Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-06, 15:28   #3631
kasienka1701
Zadomowienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Zrobiłam zakupki apteczne: bepanthen, octenisept, waciki i inne, kupiłam pieluszki 1 z pampersa i ze schleckera, smoczek, kremik do pupy..no już prawie wszystko mam mogę spać spokojnie
Mi kuzynka zaoferowała sprezentować kosmetyki,więc na razie nic nie kupuję.Jakby jednak o tym zapomniała,to sama sobie kupię

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
koleżanki polecają specjalne jednorazowe nakładki na wc (chyba kupuje się w aptece) można wtedy spokojnie osiąść i się skupić
Oooo to coś dla mnie.Muszę zapytać o to w aptece

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Czy wizyty u gina w III trym. sa jakos czesciej? Czy dalej raz na miesiac? (wiadomo,ze ciezarowki z cukrzyca czesciej, ale te kobitki bez dolegliwosci?)
Ja do III trym. chodziłam raz w miesiącu,a od III trym, chodzę co 3 tygodnie,a od następnej wizyty chyba będzie jeszcze częsciej.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Kasienka jak tam ręka?
Niby ie boli,ale przez opatrunek trudno mi cokolwiek robić.Tylko lewą rękę mogę umyć,a jak biorę prysznic,to mi Tż siatkę foliową zakłada na tą rękę,żeby się nie zmoczyło nic.Włosy też mi Tż myje i tak to wygląda.Najgorsze jest to,że nie pozbędę się tego opatrunku dopóki mi nowa skóra nie wyrośnie,a to jeszcze trochę potrwa Jedyna rzecz pozytywna,to,że stało się to teraz,a nie tuż przed porodem...

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Hm, no ja ostatnio byłam na Jaczewskiego na IP i mnie odesłali na Lubartowską.. A nie wiesz czy na Jaczewskiego trzeba mieć do porodu własną koszulkę czy mają takie szpitalne?
Odesłali Cię??A nie chodzisz przypadkiem do ginki z Jaczewskiego?Ja jakiś czas temu byłam tam na IP i powiedziałam,kto prowadzi ciążę i mnie obsłużyli bez kolejki...
Z koszulkami nie wiem nic,tak samo jak z zzo, ale niedługo będę dzwonić do mojej położnej stamtąd i zapytam ją o te sprawy i wiele innych Co do zzo to mnie się wydaje,że jest,bo jak kiedyś rozmawiałam z ginką nt aktywnego porodu,to mi powiedziała,że jak pacjentki dostaną znieczulenie to nie ma jak i po co łazić...więc stąd wywnioskowałam,że dają tam znieczulenie,bo przy zzo chyba nie można łazić No,ale trzeba się zapytać,żeby potem nie było wtopy

Cytat:
Napisane przez Suszilda Pokaż wiadomość
A tak poza tym to moj mezczyzna sprawil mi MEGA prezent i kupil mi rasowego szczeniaka BOXERA jest poprostu cudna
Ale słodka

U mnie taki upał,że szok.Byłam w mieście to myślałam,że skonam.Ale na poprawę humoru po wypadku z ręką kupiłam sobie 2 bluzeczki i spodnie 3/4,no... i śpioszki dla mojej Lali,żeby nie była poszkodowana,że ją tachałam przez całe miasto
Do tego odebrałam mój rysunek oprawiony,który mam dać na prezent z okazji chrztu synka szwagierki. Powiem szczerze,że wyszło fajnie,dali super ramę,ale kurde myślałam,że to leciutkie będzie,a tu ledwo doniosłam do domu

Dziewczyny jeszcze pytanie mam.Czy WAS też znowu zaczynają boleć piersi,tak jak w I trymestrze?Bo mnie taaak Lekarze mówią,że czasem w III trym, tak sie cycuszki przygotowują do karmienia,ale myślałam,że to ze 2 tyg przed porodem,a nie 10...Lewy cyc tak mnie boli,że szok O sutkach nie wspomnę....

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 15:29   #3632
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Weronka- fajne koszulki U nas ciezko dostac takie bez "Straszakow" na przodzie...
Straszaków?

ja te 2 pierwsze ze zdjęć kupiłam w C&A, a więc u was też powinny być. Teraz są nawet tańsze, bo są przeceny. Ja za te moje płaciłam po 15 euro, czyli jakieś 60 zł.
A tą trzecią kupiłam na giełdzie w Polsce za 15 zł
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 15:33   #3633
Suszilda
Raczkowanie

GG do Suszilda

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Suszilda, piesek cudowny
Swoją drogą mój mąż też się coraz bardziej na psa napala Już dawno zapowiedział, że synek ma się z psem wychowywać, ale planowaliśmy tak za jakiś rok, dwa przygarnąć jakąś bidulkę. A on coraz częściej o jakimś piesku gada
Ja od dawna chcialam miec psiaka, wczesniej bulldoga ale stwierdzilismy ze to taki leniwiec i nic nie bedzie mozna z min zrobic bo zaraz zmeczony i tak stanelo na boxerze. Tez chcielismy jakiegos przygarnac ale tutaj tak jest ze za darmo ci go nie dadza i cene dosc taka sobie rzycza wiec postanowilismy kupic ,,nowego,, Bo tak sobie pomyslalam dosc ze chce psiaka wyciagnac ze schroniska to jeszcze mam im zaplacic to ja dziekuje za taki interes.
Suszilda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 15:37   #3634
falbala
Raczkowanie

Suszilda - piesek cudny, ja wam wkjeje mojego
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 15:42   #3635
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
dzieki za odpowiedzi

ja dopiero pare dni temu wrócilam do polski z uk, wiec cala ciążę miałam prowadzona tam i neurologa tez mialam tylko w uk.
Wczoraj byłam prywatnie u neurologa który pracuje w szpitalu w którym chce rodzic, pokazalam mu swoja historie choroby z uk i powiedział, że na pewno bedzie cesarka. Na moje pyt. czy potrzebuje jakies zaswiadczenie albo skierowanie powiedzial, ze jezeli zamierzam rodzic w tym szpitalu to nie bo i tak wzywaja zawsze kogos na konsultacje.
Jutro ide do gina tez prywatnie ale w szpitalu i zobaczymy co on na to.. najlepiej byłoby miec umówiona cesarke i luz.. a tak to bede ci,ągle w stresie.. ale mam nadzieje, że ginek sie spoko okarze no cóż jutro zobaczymy, trzymajcie kciuki.

Przecież w niektórych szpitalach nie ma wszystkich specjalistów (tak jest u mnie w mieście, co prawda nie tam gdzie chce rodzić, ale w innym szpitalu, w którym babki często rodzą)

a któras pytala co do wanienki, ja kupiłam gąbke za cale 9 zł na allegro, zwykla wanienke 100 cm i kaczuszke-termometr zdecydowałam sie na gąbke bo zawsze moge wrzucic do pralki albo kupic nowa.. poza tym mam wieksza wanienke a gabka jest fajnie wyprofilowana zeby mlody nie zjezdzał

Ja chce kupić niedużą wanienkę, żeby nie trzeba było dużo wody wlewać i nie była ciężka, ale nie wiem jakiej dł. powinna być. Widziałam takie 85 cm, ale to chyba malutkie. Po zagojeniu się pępuszka zamierzam kąpać synka we wiaderku Tummy Tub.
Cytat:
.
Waniliania- nie pozwola w spodniach. Czesto nawet majtek nie pozwalaja.
No ja właśnie słyszałam, że czasami nie można majteczek, ale nie wiem jak to możliwe, bo przecież będziemy krwawić, więc jak bez podkładów, a musimy je do czegoś przyczepić...
Nie rozumiem, że na niektórych oddziałach nie pozwalają np. mieć jednorazowych majteczek a jedynie siateczkowe. Przecież chyba ja sama wiem co jest dla mnie lepsze i wygodniejsze...

Weronisia - bardzo fajne koszulki
Stary 2010-07-06, 15:45   #3636
dra
Zakorzenienie

hej hej
ja w niedzielke wypoczywałam,wczoraj spotkanie z położną i dziś dopiero wchodze i doczytuję was
znów coś nie coś powiedziała i co wziasc do szpitala i wyszło,ze wszystko raczej dają,ale wiem co i jak
i powtarzała spokój i cierpliwość i będzie dobrze,łatwo się mówi,ale trudniej zrobić,ale damy radę
majka59 super wygladasz i zgrabniutki brzucholek
Zuziczka to kapiel w jeziorku zaliczona nie bałaś się,kurcze latwo teraz o infekcje,ja to uwielbiam pływac w jeziorku,ale ten rok sobie odpuszczam za bardzo się boję

i dziekuję za komentarze brzuszka

a jeśli chodzi o położną to ja chciałam poród rodzinny albo połozna,ale tż nie chce rozumiem to biorę położną koszt 200zł taka prywatna aż to nie jest,bo jakby nie miała dyżuru to przyśle koleżankę,ale moje znajome rodziły i wiedzą jak jest,jak nie płacisz jesteś tragicznie traktowana,mozesz płakac błagać i nic nie zrobią aby pomóc-a niech wyje z bólu ich to nie obchodzi,a płacisz już inaczej jest
ja nie wiem czy u mnie znieczulenie jest,wiem,ze jest Dolargan ale podają tylko wtedy gdy już na prawde siły kobieta traci.J zawsze marzyłam o porodzie w wodzie,ale u mnie nie ma,w sumie remontowali porodówke i wanna jest,ale rodzić tam nie mozna
Stary 2010-07-06, 15:49   #3637
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Psiak fajny, bokserek też, choć ja nie przepadam za bokserkami. Ale dla mnie wszystkie młode są słodkie
Ja miałam owczarka niemieckiego i jeśli znowu miałabym mieć psa, to właśnie owczarka. Teraz nasz owczarek mieszka w Polsce u przyjaciół.
A to zdjęcia jak moja psica miała 8 m-cy, a mój syn miał 5 lat i córka 7 lat
Owczarki to bardzo fajne rodzinne psy. Ale niestety potrzebują bardzo dużo ruchu, przynajmniej 2 godziny biegania dziennie, a tego nie byłam w stanie spełnić
Stary 2010-07-06, 15:54   #3638
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
No ja właśnie słyszałam, że czasami nie można majteczek, ale nie wiem jak to możliwe, bo przecież będziemy krwawić, więc jak bez podkładów, a musimy je do czegoś przyczepić...
Nie rozumiem, że na niektórych oddziałach nie pozwalają np. mieć jednorazowych majteczek a jedynie siateczkowe. Przecież chyba ja sama wiem co jest dla mnie lepsze i wygodniejsze...

Weronisia - bardzo fajne koszulki
No ja też nie rozumiem jak można bez majtek. Ale musiałam to przeżyć w Polsce 12 lat temu. Nie wiedziałam, że jeszcze tak męczą u Was kobiety
Po porodzie dostałam takie mega wielkie kawałki ligniny , które musiałam trzymać między nogami i nie wolno mi było założyć majtek. A koszulę dali swoją szpitalną, rozpiętą na plecach, wiązaną na sznurki, a sznurków brak Mega wypas
Syna rodziłam w Niemczech 10 lat temu i mogłam mieć swoje piżamki, i majtki i podpaski, co kto chciał
Stary 2010-07-06, 15:57   #3639
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Ja znam u nas tylko jeden sklep - Fartlandia. A Ty znasz jakieś z akcesoriami i wózkami?
Mnie ostatnio pobolewało z prawej str. też sie bardzo zmartwiłam czy to nie wyrostek, ale może to ścięgna macicy... Dziś za to bolą mnie plecy z dołu z prawej str. :kwasny
no w sumie mogłam się domyślić
a na upalnej jest jeszcze Baby, tam widzialam sporo wózków kiedyś mieli... może zajdę któregoś dnia to dam znać czy coś jest, bo mieszkam na tym osiedlu więc blisko mam

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie ile ważą/ważyły wasze maluszki w 24 tc?
moja mała w 25 tyg ważyła 592 g

Cytat:
Napisane przez Suszilda Pokaż wiadomość
Prosze bardzo
sama słodycz

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
A czy pizamki ze spodniami tez sa ok, bo ja myslalam ze nie beda pozwalali w szpitalu, a ja bym tysiac razy wolala miec na sobie spodnie
ja też bym wolała spodnie, jakoś nie lubię tyłkiem świecić, szczególnie przy obcych

Cytat:
och jakie oczęta..

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 16:08   #3640
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
Zuziczka to kapiel w jeziorku zaliczona nie bałaś się,kurcze latwo teraz o infekcje,ja to uwielbiam pływac w jeziorku,ale ten rok sobie odpuszczam za bardzo się boję
Dra- kapanko w jeziorku -SUPER! Z tymi infekcjami to przesada jest i juz nieraz o tym czytalam, tyle ze w prasie ginekologicznej a nie masowej. Przeciez nic sie nam nie wlewa jak plywamy Plywac uwielbiam a basenow nie znosze (nieatrakcyjny stosunek chloru do wody i wody do ilosci ludzi , wiec tylko jezioro zostalo
Plywalam dwa dni i nic mi nie jest. Planuje jeszcze jeden wypad do rodzicow przed porodem, wiec chocbym miala sie tam przykulac, ale nad jezioro obowiazkowo!

-----------------------------------------------------------------------
I z dobrych wiadomosci popoludniowych- opuchlizna mi zeszla WRESZCIE! I moge zacisnac dlonie a fasolka byla MNIAM!
Stary 2010-07-06, 16:21   #3641
alicia4
Raczkowanie

Cytat:
U mnie w 24tc było prawie 700g i z tego co wiem to książkowa waga.

Przyjechały do mnie paki ciuszków z allegro, ok 200 szt odzieży
W tym jedną pakę 100 szt kupiłam za 100zł.
W większości rozmiar 62 i 68, są też 56 i trochę 74.
Są też ubranka z kategorii "sama słodycz na odwiedziny do babci": sukienusie, ogrodniczki, kurteczki, śpiworki.
Zaczęłam to segregować, uff.
Poukładałam już body (ok. 30szt) i pajace (lżejsze i cieplejsze też ok 30szt)
Tż się śmieje, że pół żłobka chcę w to ubrać

Pogoda u nas trochę się spsuła, może to i dobrze, choć chłodniej raczej nie jest. I tak w nocy muszę spać z włączoną klimą, bo jak nie, to się co chwilę budzę.

Zastanawiam się nad kupnem ochraniacza do łóżeczka. Czytam, że jedni są 'za', bo nie wypada nóżka czy rączka, inni 'przeciw', bo ogranicza się dostęp do powietrza to tym poziomie, na którym leży główka dziecka. Widziałam też, że są takie na pół łóżeczka (w literę C od strony główki) i takie pełne, dookoła łóżeczka. Jak myślicie, czy któreś są lepsze? Czy warto w ogóle taki ochraniacz kupować?

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 16:24   #3642
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
No ja też nie rozumiem jak można bez majtek. Ale musiałam to przeżyć w Polsce 12 lat temu. Nie wiedziałam, że jeszcze tak męczą u Was kobiety
Po porodzie dostałam takie mega wielkie kawałki ligniny , które musiałam trzymać między nogami i nie wolno mi było założyć majtek. A koszulę dali swoją szpitalną, rozpiętą na plecach, wiązaną na sznurki, a sznurków brak Mega wypas
Syna rodziłam w Niemczech 10 lat temu i mogłam mieć swoje piżamki, i majtki i podpaski, co kto chciał
O matko! Nie no normalnie ta Polska służba zdrowia (śmieszy mnie słowo "służba" biorąc pod uwagę stan finansowy i podejście personelu medycznego do pacjenta) to nie dosyć, że często olewają i ignorują pacjentów to jeszcze będą mi nakazywać czy mogę mieć majtki czy nie

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
no w sumie mogłam się domyślić
a na upalnej jest jeszcze Baby, tam widzialam sporo wózków kiedyś mieli... może zajdę któregoś dnia to dam znać czy coś jest, bo mieszkam na tym osiedlu więc blisko mam
To czekam na relację, bo dla mnie to drugi koniec miasta. Była jeszcze Fartlandia na Skłodowskiej, ale podobno zamknęli.

Dostałam paczkę z akcesoriami dla dzidzi i dla mnie. Wszystko super, jestem zadowolona. Zamawiałam u tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12251737
Żałuję, bo nie zauważyłam, że ma prześcieradła jersey i nie wzięłam.
Do zakupów powyżej 150zł miały być gratis skarpetki Coccodrillo i owszem dostałam skarpetki, ale innej firmy... Chociaż bardzo ładne, frotowe, dobre jakościowo i dobrane kolorystycznie do koszulki, którą zamawiałam, więc jest ok
Stary 2010-07-06, 16:25   #3643
martucha84
Zakorzenienie

Szczęśliwa elenka1 gabisun ycnan dziekuje za rady na pewno bede prala czesto i tak piore wiec ok... balam sie ze na pierwsze 2-3 tyg max to bedzie malo.. oczywiscie z przepierkami bo nie chce kupowac za duzo bo nie wiem jaki "wielki" bedzie syn, no i czy czasem czegos tez nie dostane po urodzeniu od kolezanek bo juz cos przebąkuja... ze maja jakies ciuszki a glupio mi pytac co i ile..

no i przy tych pogodach balam sie ze takie grube ubieranie malucha zapoci... owszem jak bedzie chlodno to bede zakladac bodziaki i pajacyk czy bodziaki kaftanik spdenki, czy koszulke bluzeczke i spodenki.. no ale jak bedzie po 25-30 stopni jak teraz to nie bede go meczyc...

moja mama mowi mi caly czas ze jak bedzie czegos malo to zawsze moge meza do sklepu wyslac i tyle to nie czasy te gdy my bylysmy male ze nic w sklepie nie bylo teraz w kazdym markecie czy centrum handlowym kupisz ciuszki

elenka1
mam jeden rozek ale chce jeszcze jeden kupic no i mam rezniczki 2 zwykle i 1 na glowe, wiec jeszcze jeden na glowe dokupie, mam wanienke przewijak... brakuje mi takich typowych pie rdol ale to jedno wyjscie do sklepu, no i najwazniejszego wozka i lozeczka ale czekamy na pieniazki wiec max do 2 tyg wszytko juz bedzie

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-07-06 o 16:28
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 16:27   #3644
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
A czy pizamki ze spodniami tez sa ok, bo ja myslalam ze nie beda pozwalali w szpitalu, a ja bym tysiac razy wolala miec na sobie spodnie
Najczęściej nie pozwalają piżam.
Cytat:
Chodzi głownie o wietrzenie krocza a majtki zwykłe i niektóre jednorazowe ograniczają dopływ powietrza i opóźniają gojenie rany.
Dlatego najlepiej jest bez (choć nie wiem jak) lub te siatkowe.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 16:28   #3645
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alicia4 Pokaż wiadomość

Zastanawiam się nad kupnem ochraniacza do łóżeczka. Czytam, że jedni są 'za', bo nie wypada nóżka czy rączka, inni 'przeciw', bo ogranicza się dostęp do powietrza to tym poziomie, na którym leży główka dziecka. Widziałam też, że są takie na pół łóżeczka (w literę C od strony główki) i takie pełne, dookoła łóżeczka. Jak myślicie, czy któreś są lepsze? Czy warto w ogóle taki ochraniacz kupować?
alicia- a bedziesz miec blizniaki? 200sztuk ciuszkow? nie za wiele to?
Ja ochraniacz mam, sama sobie uszylam taki w ksztalt C. Koszt ochraniacza to jakies 40-60zl. Ja chcialam miec, nie wydaje mi sie zeby to ograniczalo powietrze, juz chyba baldachim jest gorszy i caly kurz zbiera (moim zdaniem rzecz jasna)
Stary 2010-07-06, 16:28   #3646
Majka232
Zakorzenienie

Pisałyście o kąpieli w jeziorze, ja w ten weekend wybieram eis na Mazury (mają być upały po 30 stopni, co wcale mnie nie cieszy, ale już zaopatrzyłam się w 2 parasole i rozkładane krzesło), ale w jeziorze tylko nogi pomoczę, na pewno nie będę pływać, bo nie wiadomo co czai się w tej wodzie...

alicia4 - ja będę miała ochraniacz taki na część łóżeczka, może dla większego dziecka (powyżej 6 m-cy) kupię taki na całe.

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-07-06 o 16:29
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 16:33   #3647
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Widziałam też, że są takie na pół łóżeczka (w literę C od strony główki) i takie pełne, dookoła łóżeczka. Jak myślicie, czy któreś są lepsze? Czy warto w ogóle taki ochraniacz kupować?
Ja kupuję te do połowy łóżeczka, czyli w kształcie litery c.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 16:46   #3648
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Klarissa Uwierz mi, wypróżnisz się Jak nie po dobroci to Cię tak nafaszerują lekami albo zastrzykami, że polecisz od razu
No pewnie dadzą jakieś "wspomagacze"

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Dziewczyny już chyba napisały wszystko, tak po prostu się mówi że dziecku się nie odmawia. Ja chrzestną mam już wybraną, ona zresztą o tym wie bo obie nie wyobrażamy sobie nikogo innego w tej roli. To moja siostra. Chrzestnym zostanie któryś z braci męża.
Rozumiem, że to takie powiedzonko Mimo wszystko gdyby mi nie pasowało to ja bym się zwyczajnie nie zgodziła zostać chrzestną i tyle

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Klarissa my tez wybralismy maxi cosi i bedziemy go zapinac do wozka wiec luz
Wydaje mi się dobry. Miał dobre notki w testach bezpieczeństwa. A ja jednak pewnie sporo powożę maluszka w aucie więc chcę żeby było bezpiecznie.

Cytat:
Macie czekac do porodu jechac na IP i dopiero tam cos robia?

Czy umawiaja was na termin i jedziecie na cesarke?
Z tego co wiem od koleżanek to umawiają w szpitalu termin cesarki gdzieś tak mniej więcej 2-3 tygodnie wcześniej i potem przychodzą na planowane cesarskie cięcie. Jak się poród zacznie to może na cc być za późno więc nie ma co czekać.

Cytat:
Piszecie o obwodach, az sie zmierzylam tasma budowlana, bo innej niet i mam cale 92cm! Niby duzo, choc mi mowia,ze maly ten moj brzuch jak na 7msc (leci nam 29 tydzien). Co do wielkosci brzucha to przeczytalam, ze jesli sie mialo silne miesnie brzucha to bebzol nie wyskakuje tak bardzo ( i to by sie zgadzalo ).
Ja się właśnie zmierzyłam i mam 95 cm w brzuchu i tyle samo w biodrach Nie wiem ile miałam w pasie przed ciążą, nie pamiętam (raczej poniżej 70 cm), ale w biodrach miałam 92 cm. Co do silnych mięśni to u mnie się chyba nie sprawdza mięśnie zawsze miałam "śladowe" a brzuszek mam malutki. Ludzie mnie pytają czy to 4-5 miesiąc...

Cytat:
Aha, mam pytanie do WAS.
Czy wizyty u gina w III trym. sa jakos czesciej? Czy dalej raz na miesiac? (wiadomo,ze ciezarowki z cukrzyca czesciej, ale te kobitki bez dolegliwosci?)
Mnie kobieta powiedziała dzisiaj, że teraz będą co 2-3 tygodnie.

Cytat:
Czy kupujecie cos do wanienki czy nie? ja znalazlam mate antyposlizgowa http://www.allegro.pl/item1107640200...za_canpol.html
wiem ze sa tez inne rzeczy jak np gabki itp.
Ja myślałam o gąbce, ale w sumie to na razie nic nie kupuję.

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
no u mnie też nie ma za bardzo czym się zachwycać... jedynie kopniakami maleństwa
Kopniaczki są super i coraz mocniejsze

Cytat:
Waży chudziaczek 490 g.
Moja córcia w 20 tc. ważyła 330 g. Nie mam danych z 24 tc. ale myślę, że jeśli lekarz mówi, że jest ok, to jest ok

Co do fotek to ładnie wyglądasz

Cytat:
Tylko skoro mój młody waży niespełna 500g, to czemu ja przytyłam 10kg?!!! Buuuu....
Ale nie przejmuj się. Ja teraz np. schudłam o 1kg, a moja malutka przytyła o pół kilo. Także tycie w ciąży ogólnie robi niespodzianki A też przedtem płakałam, że jestem za gruba bo dziewczyny pisały, że utyły np. 6 kg a ja miałam na swoim koncie 9 kg

-------------------------
Ja dzisiaj byłam na wizycie. Moja Natalka waży już ok. 1200 - 1300g, i wygląda na to, że jest zdrowa. Jest wg USG "młodsza" o 2 dni niż z terminu miesiączki, termin porodu z 26 września przesunął się na 14 września (tak jak przypuszczałam).
Stary 2010-07-06, 17:16   #3649
angelikaw
Zakorzenienie

hejka
wróciłam od lekarza... Wszystko ok

Pełne 29tygodni: waga 64,1 kg, czyli 8kg na plusie, a w sumie przytyłam już ponad 10 ;/ Ale lekarz pocieszył mnie, że część tej wagi to obrzęk nóg... Poradził mi trzymanie nóg w górze, ruszanie stopami i dietę bogatą w białko... W pasie dobiłam setki

Czasem mnie boli coś w okolicy kości łonowej, więc kazał mi na to uważać... No i zalecił mi dużo odpoczynku, jak najmniej chodzenia, zero wysiłku.

Co do glukozy - powtarzać nie muszę, bo mimo, iż wynik jest maksymalny, to w normie.

I najważniejsze, czyli moje dziecię...
Z dzidzią wszystko ok, rozwija się prawidłowo i stosownie do swojego "wieku". Ułożenie znów niezbyt idealne (czyt. pupcia), ale lekarz powiedział, że to "może być dziewczynka". I tego się trzymajmy :P
W trakcie badania maleństwo miało akurat czkawkę, wyglądało to komicznie hehe

Następne badanie za 4 tyg. Wtedy dowiemy się, jakie są dokładne parametry (długość, waga).

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-07-06 o 17:50 Powód: literówki
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 17:16   #3650
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Weronisia, fotki przepiękne! Co do wagi maleństwa, to ostatnie usg miałam w 21tc i wtedy mała ważyła 400g.

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Niby jest zasada, że maluszkowi zakłada się jeden rękaw więcej niż nam. Więc pod pajacyk można body na długi rękaw a pod kaftanik koszulkę na długi rękaw plus do tego śpioszki. Ale czy im nie będzie gorąco? Ja właśnie porobiłam takie zestawy jak wyżej, bo rodzę w październiku.
Ale teraz myślę, czy nie kupić kila sztuk body na krótki rękaw? Może pod pajacyk welurowy wystarczy body na krótki rękaw?
Nie wiedziałam, że pod pajaca w ogóle trzeba coś zakładać Ja nic nie wiem A body na krótki rękaw w ogóle nie kupuję, jak się okaże że potrzebne to TŻ dokupi i już.

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Odesłali Cię??A nie chodzisz przypadkiem do ginki z Jaczewskiego?Ja jakiś czas temu byłam tam na IP i powiedziałam,kto prowadzi ciążę i mnie obsłużyli bez kolejki...
Z koszulkami nie wiem nic,tak samo jak z zzo, ale niedługo będę dzwonić do mojej położnej stamtąd i zapytam ją o te sprawy i wiele innych Co do zzo to mnie się wydaje,że jest,bo jak kiedyś rozmawiałam z ginką nt aktywnego porodu,to mi powiedziała,że jak pacjentki dostaną znieczulenie to nie ma jak i po co łazić...więc stąd wywnioskowałam,że dają tam znieczulenie,bo przy zzo chyba nie można łazić No,ale trzeba się zapytać,żeby potem nie było wtopy
Odesłali mnie, było wtedy strasznie dużo babek w ciąży na IP, nie wiem czemu, wszystkie odsyłali. Jak mnie przed porodem odeślą to na Staszica pojadę, ale nie wiem czy tam nie ma też problemu z miejscami? Mi ten szpital na Jaczewskiego odpowiada bo nie ma odwiedzin na sali, poza tym mamy tam wujka, no i ginka stamtąd, ale reszta mnie przeraża...
A co do piersi to mnie całą ciążę bolą, z krótkimi przerwami :/

Cytat:
O Dostałam paczkę z akcesoriami dla dzidzi i dla mnie. Wszystko super, jestem zadowolona. Zamawiałam u tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12251737
Żałuję, bo nie zauważyłam, że ma prześcieradła jersey i nie wzięłam.
Do zakupów powyżej 150zł miały być gratis skarpetki Coccodrillo i owszem dostałam skarpetki, ale innej firmy... Chociaż bardzo ładne, frotowe, dobre jakościowo i dobrane kolorystycznie do koszulki, którą zamawiałam, więc jest ok
O jak fajnie, do mnie jeszcze nie przyszła paczka a te prześcieradełka z jerseyu to bardzo tanie, w Carrefourze były po 19,90 :/ Kupiłam różne kolorki u tego sprzedawcy.

A jutro mam wreszcie USG!! Nie mogę się doczekać.. Jestem ciekawa, czy nadal czekamy na dziewczynkę
Stary 2010-07-06, 17:28   #3651
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

angelikaw - to super, że z dzidzia wszystko dobrze no i odpoczywaj kobitko, tak jak zalecił lekarz

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 17:34   #3652
Majka232
Zakorzenienie

angelikaw - super, że z maleństwem wszystko w porządku. Ja na szczęście na każdej wizycie mam usg i mogę spojrzeć na synka i poznać jego wagę
Zastanawiam sie czy moja gin. ma aparat do KTG, nawet nie wiem jak on wygląda...

Lenka
- ja zamawiałam w piątek, w poniedziałek było wysłane, a dziś doszło.
Stary 2010-07-06, 17:39   #3653
angelikaw
Zakorzenienie

Przyszła kolejna zamówiona paczuszka od http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4222926
Zamawiałam m.in prześcieradło, pokrowiec na przewijak, pieluszki tetrowe i flanelowe, chusteczki, art. higieniczne...

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
angelikaw, ta koszula Muzzy to całkiem fajna do szpitala

Cytat:
Są też ubranka z kategorii "sama słodycz na odwiedziny do babci": sukienusie, ogrodniczki, kurteczki, śpiworki.
Zaczęłam to segregować, uff.
Poukładałam już body (ok. 30szt) i pajace (lżejsze i cieplejsze też ok 30szt)
Tż się śmieje, że pół żłobka chcę w to ubrać
ale superrr

Cytat:
Pogoda u nas trochę się spsuła, może to i dobrze, choć chłodniej raczej nie jest. I tak w nocy muszę spać z włączoną klimą, bo jak nie, to się co chwilę budzę.
ale to dobrze! Ja właśnie wróciłam z R-ska, ciesze się, ze się ochłodziło, bo było bardzo duszno...

Cytat:
ja chcę ochraniacz na kawałek łozeczka, nie dookoła.
o np. coś takiego: http://www.allegro.pl/item1101838429..._cm_super.html

--------
Przy okazji pytałam lekarza o wyprawkę do szpitala. Powiedział - jak najmniej i tylko to, co niezbędne, czyli pieluchy, kosmetyki, chusteczki, ubranka no i to, co dla siebie, a brakujące rzeczy może dowieźć rodzina, bo odwiedziny są nonstop. Powiedział, że żal mu kobiet targających ze sobą 2 torby, których i tak nie ma gdzie postawić, bo na sali wiele miejsca na to nie ma.

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

MisQa - tak zamierzam
Ty też odpoczywaj

Cytat:
angelikaw - super, że z maleństwem wszystko w porządku. Ja na szczęście na każdej wizycie mam usg i mogę spojrzeć na synka i poznać jego wagę
ale ja też mam usg na każdej wizycie i za każdym razem oglądam dzidzię.
Lekarz podgląda parametry dzidzi i mówi który tc wg usg. i mówi, czy jest ok, czy nie...
Stary 2010-07-06, 17:47   #3654
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
ale ja też mam usg na każdej wizycie i za każdym razem oglądam dzidzię.
Lekarz podgląda parametry dzidzi i mówi który tc wg usg. i mówi, czy jest ok, czy nie...
To dlaczego nie wiesz ile dzidzia waży?
Stary 2010-07-06, 17:49   #3655
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
To dlaczego nie wiesz ile dzidzia waży?
no bo mi lekarz nie powiedział, a ja nie zapytałam

Ale powiedział, ze następne badanie będzie typowo pomiarowe, podobnie, jak połówkowe.

Edytowane przez angelikaw
Czas edycji: 2010-07-06 o 17:50
Stary 2010-07-06, 17:51   #3656
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
no bo mi lekarz nie powiedział, a ja nie zapytałam
Aha
Ja myślałam, że nie mierzył i nie robił usg, a tylko spr. serduszko.
Moja mierzyła główkę, a le też nic nie wiem dokładniej i nie wiem ile mierzy dzidzia. Spytałam o wagę i czy wszystko ok i czy dzidzia wielkoscią odp. t.c. i mi to wystarczyło
Stary 2010-07-06, 17:52   #3657
czarnaelizabeth
Raczkowanie

ja już miałam trzy usg, to w 20 tygodniu byo ostatnim, "bo fundusz ble,bleble...." :/ chłopcy byli nieduzi, najwiekszy miał 310g, wiec pewnie i mała bedzie nie za duża. Wizyty mam co miesiac, wczoraj , podczas AŻ minutowej wiozyty :/ usłyszałam ze "zobaczymy sie w ciazy jeszcze raz, góra dwa razy", więc mniemam, ze wizyty nadal będe mieć co 4-5 tygodni, jak miałam. Zawsze w razie czego mozna podjechac na IP do dowolnego spzitala,tym sie pocieszam

u nas na stronie szpitala jest podane, co trzeba wziać dla siebie i maluszka, to jest wielki plus
Stary 2010-07-06, 17:54   #3658
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Aha
Ja myślałam, że nie mierzył i nie robił usg, a tylko spr. serduszko.
Moja mierzyła główkę, a le też nic nie wiem dokładniej i nie wiem ile mierzy dzidzia. Spytałam o wagę i czy wszystko ok i czy dzidzia wielkoscią odp. t.c. i mi to wystarczyło
no widzisz, podobnie, jak u mnie U mnie przede wszystkim skupił się na wielkości brzuszka maleństwa i serduszku. Powiedział, że to jest najważniejsze...
No i widziałam przy okazji, jak małe wywija nóżkami i rączkami
Stary 2010-07-06, 18:03   #3659
bordowa
Wtajemniczenie

Weronisia Ja to chyba urodzę giganta w 24 tygodniu Mała ważyła 730g

Dziewczyny, czy któraś z Was około 24 tc miała takiego wielkoluda?
Stary 2010-07-06, 18:23   #3660
NIKaP-n
BAN stały

Kurcze, ja nie pamiętam to był chyba 22tc, ale Mały miał 496 też nie będzie maleńki

---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Dziewczyny super psiaki macie

Ja tez bym bardzo chciała owczarka niemieckiego.
Boksery są też wspaniałe, kiedyś chcieliśmy z mężusiem takiego małego wziąć, ale często niestety chorują na niezbyt miłe schorzenie. Twój Suszi będzie okazem zdrowia, 3mam za to kciuki.

Weronisia pidżamka boska i koszulka szara z fioletowymi dodatkami mój styl i kolory ;D

Gratuluje udanych wizyt u lekarzy.
Ja po dentystce, oczywiście ząbek bez znieczulenia jednak zrobiłam, ale okazało się, że w tym obok tysz dziurka i tak 200zł poszło... a jedną małą mi9 i tak gratis zrobiła. Mam bardzo słabe ząbki. Została mi jedna luźna plomba do wymiany i mała próchnica w jednym ząbku, za tydzien idę. Później kamień i czekamy na poród

Zuziczko cieszę się, że Tobie lepiej Ja chodziłam do endokrynologa na Polną i pierwsze, co zrobił, to wcisnął mnie na 3 dni na obserwację (czyt. jako królika doświadczalnego) wmawiając mi, że skoro mam zaburzenia hormonalne (a wcale nie mam, to była moja pierwsza u niego wizyta), to mogę mieć problem z zajściem w ciążę i tak się zgodziłam dac przebadać. Co dziennie badało mnie konsylium ok 20 lekarzy i praktykantów, wszystko wyszło ok, a jak zaczęliśmy się starać o Małego, to za Iszym razem poszłoooo
Co do zębów, to też zawsze wszystkie robie bez znieczulenia, kanałowo też dwa robiłam bez i nawet jednego (część) wyrywałam bez znieczulenia

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ----------

Co do kąpieli w jeziorze, to jestem absolutnie przeciw. Często można złapać jakąś rzęskę lub inny badziew, a po co narażać się i dzidzię na leczenie dopochwowe jeszcze teraz?
po za tym uważam, że woda jest mimo wszystko jeszcze za zimna, zwłaszcza dla brzuszka

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Weronisia co warunków porodowych, to niewiele się w tym kraju zmienia
Moja mama rodziła mnie 31 lat temu- po znajomośći- w szpitalu we Wrocławiu. Nie było ciepłej wody, biegała z ligniną między nogami, właściwie wszystkiego brakło, większość personelu zachowywała się tak, jak sprzedawczynie z prl- owskich filmów...

Moją siostrę rodziła 25 lat temu w Hildesheim- niedaleko Hannoveru. Nie dość, że dostała wszystkiego tyle, że starczyło jej na okres prawie pół roku (kosmetyki etc), to po porodzie wjechały 2 położne z zapytaniem- czy woli kąpiel rumiankową, czy jakąś inna? po kąpieli wjechały z wózkiem a'la szwedzki stół (który oczywiście uginał się od różnego rodzaju jedzonka) i kazały sobie wybierać, co będzie jeść...

Także mam wrażenie, że niewiele tu się zmienia i powiem szczerze, że jak wróciłam do kraju, to miałam mieszane uczucia o ile lat sie cofnęłam

Edytowane przez NIKaP-n
Czas edycji: 2010-07-06 o 18:18
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości