Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-23, 14:16   #2251
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
jejku dziewczyny ja czytam czytam i nie dosc tego ze uświadamiam sobie jak bardzo zielona jestem, to jeszcze nie zapamiętuje tego wszystkiego.
Mam pytanko czym będziecie smarowały pupke dziecka po zmianie pieluszki????
  • linomag podobno bardzo fajny
  • sudocrem- kolezanka mi odradzala bo podobno ciężko się go zmywa z dziecka i zostaje tona zarazków razem z nim na skórze dziecka
  • czy moze kremu bambino???
a moze czegos jeszcze zupełnie innego???? i co z pudrem do pupy??? kiedy go się uzywa???? czy wogole sie uzywa????

Bużkę kremuje się po kazdej kąpieli???? czy rano też????
i jakim kremikiem???
no i wiadomo jak bedziemy rodzily to zaraz przyjdzie zima i co wtedy z buzka??? nadal stosujemy krem typu bambino czy np juz jakiś na mrozy????

acha i jak kapiemy maluszka to np stosuję emulsję Emolium, czy do włosów musze miec szampon i do ciałka mydełko, czy wystarczy ze jest ta emulsja i oprocz nawilzania działa ona takze myjąco???

WIEM WIEM.... chore pytania ale naprawde bladego pojecia nie mam
ja do pupy używałam i teraz też będę używać Sudockremu. czy się go ciężko zmywa? dobre chusteczki nawilżane ze wszystkim sobie poradzą. a krem jest dla mnie super.

co do pudru używa się go przy każdej zmianie pieluszki. wybierasz albo jaki krem albo puder właśnie.

co do Emolium. nie wiem czy działa myjąco.

buzi nie trzeba kremować po kąpieli jeśli będziesz używała zamiast Emolium płynu do kąpieli to po myciu oliwkujemy całe ciało i buźkę i włoski. i dobrze czeszemy główkę miękką szczoteczką.

kremujemy buzię ok pół godz. przed wyjściem na dwór- rodzimy prawie zimą- grubą warstwą. dla mnie numerem 1 jest krem Nivea Beaby na zimę (nie zawiera wody)

wiadomo, każdy robi jak uważa. martucha pisała, że nie trzeba oliwkować całego ciałka maluszka. wszystko wyjdzie w praniu. i sama dojdziesz do wszystkiego małymi kroczkami

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:17   #2252
angelikaw
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
aaa ja mam takie pytanko do was co wybieracie pampersy czy pieluszki wielorazowe??
wolę pieluszki jednorazowe (niekoniecznie firmy pampers). Szkoda mi zcasu na pranie wielorazowych.

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Moja siostra była w takiej sytuacji. Mieli 1 pokój, ale radzili sobie, jak ktoś wpadł na kawe to i tak przyjmowała w kuchni, bo tam jest stół i krzesła a w pokoju mieli tylko maleńki stoliczek. Jeżeli chodzi o sprzątanie to w takiej sytuacji rzeczywiście trzeba się pilnować.
no.. u nas tak właśnie jest.

-----------

Cytat:
j
zdecydowanie linomag
  • sudocrem- kolezanka mi odradzala bo podobno ciężko się go zmywa z dziecka i zostaje tona zarazków razem z nim na skórze dziecka
sudocrem tylko na odparzenia
a moze czegos jeszcze zupełnie innego???? i co z pudrem do pupy??? kiedy go się uzywa???? czy wogole sie uzywa????

teraz już podobno nie

i jakim kremikiem???

tak, tak
myślę, że nivea/bambino w zupełności wystarczy

no i wiadomo jak bedziemy rodzily to zaraz przyjdzie zima i co wtedy z buzka??? nadal stosujemy krem typu bambino czy np juz jakiś na mrozy????

nie wiem, wydaje mi się,z ę ww. wystarczą

acha i jak kapiemy maluszka to np stosuję emulsję Emolium, czy do włosów musze miec szampon i do ciałka mydełko, czy wystarczy ze jest ta emulsja i oprocz nawilzania działa ona takze myjąco???

oilatum
podobno mydełko wysusza, więc lepiej emulsję do mycia

To NIE SĄ chore pytania.

