Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-06, 09:19   #3571
malwina1204
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

co do CHRZTU ja wezme któregoś z braci bo mam ich dwoch a od tża strony może jego kuzynke, ma siostre ale ona ma już jego pierwszego synka wiec jak narazie kuzynka i ktorys z braci co do daty to mam termin na koniec pazdziernika myslałam o BOZYM NARODZENIU ale jeden z braci ma jeszcze 17lat a w marcu 18stke to ewentualnie na WIELKANOC

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 09:23   #3572
falbala
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

hej mam pytanie, bylam wczoraj u neurologa i oczywiscie stwierdził, ze bede miała cesarke na co jestem przygotowana, ale nie dostalam zadnego skierowania ani nic.. nic nie mam na pismie. Powiedział, ze nic nie musze miec, bo i tak zawsze wzywaja jakiegos neurol. przed zabiegiem zeby potwierdzil i podpisał zgode...

A jak to wyglada u was?

Macie czekac do porodu jechac na IP i dopiero tam cos robia?

Czy umawiaja was na termin i jedziecie na cesarke?

Cholerka ja to juz jakas durna sie robie, bo wróciłam po paru latach z tego uk i normaalnie nie znam realiów. Jutro ide do gina zobaczymy co on na to?

dzieki za odp i zycze miłego dzionka
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 09:31   #3573
angelikaw
Zakorzenienie

Cześć,
u nas znów ukrop na dworze...
Dziś idę na wizytę do lekarza, za ok. 2 godzinki pojadę... Ciekawe, jak moja niunia się dziś zachowa... Może pokaże wreszcie, co trzyma między nogami?
W pasie dobiłam 100cm. Nie mierzyłam się przed ciążą, ale miałam nie więcej niż 70+kilka cm. Koszule nocne przymierzyłam, są luźne w pasie, więc do porodu raczej się nadają.
Wczoraj wkurzył mnie listonosz, bo tylko poinformował mnie, że ma list polecony (te koszule właśnie - priorytet) , ale go nie zabrał i dostarczy popołudniu lub następnego dnia. Pojechałam więc sama na pocztę i odebrałam, bo nie po to płacę za priorytet, żeby czekał na poczcie. A listonosz może mi wypisać przecież awizo, skoro nie zmieścił wszystkiego do torby. Nie wymagam, by przynosił mi duże przesyłki do domu. Wkurza mnie też z tym, ze mimo skrzynki na listy, on składa korespondencję na pół i kładzie za klamkę. Potem dostaję pogniecioną i wymiętą kartkę z życzeniami lub widokówkę

Co do znieczulenia - nie mam dylematu, bo w naszym szpitalu po prostu nie ma takiej możliwości.

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Oglądaliśmy dziś na żywo Tako Jumper X. W dalszym ciągu mi się podoba, więc pewnie za jakiś czas zamówię u producenta albo w jakimś innym sklepie (bo gdzieś chyba widziałam tańsze niż na stronie producenta). Niestety będzie problem ze zmieszczeniem wózka w naszym małym autku no ale na to nic nie poradzimy. No i niestety nie mieli fotelików Tako- chciałam przymierzyć czy da się zapiąć pasami (bo ponoć nie wszystkie foteliki u nas się da zapiąć- za krótkie pasy)
no widzisz, my też musimy podjechać do sklepu i przymierzyć...

Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość
Witam mamuśki.
Tak sie cieszyłam że nie mam mdłości ani zgag aż tu nagle w 7 miesiącu zgaga zawitała.
A to my 28 tc
Ładny i duży! brzusio

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
kurcze ja znów nie najlepiej się czuję, głowa dalej boli... wymiotowałam jak kot rano... i chyba jadę zrobię morfologie a jutro do gina z tymi wszystkimi wynikami i na zwolnienie... wczoraj nawet dzidzia prawie mi sie nie ruszała, aż się wystraszyłam TZ mówił nie patrzyć na nic tylko jak źle się czuję to mam brać zwolnienie, bo i tak wyjdzie, że pracując to 400 zł więcej bym dostała.... i ze nie warto tam chodzić i się denerwować za tyle... trudno, jakoś poradzimy z kasą
tylko juz sobie wyobrażam minę mojego szefa jak się jutro dowie, że juz teraz na zwolnienie idę.... heh... teraz sobie myślę, że głupia byłam, że od razu nie poszłam jak gin kazał

no nic, miłego dnia kobitki, zajrzę pewnie w ciągu dnia
MisQa - praca się nie przejmuj. Z doświadczenia wiem, że nie ma sensu poświęcać się pracy kosztem własnego zdrowia... Wiem, że kasa by Wam się teraz przydała, ale musisz przemyśleć i zdecydować, co jest dla Ciebie najważniejsze?

Cytat:
Napisane przez barwa Pokaż wiadomość
Witajcie! tak sobie będę Was podczytywała trochę, bo sama jestem w 26tc. Widzę, żę macie prężny wątek. aby nie być anonimem oczywiście sie przywitam i przedstawię: mam już jednego maluszka z sierpnia 2007, taraz spodziewam się drugiego synka. ogólnie to ciąża przebiega książkowo i zbytnio się nie matrwię, ale mało też odpoczywam, bo przy moim synku nie bardzo się da.
pozdrawiam gorąco, mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko temu, bym czasem włączyła się do dyskusji.
Witaj
odzywaj się, każda doświadczona (i niedoświadczona też) mamusia jest tu mile widziana.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 09:35   #3574
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
Co do kopania przez maluszka to mnie to zupełnie nie boli...
A dla mnie często ruchy mojej Gryzelduni są bolesne,ale nie jest to taki ból,którego chcę się pozbyć.Po prostu zazwyczaj jest tak,że jak mnie walnie to syczę z bólu i się śmieje

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy wam, tez załaczaja sie schizy
Ja nie mam schizów,bo już wiem,że raczej będę miała problem z wypróżnieniem.U mnie to wygląda tak,że mogę tylko w domu.Załatwianie się w czyjejś toalecie to dla mnie masakra,a o publicznej to już nie ma mowy.Jakoś tak mam,że zmiana otoczenia wpływa na mnie hamująco pod tym względem i nic nie pomaga.Wystarczy,że gdzieś na weekend wyjadę o już dłuższe posiedzenia w klopiku mam z głowy.Tylko siusiu.Dopiero po paru dniach mogę się zaklimatyzować i z trudem puścić coś,co zdążyło stać sie już skamieliną,a wtedy pół godziny na tronie murowane...Przepraszam za ten szczegółowy opis

Cytat:
A to my 28 tc
Ulala Super

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
sprzedawca pokazał mi do porównania jedo fyn no i jest idealny jak dla mnie.Czy któraś z Was ma ten wózek albo na niego też się zdecydowała?
Ja polecam ten wózek,jest bardzo dobry Ja jesli nie kupię boldera to będemieć ten właśnie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
kasienka moze jednak zdecydujesz sie na brata bo ten stan to na bank przejsciowy jest - otrzasnie sie po rozwodzie i bedzie dobrze... a wydaje mi sie ze moze mu to pomoze i szybciej sie pozbiera...
Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
kasienka a to, że ktoś ma rozwód nie powinno mieć znaczenia.
Oj sprawa nie jest taka prosta z tym moim bratem.On tak troche na bakier w kościołem jest.Niby wierzący,a z praktyką i poglądami bywa różnie Więc jeśli wierzyć poglądowi,że dzieci upodabniają się do swoich chrzestnych,a mam kilka takich przypadków,wolałabym kogoś innego.Poza tym jest jeszcze inna delikatna kwestia...On ma trochę skrzywienie na punkcie dzieci,w tym sensie,że bardzo chciałby mieć dziecko,ale była żona go kilka lat oszukiwała,że nie mogą mieć,więc on sie martwił,ze jest bezpłodny.Teraz jak się okazało,że go przewalala,bo to ona nie chciała,to się załamał,że ma tyle lat w plecy i nie ma dziecka...Jest ode mnie pare lat starszy,więc troche go dobiła wiadomośc,że ja będę mamą.Niby się ucieszył jak mu powiedziałam,ale wiecie to takie trochę na siłe było...Nie wiem co robić,muszę się nad tym poważnie zastanowić

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 09:47   #3575
abz
Zakorzenienie

Wczoraj w pracy nie zdążyłam was doczytać do końca wiec dziś od rana nadrabiam od nowa (bo w domu nie ma netu).

ycnan gratuluję mgr

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie, bo dziś wyleciało mi coś dziwnego, taka gęsta, zbita kulka o średnicy 1cm kolor śmietankowy budyń kurcze no trochę się przestraszyłam, że to jakiś czop czy coś co to może być?
To śluz. Ja czasem też mam na wkładce takie jakby kulki gęstego śluzu.

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Mam pytanie co do stomatologa w czasie ciąży jak chodzicie do dentysty to my możemy brac ZNIECZULENIE??miała któraś z Was??
Ja idę jutro...Jak bedzie trzeba naprawić jakiś ząb to biorę znieczulenie Inaczej nie dam się tknąć

Cytat:
Napisane przez kliwia7 Pokaż wiadomość
Teściowa moja miała udar niedokrwienny mózgu.Mieszkamy w jednym domu i jestem z nią zżyta bardzo.A mój mąż to jedynak-więc wszystko na mojej głowie.
Nie zazdroszczę. Tylko sie nie przemeczaj

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
A ja zła jestem.....
Wczoraj wypadł mi z ręki aparat cyfrowy i rozlała się całął matryca, nie opłaca się go naprawiać
Aparat do wyrzucenia się nadaję, choć mężuś śmeje się że zdięcia pstrykac mogę..tylko w kompie oglądać. Dawniej na zwykłych aparatach jakoś zdięć nie widziałam i było oki
Nowy aparat to sporo kasy...Moze się przyzwyczaisz, że nie masz podgladu do zdjęć??

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ja dalej o moim nieszczęsnym oparzeniu,Jednak okazało się poważniejsze niż myślałam...
Kurczę, ale ci sie porobiło....

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Zbieracie już rzeczy do szpitala? Ja zaczęłam jakiś czas temu zbierać.
Ja jeszcze nie zbieram. Ostateczne zakupy dla Malucha i dla siebie planuję na sierpień, albo moze koniec lipca.

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
W międzyczasie okazało się, że chrzestny TŻa (szwagier teściowej, młody facet 55lat), całe życie był zdrowy, pełen wigoru i nie narzekał na ciśnienie, ani na nic innego, aż nagle zasłabł w pracy... Wczoraj, po tygodniu leżenia w domu, dostał udaru i ma sparaliżowaną jedną stronę ciała (( Mamy nadzieję, że z tego wyjdzie.
Są takie przykre sytuacje. Moja ciocia np miała jakiś udar czy wylew to odesłali ją ze szpitala do domu....I z czasem kobieta w pełni sił staje się prawie leżącą już osoba i mało samodzielną. Wolno mówi, paraliż jednej strony ciała (głównie noga), teraz też już druga noga słabnie, pogorszył sie wzrok. I najgorsze jest to, ze lekarze ja odesłali do domu a teraz można tylko patrzeć jak jej sie pogarsza i nie można tego zahamować.

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co do koszulek.. dla mnie te misie i żyrafki to tragedia, w życiu tego nie założę.. i na pewno skuszę się na te z Pepco (takie na ramiączkach).
Pewnie, nie każdy musi lubic te "dziecinne" wzory Ale ja się dziwię, że chcesz kupic na ramiaczkach, w końcu zima przed nami. A ja zima śpie w polarowej piżamie, bo mi zimno jak wyjdę spod kołdry

Cytat:
Dziewczyny, czy wam, tez załaczaja sie schizy zwiazane nie tyle z samym porodem, choc to tez.... mi sie ostatnio właczaja lęki, ze nie bede miec siły wypchnąc dziecka,a drugie ze pozniej, jak mnie rozetna to bede sie bała załatwic czynnosci fizjologicznych. Ognie ja bardzo wstydze sie załatwiac swoich potrzeb fizjozlicznych gdzie indziej niz w domu, jak musze w pracy, to wietrze i macham i nie wychodze poki sie nie wywietrzy... a juz zebym gdzie indziej złatwiała swoje "stałe potrzeby" to nie ma mowy ... wiec w tym wszytskim to chyba najbardziej mnie sam pobyt w szpitalu schizuje....:coo l:
Ja też nie cierpię w pracy.....Tymbardziej, ze wc mam zaraz przy miejscu pracy chłopaków, czasami jak juz muszę iść za "większą potrzebą" to staram sie obrócić w żart zeby teraz nie wchodzili bo musi sie wywietrzyć Ale dziwnie się z tym czuję. No i przy okazji tego co napisałaś stwierdzam, ze do szpitalnej torby trzeba zapakować odświeżacz powietrza do wc

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 09:58   #3576
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
hej mam pytanie, bylam wczoraj u neurologa i oczywiscie stwierdził, ze bede miała cesarke na co jestem przygotowana, ale nie dostalam zadnego skierowania ani nic.. nic nie mam na pismie. Powiedział, ze nic nie musze miec, bo i tak zawsze wzywaja jakiegos neurol. przed zabiegiem zeby potwierdzil i podpisał zgode...

A jak to wyglada u was?

Czy umawiaja was na termin i jedziecie na cesarke?

Cholerka ja to juz jakas durna sie robie, bo wróciłam po paru latach z tego uk i normaalnie nie znam realiów. Jutro ide do gina zobaczymy co on na to?

dzieki za odp i zycze miłego dzionka
w sumie to powinnaś mieć coś na piśmie, ale może też to twoja gin zrobić. Lekarz też ma rację bo w szpitalu wolają zawsze lekarza na konsultacje, żeby potwierdził konieczność cc moja znajoma tak miała, tylko w jej przypadku był to ortopeda.

A u mnie popadało i powietrze jest super

A tż mi wczoraj torbę spakował do szpitala stwerdził, że potem trzęsącą się ręką nie będzie pakował

Zrobiłam zakupki apteczne: bepanthen, octenisept, waciki i inne, kupiłam pieluszki 1 z pampersa i ze schleckera, smoczek, kremik do pupy..no już prawie wszystko mam mogę spać spokojnie

A dzisiaj wreszcie powinno przyjść łóżeczko

No właśnie Pomi nam się zawieruszyła

Myslę że powoli bedziemy mogły wyznaczyć osoby i przekazać numery tel. bo więksozść z nas skończyła już 30 tydzień i zaczną się rózne szpitalne pobyty itp. oby tylko udane

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Abz już się uspokoiłam z tym śluzem tylko teraz taki czas nadchodzi,że wszystkie będziemy majty obserwować A koszulkę też mam jedną na ramiączkach w szpitalu jest zawsze gorąco, a jak trafię w połowie sierpnia to już całkiem. Zresztą na potem mam też 2 z długim rękawem ( przez przypadek )

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Abz a jeszcze co do udaru to można zahamować ćwiczenia, rehabilitacja. Wbrew pozorom starsi ludzie duzo szybciej dochodzą do siebie po udarze niż młodzi mowę też się ćwiczy, dobry neurologopeda na pewno duzo pomoże. A po udarze najlepiej załatwić od razu sanatorium.

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 10:04   #3577
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, czy wam, tez załaczaja sie schizy zwiazane nie tyle z samym porodem, choc to tez.... mi sie ostatnio właczaja lęki, ze nie bede miec siły wypchnąc dziecka,a drugie ze pozniej, jak mnie rozetna to bede sie bała załatwic czynnosci fizjologicznych.
Ja staram się jeszcze o tym nie myśleć, ale też mam obawy pt. "oby wszystko poszło dobrze, żeby nie było komplikacji" nie boję się bólu, tylko ewentualnych powikłań. Jeśli chodzi o potrzeby fizjologiczne, to koleżanki polecają specjalne jednorazowe nakładki na wc (chyba kupuje się w aptece) można wtedy spokojnie osiąść i się skupić podobno wiszenie z tyłkiem w g orze po porodzie (szczególnie cesarce) jest nie lada wyczynem. A wiadomo jak jest w szpitalach, wspólne łazienki itd.

W niedzielę urodziła moja koleżanka, ma tylko jeden szef- a to dzięki masażom jakie robiła od 32 tygodnia. I to mnie przekonuje, że warto się przyłożyć do tych masaży. Jeden szef- marzenie

Cytat:
A to my 28 tc
Duży brzusio!

Cytat:
Dziewczyny byłam praktycznie zdecydowana na wózek Tako Jumper ale dziś pojechaliśmy do hurtowni i sprzedawca pokazał mi do porównania jedo fyn no i jest idealny jak dla mnie.
U mnie było odwrotnie hehe byłam zdecydowana na Jedo Fyn ale jak go obejrzałam w sklepie i pojeździłam nim trochę to zmieniłam zdanie, i mam już w domu Tako Warriora.

Cytat:
Witajcie!
Witaj, zapraszamy.

Cytat:
Z tego co ja wiem, zaświadczenie o wskazaniach do cc musisz mieć już ze sobą kiedy stawisz się do porodu. Oczywiście szpital może to weryfikować i wzywać neurologa swojego. Na podstawie takiego zaświadczenia możesz umówić się na termin do szpitala. W przypadku cesarki planowanej raczej nie czeka się do terminu tylko wykonuje operację w 38-39 tygodniu.

Twój lekarz pracuje w tym szpitalu w którym będziesz rodzić? Jeśli tak to na pewno powie Ci co i jak masz zrobić. Może on da Ci zaświadczenie? Tylko na podstawie czego, skoro neurolog nie dał Ci nic na piśmie?

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 10:04   #3578
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny byłam praktycznie zdecydowana na wózek Tako Jumper ale dziś pojechaliśmy do hurtowni i sprzedawca pokazał mi do porównania jedo fyn no i jest idealny jak dla mnie. Super lekki, łatwo się prowadzi, duża gondola cena wyższa od Tako ale jeszcze do przeżycia. Obliczyłam że razem z fotelikiem wyjdzie mnie ok 1450zł. Szukałam na necie i nigdzie taniej już go nie dostanę więc pewnie niedługo pojadę zamówić. Czy któraś z Was ma ten wózek albo na niego też się zdecydowała?
Jedo fyn jest duży, to fakt, ale nie podobają mi sie w nim koła. Takie waskie jak przy kolarzówce

Cytat:
kurcze ja znów nie najlepiej się czuję, głowa dalej boli... wymiotowałam jak kot rano... i chyba jadę zrobię morfologie a jutro do gina z tymi wszystkimi wynikami i na zwolnienie...
Na siłę w takim stanie do pracy nie idź, absolutnie!

Cytat:
hej mam pytanie, bylam wczoraj u neurologa i oczywiscie stwierdził, ze bede miała cesarke na co jestem przygotowana, ale nie dostalam zadnego skierowania ani nic.. nic nie mam na pismie.
Mi się wydaje, ze powinno być coś na piśmie....

Cytat:
Ja nie mam schizów,bo już wiem,że raczej będę miała problem z wypróżnieniem.U mnie to wygląda tak,że mogę tylko w domu.Załatwianie się w czyjejś toalecie to dla mnie masakra,a o publicznej to już nie ma mowy.Jakoś tak mam,że zmiana otoczenia wpływa na mnie hamująco pod tym względem i nic nie pomaga.Wystarczy,że gdzieś na weekend wyjadę o już dłuższe posiedzenia w klopiku mam z głowy.Tylko siusiu.Dopiero po paru dniach mogę się zaklimatyzować i z trudem puścić coś,co zdążyło stać sie już skamieliną,a wtedy pół godziny na tronie murowane...Przepraszam za ten szczegółowy opis
Ja w innym miejscu niż dom umiem sie załatwić, ale jak nie ma nikogo obcego, przy mężu juz sie nie stresuję. Ja nawet u teściów korzystam z wc tylko na siusiu

Nadrobiłam was w końcu.
Pisałyście jeszcze o prywatnej położnej. Dla mnie 600zł to dużo pieniędzy i póki co nie zamierzam korzystać (chyba że mnie najdzie jakaś panika krótko przed porodem...). Poza tym na pewno za 200 czy 300zł też by się położna znalazła.

Stary 2010-07-06, 10:14   #3579
bordowa
Wtajemniczenie

barwa Witaj i zapraszamy

IlonaN2 Już pisałam, że Pomidora chyba zwyczajnego lenia ma Żyje i nawet na wizażu bywa, ale chyba nie za bardzo jej się pisać chce

angelikaw Ja mam w pasie już 1070-108
Ja bym złożyła skargę na listonosza, musi dbać o korespondencję!

kasienka1701 i inne "schizujące" Nic się nie bójcie, jak nie dacie rady się wypróżnić, to Wam w szpitalu "pomogą" Nie stresujcie się tym, bo naprawdę nie ma powodu

gabisun U mnie też na deszczyk się zbiera Już nawet kropi Może w końcu "normalna" pogoda będzie

A mi się dziś śniło, że rodziłam Szybko poszło i od razu poszłam do domu, ale bez dziecka Z resztą w ogóle dziecka nie zobaczyłam ... Tż patrzył mi przy porodzie między nogi i nawet się cwaniak nie skrzywił Nacinali mnie i bałam się siku zrobić ... No i Tż z racji swojego zawodu miał mnie zszyć i powiedział, że mu się nie chce I mam poczekać, on to jutro zrobi Matko, ja to mam sny ...
Stary 2010-07-06, 10:26   #3580
dash
Raczkowanie

Hej Dziewczyny!!!
Ja już po sesji, ale przed obroną... Już nie mogę się doczekać wolnego u mnie w miarę ok, tylko ciężko mi się oddycha. Dzidzia też już duża i czasami strasznie się wierci Wy już pakujecie torby do szpitala a ja nic nie mam oprócz spioszkow, 2 spodenek, bluzeczki i bluzy. Muszę kupić body, ale to już po obronie wtedy będzie czas na przyjemności Muszę zacząć patrzeć za koszulami itp. Co do chrzestnych to my też poprosimy dopiero po porodzie, ale z tymi prezentami to mnie zaskoczylyście... Dla mnie to lekka przesada, tzn kazdy daje tyle na ile go stac, ale przypomina mi to komunie, gdzie dzieci dostaja po 1000 zl, przeciez to wyplata niektórych ludzi...
bordowa to, że nie zawsze masz ochotę wychodzić to nie znaczy, że nie jesteś towarzyska. Poza tym z doświadczenia wiem, że niektórzy nie mogą zrozumieć, że kobieta w ciąży szybko się męczy i niektóre wypady nie są dla niej dobre. Ja też wolę posiedzieć w domu, przymajmniej jak się źle poczuję to się położę trzeba myśleć o sobie, zmieniamy się, ale może po porodzie wszystko znowu się zmieni...
Dziewczyny na razie uciekam, do później!!!
BUZIAKI
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 10:31   #3581
Zuziczka
Rozeznanie

Witam,

wreszcie pada! I jest zimniej. Choc i tak obudzilam sie spuchnieta (stopy i rece) moze dzis cos przejdzie, bo zaczne sie bac.

Piszecie o obwodach, az sie zmierzylam tasma budowlana, bo innej niet i mam cale 92cm! Niby duzo, choc mi mowia,ze maly ten moj brzuch jak na 7msc (leci nam 29 tydzien). Co do wielkosci brzucha to przeczytalam, ze jesli sie mialo silne miesnie brzucha to bebzol nie wyskakuje tak bardzo ( i to by sie zgadzalo ).

Barwa- witaj wsrod nas, doswiadczone mamuski cenione podwojnie!

Misqua
- idz na zwolnienie! wierz mi, ze nikt cie pozniej nie doceni za poswiecanie sie kosztem twego zdrowia

Szczesliwa
- tez planuje robic ten masaz, choc przy cc to chyba mi sie srednio przyda. No ale cc gin jeszcze nie potwierdzil..

Falbala
- mi taki numer zrobila okulistka Powiedziala, ze cc jak najbardziej, ale papiera mi nie dala. Da mi dopiero jak na kontrole za 2 msc mam przyjsc. Jakby 2 miesiace moglo mi oczy naprawic?? Pewnie chodzi o kase za wizyte tylko, szkoda gadac...

A ja zaraz lece na wizyte u endokrynologa, ciekawe co mi moja pani powie. Niby mam pierwsza wizyte na NFZ, a ksiazeczka podbita w styczniu RMUA nie dostalam z pracy, mam nadzieje, ze nie bede problemu robic...

Aha, mam pytanie do WAS.
Czy wizyty u gina w III trym. sa jakos czesciej? Czy dalej raz na miesiac? (wiadomo,ze ciezarowki z cukrzyca czesciej, ale te kobitki bez dolegliwosci?)

Edytowane przez Zuziczka
Czas edycji: 2010-07-06 o 10:42 Powód: pytanie na sniadanie ;)
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 10:34   #3582
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Abz a jeszcze co do udaru to można zahamować ćwiczenia, rehabilitacja. Wbrew pozorom starsi ludzie duzo szybciej dochodzą do siebie po udarze niż młodzi mowę też się ćwiczy, dobry neurologopeda na pewno duzo pomoże. A po udarze najlepiej załatwić od razu sanatorium.
Ona ćwiczy i non stop różnistych lekarzy odwiedza, ale chodzi o to, ze ten udar był w sumie nie rozpoznany (!!) i dali ją do domu i po paru ładnych miesiacach okazało sie, ze ten udar miała. A to już utrudnia leczenie...Szkoda gadać nawet, ze takie sytuacje sie w ogóle dzieją.

I jeszcze przy okazji pomarudzę. Do bóli kręgosłupa sie przyzwyczaiłam, raz są, raz nie ma, ale teraz mam nowy ból od paru dni. Z początku myślałam, ze to kość łonowa, ale ewidentnie boli mnie bardziej z boku (w kroczu) przy lewej nodze. I to tylko przy chodzeniu albo jak sie w nocy na drugi bok przerzucam. Obmacałm sie tam, mężowi kazałam zajrzeć i niby ok...Może dzidzia uciska? Jutro poskarże sie lekarzowi

Stary 2010-07-06, 10:55   #3583
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Aha, mam pytanie do WAS.
Czy wizyty u gina w III trym. sa jakos czesciej? Czy dalej raz na miesiac? (wiadomo,ze ciezarowki z cukrzyca czesciej, ale te kobitki bez dolegliwosci?)
Ja od samego poczatku mialam co 2 tyg, czasami co 3
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 10:59   #3584
gabisun
Zakorzenienie

Abz no szok, nie rozpoznali udaru że też takie rzeczy się w ogóle zdarzają a ten ból to na pewno dzidzia coś uciska mnie też takie coś łapie czasami w pachwinie i nie mogę się ruszyć, dopiero jak Mała przestanie majstrować i się przesunie to przechodzi

Dla mnie 600zł na połozna to też dużo, chociaż wcześniej chciałam płacić ( u mnie w cenie jest jeszcze sala "jedynka") ale poczytałam opinie o moim szpitalu i taką samą opiekę mają kobitki, które nic nie płaciły ale sobie odłożę w razie czego na zzo bo ja boi doopa jestem oby tylko anestezjolog nie był zajęty

A z tymi schizami to ja też mam, ale głównie w kwestii karmienia a co do zrobienia "2" po porodzie to polecają czopki glicerynowe, samo wyłazi

Kasienka jak tam ręka?

Stary 2010-07-06, 11:23   #3585
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, mam pytanie do WAS.
Wiem, ze juz pod sam koniec robią czasem co 2 tygodnie, ale to też zależy od przypadku i pewnie czy są wskazania żeby cie lekarz oglądał częściej. Ja np mam zaplanowaną ostatnią wizytę 2 dni przed porodem a wcześniejszą 3 tyg wcześniej. (musieliśmy zrobić grafik na całą ciążę, bo były problemy z terminami)

Stary 2010-07-06, 11:26   #3586
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

a Pomi nie wyjechała gdzieś? coś mi tak się wydaje.

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 11:28   #3587
Majka232
Zakorzenienie

Na pewno mając wskazania do cesarki trzeba mieć zaświadczenie od konkretnego specjalisty np. ortopedy czy okulisty. To, że lekarze nie chcą wystawiać tego typu zaświadczeń kilka m-cy przed terminem porodu jest w sumie zrozumiałe, bo osoba mające problemy np. z kręgosłupem powinna być pod kontrolą specjalisty, zwłaszcza w ciąży i udać się do niego np. ok. 2-3 tyg. przed porodem i wtedy na pewno otrzyma takie zaświadczenie.
Jak się zacznie poród trzeba mieć wszystkie dokumenty i ostatnie badania, ale na miejscu chyba mogą się skonsultować z własnym specjalistą (o ile jest taki w szpitalu). Poza tym np. do znieczulenia zzo wcześniej pytają czy chcemy, bo muszą pobrać krew i spr. płytki krwi (krzepliwość), a to chwilke potrwa i żeby póxniej nie było już za późno na podanie znieczulenia. Krzepliwosć jest ważna, bo po wyjęciu tej igły od znieczulenia od razu musi zrobić się skrzep, a jak nie ma krzepliwości to nie dostaniemy leku znieczulającego (w kręgosłup).

Co do wskazań do cesarki to najgorsze jest to, że czasami na porodówce nie biora ich pod uwagę np. moja koleżanka tuż przed porodem miala powiedziane, ze dziecko waży ok.4300 (wskazanie do cesarki) a kazali jej rodzic naturalnie. Okazało się, że jej synek ważył jednak ok.4kg, co i tak jest zbyt dużą wagą do nat.porodu. Taka nasza służba zdrowia - róbta co chceta

Co do wizyt to ja chodzę raz w m-cu. Nast. wizytę mam w 30 t.c. a jak będzie później to zobaczymy, może dopiero od połowy 8 m-ca to co 2 tyg.

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-07-06 o 11:30
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 11:34   #3588
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
a Pomi nie wyjechała gdzieś? coś mi tak się wydaje.
Dziewczyny, błagam Was, czytajcie co się pisze ... Już trzeci raz piszę, że Pomidora w domu jest i że wszystko ok chyba, a ciągle się któraś dopytuje ... Przecież dla siebie tu nie piszę.

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-07-06 o 11:40
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 11:39   #3589
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Czy kupujecie cos do wanienki czy nie? ja znalazlam mate antyposlizgowa http://www.allegro.pl/item1107640200...za_canpol.html
wiem ze sa tez inne rzeczy jak np gabki itp.
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 11:55   #3590
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

waniliaania2009
zwykła pielucha tetrowa wystarczy...

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 11:57   #3591
gabisun
Zakorzenienie

Ja nie kupuję będę wkładać pieluszkę, bo ta gąbka to tylko zbiera bakterie i jeszcze jak bedę lać oliwkę to już całkiem zrobi się lepiąca i bleee...a pieluszkę potem wrzucam do prania i po sprawie

Stary 2010-07-06, 12:25   #3592
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

oj kobitki nadrobie wieczorkiem, wpadłam tylko powiedzieć, że zdecydowałam się nie iść do pracy, leżę w domku.... ledwo wróciłam ze szpitala, znów ten okropny ból z prawej strony przy podnoszeniu nogi....
jutro będę próbowała dostać się do gina, mam nadzieję, że mnie przyjmie, bo w rejestracji babka mówiła, że ma komplet na jutro, ale mi kiedyś mówił, że jak coś się będzie dziać to przychodzić wcześniej niż mam umówioną wizytę... więc zobaczymy

Majka - przelotem widziałam, że wózki oglądałaś... zdradzisz gdzie? w którym sklepie?

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 12:37   #3593
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Aha, mam pytanie do WAS.
Czy wizyty u gina w III trym. sa jakos czesciej?
Z tego co wiem to częściej, ja teraz będę miała już co 3 tygodnie. Mam nadzieję, że nie częściej, bo każda wizyta 130 zł, wiec jeśli wypadnie 3 razy w miesiącu to masakra finansowa 390 zł plus Feminatal 400 i sorbifer......

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 12:39   #3594
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Cytat:
Aha, mam pytanie do WAS.
ja nie mam cukrzycy, ale mi ginka poiwiedzila ze od 30 tyg mam przychodzic juz co dwa tygodnie. Narazie chodzilam co 4-ry
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 12:40   #3595
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
ja też bym się wkurzyła. No, ale jeśli wcześniej mnie ktoś zapyta to nie wiem- może się i zgodzę. Zresztą praktykanci i tak nie zrobią niczego bez wiedzy i zgody lekarza, i bez jego nadzoru (no, chyba, że jakąś b. prostą rzecz). Ostatnio kuzynka TŻta (uczy się na położną) spytała mnie czy miałabym coś przeciwko, żeby ona była jako praktykantka przy moim porodzie- powiedziałam, że pewnie będzie mi wszystko jedno i obiecałam, że jak będzie akurat w tym czasie w Gdańsku to po nią zadzwonimy. No, chyba, że mi się coś odwidzi...
Ja świadomie w życiu się nie zgodze...pamiętam jak po poronieniu miałam zabieg i naschodziło się jakichś młodych stażystów..
Mnie szybciutko uśpiono...z reszta i tak w szoku byłam i nie kumałam co się ze mna dzieje..
Pamiętam tylko ze lekarz śmiał się do jednego i pytała czy ma ochote to zrobić??
Póżniej się obudziłam i było po fakcie....
Nie wiem kto to robiła ale tej ironi i smiechu na sali nie zapomne nigdy...

Cytat:
Witajcie! tak sobie będę Was podczytywała trochę, bo sama jestem w 26tc. Widzę, żę macie prężny wątek. aby nie być anonimem oczywiście sie przywitam i przedstawię: mam już jednego maluszka z sierpnia 2007, taraz spodziewam się drugiego synka. ogólnie to ciąża przebiega książkowo i zbytnio się nie matrwię, ale mało też odpoczywam, bo przy moim synku nie bardzo się da.
pozdrawiam gorąco, mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko temu, bym czasem włączyła się do dyskusji.
Witaj
Ja tez będe miała drugieo synka

Cytat:

A jak to wyglada u was?

NA ostatniej wizycie przed porodem powinnas dostać od lekarki skierowanie do szpitala i pewno tam zaznaczy że masz iść na cc...
Poza tym chyvba jakiś termin ustalicie...
wentualnie musisz mieć papiery od np okulisty ...
Tak "na słowo" to nikomu nie zrobia....

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Nowy aparat to sporo kasy...Moze się przyzwyczaisz, że nie masz podgladu do zdjęć??

No nie wiem...
ale ten aparat od początku był wadliwy...
na szczescie to prezent..nie kupowaliśmy go sami...
Bateria wytrzymywała 5 zdięć..dokupiliśmy druga i kicha..taka sama..
Zbyt duży wyswietlacz był..
może zdecydujemy się na raty..bo ja musze mieć aparat...
zeby robić zdiecia maluszkowi

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Ja od samego poczatku mialam co 2 tyg, czasami co 3
często...
ja chodziłam co 5 tygodni..
teraz będe częściej..miże co 3 tygodnie...

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Czy kupujecie cos do wanienki czy nie? ja znalazlam mate antyposlizgowa http://www.allegro.pl/item1107640200...za_canpol.html
wiem ze sa tez inne rzeczy jak np gabki itp.
Ja kupiłam gąbeczke...
dla mnie było z nią najwygodniej
No i zawsze mogłam ją wrzucić do pralki i wyprac w dzidziusiowym proszku...
a jak juz sie zuzyła kupiłam nową..
droga nie jest...

aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 12:45   #3596
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

angelikaw, ta koszula Muzzy to całkiem fajna do szpitala

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Mi też się właśnie nie podobają te w zwierzątka. Czułabym się jak mała dziewczynka, bo na co dzień noszę bardziej kobiece piżamki i koszule. Szukam czegoś jednolitego.
To te z Carrefoura na pewno by Ci się spodobały

Cytat:
No ja na Jaczewskiego będę rodzić,ale nic mi nie wiadomo,żeby nie było tam zzo.Do tej pory ten szpital raczej był własnie uważany za taki pro-znieczuleniowy,ale zapytam ginki jak do niej pójdę.

Ja też nie znoszę koszul i też śpię w starych podkoszulkach,ale faktycznie do szpitala trzeba coś kupić.Może skoczę też do Pepco i coś sobie wezmę,skoro mówisz,że jakieś koszulencje są
Hm, no ja ostatnio byłam na Jaczewskiego na IP i mnie odesłali na Lubartowską.. A na Lubartowskiej było tak beznadziejnie, że na własne żądanie się wypisałam i nie żałuję bo od 2 tygodni jest lepiej...
A co do zzo to ja nie wiem dokładnie jak jest, tylko na stronie Rodzić po ludzku tak wyczytałam, że zzo nie ma, ale możliwe że nieaktualne dane. A nie wiesz czy na Jaczewskiego trzeba mieć do porodu własną koszulkę czy mają takie szpitalne?
Te koszulki w Pepco są ładne, chyba Pomidorka też wspominała że kupowała w Pepco, ale nie wiem czy taką jak ja widziałam.

waniliaania2009, bardzo ładna ta pościel.. my na razie nie kupujemy pościeli, bo mała będzie spała na kocyku, w rożku albo śpiworku, ale jestem ciekawa tych ochraniaczy. NIe wiem czy je kupować.. Jak to wygląda? To tylko taki kawałek materiału na same szczebelki czy tym się wykłada całe łóżeczko? Nie wiem czy dobrze się wyraziłam

Butterfly83, ale masz duży brzuszek Śliczny

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Pewnie, nie każdy musi lubic te "dziecinne" wzory Ale ja się dziwię, że chcesz kupic na ramiaczkach, w końcu zima przed nami. A ja zima śpie w polarowej piżamie, bo mi zimno jak wyjdę spod kołdry
Mi to nie przeszkadza, jestem co prawda zmarźluch straszny, ale u nas zimą jest bardzo ciepło, grzejniki włączone, więc nie widzę problemu.

Ja dostałam wreszcie ciuszki po bracie, dużo bardzo fajnych, ale niektóre okropne (kaftaniki frotte:/)... Jeszcze czekam na paczuszkę od siostry i będę dokupywać to co mi potrzebne. A mężuś zamówił śliczne łóżeczko i czekamy aż przyjdzie, bo pokoik już wymalowany (jednak na cytrynowo) już czeka.

A wiecie jaki miałam sen dzisiaj..... Śniło mi się że rodziłam! I to śniły mi się skurcze, tak strasznie bolesne że się obudziłam! A w tym śnie moja mama była położną i odbierała poród
Stary 2010-07-06, 12:45   #3597
elenka1
Rozeznanie

u mnie wizyty w III trymestrze normalnie, czyli raz w m-scu a właśnie jutro idę ciekawe jak tam moja córka
a wczoraj dyskusja o zoo była... więc ja chyba tez sie zdecyduję mam nadzieje ze szybko odzyskam "władzę w nogach" oczywiście się bardzoooo boje, ale nie pierwsza i nie ostatnia

dzisiaj mi przyszedł PALMER'S na rozstępy całkiem fajna konsystencja i zapach, wypróbuję wieczorkiem

butterfly no no całkiem spory brzusio

widzę ze u niektórych popadało, u mnie susza i duchota mam nadzieje ze tez lunie bo oddychac nie mam czym

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 13:04   #3598
martucha84
Zakorzenienie

kasienka to tym bardziej bralabym brata... skoro poki co nie ma swoich dzieci to bedzie mial chociaz namiastke....

wyprasowalamm ciuszki mlodego jak niespecjalnie lubie prasowac to takie malenstwa prasowalam z wielka przyjemnoscia coraz blizej.... czuje juz oddech grozy na plecach
ustalilam z mezem ze do 2 tyg wszytko bedzie przygotowane oby

mam sprawe spisalam wszytkie ubranka na rozmiar 56-62 czyli na strat
mamusie doswiadczone i te mniej rzucie okiem co i jak..
na pewno dokupie jeszcze 3 koszulki i 3 spodenki ale chyba reszty na start mi starczy?

6 śpioszków
4 body z długim rękawem
8 bodów z krótkim rękawem
6 pajacyków
4 bluzeczki - kaftaniki
2 bluzki cieplejsze - sweterki
3 spodenki
1 bezrekawnik ciepły
2 pary łapek niedrapek
8 par skarpetek (2 cieplejsze 6 normalnych )
3 czapeczki (2 ciensze 1 grubsza)

rodze w sierpniu... co myslicie...?

zabieram sie za segregowanie ciuszkow 68-74 nie ma tego za wiele no ale troszke to poogarniam

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-07-06 o 13:06
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 13:05   #3599
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Majka dziękuje za obszerny opis wózka Ja też go muszę zobaczyć. No i Chce kupić od razu 3w1 i cena w necie to 1890 z dodatkami. Piszesz ze mam on naszek dobrze zakrywający w spacerówce to tak samo jak nowe X Landery ale te XA (te z większymi kółkami zresztą wymiarami takie jak w bolderze) bo XQ chyba tego daszka (budki takiej nie am ) a poza tym ma mniejsze kółka przednie o odpadł w przedbiegach. Jak na razie skłaniam się na X landera XA ale jak obejrzę Boldera to kto wie. TZ myślał że namówi mnie na Jumprea który jest podróbą (i wedłóg opinii dobrą ) X Landera ale mi nie podoba się jego styl, tzn kolory i ilość materiału użyta do obszycia busy. Wszystkie wózki mają podoba gondole rozmiarowo jest ona tylko w rożnych kształtach i dlatego często wydaje się że są one bardzo różne. Ja przeznaczyłam 2000tysieące na wózek, bo wszytko inne mam tzn ubranka , kosz wiklinowy, łóżeczko (wszytko od siostry) i na wózek postanowiłam wydać kasę na taki jak mi się podoba. A ostatnio teściu się jeszcze zadeklarował że kupi bo to jego pierwszy wnuk choć ie nalegam ale miło z jego strony

Cytat:
oj kobitki nadrobie wieczorkiem, wpadłam tylko powiedzieć, że zdecydowałam się nie iść do pracy, leżę w domku.... ledwo wróciłam ze szpitala, znów ten okropny ból z prawej strony przy podnoszeniu nogi....
jutro będę próbowała dostać się do gina, mam nadzieję, że mnie przyjmie, bo w rejestracji babka mówiła, że ma komplet na jutro, ale mi kiedyś mówił, że jak coś się będzie dziać to przychodzić wcześniej niż mam umówioną wizytę... więc zobaczymy?
Kurcze dziny ten Twój ból Ja pamiętam ja u mnie tat miał chory wyrostek to go bolał brzuch przy podnoszeniu prawej nogi, noga go bolała też.

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Z tego co wiem to częściej, ja teraz będę miała już co 3 tygodnie. Mam nadzieję, że nie częściej, bo każda wizyta 130 zł, wiec jeśli wypadnie 3 razy w miesiącu to masakra finansowa 390 zł plus Feminatal 400 i sorbifer......
Moja gig (ale ja chodzę prywatnie) w 8 miesiącu co trzy tygodnie chce mnie widzieć a w już co dwa i w 9 za każdym razem robi KTG z tego co się orientuję Nie wiem czy to nie za często bo kasy pewnie mi ubędzie sporo

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-07-06 o 13:06
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 13:13   #3600
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Ilona - no właśnie tego obawiam się najbardziej, że to może być wyrostek.... bo kiedyś miałam jakby taki mały atak, ale przyłożyłam zimną wodą i przeszło... ale kiedyś znów musi się odezwać... oby nie teraz

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości