|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
Cytat:
Oczywiście się na to nie zgodzę. Cytat:
Odwiozłam Tz do szpitala To jest prywatny szpital i ma umowę z NFZ i jestem w szoku Lepsze warunki niż ja na wczasach w hotelu w Grecji miałam heheh Smutno mi ma mieć zabieg juto w piątek go odbieram ze szpitala jak wszytko będzie ok. Denerwuję się trochę Dla rozluźnienia poprałam juz ciuszki i poprasowałam Byłam w Tesco i Auchanie i pokupowałam ciuszki w cenie od 1.79 do 9 zł za sztukę :0 Teraz poprasuję reszte i zapakuje w pudła i niech czeka na małego Ja pisałam kiedyś my dostaliśmy taki kosz wiklinowy i mały będzie w nim spał. A potem kupimy łóżeczko turystyczne (kojec) taką decyzję podjeliśmy ![]() ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- No ja stawiam na Pampersy jednak tyle opinii mam od sióstr i znajomych Cenowo są najdroższe ale podobno najlepsze. |
|||
|
|
|
#3752 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
![]() W ogole, pokoj juz pomalowany, lozeczko stoi, dooperelki powiesilam na scianie i calkiem fajno to wyglada ![]() A dzisiaj trzasnelam fototapete na sciane w kuchni, pol dnia roboty, uff! Cala jestem w kleju
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni!-Alek 15.09.10 ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/relgx1hpgi2xjkbz.png Edytowane przez Zuziczka Czas edycji: 2010-07-07 o 17:46 |
|
|
|
|
#3753 |
|
Zakorzenienie
|
Ewcia811211 - fajny brzusio
a jeśli chodzi o znieczulenie, to moim zdaniem ZZO - tak, a Dolargan - NIE wcale nie uważam, że za wczesnie.
|
|
#3754 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszła mi dziś pościel http://allegro.pl/item1095452338_11_...y_gratisy.html
Generalnie w porządku. Pościel z takiej normalnej bawełny (nie błyszczącej, a ja akurat takiej bawełny satynowej nie chciałam). Kolor ok, ale np. przy nadruku (mam beżową z żyrafką) jest kolor zielonkawy, a nie jak to widać na zdjęciu, w kolorze pościeli. Mi to akurat pasuje, bo mam zielony dywan w żyrafki. Poza tym ten jasiek gratis jest taki śliski i biały a nie w kolorze pościeli (ale to gratis, więc się nie czepiam za bardzo). Na przyborniku jest w pionie taki lekko widoczny brak (jakby brak jednej nitki w materiale), a że ja jestem taka upierdliwa to zauważyłam to. Rożek jest fajny, prześcieradło jest z takiego materiału jak pościel (nieelastyczne), na kołderce duży rysunek, kołderka i podusia zapinane na zamek. Pościel ładnie uszyta, wiec jestem zadowolona, ale byłabym bardziej gdyby kosztowała z 30 zł mniej ![]() Oglądałam ostatnio łóżeczka w sklepie i niektóre są tak źle wykonane, że szok. Maja np. deseczki na których leży materac przymocowane na takie jakby zszywki,a te deseczki są takie z drzazgami, nieobrobione. Mu chyba będziemy robić łóżeczko na wzór tego Vox (ze zdj.) ale nieprzerabiane na tapczanik i połączenie kolorów wanilii i brązu. Szczebelki nie są w nim okrągłe, a takie płaskie "deseczki" z zaokrąglonymi bokami. Kupujecie materacyk gryka-kokos? Są chyba jeszcze gryka-pianka-kokos Synek koleżanki źle spał na takim twardym materacu i jak był starszy to kupiła mu jakiś materac lateksowy. Ja sie jeszcze nie orientowałam, wiec nie mam pojęcia co i jak
|
#3755 |
|
Raczkowanie
|
Majka232
co do materaca to ja kupuje gryka-pianka-kokos koszt ok 70-80 zł. mój Maks miał taki i spało się mu dobrze. do dziewczyn z Gdańska - mogę z czystym sercem polecić Wam hurtownię AKPOL we Wrzeszczu na Jaśkowej dolinie. wszystko w jednym miejscu: wózki, łóżeczka, pościele, ubranka, akcesoria... ceny w miarę przyzwoite. nie wiem jak teraz ale 4 lata temu jak uzbierało się paragony za 500 zł to dawali kartę stałego klienta i przy zakupach udzielali rabatu. ja wybieram się tam po zakupy w sierpniu.
|
#3756 |
|
Zakorzenienie
|
co do pieluch to ja już kupiłam duużą pake Pampersa, wyszło mnie sporo taniej w Carrefour niz na allegro nawet
|
#3757 |
|
Zakorzenienie
|
hej
a mi macica się stawia i boleści jak na @ kurcze no cały dzien leze i sie boję,jutro na szczęście wizyta i zobaczymy co powie,mam nadzieje,że wszytsko dobrze,bo tu remont kuchni tylko zrobiony,a pokój stoi,jeszcze siora zapowiedziala,ze se przyjezdza,a mialam sie do niej przeniesc i juz w tym tyg miał pokój ruszyć,ale nie mogę dopóki tu będzie-nie ma kiedy przyjechać
|
#3758 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczynki, ja właśnie się zbieram do gina idę na 20:15 , ciekawe co tam u mojej córeczki słychać, trzymajcie kciuki
|
#3759 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3760 |
|
Zakorzenienie
|
elenka - czekamy na relacje
|
#3761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie kupowałaś te pampersy|? i za ile?
|
|
|
#3762 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łóżeczko kupujemy takie zwykłe, z Ikei, ale materaca od nich nie chcę - jest drogi i syntetyczny. Fajne to łóżeczko, które wkleiłaś Podoba mi się, ale my już postanowiliśmy kupić zwyczajne. Cytat:
). Cytat:
![]() Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-07 o 19:42 |
||||
|
|
|
#3763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja na poczatek kupie Pampersa, bo podobno najlepsze. A potem bede pewnei probowac inne Huggiesy czy naewt te z Biedronki bo dzieczyny mowily ze sa ok. Tak samo jak z chusteczkami - kupilam Nive sensitive dla noworodkow bo polecila mi kolezanka ale pewnie bede tez probowac innych bo slyszalam ze Bambino sa bardzo dobre. U mnie w szpitalu pisze aby miec ze soba pieluszki 3-6 czyli to nie sa wcale te najmniejsze ;( a wy jakie planujecie kupic (chodzi o wymiar) i jeszcze ile myslicie ze trzeba do szpitala zabrac? Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-07-07 o 19:47 |
|
|
|
|
#3764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak właściwie to czym się różnią te 1 od 2? a kupowałam w carrefour za 52 zł bodajże
Julka http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpx9ipnwxid9w.pngCzas zacząć nowe, lepsze życie... Edytowane przez MisQa Czas edycji: 2010-07-07 o 20:04 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#3765 |
|
Zadomowienie
|
No chyba ciekawe Ja dopiero zaczynam zakupy tzn dostałam paczki od siostry i kompletuje resztę. Kupowałam Pajacyki za 3.99 zł, |śpioszki za 7 zł, kaftaniki za 6zł, koszulki za 7 zł Skarpetki i rękawiczki za 1,79
![]() Denerwuje się TZ niby to tylko (albo aż) operacja kolana ale jakaś zdenerwowana chodzę Nie lubię być bez niego
|
|
|
|
#3766 |
|
Raczkowanie
|
któraś z Was miała dywanik w żyrafy..? moge prosić o fotkę i wymiary, gdzie kupiony i cenę?
|
#3767 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja chyba zdecyduje się na takie w kolorze olcha: http://www.allegro.pl/item1100934357..._szuflada.html Trochę nie pasuje mi ta żyrafa, ale nie mam zbytniego wyboru bo łóżeczka w kolorze olcha są ograniczone. Materacyk kupuję kokos-pianka- gryka. Podobno najlepsze są lateksowe, ale cena spora. Cytat:
Ja też mam dziś dziwne uczucie w dole brzucha, takie niepokojące kręcenie, dziwne i też idę już leżeć.
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-07-07 o 20:15 |
||
|
|
|
#3768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i też właśnie zwróciłam uwagę, że są pieluchy 2-5kg i 3-6kg i też nie wiem jakie wziąć... Jeszcze przed porodem podają orientacyjną wagę maluszka i chyba wtedy dopiero się zdecyduję bo jak moja Natalka nie będzie jakaś szczególnie malutka czyli poniżej 3kg to kupię takie 3-6 kg ![]() A co do Pentliczka to patrzyć chciałam głównie na butelki i smoczki bo chciałam porównać z cenami na allegro. Ja się chyba zdecyduję na butelki i laktator Nuby muszę powiedzieć, że cena na allegro i w sklepie podobna - ale jak zamówię więcej u jednego sprzedawcy to może się opłacić. Jeszcze muszę zerknąć w moim rodzinnym mieście bo tam są tańsze rzeczy dla dzieci niż w Krakowie.
|
|
#3769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2: 3-6 kg Teoretycznie polecają Jedynki na początek
|
|
|
#3770 | |
|
Zadomowienie
|
Lenka*, duża już Twoja córcia
![]() Ewcia811211, fajnie, że wizyta udana Zdjęcia, faktycznie, rozmazane, ale brzuchol widać - fajowy ![]() Klarissa, ja kupuję na 100% Pampers New Baby 1, może Huggies i na pewno jakieś tańsze (może biedronkowe lub rossmannowskie). Zobaczę, jak się będą sprawowały. Ale do szpitala Pampersy - podobno najlepsze na pierwsze dni (mają jakiś tam wkład wchłaniający rzadkie kupki niemowlaka) i nie uczulają. Majka232, materac na pewno kupujemy gryka-pianka-kokos. Kosztuje 69zł (w Kielcowie ). Niby najlepszy dla kręgosłupa dziecka.dra, odpoczywaj dużo. Mąż sobie będzie musiał poradzić sam. Ważniejsze dzieciątko A siostrze nie możesz powiedzieć jaka jest sytuacja? Powinna chyba zrozumieć? Cytat:
![]() MisQa, 1 są dla mniejszych dzieci - 2-5kg, a 2 dla większych - 3-6kg. Różnica niewielka w sumie. |
|
|
|
|
#3771 |
|
Wtajemniczenie
|
INFO ZE SZKOLY RODZENIA DLA ZAINTERESOWANYCH
![]() n.t. pielegnacji 1. Pepek - Kikut mozna moczyc, byle nie przebywal cala kapiel pod woda. NIE UZYWAMY SPIRYTUSU ITP. DO PIELEGNACJI PEPKA. To nowy sposob, ktory wchodzil mniej wiecej od pazdziernika. Czyli - natura najlepsza. Kikut jest raz porzadnie przemywany w szpitalu i to wystarczy. W domu mamy go normalnie suszyc po kapieli i nic nie robic. Oczywiscie mozna. Ale polozna nam tlumaczyla, ze u dzieci u ktorych to wprowadzily pepki naprawde ladnie sie goily. 2. Kosmetyki. Pytalam o to, czy J&J uczula. Polozna powiedziala, ze tylko oliwka. Tak jak wszedzie pisza - najlepiej uzywac jednej firmy, w razie uczulenia zmienimy cala firme. My dostalysmy probki Oilatum, J&J, Nivea. A na zajeciach mialysmy caly stos kosmetykow roznych firm, moglysmy poczytac sklady, powachac, nalozyc na skore itd. Zadna firma nie byla polecana. Chociaz jesli chodzi o rozne kremy - Ziajka, pomimo tego ze najtansza, podobno jest bardzo dobra. Nie bede pisac o kosmetykach, bo bylo tego za duzo. 3. Wanienka - najlepiej zwykla. Podobno nie oplaca sie kupowac tych z siedziskiem dla dziecka, bo to niszczy kontakt pomiedzy matka a dzieckiem. Tak samo te wszystkie wiaderka itd nie byly polecane. Chociaz mowila nam, ze jednej parze wiaderko bardzo pomoglo, bo dziecko balo sie normalnej kapieli, a w wiaderku bylo spokojne. 4. Gabka do wanienki - NIE polecana. Podobno zbieraja sie na niej rozne grzyby itd. Na jedno uzycie moze byc. A normalnie wystarczy pielucha tetrowa. 5. Przewijak - bardzo polecany na odciazenie plecow. Najlepszy i najprostszy - taki na lozeczko. Roznego typu komody z przewijakiem tez byly polecane. Jesli ktos ma na to miejsce Ale jest jedna regula - przewijak musi byc z tych "ceratkowych" bo w trakcie przebierania rozne wypadki moga sie zdarzyc. Zwlaszcza, ze takie maluszki czesto robia kupe, wiec pewnie nie raz i nie dwa cos wyladuje na przewijaku.6. Pieluszki. Firmy zadnej nie polecano, bo kazdy to dostosuje do siebie. Pieluszki tetrowe - tylko jesli ktos bedzie miec czas zeby to prac. I trzeba miec na uwadze, ze pomimo "zabezpieczen" typu majtki podtrzymujace pieluszke, jakies folie itd pieluszki tetrowe moga przeciekac. Zdecydowanie lepsze pod wzgledem chlonnosci sa pieluszki jednorazowe. 7. Lozeczko. Do domu nada sie wszystko. Czy chcemy miec lozeczko ze szczebelkami czy turystyczne. Ale rzeczy dla dziecka typu lozeczko, wozek kupujemy najlepiej 3 MIESIACE przed planowanym porodem. Zeby zdarzylo wywietrzec. 8. Wozek. Polecany najbardziej byl X Lander. Oczywiscie tez mamy szukac wozkow na pompowanych kolach, Tako i Espiro tez byly polecane, ale jednak gorowal X lander. 9. Ciuszki. Ja jestem bardzo za body, ale polozna tlumaczyla, ze u takiego maluszka, kiedy ciagle trzeba zmieniac pieluszki wygodniejsza jest koszulka/kaftanik i polspiochy. Chyba ze ktos nabierze wprawy w rozpinaniu i podciaganiu na pleckach body. Co do prania ciuszkow to kiedy chcemy, bo tak naprawde nie chodzi o usuwanie bakterii, a o to, ze ktos wczesniej tych ciuchow dotykal, nie wiadomo jakiego sa pochodzenia i co ta osoba przed dotykaniem ciuchow robila Wystarczy je wyprac nawet i 2-3 miesiace wczesniej. Nie powinnismy "hodowac sobie alergikow".10. MATERACE goracy temat. Dowiedzielismy sie, ze moze byc jakikolwiek. Nawet zwykly piankowy, bo ta cala gadanina o materacach to taki troche pic na wode. Zeby zbierac kase. Na dobra sprawe zaden materac nie szkodzi, jesli nie jest uzywany. Bo wiadomo, ze z czasem pianka sie zmieni. Ta gryka-pianka-kokos to podobno wyzysk. Ale jesli chcemy taki kupic, to oczywiscie dziecku nie zaszkodzi (ja sama planuje kupic materac gryka-pianka-kokos).11. Sterylizatory i podgrzewacze. Podgrzewacze byly polecane. Co do sterylizatorow - nie ma co uzywac i wystarczy zwykle przelanie wrzatkiem/moczeine we wrzatku. Tak jak z ciuszkami - nie ma co z dzieci robic alergikow. Nie musimy wszystkiego sterylizowac. Dziecko potrzebuje kontaktu z bakteriami. Organizm musi caly czas z czyms walczyc. Bo po kilku latach chowania w czystosci dziecko pojdzie do piaskownicy, poglaszcze psa - i co wtedy? 12. Proszki do prania. Przez pierwszy miesiac mozna uzywac Loveli/Dzidziusia itd. Bo teraz jest prawdziwa plaga jesli chodzi o alergie, ale warto probowac od poczatku wprowadzic np. Vizir Sensitive. 13. Chusteczki do pupy. Nivea czy cokolwiek - to nie jest istotne, wszystko jest dobre. I tak samo dobrze sprawdza sie pielucha tetrowa zamoczona w cieplej wodzie. 14. Kremy do pupy na odparzenia. Czy chcemy uzywac Sudocrem, Linomag czy cokolwiek innego - wychodzi na to samo. ALE - nie powinno nakladac sie grubej warstwy i... Wcale nie trzeba nakladac przy kazdym uzyciu. Wystarczy nawet co 2-3. To mowienie o nakladaniu przy kazdym uzyciu bierze sie od producentow, ktorzy jak wiadomo, chca sprzedac jak najwiecej. A wiec gruba warstwa + nakladanie przy kazdym uzyciu przy takim maluszku, ktoremu zmienia sie pampersy nawet i ponad 10 razy na dzien = duzy zysk. Uff, ale sie rozpisalam. Jak sobie cos jeszcze przypomne, to napisze pozniej. Jesli ktos chce szczegoly to prosze na pw, wiem ze jeszcze nam przesla rozne materialy i prezentacje m.in. o pielegnacji i przebiegu ciazy, po wyslaniu mi maila na pw, wysle Tylko nie wiem kiedy beda.Mielismy jeszcze pierwsza pomoc w przypadku polniecia czegos/zakrztuszenia takiego maluszka albo utracie przytomnosci itd. Rowniez info moge wyslac na pw, bo juz nie mam sily tutaj pisac
|
|
|
|
#3772 |
|
BAN stały
|
Astorianka buraki, jeszcze raz buraki i barszcz
Ja niestety nie mogę, bo maja dużo cukru ![]() Klarissa ja myślę, że mamy podobne podejście do tych spraw, co już było widąc na innym wątku. ja wierzę, ale mam inną teorię kim (czym) jest Bóg ![]() angelikaw to jakas masakra to co służba zdrowia daje u Was od siebie? Nie powienno tak być, żeby wszystko swoje mieć dla dziecka, szok U nas nie zabiera się nic dla dzidzi, tylko śpiocha na wyjścieno i nosidełko- inaczej dzidzi nie dadzą. Ja też Pampersy, bo je już po prostu kupiłam. Mam teraz 3 paki i się martwię, bo słyszę, że tyle dzieci jest na nie uczulonych... Mam dwie mega paki 2 i jedną 3. Stwierdziłam- po radzie doświadczonych mamusiek,że jedynek nie warto kupować. Rzadko które dziecko rodzi sie mniejsze niż 3kg, a 2 są już od 3kg. Cieszę się z udanych wizyt, elenka 3mamy kciuki ![]() dra odpoczywaj ile się da, to chyba nejlepsze wyjsćie... Dziewczyny co do materacy... właśnie mi w sobotę na grillu koleżanka opowiadała, co im się przytrafiło. Kupili ten materacyk gryka- kokos, co się go obraca po jakimś czasie i dziecko śpi na drugiej stronie. Okazało się, że w gryce zagnieździły się jakieś robaki- takie białe, długie. Nie spali 4 noce, mały spał w wózku i obserwowali skąd to wyłazi... Kumpela prawei zawału dostała, czy gdzies małemu nie nawłaziły robale. Ja słyszałam, że nie są zbyt wygodne gryka- kokos, na innym wątku dziewczyny pisały, żeby się samemu na tym położyć i zobaczyć jakie fatalne. I jestem w kropce, bo byłam na taki zdecydowana ![]() Ilona będzie dobrze, nie martw się |
|
|
|
#3773 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki
![]() Cytat:
Masakra. Jakim cudem w ogóle robale... ![]()
|
|
|
|
|
#3774 | |
|
Rozeznanie
|
ycan wizyta pozno bo Pan dr był na urlopie i teraz nadrabia i przyjmuje do późna. byłam ostatnią pacjentką...
a co do wizyty, mało zelaza, kazał znowu brać choć powiedział ze to w tym tyg normalne bo kobiety mają rozrzedzoną krew, malutka waży 1160 gram nie za mała nie za duzano i mój maż był pierwszy raz na usg (lepiej pozno niz wcale) i stwierdzil ze nic nie widzi, zapytał czy dziewczynka nadal i pan doktor pokazał mu wargi sromowe- to o dziwo widział ![]() pokazywał tez kości sa juz zwapnione kolejna wizyta za miesiąc ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
...niezle
|
|
#3775 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajne info, dzięki. My zaczynamy szkołę rodzenia 17 lipca to też pewnie będę się dzielić informacjami. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3776 | ||
|
Zakorzenienie
|
xxSHINeexx - dziękuję za to info !!!
Powiedziałam mężowi o tym łożeczku i wózku (tzn. o potrzeba wietrzenia), to stwierdził, że kupimy może za miesiąc, bo teraz i tak nie ma gdzie tego postawić ;/ Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3777 |
|
BAN stały
|
Klarissko nie mierzyłam
i zaraz szlag mnie trafi, bo mama wczoraj mega pyszny barszcz zrobiła, a ja go odpuściłam ![]() Dziewczyny no teraz juz nie kupię tego materaca, kumpela była żywo przerażona jak to opowiadała. Oczywiście materac wyrzucili i kupili cały kokos- ponoc do gryki ciągną robale. Pierwszy raz się z tym spotkałam, ale nie będę ryzykować... ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Zastanawiam się nad takim materacem: http://www.allegro.pl/item1096421005...0_dziecko.html |
|
|
|
#3778 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny powtarzam pytanie
Po co jest badanie HBS? Co, jeśli nie będę go miała? Powinno się je zrobić między 27 a 32 tc, ale mój lekarz nie zlecił mi tego badania. Mam zrobić tylko morfologię + mocz.
|
|
#3779 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3780 |
|
Raczkowanie
|
to jest badanie na żółtaczkę, czy są antygenty czy nie. Jeżeli wynik jest dodatni znaczy że masz w sobie wirusa. W trakcie porodu/cc lekarze będą musieli uważać żeby nie złapać wirusa, a dziecko powinno dostać specjalną immunoglobulinę.
Edytowane przez Astorianka Czas edycji: 2010-07-07 o 22:04 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.

Podobne podejście wykazałam w kwestii ślubu kościelnego.
Oczywiście się na to nie zgodzę.

Synek koleżanki źle spał na takim twardym materacu i jak był starszy to kupiła mu jakiś materac lateksowy. Ja sie jeszcze nie orientowałam, wiec nie mam pojęcia co i jak 

to co służba zdrowia daje u Was od siebie? Nie powienno tak być, żeby wszystko swoje mieć dla dziecka, szok