Najlepiej niech wypowiedzą się doświadczone mamuski.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:25   #2253
Ray
Zakorzenienie

elenka
do pupy uzywalam alantanu i go sobie chwalilam wiec pewnie teraz tez bede

do mycia ciala dziecka, mozna emolium jedynie cena wyzsza. ja stosowalam mydelko bambino i najlepiej sie sprzwdzalo tanie i najlepsze wedlug mnie oczywiscie
czy wysusza? nie wiem bo po kazdej kapieli i tak smarowalam dziecko oliwka

wlosy mozesz myc jednym srodkiem i mydelkiem i emolium nie potrzebujesz szamponow oddzielnie

dobra ide wyciagac moj biszkopt
jeszcze musze zurek zmotac ale to wieczorem juz

w nocy dzis mialam jakis glod ze normalnie pol lodowki wyjadlam az bylam zla na siebie bo obiecalam sobie nie jesc w nocy echhhh
no juz mam nadzieje ze wiecej lodowki w nocy otwierac nie bede
Stary 2010-06-23, 14:28   #2254
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość

Jestem juz po badaniach, wyniki jutro po 15. Bardzo boję się jak wyjdzie glukoza. A tak poza tym to wypicie szklanki 300ml słodkiej wody to nic a nic strasznego, a nie miałam ani cytryny, ani woda nie była schłodzona...

3mam kciuki za wyniki.
Ja miałam ciepłą wodę i bez cytryny tym razem i masakra. Ostatni łyk prawie oddałam, byłoby ok gdyby nie ten metaliczny posmak

Zuziczka
o proszę, to dobre tereny to pojezierze My często bywamy w Sierakowie, nawet pod namiot jeździmy, a czasem tylko tak na spacer dłuższy. Uwielbiamy pizze w pizzerii Shing, którą prowadzi hindus i do każdej pizzy dodaje czosnekpyyyycha

ycnan moja siostra miała normalne bóle porodowe przed cesarką, ale Jej wykonali zabieg w trakcie porodu, a jak masz planowaną, to idziesz często z marszu- jak moja kumpela- tego i tego dnia, o tej i o tej godzinie Nie martw się. Moja siora wyła i nie chciała cc, poród by Jej się skończył kilkanaście godzin wcześniej, gdyby się od razu zgodziła...
A tak się namęczyła, a na końcu Shanię wyjęli z brzuszka i jest mega zdrowym, energicznym i baaardzo szybko rozwijającym się dzieckiem
30 czerwca kończy rok, a ciocia jeszcze Jej nie miała na rączkach
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:33   #2255
elenka1
Rozeznanie

asia, ray i angelika
no wlasnie bo wsedzie jest napisane zeby stosowac jak najmniej kosmetyków, takze tak sobie mysle
  • krem do buzki
  • krem do pupci
  • emulsja do kapieli (szamponu i mydła i oliwki w takim razie nie trzeba)
lub
  • mydełko, szampon i oliwka (zamiast emulsji do kąpieli)
no i wiadomo odpowiednia higiena pepuszka
i nie ma co chyba wiecej kosmetyków przynajmniej na poczatek

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:45   #2256
Ray
Zakorzenienie

elenka wystarczy nawet mydelko i oliwka szampon zbedny jest te wloski sa tak cieniusie ( o ile sa ) ze mydelko wystarcza zupelnie

biszkopt udany uffffffffffffff
Stary 2010-06-23, 14:47   #2257
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
asia, ray i angelika
no wlasnie bo wsedzie jest napisane zeby stosowac jak najmniej kosmetyków, takze tak sobie mysle
  • krem do buzki
  • krem do pupci
  • emulsja do kapieli (szamponu i mydła i oliwki w takim razie nie trzeba)
lub
  • mydełko, szampon i oliwka (zamiast emulsji do kąpieli)
no i wiadomo odpowiednia higiena pepuszka
i nie ma co chyba wiecej kosmetyków przynajmniej na poczatek

Ja mam talk, oliwkę, kremik i emulsję do mycia ciałka i włosków).
Dokupię mydełko bambino i linomag no i spirytusik.
No i jeszcze musze zajrzeć do Lidla, tam są pampersy jeszcze duża paka- chyba ok.90 szt za 44zł z chusteczkami naw. gratis. To chyba dobra cena?
Stary 2010-06-23, 14:48   #2258
Ineczka33
Wtajemniczenie

Dziewczyny, co do Sudocremu - Mam koleżankę, która pracuje w branży kosmetycznej i na konferencji poświęconej pielęgnacji noworodków i niemowląt dermatolog mówił jasno - wszystkie maści z tlenkiem cynku (jak sudocrem) to w większości krajów świata LEK a nie kosmetyk - u nas jest sprzedawany jako kosmetyk a reklamowany ze strony właściwości leczniczych czyli tzw. "produkt z pogranicza"... Jak się pojawia problem - zapalenie pieluszkowe u dzieci regularnie smarowanych sudocremem, to w efekcie nie mają lekarze czym leczyć - bo skóra nabyła już odporość na tlenek cynku....

Na odparzenia pieluszkowe rewelacyjna jest też mąka ziemniaczana.

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2010-06-23 o 14:51
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:49   #2259
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam, Ale piszecie!
Nadrobię dopiero w domu, bo w pracy nadal brak czasu

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Tak, to taki wózeczek, tylko mój z 2009r Póki co- jestem bardzo zadowolona.
A rączka w spacerówce jest przekładana? Albo czy da się przełożyć spacerówkę w drugą stronę?
Kurcze miałam ,już wybrany wózek a teraz inne mnie kuszą. Tylko kurcze z tego nie podoba mi się, żaden kolor.....

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
A mam jeszcze pytanie, pewnie trochę głupie, ale od tego jesteście, żeby pomóc, no nie? Co się zakłada do bodów takiemu niemowlakowi?
Na body też można założyć śpioszki, albo pół śpioszki (ja osobiście takich nie kupuje) albo pajacyk

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze jedno pytanie- wiekszosc ciuszkow kupowalam 62. Ile wiec najlepiej kupic tych najmniejszych i co dokladnie? Po ile sztuk tych najmniejszych wy macie?
Ja mam 3 kompleciki (wyprawki) na 56 tzn. koszulka+ kaftanik+ śpioszki. Takie malutkie to głównie z myślą o szpitalu. Jak będzie za mało to dokupię, bo reszta jest na 62.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:51   #2260
gabisun
Zakorzenienie

Ja na pewno wybieram pieluchy jednorazowe i tak nawet z nimi nie będę miała czasu na nic, a co dopiero jakbym miała prać non stop tetry i je zakładać. A z jednorazówkami to rach ciach i już jak się dowiedziałam, że takiego malucha trzeba przewijać koło 10 razy dziennie to nawet nie ma co się zastanawiać

A z kosmetykami wybieram: mydełko bambino, oliwka do wody, krem do pupy ( nie wiem jeszcze jaki) i krem do buźki ( może faktycznie bambino )

Angelikawto masz taką sytuację jak ja my niedawno kupiliśmy działeczkę przez zime chcemy załatwić wszystkie formalności, kupić projekt i na wiosne ruszyć z budową. Też w 5 latach chciałabym się zmieścić

Mój pieso zamienia się w termofor i ciągle leży przy mnie i się tuli właśnie kończy mu się etap świra i robi się bardziej poukładany uffff..

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:52   #2261
Ray
Zakorzenienie

o maka zgadza sie !
moja mala miala niedawno zapalenie od nie wiem czego... mama mi kazala jej maka ziemniaczana posypac, dziwnie spojrzalama ale wieczor i nic innego nie mialam, rano zniklo wsio... takze ja myske ze czasem te najproste domowy sposoby sa lepsze niz jedno reklamowane

sudokrem ja nie lubie bo on tepy jest ciezko sie rozsmarowuje, ja do stosowalam w mlodzienczym wieku na wypryski heheh.
dlatego lepszy linomag czy alanatan bo latwo sie smaruje i wklepuje
Stary 2010-06-23, 14:55   #2262
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam talk, oliwkę, kremik i emulsję do mycia ciałka i włosków).
Dokupię mydełko bambino i linomag no i spirytusik.
No i jeszcze musze zajrzeć do Lidla, tam są pampersy jeszcze duża paka- chyba ok.90 szt za 44zł z chusteczkami naw. gratis. To chyba dobra cena?
cena dobra ja brałam za 42zł w promocji bez chusteczek

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:56   #2263
Ray
Zakorzenienie

pieluchy tez tylko jednorazowe...
tetra to makabra, nie wiem jakie to moze miec wlasciwosci zdrowotne???
jak slucham opowiesci mam i cioci to tetra byla makrbra, pranie, gotowanie prasoawnie itp i odparzona ciagle pupa bo papmers siuski wchlonie a tetra nie kilka minut wystarczy u noworodka w tych siusiakach i juz gotowe odparzenie
poza tym do tego dochodza zalane ubranka i posciele...
lo jezu bym oszalala chyba nie dosc ze odciagalam pokarm non stop to druga godzine bym prala jazda na calego
Stary 2010-06-23, 14:56   #2264
Suszilda
Raczkowanie

GG do Suszilda

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Tak, swoją drogą. Pytanko do mamuś po cesarce planowanej (są takie?) i do uświadomionych nie rodzących też ^^ Czy po takim zabiegu normalnie się krwawi? Tzn, czy jest połóg, czy lekarze się wszystkiego pozbywają i nic nie leci?

Moja kolezanka miala niedawno cesarke i normalnie krwawila ale to krwawienie bylo naprawde niewielkie, czasem nosila tylko wkladke chigieniczna i wystarczalo poza tym trwalo niecale 2 tyg co w porownaniu do mojej siostry (normalny porod) bardzo krotko bo siostra krwawila 2mc...ale nie wiem czy kazdy tak ma czy to od organizmu zalezy
Suszilda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:58   #2265
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
Klarisso - gdzie oidziesz do tej poradni? też nzam cukrzycę z autopsji :/ da sie z tym życ normalnie, ale trzeba pilnowac, po cyzm, cukier Ci rośnie, jak to opanujesz, wyeliminujesz jadłospisu te produkty, to będziesz miała z góki
Pani doktor powiedziała mi, że są 2 poradnie - na ul. Kopernika i na ul. Rusznikarskiej. Za chwilę mam wizytę u rodzinnego i poproszę o skierowanie na Rusznikarską bo tutaj mam bliżej.

Ja się tak bardzo boję, żeby mojej córeczce nic się nie stało, żeby była zdrowa.

Cytat:
Poczytałam troszkę na ten temat i wyczytałam, że jak się nie krwawi, albo krwawi mało, to trzeba iść do lekarza, bo to może znaczyć, że wszystko zostaje w środku, a to bezpieczne nie jest.
(...)
Co do krwawienia to teściowa miała tą cesarkę 29 lat temu, więc wizyta u lekarza już zbędna

A ciuszku masz słodziutkie i śliczne.

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
aaa ja mam takie pytanko do was co wybieracie pampersy czy pieluszki wielorazowe??
bo szczerze mówiąc jestem raczej za pieluszkami wielorazowymi,własnie czytam o nich i przemawiają za mną ale wiadomo różnie bywa bo w szpitalu i pierwsze dni to pampersy,bo nie wiadomo jak cżłowiek będzie się czuł,ale jednak bym wolała wielorazówek używać,wiadomo na początek trzeba wyłożyć,bo pozniej się zwraca jednak,ale no jeszcze czytam i się zastanawiam,a wy co myślicie??
Chciałam stosować tylko pieluszki tetrowe, ale nie będę ich miała gdzie suszyć w zbyt dużej ilości. Dlatego na pierwsze dni w szpitalu pampersy - szczególnie na kupkę smółkę a potem to wersja mieszana - w domu tetra, na noc i na spacer pampers.

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Szkoda, ze musisz mieć dietę cukrzycową, ale dobrze, ze to tylko cukrzyca a nie coś co naprawdę mogłoby zaszkodzić dziecko.
Właśnie mam nadzieję, że u mojej maleńkiej wszystko będzie ok.

Cytat:
Ja zamierzam sudocremem, nie jest wcale tłusty i nie zmywa się ciężko Testowaliśmy go na mojej bratanicy Kupuję też zwykły puder do zasypywania fałdek na skórze (raczej nie do pupy bo puder wysusza skórę, ale pod pachy, w pachwiny itd.)

Z tego co kojarzę to na zimę trzeba dziecko smarować kremem na zimę przed wyjściem z domu grubą warstwą, a tak to chyba buzię kremuje się po kąpieli tylko. Dla noworodka nie stosuje się szamponu, tylko włoski się myje albo płynem 2w1 albo wodą po prostu wodą Ja nie zamierzam myć dziecka mydłem bo to wysusza skórę (nawet szare mydło).

Mam od położnej z którą rozmawiałam zestaw próbek na preparaty do pielęgnacji dziecka podobno bardzo dobre. Odszukam je później i opiszę bo teraz muszę się zbierać do lekarza
Stary 2010-06-23, 15:05   #2266
Suszilda
Raczkowanie

GG do Suszilda

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość

ycnan oprócz minusów cc, które wymieniłaś, cesarka ma też wiele zalet. W końcu znam wiele kobiet które płaciły grubą kasę za cięcie na "żądanie". Kumpele, które przeżyły 2 różne porody twierdzą że cc jest stokroć lepsza. Jest przede wszystkim bezpieczniejsze nie zagraża dziecku np. niedotlenienie, utknięcie i wyciągnięcie próżniowe czy kleszczami. No i unikasz porodowego bólu i Twoje krocze zostaje nienaruszone A na ból po cc dostaje się środki przeciwbólowe
No ja nie wiem czy takie bezpieczniejsze...ogladal am kiedys reportaz ,,Porodowy biznes,, (POLECAM mozna sobie na YT ogladnac) i lekarze sie wypowiadali na temat cc i tlumaczyli ze kobiety tylko mysla ze jest to zwykly zabieg a tak naprawde jest to skomplikowana operacja a trwa niedlugo tylko dlatego ze lekarze doszli juz do perfekcji w cc bo bardzo duza ilosc kobiet robi je za kase na wlasne zadanie nie liczac sie z konsekwencjami i komplikacjami jakie moga wystapic. Co nie oznacza ze cc nie niesie ze soba powaznych skutkow. Ja tutaj bron Boze nie strasze nikogo bo jak mus to mus ale nigdy z wlasnego wyboru cesarki bym nie chciala
Stary 2010-06-23, 15:28   #2267
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Tak, swoją drogą. Pytanko do mamuś po cesarce planowanej (są takie?) i do uświadomionych nie rodzących też ^^ Czy po takim zabiegu normalnie się krwawi? Tzn, czy jest połóg, czy lekarze się wszystkiego pozbywają i nic nie leci?
ja nie miałam planowanej..ale wyszła w trakcie..w sumie to podczas pierwszych skurczy..odkleiło się łozysko
Póżniej krwawiłam normalnie..ale to nie było duze krwawienie..ot jak w pierwsze dni okresu...

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
śliniaczki na rzepa=-wygodniejsze!!

co do picia z kubka- moje dzieci zupełnie bezsmoczowoe i bezbutelkowe a najstarszy pił z kubka - zwykłego albo łyżeczką, albo tzw.kubkiem treningowym-mam go do tej pory, bo cąła tójka go używała i dla małej będzie
Kajtek był dopajany od początku, ze zwykłego kubka, lub przez zwykłą rurkę... mimo karmienia piersią. Fakt, zę męczyłam się na poczatku, ale za to satysfakcja,z ę dzieciaki zupełnie bezbutelkowo-smoczkowe
poniżej mój synek najmłodszy, na zdjeciu miał niecałe 3 m
http://lh4.ggpht.com/_vAY51Yn3wro/TC...Photo_0736.jpg

Co do śliniaczków..to fakt na rzepa sa wygodniejsze, ale mój synio zawsze je zrywał..musiałam kupić na sznureczke
Zdięcie z synusia cudne..jak ty nauczyłas tak małego szkraba pić z kubka?? szacuneczek dla mamusi

Cytat:
jejku dziewczyny ja czytam czytam i nie dosc tego ze uświadamiam sobie jak bardzo zielona jestem, to jeszcze nie zapamiętuje tego wszystkiego.

i jakim kremikiem???

co do pupci..na początku pudru urzywałam, później przeszłam na sudocrem..do tej poru uzywam i jestem zadowolona...
Alantanem to ja se sutki smarowałam

Na ciałko i buźke na początku stosowałam oliwke bambino, później (w sumie po 1 buteleczce) przeszłam na krem do cial nivea..kompałam od początku w żelu do mycia ciała i włosów nivea sensitiv..taki biały z pompką
krempwałam codziennie po kąpieli, chyba ze na dwor wychodziłam to przed wyjściem
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 15:42   #2268
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Klarisso - ja należę do tej an Kopernika

Aaneczko - hihi, po prostu próbowaliśmy i od razu dzieciaki załapywały picie

co do kosmetyków, ja zawsze praktykowałam: oliwka bambino, mydełko najzwyklejsze i do ciała i do włosków, jak były mocniejsze włoski, to szmapon, np. bambi i do pupy linomag/alantan
pieluszki jednorazowe, z Kubą, najstarszym przez jakiś czs bawiłam sie w tetrę - MASAKRA!!! byłam bez pralki, bez dostępu do łazienki, giga masa prania, nie było gdzie tego suszyć, nie wspomnę o mokrym wózku, materacyku i moim umeczeniu - zdecydowanie podziękuję.
Co do kremu-to 30 minut przed wyjsciem cienka warstwa Ziajki
Stary 2010-06-23, 15:53   #2269
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Napisane przez Suszilda Pokaż wiadomość
No ja nie wiem czy takie bezpieczniejsze...ogladal am kiedys reportaz ,,Porodowy biznes,, (POLECAM mozna sobie na YT ogladnac) i lekarze sie wypowiadali na temat cc i tlumaczyli ze kobiety tylko mysla ze jest to zwykly zabieg a tak naprawde jest to skomplikowana operacja a trwa niedlugo tylko dlatego ze lekarze doszli juz do perfekcji w cc bo bardzo duza ilosc kobiet robi je za kase na wlasne zadanie nie liczac sie z konsekwencjami i komplikacjami jakie moga wystapic. Co nie oznacza ze cc nie niesie ze soba powaznych skutkow. Ja tutaj bron Boze nie strasze nikogo bo jak mus to mus ale nigdy z wlasnego wyboru cesarki bym nie chciala
Jest bezpieczniejsze dla dziecka. I wg mnie dla kobiety również. Rzadko zdarzają się powikłania po cc. Widomo, że to operacja, cięcie macicy, powłok brzusznych, mięśni no i skóry, ja też bym wolała uniknąć zabiegu. Ale nie oszukujmy się, dziecku nic nie zagraża (czasem dłużej się czeka na pierwszy oddech czy krzyk) a ja osobiście nie słyszałam o nieudaynych cesarkach. Dlatego wg mnie jest bezpieczniejsza.
Stary 2010-06-23, 15:56   #2270
martucha84
Zakorzenienie

Zuziczka ycnan angelikaw naked21 a prosze

asia-23 to jest spray do odkarzania i jest dostepny w kazdej aptece - http://apte24.pl/go/_info/index.php?...d=2783&lang=pl a jego cena to cos kolo 25 zl za spray bo sa jeszcze duze butelki

nam powiedziano ze ogorkow nie wolno ale satalte tak... no i zadnych wzdymajacych czyli grochu fasoli tak jak pisalas.. a co do wprowadzania nowych to nam poweidzieli ze po 3 miesiacach.. wiec chyba co polozna to inne dane.. czyli tak jak sie obawialam..

elenka1 nam polozna powiedzial ze im mniej roznych kremow tym lepiej... bo nie bdziesz wiedziala co go uczuli.. ja nie wiem jeszcze co bede uzywac ale napisze co ona polecala
- kropelki do wody do nawilzania emalium lub oliatum,
- do mycia zel jonsona (taki zolty wyprodukowali nowy ktory na bank nie uczula - tak bynajmniej mowila) no albo polecala do mycia tez hipp
- do kremowania to polecila linomag bobo a+e, ale tez F18, dopiero potem sudocerm, i mowila ze buzie tym linomagiem czy F18 tez mozna i zeby wlansie tak robic ze tylko jednym kremem smarujesz a nie kilkoma.. (tzn suche miejsca buzie i pupe tym samym)

mowila zeby niestosowac juz pudrow.. bo czesto sie kulkowaly i odparzaly potem dzieci,

no i wloski tym samym co cialko...
a no i mowila ze lepiej stosowac zele do mycia a nie mydlo w kostce bo zel nie wysusza...

ale ile w tym prawdy dlatego czytam opinie mamus i innych dziewczyn ze szkoly rodzenia co im polecali i bede myslec

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-06-23 o 16:05
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 15:57   #2271
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
a co to za pampersy? jaki rozmiar? Bo cena dobra.

Bo ja zgapiłam się i nie kupiłam tych new baby 1 i2, gdy były w promocji w Rossmanie.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Angelikawto masz taką sytuację jak ja my niedawno kupiliśmy działeczkę przez zime chcemy załatwić wszystkie formalności, kupić projekt i na wiosne ruszyć z budową. Też w 5 latach chciałabym się zmieścić
Super
no z tym, że my mamy zamiar zacząć budowę w ciągu 5 lat, nie sądzę, że w tym czasie uda nam się wprowadzić A działkę kupiłam już 7 lat temu, teraz muszę zgłosić do KW i do UG zmianę nazwiska itp. czyli załatwić formalności, by potem w razie czego nie opóźniać niczego.
Stary 2010-06-23, 16:04   #2272
Suszilda
Raczkowanie

GG do Suszilda

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Jest bezpieczniejsze dla dziecka. I wg mnie dla kobiety również. Rzadko zdarzają się powikłania po cc. Widomo, że to operacja, cięcie macicy, powłok brzusznych, mięśni no i skóry, ja też bym wolała uniknąć zabiegu. Ale nie oszukujmy się, dziecku nic nie zagraża (czasem dłużej się czeka na pierwszy oddech czy krzyk) a ja osobiście nie słyszałam o nieudaynych cesarkach. Dlatego wg mnie jest bezpieczniejsza.

Dla dziecka moze i bezpieczniejsze tego nie wiem wiec nie bede pisala ale dla matkie napewno bardziej niebezpieczne niz normalny porod. Zreszta ja pisze tylko to co bylo w tym reportazu bo osobiscie doswiadczenia nie mam

A tak poza tym to cc mi sie strasznie zle kojarzy bo kolezanka niedawno miala wlasnie cc, dostala znieczulenie miejscowe (w kregoslup jak sie nie myle) i zamiast poczekac az znieczulenie zacznie dzialac to zaczeli ja ciac praktycznie na ,,zywca,, zaczela piszczec i wyc z bolu to dali jej narkoze...Z tego co opowiadala to koszmar przezyla i jak wyciagneli dziecko to nie oddychalo dopiero reanimowali i mialo pekniete pluco bo za pozno zrobili cesarke i dziecko sie dusilo. Wiec teraz tak mysle ze cc chyba tez niesie jakies niebezpieczenstwa, moze nie tak duze jek przy normalnym porodzie ale jakies napewno.
Stary 2010-06-23, 16:22   #2273
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

hej
nareszcie po pracy... Boże jak mi szef dziś podniósł ciśnienie.... wku*** mnie na maksa normalnie... był wielce zdziwiony, że idę na zwolnienie 1,5 miesiąca przed terminem porodu, bo jego żonka poszła na tydzień przed....
tylko, że jak mu powiedzialam, że u mnie dzidzia może zjawić się wcześniej, nawet we wrześniu własnie to zaczął się śmiać... mało co nie popłakałam się tam... nie chciałam już mówić o wczesniejszym poronieniu i że dla mnie to naprawdę teraz strach o te dziecko.... wyszłam i trzasnęłam drzwiami....
nie spodziewałam się, zawsze wydawało mi się, że to człowiek na pewnym poziomie... ale cóż...

heh...wy spać nie możecie... a ja właśnie ciągle bym spała... o 20 już kimono, a po 5 wstać nie mogę.... w ciągu dnia też oczy się zamykają

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 16:25   #2274
NIKaP-n
BAN stały

dziewczyny te pampersy to różne, takie duże paki, różne rozmiarki. Co prawda już resztki są, w takim dużym kartonie. Im mniejsza pielucha, tym więcej jej w paczce. Od chyba 90szt do 70? Nie pamiętam

Co do cc...
To nie jest zabieg kosmetyczny i nie powinno się go stosować i traktować w taki właśnie sposób. Dlatego- mam nadzieję, że nikogo nie urażę- wybieranie takiej opcji bo kobieta boi się porodu... jest dla mnie egoistyczną zachcianką...
Każdy lekarz powie, że wyciągnięcie dziecka znienacka na świat- nie jest dla niego dobre. Często też dzieci rodzone w ten sposób- mają mniej punktów Apgar. Dlatego moja siostra miała takie obawy przed tym zabiegiem. Oczywiście co innego, gdy są ku temu wskazania lekarskie, ze względu na dobro matki lub dziecka. Wtedy jest to mniej inwazyjne, i bardziej bezpieczne niż poród naturalny. Trzeba tylko oddzielić te dwie sprawy- czyli cesarka na życzenie, a ze względu na stan matki (dziecka).

Może jestem konserwatystką, ale uważam, iż nie po to natura (jak kto woli Bóg) wymyśliła takie, a nie inne rozwiązanie na pojawienie się nowego ludzia na świecie, żeby inne było dla niego lepsze...

Sama boję się cc, ale wiem, że czasem jest nieuchronna i jeśli cokolwiek miałoby zagrażać dzidzi, moim oczom, zdrowiu naszemu- nawet się zastanawiać nie będę.

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Szczęśliwa powiem Tobie kochana szczerze, że spacerówy jeszcze nie sprawdzałam ;D stoi z budką uszykowany i nakryty folijką
Rączki nie ma przekładanej, ale fajnie zginaną.

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

http://www.allegro.pl/item1074084659...isney_bcm.html

Zobaczcie jakie fajne ciuszki za 14zł wygrałam i odbiór w Poznaniu ;D
Stary 2010-06-23, 16:30   #2275
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
hej
nareszcie po pracy... Boże jak mi szef dziś podniósł ciśnienie.... wku*** mnie na maksa normalnie... był wielce zdziwiony, że idę na zwolnienie 1,5 miesiąca przed terminem porodu, bo jego żonka poszła na tydzień przed....
tylko, że jak mu powiedzialam, że u mnie dzidzia może zjawić się wcześniej, nawet we wrześniu własnie to zaczął się śmiać... mało co nie popłakałam się tam... nie chciałam już mówić o wczesniejszym poronieniu i że dla mnie to naprawdę teraz strach o te dziecko.... wyszłam i trzasnęłam drzwiami....
nie spodziewałam się, zawsze wydawało mi się, że to człowiek na pewnym poziomie... ale cóż...

heh...wy spać nie możecie... a ja właśnie ciągle bym spała... o 20 już kimono, a po 5 wstać nie mogę.... w ciągu dnia też oczy się zamykają

ale z niego kawał ***
MisQa nie przejmuj się i odpoczywaj. Zwolnienie na 1,5 mca przed TP to i tak późno moim zdaniem. Jesli teraz nie odpoczniesz i się nie wyśpisz, to potem będziesz mogła tylko o tym pomarzyć.
Trzymaj się

---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Cytat:

http://www.allegro.pl/item1074084659...isney_bcm.html

Zobaczcie jakie fajne ciuszki za 14zł wygrałam i odbiór w Poznaniu ;D
ale super
Stary 2010-06-23, 16:33   #2276
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Oooo widze ze watek zakupowy troche rozwiniety
Jeszcze nie zdazylam wszystkiego nadrobic, ale poki co od siebie napisze:

Uzywac bede pieluszek jednorazowych. Pampers lub Huggies. Poki co kupilam duza paczke Pampers Newborn.
Do prania ubranek mam proszek Lovela, a plyn do plukania Jelp, butelki, smoczki itp - Avent, do pupci Sudocrem
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 16:37   #2277
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Oooo widze ze watek zakupowy troche rozwiniety
Jeszcze nie zdazylam wszystkiego nadrobic, ale poki co od siebie napisze:

Uzywac bede pieluszek jednorazowych. Pampers lub Huggies. Poki co kupilam duza paczke Pampers Newborn.
Do prania ubranek mam proszek Lovela, a plyn do plukania Jelp, butelki, smoczki itp - Avent, do pupci Sudocrem

Shinee dziewczyny pisały, że Huggiesy przeciekaja gdzies bokiem
Ponoć równie dobre jak pampersy, a tańsze są te z Biedrony
Stary 2010-06-23, 16:57   #2278
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Shinee dziewczyny pisały, że Huggiesy przeciekaja gdzies bokiem
Ponoć równie dobre jak pampersy, a tańsze są te z Biedrony
O prosze, gdzies mi ta informacja uciekla czyli jednak bede stawiac na Pampers.

Jeszcze co do wyprawki to kupilam oliwke, zel do kapieli i balsamik Nivea Baby. Uff. Ogolnie jestesmy przygotowani. Laktator jest, jakas butelka (mala, bo mala) jest, zapas ciuszkow, smoczki, pampersy, pieluchy tetrowe, sudocrem...
Jest cos jeszcze, co moze nam byc potrzebne, a nie ma tego na listach?

Edytowane przez xxSHINeexx
Czas edycji: 2010-06-23 o 16:59
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 17:11   #2279
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
O prosze, gdzies mi ta informacja uciekla czyli jednak bede stawiac na Pampers.

Jeszcze co do wyprawki to kupilam oliwke, zel do kapieli i balsamik Nivea Baby. Uff. Ogolnie jestesmy przygotowani. Laktator jest, jakas butelka (mala, bo mala) jest, zapas ciuszkow, smoczki, pampersy, pieluchy tetrowe, sudocrem...
Jest cos jeszcze, co moze nam byc potrzebne, a nie ma tego na listach?

tak
Mocne nerwy, dużo siły i optymizmu

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
hej

Bo buc zawsze będzie bucem
Uwielbiam teksty w stylu- a moja żona to to i tamto, albo a kiedyś to kobiety nawet w polu rodzily..
ja zawsze mówię, że teraz to nie jest kiedyś, wszystko idzie do przodu, dlaczego w tej materii mamy stac w miejscu? Żyjemy w bardziej nerwowych, skażonych i zabieganych czasach. A to robi swoje. Nie martw się idiotą

kasienko a Tys mi tu żartowała z tym kanałem rodnym, czy takie coś możliwe? Bo tero mam stracha

mszu a Ty gdzie sie podziałaś? Pewnie biedactwo praca, praca?
Stary 2010-06-23, 17:22   #2280
dra
Zakorzenienie

tak tylko zadałam pytanie o tych pieluszkach,bo ja oczywiscie szpital jednorazówki,ale póżniej w domku to wielorazówki
wiecie sama mało wiem,ale dobra duszyczka z innego watku i coś nie coś wytłumaczyła,sama też się wziełam za czytanie i wiecie ja to mało widziłam na temat pieluch,ja też mysłam,że tetra i koniec,ale przedstawiła mi jak to wygląda oj dużo pisać temat strasznie obszerny co mnie też zdziwiło
że nowoczesne wielorazówki to juz nie tylko tetra,pieluszki takie to mikrofibra,bambus czy bawełna i te peiluszki bambus chyba na noc nalpeij bo ładnie chloną,i jakieś kieszonki wkady są a dużo by wyjasniać,bo sama zbytnio do konca zorjętowana nie jestem,ale jak własnie wstepnie sie dowiedziałam jestem za tym,ja tez pytalam mamusi dowiadczonej,ale każda zrobi jak uważa,jednak jednorazówki to hop siu i już,ale mnie nie przeraża pranie wolę dla synia jak najlepiej,a też dużo pisze,że mogą jąderka się w pampkach przegrzewać
jak to wyjdzie czas pokaze,bo ja jestem za wielorazówkami
tylko tak chciałam sie dowiedziec jakie wasze decyjze,ale widze tak jak wszedzie jednorazówki,bo szybko
czeka mnie na poczatkek wydatek,ale co tam dla dziecia wszystko

tylko mnie nie z.lińczujcie zaraz sama tez nic nie wiedzialam,a jak widac tetra to nie ta sama tetra cio kiedyś
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości