tak wiec zostanie tylko korytarz i kawalek kuchni. Niby nic, ale przykryc ten pomarancz w sypialni to bedzie masakra. Mysle o jakims neutralnym kolorze, nie wiem, moze jakis beżyk lub delikatna brzoskwinia w sypialni i chce zrobic kilka malinowych pasow w roznych rozmiarach na scianie, bo farby zostalo. Pokoj jest duzy i dlugi, wiec powinno pasowac.

Dziewczyny wy cierpicie na zaparcia a ja mam ciagle rewolty po tym zelazie Teraz biore tylko biofer, czyli duzo mniejsza dawke niz tardyferon, ale problem ten sam. Rano to nie wyrabiam zakretow!

A moja kotka paskudna mnie dzisiaj obudzila zrzucajac mi doniczke na glowe (mamy parapet za zaglowkiem) no i mialam niezly bajzel w lozku.. Plus niezlego wk...rwa na nia od ranca. Pobudka o siodmej. A tez mam problem ze spaniem. Mleko na noc mi troche pomaga.

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Martucha- dzieki za wiadomosci!!! strasznie fajnie sie to czyta
Stary 2010-06-23, 10:55   #2207
ycnan
Zadomowienie

waniliaania2009, dżinsy możesz zakladać nawet maleństwu, ale tylko na wyjścia, bo są mało wygodne. Ja mam dwie pary takich mini mini i będą właśnie na wyjścia do dziadków
Jeśli chodzi o ciuszki w najmniejszym rozmiarze (56) to ja mam chyba z 5 bodziaków na razie, ale dlatego, że moje Słonko, najprawdopodobniej, będzie maleńkie. Nie będę jednak przesadzać z ilością, bo lepiej ubrać szkrabika w za duży ciuszek niż wciskać w za mały Tak więc przeważą rozmiary 62.

bordowa, jeśli dziecko nie było planowane, to normalne, że na początku nie cieszyłaś się z ciąży. Zresztą każdy potrzebuje czasu na oswojenie się z myślą, że całe jego życie się niebawem zmieni.

naked21;, trzymam kciuki za same dobre wieści

martucha84, dobrze wiedzieć o promocji w Saturnie. Tylko czy u mnie w Kielcowie gdzieś toto jest...
Informacji z SR mi się na razie czytać nie chce Ale skopiowałam sobie i przeczytam wieczorkiem^^
Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Do sypialni to mnie pasują jakieś pastele,jak np. pudrowy róż,albo coś wpadającego we wrzosik
Oj, jak najbardziej. Jak najbardziej

Ja dziś z rana byłam u gin i się, kurna, wnerwiłam Pokazałam lekarce opis z usg 3d i się dowiedziałam, że możliwe, że czeka mnie cesarka
Nie zwróciłam nawet na to uwagi, ale w opisie jest jak byk, że mały jest w położeniu miednicowym. Niby jest szansa, że się jeszcze obróci, ale jak nie, to będzie lipa
Nie chodzi mi nawet o bliznę, tylko o różne inne kwestie z tym związane. Chociażby to, że jak cesarka planowana, zrobiona przed rozpoczęciem akcji porodowej (naturalnej) to może być problem z mlekiem; że po wyjęciu maluszka nie dostanę go od razu na klatę, do przytulenia; że dłużej trzeba będzie leżeć w szpitalu po zabiegu; że mogą być problemy z gojeniem się rany; że będę musiała uważać nie tylko na maleństwo, ale i na siebie; że ktoś będzie musiał mi pomagać przez pierwszy tydzień; że nie będę mogła spokojnie ponosić bejbika; I wiele, wiele innych
Wypłakałam się mężowi w ramię i trochę mi lepiej, ale jestem zła, bo miałam nadzieję, że będzie dobrze

BTW, wyniki z glukozy mam w normie

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-06-23 o 10:59
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:55   #2208
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Astorianka Pokaż wiadomość
Jestem po usg 3d, a właściwie 2d bo moja bejbica przyłożyła sobie rękę do głowy (to już kolejny raz), lekarz włączył głowicę i lipa... wszystko zasłonięte skutecznie ale za to poprosiłam o dokładne zbadanie bejbiakowej i okazało się, że jest zdrowiusia, urosła od ostatniego badania 160 gr, jeżeli chodzi o parametry jest niemal idealna. Cieszę się i teraz mogę w pełni odetchnąć z ulgą i przestać świrować, ze coś nie tak.

Trafiłam też na fajne ciuszki w H&M i moja szafa wzbogaciła się o 2 pary lnianych spodni i 2 pary bawełnianych (z innego sklepu). Jestem strasznie zadowolona. W Smyku genialna wyprzedaż, ale nie miałam siły oglądać ciuszków. Następnym razem
Astorianka - gdy zaczełam czytać Twojego posta stwierdziłam, że mam deja vu, bo dziś już to czytałam I o bejbicy i o zakupach Ale już wiem, skąd się 'znamy'

Cieszę się, że z małą wszystko ok, ale szkoda, że nie pozwoliła się obejrzeć.

Cytat:
A mam jeszcze pytanie, pewnie trochę głupie, ale od tego jesteście, żeby pomóc, no nie? Co się zakłada do bodów takiemu niemowlakowi?
ja mam większość bodziaków z krótkim rękawem, wiec na to założę pajaca. A do bodziaków z długim rękawkiem wystarczą półśpiochy lub śpiochy.

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Dziwnie, ze nie pobrali krwi przed badaniem, przeciez to jest jakiś odnośnik do wyniku po wypiciu....Ale gin ci już najlepiej powie. Najwyzej wypijesz drugi raz
u nas też nie trzeba pobierać krwi przed badaniem.

Cytat:
pewnie, że możesz. Wiele kobiet tak robi.

martucha84 - dzięki za koleje info ze SR

Zuziczka
- my też mamy parapet za/nad łóżkiem. Ale w domu nie mam żadnego kwiatka A nasza kotka i tak znajdzie sposób, by mi coś na głowę zrzucić - np. telefon lub pilota tv

elenka1 - super zakupy, ja też w końcu muszę się za to wziąć
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 10:56   #2209
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Ale wielki
Kolezanka miala moze cukrzyce ciazowa? Albo przyjmowala duzo witamin?
Slyszalam, ze po tym najczesciej sie takie duze dzieci rodza. Kurcze i wlasnie dlatego nie oplaca sie kupowac ciuszkow r. 56
Nie wiem jak to z tymi witaminami jest,chyba nie do końca tak.Znajoma własnie też to słyszała,więc całą ciąże nie brała żadnych witamin,a syna urodziła jak dąb ponad 4 kilo i w szoku była.Z kolei szwagierka brała witaminy i też synka urodziła,ale malusiego bo tylko 3 kg.Wydaje mi się,że na to nie ma reguły,bo kiedyś przeciez nie było zwyczaju,żeby kobiety brały witaminy,a jednak dzieci się też i duże rodziły.To raczej uwarunkowania genetyczne,trzeba też brać pod uwagę wagę urodzeniową obojga rodziców i to np czy sami są wysocy.Dla mnie to jest bardziej prawdobodobne,w wielu przypadkach się potwierdziło Swoją drogą troche mnie to martwi,bo zarówna ja jak i mój Tż urodziliśmy się jako 4 kilowe klocuszki

ycnan może się jeszcze Mały obróci na nietoperza.Ja też się zastanawiam czy moja Gryzelda przypadkiem nie jest w takim miednicowym ułożeniu,bo boksuje mi raz z lewej,raz w prawej po bokach...Gdyby była na nietoperka to chyba bym ją bardziej pod żebrami czuła,no nie?Chociaz niby macica nie jest jeszcze tak wysoko to,może do żeber jeszcze nie dostaje...ech,pójdę na usg to się dowiem..

Edytowane przez kasienka1701
Czas edycji: 2010-06-23 o 11:02
kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 11:02   #2210
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dziś z rana byłam u gin i się, kurna, wnerwiłam Pokazałam lekarce opis z usg 3d i się dowiedziałam, że możliwe, że czeka mnie cesarka
Nie zwróciłam nawet na to uwagi, ale w opisie jest jak byk, że mały jest w położeniu miednicowym. Niby jest szansa, że się jeszcze obróci, ale jak nie, to będzie lipa
Aniu, nie martw się na zapas. Dziecko ma jeszcze kilka tyg. na właściwe ułożenie.
Stary 2010-06-23, 11:02   #2211
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Ja chodze sama, bo akurat teraz TZ jest w delegacji, ale szczerze powiem, ze to w niczym nie przeszkadza. U nas w grupie 10 kobiet, bylo tylko 3 "smialkow". Faceci raczej nie chcieli chodzic. Teraz nas podzielili na 2 grupy, w mojej sa (poza mna) 3 kobiety, z czego 2 przychodza z mezami.
Wczoraj mielismy zajecia o masazu, o tym gdzie faceci maja nas masowac przy porodzie itp itd. Wtedy byc moze i TZ by sie przydal, ale tak to ja posluchalam, dostalam kartke z opisanymi masazami i jak TZ wroci to go "podszkole".
Niestety nie kazdy ma mozliwosc towarzyszyc w SR, chociaz wiem, ze moj TZ baaaardzo chcial.
Ale nie zaluje, ze sie zapisalam. Przynajmniej dowiedzialam sie wszystkiego i wiem nawet co mi bedzie potrzebne (a wyprawke kompletuje juz teraz ), wiec dla mnie to duzy plus.
ja już od samego początku ciąży powiedziałam sobie że będę chodzić do szkoły rodzenia a jak tż nie ma to ok sama będę a co sie robi na zajęciach gimnastyka jest??tylko gadają ci co prowadza czy kobiety cięzarne tez ??

Stary 2010-06-23, 11:03   #2212
ycnan
Zadomowienie

Tak, swoją drogą. Pytanko do mamuś po cesarce planowanej (są takie?) i do uświadomionych nie rodzących też ^^ Czy po takim zabiegu normalnie się krwawi? Tzn, czy jest połóg, czy lekarze się wszystkiego pozbywają i nic nie leci?
Stary 2010-06-23, 11:17   #2213
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
ja już od samego początku ciąży powiedziałam sobie że będę chodzić do szkoły rodzenia a jak tż nie ma to ok sama będę a co sie robi na zajęciach gimnastyka jest??tylko gadają ci co prowadza czy kobiety cięzarne tez ??
Kazde zajecia sa na inny temat. Mowia polozne, ale ciezarne moga zadawac pytania, wypowiadac sie, pytac o rozne mity itp. Gimnastyka tez jest Akurat na wczorajszych zajeciach nas wymeczyli. Po zakonczeniu zajec mozna jeszcze porozmawiac z polozna i rozwiac wszelkie watpliwosci. A naprawde czesto musialy nam odpowiadac na bzdurne pytania I panuje przyjazna atmosfera.

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to z tymi witaminami jest,chyba nie do końca tak.Znajoma własnie też to słyszała,więc całą ciąże nie brała żadnych witamin,a syna urodziła jak dąb ponad 4 kilo i w szoku była.Z kolei szwagierka brała witaminy i też synka urodziła,ale malusiego bo tylko 3 kg.Wydaje mi się,że na to nie ma reguły,bo kiedyś przeciez nie było zwyczaju,żeby kobiety brały witaminy,a jednak dzieci się też i duże rodziły.To raczej uwarunkowania genetyczne,trzeba też brać pod uwagę wagę urodzeniową obojga rodziców i to np czy sami są wysocy.Dla mnie to jest bardziej prawdobodobne,w wielu przypadkach się potwierdziło Swoją drogą troche mnie to martwi,bo zarówna ja jak i mój Tż urodziliśmy się jako 4 kilowe klocuszki

ycnan może się jeszcze Mały obróci na nietoperza.Ja też się zastanawiam czy moja Gryzelda przypadkiem nie jest w takim miednicowym ułożeniu,bo boksuje mi raz z lewej,raz w prawej po bokach...Gdyby była na nietoperka to chyba bym ją bardziej pod żebrami czuła,no nie?Chociaz niby macica nie jest jeszcze tak wysoko to,może do żeber jeszcze nie dostaje...ech,pójdę na usg to się dowiem..
Hmm przesadow panuje pelno.. Ale jak to jest z cukrzyca ciazowa? Ona tez zwieksza wage maluszka, prawda? I z tego co wiem u kobiet z cukrzyca ciazowa porod bardzo czesto konczy sie cc.

Moj Michalek uwielbia polozenie podluzne miednicowe, ostatnio troszke sie zmienial, mialam dluzszy czas spokoju, a moj pecherz byl bezpieczny A wczoraj znowu mi sie dostalo.
Tez tak macie, ze dzieci zaczynaja kopac kiedy np. napniecie brzuch, podnosicie sie itd? Bo moj najczesciej musi mi dac o sobie znac w takich momentach. Albo jak klade sie na boku to kopie w lozko
Stary 2010-06-23, 11:20   #2214
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

martucha84 dzięki za info, już nawet sobie zaczęłam notatki robić z Twoich opisów ze SR

ycnan oprócz minusów cc, które wymieniłaś, cesarka ma też wiele zalet. W końcu znam wiele kobiet które płaciły grubą kasę za cięcie na "żądanie". Kumpele, które przeżyły 2 różne porody twierdzą że cc jest stokroć lepsza. Jest przede wszystkim bezpieczniejsze nie zagraża dziecku np. niedotlenienie, utknięcie i wyciągnięcie próżniowe czy kleszczami. No i unikasz porodowego bólu i Twoje krocze zostaje nienaruszone A na ból po cc dostaje się środki przeciwbólowe.

Poza tym skoro dzidziuś jest niewielki to jest szansa, że jeszcze się odwróci do pozycji nietoperka Nie martw się na zapas

shinee: mój synek uaktywnia się zwykle jak usiądę lub się położę. jak chodzę to śpi ale jak spocznę i jeszcze zjem coś to wtedy fika jak szalony. Wtedy ja mu odpukuję albo łaskoczę jak wypnie zadek kocham te chwile

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-06-23 o 11:24
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 11:31   #2215
dra
Zakorzenienie

witajcie
no znów masa czytania nie wiem jak wy to robicie 1 dzien nie zagladałam,a tu tyle,ale spróbowąłam rzucić okiem coś nie coś

ciuszki na pożyczenie ja od jednej pake dostałam czekam teraz jeszcze na 2 i nie kazały oddawać,wiadomo jak u nich 2 dziecie się pojawi to wiadome,ze to co sie nie zniszczy ja wtedy będę słała,ale żeby oddawać to nie

ja sterylizatora ani podgrzewacza nie będę kupować domowe sposoby na to będą i już-ale butelki zamierzam kupić ,bo to nigdy nic nie wiadomo,najwyzej pozniej sie dokupi wiecej,bo na poczatek myśle ,że ze 3 wystaraczą,ale ,małe będe mieć
ja zamierzam karmić piersią i zamierzam wychodzić to przecież nie znaczy,ze nie będę karmić piersią
ja bardzo bym chciała karmić piersią,ale się zobaczy różnie bywa i to zalezy od kobiety czy chce czy nie,każda podjemie decyzje którą uważa za słuszną
Stary 2010-06-23, 11:39   #2216
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, swoją drogą. Pytanko do mamuś po cesarce planowanej (są takie?) i do uświadomionych nie rodzących też ^^ Czy po takim zabiegu normalnie się krwawi? Tzn, czy jest połóg, czy lekarze się wszystkiego pozbywają i nic nie leci?
No tak, macica się obkurcza tak samo i się krwawi Ja miałam cc, ale nie planowane. A teraz zastanawiam się, czy nie rodzic przez cc planowo.
Jeśli będziesz miała cc, to nic strasznego, uwierz mi. Zostaje tylko mała blizna tak nisko, że na plaży jej nie widać Rekonwalescencja po zabiegu jest trochę bolesna, ale wszystko da się przeżyć. Poza tym, jeszcze nie jest pewne, że będziesz miała ten zabieg.

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2010-06-23 o 11:43
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 11:48   #2217
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:

BTW, wyniki z glukozy mam w normie
Ycnan- nie martw sie na zapas Słońce. Malenstwo ma czas jeszcze sie obrocic! Nade mna tez wisi cc, przez polamany tylek i wade wzroku (wizyty jeszcze przede mna). Gin mi powiedzial, ze np ze wzgledu na wade wzroku to porod naturalny mogl by byc, ale druga faza porodu bylaby z uzyciem kleszczy lub tego vacuum. Brzmi okropnie... Chyba bym wolala by mnie cieli...

Cytat:
Moj Michalek uwielbia polozenie podluzne miednicowe, ostatnio troszke sie zmienial, mialam dluzszy czas spokoju, a moj pecherz byl bezpieczny A wczoraj znowu mi sie dostalo.
Tez tak macie, ze dzieci zaczynaja kopac kiedy np. napniecie brzuch, podnosicie sie itd? Bo moj najczesciej musi mi dac o sobie znac w takich momentach. Albo jak klade sie na boku to kopie w lozko
Shinee- moj Olo ma tak samo jak Twoj Misiu. Kopie jak kichne, napne sie etc. Warunki mu sie zmieniaja i przywraca matke do porzadku kopnieciem, dobrze jesli gdzies w bok, gorzej jak w zoladek lub pecherz. Konczymy 27tydzien a to Male sie ciagle przekreca!
Jest jakis termin ostateczny co do ulozenia dziecka? Wie ktoras?
Stary 2010-06-23, 11:48   #2218
angelikaw
Zakorzenienie

w temacie dyskryminacji ciężarnych:

http://justynakulikowskalar.blog.one...,ID408156126,n
http://mamusia-agusia.blog.onet.pl/2...363,index.html
http://mama-i-misiek.blog.onet.pl/pr...,ID406651432,n

--------
Miesięcznik „M jak mama” rozpoczął na łamach czerwcowego wydania (w sprzedaży od 14 maja) akcję społeczną „Więcej życzliwości dla kobiet w ciąży”.

Na pytanie, dlaczego ciąża, która jest przecież stanem fizjologicznym, nie chorobą, ma stawiać kobietę w uprzywilejowanej sytuacji, w czerwcowym numerze „M jak mama” obszernie odpowiada prof. dr hab. Romuald Dębski, ginekolog położnik, endokrynolog. Mówi między innymi:
„Każda ciąża – także ta normalna, niezagrożona – to potężne obciążenie dla organizmu kobiety, głównie dla jej układu krążenia. (…) Serce pracuje tak, jakby dziewczyna cały czas biegła truchtem.
(…) Kobieta bardzo szybko się męczy. To, co przed ciążą nie stanowiło dla niej żadnego problemu, teraz powoduje zadyszkę.
(…) Mięśnie, zwłaszcza w okolicy lędźwiowo-krzyżowej, są stale napięte, a to wywołuje dokuczliwe bóle pleców.
(…) W stosunkowo krótkim czasie waga wzrasta o 10, 12, a czasem 20 kilogramów. Nie jest łatwo nosić taki ciężar…"
Stary 2010-06-23, 11:51   #2219
gabisun
Zakorzenienie

Witam!
Ycnan a czemu od razu cesarka, przecież to jeszcze dużo za wcześnie moja też jest jeszcze ułozona miednicowo, ale ma jeszcze mnóstwo czasu na obrócenie nawet jeśli teraz by się już obróciła, to jeszcze może kilka razy zmienić pozycję, bo ma jeszcze miejsce moja ginka się nawet tym nie przejęła. Trochę dziwi mnie że Twój gin już mówił o cesarce z tego co wiem to większość dzieci obraca się parę tygodni przed porodem na pewno większość wrześniówek ma jeszcze dzidka bokiem, to normalne

Abz, może coś w tym jest, z tą glukozą na czczo, bo moja ginka mówiła, że niepotrzebnie mi robili pomiar na czczo, że wystarczy tylko po glukozie

Weronisia, Ineczka, Czarnaelizabeth, Ray bardzo dziękuję za komentarze odnośnie karmienia nie ma to jak informacje z pierwszej ręki

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 11:51   #2220
ycnan
Zadomowienie

Dziękuję kochane za pocieszenie Może faktycznie jeszcze się obróci.

xxSHINeexx, mój Borysek wierci się bez względu na to czy chodzę, czy siedzę, ale przed zaśnięciem również kopie w łóżko (jak leżę na boku)

Ineczka33, no to jeszcze oprócz całej reszty dochodzi normalny połóg
Mnie, mimo wszystko, cesarka przeraża
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości