Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-28, 21:55   #2881
aaneczka1984
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez nicole007 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co sadzicie o foczkach do kapieli?? Chcialabym kupic tylko nie wiem czy naprawde jest przydatna i nie wiem na ktora sie zdecydowac.
http://www.allegro.pl/item1087784486..._lezaczek.html
http://www.allegro.pl/item1094245193...ga_kolory.html
u mnie po jednym urzyciu została wyniesiona na strych,,
kompletnie sie nie sprawdziła....
za to gąbka tak, choć np ray pisała że wolała tylko pieluszke...
mi przypadła gąbka do gusto..warto kupic bo kosztuje pare groszy a naprawde ułatwia kompiel w pierwszych dniach.....

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Wyczytalam cos ale musza sie wypowiedziec juz mamusie- w gazecie napisala jakas kobieta ze teraz to jest jej trzecia ciaza i ze najbardziej boi sie badania rozwarcia. Ponoc bardzo bolesne. Co to jest???
Zalezy kto bada..
ponoć najbardziej bili masaz szyjki..sama nie mialam ale to ponoć koszmar...
A jesli o rozwarcie chodzi to jak mi położna badała było ok...ot zwykłe badanie ginekologiczne, ale jak się lekarz dorwał do mnie to gwiazdki zobaczyła....a prosiłam żeby był delikatny...

Co dro rożków i otulaczy, to ja sobie nie wyobrażam, żeby rożka nie mieć...nie jest drogi a naprawde wygodny ..dobrze się z nim nosi maluszka..
Myślałam o zakupie otulacza teraz, ale stwierdziłam ze to jednak zbędny wydatek...
Poszłam za wasztmi radami i postanowiłam kupić fride i termometr, ten co chyba nika link dawała...jest prosty w obsłudze i nie ma niepotrzebnych mi funkcji. Dla mnie ma spełniać funkcje termometru a nie zabawki...
Za to mam nadal tylemat nad tym spiworkiem..co rusz to ładniejszy znajduje..
WStawiałam juz link..zdecydowałam się niby na polarowy
o ten:
http://www.allegro.pl/item1061265062..._daszkiem.html
ale dziś przeglądałam jeszcze all i znalazłam takie:
http://www.allegro.pl/item1075991379...chodowego.html
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1087526992

Ten ostatni jest sliczny
Doradzcie kobietki bo zgłupiałam...wszystkie mi sie podobają i nie wiem który wybrać
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 22:16   #2882
Ray
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

ja fride od zawsze uzywam nie wyobrazam sobie jej nie miec w domu.... dla mnie to rewelacyjny wymysl... i mnie tam nic nie obzydza nie wiem w ogole jak moze... jak tam jest filt a nawet jak sie wyciaga to te gile nie dochodza do srodka bo tego malutko jest...ja nawet teraz corce wyciagama tym jak chora jest mimo ze ma ponad 2 lata to sama tak nie wydmuchnie

termometr dla mnie najlepszy zwykly.

tantum rossa bardzo dobrze gabisun napisala, najlepiej w butelke, dobry srodek bo lagodzi i nawet jak ktos ma infekcje zapobiega swedzeniu uzywalam w ciazy i w pologu..

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-06-28 o 22:17
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-28, 22:23   #2883
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
A jak jest z becikowym i zmiana lekarza?
Co w ogole potrzeba do becikowego? Bo karte ciazy chyba zabieraja w szpitalu, wiec jak udowodnie, ze bylam u lekarza w kazdym trymestrze? Jutro mam wizyte u innego, ale to przeciez pozno.
Lekarz może wystawić zaświadczenie o dacie wizyt

Cytat:
Mozliwe
Uff, jak dobrze ze to koncowka ciazy, nie bedzie sie trzeba dlugo meczyc z mierzeniem cukru i dieta.
Jak dla mnie 3 miesiące to dłuuuuugo...

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi tylko o zmianę wymiaru zatrudnienia na 7/8 to najlepiej będzie podpisać Aneks do umowy (lub porozumienie zmieniające umowę o pracę) dotyczący tylko wymiaru czasu etatu na pracy z 1/1 na 7/8.
Wtedy będzie ciągłość umowy i żadne inne warunki nie ulegną zmianie.
A pewnie księgowy tylko zgłosi do ZUS zmianę wymiaru czasu pracy.
Ale wtedy będą mi zasiłek liczyć od momentu zmiany? Bo o to mi chodzi, żeby właśnie tak mi liczyli

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
W temacie moich dzisiejszych zakupów, wkurzyła mnie mama.
Zobaczyła, co kupiłam i zaczęła wybrzydzać. Na widok kombinezona stwierdziła, że ona chciała kupić nowy. Więc mówię jej, że może kupić drugi, większy, jeśli chce. Po czym stwreidziła, że ona jeszcze nie bedzie kupowac, bo jest zcas. Ze kupi coś we wrzesniu i że ja też powinnam zaczekać i teraz kompletować TYLKO wyprawkę do szpitala... Więc zapytałam, kiedy zdążę wszystko wyprać, wyprasować itp.?| Ona zdziwiona, że chcę prac nowe rzeczy i że mam specjalny proszek i wogóle cała litania na ten temat.... Chyba już przez te 9 lat zapomniała, jak to jest... wrrrr
Nie przejmuj się

Mnie w weekend do szału doprowadziła mama z ciotką. Byłam na grillu, no i namawiały mnie na jakieś jedzenie. Najpierw się chciałam wykręcić delikatnie ale jak już się nie dało w żaden sposób to powiedziałam, że mam tą cukrzycę i jestem na diecie, i nie wszystko mogę jeść. No i się zaczęło... że teraz to sobie kobiety wymyślają cukrzycę i inne schorzenia, dawniej to cukrzycy nie było (taaa, jasne...) a dzieci się zdrowe rodziły, a teraz to się wydziwia tak i siak... itd. Jednym słowem takie głupie gadanie, którego nie cierpię i które strasznie mnie wkurza

Pewnie, bo ja sobie specjalnie cukrzycę "wymyśliłam" żeby u ciotki nie zjeść ciastek. Tak, przejrzały mój szatański plan...

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Nowa umowa z tym samym pracodawcą to oczywiście aneks.
Ale pracodawca do chorobowego zgłosić ma od terminu tej nowej umowy i to będzie ok?

Dzięki wielkie za porady

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
ja juz po wizycie.. zaczne od tego ze mocz i morfologia ok wiec nie musze nic oprocz witamin brac bardzoooo sie ciesze
no i tak jestesmy w 34 tyg 9 kg na plusie, wszystko jest dobrze szyjka zamknieta zapalenia nie ma, dzidzius rozwija sie dobrze (jeszcze max tydzien i bedzie mial w pelni rozwiniete pluca) wazy okolo 2300 termin porodu bez zmian - cos w okolicach 13.. bo nie ktore pomiary pokazuja 10 inne 15.. wiec usredniajac 13 ale dziecko jest w normie
pan doktor powiedzial ze do nastepnej wizyty (za 2 tyg bo teraz juz czesciej) nic sie nie powinno wydarzyć
aha te moje skurcze to macica sobie cwiczy.. jesli sa sporadyczne i raz na jakis czas to nawet nie sa przepowiadajace (przepowiadajace beda trwaly "regularnie" dlatego czesto sie je myli z tymi wlasciwymi - bynajmniej tak mowil pan doktor )

jestem zadowolona
Fajnie, że wszystko w porządku. Kurczę, trochę ci zazdroszczę, już ci niewiele zostało

Cytat:
Napisane przez alicia4 Pokaż wiadomość
W załączniku ja "w przelocie" (24tc)
Bardzo ładna fotka.
Stary 2010-06-28, 22:49   #2884
dra
Zakorzenienie

Cytat:

W załączniku ja "w przelocie" (24tc)
Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość

a to moj brzuch z dzis 26 tydz
dziewczyny cudne brzusie i zgrabniutkie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość

Spróbuj na leżąco. Jak się leży to naturalne (i dużo łatwiejsze) jest oddychanie przeponą. Zaobserwuj jak to działa na leżąco i wtedy próbuj już nie na leżąco
miałaś racje na leżąco inaczej,ale codziennie potrochu i się naucze i na siedząco i na stojaco

ja na dziś mówię dobranoc
Stary 2010-06-28, 22:51   #2885
enis84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Mnie w weekend do szału doprowadziła mama z ciotką. Byłam na grillu, no i namawiały mnie na jakieś jedzenie. Najpierw się chciałam wykręcić delikatnie ale jak już się nie dało w żaden sposób to powiedziałam, że mam tą cukrzycę i jestem na diecie, i nie wszystko mogę jeść. No i się zaczęło... że teraz to sobie kobiety wymyślają cukrzycę i inne schorzenia, dawniej to cukrzycy nie było (taaa, jasne...) a dzieci się zdrowe rodziły, a teraz to się wydziwia tak i siak... itd. Jednym słowem takie głupie gadanie, którego nie cierpię i które strasznie mnie wkurza

Pewnie, bo ja sobie specjalnie cukrzycę "wymyśliłam" żeby u ciotki nie zjeść ciastek. Tak, przejrzały mój szatański plan...
jednym słowem "brak słów " masakra nawet nie chce mi się tego komentować

jedynie to moge Ci współczuć że takie coś Cie spotkało i powiedzieć żebyś to olała i się nie przejmowała gadaniem innych

poza tym dziewczyny fajne brzusie macie
jak już lipcóweczki sie rozpakowują to nastepny wątek jest nasz ale się będzie działo

Edytowane przez enis84
Czas edycji: 2010-06-28 o 23:00
enis84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 04:43   #2886
elenka1
Rozeznanie

ja od czwartej nie spie
jakos nie moglam.... wstalam siku i juz nie usnęłam
Klarissa olej uwagi innych dotyczące cukrzycy, wiem że to pewnie doprowadzało Cię do szału no ale co zrobić
aneczka1984 ja jednak wzięłabym ten pierwszy z polarku, mi tam się on najbardziej podoba

OLA 6.10.2010

Edytowane przez elenka1
Czas edycji: 2010-06-29 o 04:48
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 08:04   #2887
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Ostatnio też miałam podpuchnięte stopy i takie "ciepłe", miałam już różne zwykłe kremy z mentolem, ale nic nie działało.
I ostatnio skusiłam się na krem Perfecta Mama, Chłodzący krem na opuchnięte i zmęczone nogi z arniką górska i mentolem
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...i-mentolem.htm
dzięki Może wypróbuję jak wpadnie mi w oczy w drogerii
Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
No mój lekarz miał widocznie dzien na flirtowanie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
angelikaw, ninaad - ale w tako nie można chyba zamontować fotelika maxi cosi, czy się mylę?
niestety nie wiem
Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość

o ten:
ale dziś przeglądałam jeszcze all i znalazłam takie:
http://www.allegro.pl/item1075991379...chodowego.html
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1087526992

Ten ostatni jest sliczny
Doradzcie kobietki bo zgłupiałam...wszystkie mi sie podobają i nie wiem który wybrać
mnie się ten ostatni nie podoba
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 08:07   #2888
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Czy wy też macie już chód jak pitbule?Chodzi mi o to,że poruszacie się rozstawiając szerzej nogi?Bo ja to tak własnie chodzę,inaczej już nie daję rady,bo niewygodnie i ciężko równowagę mi utrzymać.
ja tez zaobserwowalam ze juz nie chodze po lini prostej, jakos mam bardziej rozstawione nogi hehehe...chociaz pilnuje sie przy chodzeniu aby je blizej stawiac.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 08:11   #2889
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Biedna ELENKA - i co ty porabiasz od tej 4? Ja tez na siusiu tak wstaje, o 2, 4 nio i tak kolo 7,30 - dzien w dzien tak samo ciekawe czy na karmienie Niunia tak samo będzie się budziła

Aaneczka mi podoba sie najbardziej ten 2.
Ja zgubiłam się w gąszczu wszysckich linków i jak coś to wrzuć linka do tego termometru i fridy co polecacie Plisss
Stary 2010-06-29, 08:47   #2890
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość

Biedna ELENKA - i co ty porabiasz od tej 4? Ja tez na siusiu tak wstaje, o 2, 4 nio i tak kolo 7,30 - dzien w dzien tak samo ciekawe czy na karmienie Niunia tak samo będzie się budziła
naszczescie przysnęłam jeszcze, ale wstałam jakaś obolała chyba dlatego ze wczorajj przejadłam fast-foodem

OLA 6.10.2010
Stary 2010-06-29, 08:48   #2891
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam, w piękny letni poranek
Ja już od 1,5 h w pracy. Mam nadzieję, że nie będzie wielkiego upału, bo już czuję puchnące łydki :-(

Wklejone brzuszki fajne, coraz większe jesteśmy

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość

ja juz po wizycie..
No, no duża już ta dzidzia Coraz bliżej, coraz bliżejJa już w 32 tygodniu byłam na świecie
Fajnie, że wszystko jest dobrze.

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
To drugie ustawić można całkiem poziomo, lub bardziej pionowo-do siedzenia.
Fajny ten drugi, tylko on zajmuje sporo miejsca. Ma go moja przyjaciółka. Najlepszy dla niego jest jakiś wolny róg pokoju, a ja takiego nie mam.

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
tż nadal się nie chce określić,ale ja już wiem,że nie chce,bo jakby chciał to już by powiedział,a zmuszac go nie bede,
Dobre podejście, zmuszać nie ma co. Skoro nie czuje się na siłach to niech czeka na korytarzu. Masz położną, dasz radę. A jeśli chcesz mieć kogoś bliskiego to może poproś mamę albo przyjaciółkę?
Ja też nie namawiałam męża na poród rodzinny, sam zdecydował. Ja nawet mu nie wspominałam. Ale powiedziałam mu, że jak sytuacja zacznie go przerastać to w każdej chwili może wyjść na korytarz, a ja nie będę miała mu za złe.

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
cos czuje ze bedzie jakz pierwsza ciaza w ostatnie 3 mc tylam po 5 kg na mc i nie wiem skad...
Nawet mnie nie strasz, ze to jest możliwe... ja do ok. 20 tygodnia stałam prawie w miejscu, miałam 2-3 kg do przodu. A po 20 tygodniu zaczęłam tyć i tak w 6 tygodni mam już razem na plusie 7,5 kg. Mam nadzieję, że tempo przyrostu wagi spadnie.... ja i tak jestem pultaśna, nie chcę mieć dodatkowych kg. po ciąży... Tak mi się marzy, żeby nie przekroczyć książkowych 13-14 kg.

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
angelikaw, ninaad - ale w tako nie można chyba zamontować fotelika maxi cosi, czy się mylę?

Piszecie o tych fotelach, ale one są wygodne do karmienia?
W Tako nie można zainstalować fotelika maxi cosi ani żadnego innego, tylko ten od kompletu.
Ja kupiłam fotel ponieważ wygodne jest w nim oparcie. A chodzi głównie o plecy, rąk o oparcia i tak nie będę opierała, bo jest za szeroko, albo tylko jedna a wtedy można położyć poduszkę.
Mam w pokoju dziecięcym kanapę, ale jest ona za głęboka, nie da się wygodnie usiąść, bo jak się oprzesz to jest niewygodnie.

Cytat:
Mi się chyba najbardziej podoba ten polarowy. Ten z falbaną nie. Chyba niepraktyczny. Taki jak becik wygląda.

Cytat:

Ale wtedy będą mi zasiłek liczyć od momentu zmiany? Bo o to mi chodzi, żeby właśnie tak mi liczyli
Na Zusach to ja się nie znam- ale z tego co napisała NIKA to dla zusu to wystarczy i naliczą Ci tak jak chcesz. Ja napisałam jak to zrobić formalnie od strony kadrowej, żeby w kwitach grało.

Dziewczyny- kierowcy zapinacie pasy?
Ja codziennie kieruje jadąc do pracy i zapinam. Ale się zastanawiam czy przestać. Adapter do pasów dla kobiet w ciąży to koszt 150 zł- trochę szkoda mi kasy. Ja jadę gdzieś w dalszą trasę to staram sie nie prowadzić i wtedy tą dolną część pasa trzymam w ręku tak żeby nie dotykała brzucha, w razie nagłego hamowania odciągnę pas ręką.

I jeszcze jedno pytanie- polećcie coś dobrego na rozstępy w ciąży. Ktoś polecał krem Vichy ale to koszt ok. 100 zł i trochę mi szkoda. Teraz mam Ziajke i oliwki, ale muszę zastosować coś lepszego co zacznie rozjaśniać te rozstępy co już wylazły.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 09:01   #2892
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Wit

Dziewczyny- kierowcy zapinacie pasy? Ja codziennie kieruje jadąc do pracy i zapinam. Ale się zastanawiam czy przestać. Adapter do pasów dla kobiet w ciąży to koszt 150 zł- trochę szkoda mi kasy. Ja jadę gdzieś w dalszą trasę to staram sie nie prowadzić i wtedy tą dolną część pasa trzymam w ręku tak żeby nie dotykała brzucha, w razie nagłego hamowania odciągnę pas ręką.

I jeszcze jedno pytanie- polećcie coś dobrego na rozstępy w ciąży. Ktoś polecał krem Vichy ale to koszt ok. 100 zł i trochę mi szkoda. Teraz mam Ziajke i oliwki, ale muszę zastosować coś lepszego co zacznie rozjaśniać te rozstępy co już wylazły.
Ja jak jadę jako pasażer to zapinam pas na dole brzucha i trzymam go zeby wrazie hamowania nie "uszkodził" brzuszka.
a jak prowadzę to raz zapinam a raz nie, zależy ale coraz czesciej jezdzę bez pasa
a na rozstępy w granicach rozsądnej ceny można kupic fissan w aptece ok 20-22 zł, tłusty moja koleżanka smarowała się całą ciążę i uchowała się bez rozstępu ja tez uzywam i na piersiach delikatnie mam a brzuszek jak narazie bez jednego nawet

OLA 6.10.2010
Stary 2010-06-29, 09:03   #2893
malwina1204
Rozeznanie

kurcze jakie wy jesteście szybkie kiedy ja to nadrobie

wczoraj cały dzien chodzilam nie miałam czasu na nic a na noc mi TWARDNIEJE brzuch ehhh w czwartek mam gina wiec musze mu powiedziec czy to cos powaznego czy tak ma byc?

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 09:15   #2894
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie w weekend do szału doprowadziła mama z ciotką.

No co za głupie gadanie. Faktycznie sama wymyśliłaś cukrzycę, bo fajnie jest ciagle mierzyć cukier i uważać na to co się je.....Ale zdaniem naszych babć i mam kiedyś wielu rzeczy "nie było", no bo jak nie robili badań to skad mogli wiedzieć jakie choroby były a jakie nie...

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
miałaś racje na leżąco inaczej,ale codziennie potrochu i się naucze i na siedząco i na stojaco
Sama tego oddychania na leżąco nie wymyśliłam, na próbach chóru mnie oświecili

Cytat:
Tak, ja zapinam. Też nie mam adaptera do pasów. Niedawno w m jak mama przeczytałam, ze dziecko jest chronione w brzuszku i niby lepiej jakby cię nawet szarpnęło w pasach niż byś miała cała wylecieć przez szybę np....Jak nie zapomnę to zapytam o to lekarza jeszcze. Chociaż ja zapinam pasy tak automatycznie, ze wczoraj jak sobie powiedziałam, ze nie zapnę, bo jechałam tylko kilkadziesiąt metrów od sklepu do sklepu, to po dojechaniu do drugiego sklepu okazało się, ze i tak zapięłam

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 09:17   #2895
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez enis84 Pokaż wiadomość
jednym słowem "brak słów " masakra nawet nie chce mi się tego komentować

jedynie to moge Ci współczuć że takie coś Cie spotkało i powiedzieć żebyś to olała i się nie przejmowała gadaniem innych

poza tym dziewczyny fajne brzusie macie
jak już lipcóweczki sie rozpakowują to nastepny wątek jest nasz ale się będzie działo
No nie ma to jak "dawniej było lepiej". Jak to mój brat młodszy mawia "tak, tak dawniej to nawet masło było bardziej maślane"

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Klarissa olej uwagi innych dotyczące cukrzycy, wiem że to pewnie doprowadzało Cię do szału no ale co zrobić
Ano jest ochota żeby komuś... ale daję radę.

Cytat:
Na Zusach to ja się nie znam- ale z tego co napisała NIKA to dla zusu to wystarczy i naliczą Ci tak jak chcesz. Ja napisałam jak to zrobić formalnie od strony kadrowej, żeby w kwitach grało.
Dzięki, o resztę będę molestować księgowego...
Cytat:
Dziewczyny- kierowcy zapinacie pasy? Ja codziennie kieruje jadąc do pracy i zapinam. Ale się zastanawiam czy przestać. Adapter do pasów dla kobiet w ciąży to koszt 150 zł- trochę szkoda mi kasy. Ja jadę gdzieś w dalszą trasę to staram sie nie prowadzić i wtedy tą dolną część pasa trzymam w ręku tak żeby nie dotykała brzucha, w razie nagłego hamowania odciągnę pas ręką.
Zapinam, osoba, która jest dla mnie ekspertem w dziedzinie samochodów (w tym ich budowy i eksploatacji) powiedziała mi, że w moim aucie niezapięcie pasów = śmierć na miejscu lub całkowite kalectwo ponieważ wystrzał poduszki powietrznej złamie mi kręgosłup jeśli pasy nie będą dobrze zapięte (to przy mocnym zderzeniu). Przy słabszym zderzeniu, takim, w którym poduszka nie otworzy się może dojść do innych uszkodzeń ciała.

Zapinam pas w ten sposób, że dolną część układam pod brzuchem mniej więcej na wysokości łona (nieco powyżej) a ten poprzeczny pas układam tak, żeby nie leżał na brzuchu (idzie mi pomiędzy piersiami i bokiem brzucha). Pasy zapinam tak, żeby przylegały do ciała. Zbyt luźne zapinanie pasów także może zaszkodzić i spowodować obrażenia wewnątrz ciała, dlatego należy je bezwzględnie zapiąć i dobrze dopasować.

W wątku który zakładałam o jeździe autem w ciąży jedna Wizażanka pisała, że jej koleżanka zginęła w wypadku w 8 miesiącu ciąży podczas zwyczajnej drogi do lekarza na kontrolę. Miała niezapięte pasy i wypadła przez przednią szybę. Zderzenie nie było z jej winy... i ona, i dziecko ponieśli śmierć na miejscu.
Stary 2010-06-29, 09:19   #2896
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny- kierowcy zapinacie pasy? [/B]Ja codziennie kieruje jadąc do pracy i zapinam. Ale się zastanawiam czy przestać.

Ja pasow juz od bardzo dawna nie zapinam. A nie mam takiego specjalnego adaptera, wiec jezdze bez nich.
Co do kremu na rozstepy Vichy to u mnie nic nie dawaal- ja go stosowalam przed ciaza i zero rezultatu. Z Vichy jedna rewelacja jak dla mnie to szampon do wlosow (mialam poniszczone, porozdwajane) i pomogl.

Teraz kupilam Ziajke na rozstepy, ale narazie ich nie mam (28 tydzien) u mnie za to zwiekszyl sie celulit na nogach i pupie.

malwina1204- jezeli brzuszek trwadnieje, ale nic cie nie boli to jest ok. Mi tak sie dzialo i ginka mi powiedzila ze tak brzuszek bedzie sie stawial, ze to normalne.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-06-29 o 09:22
Stary 2010-06-29, 09:19   #2897
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
No co za głupie gadanie. Faktycznie sama wymyśliłaś cukrzycę, bo fajnie jest ciagle mierzyć cukier i uważać na to co się je.....Ale zdaniem naszych babć i mam kiedyś wielu rzeczy "nie było", no bo jak nie robili badań to skad mogli wiedzieć jakie choroby były a jakie nie...
Najbardziej mnie zdenerwował ten ton pt. "ale cudujesz też sobie nie miałaś co wymyślić". Akurat ja nie należę do osób, które wymyślają sobie dolegliwości więc tym bardziej jest mi przykro słuchać takiego głupiego gadania...
Stary 2010-06-29, 09:29   #2898
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Porusze jeden temat ktory strasznie mnie denerwuje. Ja mieszkam w Krk i nigdzie czy to w sklepie z ubraniami, czy Tesco, czy osiedlowym nigdy nie ustapi miejsca kobiecie w ciazy. Czesto w kolejkach robi mi sie slabo, a nikt sie nie ruszy, nie zaproponuje.... W Tesco zawsze chodze do kasy pierwszenstwa a tam cala kolejka ludzi, patrza w niebo aby nie wzrocic uwage na moj brzuch.
Jezdze autem, wiec nie wiem jak jest w srodkach transportu. Ale z tymi sklepami to porazka.
Nie chodzi mi o to, ze uwazam, ze mi sie to nalezy, bo jak jestem z mezem to moge sobie stac (bo jak zle sie poczuje to wyjde na laweczke). Ale jak sama jestem i naprawde czasami nie czuje sie najlepiej.
Stary 2010-06-29, 09:37   #2899
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Porusze jeden temat ktory strasznie mnie denerwuje. Ja mieszkam w Krk i nigdzie czy to w sklepie z ubraniami, czy Tesco, czy osiedlowym nigdy nie ustapi miejsca kobiecie w ciazy. Czesto w kolejkach robi mi sie slabo, a nikt sie nie ruszy, nie zaproponuje.... W Tesco zawsze chodze do kasy pierwszenstwa a tam cala kolejka ludzi, patrza w niebo aby nie wzrocic uwage na moj brzuch.
Jezdze autem, wiec nie wiem jak jest w srodkach transportu. Ale z tymi sklepami to porazka.
Nie chodzi mi o to, ze uwazam, ze mi sie to nalezy, bo jak jestem z mezem to moge sobie stac (bo jak zle sie poczuje to wyjde na laweczke). Ale jak sama jestem i naprawde czasami nie czuje sie najlepiej.
Tak jak juz kiedys pisalam - trzeba sie upominac. Nie czekaj az ktos Cie w kolejce przepusci, tylko powiedz, ze to jest kasa pierwszenstwa i zeby sie ludzie odsuneli.
Nie mozna czekac az ktos to za nas zrobi. Zwlaszcza, ze niektorzy z nich naprawde nie patrza kto stoi z tylu. Ja tez bym nie przepuscila kobiety w ciazy, bo: a) pewnie bym nie zauwazyla kto za mna stoi, bo nie patrze sie do tylu; b) jesli kobieta sie nie odzywa, tylko stoi to jest dla mnie rownoznaczne z tym, ze nie czuje sie zle i nie potrzebuje by ja przepuscic;
Trzeba sie nauczyc mowic, czego chcemy
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 09:55   #2900
dra
Zakorzenienie

witajcie w upalny dzień
Cytat:
Dobre podejście, zmuszać nie ma co. Skoro nie czuje się na siłach to niech czeka na korytarzu. Masz położną, dasz radę. A jeśli chcesz mieć kogoś bliskiego to może poproś mamę albo przyjaciółkę?
Ja też nie namawiałam męża na poród rodzinny, sam zdecydował. Ja nawet mu nie wspominałam. Ale powiedziałam mu, że jak sytuacja zacznie go przerastać to w każdej chwili może wyjść na korytarz, a ja nie będę miała mu za złe.

Ja codziennie kieruje jadąc do pracy i zapinam. Ale się zastanawiam czy przestać. Adapter do pasów dla kobiet w ciąży to koszt 150 zł- trochę szkoda mi kasy. Ja jadę gdzieś w dalszą trasę to staram sie nie prowadzić i wtedy tą dolną część pasa trzymam w ręku tak żeby nie dotykała brzucha, w razie nagłego hamowania odciągnę pas ręką.
wiadomo bym chciała aby ktos jednak przy mnie był,ale mamy nie chce,a aż tak dobrej kumpeli nie mam,aby przy mnie była,ale będzie położna i damy radę

co do pasów ja zawsze zapinam,ja mam w aucie poduszki powietrzne i jakby mi wybuchła to bardzo źle by było,lepiej zawsze się zapiąć nawet mówią lekarze,ze jak kobieta w cioazy nie musi zapinac pasw to mit-ktos se wymyślił,lepiej jak cie pasy zatrzymaja niż nie i pozniej jakies uszkodzenia są nawet przy delikatniejszym hamowaniu moze odkleic się łożysko,więc trzeba uważać
Stary 2010-06-29, 10:00   #2901
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jak juz kiedys pisalam - trzeba sie upominac. Nie czekaj az ktos Cie w kolejce przepusci, tylko powiedz, ze to jest kasa pierwszenstwa i zeby sie ludzie odsuneli.
Nie mozna czekac az ktos to za nas zrobi. Zwlaszcza, ze niektorzy z nich naprawde nie patrza kto stoi z tylu. Ja tez bym nie przepuscila kobiety w ciazy, bo: a) pewnie bym nie zauwazyla kto za mna stoi, bo nie patrze sie do tylu; b) jesli kobieta sie nie odzywa, tylko stoi to jest dla mnie rownoznaczne z tym, ze nie czuje sie zle i nie potrzebuje by ja przepuscic;
Mniej wiecej to samo chciałam napisać W kasie pierszeństwa trzeba po prostu stawać na początku kolejki. A w innych sklepikach to różnie bywa....ososby w kolejce rzadko przepuszczają, jedynie sprzedawczyni czasem zauważy i zawoła, a tak to trzeba nam stać

Stary 2010-06-29, 10:05   #2902
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Też mieszkam w Krk i obserwuję to samo. Część ludzi to dodatkowo udaje, że cię nie widzi bo jeszcze by ci miejsca musieli ustąpić albo przepuścić w kolejce. Ja jak się dobrze czuję to w tych kolejkach stoję, jak źle to mam w nosie taki sklep, w którym nikt o mnie nie dba i nie robię tam zakupów. Jeśli chodzi o kasy pierwszeństwa to ja robię zakupy w Kauflandzie albo w Realu i powiem ci, że ani razu nie skorzystałam z takiej kasy...

Zdarzyło mi się zasłabnąć w sklepie jakieś 2 miesiące temu i powiedziałam facetowi, który mi podawał towar, że jest mi słabo i proszę o pomoc, a on mi na to, że nie ma wydać i czy mogę skoczyć do sklepu obok rozmienić pieniądze Po prostu totalny brak słów i tyle... Od tego czasu doszłam do wniosku, że skoro ludzie nie przejmują się mną, to ja nie będę przejmować się nimi. Ostatnio jak mi w tramwaju babka sapała nad głową to się obróciłam i tyle. Ja też mam prawo siedzieć, zresztą rzadko jeżdżę komunikacją publiczną (tylko do ścisłego centrum) bo raczej poruszam się samochodem.

Podobnie jest w kolejkach u lekarzy. Aczkolwiek zauważyłam, że im mam większy brzuch tym ludzie robią się dla mnie milsi, więc jakaś tam szczątkowa empatia występuje...

Cytat:
Może i masz rację, że tak się powinno robić.
Stary 2010-06-29, 10:10   #2903
ycnan
Zadomowienie

Dzieńdoberek
Kolejny piękny dzień Borys się wierci jak szalony , mąż wraca wcześniej z pracy , a niebawem wychodzę na poszukiwania prezentu dla mamci (w sobotę kończy 50 lat, staruszka )

alicia4
, Ray, super brzusie

aaneczka1984, ja bym została przy tym polarowym

Klarissa, współczuję
Mnie zawsze aż nosi jak się mamuśka, czy teściowa wymądrza, że dawniej tego nie było i było dobrze. Mamie to jeszcze w ostateczności (wcześniej próbuję tłumaczyć, że przez te 20lat porobili badania itp itd i wiedzą więcej) mówię "koniec rozmowy, nie słucham cie" i się przymknie, ale teściowej już tak nie powiem...
Cytat:
Fajny ten drugi, tylko on zajmuje sporo miejsca. Ma go moja przyjaciółka. Najlepszy dla niego jest jakiś wolny róg pokoju, a ja takiego nie mam.
A ja wałśnie mam całkiem sporo, więc się zmieści
Na rozstępach się nie znam, samochodu nie prowadzę (jako pasażer siadam zawsze z tyłu), więc nie pomogę.
Cytat:
Tutaj się muszę zgodzić w 100%
Nikt się nie domyśli, że akurat TERAZ chcemy/musimy usiąść. Ja np, jadąc do lekarza, czy na badania, nie mam ochoty siadać, bo nasiedzę się w poczekalni.

dra, też będę rodzić bez męża. Chciałabym mieć mamę przy sobie, ale boję się o jej serducho, więc też zostanę "sam na sam" z położną

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-06-29 o 10:13
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:10   #2904
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

Dziewczyny tyle piszecie, kiedy ja to nadrobie?? . Mam teraz maraton zaliczeniowy, jeszcze dwa egz i 13 lipca obrona, a pozniej juz zajme sie moim brzuszkiem Mateuszkiem i kompletowaniem wyprawki .
Buziaki

http://www.suwaczki.com/tickers/1usahdgekp8qz8sz.png
starapanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:27   #2905
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
samochodu nie prowadzę (jako pasażer siadam zawsze z tyłu), więc nie pomogę.
Z tyłu też trzeba zapinać pasy!

Stary 2010-06-29, 10:37   #2906
AGAMARCIO
Zadomowienie

GG do AGAMARCIO

Cześć przyszłe mamuśki! Tak po ''cichu'' was podczytuje i bardzo fajnie się to czyta.mampytanko czy jako sierpnióweczka(termin na 8.08) mogła bym się do was dołączyć? Pozdrawiam
AGAMARCIO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:39   #2907
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
o ten:
Ja też bym wybrała ten,pozostałę jakoś mnie nie przekonują

Cytat:
I jeszcze jedno pytanie- polećcie coś dobrego na rozstępy w ciąży.
JA używam kremu z Pharmaceris-jak dla mnie jest bardzo fajny,wydajny,nie pozostawia tłustej powłoki,bo ładnie się wchłania i ma delikatny zapach.Ja kupuję go w dwupaku i płacę niecałe 60 zł.

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:40   #2908
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Co dro rożków i otulaczy, to ja sobie nie wyobrażam, żeby rożka nie mieć...nie jest drogi a naprawde wygodny ..dobrze się z nim nosi maluszka..
Aaneczka- jak dla mnie to polarkowy najfajniejszy!

Cytat:
Mnie w weekend do szału doprowadziła mama z ciotką.
Klarissa- ciotki jak to ciotki, zachowaly sie jak kury w kurniku, a ty tylko podsypalas ziarnem z ta cukrzyca. To sie rozgadaly Nie przejmuj sie, co tam one o ciazy moga wiedziec w tym wieku

Cytat:
Waniliaania- Kochana o swoje trzeba sie upomniec i najlepiej z usmiechem a nie z nerwem.
Ja na poczatku sie nie upominalam i sie w duchu wkurzalam. Jako ze takie zachowanie nie ma sensu ( w koncu do mnie dotarlo ) Teraz wchodze do tramwaju i grzecznie wypraszam mlode meskie nasienie z mojego miejsca i to meskie nasienie jescze nigdy mi nie odmowilo

W Auchanie bylam ostatnio i w kasie pierwszenstwa zrobilam to samo. Ludzie chyba nie rozumieja jak to jest w ciazy. W sumie to wczesniej sama jakos nie zauwazalam kobiet w ciazy specjalnie i moze ktoras nawet miala do mnie pretensje kto wie?

Co do osiedlowych sklepikow, poczty i aptek niestety nic nie dziala, stoje i czekam. Tam to nawet jakbym miala polamane nogi to bym czekac musiala
Stary 2010-06-29, 10:41   #2909
fem
Raczkowanie

witam po dłuższej przerwie...

jakoś po tym pogrzebie nie miałam ochoty pisać... i wogóle trochę mi się ten miesiąc pokomplikował... generalnie nie było najgorzej i dobrze zrobiłam pojawiając się na nim...

w małym skrócie...
od ostatniego tygodnia mój stan fizyczny pogorszył się tak bardzo, że już miałam ochotę iść do szpitala i urodzić... wiem, że jeszcze za wcześnie, ale już miałam tak serdecznie dosyć... spojenie łonowe tak boli, że nie mogę chodzić, w większości muszę leżeć, zaczął mi twardnieć brzuchol i boleć potwornie... do tego malutka rusza się jakby jakiś turniej bokserski zwyciężała, co akurat bardzo mnie cieszy... aczkolwiek bywa to bolesne
a na domiar tego przeokropnie dokucza mi ból kręgosłupa... normalnie nie mogę wytrzymać z bólu i nieraz łezki polecą... mąż musi codziennie masować, bo nie daję rady... no i ryczę z byle powodu... normalnie jest chyba gorzej niż w I trymestrze... i na pocieszenie wszyscy mi przypominają, że lepiej nie będzie... no ale cóż dzisiaj humor mi się poprawił, bo mąż jest wreszcie ze mną (a dzisiaj ma imieninki) i mnie wspiera jak tylko może jest cudowny
na poprawę humoru ściełam włoski i chyba waga stanęła w miejscu, bo wczoraj się ważyłam i może z 20 dag, ale to mógłby byc obiadek... dobrze mi teraz z tym

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
ja od czwartej nie spie
to podobnie jak ja... teraz już nie prześpię całej nocy

pisałyście o kąpielach, termometrach i innych takich... uwagi przyjęte napewno będą rozważane

co do porodu, to zaczynam się już troszkę bać... może nie samego porodu i bólu, tylko tego, że mogę za wcześnie urodzić i czy poznam,że już się zaczęło, a może będę na zakupach wtedy, albo w autobusie... o zgrozo... tylko nie autobus...

wyprawka kompletowana... ale muszę zacząć myśleć o rzeczach dla mnie, bo cholewcia jeszcze nic nie mam ( no poza rzeczami, które uzywam na codzień)...

jesli chodzi o zapinanie pasów, to ja zawsze OBOWIĄZKOWO zapinam...
i wydaje mi się, że nawet jak trzymacie pas ręką to w czasie zderzenia i tak to nic nie da, bo siła z jaką zahamuje samochód będzie większa niż wasza siła trzymania pasa...

ślę buziaki w sam środek pępuszka każdej brzuchatce

a oto mój dzisiejszy poranny brzucholek i nowa fryzurka

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png

Edytowane przez fem
Czas edycji: 2010-06-29 o 10:43
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:55   #2910
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Hej dziewuszki

Ale ja za Wami tęskniłam

Wycieczka Bradzo udana RODOS piękne Pogoda super nic dodać nic ując. Ale już jestem i teraz trzeba powrócić do żywych
Ogólnie było super Lot przeżyłam choc nie należał on do najprzyjemniejszych

Witam nowe mamusie o ile takie są bo mam do nadrobienia chyba 30 stron więc nie wiem jak ja podołam.

A tu kilka fotek z naszych wakacji
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości