|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
|
|
#4892 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Ja starszemu obniżałam na środkowy jak miał skończone 4 mc bo łapał za szczebelki i siadać chciał, to dla jego bezpieczeństwa, ale przeważnie obniża się jak dziecko ma 6 mc. Jak zauważysz że dziecko może jeszcze trochę przez swoje wygibasy wypaść z łóżeczka to trzeba obniżyć. Im niżej tym bardziej niestety trzeba się schylać żeby wziąść na ręce.
|
|
#4893 |
|
Zakorzenienie
|
ale poza tym wszyscy zdrowi
ja tez jestem zielona jesli chodzi o wprowadzanie nowych pokarmow-co najpierw-marchewka, jablko, kaszka-pojecia nie mam, musze zaczac czytac chyba
|
#4894 |
|
Zakorzenienie
|
ja też mam na środkowym łóżeczko
Wczoraj byliśmy u ortopedy wszystko jest ok następna wizyta jak Maciej zacznie chodzić Natomiast u mnie jest problem we wtorek robiłam RTG pięt i mam ostrogi dlatego tak mnie bola stopy za jednym zamachem lekarz zbadał też mnie i narazie kazał kupic taki spray chłodzący okładać stopy lodem kupić tez wkładki żelowe i zastosować krioterapię, jak nie pomoże to przyjść i dostane jakieś zastrzyki w pięty<który ma pomóc>. Pytałam o przyczynę i powiedział ze przyczy może być wiele w zasadzie to już się nie dowiem skąd mam to dziadostwo szlag by trafł
|
#4895 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i złego szlag nie trafia (niestety)![]() Cytat:
kurcze, mój kręgosłup ledwo zipie juz teraz a jak obniżę to nie wiem jak ja się wyprostuję przy wyciaganiu małego
|
|
#4896 |
|
Raczkowanie
|
ferrou ja jej na razie daje samą marchewkę ze słoiczka... niech się przyzwyczai do nowego smaku.. na kaszkę mamy jeszcze trochę czasu
a co do jabłuszka to pluje nim bardziej niż marchewką... jednego dnia chciałam sprawdzić czy jej bardziej zasmakuje ale nieee... a ja je zjadłam ze smakiem... gdyby te musy nie były takie drogie to sama bym je sobie kupowała libra ja mam kaszkę z Nestle z glutenem... baobabku- nie denerwuj mnie! ja ja kupiłam w tesco bo do kauflanda nam sie nie chciało jechać... a do rossmanie nie widziałam tych kaszek... następnym razem lepiej się przyjrzę ![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- drcron- pisałaś że teść w szpitalu... to po powrocie wyślijcie go do sanatorium! najlepiej gdzieś nad morze albo w Bieszczady... będzie mu trudniej wrócić do domu...
|
|
|
|
#4897 |
|
Zakorzenienie
|
wklejcie mi tu jakiegos linka z ta kaszka nestle zebym wiedziala czego szukac, bo jak ja dzisiaj w moim stanie umyslowym sobie sama to zapisze to kupie kasze gryczana a nie dla dziecka
|
#4898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja lenka tez nóżkami wywija, ale nie wydaje mi sie to niebezpieczne. Ja jej obnize jak zacznie siadać, czy tam sie podnosic albo inne niebezpieczne manewry uskuteczniać. Pamietaj ze jak bedzie na nizszym poziomie to bedziesz sie musiała bardziej schylac....no ale zrób tak zeby ci było wygodnie ![]() darusia, nutriton, bez recepty, kosztuje ~17-25zł, dodaje sie to to do mleczka (tylko moze byc potrzebny smoczek z wieksza dziurka wtedy, bo to faktycznie zageszcza)
|
|
|
#4899 |
|
Zakorzenienie
|
darusia w aptece do kupienia bez recepty nutriton zageszczacz do mleka nam kazala na 120ml mleka dawac jedna miarke maly nie ulewa i problemow z kupka tez nie ma
|
|
|
|
#4900 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak
|
#4901 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.dzieciecakraina.net.pl/pr...anna,1163.html pierwsza str w google jaka mi znalazło... ja zapłaciłam za nia 8,99 w tesco... |
|
|
|
|
#4902 |
|
Zakorzenienie
|
ja was chyba tymi butelkami zamecze, ale jeszcze zapytam co robicie od razu po wyparzeniu? skrecacie butkle i odstawiacie czy jak?
|
|
#4903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4904 |
|
Zakorzenienie
|
teraz ma sredni przeplyw smoka TT czyli musialabym na ten szybki zmienic?
|
|
#4905 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też używam tych szczoteczek babydream od samego początku. Tanie i bardzo fajnie myją.
Moja je już zupki i to z mięchem ![]() . Kaszki nie chce jeść. Kupuję różnego rodzaju i wypróbowuje może w końcu trafię na taką która jej posmakuje. Pokarmy ze słoiczka je lepiej jak jej pozwalam łapać minie za rękę w której mam łyżeczkę. Wtedy udajemy że ona sama siebie karmi i fajnie otwiera paszczę. Co ten gluten daje? Ja mam 4 rodzaje kaszek i każda bez glutenu. Dlaczego ma być z glutenem albo bez? Kto to wytłumaczy? Może Machaj bo studiuje żywienie. ![]() No i ja szukam takich kaszek coby w nim mleka nie było - bo moja bez mleczna drcron - może ten twój TZ jak jest jego ojciec to wstydzi Ci się pomagać? Bo może wg nich to takie niemęskie? Musisz coś wymyśleć i na dużej go gdzieś wysłać. Tylko bez ekstremalnych rozwiązań ![]() .Mrowka - na współczuję złego samopoczucia. Dobrze że Twój TZ już wrócił to Ci trochę pomoże. A mi się dzisiaj śniło że zaglądam do buzi Oliwki a tam wszystkie zęby przez noc wyrosły. Więc jak się obudziłam to od razu do paszczy zaglądam a tam zębów nie ma. Mała mnie denerwuje z tym ssaniem kciuka. Jak ją tego oduczyć? Jak tylko widzę że ssa to zaraz wpycham jej smoczek. Wczoraj byłam u logopedy z nią to właśnie rozmawialiśmy o tym że lepiej jak dziecko nie ssie kciuka. Może nim sobie merdać na boki dawać - to jest dobre ale nie powinna mieć górnego ssania - a ona właśnie ma górne ssanie kciuka. Wezmę nóż i upierdzielę jej te kciuki chyba ![]() ![]() :brzyda l:. Na razie zakładam skarpetki na rączki ale na noc nie. No i mała ściąga już te skarpetki
|
#4906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4907 |
|
Zakorzenienie
|
nie slyszalam wiekszej bzdury, my bylismy u pediatry i mala extra na wadze przybiera wiec nam powiedziala ze tylko sie cieszyc ze od 2 miesiaca zycia sama chodzi spac i zasypia bez problemu na cala noc.
|
|
#4908 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po wyparzeniu (sterylizatorem) czekam az wystygna, wycieram i skręcam.
|
#4909 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wprowadza się go stopniowo do diety dziecka alby zapobiec jego trwałej nietolerancji-> celiaki... u dzieci na piersi wprowadza się w 5-6 miesiącu.. u dzieci na butli w 6... na razie tyle... jak będę miała czas p-oszukam notatek z wykładów.. ale tam chyba więcej nie było... |
|
|
|
|
#4910 |
|
Zakorzenienie
|
opinia eksperta: "Dzieci karmione w sposób mieszany rozpoczynają rozszerzanie diety wg schematu
dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym. " Gabryska jednak sie chyba nie łapie na to, bo sztuczne dostaje raz dziennie i to w malych ilosciach-max 60ml dolewane do odciagnietego mojego, maksymalnie dwa razy dziennie ma stycznosc ze sztucznym wiec chyba "polecimy" systemem dla dzieci cyckowych, co??
|
#4911 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
więc prawie wszystko wiem ![]() Cytat:
Cytat:
to co znalazłam na necie i to też potwierdziła dzisiaj pediatra. "W dniu 15 maja 2007 obradował Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii. Celem spotkania była aktualizacja schematu żywienia opublikowanego w 2001 roku. Dokonano przeglądu piśmiennictwa oraz omówiono praktyki żywieniowe w innych krajach europejskich i USA. W wyniku dyskusji Zespół Ekspertów przyjął następujące ustalenia: Wprowadzenie glutenu Wyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że stopniowe wprowadzanie glutenu w czasie karmienia piersią jest prawdopodobnie związane ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby trzewnej - celiakii. U dzieci karmionych sztucznie wydaje się, że optymalnym okresem wprowadzania glutenu jest 4-6 m.ż.. W związku z powyższym zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż. Dla ostatecznego wyjaśnienia związku pomiędzy karmieniem piersią a chorobą trzewną konieczne jest przeprowadzenie badań interwencyjnych. Możliwa jest zmiana zaleceń po opublikowaniu wyników tych badań. " Byliśmy u lekarza - mały ma jedynie jakąś infekcję katarową gardło i drogi oddechowe czyste. Mam mu zwiększyć cebion i czyścić nosek wodą morską (co w sumie od początku już robię). Obserwować, jak coś się będzie działo to przyjść ponownie.Co do żywienia to należy już wprowadzać ten gluten. Może to być kaszka manna taka z Nestle (bezglutenowe kaszki np Bobovity w tym momencie nie mają sensu) lub taka najzwyklejsza. I niewielką ilość mieszać z zupką jarzynową: mówiła żeby np z marchewki, ziemniaczka i pietruszki, można trochę selera ale uważać bo uczula. Przeciery owocowe wprowadzać dopiero po 6 miesiącu życia. Zatem już podjechaliśmy do rossmanna i kupiłam tą kaszkę Nestle - jakoś 7-8zł tylko że ona mleczna jest - a że moje dziecię niby ma skazę to się zastanawiam czy zwykłej na wodzie nie robić. Także kupiliśmy pierwszy słoiczek Kuba ma już skończone 16 tygodni zatem próbę podania mu zupki przewiduję w sobotę
|
|||||||
|
|
|
#4912 |
|
Zakorzenienie
|
przepraszam z góry, ale mam dzis dzien kiedy trzeba mi wszystko wielkimi literami mowic i musze patrzec na "usta" piszącego....wszedzie jest info typu od 5miesiaca, od 6 miesiaca itd, a jak to liczyć? tzn jesli Gabryska dzis konczy 17tz czyli ma 4 m-ce i tydzien to rozumiem, ze weszla juz w 5 miesiac prawda? czyli interesuje nas wszystko co jest od 5 m-ca, a nie od 4-go? Znacie moze jakaś książke typu macierzynstwo dla mniej inteligentnych/niewyspanych/rozbitych intelektualnie?poproszę egzemplarz...
jak ja sie dzis nazywam ![]()
|
#4913 |
|
Rozeznanie
|
A to moja propozycja :
Szczęsliwe mamy maja dzieci co siadaja i gugaja.
|
#4914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4915 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- http://www.allegro.pl/item1097591743...s.html#gallery wlasnie to kupilam , gryzaczek do podawania pokarmu (tylko nie z tej strony bo drogo) czy ktorac juz to testowala na poprzednim dziecku ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- jaki numer ma twoj smoczek ze srednim przeplywem, bo ja mam nr 1 i chyba to najmniejszy przeplyw , nie orietuje sie za bardzo w W TT smoczkach
|
|
#4916 |
|
Zakorzenienie
|
To już mamy dawać tę kaszkę do mleka ściągniętego... to ja mam problem: moje małe patrzy na butelkę jak na dziwne coś- chyba, że jest naprawdę bardzo już głodny i płacze z głodu, a do tego ja raczej nie doprowadzam. Chyba sobie ten gluten do cycka dodam
![]() ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- A za 2 tygodnie kończy mi się podstawowy macierzyński. Masakra. Biorę ten fakultatywny i urlop i będę z nim do września, a później chyba jakieś leki na depresję wezmę, tak nie chcę go zostawiać. Macierzyński powinien trwać co najmniej rok - imo.
|
#4917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
K & I Edytowane przez Baobabek Czas edycji: 2010-07-07 o 11:50 |
|
|
|
|
#4918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodatkowo świetny humor autorki potrafi odstresować ![]() Ja to rozumiem tak, że wprowadzamy nowe posiłki w 5 miesiącu czyli po skończonym 4 miesiącu.. Nawet na schematach żywienia jest to tak przedstawione, że 1-4 miesiące to tylko karmienie piersią a 5-6 to karmienie piersią plus zupka jarzynowa z kaszką manną ![]() Co do zwrotu "od 5 miesiąca" to już sama nie wiem - bo wg mnie jak jest napisane np "od..." to po skończeniu tego wieku. Czyli jak pić i palić można od 18 roku życia to trzeba mieć te 18 lat skończone . Choć wiele osób uważa że "od 5 miesiąca" oznacza "po skończonym 4 miesiącu" Kiedyś na ten temat była dyskusja na wizażu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=93479 Cała filozofia na ten temat jest
|
|
|
|
|
#4919 |
|
Zakorzenienie
|
sredni przeplyw ma 2 i my teraz z niego pijemy tzn Oliwka:P
|
|
#4920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poprosze kumpele co plan układa,zebym nie miała okienek i max 5 godzin dziennie - oby sie zgodziła
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:03.

wszystko jest ok następna wizyta jak Maciej zacznie chodzić
dlatego tak mnie bola stopy za jednym zamachem lekarz zbadał też mnie i narazie kazał kupic taki spray chłodzący okładać stopy lodem kupić tez wkładki żelowe i zastosować krioterapię, jak nie pomoże to przyjść i dostane jakieś zastrzyki w pięty<który ma pomóc>. Pytałam o przyczynę i powiedział ze przyczy może być wiele w zasadzie to już się nie dowiem skąd mam to dziadostwo szlag by trafł 
wczoraj naczytalam sie o tych fotelikach naogladalam krash testow i w nocy snilo mi sie ze jechalam z Luska i Tz i pedzil na nas rozpedzony tir Tz chcial uniknac zderzenia i uderzyl o barierke i nas wybilo do gory a ja rekami czymalam fotelik krecac sie w kolko w samochodzie by Julce nic sie nie stalo ale na szczescie wyszlismy wszyscy calo z tej karuzeli
bo moj Tz zupelnie inny czlowiek jak tescia nie ma na horyzoncie tak jakos mniej zestresowany
no i złego szlag nie trafia (niestety)
kurcze, mój kręgosłup ledwo zipie juz teraz a jak obniżę to nie wiem jak ja się wyprostuję przy wyciaganiu małego
a co do jabłuszka to pluje nim bardziej niż marchewką... jednego dnia chciałam sprawdzić czy jej bardziej zasmakuje ale nieee... a ja je zjadłam ze smakiem... gdyby te musy nie były takie drogie to sama bym je sobie kupowała

:brzyda l:. Na razie zakładam skarpetki na rączki ale na noc nie. No i mała ściąga już te skarpetki