|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
Jak bylam na Polnej, to jedna laska dlugo nie wiedziala ze ma cukrzyce , wykryli jej bardzo pozno i miala cukier prawie 600!!! a dzieciak zdrowy. Duzo dziewczyn tam poznalam na insulinie i tez mialy liczyc ruchy, a to KTG cotydzien to je troche dobijalo. Jak mus to mus ![]() Co do cc- to wydaje mi sie, ze po prostu dzieci cukrzykow sa czesto duze i dlatego. Cytat:
|
|
#3272 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Klarissa, Lenka, Naked, Bordowa śliczne brzuszki
![]() Ray ja pamiętam jak wklejałaś swój brzuszek i wcale aż taki malutki nie jest taki jak powinień być w tym okresie Tak piszecie o tych wskazań do cc, a ja tak myslę jakby z każdego powodu trzeba byłó robić cc to żadna kobieta by nie rodziła naturalnie wiadomo ,że jak poród się przedłuża to robią cc, ale aż takich szkód Sn chyba nie przynosi w końcu to "poród naturalny", jesteśmy do tego stworzone ![]() Zresztą i tak wskazania są jeszcze weryfikowane w szpitalu gdzie rodzimy A wąska miednica jest wskazaniem do cc, ale przy dużym dziecku w sumie to powinni każdą kobietę pomierzyć żeby w razie czego lekarz wiedział, że może być problem
|
|
|
|
#3273 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moja kolezanka nie miala ani krzywej ani USG genetycznego. Miala moze z 2-3 takie zwykle USG, zeby zajrzec i upewnic sie, ze wszystko ok. I sama poszla na USG 3D, bo chciala miec plytke. Nie wiem, moze ja jakas inna jestem, ale naprawde sie niczym nie przejmuje. Bedzie co ma byc, ale wiem ze bedzie dobrze. Stresowalam sie dzieckiem tylko kilka razy w czasie ciazy, zazwyczaj po tym jak czytalam wizaz i kobietki panikowaly co do poronienia itd. Ale to zazwyczaj bylo chwilowe. A tak to zero stresu przed wizytami czy USG (jedynie na poczatku, bo dlugo nie bylo widac pecherzyka, a pozniej lekarz nie byl pewien czy nie jest pusty, ale to raczej wina lekarza, bo strasznie mnie meczyl na poczatku. Mialam conajmniej 7-8 USG zanim mi zalozyl karte ciazy, a za kazdym razem straszyl i mowil zeby sie nie cieszyc, bo i tak moge poronic). Jeszcze byl stres przed USG polowkowym - czy na pewno bedzie chlopak. Ale na szczescie przeczucie mnie nie zmylilo Zobaczymy czy sie potwierdzi przy "wyjsciu" ![]() W kazdym razie uwazam, ze nie ma co sie stresowac. Ale moze to moja mama mi to wpoila. Mowila, ze moj brat sie po kilka dni w brzuchu nie ruszal itd. Trzeba byc dobrej mysli. |
|
|
|
|
#3274 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny ja się nie stresuję na zapas, ale wiadomo, że każda z nas chce jak najlepiej dla dziecka. Jestem zła, lekarka też była, bo lekarz mnie skierował do poradni w 33tc, a nie w 28- gdy najpóźniej powinno się trafić. DZidziolek mój zapewne będzie zdrowy, ale jest wiele powikłań przy późno bądź nie leczonej cukrzycy ciążowej- od problemów z oddychaniem po urodzeniu dziecka, po wiele groźniejsze. Ja nie zakładam, że będzie cos nie tak, ale chciałabym wiedzieć, że zrobiłam wszystko, co możliwe żeby było jak najbardziej ok.
Też nie chcę cc ![]() A co do mojego lekarza, ja tez miałam ostatnie usg połówkowe... czy to nie przesada? Lekarka była oburzona, bo dzieci cukrzycowych powinno się częściej monitorować. A ja nawet nie wiem ile teraz Pawełek waży, a może ma wage w normie i się niepotrzebnie martwię? Niektóre dzieci cukrzycowych rodzą się już z cukrzycą, a normą jest, że będziemy musiały zostać w szpitalu 5 dni (a nie stand. 3) a do tego czasem dziecko zostaje nawet na 14 dni na obserwację. No i to mnie dobija... na szczęście mąż mnie głaszcze, tuli, Pawełek się do Niego rwie i wiem, że wszystko ok![]() edit: no i wklejam fotkę z drobiazgami dla Malca Edytowane przez NIKaP-n Czas edycji: 2010-07-02 o 11:22 |
|
|
|
#3275 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jestem w trakcie zmieniania lekarza, wiec moze ten nowy przy okazji mi zrobi USG. Chcialabym zobaczyc jak teraz maluszek wyglada i ile wazy.---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cudowne Za kazdym razem jak widze takie rzeczy dla dzieci, mam ochote pobiec do sklepu i cos kupic
|
|
|
|
|
#3276 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
choc rozmiar dziecka tylko 2 dni powyzej normy. Mam polamany kregoslup w dolnej czesci dodatkowo. A nie mierza kobietom miednic przed porodem? Ja myslalam ze mierza ![]() Cytat:
ale to pewnie wiesz. Cieszyc sie ciaza zaczelam nie tak calkiem dawno, glownie przez problemy z ktorymi sie borykalam z Olkiem w 3/4msc. Teraz jak maly kopie to nic mi do szczescia wiecej nie potrzeba, no dobra, moze szklanki zimnego piwa... Mhmmmm
|
|
#3277 |
|
Zakorzenienie
|
Nikuś powinnaś mieć jeszcze jedno ważne usg ( przynajmniej jedno) takie, które robi się w 28-32 tygodniu, ono też wykrywa wady
A na glukoze to lekarz powinien skierować między 24-28 tygodniem. Ale nie martw się na pewno wszystko będzie dobrze, zwłaszcza że twoje wyniki są takie na granicach normy ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Zuziczka ja wiem, że u Ciebie to o co innego się rozchodzi chyba sama się zmierzę ( no jakbym dorwała ten sprzęt |
|
|
|
#3278 |
|
Zakorzenienie
|
hahaha a ja nawet nie wiem czy mam cukrzyce
ale sie nie przejmuje.. z pierwsza corka nie mialam to nie sadze i bym teraz miala.. i tez wychodze z zalozenia co ma byc to bedzie... pewnie rzeczy da sie uchronic i wiadomo czlowiek na siebie uwaza na tyle ile moze ale tez nie przed wszystkim sie da, sila wyzsza.
|
#3279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale mi narobilas ochoty na piwo |
|
|
|
|
#3280 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie. Wszędzie czytam i ciągle ktoś mi mówi, że nie powinnam w ciąży pić gazowanej wody, ale nikt nie mówi dlaczego. Wiecie?
|
|
|
|
#3281 | |||||
|
Zakorzenienie
|
naked21, bordowa - śliczne, duże brzuszki...
Klarissa - również sliczny brzusio ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
--- Któraś pisała o puchnięciu kostek.. ja mam spuchnięte całe stopy... ledwie chodzę...
|
|
|
#3282 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym nie popadajmy w paranoje Na szczescie to sama koncowka.Oby szybko zlecialo, bo juz co noc mi sie synek sni Jak sie urodzi to go chyba z rak nie wypuszcze
|
|
|
|
|
#3283 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A ciuszki super!!! W Pati Maksie bylas czy gdzie?
|
|
#3284 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niektorzy lekarza mowia, ze jesli ktoras woli gazowana wode to niech pije. Wazne zeby pic duzo wody, a nie sztucznych napoi. Mi np. Na samym poczatku ciazy po zwyklej wodzie bylo niedobrze, wchodzila mi tylko gazowana i tak mi zostalo do teraz. codziennie pije gazowana wode. |
|
|
|
|
#3285 |
|
Zakorzenienie
|
bordowa teoria jest taka ze pijac gazowane napoje dziecko moze miec pozniej kolki, i generalie ty zapracia bo sie tego gazu nalykasz
ile w tym prawdy nie wiem
|
#3286 |
|
Zakorzenienie
|
pierwsze słyszę....
|
|
#3287 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za to inna znajoma (ona akurat niczym sie nie przejmowala, pila roznego typu napoje gazowane, cole, zajadala sie slodyczami) pomimo tego, ze na nic nie uwazala i mowila, ze bedzie dobrze na pewno, w ciazy mozna wszystko poza alkoholem (i jadla sery feta, plesniowe, cola to naprawde jej ulubiony napoj byl ) - z kolkami meczyla sie doslownie chwilke. 2 czy 3 noce o ile dobrze pamietam.I nie wiem co to ma do czego, ale dziecko miala z tych bardzo pierdzacych Praktycznie caly czas malutka umilala nam czas glosnymi dzwiekami Podobno najglosniejsza na oddziale.
|
|
|
|
|
#3288 | ||
|
Zadomowienie
|
Śliczny brzuszek,a do tego taki słodki pączuszek na twarzy się zrobił.Wyglądasz bardzo ładnie
![]() Śliczny Cytat:
Cytat:
Byłam wczoraj na wizycie u mojej ginki i pytałam ją o te moje pomiary z usg.Powiedziała,że nic złego się nie dzieje,tyle tylko,że dziecko jest bardzo chude,więc trzeba więcej jeść i leżeć,bo wtedy jest najlepszy przepływ tych wszystkich składników odżywczych do dziecka.Powiedziała jednak,że taką sytuację,gdy jakiś wymiary się różnią trzeba kontrolować,żeby się nie pogłębiło,bo wtedy może być problem,a dziecko może sie urodzić z jakimś zespołem niedorozwoju jakiegoś...Także od dziś dodatkowe kilogramy mam w du... i jem za dwoje,żeby trochę podtuczyć tą moją chudzinkę ...
|
|
#3289 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny, ile odpowiedzi
![]() Też mi się wydawało, że to raczej za bardzo nie szkodzi A pytam bo ostatnio baaaardzo sobie upodobaliśmy z Tż Cisowiankę lekko gazowaną i nie umiem się od niej oderwać
|
|
|
|
#3290 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny mam wyniki glukozy 50 g po 1 h
118 a norma to 60-100 jestem przerazona czy oznacza to cukrzycę, nawiasem mowiac omijalam jak o tym pisalyscie bo myslalam ze ten temat mnie nie dotyczy, do tego lekarza mam na wczasach bedzie dopiero w srode, masakra jakas...
|
#3291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
norma przy 50g po 1 h jest do 140, a nie do 100. Dziwny zakres w tym labie mają...
|
|
|
#3292 |
|
Rozeznanie
|
Super,
ja ciągle się waham :Nio pewnie przyjdzie we wtorek albo poniedzialek ja jutro wyjedzam jednak do Pustkowa do srody, wiec na razie nie zamawiam i czekam na Twoją opinie![]() Chyba, ze zaraz też się skusze i zamowie- rożowego misia
|
|
#3293 |
|
BAN stały
|
Ja już nie mam pojęcia jaka jest gdzie norma, każdy inaczej mówi. Ale moim zdaniem elenko masz jak najbardziej ok wynik
![]() kasienka ale Tobie zazdroszczę Dbaj o chudzinkę, coby przybrała na wadze ![]() ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- gazowane picie powoduje wzdęcia u maluszka juz w łonie mamy. Może go boleć brzuszek. I jak Wy będziecie miały juz takiego brzuchola jak ja i wypijecie sporo gazowanego, to tak będzie wyskakiwał bardziej się nadymał (brzuch) i bolał...Ja na początku piłam sporo gazowanego przez moje mdłości, czasem pomagało. Polecam niegazowana wodę z cytrynką, lub niegazowaną ale dość mineralizowaną (naturalnie- bez CO2) z Lidla za chyba 59gr za butelkę
|
|
|
|
#3294 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jakaś antytowarzyska się zrobiłam
Zawsze lubiłam spontanicznie spotkania, wyjazdy itd. a teraz jak ktoś mi niespodziewaną wizytę zrobi to się wkurzam Tż chce się ciągle z kimś spotykać a ja najchętniej zamknęłabym się z nim w domu i już i przez to są spięcia, bo jak nie chcę iść z nim to on idzie sam, wtedy ja siedzę sama itd. ... Też tak macie? Spotkania muszę mieć zaplanowane z wyprzedzeniem, żeby się na nie "nastawić", jedynie co do teściów jeżdżę ostatnio z chęcią, a poza tym to nawet w autobusie mijam czasem znajomych bo gadać mi się nie chce ... Dziwne, bo samopoczucie mam bardzo dobre ...
|
|
|
|
#3295 |
|
Zakorzenienie
|
kasienka hmmm wedlug mnie to czy bedziesz jesc duzo czy nie ma znaczenia, mozesz miec niewydolne lozysko
ja tak mialam, na usg tego nie dalo sie twierdzic mala urodzila sie malutka 2,5 kg 50 cm i wlasnie lekarze mowili ze lozysko bylo male i malo wydolne i stad taka masa... jak lykasz witaminy to wydaje mi sie ze wtedy dziecko dostaje co trzeba. dodam ze utylam ponad 20 kg i jadlam za troje a to nie dalo nic ja gazowaej nie lubie wiec nie mam problemu ale ta z lidla msakowa jest fajna niby nie gazowana ale taka lekko mineralizowana cos jakby troche wygazowana ta gazowana
wiosna!! Edytowane przez Ray Czas edycji: 2010-07-02 o 12:49 |
|
|
|
#3296 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nakłuwam się 5-6 razy dziennie po każdym posiłku (ten 6 raz jest wtedy gdy nakłuwam się na czczo albo gdy jem coś nowego i chcę sprawdzić osobno jak to na mnie działa). Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dzięki Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja nie mam żadnej tabelki ani nic, mam tylko paski do moczu, glukometr i dzienniczek i mam się sama badać i koniecznie dzwonić jakby cukier przekraczał 120 a ja bym nie wiedziała dlaczego, albo jak mi się w moczu pojawi kwas.Cytat:
|
|
#3297 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moj tz tez by "fruwał" ja za to z checia mogę z nim ale tylko we dwoje - no w sumie to w 3 jakos denerwuje mnie ostatnio przebywanie z kimkolwiek, nie zeby byl ktoś nie wporzadku ale... mam ochote sie wyciszyc
|
|
#3298 | |||
|
Zakorzenienie
|
Fajne, bo takie kolorowe. Ja też muszę koniecznie dokupić coś w żywszych kolorach, bo większość mam albo neutralnych (pastelowych) albo niebieskich
Moi rodzice ostatnio pili piwko z soczkiem to im łyka ze szklanki ukradłam, dobre było ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kolejny raz jestem zdziwiona, tyle razy piszemy o tych wynikach i normach a ty sie tu załamujesz. Norma jest do 140, bez paniki
|
|
#3299 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3300 | |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczynki
![]() Pisałyście coś o gazowanych napojach. Ja też myślę,ze tu o ten co2 chodzi,który z założenia wzdęcia powoduje więc przy dzidzi to jeszcze może być spotęgowane. Lenka no bez przesady, plackiem nie leżę śniadanko zrobię, potem godzinka leżenia, potem przygotuję coś do obiadu, znów chwilka odpoczynku itd.... więc tak na zmiany, nawet do biblioteki ostatnio się przeszłam w bloku obok. I też zauważyłam,ze jak troszkę chodzę to jest lepiej. Brzuch się zepnie na początku,ale potem jakby częściowo odpuszcza więc nie ma źle. No i też tylko magnez i nospa forte bo szyjka ok więc mnie lekarka nie chce faszerować lekami, zresztą stwierdziła,że na jej oko to te 2,5 m-ca wytrzymamCytat:
![]() po glikozie 50g norma jest do 140. a te 100 co masz na wydruku to automatyczny wydruk komp. który nie uwzględnia podania glukozy więc jest ok. Ja miałam 128 i lekarka stwierdziła,ze wsystko w normie.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:54.

taki jak powinień być w tym okresie
w sumie to powinni każdą kobietę pomierzyć żeby w razie czego lekarz wiedział, że może być problem
i wiem, że wszystko ok
choc rozmiar dziecka tylko 2 dni powyzej normy. Mam polamany kregoslup w dolnej czesci dodatkowo. 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

ja ciągle się waham