|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
kompletnie sie nie sprawdziła.... za to gąbka tak, choć np ray pisała że wolała tylko pieluszke... mi przypadła gąbka do gusto..warto kupic bo kosztuje pare groszy a naprawde ułatwia kompiel w pierwszych dniach..... Cytat:
ponoć najbardziej bili masaz szyjki..sama nie mialam ale to ponoć koszmar... A jesli o rozwarcie chodzi to jak mi położna badała było ok...ot zwykłe badanie ginekologiczne, ale jak się lekarz dorwał do mnie to gwiazdki zobaczyła....a prosiłam żeby był delikatny... Co dro rożków i otulaczy, to ja sobie nie wyobrażam, żeby rożka nie mieć...nie jest drogi a naprawde wygodny ..dobrze się z nim nosi maluszka.. Myślałam o zakupie otulacza teraz, ale stwierdziłam ze to jednak zbędny wydatek... Poszłam za wasztmi radami i postanowiłam kupić fride i termometr, ten co chyba nika link dawała...jest prosty w obsłudze i nie ma niepotrzebnych mi funkcji. Dla mnie ma spełniać funkcje termometru a nie zabawki... Za to mam nadal tylemat nad tym spiworkiem..co rusz to ładniejszy znajduje.. WStawiałam juz link..zdecydowałam się niby na polarowy o ten: http://www.allegro.pl/item1061265062..._daszkiem.html ale dziś przeglądałam jeszcze all i znalazłam takie: http://www.allegro.pl/item1075991379...chodowego.html http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1087526992 Ten ostatni jest sliczny Doradzcie kobietki bo zgłupiałam...wszystkie mi sie podobają i nie wiem który wybrać
|
|
|
#2882 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
ja fride od zawsze uzywam nie wyobrazam sobie jej nie miec w domu.... dla mnie to rewelacyjny wymysl... i mnie tam nic nie obzydza nie wiem w ogole jak moze... jak tam jest filt a nawet jak sie wyciaga to te gile nie dochodza do srodka bo tego malutko jest...ja nawet teraz corce wyciagama tym jak chora jest mimo ze ma ponad 2 lata to sama tak nie wydmuchnie
termometr dla mnie najlepszy zwykly. tantum rossa bardzo dobrze gabisun napisala, najlepiej w butelke, dobry srodek bo lagodzi i nawet jak ktos ma infekcje zapobiega swedzeniu uzywalam w ciazy i w pologu..
wiosna!! Edytowane przez Ray Czas edycji: 2010-06-28 o 22:17 |
|
|
|
#2883 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie w weekend do szału doprowadziła mama z ciotką. Byłam na grillu, no i namawiały mnie na jakieś jedzenie. Najpierw się chciałam wykręcić delikatnie ale jak już się nie dało w żaden sposób to powiedziałam, że mam tą cukrzycę i jestem na diecie, i nie wszystko mogę jeść. No i się zaczęło... że teraz to sobie kobiety wymyślają cukrzycę i inne schorzenia, dawniej to cukrzycy nie było (taaa, jasne...) a dzieci się zdrowe rodziły, a teraz to się wydziwia tak i siak... itd. Jednym słowem takie głupie gadanie, którego nie cierpię i które strasznie mnie wkurza Pewnie, bo ja sobie specjalnie cukrzycę "wymyśliłam" żeby u ciotki nie zjeść ciastek. Tak, przejrzały mój szatański plan... Ale pracodawca do chorobowego zgłosić ma od terminu tej nowej umowy i to będzie ok? Dzięki wielkie za porady Cytat:
![]() Bardzo ładna fotka.
|
|
#2884 | |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny cudne brzusie
Cytat:
ja na dziś mówię dobranoc
|
|
#2885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nawet nie chce mi się tego komentować ![]() jedynie to moge Ci współczuć że takie coś Cie spotkało i powiedzieć żebyś to olała i się nie przejmowała gadaniem innych ![]() poza tym dziewczyny fajne brzusie macie ![]() jak już lipcóweczki sie rozpakowują to nastepny wątek jest nasz ale się będzie działo
Edytowane przez enis84 Czas edycji: 2010-06-28 o 23:00 |
|
|
|
|
#2886 |
|
Rozeznanie
|
ja od czwartej nie spiejakos nie moglam.... wstalam siku i juz nie usnęłam ![]() Klarissa olej uwagi innych dotyczące cukrzycy, wiem że to pewnie doprowadzało Cię do szału no ale co zrobić aneczka1984 ja jednak wzięłabym ten pierwszy z polarku, mi tam się on najbardziej podoba
06.06.2009 OLA Edytowane przez elenka1 Czas edycji: 2010-06-29 o 04:48 |
|
|
|
#2887 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może wypróbuję jak wpadnie mi w oczy w drogerii![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2888 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tez zaobserwowalam ze juz nie chodze po lini prostej, jakos mam bardziej rozstawione nogi hehehe...chociaz pilnuje sie przy chodzeniu aby je blizej stawiac.
|
|
|
|
#2889 |
|
Rozeznanie
|
Biedna ELENKA - i co ty porabiasz od tej 4? Ja tez na siusiu tak wstaje, o 2, 4 nio i tak kolo 7,30 - dzien w dzien tak samo ciekawe czy na karmienie Niunia tak samo będzie się budziła![]() Aaneczka mi podoba sie najbardziej ten 2. Ja zgubiłam się w gąszczu wszysckich linków i jak coś to wrzuć linka do tego termometru i fridy co polecacie Plisss
|
|
#2890 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2891 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Witam, w piękny letni poranek
![]() Ja już od 1,5 h w pracy. Mam nadzieję, że nie będzie wielkiego upału, bo już czuję puchnące łydki :-( Wklejone brzuszki fajne, coraz większe jesteśmy ![]() No, no duża już ta dzidzia Coraz bliżej, coraz bliżej Ja już w 32 tygodniu byłam na świecie Fajnie, że wszystko jest dobrze. Cytat:
Cytat:
Ja też nie namawiałam męża na poród rodzinny, sam zdecydował. Ja nawet mu nie wspominałam. Ale powiedziałam mu, że jak sytuacja zacznie go przerastać to w każdej chwili może wyjść na korytarz, a ja nie będę miała mu za złe. Cytat:
Cytat:
Ja kupiłam fotel ponieważ wygodne jest w nim oparcie. A chodzi głównie o plecy, rąk o oparcia i tak nie będę opierała, bo jest za szeroko, albo tylko jedna a wtedy można położyć poduszkę. Mam w pokoju dziecięcym kanapę, ale jest ona za głęboka, nie da się wygodnie usiąść, bo jak się oprzesz to jest niewygodnie. Cytat:
Cytat:
Dziewczyny- kierowcy zapinacie pasy? Ja codziennie kieruje jadąc do pracy i zapinam. Ale się zastanawiam czy przestać. Adapter do pasów dla kobiet w ciąży to koszt 150 zł- trochę szkoda mi kasy. Ja jadę gdzieś w dalszą trasę to staram sie nie prowadzić i wtedy tą dolną część pasa trzymam w ręku tak żeby nie dotykała brzucha, w razie nagłego hamowania odciągnę pas ręką. I jeszcze jedno pytanie- polećcie coś dobrego na rozstępy w ciąży. Ktoś polecał krem Vichy ale to koszt ok. 100 zł i trochę mi szkoda. Teraz mam Ziajke i oliwki, ale muszę zastosować coś lepszego co zacznie rozjaśniać te rozstępy co już wylazły.
|
|
#2892 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a jak prowadzę to raz zapinam a raz nie, zależy ale coraz czesciej jezdzę bez pasa a na rozstępy w granicach rozsądnej ceny można kupic fissan w aptece ok 20-22 zł, tłusty moja koleżanka smarowała się całą ciążę i uchowała się bez rozstępu
|
|
#2893 |
|
Rozeznanie
|
kurcze jakie wy jesteście szybkie kiedy ja to nadrobie
![]() wczoraj cały dzien chodzilam nie miałam czasu na nic a na noc mi TWARDNIEJE brzuch ehhh w czwartek mam gina wiec musze mu powiedziec czy to cos powaznego czy tak ma byc? |
|
|
|
#2894 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak, ja zapinam. Też nie mam adaptera do pasów. Niedawno w m jak mama przeczytałam, ze dziecko jest chronione w brzuszku i niby lepiej jakby cię nawet szarpnęło w pasach niż byś miała cała wylecieć przez szybę np....Jak nie zapomnę to zapytam o to lekarza jeszcze. Chociaż ja zapinam pasy tak automatycznie, ze wczoraj jak sobie powiedziałam, ze nie zapnę, bo jechałam tylko kilkadziesiąt metrów od sklepu do sklepu, to po dojechaniu do drugiego sklepu okazało się, ze i tak zapięłam
|
|
#2895 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale daję radę.Cytat:
Cytat:
Zapinam pas w ten sposób, że dolną część układam pod brzuchem mniej więcej na wysokości łona (nieco powyżej) a ten poprzeczny pas układam tak, żeby nie leżał na brzuchu (idzie mi pomiędzy piersiami i bokiem brzucha). Pasy zapinam tak, żeby przylegały do ciała. Zbyt luźne zapinanie pasów także może zaszkodzić i spowodować obrażenia wewnątrz ciała, dlatego należy je bezwzględnie zapiąć i dobrze dopasować. W wątku który zakładałam o jeździe autem w ciąży jedna Wizażanka pisała, że jej koleżanka zginęła w wypadku w 8 miesiącu ciąży podczas zwyczajnej drogi do lekarza na kontrolę. Miała niezapięte pasy i wypadła przez przednią szybę. Zderzenie nie było z jej winy... i ona, i dziecko ponieśli śmierć na miejscu.
|
|
#2896 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do kremu na rozstepy Vichy to u mnie nic nie dawaal- ja go stosowalam przed ciaza i zero rezultatu. Z Vichy jedna rewelacja jak dla mnie to szampon do wlosow (mialam poniszczone, porozdwajane) i pomogl. Teraz kupilam Ziajke na rozstepy, ale narazie ich nie mam (28 tydzien) u mnie za to zwiekszyl sie celulit na nogach i pupie. malwina1204- jezeli brzuszek trwadnieje, ale nic cie nie boli to jest ok. Mi tak sie dzialo i ginka mi powiedzila ze tak brzuszek bedzie sie stawial, ze to normalne. Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-06-29 o 09:22 |
|
|
|
|
#2897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2898 |
|
Wtajemniczenie
|
Porusze jeden temat ktory strasznie mnie denerwuje. Ja mieszkam w Krk i nigdzie czy to w sklepie z ubraniami, czy Tesco, czy osiedlowym nigdy nie ustapi miejsca kobiecie w ciazy. Czesto w kolejkach robi mi sie slabo, a nikt sie nie ruszy, nie zaproponuje.... W Tesco zawsze chodze do kasy pierwszenstwa a tam cala kolejka ludzi, patrza w niebo aby nie wzrocic uwage na moj brzuch.
Jezdze autem, wiec nie wiem jak jest w srodkach transportu. Ale z tymi sklepami to porazka. Nie chodzi mi o to, ze uwazam, ze mi sie to nalezy, bo jak jestem z mezem to moge sobie stac (bo jak zle sie poczuje to wyjde na laweczke). Ale jak sama jestem i naprawde czasami nie czuje sie najlepiej. |
|
|
|
#2899 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mozna czekac az ktos to za nas zrobi. Zwlaszcza, ze niektorzy z nich naprawde nie patrza kto stoi z tylu. Ja tez bym nie przepuscila kobiety w ciazy, bo: a) pewnie bym nie zauwazyla kto za mna stoi, bo nie patrze sie do tylu; b) jesli kobieta sie nie odzywa, tylko stoi to jest dla mnie rownoznaczne z tym, ze nie czuje sie zle i nie potrzebuje by ja przepuscic; Trzeba sie nauczyc mowic, czego chcemy
|
|
|
|
|
#2900 | |
|
Zakorzenienie
|
witajcie w upalny dzień
Cytat:
![]() co do pasów ja zawsze zapinam,ja mam w aucie poduszki powietrzne i jakby mi wybuchła to bardzo źle by było,lepiej zawsze się zapiąć nawet mówią lekarze,ze jak kobieta w cioazy nie musi zapinac pasw to mit-ktos se wymyślił,lepiej jak cie pasy zatrzymaja niż nie i pozniej jakies uszkodzenia są nawet przy delikatniejszym hamowaniu moze odkleic się łożysko,więc trzeba uważać
|
|
#2901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kasie pierszeństwa trzeba po prostu stawać na początku kolejki. A w innych sklepikach to różnie bywa....ososby w kolejce rzadko przepuszczają, jedynie sprzedawczyni czasem zauważy i zawoła, a tak to trzeba nam stać
|
|
#2902 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdarzyło mi się zasłabnąć w sklepie jakieś 2 miesiące temu i powiedziałam facetowi, który mi podawał towar, że jest mi słabo i proszę o pomoc, a on mi na to, że nie ma wydać i czy mogę skoczyć do sklepu obok rozmienić pieniądze Po prostu totalny brak słów i tyle... Od tego czasu doszłam do wniosku, że skoro ludzie nie przejmują się mną, to ja nie będę przejmować się nimi. Ostatnio jak mi w tramwaju babka sapała nad głową to się obróciłam i tyle. Ja też mam prawo siedzieć, zresztą rzadko jeżdżę komunikacją publiczną (tylko do ścisłego centrum) bo raczej poruszam się samochodem. Podobnie jest w kolejkach u lekarzy. Aczkolwiek zauważyłam, że im mam większy brzuch tym ludzie robią się dla mnie milsi, więc jakaś tam szczątkowa empatia występuje... ![]() Cytat:
|
|
#2903 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzieńdoberek
![]() Kolejny piękny dzień alicia4, Ray, super brzusie ![]() aaneczka1984, ja bym została przy tym polarowym Klarissa, współczuję Mnie zawsze aż nosi jak się mamuśka, czy teściowa wymądrza, że dawniej tego nie było i było dobrze. Mamie to jeszcze w ostateczności (wcześniej próbuję tłumaczyć, że przez te 20lat porobili badania itp itd i wiedzą więcej) mówię "koniec rozmowy, nie słucham cie" i się przymknie, ale teściowej już tak nie powiem... Cytat:
![]() Na rozstępach się nie znam, samochodu nie prowadzę (jako pasażer siadam zawsze z tyłu), więc nie pomogę. Cytat:
Nikt się nie domyśli, że akurat TERAZ chcemy/musimy usiąść. Ja np, jadąc do lekarza, czy na badania, nie mam ochoty siadać, bo nasiedzę się w poczekalni. dra, też będę rodzić bez męża. Chciałabym mieć mamę przy sobie, ale boję się o jej serducho, więc też zostanę "sam na sam" z położną
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2010-06-29 o 10:13 |
||
|
|
|
#2904 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny tyle piszecie, kiedy ja to nadrobie??
. Mam teraz maraton zaliczeniowy, jeszcze dwa egz i 13 lipca obrona, a pozniej juz zajme sie moim brzuszkiem Mateuszkiem i kompletowaniem wyprawki Buziaki
|
#2905 |
|
Zakorzenienie
|
Z tyłu też trzeba zapinać pasy!
|
#2906 |
|
Zadomowienie
|
Cześć przyszłe mamuśki! Tak po ''cichu'' was podczytuje i bardzo fajnie się to czyta.mampytanko czy jako sierpnióweczka(termin na 8.08) mogła bym się do was dołączyć? Pozdrawiam
|
|
|
|
#2907 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
JA używam kremu z Pharmaceris-jak dla mnie jest bardzo fajny,wydajny,nie pozostawia tłustej powłoki,bo ładnie się wchłania i ma delikatny zapach.Ja kupuję go w dwupaku i płacę niecałe 60 zł.
|
|
#2908 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Klarissa- ciotki jak to ciotki, zachowaly sie jak kury w kurniku, a ty tylko podsypalas ziarnem z ta cukrzyca. To sie rozgadaly Nie przejmuj sie, co tam one o ciazy moga wiedziec w tym wieku ![]() Cytat:
Ja na poczatku sie nie upominalam i sie w duchu wkurzalam. Jako ze takie zachowanie nie ma sensu ( w koncu do mnie dotarlo ![]() W Auchanie bylam ostatnio i w kasie pierwszenstwa zrobilam to samo. Ludzie chyba nie rozumieja jak to jest w ciazy. W sumie to wczesniej sama jakos nie zauwazalam kobiet w ciazy specjalnie i moze ktoras nawet miala do mnie pretensje kto wie?Co do osiedlowych sklepikow, poczty i aptek niestety nic nie dziala, stoje i czekam. Tam to nawet jakbym miala polamane nogi to bym czekac musiala
|
|
#2909 |
|
Raczkowanie
|
witam po dłuższej przerwie...
![]() jakoś po tym pogrzebie nie miałam ochoty pisać... i wogóle trochę mi się ten miesiąc pokomplikował... generalnie nie było najgorzej i dobrze zrobiłam pojawiając się na nim... w małym skrócie... od ostatniego tygodnia mój stan fizyczny pogorszył się tak bardzo, że już miałam ochotę iść do szpitala i urodzić... wiem, że jeszcze za wcześnie, ale już miałam tak serdecznie dosyć... spojenie łonowe tak boli, że nie mogę chodzić, w większości muszę leżeć, zaczął mi twardnieć brzuchol i boleć potwornie... do tego malutka rusza się jakby jakiś turniej bokserski zwyciężała, co akurat bardzo mnie cieszy... aczkolwiek bywa to bolesne ![]() a na domiar tego przeokropnie dokucza mi ból kręgosłupa... normalnie nie mogę wytrzymać z bólu i nieraz łezki polecą... mąż musi codziennie masować, bo nie daję rady... no i ryczę z byle powodu... normalnie jest chyba gorzej niż w I trymestrze... i na pocieszenie wszyscy mi przypominają, że lepiej nie będzie... no ale cóż dzisiaj humor mi się poprawił, bo mąż jest wreszcie ze mną (a dzisiaj ma imieninki ) i mnie wspiera jak tylko możena poprawę humoru ściełam włoski i chyba waga stanęła w miejscu, bo wczoraj się ważyłam i może z 20 dag, ale to mógłby byc obiadek... dobrze mi teraz z tym ![]() to podobnie jak ja... teraz już nie prześpię całej nocy ![]() pisałyście o kąpielach, termometrach i innych takich... uwagi przyjęte napewno będą rozważane ![]() co do porodu, to zaczynam się już troszkę bać... może nie samego porodu i bólu, tylko tego, że mogę za wcześnie urodzić i czy poznam,że już się zaczęło, a może będę na zakupach wtedy, albo w autobusie... o zgrozo... tylko nie autobus... ![]() wyprawka kompletowana... ale muszę zacząć myśleć o rzeczach dla mnie, bo cholewcia jeszcze nic nie mam ( no poza rzeczami, które uzywam na codzień)... jesli chodzi o zapinanie pasów, to ja zawsze OBOWIĄZKOWO zapinam... i wydaje mi się, że nawet jak trzymacie pas ręką to w czasie zderzenia i tak to nic nie da, bo siła z jaką zahamuje samochód będzie większa niż wasza siła trzymania pasa... ślę buziaki w sam środek pępuszka każdej brzuchatce a oto mój dzisiejszy poranny brzucholek i nowa fryzurka
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png Edytowane przez fem Czas edycji: 2010-06-29 o 10:43 |
|
|
|
#2910 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewuszki
Ale ja za Wami tęskniłam Wycieczka Bradzo udana RODOS piękne Pogoda super nic dodać nic ując. Ale już jestem i teraz trzeba powrócić do żywych Ogólnie było super Lot przeżyłam choc nie należał on do najprzyjemniejszych Witam nowe mamusie o ile takie są bo mam do nadrobienia chyba 30 stron więc nie wiem jak ja podołam. A tu kilka fotek z naszych wakacji |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.

(24tc)

i nie wiem skad...
ale daję radę.